Dingo nam toch baby mee in 1980

In een van de meest geruchtmakende en meest controversiële zaken in de geschiedenis van Australië is dinsdag een oordeel geveld. Een negen weken oude baby is in 1980 niet door de hand van haar moeder om het leven gekomen, maar in de Australische Outback door een dingo meegenomen, zei onderzoeksrechter Elizabeth Morris.

De moeder van Azaria Chamberlain, Lindy, werd in 1982 schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Vier jaar later werd ze op vrije voeten gesteld, omdat toen een deel van de kleding van Azaria was gevonden, wat Lindy's lezing, dat haar dochtertje door een dingo was meegenomen, onderbouwde. De familie werd in 1987 van alle blaam gezuiverd, maar nieuw gerechtelijk onderzoek in 1995 leverde geen definitieve conclusie op over wat er nu precies met het meisje is gebeurd.

Nieuw onderzoek moest uitsluitsel geven. Onderzoeksrechter Morris zei dinsdag tot de conclusie te zijn gekomen dat er 'voldoende, duidelijk, samenhangend en precies' bewijsmateriaal is om 'alle andere mogelijkheden' uit te sluiten dan dat de baby door een dingo, een wilde hond, is meegenomen.