Geen fraude bij GVB, wel twee directeuren ontslagen

De raad van commissarissen van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB ontslaat twee directeuren. De twee, Adrie Bolier en Pieter Schotte, hebben onder meer structureel interne regels van het bedrijf genegeerd. Van fraude is echter geen sprake geweest, concludeert de raad uit onafhankelijk onderzoek. Dat laat het GVB bedrijf dinsdag weten. Het GVB noemt de conclusies uit het onderzoek van accountantsbureau BDO hard en heel duidelijk. Volgens het bedrijf biedt het 'handvatten om snel en daadkrachtig een vervolg te geven aan de nieuwe weg die het bedrijf wil inslaan'.

Het onderzoek werd ingesteld na berichtgeving van De Telegraaf in maart. De krant schreef onder meer dat bij het GVB voor miljoenen euro's aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. De top zou daarvan op de hoogte zijn geweest. De directie heeft alle aantijgingen altijd weersproken.

Algemeen directeur van het vervoerbedrijf Bart Schmeink laat weten blij te zijn dat het onderzoek heeft aangetoond dat van fraude geen sprake is. "Hiermee is de naam van mijn collega's en het GVB gezuiverd." Wel zegt hij het te betreuren dat de conclusies van de raad 'voor betrokkenen persoonlijke consequenties' hebben. "De heer Bolier en de heer Schotte hebben veel betekend voor GVB en ik wil dat niet uit het oog verliezen."