Van Basten: "Naar onszelf kijken"

Marco van Basten verloor met sc Heerenveen eerste wedstrijd na de winterstop van Heracles Almelo. Een vroege tegengoal werd de Friezen fataal. "Het is natuurlijk wel een domper", reageerde Marco van Basten tegenover de NOS op de vroege tegengoal.

"Aan de andere kant heb je nog 89 minuten om het te herstellen. Beter in de eerste minuut dan in de laatste minuut. Het is alleen een onbegrijpelijke fout, communicatie tussen Christian Kum en Jeffrey Gouweleeuw, beide kijken elkaar aan, de bal gaat eroverheen en je staat 1-0 achter."

Het bleek de enige goal van de avond in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen speelde tegen een goed Heracles en was zelf niet bij machte de tegenstandar haar wil op te leggen. "Doordat ze voor kwamen en het een goed voetballende ploeg is konden ze het rustig uitspelen, daar hadden wij moeite mee. Ze lokten ons eigenlijk een beetje uit de tent."

Heerenveen nam zo nu en dan initiatief, maar tot echte kansen leidde dit niet. Het hield vaak op bij de zestien. "Dat klopt", aldus Van Basten. "Heracles is gewoon een goede ploeg en heeft vorig jaar in de berkerfinale gestaan. Het is een team met ervaring en goed verzorgd voetbal. Daar hebben wij veel last van gehad deze competitie."

Aansluiting bij de clubs die strijden om Europees voetbal is voorlopig nog niet aan de orde, beseft de trainer. "Dat wordt wel moeilijker als je dit soort thuiswedstrijden niet wint. Je moet wedstrijd voor wedstrijd zien te winnen en dan hoef je niet zoveel naar de ranglijst te kijken. We zullen vooral naar onszelf en ons spel moeten kijken", besluit Van Basten.