Politie Tunesië botst met extremisten

De politie in de Tunesische hoofdstad Tunis heeft maandagavond waarschuwingsschoten gelost om radicaalislamitische betogers uiteen te drijven. De betogers hadden eerder politieposten in brand gestoken en zondag een kunsttentoonstelling overhoop gehaald die volgens hen een belediging voor de islam was. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken dinsdag.

Sinds zondag zijn zeven agenten gewond geraakt en meer dan negentig mensen gearresteerd in drie buitenwijken van Tunis. Maandagavond staken de radicale betogers politieposten in de wijken La Marsa en Kram in brand. Volgens ooggetuigen loste de politie waarschuwingsschoten om de extremisten te verjagen.

De tentoonstelling in La Marsa bevatte onder meer een geschilderde karikatuur van Mekka, een portret van een naakte vrouw en het woord Allah geschreven met mieren. Honderden extremisten richtten hier zondagavond vernielingen aan.

Het geweld van de afgelopen dagen geeft aan hoe groot de spanningen zijn tussen seculiere Tunesiërs en ultraconservatieve moslims, ook bekend als salafisten. Tijdens de Arabische Lente, die in Tunesië begon, werd de seculiere dictator Zine El Abidine Ben Ali afgezet. Het land heeft nu een gematigd islamitische regering en radicale islamisten maken gretig gebruik van de grotere godsdienstvrijheid sinds de val van Ben Ali.


Politie Tunesië botst met extremisten (Foto: Novum)