'Fyra wordt gedumpt'

De NS houdt er rekening mee dat het maanden kan duren voordat de hogesnelheidstrein Fyra weer gaat rijden. "Het duurt eerder maanden dan weken voordat er een structurele oplossing is en de Fyra gaat niet eerder rijden dan dat er een stabiel product is dat goed kan blijven rijden", zegt een woordvoerder zaterdagavond.

De NS verwacht verder binnen een paar dagen een alternatief te hebben gevonden. "Maar dat betekent niet dat dat alternatief dan ook meteen binnen een paar dagen rijdt."

Zomaar een trein in de dienstregeling proppen, gaat niet, legt de zegsman uit. De NS heeft al bij spoorbeheerder Prorail ruimte aangevraagd om een andere trein te laten rijden. Over de snelheidslijn waar de Fyra over reed, kunnen andere treinen niet rijden. Dat komt onder meer door technische verschillen, aldus de woordvoerder.

Of de NS de door de Italiaanse fabrikant aangeboden excuses al heeft ontvangen, wist de woordvoerder overigens nog niet.

Update 23.43 uur
De NS wil de Fyra-treinstellen die nog geleverd moesten worden niet hebben, meldt Omroep Brabant. Tot nu toe waren negen van in totaal zestien treinstellen geleverd. Eerder was al bekend dat ook de Belgische spoorwegen van de `spaghettiboemel' afwillen. Daar zijn nog geen treinstellen geleverd. Het is overigens onduidelijk of het contractueel mogelijk is de levering stop te zetten. Onder reizigers gaan ondertussen stemmen op om de Fyra te laten vervangen door de Thalys.