MegaUpload herrezen uit as

De bekende opslagdienst MegaUpload is als een feniks uit de as herrezen. Medewerkers van de in Nieuw-Zeeland gevestigde populaire uploadsite hebben een doorstart gemaakt onder de naam Mega.co.nz, meldt Tweakers.net. De nieuwe dienst biedt gebruikers gratis een versleutelde opslagruimte van 50GB en is zaterdag online gegaan.

Betalende gebruikers kunnen de 50GB opslagruimte fors uitbreiden. Er zijn abonnementen mogelijk die tot maximaal 4TB aan opslagruimte bieden. Mega.co.nz claimt dat het bedrijf niet zelf beschikt over de encryptiesleutel.

Doordat de opslagdienst niet over de sleutel zegt te beschikken, zou een overheid die opgeslagen gegevens opeist enkel de versleutelde bestanden kunnen krijgen. Ook claims van auteursrechthebbenden kan de dienst om deze reden niet verifiëren en offline halen.

MegaUpload-oprichter Kim Dotcom beweert op Twitter dat de nieuwe dienst al 100.000 geregistreerde gebruikers heeft. Hoeveel daarvan betalen voor de dienst is niet bekend. Op het moment van schrijven van dit artikel is de site overigens zeer slecht bereikbaar. Dat lijkt erop te duiden dat er bijzonder veel belangstelling voor de nieuwe dienst is.

Rechtszaken
Terwijl de nieuwe site al in de lucht is, lopen de rechtszaken en een uitleverproces tegen de mensen achter MegaUpload nog. De Verenigde Staten eisen de uitlevering van de medewerkers van de met veel bombarie offline gehaalde site. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan auteursrechteninbreuk. Bovendien zou de site ook gebruikers die inbreuk maakten op auteursrechten hun gang hebben laten gaan.

Diverse medewerkers van de site, waaronder de Nederlandse programmeur Bram van der Kolk werden gearresteerd. Er is door de rechter echter kritiek geuit op het optreden van de Nieuw-Zeelandse politie. De verdachten zijn gedurende het proces vrij, maar hebben wel de plicht om zich met enige regelmaat bij de politie te melden.