WSG legt intern onderzoek naar mishandeling stil

De William Schrikker Groep heeft een intern onderzoek naar kindermishandeling in opvanghuis De Loot in Nieuwleusen stilgelegd. Dat is maandag gedaan op verzoek van het Openbaar Ministerie in Zwolle, meldt een woordvoerder van de gespecialiseerde instelling voor jeugdzorg.

Het OM onderzoekt de zaak ook en vreest dat verklaringen van de betrokken ex-bewoners, familieleden en hulpverleners worden beïnvloed als ze eerst met de onderzoekers van de WSG spreken. De woordvoerder benadrukt dat het besluit in goed overleg is genomen en dat het interne onderzoek wordt hervat zodra het onderzoek van het OM is afgerond.

De instelling had in het onderzoek nog geen betrokkenen gesproken. "De afspraken die al stonden zijn deze ochtend afgezegd." Een voor woensdag geplande bijeenkomst voor betrokkenen gaat ook niet door. "De bedoeling was om iedereen daar te laten praten over wat ze hebben ervaren, wat ze wel en wat ze niet hebben gehoord en hoe ze dat kenbaar hebben gemaakt."

De WSG heeft in het verleden kinderen in de particuliere zorginstelling De Loot geplaatst. Vorige maand werden meldingen gedaan van geestelijke en lichamelijke mishandeling van kinderen die er tussen 1980 en 2010 verbleven.

De WSG kondigde toen een onderzoek aan om na te gaan of kinderen die de groep in de instelling had geplaatst ook zijn mishandeld. De bedoeling was de geplaatste kinderen over hun verblijf te horen.

Het onderzoek van het OM richt zich op de vraag of strafbaar is gehandeld en of iemand daarvoor moet worden vervolgd. Het interne onderzoek van de WSG moet duidelijk maken of er fouten zijn gemaakt om soortgelijke fouten in de toekomst te voorkomen.