Experts pleiten voor democratisch noodfonds

Harry

De democratische legitimiteit van het permanente noodfonds voor de euro ESM moet beter worden vastgelegd. Daarvoor pleitten enkele hoogleraren dinsdag tijdens een hoorzitting in de Eerste Kamer over het fonds.

Het is 'onvoorstelbaar belangrijk' dat de bevolking kan begrijpen dat het besluit om miljarden te verstrekken democratisch is gelegitimeerd. "Als dat niet gebeurt vervreemdt het ESM zich van de lidstaten", waarschuwde hij. Het bestuur van het noodfonds moet daarom ook verantwoording afleggen. Ook andere experts hielden een pleidooi voor meer transparantie.

De Utrechtse hoogleraar Hans Schenk benadrukte dat het fonds alleen niet genoeg is om de eurocrisis te beteugelen. "Of we hiermee de euro overeind houden is zeer onzeker", stelde hij. Zonder ook een krachtig beleid te voeren voor economische groei en innovatie haalt het ESM 'niets uit', aldus Schenk.

Na de Tweede Kamer moet ook de senaat het verdrag dat de oprichting van het fonds regelt nog ratificeren. Het debat daarover staat voor eind deze maand gepland. In aanloop daarna lieten de senatoren zich door deskundigen voorlichten over het fonds, waarin zevenhonderd miljard euro wordt gestort. Nederland draagt daarvan veertig miljard bij.

In de Tweede Kamer verzette PVV-leider Geert Wilders zich met hand en tand tegen ratificatie van het verdrag. Hij probeerde tevergeefs het debat uit te stellen tot na de verkiezingen.