'Steekpenningen bij verkoop Nederlandse fregatten'

Redactie

Bij de verkoop door Nederland van vier gebruikte fregatten aan Chili in 2004 zijn steekpenningen betaald. Vertegenwoordiger van de Vlissingse marinewerf De Schelde in Chili Guillermo Ibieta gaf minstens achthonderdduizend dollar uit aan steekpenningen aan twee hoge voormalige Chileense officieren, meldt de Volkskrant zaterdag op basis van e-mails van de Chileense officier van justitie die de zaak behandelt aan de krant.

De zaak draait om de verkoop van de fregatten Tjerk Hiddes, Jacob van Heemskerck, Witte de With en de Abraham van der Hulst, die de Chileense marine voor 290 miljoen euro heeft overgenomen van Nederland. De werf zou voor ruim acht miljoen euro werk hebben verricht aan de vier schepen. Hoe de werf exact bij de verkoop betrokken zou zijn geweest, blijkt echter niet uit het krantenartikel.

In de zaak zouden in Chili vele hoge officieren vast hebben gezeten. De zaak tegen de twee voormalige Chileense hoge officieren die minstens de achthonderdduizend euro in hun zakken zouden hebben gestoken, begint naar verwachting in de tweede helft van dit jaar. De twee wordt corruptie en witwassen ten laste gelegd.

Ibieta komt niet voor de rechter; hij overleed onlangs aan kanker nadat kort daarvoor vanwege zijn ziekte zijn voorlopige hechtenis was omgezet in huisarrest. De Schelde en leidinggevenden van het bedrijf worden eveneens niet voor de rechter gedaagd. De officier van justitie stelt dat vaststaat dat De Schelde Ibieta 1,2 miljoen dollar commissie betaalde, waarvan achthonderdduizend euro naar de twee verdachte officieren ging.

Daarbij zou vaststaan dat het Vlissingse bedrijf zou hebben geprofiteerd van de praktijken van Ibieta. Hard bewijs dat De Schelde wist van de steekpenningen, ontbreekt volgens de officier van justitie echter.

Het ministerie van Defensie zou overigens aan de krant hebben laten weten dat bij de verkoop geen tussenpersonen of makelaars betrokken waren. De schepen zouden door de Nederlandse regering aan die van Chili zijn verkocht. Een woordvoerder van Defensie stelt dat geruchten over steekpenningen geen betrekking kunnen hebben op de verkoop van deze schepen.