UEFA onderzoekt racistische incidenten EK

Olga Kroeders

Twee incidenten van racisme op het EK worden door de UEFA onderzocht. De Tsjech Theodor Gebre Selassie en Mario Balotelli van Italië zouden door supporters van de tegenpartij op oerwoudgeluiden zijn getrakteerd. Een officiële tuchtzaak is nog niet geopend. Vorige week maakten Poolse fans al oerwoudgeluiden tijdens de open training van Oranje.

Een Spaanse supportersgroep bevestigde gisteren dat ongeveer tweehonderd fans oerwoudgeluiden maakten in de richting van Balotelli. De UEFA wil ook meer informatie van Tsjechische functionarissen hebben over het duel tegen Rusland op vrijdag. Gebre Selassie liet weten racistisch bejegend te zijn, maar weigerde een officiële klacht in te dienen.

De UEFA heeft verder Kroatië aangeklaagd voor misdragingen van fans. Na afloop van de met 3-1 gewonnen ontmoeting met Ierland zondag rende een Kroatische fan het veld op. Hij probeerde de Kroatische bondscoach Slaven Bilic te bereiken. Ook staken Kroatische fans vuurwerk af in het stadion. De zaak wordt vrijdag behandeld.

Eerder opende de Europese voetbalbond al tuchtzaken tegen Rusland, Duitsland en Portugal. Die worden morgen behandeld.