[AC] Uitslagen en stand Groep A

Vanavond werden de eerste wedstrijden in Groep A van de African Cup of Nations afgewerkt. Gastland Zuid-Afrika nam het op tegen Kaapverdie, terwijl Marokko de strijd aan ging met Angola. Hieronder de uitslagen en tussenstand in Groep A. Morgen worden de wedstrijden in Groep B afgewerkt.

Zuid-Afrika - Kaapverdië 0-0
Het openingsduel van de African Cup of Nations ging tussen gastland Zuid-Afrika en Kaapverdië. Beide landen zorgden hierin voor een primeur door met 0-0 gelijk te spelen. Nog nooit was er in de geschiedenis van het Afrikaanse eindtoernooi een openingsduel dat in doelpuntloos gelijkspel eindigde.

Zuid-Afrika, dat op papier de grote favoriet was, kon niet imponeren in het Soccer City Stadium. Ajacied Thulani Serero kwam als invaller binnen de lijnen, maar ook hij kon niets aan de stand veranderen. Kaapverdië, waar Toni Varela (Sparta) een basisplek had, bleef daardoor vrij eenvoudig overeind. Guy Ramos (RKC) en Josimar Lima (FC Dordrecht) bleven op de bank bij de Kaapverdische ploeg.

Angola - Marokko 0-0
De andere wedstrijd in Groep A ging tussen Angola en Marokko. Bij de uitspelende ploeg stonden er maar liefst vier oud-bekenden uit de Eredivsie in de basis. Oussama Assaidi (Liverpool), Nordin Amrabat (Galatasaray), Karim El Ahmadi (Aston Villa) vormden samen met Adil Hermach (Al-Hilal) het middenveld, terwijl Mounir El Hamdaoui (Fiorentina) het spitsenkoppel vormde met Abdelaziz Barrada (Getafe). 

In het koude Johannesburg regende het aanhoudend, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. El Hamdaoui kreeg in de eerste helft twee goede mogelijkheden om de score te openen. Gescoord werd er echter niet, daardoor bleef ook na negentig minuten de brilstand op het scorebord staan.

Stand Groep A

# Land Wedstrijden
gespeeld
Punten Doelsaldo (voor-tegen)
1 Angola 1 1 0-0
2 Kaapverdië 1 1 0-0
3 Marokko 1 1 0-0
4 Zuid-Afrika 1 1 0-0

Nummers 1 en 2 plaatsen zich voor kwartfinales.