[Primera División] Barça onderuit tegen Sociedad

Niels (DerMeister)

Real Sociedad heeft voor een enorme stunt gezorgd door in eigen huis koploper Barcelona te verslaan. Het schijnbaar onmogelijke bleek mogelijk, na een 0-2 achterstand.
    
In het eerste half uur was er geen vuiltje aan de lucht voor Barcelona. Lionel Messi maakte na zes minuten de openingstreffer. Vanaf net buiten de zestien schoot hij de bal mooi met links langs de Chileense doelman Claudio Bravo. Nooit eerder scoorde de Argentijn in stadion Anoeta van Sociedad.

De 0-1 betekende bovendien evenaring van een oud clubrecord. Messi is samen met oud-PSV'er Ronaldo (seizoen 1997-'98) en Mariano Martin (1942-'43) de enige die het voor elkaar kreeg in tien opeenvolgende wedstrijd te scoren. Dit seizoen staat Messi al op 29 competitiegoals.

Barça stevig in zadel
Pedro zette Barcelona in de 25e minuut steviger in het zadel. Xavi bediende rechtsback Daniel Alves op slimme wijze en de Braziliaan gaf de bal prima voor, waarna Pedro hem in het open doel kon werken. 0-2, weinig gevaar van de thuisploeg, dus de voorsprong op Real zou vanavond worden vergroot.

Maar Real Sociedad knokte zich terug. Eerst met de 1-2 van Gonzalo Castro, vijf minuten voor rust. Na de onderbreking nam Sociedad het heft in handen en klopte het regelmatig op de deur bij de Catalanen. Het werd er voor hen niet makkelijker op toen verdediger Gerard Piqué na zijn tweede gele kaart moest gaan douchen. In de eerste helft had hij geblokkeerd dat Sociedad een vrije trap snel kon nemen en nu tackelde hij te fors.

Sensatie in San Sebastian
Tien man van Barça waren niet in staat de voorsprong te behouden, want acht minuten na Piqué's uitsluiten lag de bal al achter Victor Valdés. De goal kwam op naam van Barça invaller Javier Mascherano, maar Castro verdiende daarbij de meeste eer. Hij zag zijn schot van richting veranderd worden.

Real Sociedad kreeg zelfs nog meer. In de blessuretijd kon de achter de verdediging opgedoken Imanol Agirretxe een voorzet van Carlos Martínez binnenwerken: 3-2. Sociedad realiseert een sensatie door te winnen van de, tot vandaag, zo overtuigende koploper. Teruggekomen van een 0-2 achterstand.