Uitslag AZ - Vitesse

donroyco

In de Eredivisie ontving AZ in eigen stadion vanavond Vitesse. Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijd. De Alkmaarders zegevierden met 4-1, onder meer door een hattrick van de Amerikaan Jozy Altidore. Gaël Kakuta deed wat terug voor de Arnhemse ploeg en bepaalde daarmee de eindstand.

De thuisploeg had een handvol gevaarlijke mogelijkheden, maar de grootste kans was voor Patrick van Aanholt, de verdediger van Vitesse. Hij stond van dichtbij oog in oog met AZ-doelman Esteban, maar schoot met een hard schot naast. Ondanks de grootste kans voor Vitesse was er geen sprake van een duidelijk overheersende ploeg in de eerste helft.

Na de rust werdhet duel explosief hervat. Roy Beerens werd haarscherp bediend en kon alleen op het doel van Piet Velthuizen afstormen. De aanvaller werd aangetikt door de doelman in het strafschopgebied en raakte uit balans. Hij liet zich echter niet vallen en probeerde alsnog de bal in het doel te krijgen.

AZ breekt los
Dat had Beerens wellicht beter niet kunnen doen, aangezien inmiddels veel spelers van Vitesse de gelegenheid hadden gekregen om zich in het strafschopgebied te verzamelen. De kans was zodoende verkeken. Desondanks was dit het begin van de ommekeer, aangezien AZ begon te domineren.

In de 54 minuut resulteerde het overwicht van de Alkmaarders in de voorsprong. Nick Viergever stuurde Johann Gudmundsson via de linkerflank weg. De IJslander leverde vervolgens een goede voorzet af, die Jozy Altidore met een duik wist binnen te koppen. De 1-0 gaf de ploeg van Verbeek een flinke dosis zelfvertrouwen en AZ speelde met veel flair en drang naar voren.

Duel binnen kwartier beslist
Het was daarom geen verrassing dat in de 61e minuut de 2-0 viel. Wederom was het een voorzet van Gudmundsson vanaf de linkerzijde. Deze keer was het Beerens die op de juiste plek stond om de bal binnen te tikken.

Slechts twee minuten na de treffer van Beerens scoorde Altidore met het hoofd zijn dertiende treffer van het seizoen, Vitesse was vleugellam. Wederom ging een feilloze opzet aan het doelpunt vooraf. Het ontketende AZ strooide nog meer zout in de wonde van de Arnhemmers door ook de 4-0 te scoren.

Hattrick voor Altidore
Het was weer Altidore die wist te scoren en zodoende een hattrick mocht bijschrijven. Even leek het erop dat Adam Maher de 5-0 zou scoren. De talentvolle middenvelder had ruim baan, maar werd in het strafschopgebied aangetikt. De scheidsrechter besloot de bal niet op de stip te leggen.

Gael Kakuta mocht namens de tegenstander de eindstand beslissen. De aanvaller had vrij spel en ging als een mes door de boter van de AZ-verdediging. Het was slechts schrale troost na een geweldige afstraffing.


 

AZ

4 - 1

Vitesse

 55' Altidore
 62' Beerens
 64' Altidore
 77' Altidore
   83' Kakuta 
 
 Gele kaart: Viergever (AZ), Cziommer (Vitesse)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.078
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Henriksen
Maher
Elm
Beerens (Johansson/87)
Altidore
Gudmundsson
  Velthuizen
(Van der Struijk/80) Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Janssen
(Havenaar/70) Cziommer
Ibarra
Reis
Kakuta