Federer vindt dat hele sport lijdt onder Armstrong

Ook in de tenniswereld is geschokt gereageerd op de dopingbekentenis van Lance Armstrong. Diverse toptennissers lieten zaterdag op de Australian Open hun afschuw blijken over de Amerikaanse dopingzondaar, die na een decennium van ontkenning het gebruik van verboden middelen opbiechtte.

Zo stelt tennislegende Roger Federer dat Armstrong grote schade aan de sport in het algemeen heeft toegebracht. "Andere sporten gaan misschien ook gebukt onder zijn bekentenis."

"Wat een triest verhaal", vervolgde Federer, op de persconferentie na zijn overwinning op Bernard Tomic. "Ik ben een actieve sporter en het is tot op zekere hoogte momenteel niet leuk om in de sport actief te zijn." Eerder noemde concurrent Novak Djokovic Armstrong al een 'schande voor de sport' en stelde hij dat de gevallen grootheid moet boeten voor zijn leugens.

Federer had slechts de opening van het eerste deel van het interview, waarin Armstrong meteen bekende, nodig gehad om de kern te vatten. "Na de eerste minuten wist ik al wat de deal was en dat de rest niet uitmaakte. Het is duidelijk dat Armstrong zijn sport grote schade heeft toegebracht, hoewel hij het wielrennen in het begin hielp." Het spraakmakende interview met Oprah Winfrey werd verspreid over twee delen donderdag- en vrijdagnacht Nederlandse tijd uitgezonden.

In navolging van Federer reageerden ook Serena Williams en Victoria Azarenka geschokt. Williams sprak zelfs van een 'trieste dag voor alle sporters in het algemeen'. "Ik denk dat veel mensen nu zoiets hebben van: wat moeten we wel niet denken van iedereen in elke andere willekeurige sport."

Azarenka was vooral ontstemd over de leugens van Armstrong. "Je kunt niet liegen, je kunt niet bedriegen. Iedereen werkt keihard om het beste te bereiken en dat moet je respecteren." De Wit-Russin zei verder dat alle hoon die Armstrong nu over zich heen krijgt, zijn verdiende loon is.

Azarenka en Williams bereikten, net als Federer, zaterdag de vierde ronde van de Australian Open.