Amsterdammers vast voor grootschalige pgb-fraude

Monique Verlind (DJMO)

Fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag twee vrouwen en een man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten. De twee vrouwen van 23 en 50 en de man van 50 zouden voor ongeveer anderhalf miljoen euro hebben gefraudeerd. Tegen de drie zijn meerdere aangiften gedaan door particulieren en zorgverzekeraars, meldt het ministerie van Financiën.

De drie hebben een bedrijf dat zich bezighoudt met thuiszorg die wordt betaald vanuit de pgb-regeling. Het thuiszorgbureau heeft vermoedelijk aangedikte aanvragen voor pgb-budgetten ingediend, waardoor er hogere bedragen werden toegekend dan nodig was.

Het trio heeft waarschijnlijk ook gesjoemeld met facturen en urenstaten die naar zorgkantoren moesten worden gestuurd. Zo wekten ze de indruk dat de budgetten volledig werden gebruikt voor zorg. In werkelijkheid werd de juiste zorg niet of onvoldoende verleend. In zeker twee gevallen werd de zorg verleend door vrouwen die illegaal in Nederland verbleven.

De Amsterdammers zetten hun vaak hoogbejaarde cliënten onder druk om het volledige pgb-budget over te maken. De zorg voor cliënten die kritische vragen stelden, werd direct stopgezet. Het resterende, ongebruikte zorgbudget werd vervolgens niet teruggestort. Ook ongebruikt zorgbudget voor cliënten die kwamen te overlijden, werd nooit teruggestort aan de zorgkantoren.