FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 januari 2013

[Primera División] Emery debuteert met punt bij Sevilla

Unai Emery rentree als trainer in de Primera División niet kunnen opluisteren met een punt. Bij Getafe pakte Sevilla, met Hedwiges Maduro op het middenveld, een punt (1-1). Zo behaalde de kersverse Sevilla-coach Unai Emery, eerder met Maduro samenwerkend bij Valencia, in zijn eerste competitieduel sinds zijn aantreden een punt.

Sevilla staat na de remise twaalfde met 23 punten. Normaliter zou de club mee moeten draaien in de subtop. José Antonio Reyes was vijf minuten voor rust afmaker in een mooie aanval van Sevilla. Een rake vrije trap van Adrián Colunga bracht Getafe echter na rust weer op gelijke hoogte. Doelman Andrés Palop verkeek zich daarbij wel op de inzet van de aanvaller.

Maduro werd vlak voor het verstrijken van het uur door Emery naar de kan gehaald. Hij zag vanaf de bank toe hoe zijn team niet meer de winnende treffer kon forceren. Dat doet Getafe een plaatsje stijgen op de ranglijst en houdt Sevilla twaalfde.

Van Basten: "Naar onszelf kijken"

Marco van Basten verloor met sc Heerenveen eerste wedstrijd na de winterstop van Heracles Almelo. Een vroege tegengoal werd de Friezen fataal. "Het is natuurlijk wel een domper", reageerde Marco van Basten tegenover de NOS op de vroege tegengoal.

"Aan de andere kant heb je nog 89 minuten om het te herstellen. Beter in de eerste minuut dan in de laatste minuut. Het is alleen een onbegrijpelijke fout, communicatie tussen Christian Kum en Jeffrey Gouweleeuw, beide kijken elkaar aan, de bal gaat eroverheen en je staat 1-0 achter."

Het bleek de enige goal van de avond in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen speelde tegen een goed Heracles en was zelf niet bij machte de tegenstandar haar wil op te leggen. "Doordat ze voor kwamen en het een goed voetballende ploeg is konden ze het rustig uitspelen, daar hadden wij moeite mee. Ze lokten ons eigenlijk een beetje uit de tent."

Heerenveen nam zo nu en dan initiatief, maar tot echte kansen leidde dit niet. Het hield vaak op bij de zestien. "Dat klopt", aldus Van Basten. "Heracles is gewoon een goede ploeg en heeft vorig jaar in de berkerfinale gestaan. Het is een team met ervaring en goed verzorgd voetbal. Daar hebben wij veel last van gehad deze competitie."

Aansluiting bij de clubs die strijden om Europees voetbal is voorlopig nog niet aan de orde, beseft de trainer. "Dat wordt wel moeilijker als je dit soort thuiswedstrijden niet wint. Je moet wedstrijd voor wedstrijd zien te winnen en dan hoef je niet zoveel naar de ranglijst te kijken. We zullen vooral naar onszelf en ons spel moeten kijken", besluit Van Basten.

[Upd] 'Fyra wordt gedumpt'

De NS houdt er rekening mee dat het maanden kan duren voordat de hogesnelheidstrein Fyra weer gaat rijden. "Het duurt eerder maanden dan weken voordat er een structurele oplossing is en de Fyra gaat niet eerder rijden dan dat er een stabiel product is dat goed kan blijven rijden", zegt een woordvoerder zaterdagavond.

De NS verwacht verder binnen een paar dagen een alternatief te hebben gevonden. "Maar dat betekent niet dat dat alternatief dan ook meteen binnen een paar dagen rijdt."

Zomaar een trein in de dienstregeling proppen, gaat niet, legt de zegsman uit. De NS heeft al bij spoorbeheerder Prorail ruimte aangevraagd om een andere trein te laten rijden. Over de snelheidslijn waar de Fyra over reed, kunnen andere treinen niet rijden. Dat komt onder meer door technische verschillen, aldus de woordvoerder.

Of de NS de door de Italiaanse fabrikant aangeboden excuses al heeft ontvangen, wist de woordvoerder overigens nog niet.

Update 23.43 uur
De NS wil de Fyra-treinstellen die nog geleverd moesten worden niet hebben, meldt Omroep Brabant. Tot nu toe waren negen van in totaal zestien treinstellen geleverd. Eerder was al bekend dat ook de Belgische spoorwegen van de `spaghettiboemel' afwillen. Daar zijn nog geen treinstellen geleverd. Het is overigens onduidelijk of het contractueel mogelijk is de levering stop te zetten. Onder reizigers gaan ondertussen stemmen op om de Fyra te laten vervangen door de Thalys.

Geen rookvrije Britse gevangenissen

Een plan om de gevangenissen in Engeland en Wales rookvrij te maken is afgeblazen. Dat meldde The Times zaterdag. De autoriteiten vrezen bij nader inzien dat het rookverbod tot opstand zal leiden.

De leiding van de gevangenissen hoopte dat binnen een jaar alle inrichtingen het roken in de ban zouden hebben gedaan. Maar het experiment in een aantal gevangenissen is afgeblazen omdat gevreesd wordt voor te veel onrust. Voor veel gevangenen is het roken van een sigaret een belangrijke afleiding.

Geen rookvrije Britse gevangenissen
Geen rookvrije Britse gevangenissen (Foto: ANP)

McClaren niet verrast door gelijkspel

FC Twente verzuimde zaterdag optimaal te profiteren van de averij die PSV tegen PEC Zwolle had opgelopen. Tegen RKC Waalwijk bleef het 0-0, niet tot verrassing van Steve McClaren. "We wisten dat het moeilijk zou worden", reageerde McClaren tegenover Eredivisie Live.

"RKC krijgt in uitwedstrijden weinig treffers tegen. Ik had gehoopt dat we er één zouden maken, maar het zat er niet in." McClaren maakte zich ondanks het puntenverlies niet meteen zorgen. "Zo'n eerste wedstrijd na de winterstop is altijd lastig. De finishing touch voor het doel van de tegenstander ontbreekt nog. Dat komt wel weer. Dat neemt niet weg dat de teleurstelling groot is. We gingen voor drie punten. Die hebben we niet gehaald."

FC Twente dat ondanks de remise een punt uitloopt op PSV en minimaal een week het alleenrecht heeft op de koppositie, gaat volgende week op bezoek bij Feyenoord. Een week later komt nummer zes FC Utrecht naar Enschede.

[Serie A] Pogba smaakmaker bij winnend Juventus

Juventus had zaterdagavond geen kind aan Udinese. Van tevoren was er druk gelegd op het duel tussen de koploper en nummer acht, maar dat bleek onterecht: 4-0. Juventus was veel beter dan Udinese, dat eigenlijk geen moment aanspraak heeft gemaakt op een punt, laat staan overwinning.

Smaakmaker van de avond in Turijn was de 19-jarige Paul Pogba. De middenvelder, vorig jaar weggekaapt bij Manchester United, scoorde twee keer. Vijf minuten voor rust zette Pogba Juve, dat tot die tijd het overwicht niet in score had weten uit te drukken, op het goede spoor. Met een snoeiharde pegel knalde hij de Oude Dame naar een 1-0 voorsprong. Na rust bracht Udinese de niet geheel fitte topschutter Antonio Di Natale. Ook de vedette kon zijn ploeg niet aan succes helpen.

Het was namelijk niet Di Natale die aan zijn doelpuntenproductie werkte, maar Pogba. Met zijn tweede van de wedstrijd en vierde van het seizoen, was hij verantwoordelijk voor de 2-0. De middenvelder draaide zichzelf vrij en schoot strak en laag de bal links achter doelman Daniele Padelli.

Zes minuten daarna maakte Mirko Vucinic aan alle illusies een eind. De spits kreeg de bal in de zestien aangespeeld, nam aan, draaide en schoot via Padelli binnen. De ingevallen Alessandro Matri bepaalde in de tachtigste minuut de eindstand op 4-0. Pogba zou even later terecht uitgeroepen worden tot man of the match.

Korfballers KZ winnen Europa Cup

De korfballers van Koog Zaandijk/Hiltex hebben in Boedapest beslag gelegd op de Europacup. In de finale werd vandaag het Belgische Boeckenberg met 20-18 verslagen.

Halverwege de wedstrijd leidde KZ met 13-6 en leek het een simpele overwinning te worden. In de tweede helft kwamen de Belgen echter sterk terug en een minuut voor tijd was het verschil nog maar twee punten. Verder lieten de Noord-Hollanders het echter niet meer komen.

Het is voor Koog Zaandijk de derde keer dat ze zich de beste van Europa mogen noemen.

[AC] Uitslagen en stand Groep A

Vanavond werden de eerste wedstrijden in Groep A van de African Cup of Nations afgewerkt. Gastland Zuid-Afrika nam het op tegen Kaapverdie, terwijl Marokko de strijd aan ging met Angola. Hieronder de uitslagen en tussenstand in Groep A. Morgen worden de wedstrijden in Groep B afgewerkt.

Zuid-Afrika - Kaapverdië 0-0
Het openingsduel van de African Cup of Nations ging tussen gastland Zuid-Afrika en Kaapverdië. Beide landen zorgden hierin voor een primeur door met 0-0 gelijk te spelen. Nog nooit was er in de geschiedenis van het Afrikaanse eindtoernooi een openingsduel dat in doelpuntloos gelijkspel eindigde.

Zuid-Afrika, dat op papier de grote favoriet was, kon niet imponeren in het Soccer City Stadium. Ajacied Thulani Serero kwam als invaller binnen de lijnen, maar ook hij kon niets aan de stand veranderen. Kaapverdië, waar Toni Varela (Sparta) een basisplek had, bleef daardoor vrij eenvoudig overeind. Guy Ramos (RKC) en Josimar Lima (FC Dordrecht) bleven op de bank bij de Kaapverdische ploeg.

Angola - Marokko 0-0
De andere wedstrijd in Groep A ging tussen Angola en Marokko. Bij de uitspelende ploeg stonden er maar liefst vier oud-bekenden uit de Eredivsie in de basis. Oussama Assaidi (Liverpool), Nordin Amrabat (Galatasaray), Karim El Ahmadi (Aston Villa) vormden samen met Adil Hermach (Al-Hilal) het middenveld, terwijl Mounir El Hamdaoui (Fiorentina) het spitsenkoppel vormde met Abdelaziz Barrada (Getafe). 

In het koude Johannesburg regende het aanhoudend, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. El Hamdaoui kreeg in de eerste helft twee goede mogelijkheden om de score te openen. Gescoord werd er echter niet, daardoor bleef ook na negentig minuten de brilstand op het scorebord staan.

Stand Groep A

# Land Wedstrijden
gespeeld
Punten Doelsaldo (voor-tegen)
1 Angola 1 1 0-0
2 Kaapverdië 1 1 0-0
3 Marokko 1 1 0-0
4 Zuid-Afrika 1 1 0-0

Nummers 1 en 2 plaatsen zich voor kwartfinales.

Jarenlang heb je met een keelklem rondgelopen

De klem om mijn keel was nu daadwerkelijk minder strak. Het lukte me om vragen te stellen.
Zoals toen een jongetje van het een op het andere moment de winkel uit werd gejaagd door een vrouw van middelbare leeftijd met een verbeten gezicht. Huilend rende hij naar buiten. Daar kwam ik hem tegen. Hij stond daar met een betraand gezicht, stom van verdriet. Vijf of zes jaar, zag hij eruit.
Vriendelijk vroeg ik: “Wat is er gebeurd?”

Vilanova feliciteert Real Sociedad met zege

Barcelona verloor, na elf overwinningen, zaterdag onverwacht in de Primera División. Ondanks een 0-2 voorsprong, was Real Sociedad met 3-2 te sterk. Barça-coach Tito Vilanova blijft kalm. 

Barcelona, dat na een half uur op rozen leek te zitten, gaf toen Gerard Piqué eruit was gestuurd de voorsprong volledig uit handen. Sociedad richtte zich op en versloeg de koploper verrassend. Trainer van de Catalanen, Tito Vilanova, complimenteert de tegenstander.

"Ik moet Sociedad feliciteren met een uitstekende prestatie", aldus de Spanjaard. "De winst hebben ze helemaal zelf afgedwongen. Het lag meer aan het goede spel van Sociedad dan aan het slechte spel van ons", aldus Vilanova, die wel teleurgesteld was maar niet in paniek raakt.

Vilanova beseft dat het zomaar anders had kunnen lopen zaterdag. "We hadden een goede kans op 0-3, maar kwamen niet tot scoren. De rode kaart die Gerard Pique vervolgens vroeg in de tweede helft kreeg heeft het ons moeilijk gemaakt."

De trainer had Piqué in de rust nog gewaarschuwd. De verdediger pakte in de eerste helft geel nadat hij een vrije trap blokkeerde en werd na de onderbreking gestraft voor een tackle. "In de rust heb ik nog tegen hem gezegd dat zijn eerstvolgende overtreding een rode kaart zou gaan betekenen. Ik heb deze wedstrijd wel 200 overtredingen gezien als die Pique maakte in de tweede helft. Maar ja, het was wel terecht geel."

Barcelona behoudt, ondanks de nederlaag, een voorsprong van elf punten op Atlético Madrid. Morgen kunnen dat er nog acht zijn. Aarstrivaal Real Madrid volgt, met nog het duel tegen Valencia tegoed, op achttien punten.

Uitslag AZ - Vitesse

In de Eredivisie ontving AZ in eigen stadion vanavond Vitesse. Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijd. De Alkmaarders zegevierden met 4-1, onder meer door een hattrick van de Amerikaan Jozy Altidore. Gaël Kakuta deed wat terug voor de Arnhemse ploeg en bepaalde daarmee de eindstand.

De thuisploeg had een handvol gevaarlijke mogelijkheden, maar de grootste kans was voor Patrick van Aanholt, de verdediger van Vitesse. Hij stond van dichtbij oog in oog met AZ-doelman Esteban, maar schoot met een hard schot naast. Ondanks de grootste kans voor Vitesse was er geen sprake van een duidelijk overheersende ploeg in de eerste helft.

Na de rust werdhet duel explosief hervat. Roy Beerens werd haarscherp bediend en kon alleen op het doel van Piet Velthuizen afstormen. De aanvaller werd aangetikt door de doelman in het strafschopgebied en raakte uit balans. Hij liet zich echter niet vallen en probeerde alsnog de bal in het doel te krijgen.

AZ breekt los
Dat had Beerens wellicht beter niet kunnen doen, aangezien inmiddels veel spelers van Vitesse de gelegenheid hadden gekregen om zich in het strafschopgebied te verzamelen. De kans was zodoende verkeken. Desondanks was dit het begin van de ommekeer, aangezien AZ begon te domineren.

In de 54 minuut resulteerde het overwicht van de Alkmaarders in de voorsprong. Nick Viergever stuurde Johann Gudmundsson via de linkerflank weg. De IJslander leverde vervolgens een goede voorzet af, die Jozy Altidore met een duik wist binnen te koppen. De 1-0 gaf de ploeg van Verbeek een flinke dosis zelfvertrouwen en AZ speelde met veel flair en drang naar voren.

Duel binnen kwartier beslist
Het was daarom geen verrassing dat in de 61e minuut de 2-0 viel. Wederom was het een voorzet van Gudmundsson vanaf de linkerzijde. Deze keer was het Beerens die op de juiste plek stond om de bal binnen te tikken.

Slechts twee minuten na de treffer van Beerens scoorde Altidore met het hoofd zijn dertiende treffer van het seizoen, Vitesse was vleugellam. Wederom ging een feilloze opzet aan het doelpunt vooraf. Het ontketende AZ strooide nog meer zout in de wonde van de Arnhemmers door ook de 4-0 te scoren.

Hattrick voor Altidore
Het was weer Altidore die wist te scoren en zodoende een hattrick mocht bijschrijven. Even leek het erop dat Adam Maher de 5-0 zou scoren. De talentvolle middenvelder had ruim baan, maar werd in het strafschopgebied aangetikt. De scheidsrechter besloot de bal niet op de stip te leggen.

Gael Kakuta mocht namens de tegenstander de eindstand beslissen. De aanvaller had vrij spel en ging als een mes door de boter van de AZ-verdediging. Het was slechts schrale troost na een geweldige afstraffing.


 

AZ

4 - 1

Vitesse

 55' Altidore
 62' Beerens
 64' Altidore
 77' Altidore
   83' Kakuta 
 
 Gele kaart: Viergever (AZ), Cziommer (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.078
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Henriksen
Maher
Elm
Beerens (Johansson/87)
Altidore
Gudmundsson
  Velthuizen
(Van der Struijk/80) Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Janssen
(Havenaar/70) Cziommer
Ibarra
Reis
Kakuta

Zaakwaarnemer: "Dzsudzsák niet naar Liverpool"

Liverpool hoeft deze maand niet te rekenen op de komst van Balász Dzsudzsák. De oud-PSV'er werd in verband gebracht met een transfer naar Anfield, maar zijn agent ontkent. De vleugelspits van Dinamo Moskou, die PSV in 2011 verruilde voor Anzhi Makhachkala, maar al na een half jaar weer vertrok, werd onlangs door Hongaarse media gelinkt aan Liverpool. Zijn zaakwaarnemer spreekt tegen dat het deze maand tot een transfer komt.

"Wij hebben de geruchten ook gelezen, maar konden deze niet plaatsen. Balázs Dzsudzsák is een speler van Dinamo Moskou en wij ontkennen de geruchten over een vertrek. Deze geruchten kunnen schadelijk zijn", aldus zaakwaarnemer Jozsef Vorosbaranyi.

De geruchten waren echter niet uit de lucht komen vallen. "Ik sta niet onwelwillend tegenover een transfer. Het is erg moeilijk om te aarden in Moskou. Er wonen hier zeventien miljoen mensen en die hebben allemaal haast. Ik ben hier of aan het trainen, of ik sta in de file", liet Dzsudzsák zich vorige week ontvallen.

[WB] Davis wint 1000 meter

Shani Davis heeft in Calgary de 1.000 meter gewonnen. De Amerikaan was de sterkste in een tijd van 1.07,49.

Achter Davis eindigde Kjeld Nuis knap als tweede in 1.07,64. Michel Mulder maakte het podium vol dankzij een tijd van 1.07,87. Wereldkampioen sprint en Nederlands recordhouder op deze afstand Stefan Groothuis kwam niet verder dan de achtste plaats in 1.08,33. In het klassement om de wereldbeker gaat Nuis nu aan de leiding, voor Hein Otterspeer en Davis.

Uitslag 1.000 meter:

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis VS 1.07,49
2 Kjeld Nuis Ned 1.07,64
3 Michel Mulder Ned 1.07,87
4 Tyler Derraugh Can 1.07,97
5 Mo Tae-Bum ZKo 1.08,14
6 Hein Otterspeer Ned 1.08,17
7 Stefan Groothuis Ned 1.08,33

Klassement Wereldbeker 1.000 meter:

# Naam Land Punten
1 Kjeld Nuis Ned 390
2 Hein Otterspeer Ned 355
3 Shani Davis VS 340
4 Samuel Schwarz Dui 335
5 Denny Morrison Can 325

Doden door lawine in Schotse Hooglanden

Vier mensen zijn zaterdag omgekomen door een lawine in de Schotse Hooglanden. Dat meldt de Britse zender Sky News. Het ongeval gebeurde bij de plaats Glencoe.

De vier maakten deel uit van een groep van zes klimmers. Een vrouw raakte zwaargewond. Volgens een woordvoerder van het Schotse lawine informatiecentrum was het op het moment van het ongeval rustig weer maar was er wel een waarschuwing voor een "aanzienlijk risico" voor lawines in het gebied.

[WB] Richardson snelste op de kilometer, Leenstra vijfde

De zege op de 1000m tijdens de wereldbekerwedstrijd in Calgary gaat naar Heather Richardson. Ze was de snelste in 1.13,09. Daarmee heeft ze ook de leiding genomen in het wereldbekerklassement. Christine Nesbitt werd tweede met 1.13,67 en Brittany Bowe klokte met 1.13,92 de derde tijd. 

De beste Nederlandse was Marrit Leenstra. De Nederlands kampioen sprint werd met 1.14,15 vijfde. Ireen Wüst werd met 1.14,24 zesde. Margot Boer, Laurine van Riessen en Lotte van Beek werden respectievelijk achtste, negende en twaalfde. Zondag zal er opnieuw een 500m en 1000m op het programma staan in Calgary. 

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 1.13,09
2 Christine Nesbitt Can 1.13,67
3 Brittany Bowe VS 1.13,92
4 Jing Yu Chi 1.14,13
5 Marrit Leenstra Ned 1.14,15
6 Ireen Wüst Ned 1.14,24
8 Margot Boer Ned 1.14,62
9 Laurine van Riessen Ned 1.14,85
12 Lotte van Beek Ned 1.15,22

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Heather Richardson VS 380
2 Karolina Erbanová Tsj 333
3 Christine Nesbitt Can 288
4 Olga Fatfukulina Rus 264
5 Laurine van Riessen Ned 238
6 Lotte van Beek Ned 231
8 Marrit Leenstra Ned 210
9 Margot Boer Ned 210
23 Ireen Wüst Ned 45

Armenteros per direct naar Anderlecht

Samuel Armenteros heeft zijn laatste wedstrijd voor Heracles Almelo gespeeld. De Zweed verruilt de Eredivisieploeg per direct voor Anderlecht. De transfer komt niet onverwacht, aangezien de twee clubs al overeenstemming hadden bereikt over een transfer komende zomer.

De wintertransfer kwam snel tot een akkoord nadat het eerste target van Anderlecht, de Braziliaan Kléber (FC Porto), geen interesse had in een overstap naar de Belgische club. De Almeloërs ontvangen voor de 22-jarige aanvaller een kleine vergoeding. In Nederland speelde de Zweed met Cubaanse roots 97 competitieduels en scoorde daarin 24 keer. 

Uitslagen Eredivisie (19/01/13)

Vanavond begonnen er om 19.45 uur twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Twente nam het in eigen huis op tegen RKC Waalwijk, terwijl VVV-Venlo op bezoek ging bij NAC Breda. Hieronder vind je de uitslagen en de statistieken van deze wedstrijden.

Reeds direct na de aftrap was het de thuisploeg die wist te domineren en onbetwist de sterkste was in termen van balbezit en snelheid. Twente zette de ploeg uit Brabant voortdurend onder druk, maar serieuze kansen bleven lange tijd uit. Twente had duidelijk de overhand, maar RKC speelde goed georganiseerd en maakte geen fouten.

Kansen ontstaan
Het waren zelfs de RKC'ers die de eerste grote kans van het duel kregen. Een vrijstaande Florian Jozefzoon ontving een scherpe, lange pass en stormde vrijwel helemaal vrij op het doel van Twente af. Doelman Nikolay Mihaylov kwam echter goed uit zijn doel en wist de poging van Jozefzoon te stuiten. Vervolgens wisten de verdediger van Twente toe te snelle en de bal weg te trappen.

Even later kregen ook de Tukkers een grote kans. Dusan Tadic hoefde de bal slechts voor een volledig vrijstaande Luc Castaignos te leggen. De centrale spits hoefde de bal slechts binnen te tikken, maar Tadic ging voor eigen eer. De Serviër hielp de kans om zeep en zodoende gingen de ploegen met een 0-0 stand de rust in.

Twente weet niet te scoren
Twente ging dynamisch van start in de tweede helft, maar na zo'n vijftien minuten ging de ploeg van McClaren het wat rustiger aan doen. Het kwam de aantrekkelijkheid van het duel niet ten goede. Grote kansen en doelpunten bleven achterwege.

Dmitri Bulykin werd in het laatste kwartier binnen de lijnen gebracht ten koste van Castaignos. De Rus diende als breekijzer om Twente in het restant van het duel alsnog aan de zege te helpen. Ook de voormalige Ajax-spits wist echter het doel niet te vinden, waardoor de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel eindigde. Desondanks staat Twente na deze speelronde bovenaan.

FC Twente

0 - 0

RKC Waalwijk

 
 Gele kaart: Van Peppen, Martina (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.300
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Schilder (Braafheid/88)
Brama
Tadic
Fer
Gyasi (Cabral/46)
Castaignos (Bulykin/78)
Chadli
  Zoet
Martina
Drost
Van Mosselveld
Van Peppen
Stans
Duits
Braber
Jozefzoon
Lieder
(Sneijder/90) Boukhari

NAC wilde op eigen bodem duidelijk de overhand krijgen in het balbezit, maar in de eerste fase leidde dit nog niet door grote kansen. De ploeg van Nebojsa Gudelj had in de achtste minuut echter wel een strafschop moeten krijgen. Een voorzet van Anthony Lurling werd door VVV-verdediger Nils Röseler duidelijk met de hand onderschept, maar dit ontging de arbitrage.

Gemiste strafschop VVV

Even later kreeg VVV wel een strafschop toegewezen. Een overtreding op de Japanner Yuki Otsu zorgde ervoor dat de bal op de stip ging. Otsu besloot de penalty zelf te nemen, maar wist niet te scoren. Zodoende bleef de 0-0 op het scorebord staan. Op basis van het spel was NAC de sterkere ploeg, maar bij de thuisploeg ontbrak het vermogen om goede kansen te creëren.

Tegen het einde van de eerste helft wisten de Bredanaren dan toch bijna op voorsprong te komen. Een kans mondde haast uit in een eigen treffen van Guus Joppen, maar het Venlose doel bleef schoon.

Bredase zege op de valreep
De tweede helft verliep aanvankelijk al niet veel beter dan het eerste bedrijf. NAC had meer balbezit, maar dit vertaalde zich niet in het creëren van goede kansen. VVV speelde opportunistischer, maar ook de Limburgers wisten in de tweede helft niet veel gevaarlijke momenten te vinden.

In de slotfase zette NAC nog een offensief in om toch het verschil te maken. In de blessuretijd werden de Bredanaren beloond voor hun inzet. Vanuit een vrije trap werd Eric Botteghin bereikt. De Braziliaan wist raak te koppen en dus eindigde de Bredanaren het duel toch nog met drie punten.

NAC Breda

1 - 0

VVV-Venlo

 90+1' Botteghin    
 
 Gele kaart: Ten Rouwelaar, Janse (NAC Breda), Türk (VVV-Venlo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Braamhaar
Bijzonderheden: 14' Otsu (VVV-Venlo) mist penalty
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Buijs
Gilissen
Gudelj
Verbeek (Seuntjes/83)
Hadouir (Hooi/69)
Lurling (Schalk/75)
  Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
Radosavljevic
(Nwofor/88) Otsu
Van Haaren
Wildschut
(Türk/74) Cullen
Linssen

[WB] Smeekens wint 500m in Nederlands record

Jan Smeekens is bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary winnaar geworden van de 500 meter. Hij deed in een tijd van 34,32, een nieuw Nederlands record.

Achter Smeekens werd de Fin Pekka Koskela tweede, Jamie Gregg uit Canada werd derde. Ronald Mulder eindigde in 34,55 als vijfde. Hein Otterspeer en Michel Mulder kwamen niet verder dan de elfde en twaalfde plaats. Ook in het klassement om de wereldbeker gaat Smeekens aan de leinding, voor de Jappanner Joji Kato.

Uitslag 500 meter:

# Naam Land Tijd
1 Jan Smeekens Ned 34,32
2 Pekka Koskela Fin 34,36
3 Jamie Gregg Can 34,36
4 Joji Kato Jap 34,51
5 Ronald Mulder Ned 34,55
11 Hein Otterspeer Ned 34,78
12 Michel Mulder Ned 34,88

Wereldbekerstand 500 meter:

# Naam Land Punten
1 Jan Smeekens Ned 530
2 Joji Kato Jap 446
3 Michel Mulder Ned 328
4 Keiichiro Nagashima Jap 311
5 Gilmore Junio Can 309

Star Trek-regisseur brengt Armstrong op witte doek

J.J. Abrams gaat een film maken over oud-wielrenner Lance Armstrong. De regisseur en producer heeft de rechten gekocht van Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong. Het boek van New York Times-verslaggever Juliet Macur verschijnt in juni.

Armstrong biechtte deze week tegenover Oprah Winfrey op tijdens al zijn zeven Tourzeges doping te hebben gebruikt. Wie de gevallen wielrenner gaat spelen is nog niet bekend. Ook is onbekend wie de film gaat regisseren of schrijven.

Abrams bedacht onder meer de tv-series Lost en Alias en produceerde films als Cloverfield. Hij regisseerde onder meer de laatste twee Star Trek-films.

Uitslag sc Heerenveen - Heracles Almelo

In Heerenveen stond het duel op het programma tussen de plaatselijke sportclub en Heracles Almelo. De thuisploeg ging met 0-1 onderuit. In de eerste minuut werd al gescoord door Everton. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

sc Heerenveen

0 - 1

Heracles Almelo

     1' Everton 
 
 Gele kaart: Gouweleeuw, Kums, (sc Heerenveen), Castillion, Everton, Koenders(Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Kum
Gouweleeuw(Otigba/71) 
Zomer
Kruiswijk
De Roon
Kums(Van Anholt/73)
Marecek
v.La Parra(De Ridder/88)
Uth
Djuricic
  Pasveer
Schenkeveld (Koenders/60)
Rienstra
Davidson
Dorda
Quansah
Bruns(Vejinovic/87)
Duarte
Schamp (Armenteros/61)
Castillion
Everton

[Bundesliga] Dortmund verplettert Werder Bremen

Borussia Dortmund heeft de Bundesliga op overtuigende wijze hervat. De regerend landskampioen won op bezoek bij Werder Bremen met maar liefst 0-5.

Dortmund had in Bremen al héél snel een ruime voorsprong te pakken. Eerst was het Marco Reus die een vrije trap hoog over de muur achter keeper Sebastian Mielitz werkte (0-1). Tien minuten later verdubbel Mario Götze de score. De talentvolle spelmaker schoot de bal op aangeven van Kevin Großkreutz vanaf twintig meter in het doel.

Bremen werkte er hard voor, maar kon niet voor gevaar zorgen voor het doel van Roman Weidenfeller. Toen Felipe Santana kort na rust met een kopbal voor 0-3 had gezorgd, was het simpel uitspelen voor Dortmund, dat via de Polen Robert Lewandowski en Jakub Blaszczykowski in de slotfase zelfs nog uitliep naar 0-5.

Door de zege wordt het gat met koploper Bayern München weer teruggebracht tot twaalf punten. De club van Arjen Robben versloeg eerder op zaterdag Greuther Fürth met 2-0. Nummer twee Bayer Leverkusen zegevierde ook en behoudt zodoende een voorsprong van drie punten op Dortmund.

Aflossingsteams naar finale op EK shorttrack

Zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen hebben zaterdag bij de EK shorttrack in het Zweedse Malmö de finale bereikt op de aflossing. De mannen - Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma - wonnen hun halve finale voor Rusland, de te verwachten concurrent in de eindstrijd.

De vrouwen plaatsten zich voor de eindstrijd dankzij alert optreden van coach Jeroen Otter. Die diende een protest in omdat Lara van Ruijven door toedoen van een Italiaanse was gevallen. De scheidsrechter kon zich daarin vinden waarna Nederland zich als tweede achter het Poolse team alsnog kwalificeerde voor de finale van zondag. De ploeg bestond verder uit Jorien ter Mors en Yara en Sanne van Kerkhof.

[WB] Lee ook in Calgary de beste op 500m

Sang-Hwa Lee blijft heersen op de 500. Ook de zevende wereldbekerwedstrijd heeft ze op d'r naam geschreven. Ze was de enige die in Calgary een 36er op het bord liet zetten. Ze klokte 36,99. Heather RIchardson werd tweede in 37,12. De Chinese Jing Yu werd derde met 37,28. 

Laurine van Riessen en Thijsje Oenema werden vijfde en zesde. Beiden klokte 37,64 maar van Riessen was vijf duizendsten sneller dan Oenema en werd dus vijfde. Margot Boer werd negende en Marrit Leenstra zestiende. In het algemeen klassement staat Lee met de maximale score aan kop. Gevolgd door Jenny Wolf en Nao Kodaira. 

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee ZKo 36,99
2 Heather Richardson VS 37,12
3 Jing Yu Chi 37,28
4 Olga Fatkulina Rus 37,62
5 Laurine van Riessen Ned 37,64
6 Thijsje Oenema Ned 37,64
9 Margot Boer Ned 37,78
16 Marrit Leenstra Ned 38,53

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 700
2 Jenny Wolf Dui 436
3 Nao Kodaira Jap 391
4 Heather Richardson VS 355
5 Jing Yu Chi 315
8 Margot Boer Ned 290
10 Thijsje Oenema Ned 276
11 Laurine van Riessen Ned 184
18 Marrit Leenstra Ned 181

MegaUpload herrezen uit as

De bekende opslagdienst MegaUpload is als een feniks uit de as herrezen. Medewerkers van de in Nieuw-Zeeland gevestigde populaire uploadsite hebben een doorstart gemaakt onder de naam Mega.co.nz, meldt Tweakers.net. De nieuwe dienst biedt gebruikers gratis een versleutelde opslagruimte van 50GB en is zaterdag online gegaan.

Betalende gebruikers kunnen de 50GB opslagruimte fors uitbreiden. Er zijn abonnementen mogelijk die tot maximaal 4TB aan opslagruimte bieden. Mega.co.nz claimt dat het bedrijf niet zelf beschikt over de encryptiesleutel.

Doordat de opslagdienst niet over de sleutel zegt te beschikken, zou een overheid die opgeslagen gegevens opeist enkel de versleutelde bestanden kunnen krijgen. Ook claims van auteursrechthebbenden kan de dienst om deze reden niet verifiëren en offline halen.

MegaUpload-oprichter Kim Dotcom beweert op Twitter dat de nieuwe dienst al 100.000 geregistreerde gebruikers heeft. Hoeveel daarvan betalen voor de dienst is niet bekend. Op het moment van schrijven van dit artikel is de site overigens zeer slecht bereikbaar. Dat lijkt erop te duiden dat er bijzonder veel belangstelling voor de nieuwe dienst is.

Rechtszaken
Terwijl de nieuwe site al in de lucht is, lopen de rechtszaken en een uitleverproces tegen de mensen achter MegaUpload nog. De Verenigde Staten eisen de uitlevering van de medewerkers van de met veel bombarie offline gehaalde site. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan auteursrechteninbreuk. Bovendien zou de site ook gebruikers die inbreuk maakten op auteursrechten hun gang hebben laten gaan.

Diverse medewerkers van de site, waaronder de Nederlandse programmeur Bram van der Kolk werden gearresteerd. Er is door de rechter echter kritiek geuit op het optreden van de Nieuw-Zeelandse politie. De verdachten zijn gedurende het proces vrij, maar hebben wel de plicht om zich met enige regelmaat bij de politie te melden.

Surinaamse oppositie flirt met Desi Bouterse

De grootste oppositiepartij van Suriname, de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), sluit een toekomstige samenwerking met Desi Bouterse niet uit. Dat bleek zaterdag op een zogenoemd 'toekomstcongres' van de VHP in Paramaribo, dat door president Bouterse geopend werd.

Het geflirt met de oppositiepartij is opvallend. De oppositiepartij wordt momenteel geleid door Chandrikapersad Santokhi, in een vorig leven minister van Justitie. In die hoedanigheid ontpopte hij zich tot motor van het Decembermoordenproces. Tot grote woede van hoofdverdachte Bouterse, die Santokhi op partijpodia toen smalend 'sheriff' noemde.

Nu willen beide voormalige rivalen de handen in elkaar slaan. 'In het belang van Suriname', zo klonk het zaterdag op het toekomstcongres 'Vision 2030'. "We kunnen blijven vallen over personen, of werken aan de toekomst van dit land. In 2030 zal de volgende generatie aan zet zijn. Zij mag het slachtoffer niet worden van onze meningsverschillen", zei Santokhi, die verklaarde heel ingenomen te zijn met de aanwezigheid van Bouterse. Wel beklemtoonde de ex-minister het belang van een goede rechtsstaat.

In zijn toespraak had Desi Bouterse het vooral over het belang van onderwijs, natuurbehoud en de ontwikkeling van een eigen productiesector. "Onderling moeten we steeds weer concluderen dat onze doelen niet ver uit elkaar liggen. Vaak maken we enkel deel uit van een andere politieke partij. We moeten onze verschillen ondergeschikt maken aan het algemeen belang."

De volgende parlementsverkiezingen staan gepland voor 2015. President Bouterse, sinds 2010 aan de macht, liet reeds meermaals verstaan ontevreden te zijn over zijn huidige coalitiepartners.

[Dakar] Motorcoureur Despres wint weer Dakar Rally

De Franse motorcoureur Cyril Despres heeft zaterdag voor de vijfde keer de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De KTM-rijder nam in de laatste etappe naar Santiago de Chili geen risico's en bereikte bijna 4 minuten na dagwinnaar Ruben Faria de finishlijn. Daarmee behield hij voldoende voorsprong op de concurrentie.

De Chileen Francisco Lopez noteerde de beste tijd in de proef, maar hij kreeg een tijdstraf van 15 minuten opgelegd wegens het vervangen van de motor. Daardoor wordt de Portugees Faria in de officiële uitslag als ritwinnaar wordt aangeduid. De Zuid-Europeaan werd tweede in de eindstand, voor Lopez.

Frans Verhoeven (Yamaha) kwam als zevende over de finishlijn en eindigde daardoor als negende in de eindrangschikking.

Eindstand:

# Naam Nat. Motor Tijd
1. Cyril Depres Fra KTM 43.24.22
2. Ruben Faria Por KTM +10.43
3. Francisco Lopez Chl KTM +18.48
4. Ivan Jakes Slw KTM +23.54
9. Frans Verhoeven Ned Yamaha +1.26.35
19. Henk Knuiman Ned KTM +3.15.12

[Primera División] Barça onderuit tegen Sociedad

Real Sociedad heeft voor een enorme stunt gezorgd door in eigen huis koploper Barcelona te verslaan. Het schijnbaar onmogelijke bleek mogelijk, na een 0-2 achterstand.
    
In het eerste half uur was er geen vuiltje aan de lucht voor Barcelona. Lionel Messi maakte na zes minuten de openingstreffer. Vanaf net buiten de zestien schoot hij de bal mooi met links langs de Chileense doelman Claudio Bravo. Nooit eerder scoorde de Argentijn in stadion Anoeta van Sociedad.

De 0-1 betekende bovendien evenaring van een oud clubrecord. Messi is samen met oud-PSV'er Ronaldo (seizoen 1997-'98) en Mariano Martin (1942-'43) de enige die het voor elkaar kreeg in tien opeenvolgende wedstrijd te scoren. Dit seizoen staat Messi al op 29 competitiegoals.

Barça stevig in zadel
Pedro zette Barcelona in de 25e minuut steviger in het zadel. Xavi bediende rechtsback Daniel Alves op slimme wijze en de Braziliaan gaf de bal prima voor, waarna Pedro hem in het open doel kon werken. 0-2, weinig gevaar van de thuisploeg, dus de voorsprong op Real zou vanavond worden vergroot.

Maar Real Sociedad knokte zich terug. Eerst met de 1-2 van Gonzalo Castro, vijf minuten voor rust. Na de onderbreking nam Sociedad het heft in handen en klopte het regelmatig op de deur bij de Catalanen. Het werd er voor hen niet makkelijker op toen verdediger Gerard Piqué na zijn tweede gele kaart moest gaan douchen. In de eerste helft had hij geblokkeerd dat Sociedad een vrije trap snel kon nemen en nu tackelde hij te fors.

Sensatie in San Sebastian
Tien man van Barça waren niet in staat de voorsprong te behouden, want acht minuten na Piqué's uitsluiten lag de bal al achter Victor Valdés. De goal kwam op naam van Barça invaller Javier Mascherano, maar Castro verdiende daarbij de meeste eer. Hij zag zijn schot van richting veranderd worden.

Real Sociedad kreeg zelfs nog meer. In de blessuretijd kon de achter de verdediging opgedoken Imanol Agirretxe een voorzet van Carlos Martínez binnenwerken: 3-2. Sociedad realiseert een sensatie door te winnen van de, tot vandaag, zo overtuigende koploper. Teruggekomen van een 0-2 achterstand.

Accu's Dreamliner vatten vlam door te lang opladen

De accu's van een aantal toestellen van de 787 Dreamliner, het nieuwste passagiersvliegtuig van Boeing, hebben vlam gevat door te lang opladen. Dat vermoeden luchtvaartveiligheid- en accudeskundigen.

Een Japanse onderzoeker maakte uit de verkoolde resten van de lithium-ion accu van een Dreamliner die eerder deze week in Japan een noodlanding maakte, op dat de al volle accu onder spanning was gebleven. De revolutionaire nieuwe accu zou daardoor oververhit zijn geraakt. Een Dreamliner die in januari in het Amerikaanse Boston in brand vloog vertoont eendere sporen, verklaarde onderzoeker Hideyo Kosugi van het Japanse ministerie van vervoer.

De 787 mag in Europa, de Verenigde Staten en Japan voorlopig niet meer de lucht in. Fabrikant Boeing heeft de levering van nieuwe toestellen opgeschort tot de accuproblemen zijn verholpen.

De Dreamliner is het nieuwste en meest geavanceerde vliegtuig van Boeing, maar in de afgelopen twee weken zijn er al meermalen problemen geweest met accu's die oververhit raakten. De 787 is het eerste vliegtuig ter wereld dat voorzien is van lithium-ion accu's.

Oud-renner Nelissen bekent dopinggebruik

Oud-wielrenner Danny Nelissen heeft toeggegeven dat hij in zijn tijd bij Rabobank doping heeft gebruikt. Volgens de 42-jarige Nelissen was hij niet de enige binnen de wielerploeg. De Rabo-ploeg regelde het dopinggebruik binnen de ploeg zelf. Dat heeft hij toegegeven tegenover RTL Nieuws.

Nelissen kwam in 1996 in dienst van de Rabobank-ploeg. Omdat er geen successen werden geboekt, werd besloten doping te gaan gebruiken. Volgens Nelissen werd het georganiseerd door de ploeg die werd opgericht door Jan Raas. Hij was één van de wielrenners die vandaag in NRC anoniem sprak over doping binnen de Rabo-ploeg.

Nelissen heeft toegegeven tegenover de verslaggever van RTL Nieuws dat hij eerder cortisonen had gebruikt en dat hij lang getwijfeld heeft over het gebruik van EPO. Uiteindelijk stemde hij daar mee in. In 1995 werd Nelissen wereldkampioen wielrennen bij de amateurs, hijzelf zegt dat hij die overwinning zonder dopig heeft behaald. 

De 42-jarige renner begon zijn carrière bij PDM-Concorde en reed in 1993 zijn eerste Tour de France in het shirt van TVM-Bison Kit. In 1994 werd hij gedwongen te stoppen vanwege hartritmestoornissen. Een jaar later ging hij weer fietsen bij de amateurs om  datzelfde jaar de wereldtitel te pakken. In 1996 en 1997 kwam hij uit voor de Rabobankploeg. Eind 1998 toen hij reed voor Jack&Jones moest hij definitief zijn fiets aan de wilgen hangen vanwege diezelfde hartritmestoornissen.

Nelissen werkt tegenwoordig bij Eurosport als productiemanager en commentator. Ook is hij sinds de zomer van 2011 analist bij het programma Tour du Jour op RTL4.

AnsaldoBreda: excuses voor Fyra-probleem

Het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda heeft zaterdag Nederland en België excuses aangeboden voor de problemen met de Fyra-trein. Het bedrijf belooft zijn uiterste best te doen om de 'onverwachte' problemen met de hogesnelheidstrein op te lossen.

Dat blijkt uit een verklaring die vicepresident Alessio DeSio, verantwoordelijk voor de externe communicatie van het bedrijf, zaterdag heeft gepubliceerd. Het bedrijf heeft een team van 40 personen samengesteld die in Italië en Nederland een diepgaand onderzoek gaan instellen om tot een oplossing van alle problemen te komen, 'in de nauwste samenwerking' met de technici van de NS.

AnsaldoBreda benadrukt dat de schade die de treinen leden door ijsblokken nooit de veiligheid van de treinen en de passagiers in gevaar heeft gebracht.

De NS maakte zaterdag bekend voorlopig de afname van nieuwe Fyra-treinen te staken. Ook gaat het spoorbedrijf AnsaldoBreda aansprakelijk stellen voor de problemen met de hogesnelheidstrein. DeSio gaat daar niet op in.

AnsaldoBreda: excuses voor Fyra-probleem
AnsaldoBreda: excuses voor Fyra-probleem (Foto: ANP)

Woordenwisseling Ronaldo en Mourinho

José Mourinho en Cristiano Ronaldo hebben deze week een flinke ruzie gehad, na het bekerduel tegen Valencia. Dat bevestigt Real Madrid-verdediger Raul Albiol. De Spaanse krant Marca berichtte zaterdag over een woordenwisseling, kort na de bekerzege van Real tegen Valencia (2-0).

Albiol heeft dat gerucht nu bevestigd. Mourinho uitte in de kleedkamer voor de ogen van de voltallige selectie zijn ongenoegen over het optreden van Ronaldo. "Het laatste kwartier heb jij je verstopt", zou Mourinho met stemverheffing tegen de topspeler hebben gezegd. Wat ontstond was een felle discussie, waarin Ronaldo liet weten niet akkoord te gaan met de kritiek. "Dit is unfair. Ik zou zelfs mijn leven voor jou geven", aldus de sterspeler.

Verdediger Albiol bevestigde het nieuws, maar liet meteen weten dat er niet te veel waarde aan macht worden gehecht. probeerde op een persconferentie de onrust in de kiem te smoren. "Mourinho en Cristiano zijn allebei winnaars. Ze zijn ambitieus en gaan allebei zover als ze kunnen. Ze hadden een verschil van inzicht, dat was het."

"Soms geeft de coach zijn mening over een speler na een wedstrijd. Dit zal ons team of onze prestaties niet beïnvloeden." Albiol spreekt geopperde onrust bij Real dan ook tegen. "De club is geen tijdbom die gaat exploderen. We moeten samenwerken om er een succesvol seizoen van te maken."

Olympiakos ontslaat coach ondanks koppositie

Olympiakos Piraeus heeft ondanks een riante uitgangspositie in de Griekse competitie trainer Leonardo Jardim ontslagen. De 38-jarige Portugees is zaterdag op straat gezet, terwijl hij met zijn ploeg halverwege de competitie tien punten los staat. In een korte verklaring op de clubsite laat Olympiakos een verklaring achterwege, maar zeer waarschijnlijk heeft Jardims vertrek te maken met zijn impopulariteit bij de supporters.

De fans zijn niet tevreden over het spel, wat zich uit in een veel lagere supportersopkomst bij wedstrijden. Dat de club desondanks superieur is in de Griekse competitie, is ook te danken aan de rampzalige prestaties van aartsrivalen AEK Athene en Panathinaikos. Nummer twee PAOK volgt op tien punten.

Jardim tekende in juni een tweejarig contract als opvolger van Ernesto Valverde. Hij was vorig seizoen nog trainer van Sporting Braga. Assistent-coach Antonis Nikopolidis, een oud-doelman van de club, zal Olympiakos zondag leiden in de thuiswedstrijd tegen PAS Giannina.

Inbreker gepakt dankzij DNA-match

Een inbrekers uit Maasdriel is vrijdag opgepakt, dankzij een DNA-match. Dat maakte de politie zaterdag bekend. De 33-jarige crimineel heeft zeker vijf inbraken, veelal in sportkantines, op zijn kerfstok.

Vijfmaal liet de man bij een kraak een DNA-spoor achter. Zo heeft hij ingebroken hebben bij een horecagelegenheid in Dreumel en een tennisvereniging in Wamel. Hij zette zijn kraken in de afgelopen maanden en is mogelijk verantwoordelijk voor nog meer inbraken. Dat wordt nog onderzocht.

De man heeft bekend. Desalniettemin gaat het onderzoek door en worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Grieken boos om geweld tegen immigranten

Duizenden mensen zijn zaterdag in optocht door het centrum van Athene getrokken om lucht te geven aan hun verontwaardiging over een reeks aanvallen op immigranten. De moord op een 27-jarige Pakistaan van afgelopen donderdag maakte de maat vol.

Twee twintigers, volgens de politie aanhangers van het extreemrechtse Gouden Dageraad, zijn aangeklaagd voor het doodsteken van de Pakistaanse Shehzad Luqman. Zaterdagochtend vertoonden zo'n honderdvijftig leden van de Pakistaanse gemeenschap in Griekenland zijn doodskist voor het stadhuis van Athene. Ze droegen gebeden op en bewezen Luqman de laatste eer. De rouwenden ontrolden een spandoek met de tekst 'Straf de fascistische moordenaars van Shehzad Luqman'.

Griekenland fungeert als poort naar de Europese Unie voor duizenden veelal illegale migranten uit het Midden-Oosten en Afrika. De overlast die de immigrantenstroom veroorzaakt is koren op de molen van extreemrechtse nationalisten. Migranten zijn steeds vaker het doelwit van straatgeweld.

'Geen gehoorschade door Justin Bieber'

Een vrouw heeft haar eerder aangespannen rechtszaak tegen Justin Bieber ingetrokken. De moeder beweerde permanente gehoorschade te hebben overgehouden aan een concert van de zanger dat ze bezocht met haar dochter. Ze eiste negen miljoen dollar van hem.

De vrouw veranderde van gedachten omdat ze geen advocaat heeft, wat het vrijwel onmogelijk maakte om de zaak door te drukken, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Ze diende vorige week haar verzoek om de rechtszaak van tafel te vegen in, wat nog dezelfde dag gebeurde.

De moeder en haar dochter bezochten drie jaar geleden een concert van Bieber in de Amerikaanse staat Oregon. Het meisjesidool zou de vrouw oorsuizen hebben bezorgd door het publiek op te hitsen tot er een 'geluidsgolf' van gegil ontstond.

[Bundesliga] Eenvoudige thuiszege voor Bayern

Bayern München is de tweede seizoenshelft van de Bundesliga begonnen met een overwinning. De ploeg van Jupp Heynckes boekte zaterdag door twee goals van Mario Mandzukic een 2-0 thuiszege op Greuther Fürth. Arjen Robben kwam als invaller na zeventig minuten in het veld en maakte zo zijn eerste speelminuten voor Bayern sinds 10 november.

Bayern sloot een mooie week, waarin Pep Guardiola werd binnengehaald als trainer voor volgend seizoen, passend af. Al teveel moeite had de Rekordmeister niet met de promovendus, al duurde het tot de 31e minuut voordat de score werd geopend. Aan de treffer van de Kroatische spits Mandzukic ging een blunder van doelman Wolfgang Hesl vooraf.

Verdiend was de voorsprong wel, want Bayern had al een paar flinke kansen laten liggen. Na een uur spelen besliste Mandzukic de wedstrijd. Bij de kopbal van de Kroatische spits zag goalie Hesl er wederom niet goed uit. In de slotfase maakte Robben nog zijn rentree. De buitenspeler was sinds half november uit de roulatie, nadat hij in de vriendschappelijke interland van Oranje tegen Duitsland geblesseerd was geraakt aan zijn hamstring.

Bayern bracht door de zege zijn puntentotaal op 45. Leverkusen volgt nog steeds op negen punten. De runner-up boekte eveneens een gemakkelijke thuiszege, 3-1 op nummer vier Eintracht Frankfurt. Sebastian Boenisch en Bundesliga-topscorer Stefan Kiessling scoorden nog in de eerste helft, waarna Andre Schürrle de marge in het tweede bedrijf naar drie tilde. Alexander Meier redde in de slotfase de Frankfurtse eer.

Bas Dost won met VfL Wolfsburg thuis met 2-0 van VfB Stuttgart. De Nederlandse spits kwam direct na rust in het veld en zag vijf minuten later ploeggenoot Diego de score openen. Halverwege de tweede helft gooide Alexander Madlung de wedstrijd op slot. Wolfsburg rukte op de ranglijst twee posities op en staat nu dertiende met 22 punten uit achttien duels.

Met Roel Brouwers en Luuk de Jong als basisspelers pakte Borussia Mönchengladbach een punt bij Hoffenheim. In de Rhein-Neckar-Arena werd niet gescoord: 0-0. Verdediger Brouwers maakte als aanvoerder de negentig minuten vol, terwijl De Jong dertien minuten voor tijd vervangen werd. Mönchengladbach handhaafde zich door de remise op de achtste plaats, met 26 punten.

Ook FSV Mainz 05 - SC Freiburg eindigde zoals het begon, 0-0.

[Premier League] Ruime zege Liverpool, Reading verrast

Vanmiddag werden er zes wedstrijden afgewerkt in de Engelse Premier League. Onder meer Liverpool, Manchester City en Newcastle United kwamen vanmiddag in actie. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Liverpool - Norwich City 5-0
Liverpool ontving in eigen huis Norwich City en had bij rust al een 2-0 voorsprong. Jordan Henderson en Luis Suárez waren de doelpuntenmakers. Na rust zorgden Daniel Sturrigde en Steven Gerrard voor een 4-0 voorsprong. Het was nog niet gedaan, want Norwich-speler Elliot Bennett passeerde zijn eigen doelman; 5-0. The Reds stegen door de overwinning naar de zevende plek.

Manchester City - Fulham 2-0
Manchester City voerde de druk op koploper Manchester United op door met 2-0 van Fulham te winnen. David Silva zorgde al in de tweede minuut voor de 1-0. Twintig minuten voor tijd verdubbelde diezelfde Silva de score en bracht daarmee de uiteindelijke eindstand van 2-0 op het scorebord. Het verschil tussen City en United bedraagt nu vijf punten in het voordeel van laatstgenoemde. ManU heeft nog wel een duel tegoed.

Newcastle United - Reading 1-2
Reading heeft Newcastle United op eigen veld verrast door met 1-2 te winnen. The Magpies kwamen weliswaar dankzij een treffer van Yohan Cabaye nog op 1-0, maar dankzij twee treffers van Adam le Fondre in de slotfase van de wedstrijd werd het 1-2 voor Reading. Door de belangrijke overwinning staat Reading na dit weekend zeventiende. Newcastle handhaaft zich op de zestiende plek.

Swansea City - Stoke City 3-1
Jonathan de Guzman was vanmiddag de grote man bij Swansea City. Onze landgenoot scoorde tweemaal in het met 3-1 gewonnen duel tegen Stoke City. Ben Davies zette Swansea, waar Michel Vorm de gehele partij onder de lat stond, kort na rust op voorsprong en De Guzman bracht de score met twee treffers op 3-0. Michael Owen scoorde in de slotminuut nog de eretreffer namens Stoke. The Swans staan op een knappe achtste plek, terwijl Stoke City terug te vinden is op plek tien.

West Ham United - Queens Park Rangers 1-1
Het Londense onderonsje tussen West Ham United en Queens Park Rangers is in 1-1 geëindigd. Loïc Rémy had namens QPR slechts veertien minuten nodig om zijn eerste treffer in de Premier League te maken. De van Marseille overgekomen spits zette QPR daarmee op 0-1. Joe Cole, die afgelopen maand terugkeerde op het oude nest, zette West Ham na ruim een uur spelen weer op gelijke hoogte met de stadsgenoot. Deze stand bleef vervolgens tot het laatste fluitsignaal op het scorebord staan. QPR blijft hekkensluiter, terwijl West Ham twaalfde staat.

Wigan Athletic - Sunderland 2-3
Wigan Athletic is er niet in geslaagd om in eigen huis van Sunderland te winnen. De bezoekers wonnen met 2-3. Wigan kwam wel op 1-0 voor, aangezien David Vaughan zijn eigen doelman passeerde. Sunderland boog de achterstand voor rust nog om naar een 1-3 voorsprong. Craig Gardner (strafschop) en tweemaal Steven Fletcher waren de doelpuntenmakers. Angelo Henriquez bracht de spanning nog terug door de 2-3 te scoren, maar verder dan dit doelpunt kwam Wigan niet. Wigan staat na dit weekend achttiende, terwijl Sunderland op plek elf staat.

Team Fortress 2-personages in Sonic Racing Transformed

De pc-versie van Sonic & All-Stars Racing Transformed komt pas op 31 januari uit terwijl de andere versies al veel langer beschikbaar zijn. Hoewel dit niet echt positief is, kunnen pc-gamers zich wel verheugen op nieuwe personages uit Team Fortress 2.

Pyro, Heavy en The Spy zijn speelbaar, net zoals de manager uit Sports Interactive's Football Manager-serie en Shogun uit de Total War-serie.

Overigens kost de game momenteel 10% minder op Steam, redenen genoeg om een koopje te rechtvaardigen!

120 jaar oude whisky terug naar Antarctica

Drie flessen 120 jaar oude Schotse whisky, die in 2010 onder het ijs van Antarctica waren gevonden, worden in maart teruggebracht naar de vindplaats. Dat meldden diverse media in Nieuw-Zeeland zaterdag. De drank was begin vorige eeuw op Antarctica achtergelaten door de ontdekkingsreizigers Ernest Shackleton en Robert Falcon Scott, die tevergeefs probeerden de Zuidpool te bereiken.

De drie flessen Mackinlay zijn vorig jaar in Schotland onderzocht en daarna teruggegeven aan Nieuw-Zeeland. Om de herinnering aan de expeditie tussen 1907 en 1909 intact te houden, worden de flessen in maart weer onder het ijs gestopt onder de hut waarin Shackleton verbleef en waar hij zijn drankvoorraad bewaarde.

120 jaar oude whisky terug naar Antarctica
120 jaar oude whisky terug naar Antarctica (Foto: ANP)

Gerucht Pechtold opvolger Wolfsen steeds sterker

Geruchten dat D66-leider Alexander Pechtold de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen gaat opvolgen, worden steeds sterker. Er zou een fikse lobby zijn losgebarsten om ervoor te zorgen dat Pechtold de nieuwe burgemeester van Utrecht wordt. Dat meldt RTV Utrecht zaterdag.

Wolfsen zou volgens ingewijden vanwege de fikse kritiek die hij de laatste jaren over zich heen kreeg niet een tweede termijn als burgemeester van de domstad willen. De huidige burgemeester van Utrecht zei eerder dat zijn functie hartstikke leuk, maar zwaar is, en daarom niet te weten of hij door zal gaan in de stad. Komende zomer komt uitsluitsel.

De naam van Pechtold zou het vaakst worden genoemd als opvolger van Wolfsen. Ook de namen van de huidige VVD-burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen, de CDA-burgemeester van Goes René Verhulst en Broos Schnetz, die eind jaren negentig met Henk Westbroek Leefbaar Utrecht oprichtte, passeren echter geregeld de revue.

Punch Quest nu met geiten!

Punch Quest, de geweldige endless runner game voor iOS, heeft een grote update gekregen. De grootste vernieuwing is de toevoeging van een nieuwe minigame. Voorheen waren er al minigames met een dinosaurus en kabouter, maar nu kun je ook met een geit spelen.

De minigame Goaticorn lijkt verdacht veel op Robot Unicorn Attack en speelt net zo goed. Ook zijn de prijzen van de in-game items verlaagd en is er een nieuwe kracht beschikbaar.

Punch Quest is gratis en naar mijn mening nog steeds de beste endless runner tot nu toe.

 punch quest

Gandhi loopt warm voor troonswisseling

Het leiderschap van de Indiase Congrespartij blijft voorlopig in handen van de Gandhi-dynastie. De partij heeft Rahul Gandhi, de erfgenaam van het beroemde geslacht van politici en bestuurders, aangesteld als plaatsvervangend partijvoorzitter.

De 42-jarige Rahul, al jaren de grote belofte van de partij, moet nu slechts zijn moeder Sonia nog boven zich dulden. De Congrespartij schuift hem bij de verkiezingen van medio 2014 vermoedelijk naar voren als kandidaat voor het premierschap.

Partijvoorzitter Sonia Gandhi stelde de huidige premier, Manmohan Singh, volgens veel waarnemers in 2004 slechts aan als tussenpaus. De technocraat mocht het ambt vervullen tot Rahul klaar was om zijn erfenis op te eisen.

De verkiezingsoverwinning van de Congrespartij in 2009 werd al voor een groot deel toegeschreven aan Rahul Gandhi. Hij stippelde de verkiezingsstrategie uit en was in de campagne het belangrijkste gezicht van de partij.

Rekenen op het ROC, een farce?

Het kennispeil, met name op het gebied van rekenen, Nederlands en Engels dat de leerlingen daardoor naar het ROC meebrengen is dan ook niet meer te peilen: van redelijk goed tot nauwelijks aanwezig. Toen ik de eerste keer daarmee werd geconfronteerd, kon ik mijn oren nauwelijks geloven. Hoeveel is twee maal drie? Ehhh… zes? Ja, met vraagteken. Ik dacht dat ik zwaar werd gepiepeld. Een ander genie greep naar zijn telefoon toen hij moest uitrekenen hoeveel driemaal drie is. Rekenen is dus vaak bij nul beginnen.

App Store Update: week 3

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn, maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen.

1. Infestor, €0,89

Ravenous Games heeft met de League of Evil-serie al bewezen dat het hele goede games kan maken. Infestor speelt langzameren bevat maar 60 levels, maar het is goed dat de ontwikkelaar eens iets anders probeert.

2. Busy Bags, €1,79

Deze time management-game speelt zich af op een vluchthaven.

3. Final Fantasy: All The Bravest, €3,59

De games in de App Store van Square Enix zijn niet de goedkoopste, maar met All The Bravest gaat de ontwikkelaar toch wel wat te ver. De game is sowieso al niet goed genoeg om te spelen, maar 35 personages voor  €0,89 per stuk is wel zeer duur.

4. Heroes and Castles, €0,89

Deze game ziet er heel goed uit en mengt tower defense met RPG-elementen.

5. Lode Runner Classic, €2,69

De App Store is de ideale plaats om oude games nieuw leven in te blazen en dat is precies wat dit spel doet.

6. Temple Run 2, gratis

Eindelijk is het zover, na talloze rip- en spin-offs van deze endless runner, is de officiële opvolger eindelijk uitgekomen.

7. Tin Man Can, €0,89

Een nieuwe week betekent een nieuwe release van Chillingo. Deze game is een auto-runner (een game waarin je personage vanzelf loopt) maar toont aan dat ook dit genre zeer moeilijk kan zijn.

8. Undead Soccer, gratis

De naam zegt eigenlijk al genoeg en voor deze prijs heb je geen excuus om het niet eens te proberen.

9. Momonga Pinball Adventures, €0,89

“Steun een Nederlandse ontwikkelaar en krijg er één van de beste pinball-games uit de App Store bij!” Deze slogan zou zeker niet misstaan bij deze game van Paladin Studios.

P.S. Voorlopig geven we nog geen informatie over Android games, maar wat niet is, kan nog komen!

NS laat opnieuw minder treinen rijden

De treinen van de NS rijden zondag opnieuw volgens een aangepaste dienstregeling. Aanleiding vormt de voor zondag verwachte sneeuwval, meldt de NS zaterdag. Dinsdag, woensdag en donderdag reed de NS ook al met een aangepaste dienstregeling, waarbij minder treinen rijden vanwege het winterweer.

Zondag wordt vanuit het zuiden een sneeuwfront verwacht, waarbij meer dan drie centimeter sneeuw kan vallen. In de loop van de dag trekt het sneeuwfront over het land. Nieuwe sneeuw in combinatie met de aanhoudende vorst kan volgens de NS zorgen voor storingen aan treinen of de infrastructuur.

De NS stelt door de aanpassingen in de dienstregeling meer ruimte te hebben eventuele verstoringen op te vangen. Bij een aangepaste dienstregeling rijdt NS halfuurdiensten in plaats van kwartierdiensten. Daar waar nodig worden treinen verlengd, aldus de NS. Ook moeten reizigers op sommige trajecten rekening houden met een overstap. Het kan door de aanpassingen drukker zijn in treinen en op perrons dan normaal.

ProRail zet zondag extra winter- en storingsploegen in en heeft hulplocomotieven klaarstaan. Ook NS zet extra personeel in om reizigers te helpen. NS waarschuwt overigens dat verstoringen zich ondanks de inzet van een aangepaste dienstregeling kunnen voordoen. "Het spoor blijft kwetsbaar in deze winterse omstandigheden."

Opnieuw sneeuw op komst

De komende dagen krijgt Nederland weer te maken met sneeuwbuien. Zondag en maandagochtend trekt een sneeuwgebied van zuid naar noord over het land. Plaatselijk kan vijf tot zeven centimeter sneeuw vallen, meldt weeronline.nl zaterdag.

Zondagochtend bereikt een sneeuwgebied het uiterste zuiden van Nederland. Het neerslaggebied trekt in de loop van de dag langzaam noordwaarts. De neerslag bereikt in de avond de noordelijke provincies. Ondertussen kan het in Limburg licht dooien, maar is daar tegelijk kans op ijzel. De maxima lopen zondag uiteen van -3 tot 1 graden.

De ANWB verwacht maandag een zware ochtendspits van driehonderd kilometer vanwege de sneeuwval. Maandag sneeuwt het vooral in de noordelijke helft van het land nog lange tijd door. In het midden en zuiden van het land valt hooguit nog wat natte sneeuw. De temperatuur ligt rond het vriespunt, in het zuiden is kans op lichte dooi.

In de avond en nacht volgt vanuit het zuiden opnieuw een neerslaggebied, maar het lijkt erop dat dan niet meer dan een klein beetje sneeuw zal vallen. Door de vele bewolking is er geen kans op strenge vorst.

De dagen daarna houdt het winterweer aan. Zowel overdag als 's nachts vriest het. Op veel plaatsen blijft het echter droog.

Robben maakt rentree bij Bayern München

Arjen Robben heeft zojuist zijn rentree gemaakt bij Bayern München. Onze landgenoot mocht twintig minuten voor tijd invallen in het duel tegen Greuther Fürth. Robben ontbrak meer dan twee maanden bij de Duitse topclub vanwege een spierblessure.

Tijdens de winterstop speelde de Oranje-international, die dit seizoen tot nu toe slechts vijf competitieduels speelde, al wel twee oefenduels voor Der Rekordmeister.

[AC] Geen basisplaats Serero bij Zuid-Afrika

Ajacied Thulani Serero wordt door bondscoach Gordon Igesund verrassend op de bank gehouden voor het eerste Afrika Cup-duel van Zuid-Afrika tegen Kaapverdië. Bij Kaapverdië staat wel een in Nederland voetballende speler in de basis; Toni Varela van Sparta Rotterdam.

De verwachting was dat Serero bij Zuid-Afrika op een basisplaats kon rekenen, aangezien hij voorafgaand het toernooi rugnummer 10 kreeg aangewezen. De middenvelder, die de laatste maanden kampte met blessureleed, moet echter op de bank starten.

Bij Kaapverdië zitten Josimar Lima (FC Dordrecht) en Guy Ramos (RKC Waalwijk) op de bank. De wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Kaapverdië is het openingsduel van de African Cup of Nations 2013.

Knegt behoudt leiding op EK shorttrack

Sjinkie Knegt gaat bij het Europees kampioenschap shorttrack ook na de 500 meter aan de leiding in het algemeen klassement. De Nederlander, gisteren de beste op de 1500 meter, eindigde vandaag als tweede op de 500 meter.

Knegt, titelverdediger tijdens dit EK, moest alleen de Rus Vladimir Grigorev voor zich dulden tijdens de 500 meter. Freek van der Wart eindigde als vierde.

[AC] Staking en ontslag bij Congo van de baan

De rust is weer teruggekeerd in het kamp van Afrika Cup-deelnemer DR Congo. Deze week liepen de gemoederen hoog op binnen de spelersgroep en de technische staf.

De voetbalbond van DR Congo haalde zich de woede op de hals van de spelers en de technische staf. De voetbalbond wilde eerder afgesproken bonussen bij nader inzien toch niet betalen. In de voorbereiding was de bond vergeten om voor een aantal spelers een visum te regelen. Het trainingskamp was in het Midden-Oosten.

De onrust nam eind deze week toe waarna de spelers donderdag en vrijdag niet wilde trainen. Bondscoach Claude Le Roy zou zijn functie zelfs neer willen leggen. De Fransman is nu toch teruggekomen op dat besluit. Le Roy verklaart dat alle problemen zijn verholpen. DR Congo speelt zondag op de Afrika Cup tegen Ghana.

"De president van de voetbalbond heeft ons de nodige garanties gegeven", zei de bondscoach van DR Congo tegen RFI. "We kunnen daarop vertrouwen. Daarom hebben we besloten weer te gaan trainen en ons te richten op de voorbereiding tegen Ghana." De andere landen in de poule van DR Congo zijn Mali en Niger.

Vanavond start de African Cup of Nations 2013 met de groepswedstrijden in Poule A. Lees hier een uitgebreide intro over het Afrikaanse eindtoernooi.

Spoedreparaties aan snelwegen om vorstschade

Op verschillende snelwegen zijn zaterdag spoedreparaties uitgevoerd vanwege vorstschade. Onder meer op de A4 en de A9 was het zaterdag raak, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Op de A9 vanuit Amstelveen richting Alkmaar werd rond 13.45 uur bij het knooppunt Badhoevedorp de rechterrijstrook afgesloten vanwege een spoedreparatie. Dit had een file van drie kilometer tussen Aalsmeer en Badhoevedorp tot gevolg. Op de A4 van Amsterdam naar Delft werd daarnaast wegens door vorst ontstane gaten in de weg op het knooppunt Badhoevedorp de verbindingsweg naar de A9 richting Haarlem afgesloten.

Ook op de A15 van Gorinchem naar Ridderkerk was het raak. Even na 14.00 uur ging tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam de rechterrijstrook dicht om gaten in de weg te repareren. Voor Hardinxveld-Giessendam ontstond al snel een file van twee kilometer.

De drie reparaties waren rond 14.15 uur afgerond.

Shorttrackster Ter Mors pakt zilver op 500 meter

Jorien ter Mors heeft zich vandaag knap hersteld van heer zwakke start bij het Europees kampioenschap shorttrack in het Zweedse Malmö. Gisteren kwam ze in de series van de 1500 meter nog ten val, maar op de 500 meter nam ze revanche met een zilveren plak.

Ter Mors moest in de finale alleen de Italiaanse Arianna Fontana voor zich dulden. Het brons ging naar de Poolse Patrycja Maliszewska.

Hefti pakt Europese titel tweemansbob

Beat Hefti heeft vandaag in het Oostenrijkse Igls de Europese titel in de tweemansbob weten te veroveren. Samen met Thomas Lamparter legde de Zwitser de twee runs af in een tijd van 1.45,04. Daarmee bleven ze de Duitse titelverdediger Thomas Florschütz met Kevin Kuske slechts een tiende voor.

Het brons ging naar het Letse duo Oskars Melbardis en Daumants Dreiskens. De Nederlanders Edwin van Calker en Sybren Jansma wisten zich niet te onderscheiden. Ze finishten als twintigste in de wedstrijd, die ook meetelde voor de wereldbeker. Op de geschoonde lijst voor het EK leverde dat de veertiende plek op.

Mallorca maand zonder vaste goalie Aouate

Mallorca moet het ongeveer een maand stellen zonder vaste doelman Dudu Aouate. De 35-jarige Israëliër liep vrijdag in het competitieduel bij Espanyol (3-2 verlies) een knieblessure op en staat naar verwachting vier weken aan de kant. Dat meldt de Spaanse club zaterdag. Voormalig Barcelona-jeugdspeler Ruben Mino zal Aouate naar verwachting vervangen.

Het wegvallen van Aouate is een extra tegenvaller voor het toch al in zwaar weer verkerende Mallorca. De ploeg van Joaquín Caparros won slechts een van zijn vijftien laatste competitiewedstrijden en is daardoor afgezakt naar de achttiende plaats. Mallorca heeft alleen Deportivo La Coruña en Osasuna onder zich, maar die ploegen hebben wel minder verliespunten.

Aouate is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Mallorca. Hij begon dit seizoen alle twintig competitieduels n de basis. Aouate kwam in zijn carrière 71 keer uit voor de nationale ploeg van Israël.

Schaatsster gered door helikopter

Bij het Friese plaatsje Goingarijp is zaterdag een 46-jarige vrouw met de traumahelikopter afgevoerd, nadat zij door het ijs op het Sneekermeer was gezakt. Ze had zich op zulk dun ijs begeven dat de brandweer haar niet in eerste instantie kon bereiken. Dat meldde de politie.

De vrouw uit het Gelderse dorpje Ederveen had geluk dat ze redelijk dicht bij een eilandje door het ijs was gegaan. Vanaf daar konden brandweermensen, die met een helikopter op het eilandje waren geland, bij de vrouw komen. De vrouw is met ernstige onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis vervoerd.

De hulpdiensten waarschuwen dat het ijs veel te zwak is om te schaatsen. Het is al de derde de keer in drie dagen tijd dat de Friese hulpdiensten moesten uitrukken voor al te optimistische schaatsers.

The Impossible

Op tweede kerstdag 2004 vond er een zeer zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan, die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer 230.000 doden als gevolg. In totaal zijn er in Thailand 5395 mensen omgekomen. De tsunami wordt gezien als een van de grootste rampen in de recente geschiedenis, het was dan ook een kwestie van wachten op een goede verfilming van deze ramp. Met The Impossible doet regisseur Juan Antonio Bayona een poging om deze ramp in beeld te brengen. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de familie Bennet die op vakantie zijn in een paradijselijk vakantieoord aan het strand van Thailand op de dag dat de ramp zich voltrekt en die de familie uiteen zal rukken.

Politie lost schot bij arrestatie ruziemakers

Een agent heeft vrijdagnacht in Rotterdam een waarschuwingsschot gelost bij de arrestatie van drie ruziemakers die een vuurwapen bij zich zouden hebben. Niemand is gewond geraakt. De drie amokmakers zitten vast, meldt de politie zaterdag.

Een taxichauffeur belde vrijdagnacht de politie met de mededeling dat hij drie mensen die ruzie hadden bij de Leuvehaven, waarbij hij een vuurwapen zag, volgde. De drie betrokkenen waren na de ruzie in een auto gestapt en er vandoor gegaan.

Agenten troffen de auto van het drietal aan op de Oostmolenwerf. De verdachten wilden echter niet meewerken bij hun arrestatie, waarop een agent een waarschuwingsschot loste.

De drie, twee mannen van 49 en 43 jaar uit Rotterdam en Leiden en een 63-jarige Rotterdamse, zijn in een cel gezet. Tijdens de doorzoeking van de auto zijn een vuurwapen en een mes gevonden. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Agent schiet op autodieven

Een agent heeft vrijdagnacht in Maastricht een schot gelost toen autodieven op hem inreden. Niemand is hierbij gewond geraakt. De inzittenden van de gestolen auto zijn aangehouden, meldt de politie zaterdag.

De politie werd rond 01.15 uur gewaarschuwd dat van een woning aan de Mechelerbank een deur openstond. In de woning zagen agenten sporen van een inbraak. Toen de agenten de woning weer afsloten, kregen de agenten de melding binnen dat dieven de auto van de bewoner van de woning aan het stelen waren.

De agenten liepen de straat verder in. De bestuurder van de gestolen auto reed vervolgens op een van hen in. De agent loste hierop een schot.

De dieven gingen er vandoor. Gewaarschuwde politiepatrouilles zagen de auto echter rijden op de Tongerseweg. Na een achtervolging kwam de gestolen wagen op de Weryweg mede door een glad wegdek tegen een geparkeerde auto tot stilstand. Ook de politie kon niet op tijd stoppen en raakte weer de gestolen auto.

De twee dieven renden weg, achtervolgd door een van de agenten. Op de Elisabeth Strouvenlaan hield de agent een van de verdachten aan, de tweede verdachte liep even later bij een controle op het Brandenburgerplein tegen de lamp. De verdachten zijn mannen van 20 en 24 jaar uit het Belgische Maasmechelen en Kerkrade.

Duitsers vroegen niet naar verleden Reijnen

Geen van de Duitse ziekenhuizen waar de omstreden maagchirurg Nick Reijnen heeft gewerkt, heeft het Scheper Ziekenhuis om informatie gevraagd over het arbeidsverleden van de arts. Dat zegt een woordvoerder van het ziekenhuis in Emmen, dat Reijnen in 2009 ontsloeg.

Reijnen wordt in Nederland verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten van het Scheper Ziekenhuis. Hij werd in 2009 uit het zogeheten BIG-register geschrapt, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken.

Vrijdag bleek dat Reijnen in 2009 en 2010 heeft gewerkt bij twee Duitse ziekenhuizen, waaronder het Hohenloheziekenhuis, dat gelieerd is aan het Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn waar ook de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkte.

Reijnen werd in 2005 in Duitsland al eens veroordeeld tot het betalen van een boete voor dood door schuld, nadat hij in 2002 bij een operatie een doekje in de buik van een patiënt had laten zitten. De patiënt overleed na de ingreep. Begin vorig jaar werd al bekend dat Reijnen aan de slag was in het St. Georg-ziekenhuis in Schmallenberg. Daar vloog hij er vervolgens uit.

Bloedige bestorming beëindigt gijzeling Algerije

Aan de dagenlange gijzeling op een Algerijnse aardgasinstallatie is zaterdagmiddag een bloedig einde gekomen. Speciale eenheden van het Algerijnse leger hebben het complex bestormd. Ze doodden elf gijzelnemers, maar die zagen kans voordien nog zeven gijzelaars om te brengen. Dat meldt het Algerijnse staatspersbureau APS op gezag van een bron bij de veiligheidsdiensten.

De ingewijde zweeg over eventuele overlevenden. Ook de nationaliteit van de doden is nog onbekend.

De Algerijnse autoriteiten schatten het aantal gijzelnemers eerder op dertig. Aangezien al achttien overvallers de afgelopen dagen al waren gesneuveld, en nu nog eens elf van hen zijn omgekomen, lijken zij inmiddels allemaal uitgeschakeld.

Hoeveel gijzelaars voor aanvang van het slotoffensief van het Algerijnse leger nog in handen van de extremisten waren was giswerk. De gijzelnemers zelf spraken van drie Belgen, twee Amerikanen, een Japanner en een Brit.

Het gijzelingsdrama begon woensdag toen de opstandelingen probeerden twee bussen te kapen. De aanval werd afgeslagen waarna de strijders zich richtten op de aardgasinstallatie in de buurt van Ain Amenas, niet ver van de Libische grens. Volgens eigen zeggen ging het om een vergeldingsactie tegen de Franse militaire interventie in buurland Mali.

Jokertje krijgt programma op RTL 5

Oh Oh Cherso's Jokertje is dit voorjaar te zien in een eigen realityshow op RTL 5. In Jokertje's Jawoord reist het feestbeest af naar Las Vegas om eeuwige trouw te beloven aan zijn Shana, maar niet voordat hij met zijn vrienden is losgegaan in 'sin city'.

Jokertje wordt tijdens zijn vrijgezellenweek vergezeld door Oh Oh Cherso-collega's Sterretje en Matsoe Matsoe, schrijft het AD. Nieuwkomer in de achtdelige serie die wordt uitgezonden vanaf eind april is de Surinaamse Ricardo, Jokertje's beste vriend.

Robert Minderhoud, zoals de realityster echt heet, is niet de eerste Oh Oh Cherso-ster die een eigen show krijgt. Barbie was eerder te zien in een realityshow rond haar bruiloft en bevalling. Sterretje ging in het datingprogramma In Love with Sterretje op zoek naar een nieuwe liefde.

[Upd] Sparta - Den Bosch, De Graafschap - Eagles afgelast

Het eerstedivisieduel Sparta Rotterdam - FC Den Bosch van zondag is afgelast. Het veld in het Kasteel is als gevolg van de winterse omstandigheden als onbespeelbaar beoordeeld, meldt de KNVB zaterdag. Voor de andere wedstrijd die zondag gepland staat, De Graafschap - Go Ahead Eagles, vindt zaterdagmiddag pas een keuring plaats.

Donderdag en vrijdag werden in totaal al zes duels uit de Jupiler League afgelast. Almere City FC - Helmond Sport was de enige wedstrijd die wel doorging. De Helmonders wonnen vrijdag met 1-0 in Almere.

Update 15.42 uur
 

De wedstrijd tussen De Graafschap en Go Ahead Eagles is afgelast, zo laat de Doetinchemse club op de eigen website weten. Volgens de club is het niet veilig om op het veld van De Vijverberg te voetballen door de winterse omstandigheden. 

"Ondanks dat wij graag gespeeld hadden, kunnen wij goed leven met de beslissing van de KNVB. Naast dat het veld niet veilig is, moet je ook rekening houden met de supporters. Er wordt sneeuw gemeld en een gevoelstemperatuur van -10, dat zijn geen omstandigheden waarin je ruim 8000 mensen wilt laten zitten", zo laat directeur Henk Bloemers weten.

Villas-Boas: "Van Persie verschil tussen United en City"

Tottenham Hotspur-manager heeft zijn bewondering voor Robin van Persie uitgesproken voorafgaand aan de clash met Manchester United. André Villas-Boas vreest de kwaliteiten van Robin van Persie. De trainer van Tottenham vindt het ongelooflijk knap dat hij de overstap van Arsenal naar de huidige koploper zo makkelijk doet laten voorkomen.

"Van Persie speelde vorig jaar op een ongelooflijk niveau bij Arsenal en was erg indrukwekkend. Om vervolgens een overstap te maken naar een grotere club en dan te presteren zoals hij nu doet is van buitengewone klasse. Van Persie is waarschijnlijk het verschil tussen de clubs uit Manchester", zei de Portugees tegenover Sky Sports.

Sir Alex Ferguson liet al eerder weten meer dan tevreden te zijn met Van Persie, maar benadrukte dat United geen eenmansploeg is. Villas-Boas stemde hiermee in. "Rooney offert zich de hele wedstrijd op voor het team. Hij is zo gedreven om te winnen en is de verlichaming van de wilskracht waar United mee voetbalt. Hij en Van Persie zijn een levensgevaarlijk duo. Het individuele talent is te gek voor woorden."

Manchester United is de koploper in de Premier League en neemt het zondagmiddag op tegen Tottenham, dat een sterk seizoen doormaakt en nog helemaal in de race is voor plaatsing in de Champions League.

[AO] Simon wint uitputtingsslag van landgenoot Monfils

Gilles Simon heeft in de derde ronde van de Australian Open het Franse onderonsje met Gaël Monfils gewonnen. De als veertiende geplaatste tennisser zegevierde na een marathonpartij van bijna vijf uur met 8-6 in de vijfde set: 6-4, 6-4, 4-6, 1-6 en 8-6. Simon mag door zijn zege in de vierde ronde aantreden tegen de Brit Andy Murray, de nummer drie van de plaatsingslijst.

Simon leek aanvankelijk op een soevereine zege af te stevenen. Na het winnen van de eerste twee sets kantelde de wedstrijd echter in het voordeel van Monfils, die vervolgens de derde en vierde akte in zijn voordeel beslechtte.

Beide spelers hadden zich inmiddels al een aantal keer laten behandelen. Mede daardoor draaide de beslissende vijfde set uit op een ware uitputtingsslag. Veelzeggend was dat in de in totaal 94 minuten durende set liefst zeven breaks plaatsvonden. Simon brak in de achtste game en mocht vervolgens bij 5-4 voor de wedstrijd serveren. Daarin slaagde hij niet. Vier games later was die opdracht wel aan hem besteed.

Het is overigens nog niet gedaan met de Franse onderonsjes in Melbourne. In de vierde ronde kruisen toptienspeler Jo-Wilfried Tsonga (7) en Richard Gasquet (9) de degens.

Skiër Innerhofer wint in Wengen

In de Zwitserse plaats Wengen heeft skiër Christof Innerhofer de afdaling gewonnen. De Italiaan zegevierde op de Lauberhorn in een tijd van 2.29,28 en liet daardoor de Oostenrijkers Klaus Kröll en Hannes Reichelt achter zich.

Deze overwinning betekende voor Innerhofer zijn vijfde wereldbekerzege en de eerste Italiaanse overwinning op de Lauberhorn in zestien jaar tijd. In 1997 was het Kristian Ghedina die het snelst over de meet kwam.

Voor Aksel Lund Svindal, leider in de wereldbeker algemeen, verliep de afdaling minder goed. De Noor kwam tijdens zijn race ten val.

S. de Jong niet bezig met transfer

Siem de Jong heeft het naar zijn zin bij Ajax en zou het geen straf vinden ook na dit seizoen nog in de Arena te voetballen. De aanvoerder laat in gesprek met De Telegraaf weten totaal nog niet bezig te zijn met een transfer naar het buitenland. De multifunctionele speler zou het niet erg vinden om in Amsterdam te blijven, waar hij zich nog steeds lijkt door te ontwikkelen.

"Er is me alleen gevraagd wat ik denk dat er na dit seizoen gaat gebeuren. Ik zei open te staan voor een vertrek als zich een mooie mogelijkheid voordoet. Maar het is niet zo dat ik per se weg wil", zo vertelde De Jong, die bij Ajax nog een contract tot de zomer van 2015 heeft.

De Jong werd onlangs in verband gebracht met een transfer naar Newcastle United. The Mapgies hoeven vooralsnog niet te rekenen op de komst van de veelzijdige speler, die ook in de belangstelling van Galatasaray zou staan. Een ander gerucht dat ten ronde ging was een ruilvoorstel met Oussama Assaidi van Liverpool.

'Verstandige' Guardiola verrast Ferguson

Trainer Pep Guardiola gaat aan de slag bij Bayern München. Manchester United-coach Sir Alex Ferguson zag de stap van de Spanjaard niet aankomen. "De geruchten leidden telkens naar de Premier League. Zijn keuze heeft mij verrast. Maar het is moeilijk om een club als Bayern München te weigeren, omdat het een van de beste clubs van Europa is", verklaart Ferguson aan Engelse pers.

"Bayern beschikt over fantastische spelers, historie en supporters. Ook over een prachtig stadion. Er lopen veel mensen rond met een verleden bij de club. Neem bijvoorbeeld Karl-Heinz Rummenigge, Uli Hoeness en Gerd Müller. Franz Beckenbauer werkt er geloof ik ook nog, al weet ik niet in welke functie", aldus de oefenmeester.

Guardiola keert na een jaar terug in de voetbalwereld. In de zomer besloot hij te vertrekken bij FC Barcelona, waar hij bewees over uitstekende trainerscapaciteiten te beschikken. Per komend seizoen staat hij aan het roer bij Bayern.

Thailand lonkt voor N.E.C.-er Van der Velden

Nick van der Velden zet zijn carrière mogelijk voort in Thailand. Insee Police United wil hem overnemen van N.E.C. Nijmegen. De middenvelder heeft geen basisplaats bij N.E.C. en in de zomer bovendien een aflopend contract. De Nijmegenaren zouden hem echter niet snel willen laten gaan.

Insee Police United wil hem volgens Thaise mediai voor twee jaar binden. De Thaise club kwam Van der Velden vermoedelijk op het spoor dankzij Samir el Gaaouiri, meldt Voetbal International. De Nederlandse aanvaller stond in het verleden onder contract bij de Thaise club.

Van der Velden is aan zijn tweede seizoen bezig bij N.E.C.. Tot nu toe speelde hij 37 competitiewedstrijden voor de Gelderlanders. Daarin trof hij twee keer doel. In 2011 werd hij overgenomen van AZ, waar hij nooit onomstreden kon worden.

Heitinga: "Nog iets betekenen voor Ajax"

John Heitinga staat niet onwelwillend tegenover een rentree bij Ajax. De verdediger zit bij Everton op de bank en wil bij een eventuele terugkeer in Amsterdam van waarde zijn. Heitinga lijkt uit te mogen kijken naar een nieuwe club. Ajax lijkt één van de kandidaten om de mandekker aan te trekken.

De 29-jarige Oranje-international sluit een terugkeer niet uit. "Ik wil dan wel iets betekenen voor de club", zegt de Alphenaar in gesprek met ZIJ. Heitinga weet dat de deur voor hem openstaat in Amsterdam.

De verdediger doorliep de jeugdopleiding bij Ajax en speelde tussen 2001 en 2008 in de hoofdmacht. Een tweede periode in Amsterdam behoort tot de mogelijkheden. "Maar dan wil ik niet afbouwen. Al zou ik niet kunnen zeggen aan welke termijn je dan moet denken. Ik ben 29 jaar. Je weet nooit wat er gaat gebeuren."

"Misschien raak ik wel zwaar geblesseerd, zoals mij in het begin van mijn loopbaan overkwam. Maar de intentie is er wel. Of Barcelona moet zich melden. Daar ga ik zelfs op de fiets naartoe als het moet", besluit Heitinga. De international vertrok in de zomer van 2008 naar Atlético Madrid, waarna hij een jaar later naar Everton ging.

'Vrouwen zijn er om te neuken'

Gers Pardoel gaat geen vriendschappen aan met vrouwen. "Dan krijg je dat gezeur over dat één van de twee weer net iets meer gaat voelen, dat schiet allemaal niet op", zegt de rapper in Spits.

"Een man en een vrouw zijn gemaakt om samen de mens voort te zetten en toevallig is dat ook nog eens heel lekker", vindt Pardoel. "Dus waarom zou je dan ingewikkelde vriendschappen aangaan?" Voor 'praten en chillen met een biertje' klopt de rapper liever aan bij zijn 'homies'.

De 31-jarige Pardoel heeft tegenwoordig een vriendin, maar raakte vroeger regelmatig onder de indruk van groupies. "Zie je weer vooraan zo'n leuke meid staan met een knap gezichtje en lekker lijf, die dan ook nog eens al je teksten kan meezingen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dat me altijd koud heeft gelaten."


Gers Pardoel doet niet aan vriendschap met vrouwen (Foto: Novum)

Federer vindt dat hele sport lijdt onder Armstrong

Ook in de tenniswereld is geschokt gereageerd op de dopingbekentenis van Lance Armstrong. Diverse toptennissers lieten zaterdag op de Australian Open hun afschuw blijken over de Amerikaanse dopingzondaar, die na een decennium van ontkenning het gebruik van verboden middelen opbiechtte.

Zo stelt tennislegende Roger Federer dat Armstrong grote schade aan de sport in het algemeen heeft toegebracht. "Andere sporten gaan misschien ook gebukt onder zijn bekentenis."

"Wat een triest verhaal", vervolgde Federer, op de persconferentie na zijn overwinning op Bernard Tomic. "Ik ben een actieve sporter en het is tot op zekere hoogte momenteel niet leuk om in de sport actief te zijn." Eerder noemde concurrent Novak Djokovic Armstrong al een 'schande voor de sport' en stelde hij dat de gevallen grootheid moet boeten voor zijn leugens.

Federer had slechts de opening van het eerste deel van het interview, waarin Armstrong meteen bekende, nodig gehad om de kern te vatten. "Na de eerste minuten wist ik al wat de deal was en dat de rest niet uitmaakte. Het is duidelijk dat Armstrong zijn sport grote schade heeft toegebracht, hoewel hij het wielrennen in het begin hielp." Het spraakmakende interview met Oprah Winfrey werd verspreid over twee delen donderdag- en vrijdagnacht Nederlandse tijd uitgezonden.

In navolging van Federer reageerden ook Serena Williams en Victoria Azarenka geschokt. Williams sprak zelfs van een 'trieste dag voor alle sporters in het algemeen'. "Ik denk dat veel mensen nu zoiets hebben van: wat moeten we wel niet denken van iedereen in elke andere willekeurige sport."

Azarenka was vooral ontstemd over de leugens van Armstrong. "Je kunt niet liegen, je kunt niet bedriegen. Iedereen werkt keihard om het beste te bereiken en dat moet je respecteren." De Wit-Russin zei verder dat alle hoon die Armstrong nu over zich heen krijgt, zijn verdiende loon is.

Azarenka en Williams bereikten, net als Federer, zaterdag de vierde ronde van de Australian Open.

Pakistan laat meer Afghaanse strijders vrij

Pakistan gaat meer gevangen Afghaanse strijders vrijlaten. Zo hoopt de Pakistaanse regering het vredesproces in buurland Afghanistan vlot te trekken. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Jalil Abbas Jilani vrijdag aangekondigd.

Jilani zei die Afghanen uit de gevangenis te ontslaan die aan de verzoening kunnen bijdragen, maar liet niet los wanneer de gevangenen vrijkomen.

Afghanistan heeft vaak aangedrongen op de vrijlating van gevangen Talibanstrijders. Die zouden als tussenpersonen kunnen dienen in het vredesoverleg met de Taliban.

De Amerikaanse regering is minder enthousiast. Washington vreest dat ook gevangenen die het op de Verenigde Staten hebben voorzien op vrije voeten komen.

Weer drenkelingen geborgen in overstroomd Jakarta

Indonesische reddingswerkers hebben in het ondergelopen Jakarta de lichamen van nog eens drie mensen geborgen. Het aantal doden als gevolg van de wateroverlast in de Indonesische hoofdstad is daarmee opgelopen tot veertien, heeft de rampbestrijdingsdienst zaterdag gemeld.

Het gros van de omgekomen hoofdstedelingen kwam om door elektrocutie of verdrinking. Om te voorkomen dat weglekkende elektriciteit nog meer slachtoffers maakt is de stroom in veel ondergelopen stadsdelen afgesloten.

Het lijk van een 35-jarige reddingswerker werd vrijdagavond al gevonden langs een buiten zijn oevers getreden rivier. In een ondergelopen parkeerkelder in het centrum van de stad troffen hulpdiensten een dode arbeider aan. Het derde slachtoffer lag vlakbij zijn overstroomde woning.

Hanks en Spielberg maken weer WO II-serie

Tom Hanks en Steven Spielberg bundelen opnieuw hun krachten voor een tv-serie over de Tweede Wereldoorlog. Het wordt na Band of Brothers en The Pacific de derde show die de acteur en regisseur samen maken over de oorlog.

De nog titelloze serie draait om de piloten van de Eighth Air Force, oftewel de Mighty Eighth, en de luchtgevechten die zij voerden. De inhoud wordt voornamelijk gebaseerd op het boek Masters of the Air van Donald L. Miller, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter.

Hanks en Spielberg treden op als uitvoerend producent van de serie. Die rol namen ze ook al op zich voor het met prijzen overladen Band of Brothers uit 2001 en The Pacific uit 2010. De shows werden uitgezonden door HBO. Ook de nieuwe serie is te zien op de Amerikaanse zender.

Slechte dag voor Luiten in Abu Dhabi

Joost Luiten heeft vandaag een duikeling gemaakt in het klassement tijdens het kampioenschap van Abu Dhabi. De Nederlandse golfer zakte na een ronde van 73 slagen veertien plaatsen en staat nu gedeeld negentiende.

"Ik was niet goed genoeg van de tee vandaag. Ik sloeg veel goede puts, maar ze wilden er niet in", liet de beste golfer van Nederland via Twitter weten. De Engelsman Justin Rose gaat ook na de derde dag aan de leiding.

Del Piero op schot voor Sydney FC

Alessandro del Piero is het scoren nog altijd niet verleerd. De Italiaanse spits, tegenwoordig spelend voor het Australische Sydney FC, scoorde dit weekend maar liefst viermaal tegen Wellington Phoenix. Sydney, waar ook Pascal Bosschaart speelt, won met maar liefst 7-1.

De inmiddels 38-jarige Del Piero verruilde afgelopen zomer Juventus voor een avontuur in de Australische competitie. Door de ruime zege op hekkensluiter Wellington Phoenix steeg Sydney naar de zevende plaats in de Australische A-League.

Bosschaart was dit weekend niet van de partij. Onze landgenoot ligt lang uit de roulatie vanwege een blessure aan de achillespees.

Koeman stuurt spelers naar veilige Kuip

Feyenoord besloot zaterdag de laatste training voor de Klassieker niet af te werken op Varkenoord. Coach Ronald Koeman koos ervoor de oefensessie in De Kuip af te werken. In de voorbije jaren werden de laatste trainingen voor de duels met Ajax drukbezocht. Koeman stoorde zich toen weleens aan de vele fans.

"De laatste jaren konden we niet meer serieus trainen", zegt Koeman tegen De Telegraaf. "De supporters komen met duizenden tegelijk naar die laatste training voor de wedstrijd tegen Ajax."

"Natuurlijk is het goedbedoeld, men wil de spelers steun geven. Maar ze komen op het veld, er is heel veel vuurwerk bij en er komen spreekkoren bij. Aan dat laatste erger ik mij ook", aldus de coach van Feyenoord. In De Kuip kunnen toeschouwers de training gewoon bijwonen.

"Het belangrijkste is dat het veilig moet blijven voor de spelers. Als men nu roept dat we te afstandelijk zijn, is dat niet terecht. We zijn profs en willen op een normale manier werken. Het is wel de laatste training voor een belangrijke wedstrijd", besluit Koeman.

Heracles-trainer Bosz zet transfertargets op de bank

Heracles Almelo houdt ernstig rekening met het vertrek van enkele smaakmakers. Trainer Peter Bosz eist concentratie en zal zijn elftal sterk wijzigen. Samuel Armenteros, Willie Overtoom en Marco Vejinovic hoeven niet te rekenen op een basisplek voor het competitieduel met sc Heerenveen.

Bosz houdt er rekening mee dat het trio Heracles nog deze maand verlaat, zo verklaart hij aan De Telegraaf. "Ik heb volledige concentratie en focus nodig. Ik kan me voorstellen dat een eventuele transfer jongens bezighoudt", aldus de coach. Ook een vertrek van Everton lijkt aanstaande, maar de aanvaller zal wél starten tegen Heerenveen. Elazigspor uit Turkije was al rond met Heracles, maar Everton zag het avontuur zelf niet zitten.

"Vanuit het bestuur is mij medegedeeld dat er serieuze interesse is voor Overtoom en Everton. Anderlecht is nog bezig met Kleber (FC Porto, red.). Als dat afketst, richten ze hun pijlen op een versnelde komst van Armenteros", legt Bosz uit. "Hij is ook nog niet medisch gekeurd. Daarnaast heeft Vejinovic met AZ gesproken."

Armenteros begrijpt keuze trainer
"De trainer wil alleen jongens opstellen die in februari zeker nog bij Heracles zullen zitten", aldus Samuel Armenteros volgens De Telegraaf. "Dat had hij al op het trainingskamp in Belek duidelijk gemaakt. Ik snap het wel hoor. Maar als hij mij nodig heeft, zal ik er zijn."

De spits zou te veel bezig kunnen zijn met een transfer, stelde Bosz. "Ik wil zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen van Anderlecht", aldus Armenteros. "Op dit moment is mijn enige zekerheid dat ik in de zomer naar België ga. Maar ik zou het liefst dit seizoen volmaken bij Anderlecht. Dan kan ik al aan mijn ploeggenoten, de club, de omgeving en de taal wennen. Dan ben ik volgend seizoen meteen klaar om te knallen."

Ziekenhuizen en artsen declareren te veel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat dit jaar in gesprek met ziekenhuizen en artsen omdat het regelmatig voorkomt dat zij te hoge kosten declareren voor relatief simpele behandelingen. Ook benadert de NZa verzekeraars en brancheorganisaties in de zorg.

De NZa heeft dit later bevestigd naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. De toezichthouder in de zorg krijgt meldingen hierover van patiënten.

Een voorbeeld is een patiënt bij wie in een ziekenhuis in Terneuzen oorsmeer werd verwijderd, wat een paar minuten kostte. Het ziekenhuis bracht ruim 1000 euro in rekening. Vorig jaar werd voor dezelfde behandeling een ruime 100 euro in rekening gebracht. Inmiddels spreekt men dan ook over 'oorsmeer-gate'.

"Sneijder is niet groter dan Galatasaray"

Galatasaray hoopt Wesley Sneijder in deze wintertransferperiode te strikken, maar de middenvelder laat de club lang wachten. Tot irritatie van trainer Fatih Terim. "Niemand hoeft te denken dat hij groter is dan een club", zegt Terim tegen Turkse pers over de mogelijke komst van Sneijder.

"Niet ik, niet de eigenaar en niet de spelers die bij ons op het verlanglijstje staan. Als een speler zich te groot voelt voor Galatasaray, zien wij van hem af."

Sneijder laat een beslissing over zijn toekomst lang op zich wachten. De Nederlander hoeft alleen nog persoonlijk rond te komen met Galatasaray. De Turken bereikten eerder al een akkoord met Internazionale over de transfersom.

De international kan zijn carrière ook voortzetten in de Premier League. Liverpool heeft er tien miljoen euro voor over om de spelmaker over te nemen van Inter. Sneijder mag vertrekken omdat hij zijn contract in Milaan niet verlengen.

'Personeelskartel Apple, Google en Intel'

De topmannen van diverse technologiereuzen moeten voor de Amerikaanse rechter verschijnen in een anti-kartelzaak. De zaak draait om afspraken die de bedrijven met elkaar zouden hebben gemaakt om geen personeel bij elkaar weg te kapen. Zulke afspraken zijn verboden omdat ze concurrentie verhinderen en daardoor werknemers kunnen schaden.

Apple-topman Tim Cook, Google-topman Eric Schmidt en Intel-topman Paul Otellini worden binnenkort in de rechtbank verwacht. De zaak is aangespannen door enkele werknemers die zeggen dat hun inkomen veel hoger had kunnen zijn als de afspraken er niet waren geweest. Dan hadden ze van werkgever kunnen wisselen.

De advocaten van de klagers zeggen "sappig" bewijsmateriaal te hebben. Ze noemen onder meer een e-mailwisseling tussen de overleden Apple-oprichter Steve Jobs en Google-baas Schmidt. In deze zaak zullen schadevergoedingen worden uitgekeerd van honderden miljoenen dollars, verwachten de advocaten.

'Personeelskartel Apple, Google en Intel'
'Personeelskartel Apple, Google en Intel' (Foto: ANP)

[Video] Van Baalen getuige van mislukte moordaanslag

VVD'er Hans van Baalen is zaterdagochtend in de Bulgaarse hoofdstad Sofia getuige geweest van een mislukte moordaanslag op de voorzitter van de grootste liberale partij in Bulgarije Ahmed Dogan. Dat zei Van Baalen zaterdag tegen de NOS.

De Bulgaarse oppositieleider wilde de europarlementariër juist aankondigen voor een toespraak op een congres in het Nationaal Cultuurpaleis toen een man op Dogan afliep en probeerde hem dood te schieten. Het pistool ging echter niet af. "Anders was Dogan zeker dood geweest", aldus Van Baalen. Volgens hem gaat het om een politieke aanslag.

De man probeerde daarna om zich heen te schieten, maar ook toen weigerde het pistool dienst. Van Baalen kreeg het 'ding' bijna ook zelf onder zijn neus. "Maar gelukkig werkte hij niet."

Volgens Van Baalen is de man die de aanslag pleegde tegen de grond gewerkt en afgevoerd door de politie. Het congres gaat gewoon door. "Men heeft ook gezegd: we laten de democratie niet kapotmaken door zo'n aanslag."


Beelden van de mislukte aanslag, gefilmd door een omstander. (Bron: YouTube) Beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

NS stelt fabrikant Fyra aansprakelijk

De NS stelt de fabrikant van de Fyra, het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda, aansprakelijk voor de problemen met de trein. Het spoorbedrijf stopt per direct met de afname van nieuwe Fyra-treinen tot de problemen zijn opgelost. Dat laat de NS zaterdag weten. Op dit moment zijn negen van de zestien door de NS bestelde Fyra's afgeleverd.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen onvoldoende bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden voertuigen. NS besloot daarom uit voorzorg geen Fyra-treinen meer te laten rijden over de hogesnelheidslijn.

Directeur van de NS Bert Meerstadt vindt dat reizigers moeten kunnen rekenen op een betrouwbare en stabiele dienstverlening richting Brussel. "De opstartproblemen, in combinatie met het ontstane veiligheidsrisico door de veroorzaakte schade door ijsblokken, tonen aan dat de Fyra op het ogenblik niet voldoet aan wat wij met de fabrikant hebben afgesproken", aldus de directeur in een verklaring.

Reizigersclub Voor Beter OV laat aan ons de volgende reactie weten: "Dit komt als mosterd na de maaltijd. Al zeer lange tijd is duidelijk dat deze treinen niet deugen. Dat er een door de Belgen opgelegd rijverbod voor nodig was om de NS zover te krijgen, is bedroevend.

De NS heeft zelf ook grote steken in dit dossier laten vallen. Als belangrijkste noemt Voor Beter OV het opheffen van de oude Beneluxtrein, terwijl toen reeds bekend was dat AnsaldoBreda ondeugdelijke treinen had geleverd en er geen sprake zou kunnen zijn van een ordentelijke Fyra-dienst. De reizigers hebben het door dit beleid van de NS al meer dan een maand zwaar te verduren. Daar doet een claim bij de treinenfabriek niets aan af."

Verder spreekt de NS in zijn persbericht volgens Voor Beter OV onwaarheid. "De reden dat de Fyra naar Brussel nu niet rijdt, is niet een door de NS ingesteld onderzoek naar de conditie van de treinen, maar een door de Belgen terecht opgelegd rijverbod nadat door onopgehelderde reden een bodemplaat onder een Fyra-trein vandaan was gevallen. Dat is iets heel anders."

Dikke dode kan straks naar paardencrematorium

Mensen met obesitas die willen worden gecremeerd kunnen straks terecht bij een paardencrematorium in Beverwijk. Eigenaar van het crematorium Paul van Eerden heeft een vergunning aangevraagd voor het bouwen van een extra grote installatie, laat hij zaterdag weten.

Volgens Van Eerden kampt Nederland met een sociaal probleem, omdat zwaarlijvigen soms niet kunnen gecremeerd omdat de ovens te klein zijn. Bij Van Eerden melden zich regelmatig mensen met de vraag of ze bij hem gecremeerd kunnen worden.

De eigenaar benadrukt dat overleden mensen straks in een nieuwe, aparte oven gecremeerd worden. "Het zou niet ethisch verantwoord zijn om mensen in dezelfde ovens te cremeren als de paarden." Ook is het niet de bedoeling dat in het crematorium in Beverwijk complete uitvaartdiensten worden gehouden. "Het afscheid moet op locatie plaatsvinden."

Volgens Van Eerden staat de gemeente welwillend tegenover zijn plan. Hij hoopt dat de installatie aan het einde van het jaar klaar is.

Verdrag verplicht indammen kwikverontreiniging

Meer dan 140 landen hebben zich zaterdag verplicht kwikverontreiniging terug te dringen. Na vier jaar getouwtrek en een lange nacht onderhandelen kwamen de deelnemers afdwingbare limieten op de verspreiding van kwik overeen. Dat heeft de milieubeschermingsdienst van de Verenigde Naties laten weten.

Het akkoord legt niet alleen de verspreiding van het uiterst giftige metaal, dat veel wordt gebruikt in de chemische industrie en in de kleinschalige mijnbouw, aan banden. Het verplicht de ondertekenaars ook een reeks van producten die kwik bevatten gaandeweg uit te bannen. Onder meer kwikthermometers en bepaalde spaarlampen zijn straks taboe.

Later dit jaar volgt een ondertekeningsplechtigheid in Japan. Zodra vijftig landen het kwikverdrag hebben geratificeerd wordt het van kracht. Binnen een jaar of drie kan het volgens diplomaten zover zijn.

Oud-Raboploegleider Van Houwelingen wist van niks

De dopingaantijgingen aan het adres van de Rabobank wielerploeg, die zaterdag in het NRC Handelsblad staan, klinken voormalig ploegleider Adri van Houwelingen niet bekend in de oren. In de krant staat het verhaal dat er sinds de oprichting van de wielerploeg in 1996 doping gebruikt zou worden.

"Mensen denken misschien dat als er 100 mensen bij de ploeg werkten, er 90 van op de hoogte zijn geweest van wat er binnen de ploeg gebeurde. Maar zo werkt het niet. Ik was niet betrokken bij een dopingprogramma, als daar al sprake van is geweest. In mijn 17 jaar als ploegleider heb ik nooit met een renner over het gebruiken van doping gesproken", zo tekent het ANP op uit de mond van Van Houwelingen.

Volgens de oud-ploegleider is de sport wielrennen niet geholpen met beschuldigingen en verklaringen uit het verleden. "Dat zijn zaken van zoveel jaren geleden. Dit helpt de jonge generatie niet verder. Ik zou liever weten wat er vorig jaar met Fränk Schleck in de Tour is gebeurd en waarom Alberto Contador toentertijd positief heeft getest. Ik maak me er meer zorgen over dat dit soort dingen nog steeds gebeuren."

Ook het opbiechten van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong helpt volgens Van Houwelingen de sport in de toekomst nauwelijks. "Na zo'n lange tijd heeft dat ook geen zin meer. Alle aandacht gaat naar het verleden, maar niet hoe het nu verder moet", zo besluit Van Houwelingen.

LA Galaxy sluit komst Lampard niet uit

Frank Lampard zet zijn carrière mogelijk voort bij LA Galaxy. De middenvelder van Chelsea is een optie volgens trainer Bruce Arena. De Amerikaanse club werd in de voorbije weken met Lampard in verband gebracht. De routinier is aan zijn laatste seizoen bezig in dienst van Chelsea en zoekt daarom naar een nieuw avontuur. In de Verenigde Staten zou hij David Beckham op moeten volgen.

Arena sluit de komst van Lampard niet uit. "Het zal mij niet verbazen als we in de komende weken een speler van naam presenteren. Een transfer van Lampard is voor ons zeker een mogelijkheid. Wij houden alle opties open", zegt de oefenmeester tegen Sky Sports.

De 34-jarige Lampard was jarenlang een vaste waarde bij Chelsea. In de laatste twee seizoenen belandde hij steeds vaker op de bank.

Vijftig Tinten Grijs uit schappen Brazilië

Boekhandelaren in het Braziliaanse Macaé hebben op last van de rechter de erotische romantrilogie Vijftig Tinten Grijs uit de schappen gehaald. Rechter Raphael Queiroz Campos zag kinderen bladeren in de pikante lectuur en besloot hen daartegen te beschermen.

Slechts veilig verzegeld en buiten bereik van kinderogen mogen de warme broodjes van E.L. James weer in de winkels terugkeren. De maatregel geldt behalve voor James' bestsellers ook voor een aantal andere zinnenprikkelende titels.

Kind in bad met bisschop

Kindermisbruik is een serieus probleem, daar kan ieder gezond mens het over eens zijn. Ook hebben de christelijke kerken geen goede reputatie op dat gebied. Het mag dan ook geen wonder heten dat er grote ophef is ontstaan toen er een foto opdook van een bisschop in bad met een 4-jarige.

Een foto lekte uit van bisschop Larry Trotter, leider van de Sweet Holy Spirit Church in Chicago, waarop te zien is hoe hij in bad zit met een jong meisje. Het internet barstte direct uit in verontwaardiging. Trotter krijgt er van alle kanten van langs: sommigen noemen hem een pedofiel en een viespeuk, anderen noemen hem een slechte christen. Anderen vinden dat de Amerikaanse Jeugdzorg een onderzoek moet doen.

Maar Trotter zegt dat het een onschuldige foto is, die uit de context werd gerukt. Het meisje blijkt de kleindochter van Trotter te zijn. Trotter zegt zelf dat het meisje binnen kwam wandelen terwijl hij in bad zat, dat ze beiden een zwembroek droegen, en dat de moeder van het meisje de foto heeft genomen en de hele tijd aanwezig is geweest.

De zelfverklaarde bisschop, die leiding geeft aan een congregatie met zo'n 8000 leden, zegt dat z'n kleindochter de belangrijkste vrouw in z'n leven is. Hij schaamt zich totaal niet voor de foto, maar is wel erg geschrokken van de beschuldigingen aan zijn adres en haatbrieven die hij ontving.

Gelukkig nemen enkelen het ook voor hem op. Zo schrijft Laura Beck van Jezebel: "Het schelden zuigt, vooral omdat reflexmatige reacties als deze, die we allemaal wel eens hebben, in staat zijn een leven te vernielen." Ze wijst erop dat Trotter in het verleden al eens onbeholpenheid op pr-gebied heeft tentoongespreid, door z'n kleindochter te laten deelnemen aan een nepkruisiging.

Is Trotter een vieze oude kindermisbruiker, of het slachtoffer van een heksenjacht? Oordeel zelf.

Stekelenburg bezig met vertrek bij Roma

Maarten Stekelenburg is zijn reserverol bij AS Roma zat. De doelman bekijkt de opties om deze maand uit Rome te vertrekken. Fulham lijkt een voorname kandidaat. Rob Jansen, de zaakwaarnemer van Stekelenburg, bevestigt aan Goal.com dat Fulham interesse heeft in de sluitpost. Ook andere clubs willen hem graag aan de selectie toevoegen. Roma zou ongeveer vijf miljoen euro voor de Nederlander verlangen.

"We zijn bezig met een vertrek", zei Jansen. "Martin Jol (trainer Fulham, red.) kent hem goed, maar we zijn met meerdere partijen in gesprek. We houden alle opties open. In januari kan alles al rond zijn, maar anders gaan we voor een transfer in de zomer."

De agent bevestigt dat de relatie met Roma-trainer Zdenek Zeman niet goed is. De reserverol wekt irritaties op bij Stekelenburg, die in de pikorde plaats moet nemen achter Mauro Goicoechea. Arsenal en FC Barcelona worden eveneens met hem in verband gebracht.

Foto's: Natuurijsmarathon Haaksbergen

De winter heeft eindelijk zijn intrede gedaan en dat betekent dat er geschaatst kan worden. Voor de derde maal op rij kon de eerste schaatswedstrijd op natuurijs in Noordlaren worden gereden, Haaksbergen volgde als tweede.

De wedstrijd in Haaksbergen is onderdeel van een marathonvierdaagse en zal donderdag worden gevolgd door een wedstrijd in Gramsbergen. De finale in Veenoord was vanwege de tegenvallende vorst helaas afgelast.

Eerste clip Park Chan-Wook's Stoker

Park Chan-Wook raakte bekend met zijn Vengeance-trilogie, met als voornaamste succes de film Oldeuboi. Dit jaar volgt daar de Amerikaanse remake van, maar de regisseur besloot zelf zijn eerste Amerikaanse productie te fabriceren: Stoker. Na de eerste trailer is er nu een korte clip uitgebracht met een 

In Stoker komt India’s (Wasikowski) vader te overlijden na een auto-ongeluk. Haar oom Charlie (Goode) komt hierna bij haar en haar labiele moeder wonen. India begint echter te vermoeden dat deze mysterieuze en charmante man clandestiene beweegredenen heeft en ze raakt steeds meer geïntrigeerd van hem.

Het scenario van Stoker is geschreven door Wentworth Miller, de acteur uit Prison Break. Verder heeft Park enkele grote namen weten te trekken voor zijn eerste Amerikaanse productie, want onder meer Mia Wasikowski, Matthew Goode, Nicole Kidman en Jacki Weaver vertolken rollen in de film.

De wereldwijde première vindt plaats op 1 maart, in Nederland wordt Stoker nationaal uitgebracht vanaf 11 april. Op 3 februari is de film echter al te zien als aflsuiter van het IFFR.

Schleck: "Armstrong was schoon na comeback"

Andy Schleck gelooft dat Lance Armstrong geen verboden middelen meer gebruikte toen hij zijn rentree in het peloton maakte. "Ik ben ervan overtuigd omdat ik hem heb verslagen, en hij won zeven tours. In die zeven tours gebruikte hij, maar hij won ze wel", zei Schleck zaterdag in Adelaide aan de vooravond van de Tour Down Under.

"Hij was nog steeds een goede renner bij zijn comeback, maar Alberto en ik versloegen hem in dat eerste jaar. Ik weet dat ik schoon was, dus waarom zou hij aan de doping zijn en achter mij eindigen. Daarom geloof ik dat hij niks gebruikte."

Ook Armstrong zelf zei in zijn interview met Oprah Winfrey dat hij na zijn rentree geen doping meer gebruikte.

Geen Rinus meer op FOK! door Buma

FOK! zal geen videoclips van Rinus,  Anita & Ed of andere artiesten meer plaatsen tussen het nieuws dankzij Buma Stemra. Die gaat websites dwingen te betalen voor embedden van YouTube-achtige films met muziek, zo schreef Tweakers gisteren.

Commerciele websites en blogs moeten namelijk gaan betalen voor het embedden van muziek. Daarbij bepaalt het aantal views de hoogte van het bedrag. Buma Stemra stapt naar de rechter als een website niet wil betalen. Overigens heeft Ali B gisteren Buma gevraagd te stoppen met  het sturen van rekeningen voor het embedden.

Juist het embedden op websites zorgt er voor dat een (beginnend) artiest de nodige exposure krijgt, vindt Ali B. "Vroeger bepaalde een radiozender wat mensen moeten horen, tegenwoordig bepalen mensen zelf wat ze willen horen. Websites en blogs helpen de artiesten juist", aldus de rapper in DWDD.

[NBA] Oklahoma na verlenging langs Dallas

Oklahoma City Thunder heeft in de NBA een moeizame uitzege geboekt op Dallas Mavericks. De koploper van de Western Conference zegevierde na verlenging met 117-114. Initiator van de zege was Kevin Durant met 52 punten, zijn hoogste productie ooit. Het was de tweede keer dit seizoen dat Oklahoma opponent Dallas na verlenging versloeg.

De bezoekers leken al in de reguliere speeltijd op de overwinning af te stevenen, maar O.J. Mayo dwong twee seconden voor tijd met een driepunter een verlenging af. Daarin stelde Oklahoma mede door negen punten van Durant de 32e seizoenszege veilig, waardoor het de ploeg met het beste NBA-gemiddelde blijft. Nummer twee van het westen Los Angeles Clippers boekte een overwinning minder.

Indiana Pacers stelde tegen Houston Rockets de elfde opeenvolgende thuiszege veilig. Het werd 105-95, waardoor de Rockets voor de zesde keer op rij een nederlaag slikten. Paul George speelde met 31 punten een hoofdrol in de zege van de nummer drie van de Eastern Conference.

Overige uitslagen
Boston - Chicago 99-100*
Philladelphia - Toronto 108-101*
Orlando - Charlotte 100-106
Brooklyn - Atlanta 94-89
Memphis - Sacrament 85-69
San Antonio - Golden State 95-88
Denver - Washington 108-112
* na verlenging 

Dode Groninger kwam mogelijk om door misdrijf

De dode man die vrijdagavond is gevonden bij een brand in een woning in Groningen, is waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de politie zaterdag. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Ook over zijn doodsoorzaak kon de politie zaterdag nog niets zeggen.

Brandweerlieden ontdekten het lichaam van de man in de woning aan de Waldeck Pyrmontstraat toen ze rond 21.15 uur afgingen op een melding van een brand. Buurtbewoners hadden rook uit de woning zien komen.

De woning stond volgens de brandweer vol rook. In de keuken vonden brandweermannen een kleine vuurhaard, die snel was geblust. Na het blussen werd het lichaam van de dode man aangetroffen.

Rotterdam telt af naar filmfestival IFFR

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) mag zich rekenen tot de grootste publieksfilmfestivals ter wereld en is één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Vanaf woensdag is Rotterdam 12 dagen lang filmhoofdstad met films en documentaires van over de hele wereld.

Ook de 42e editie staat bol van het aanbod. Het programma bestaat uit 255 speelfilms, waaronder 44 wereldpremières, en 334 korte en middellange films uit ruim 60 landen.

Eén van de vele festivalprogramma’s, Inside Iran, zoomt in op de Iraanse film. "Iraanse regisseurs hebben het erg moeilijk", vertelt festivaldirecteur Rutger Wolfson. "Iraanse films komen nauwelijks meer het land uit. Er is nu een levendige cultuur ontstaan in de undergroundscene met informele filmvertoningen. We laten in Rotterdam werk zien van de nieuwe generatie filmmakers die zich onderscheiden van de grote meesters."

Een ander festivalonderdeel is Signals Changing Channels, bestaande uit de nieuwste televisieseries. Wolfson: "Arthousefilmmakers produceren in toenemende mate tv-series voor betaalzenders en internet. Wij vertonen hun films en organiseren marathonvertoningen van deze tv-series".

Het IFFR gaat woensdag van start met de wereldpremière van de Nederlandse film De Wederopstanding van een Klootzak van Guido van Driel. In de film, een kanshebber op een Tiger Award, speelt de in december overleden acteur Jeroen Willems een belangrijke bijrol als maffiabaas. De openingsfilm wordt aan hem opgedragen met een boodschap op de aftiteling.

In totaal dingen 16 films mee naar de Tiger Awards. Hieronder bevindt zich nóg een Nederlandse productie: Silent Ones van Ricky Rijneke. Ze heeft haar eerste speelfilm grotendeels opgenomen in Hongarije. Het verhaal gaat over een jonge Hongaarse vrouw die na een auto-ongeluk ontwaakt en haar broertje mist.

Het IFFR telde vorig jaar 274.000 bezoeken, een daling van 14 procent ten opzichte van de 40e editie in 2011. Wolfson: "De trouwe bezoekers die vijf, zes, zeven films tijdens het festival bekijken, nemen een groot deel van de kaartverkoop voor hun rekening. We merkten dat die groep minder kaartjes kocht door de recessie. We hopen ze dit jaar terug te winnen met de introductie van een kortingspas."

Voor het IFFR, met een totale begroting van 7,2 miljoen euro, wordt het steeds belangrijker publiek en donateurs aan zich te binden omdat de subsidies van de overheid teruglopen. Rotterdam kort het IFFR met 22 procent, het ministerie van OCW met 7 procent. Het IFFR merkt dit per 2014, vertelt Wolfson. "Ondertussen zijn we ongelooflijk druk bezig op tal van terreinen om nieuwe financieringsbronnen aan te boren."

Rotterdam telt af naar filmfestival IFFR
Rotterdam telt af naar filmfestival IFFR (Foto: ANP)

[AO] Tomic kan niet stunten tegen Federer

De Australische tennisser Bernard Tomic heeft in de derde ronde niet kunnen stunten tegen Roger Federer op de Australian Open. De talentvolle speler verloor voor eigen publiek in drie sets tegen de Zwitser. Federer won met 6-4, 7-6(5) en 6-1.

Tomic kon in de eerste twee sets goed weerstand bieden tegen Federer. Nadat hij gebroken werd in de derde set liet hij het lopen. Federer moet het in de vierde ronde opnemen tegen de Canadees Milos Raonic, die won van de Duitser Philipp Kohlschreiber.

Heathrow zucht onder sneeuwdek

De Londense luchthaven Heathrow heeft nog steeds te kampen met problemen door sneeuwval. Rond de 100 vluchten van en naar Heathrow zijn zaterdag geannuleerd. Het gaat om binnenlandse vluchten en korte vluchten naar Europese bestemmingen.

De twee start- en landingsbanen worden om en om gebruikt, zodat sneeuwschuivers hun werk kunnen doen op de baan die niet in gebruik is. De andere luchthavens in en rond de Britse hoofdstad, Gatwick, Stansted, Luton en London City, hebben naar eigen zeggen weinig last van het winterweer. Ze melden hooguit wat vertragingen.

Vrijdag werden op Heathrow bijna 400 vluchten afgelast in verband met sneeuwval.

Vredesproces bijna weg uit verkiezing Israël

Het vredesproces tussen Israël's en Palestijnen is bij Israëlische kiezers wat op de achtergrond geraakt. Voor het eerst is het geen dominant thema bij de parlementsverkiezingen. De economie, vooral de verwachte noodzaak tot forse bezuinigingen bij de overheid en de chronisch hoge kosten van het levensonderhoud, houdt veel kiezers meer bezig. Dinsdag kiezen de Israëli's een nieuwe Knesset van 120 afgevaardigden, die zoals gebruikelijk de versplintering van de Israëlische politiek weerspiegelt.

Steeds meer Israëli's, vooral in de rechterflanken van de politiek, denken dat het gepraat over een Palestijnse staat naast Israël verstomt, zeker als er door de Joodse kolonisatie straks toch geen land meer voor over is. Een nieuwe ster in de opiniepeilingen is Naftali Bennett. Hij doet voor het eerst mee aan de verkiezingen met zijn Habayit Hayehudi (Het Joodse Huis). Hij roept op tot annexatie van bijna de hele Westelijke Jordaanoever. Velen, zoals de activisten van Nederlandse groep Een Ander Joods Geluid, vrezen dat hiermee extreemrechts nog meer greep krijgt op Israël en dat de vredeskansen verdwijnen. Bennetts Joodse Huis zou tot de grootste partijen gaan behoren.

De winnaar wordt dinsdag waarschijnlijk premier Benjamin Netanyahu, die in de aanloop naar de verkiezingen zijn beleid heeft verdedigd en de Iraanse dreiging als prioriteit heeft opgevoerd. Hij beklemtoonde dat hij Amerikaanse en Europese diplomatieke druk heeft weerstaan en dat hij de afgelopen 4 jaar de economie, ondanks alles, beter heeft laten draaien dan in menig ander westers land.

Netanyahu heeft zijn rechtse partij Likud (Consolidatie) de verkiezingen ingeloodst samen met de uiterst rechtse Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis). Dit duo zou op circa 35 zetels kunnen rekenen, ongeveer twee keer zoveel als de centrumlinkse Arbeidspartij van Shelly Yachimovich. Zij hoopt dat de kiezers niet vergeten zijn hoe honderdduizenden in 2011 de straat opgingen om te betogen tegen hoge prijzen en lage lonen die de middenklasse ruïneren. Ze heeft de economie op de voorgrond geplaatst en ook bezworen niet in zee te gaan met Netanyahu en diens (ultra)orthodoxe en ultrarechtse entourage.

Netanyahu kan goed opschieten met de ultraorthodoxen en ultrarechts. Een nieuwe coalitie uit die kringen lijkt daarom aannemelijk, maar in de Israëlische 'formatie' is niets uitgesloten. Vooralsnog lijken de kansen voor prominenten uit het centrum, met name Tzipi Livni met haar nieuwe Beweging (Hatnua) en Yair Lapid met zijn Yesh Atid (Er is een toekomst) gering.

Vredesproces bijna weg uit verkiezing Israël
Vredesproces bijna weg uit verkiezing Israël (Foto: ANP)

M. Sissoko nadert transfer naar Marseille

Olympique Marseille heeft zich nog niet neergelegd bij de strijd om Toulouse-middenvelder Moussa Sissoko. De middenvelder staat op het lijstje van clubs uit heel Europa. Juventus, Newcastle United en Aston Villa behoren volgens L'Equipe tot de gegadigden voor de 23-jarige. Het medium meldt echter dat Marseille als enige een akkoord met hem heeft.

Zondag zullen verdere details worden besproken. Sissoko heeft Marseille om een pauze in de gesprekken gevraagd, omdat hij zaterdagavond met Toulouse in de Ligue 1 uitkomt tegen AS Nancy.

Marseille heeft volgens de Franse sportkrant een streepje voor bij Sissoko, omdat oud-Toulouse-trainer Élie Boup aan het roer staat bij de topclub. Ook is L'OM bereid om diep in de buidel te tasten voor het salaris van de international.

Pieters voorlopig uit de roulatie

Erik Pieters heeft zichzelf gisteren zo toegetakeld, dat hij voorlopig niet kan spelen voor PSV. De club uit Eindhoven zegt dat dat de speler voorlopig niet inzetbaar is.

Nadat Pieters uit het veld werd gestuurd door arbiter Higgler sloeg hij een raam kapot. De verdediger, die net terug was na een slepende voetblessure, werd daarna direct naar het ziekenhuis gebracht. "Hij is vannacht geopereerd in het ziekenhuis. Daarbij bleek een beschadiging aan meerdere structuren in zijn onderarm. De herstelduur zal de komende weken duidelijk worden", aldus een verklaring van de medische staf.

PSV kijkt op dit moment niet naar eventuele maatregelen tegen Pieters vanwege zijn gedrag. "Zijn herstel en gezondheid staan nu voorop", aldus de woordvoerder van PSV. De Eindhovense club verloor vrijdagavond thuis met 1-3 onderuit van PEC Zwolle.

AC Milan gaat niet meer voor Balotelli

Mario Balotelli zal zijn carrière niet voortzetten bij AC Milan. De aanvaller van het Britse Manchester City is onbetaalbaar voor de Milanezen. De onderhandeling rondom een eventuele overgang van voormalig Milan-speler Kaká verlopen eveneens niet soepel.

"We zijn niet in gesprek met Manchester City, hij is onhaalbaar. We hebben geïnformeerd, maar zijn hard weggelopen toen we de vraagprijs hoorden", vertelt vice-president Adriano Galliani tegenover de Italiaanse media over de overgang van Balotelli.

Volgens Galliani is de transfer van Kaká ook nog onzeker. "We hebben allemaal problemen als het gaat om de financiën", vervolgt Galliani. Er blijft hoopt voor de Milan-supporters. "Hij wil komen, wij willen hem vastleggen en Real wil hem verkopen."

'Viergever moet Alderweireld opvolgen'

Ajax wil profiteren van het feit dat verdediger Nick Viergever zijn contract niet zal verlengen bij AZ. Volgens RTV Noord-Holland ziet de topclub in Viergever de ideale opvolger voor Toby Alderweireld, van wie een toekomst in Amsterdam onzeker is. De Belg kan rekenen op een hoop belangstelling en lijkt in de zomer te vertrekken.

Viergever heeft aan de clubleiding van AZ laten weten dat hij een stap hogerop wil doen. Het contract van de basiskracht loopt medio 2014 af. Alderweireld ligt tot diezelfde tijd vast in Amsterdam, hoewel nog niet is uitgesloten dat hij zijn contract verlengt.

AZ legde Viergever tweeënhalf jaar geleden vast. Vorig seizoen werd hij een onomstreden kracht in Alkmaar. Hij speelde tot nu toe 64 competitiewedstrijden in het shirt van de Noord-Hollanders, die dit seizoen teleurstellend presteren.

'Koppers op verlanglijstje ADO Den Haag'

ADO Den Haag wil Dico Koppers voor een half jaar verlossen van Ajax. Het talent mag elders ervaring op het hoogste niveau op doen. Koppers kwam dit seizoen in competitieverband nog niet in actie voor Ajax.

De Amsterdammers willen hem niet tegenhouden in zijn ontwikkeling en zoeken om die reden een tijdelijk nieuw onderkomen. ADO is volgens De Telegraaf geïnteresseerd in een huurdeal.

Volgens de krant gaan Ajax en ADO komende week rond de tafel om te onderhandelen over de huursom. Koppers is nog niet afgeschreven bij de topclub. Hij heeft nog een contract tot medio 2015, maar bokst op tegen stevige concurrentie.

Bij Ajax duldt de linksback Nicolai Boilesen, Dailey Blind en Mitchell Dijks voor zich in de pikorde. Vorig seizoen kwam hij nog wel tot acht optredens in de hoofdmacht, maar dit seizoen wisselen Blind en Dijks stuivertje op de linksachterpositie.

Roda naar de rechter vanwege technisch directeur Wielaert

Roda JC wenst niet langer samen te werken met technisch directeur Gerard Wielaert. De rechter moet eraan te pas komen om beide partijen van elkaar te scheiden. Dat zegt algemeen directeur Marcel van den Bunder van Roda JC tegen Dagblad de Limburger.

Volgens hem zijn de verschillen in inzicht tussen Roda en Wielaert te groot om een toekomst met elkaar op te bouwen. Omdat er over de ontbindingsvoorwaarden tot op heden geen akkoord kon worden bereikt, komt er een derde partij aan te pas.

Roda denkt aan het inschakelen van de kantonrechter of de arbitragecommissie van de KNVB. De Kerkradenaren zullen de stap naar een onafhankelijke partij nog wel even afwachten. "We sluiten niet uit dat we er, voordat de zaak dient, toch uitkomen op een wijze waarin beide zich kunnen vinden. Maar zoals het er nu uitziet, zal de contract-ontbinding via een procedure tot stand komen.”

Wielaert kreeg in december het advies om tot het einde van het seizoen vrij te nemen. Daarop meldde de td zich ziek. Vooralsnog keerde hij niet meer terug in zijn functie. Wielaert wordt verweten teveel op eigen houtje te werken, terwijl hijzelf vindt dat Van den Bunder zich teveel in zijn vaarwater begeeft.

'Chevalier op verlanglijstje Besiktas'

Teddy Chevalier is in de smaak gevallen bij Besiktas. De Turkse club wil hem nog deze maand overnemen van RKC Waalwijk. Dat weet De Telegraaf te melden. Volgens de krant reist Besiktas in de komende week naar Waalwijk om de spits, die indruk maakte in de eerste seizoenshelft bij RKC, te bekijken.

De Turkse grootmacht gaat daarna mogelijk rond de tafel met de Brabanders. Naar verluidt heeft de club weinig kans om Chevalier bij RKC los te weken. De Eredivisionist wil de huidige clubtopscorer voorlopig nog niet kwijt

Chevalier heeft in Noord-Brabant nog een contract voor 2,5 jaar. RKC heeft daardoor nog geen reden om de aanvaller snel van de hand te doen. De Fransman was vóór de winterstop één van de smaakmakers bij de nummer negen van de Eredivisie.

Zege voor Buchli op keirin

Matthijs Buchli heeft in Mexico vrijdag bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen goud gewonnen op het onderdeel keirin. De nationaal kampioen sprint bleef op de piste van Aguascalientes de Japanner Kazunari Watanabe en de Fransman François Pervis voor.

Tim Veldt nam deel aan het omnium. Hij kon op de eerste drie onderdelen echter geen potten breken, waarna hij het een dag later voor gezien hield. Het omnium werd gewonnen door de Rus Artur Ershov.

Athletic weigert uiterst bod op Llorente

De kans dat Fernando Llorente deze maand nog naar Juventus vertrekt wordt steeds kleiner. Athletic de Bilbao wees een uiterst bod van de Italianen af. Juve weigert verder te gaan dan vier miljoen euro voor de spits. Daar zou een bonus van 300.000 euro bovenop kunnen komen als de grootmacht dit seizoen de Italiaanse landstitel prolongeert.

Athletic had tot vrijdag de tijd om te reageren op de aanbieding uit Turijn. De Spanjaarden besloten niet in te gaan op het bod. Dat houdt in dat Llorente naar verwachting het seizoen afmaakt in de Primera División. De aanvaller heeft in de zomer een aflopend contract. Omdat hij die niet wil verlengen, is hij al enige tijd uit de gratie bij het bestuur van de club.

Juve hoopte de 27-jarige te strikken als de ideale aanvalsleider voor de tweede seizoenshelft. Nu moet de club tot juni wachten voor het de international kan overnemen. In Turijn ligt een vierjarig contract voor de Spanjaard klaar.

Llorente maakte aan het begin van het seizoen duidelijk dat hij zijn contract niet zal verlengen. Sindsdien speelde hij pas twaalf competitiewedstrijden voor Athletic. Daarin vond hij één keer het net. In voorgaande jaren was hij een bepalende factor bij de Basken.

Otter duikt op in Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen in Flevoland is voor het eerst een otter gezien. Boswachters filmden het dier, dat op eigen kracht de weg naar het natuurgebied heeft gevonden, deze week en zijn blij met de komst van de otter. Staatsbosbeheer ziet de komst als een compliment voor de waterkwaliteit in het gebied.

Boswachters vermoedden al dat er een otter in het gebied was, omdat ze voor de kerst uitwerpselen en andere sporen hadden gevonden. Volgens Staatsbosbeheer komt het dier vermoedelijk uit de Weerribben, een natuurgebied in Overijssel waar tien jaar geleden otters zijn uitgezet.

Otters stierven ongeveer vijftig jaar geleden uit in het rivierengebied. In de moerasgebieden van Noordwest-Overijssel en Friesland hielden ze het een paar decennia langer vol, maar ook daar redden ze het uiteindelijk niet. In 2002 werden in Overijssel en Friesland weer otters uitgezet. Momenteel leven er in Nederland ongeveer zestig otters, waarvan de meeste in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland. Verspreid door het land leeft een aantal individuele dieren.

[AO] Azarenka, S. Williams naar laatste zestien

Titelverdedigster Victoria Azarenka heeft zaterdag na twee uur  tennissen de Amerikaanse Jamie Hampton uitgeschakeld op de Australian Open.  Wit-Russische tennisster won  met 6-4, 4-6 en 6-2. In de vierde ronde komt ze uit tegen de Russin Elena Vesnina.

Ook Serena Williams voegde zich bij de laatste zestien. Ze won eenvoudig met 6-1 en 6-3 van de Japanse Ayumi Morita. De derde geplaatste Williams zal in de vierde ronde spelen tegen de Russin Maria Kirilenko die afrekende met de Belgische Yanina Wickmayer. 

Meisje van 4 misbruikt in Indiase schoolbus

In de Indiase stad Mumbai is een meisje van 4 seksueel misbruikt in een schoolbus. De dader zou de chauffeur van de bus zijn, melden Indiase media zaterdag.

Het meisje was als laatste leerling overbleven in de bus toen de chauffeur zich aan haar vergreep. Hij werd gestopt door een vrouwelijke begeleider. De zaak kwam aan het rollen toen het kind er de volgende dag over vertelde aan haar ouders. Die deden aangifte.

In India is seksueel misbruik aan de orde van de dag. Onlangs ontstond grote internationale commotie na de groepverkrachting van een vrouw in een bus. Ze overleed aan haar verwondingen.

[AO] Murray naar vierde ronde, Del Potro uitgeschakeld

Andy Murray heeft de  vierde ronde van de Australian Open bereikt. De Schot klopte zaterdag Ricardas Berankis in drie sets. Murray, won van de Litouwer met 6-3, 6-4 en 7-5.  Juan Martin del Potro wist de vierde ronde niet te halen, hij verloor in vijf sets van Jeremy Chardy. 

De 22-jarige Berankis, tevens trainingsparter van Murray, speelde best aardig. Hij kon af en toe de gemoederen bij Murray tot uitbarsting laten komen. Murray speelt in de vierde ronde tegen de winnaar van het Franse onderonsje tussen Gilles Simon en Gael Monfils. 

De als zesde geplaatste Del Potro moest na vier uur tennis het onderspit delven tegen de Fransman Chardy. De eerste twee sets gingen naar de nummr 36 van de wereld. Del Potro knockte mede met zijn sterke service zich terug in de partij om het vervolgens na bijna vier uur spelen toch te laten glippen in de beslissende vijfde set. Het werd 6-3, 6-3, 6-7, 3-6 en 6-3 voor Chardy. 

[AO] Haase en Sijsling door in dubbelspel

Het tennisduo Robin Haase en Igor Sijsling heeft zaterdag de tweee ronde van het dubbelspel op de Australian Open gewonnen. De Nederlanders waren met 6-4 en 7-6(5) te sterk voor de Braziliaan Andre Sá en de Britse Jonathan Marray.

Haase en Sijsling zijn in het enkelspel al uitgeschakeld. In de derde ronde treffen Haase en Sijsling het Zuid-Afrikaans/Israëlische duo Kevin Anderson en Jonathan Erlich.

Alsnog aangifte tegen vader Marianne Vaatstra

Voormalig directeur Guido Klabbers van Vluchtelingenwerk Leeuwarden heeft aangifte gedaan tegen Bauke Vaatstra wegens bedreiging. Dat meldde Klabbers zaterdag na berichtgeving in de Volkskrant.

Klabbers wil voorkomen dat Vaatstra, wiens dochter Marianne in 1999 werd vermoord, de Machiavelli Prijs krijgt. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt 'voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie'. Eerdere winnaars waren onder anderen prinses Máxima, Jan Marijnissen, en Pieter van Vollenhoven.

Klabbers beschuldigt Vaatstra ervan dat die in 1999 telefonisch bedreigingen uitte aan zijn adres. Klabbers' vrouw zou de stem van Vaatstra hebben herkend. Destijds deed het echtpaar geen aangifte wegens de gespannen situatie rond asielzoekers. "De heer Vaatstra hoort niet thuis in het rijtje laureaten, die allen wel een constructieve bijdrage aan de samenleving hebben geleverd", aldus Klabbers. Hij hoopt dat de Stichting Machiavelli door de aangifte de prijsuitreiking heroverweegt.

[Primera División] Espanyol klimt na belangrijke zege

Espanyol heeft in eigen huis een belangrijke zege geboekt op Real Mallorca. Hierdoor is de degradatiestreep weer een stukje verder weg.

Na een kwartier spelen stond de ploeg uit Barcelona al op een 1-0 voorsprong. Vanaf een meter of 25 schoot Simão een vrije trap knap binnen. Na twintig minuten zonder spannend voetbal kwam Mallorca weer op gelijke hoogte. Giovani Dos Santos omspeelde Francisco Casilla en schoot binnen.

Vlak voor rust kwamen de bezoekers zelfs op een 2-1 voorsprong. Voormalig Espanyol-speler Javi Marquez vuurde een laag schot van ruim dertig meter ineens binnen. Na rust kwam Espanyol dicht bij de 2-2 toen oud-AZ'er Hector Moreno (foto) op de lat kopte.

Halverwege de tweede helft was er dan toch de gelijkmaker. Uit een ietwat discutabele penalty schoot Verdú binnen. Tien minuten voor tijd ging het mis voor Mallorca. Luna kreeg zijn tweede gele kaart en twee minuten later schoot Baena na enkele geblokte schoten de 3-2 binnen.

Door de winst klimt Espanyol naar de veertiende plek, terwijl Real Mallorca achttiende blijft staan en in principe zelfs twintigste en laatste kan staan na dit weekend.

'Belgische spoorwegen willen Fyra dumpen'

Binnen de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS gaan stemmen op om de Fyra-treinen te dumpen. Dat melden verschillende Vlaamse kranten zaterdag. De hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Brussel werd vrijdag tot zeker maandagavond stilgezet na het zoveelste incident. Een Fyratrein verloor in België een deel van zijn plaatwerk.

De NMBS heeft drie treinstellen besteld bij de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda, maar daarvan is er nog geen één geleverd. De NS bestelde er 16, waarvan er intussen 7 zijn geleverd. De Belgische spoorwegen zouden nu onderzoeken of de order nog kan worden geannuleerd.

Volgens de kranten is de NMBS nooit een fan geweest van de Fyra, maar volgde het spoorbedrijf de Nederlandse NS, die de treinen ook voor binnenlands treinverkeer wilde gebruiken.

'Belgische spoorwegen willen Fyra dumpen'
'Belgische spoorwegen willen Fyra dumpen' (Foto: ANP)

Langeler blij: "Dit is gewoon een sensationele uitslag"

PEC Zwolle-trainer Art Langeler wil opnieuw naar de Turkse zon. De oefenmeester van de Zwollenaren na afloop blij na het gewonnen duel tegen PSV. "Volgende week gaan we dus weer naar Turkije", grapte Langeler. PEC Zwolle won in Eindhoven met 1-3 van PSV.  

"Op deze punten reken je vooraf niet", aldus Langeler. "Dit is natuurlijk geen lullige overwinning, eigenlijk is het gewoon een sensationele uitslag. En het mooie is dat het nog verdiend is ook."

PEC Zwolle was in een aantal fases van de wedstrijd de betere ploeg. "Wij stonden tactisch goed en kwamen op momenten ook voetballend goed mee met PSV. Het breekpunt was het moment dat zij verzuimden de 2-2 te maken en wij kort daarna op 1-3 kwamen", aldus Langeler

Weinig bleven wakker voor interview Armstrong

Niet veel Nederlanders zijn in de nacht van donderdag op vrijdag wakker gebleven om het interview van Oprah Winfrey met Lance Armstrong te bekijken. Het eerste deel van het interview, dat vanaf 03.00 uur werd uitgezonden op zender TLC, trok 122.000 kijkers. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De herhaling van het interview, die vrijdagavond om 20.30 uur op dezelfde zender werd uitgezonden, trok 106.000 Nederlandse kijkers. Hoeveel mensen hebben gekeken naar de het tweede deel van het interview, dat vrijdagnacht werd uitgezonden, is nog niet bekend.

In het interview biechtte de van zijn voetstuk gevallen oud-wielrenner op tijdens al zijn zeven Tourzeges doping te hebben gebruikt.


Weinig bleven wakker voor interview Armstrong (Foto: Novum)

Koeman wil Ajax niet laten voetballen

Ronald Koeman hoopt Ajax zondagmiddag te verslaan in De Klassieker. De trainer van Feyenoord wil dat zijn spelers de grote woorden waarmaken. "Ik heb een hoop gehoord, ze hebben veel vertrouwen, maar dan wil ik dat ook zien tegen Ajax", zegt Koeman tegen De Telegraaf.

"Ajax heeft het vermogen om geweldig onder druk uit te kunnen voetballen. Dus wat ik van onze spelers verwacht is dat ze het Ajax onmogelijk maken om te gaan voetballen." Koeman verwacht dat de Feyenoorders weten om te gaan met een situatie waarin Ajax tóch aan voetballen toekomt. "Niet iedereen ziet dat nog. Net zoals sommigen bij ons niet de sterkte van andere spelers zien. Ik wil ook dat de spelers van Feyenoord de opbouw en vrije mensen zien. Bij Stefan de Vrij kan dat onderdeel nog beter."

De coach wil de jonge verdediger daarmee nog lang niet afschrijven, maar vindt het wel belangrijk dat hij zich op dat gebied snel ontwikkelt. "Ja, hij is pas twintig jaar. Dus er is nog tijd. Maar hij wil een grote speler worden, dan moet dat onderdeel verbeteren."

Operatie voor Pieters na stukslaan ruit

De onderarm van Erik Pieters moet operatief worden gehecht, nadat de vleugelverdediger vrijdagavond uit frustratie een ruit kapot sloeg. Dat meldt zijn club PSV, dat thuis met 3-1 onderuit ging tegen PEC Zwolle. Pieters ontving in de tweede helft na een harde tackle een rode kaart.

Tijdens de ingreep wordt beoordeeld wat de exacte schade is. Pieters was net teruggekeerd van een zware blessure die hem een groot deel van 2012 aan de kant had gehouden.


Operatie voor Pieters (l.) na stukslaan ruit (Foto: Novum)

'Extra geld ouderenzorg verkeerd besteed'

De miljoenen die het vorige kabinet heeft uitgetrokken voor meer personeel in de ouderenzorg, worden door veel zorginstellingen verkeerd besteed. Uit onderzoek van het AD blijkt zaterdag dat een deel van het geld onder meer is uitgegeven aan consultants, cursussen en software.

Het vorige kabinet trok vorig jaar 370 miljoen euro uit om meer handen aan het bed van ouderen te krijgen. Vakbond Abvakabo FNV peilde onder leden wat zij hebben gemerkt van het extra geld. Uit de enquête bleek dat de werkdruk in de oudenzorg nog altijd hoog is. Zeventig procent van de verplegers zegt er vorig jaar geen collega's bij te hebben gekregen.

Het AD onderzocht de bestedingen van de instellingen die er in de enquête van de vakbond slecht van afkwamen. Daaruit bleek dat die grote bedragen uitgaven aan andere dingen dan het aannemen van extra personeel. Daarmee zijn ze naar eigen zeggen terughoudend, omdat ze bang zijn dat de politiek het extra geld weer intrekt.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zegt in de krant geen signalen te hebben ontvangen dat geld verkeerd wordt besteed. Hij benadrukt dat het geld ook de komende jaren beschikbaar blijft. PVV-Kamerlid Fleur Agema, die aan de wieg stond van de financiële impuls, is boos over de manier waarop het geld wordt gebruikt en eist opheldering van de minister.

Thomas Dekker vertelt uitvoerig over dopinggebruik

Wielrenner Thomas Dekker heeft bekend dat hij toen hij voor de Rabobank fietste vanaf 2006 doping gebruikte. In een interview in NRC Handelsblad vertelt hij zaterdag uitgebreid over zijn gebruik van epo en bloeddoping.

Dekker, die tegenwoordig voor het Amerikaanse Garmin rijdt, kwam in 2005 bij de Raboploeg. "Al snel kreeg ik door dat doping erbij hoorde, dat je jezelf moest prepareren om mee te doen bij de echte jongens." Een jaar later gebruikte hij voor het eerst epo, zo vertelt hij. "Ik wilde winnen, ik wilde erbij horen, ik was er gevoelig voor."

Dekker werd naar eigen zeggen door de artsen van de Rabobankploeg geholpen met zijn dopinggebruik. Die legden hem uit hoe hij epo moest gebruiken. Later bracht een toenmalige begeleider hem in contact met een man die bloedtransfusies deed. "Ik dacht dat dat de weg naar succes was. Alle grote renners deden het, zei hij. Ik heb in de jaren erna drie keer een bloedzak gekregen."

Dekker werd in 2009 voor twee jaar geschorst nadat hij was betrapt op het gebruik van dynepo. "Die twee jaar krijg ik nooit meer terug, mijn onbevangenheid is voor altijd kapot." Dekker raadt jonge renners aan nooit aan doping te beginnen. "Het is het niet waard. Met doping krijg je misschien eerst heel even alles. Maar uiteindelijk blijf je achter met niets."

Volgens NRC Handelsblad blijkt uit gesprekken met tientallen betrokkenen dat bij de Raboploeg, die bestond van 1996 tot vorig jaar, vanaf het eerste jaar doping werd gebruikt. Een anonieme renner vertelt in de krant dat de renners zelf geen epo hoefden te kopen. "We leverden standaard tien procent van ons prijzengeld in, daaruit werd het spul betaald."

Advocaat: "Zwarte avond voor PSV"

PSV verloor vrijdag in eigen huis met 3-1 van PEC Zwolle. Trainer Dick Advocaat was vanzelfsprekend zwaar teleurgesteld. Tegenover de camera's begon de PSV-trainer in elk geval duidelijk. "Je kan wel stellen dat het een zwarte avond was. Je maakt het jezelf wel heel moeilijk als je hier met 3-1 verliest."

Voor zijn ploeg had hij geen goed woord over. "Bijna alles ging verkeerd. We zijn niet in ons spel gekomen. Op de trainingen ging het deze week goed. We waren daarom ook goed gestemd. Maar vanavond waren we niet vooruit te branden. Morgen moeten we naar een verklaring zoeken."

Opvallend in de wedstrijd was de rode kaart voor Erik Pieters, die daarna zijn frustraties botvierde op deuren en ramen. "Na de 3-1 was het gebeurd en na de rode kaart voor Pieters was het helemaal over. Het was een scherpe beslissing. Hij moet zich leren inhouden, maar hij komt wel terug van maanden afwezigheid."

Pieters sloeg zijn hand recht door een dikke glazen ruit na zijn rode kaart. "Het is ook moeilijk voor die jongen. Jammer genoeg kon hij zich niet beheersen. Hij heeft een bloeding in zijn onderarm en moest naar het ziekenhuis. Zaterdag weten we meer."

Michael J. Fox wil Taylor Swift niet als schoondochter

Michael J. Fox heeft Taylor Swift niet graag als schoondochter. "Nee, nee, hou op", reageert de acteur op entertainmentwebsite Vulture. Swift, die onlangs brak met One Direction-lid Harry Styles, staat erom bekend dat ze over veel exen liedjes schrijft.

Fox geeft toe dat hij even moet nadenken bij de naam Taylor Swift. "Ik hou het niet allemaal bij, maar Taylor Swift schrijft toch liedjes over iedereen met wie ze een relatie heeft?", aldus de acteur. "Wat een manier om een carrière op te bouwen."

De 51-jarige Fox stelt zich al helemaal voor hoe het op de radio zou klinken als zijn zoon Sam de relatie zou verbreken. "Sam, you piece of shit. O, dat was dan dat meisje met wie Sam thuiskwam."

Swift had onder meer relaties met Conor Kennedy en Jake Gyllenhaal. Verschillende ex-vriendjes kregen ervan langs in haar nummers. In We Are Never Ever Getting Back Together sneert ze naar een van haar exen en met Dear John haalde ze uit naar John Mayer.

'Sony stopt met PlayStation-controller'

De Playstation 4 maakt geen gebruik van de welbekende PlayStation Dualshock-controller. De nieuwe controller zou beschikken over een aanraakscherm en panelen die bijvoorbeeld de hartslag van de speler meten. Dat schrijft het Britse gametijdschrift Computer and Video Games op basis van anonieme bronnen.

Om de hartslag van een speler te meten, zijn biometrische technieken nodig. Via sensoren kunnen onder meer de lichaamstemperatuur, hartslag en zweterigheid gemeten worden. Niet alleen Sony is met deze techniek bezig, ook gamebedrijf Valve experimenteert met deze technologie.

De Dualshock-controller werd zestien jaar geleden geïntroduceerd bij de eerste PlayStation-spelcomputer. Het tijdschrift suggereert dat de klassieke PlayStation 3-controllers nog wel gebruikt kunnen worden om PlayStation 3-spellen op de nieuwe spelcomputer te spelen.


Sony neemt afscheid van Playstation-controller (Foto: Novum)

Shit, Glennis Grace blijft

Glennis Grace blijft voorlopig gewoon twitteren. "Ik blijf gewoon bij jullie! Dat heb ik besloten just now!", schrijft de zangeres vrijdagochtend. "Ik zou jullie te erg missen."

Glennis zei donderdag helemaal klaar te zijn met de hatelijke teksten die ze via Twitter naar haar hoofd krijgt geslingerd. Zo kreeg ze bonje met iemand die haar lelijk noemde. "Als je mij belachelijk maakt zoals deze mafdaai deed, dan reageer ik en wie dat niet begrijpt is geen mens en heeft geen hart", reageerde de diva die onlangs doorbrak met het recyclen van succesvolle liedjes van anderen.

Nadat Grace had gezegd dat ze klaar was met Twitter, kreeg ze veel bemoedigende berichtjes. "Thanks real fans for the support. Jullie tweets doen mij veel."


Glennis Grace wil niet zonder Twitter (Foto: Novum)

Amsterdam weigert Hells Ambtenaren

De gemeente Amsterdam wil geen ambtenaren in dienst die lid zijn van motorclubs als de Hells Angels en Satudarah. Voor ambtenaren die weigeren hun lidmaatschap op te geven, dreigt ontslag. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Begin deze maand werd een lid van de Hells Angels veroordeeld tot een celstraf van acht jaar voor een aanslag met een handgranaat in Koog aan de Zaan. De man uit Zaandijk werkt volgens de krant bij de gemeente Amsterdam. Hij is geschorst en wordt mogelijk ontslagen.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft volgens de krant 'sterke aanwijzingen' dat bij de gemeente meer mensen werken die lid zijn van de Hells Angels. Naar zeker drie mensen zou een onderzoek lopen.

Variant JSF aan de grond na defect

Een van de varianten van de Joint Strike Fighter blijft voorlopig aan de grond. Het Pentagon besloot daartoe na een incident met een F-35B-toestel. Daarbij liet een onderdeel van het aandrijvingssysteem het afweten, maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag bekend.

De piloot van het getroffen toestel besloot niet op te stijgen en wist zonder kleerscheuren de startbaan te verlaten. De oorzaak van het probleem wordt nog onderzocht, maar het Pentagon besloot uit voorzorg om voorlopig af te zien van vluchten met de toestellen. De andere varianten van de Joint Strike Fighter worden niet aan de grond gehouden.

Nederland overweegt de aanschaf van de JSF, maar vooralsnog niet van het type F-35B. Deze uiterst complexe variant kan op een zeer korte baan opstijgen en verticaal landen.

Armstrong: ik doe dit voor mijn kinderen

Lance Armstrong deed zijn dopingbekentenis voor zijn kinderen. Dat zei de Amerikaan in het vrijdagnacht uitgezonden tweede deel van zijn interview met Oprah Winfrey. "De oudsten hebben dit niet nodig in hun leven. De jongsten hebben geen idee, maar gaan erover leren", zei een geëmotioneerde Armstrong. "Dit gaat niet weg, maar blijft."

Naar eigen zeggen was het zijn 13-jarige zoon Luke die de Texaan deed beseffen dat hij moest ophouden met liegen. "Ik zag hem me verdedigen op internet en realiseerde me dat ik met hem moest praten." Armstrong deed dat tijdens de feestdagen, vertelde hij met een brok in zijn keel. "Ik heb ze verteld dat de dopinggeruchten waar zijn. Jullie hebben me jarenlang zien liegen en mezelf meedogenloos zien verdedigen en daarom vertrouwen jullie me, maar verdedig me niet meer."

'The Boss' omschreef zichzelf als 'van mijn voetstuk gevallen, nederig en beschaamd'. "Ik geloofde echt dat ik onkwetsbaar was. Die gast bestaat nog steeds, maar ik moet hem kwijt raken." Vanuit zijn gevoel van onkwetsbaarheid stuurde hij de veelbesproken foto van zichzelf op de bank onder zeven gele truien via Twitter de wereld in. "Dat was opstandigheid. Het enge is dat ik het toen een goed idee vond."

Armstrong gaf ook nog aan zijn levenslange verbanning uit de sport te zwaar te vinden en te hopen dat er een manier is om weer aan hardloopwedstrijden, triatlons en lokale wielerraces mee te kunnen doen. "Heel egoïstisch hoop ik dat, maar ik weet dat het niet realistisch is. Ik denk dat ik het verdien om ooit weer aan sport te mogen doen. Ik heb de doodstraf gekregen. Ik verdien een straf, maar weet niet of ik de doodstraf verdien."

Het had weinig uitgemaakt als mensen dichtbij hem tijdens zijn loopbaan hadden gezegd dat hij moest stoppen met doping, gaf Armstrong aan. "Kristin had me graag zien stoppen met liegen", verwees hij naar zijn ex-vrouw. "Ze gelooft in de kracht van eerlijkheid, dat de waarheid bevrijdt, maar ik geloofde iets anders."

Uiteindelijk vroeg hij Kristin om haar zegen voor zijn comeback en die kreeg hij 'op voorwaarde dat ik nooit meer over de grens zou gaan'. Toch geloofde Armstrong dat hij de Tour een achtste keer kon winnen. "Ik denk dat de sport nu heel schoon is. Er is veel veranderd sinds het bloedpaspoort is ingevoerd."

Een aantijging van Travis Tygart, de baas van de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada, dat hij Usada een forse donatie had aangeboden, weerlegde Armstrong en passant nog wel in zijn bekende, overtuigende stijl. "Ik heb dat niet gedaan en andere mensen in mijn kamp ook niet. Er staat heel veel in het rapport van duizend pagina's, maar dat niet. Waarom niet?"

Of hij weer uit de put kruipt, weet Armstrong niet. "Ik weet niet wat de toekomst brengt en daar heb ik het steeds makkelijker mee. Vroeger was ik er gek van geworden." Uiteindelijk ziet Armstrong, die aangaf in therapie te zijn, ook een lichtpuntje. "Dit gaat me helpen een beter mens te worden. Na mijn kankerdiagnose was ik ook een beter en slimmer mens, maar toen raakte ik de weg kwijt. Dat mag nu niet meer gebeuren."

Brandweer redt vee bij schuurbrand Texel

De brandweer heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag tweehonderd schapen en vijftig koeien gered uit een brandende schuur op Texel. Aanvankelijk leek het erop dat de ingesloten dieren niet meer te redden waren, maar het lukte de brandweer toch het vee in veiligheid te brengen.

De brand in de schuur van een boerderij aan de Nieuwlanderweg brak rond 01.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Zo'n twee uur later kon het sein brand meester worden gegeven. Bij de brand raakte niemand gewond. Wel ging een groot deel van de schuur met daarin meerdere machines in vlammen op. Het deel van de schuur waar de vijftig koeien stonden, kon worden gered.


Brandweer redt vee bij schuurbrand Texel (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Morgen kans op sneeuw

Goedemorgen! Voor het gevoel is het vandaag echt bitterkoud, want de gevoelstemperatuur ligt vanmiddag tussen de -10 en -15 graden. Dit komt omdat de oostenwind nog verder is toegenomen. Verder is het met een middagtemperatuur van -4 graden echt een ijskoude winterdag.

Het blijft vandaag overwegend bewolkt en in het zuiden is er kans op wat lichte sneeuw. De kans op opklaringen is vandaag niet zo heel groot helaas. De wind kan op de Wadden even toenemen tot hard en in het binnenland waait het met windkracht 5 ook stevig door. Morgen moeten we even in de gaten gaan houden, want er komt een sneeuwzone aan. In de zuidoostelijke helft van het land is er ook kans op ijsregen en misschien wel ijzel. Het blijft daarbij wel vriezen dus is er een grote kans op gladheid.

Ook de hele volgende week blijft het vriezen. Depressies lijken geen kans te zullen krijgen om de winter te gaan verjagen. Er blijft wel vrij veel bewolking hangen en daardoor zal het in de nacht hooguit licht tot matig gaan vriezen. Alleen morgen is er dus kans op wat sneeuw, maar verder blijft het overwegend droog.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Tropische bloemTussen alle winterkou door even 2 mooie en warme plaatjes van KlapMongeaul.

.Tropische plant
KlapMongeaul zal nu wel zitten te bibberen...


Jamaica eert prins Harry met drank

Prins Harry wordt met andere cadeaus geëerd dan zijn broer prins William. Uit een lijst met presentjes die de prinsen het afgelopen jaar tijdens uitstapjes in het buitenland kregen, blijkt dat Harry in Jamaica twee flessen alcohol heeft gekregen. De lijst is gepubliceerd op de officiële website van de Britse royals.

Toen Harry, die regelmatig in het nachtleven wordt gesignaleerd, op bezoek was in Jamaica kreeg hij twee flessen rum. In Belize kreeg hij een wijnfleshouder. De 28-jarige prins kreeg ook onder meer een Braziliaans voetbalshirt, een nummerbord met zijn naam en een cd van de Beatles.

Prins William en Kate bezochten het afgelopen jaar landen als Singapore en Maleisië. Het stel kreeg veel kindertekeningen, kleding en boeken. Kate werd tijdens de bezoeken ook verrast met tassen en make-up.

'Ook omstreden arts Emmen werkte in Duitse kliniek'

In het Duitse ziekenhuis waarin de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur onlangs bleek te werken, heeft nog een omstreden Nederlandse arts werkzaamheden verricht. Dat meldt de Duitse lokale krant de Heilbronner Stimme na onderzoek.

Het gaat om maagchirurg Nick Reijnen, die in Nederland verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van vijf patiënten in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Reijnen ging in november 2009 aan de slag bij het Hohenlohe ziekenhuis, dat gelieerd is aan het Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn waar ook Jansen Steur werkte.

In een dependance van de kliniek in Brackenheim werkte Reijnen vervolgens van juli 2010 tot november dat jaar. Na anonieme tips moest Reijnen er vertrekken. Het ziekenhuis had informatie binnengekregen over mogelijke eerdere foutieve praktijken van Reijnen. Om wat voor fouten het ging, wilde het ziekenhuis niet zeggen.

Bij de maagverkleiningsoperaties die Reijnen in het ziekenhuis in Emmen uitvoerde traden ongebruikelijk veel complicaties op. In 2009 ontsloeg het ziekenhuis in Emmen de chirurg en ruim twee jaar geleden werd hij geschrapt uit het zogeheten BIG-register, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken. Tegen hem loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Reijnen werd in 2005 in Duitsland al eens veroordeeld voor dood door schuld tot het betalen van een boete van 12.600 euro nadat hij in 2002 bij een operatie een doekje in de buik van een patiënt had laten zitten. De patiënt overleed na de ingreep.

Begin vorig jaar werd al bekend dat Reijnen aan de slag was in het St. Georg-ziekenhuis in Schmallenberg. Daar vloog hij er vervolgens uit.

'Steekpenningen bij verkoop Nederlandse fregatten'

Bij de verkoop door Nederland van vier gebruikte fregatten aan Chili in 2004 zijn steekpenningen betaald. Vertegenwoordiger van de Vlissingse marinewerf De Schelde in Chili Guillermo Ibieta gaf minstens achthonderdduizend dollar uit aan steekpenningen aan twee hoge voormalige Chileense officieren, meldt de Volkskrant zaterdag op basis van e-mails van de Chileense officier van justitie die de zaak behandelt aan de krant.

De zaak draait om de verkoop van de fregatten Tjerk Hiddes, Jacob van Heemskerck, Witte de With en de Abraham van der Hulst, die de Chileense marine voor 290 miljoen euro heeft overgenomen van Nederland. De werf zou voor ruim acht miljoen euro werk hebben verricht aan de vier schepen. Hoe de werf exact bij de verkoop betrokken zou zijn geweest, blijkt echter niet uit het krantenartikel.

In de zaak zouden in Chili vele hoge officieren vast hebben gezeten. De zaak tegen de twee voormalige Chileense hoge officieren die minstens de achthonderdduizend euro in hun zakken zouden hebben gestoken, begint naar verwachting in de tweede helft van dit jaar. De twee wordt corruptie en witwassen ten laste gelegd.

Ibieta komt niet voor de rechter; hij overleed onlangs aan kanker nadat kort daarvoor vanwege zijn ziekte zijn voorlopige hechtenis was omgezet in huisarrest. De Schelde en leidinggevenden van het bedrijf worden eveneens niet voor de rechter gedaagd. De officier van justitie stelt dat vaststaat dat De Schelde Ibieta 1,2 miljoen dollar commissie betaalde, waarvan achthonderdduizend euro naar de twee verdachte officieren ging.

Daarbij zou vaststaan dat het Vlissingse bedrijf zou hebben geprofiteerd van de praktijken van Ibieta. Hard bewijs dat De Schelde wist van de steekpenningen, ontbreekt volgens de officier van justitie echter.

Het ministerie van Defensie zou overigens aan de krant hebben laten weten dat bij de verkoop geen tussenpersonen of makelaars betrokken waren. De schepen zouden door de Nederlandse regering aan die van Chili zijn verkocht. Een woordvoerder van Defensie stelt dat geruchten over steekpenningen geen betrekking kunnen hebben op de verkoop van deze schepen.

[Bundesliga] Schalke in doelpuntenfeest langs Hannover

Schalke 04 heeft vrijdagavond in een doelpuntrijke wedstrijd Hannover 96 met 5-4 verslagen. In Gelsenkirchen vielen tussen minuut 49 en minuut 68 liefst zes goals, waarna het 4-3 stond. Lewis Holtby besliste het duel vervolgens twee minuten voor tijd, waarna Mame Biram Diouf met een prachtige omhaal de eindstand bepaalde. Schalke stijgt door de overwinning naar dertig punten en de vijfde plek.

Opvallend genoeg viel er de eerste 43 minuten niets te juichen. Pas een minuut voor rust opende oud-PSV'er Jefferson Farfán de score. Szabolcs Huszti vond twee keer het net voor de bezoekers, maar het mocht niet baten. Onder meer dankzij een doelpunt van Ciprian Marica, die de geschorste Klaas-Jan Huntelaar verving, ging Schalke er uiteindelijk met de overwinning vandoor.

In Spanje speelde zich tussen Espanyol en Real Mallorca ook een doelpuntrijk duel af. De Catalanen trokken aan het langste eind: 3-2. 85-voudig Portugees international Simao opende de score, waarna voormalig Barcelona-talent Giovani Dos Santos de gelijkmaker binnenschoot. Raul Baena produceerde zeven minten voor tijd de winnende goal voor Espanyol.

De club uit Barcelona bivakkeert met 21 punten net boven de degradatiestreep waar Mallorca (17 punten) zich onder bevindt.


Schalke in doelpuntenfeest langs Hannover (Foto: Novum)

[JL] Helmond boekt zege bij Almere City

Helmond Sport heeft vrijdagavond een moeizame overwinning geboekt bij Almere City: 1-0. Davy Brouwers werd matchwinner bij de nummer drie van de Jupiler League. De Belg schoof de bal na ruim een halfuur rustig in de hoek.

Helmond komt door de overwinning op 33 punten, evenveel als nummer twee Sparta Rotterdam en twee minder dan koploper MVV. De Limburgers hebben nog wel twee duels te goed. Almere City blijft twaalfde.

Er stonden aanvankelijk vijf wedstrijden op het programma voor vrijdagavond, maar het grasveld in Almere bleek het enige dat de winterse omstandigheden kon trotseren. De andere vijf duels staan voor zondag en maandag op het programma en gaan vooralsnog gewoon door.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.