Tbs voor dodelijke steekpartij opvanghuis

Een 24-jarige man die in 2009 een hulpverleenster doodstak in het opvanghuis voor dak- en thuislozen Spirit in Amsterdam, heeft in hoger beroep een lagere gevangenisstraf gekregen, maar wel tbs. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem tot twaalf jaar cel. Van de rechtbank kreeg hij eerder zestien jaar zonder tbs, waarna het Openbaar Ministerie in beroep ging.

De dader had op 15 juni 2009 in het opvanghuis aan de Weesperzijde een gesprek met zijn vaste begeleidster en twee pedagogische medewerksters over zijn agressieve gedrag. Tijdens het gesprek liepen de gemoederen hoog op en kwam het tot een confrontatie. De man greep een mes uit zijn zak en stak in op de drie vrouwen. De drie raakten ernstig gewond, een van hen overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Volgens het gerechtshof lijdt de man aan een geestelijke stoornis. Eerder was de rechtbank daarvan niet overtuigd. Het hof vond dat de man zonder behandeling een gevaar is voor de samenleving en legde hem daarom naast de gevangenisstraf ook tbs op.

Het hof heeft de man niet voor moord veroordeeld zoals het OM wilde, maar voor doodslag. De verdachte zou in een opwelling hebben gestoken.