The Mill and the Cross

Voor de film The Mill and the Cross liet de Poolse regisseur Lech Majewski zich inspireren door het paneel De Kruisdraging van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude. Bruegel, gespeeld door ons aller Rutger Hauer, loopt samen met zijn opdrachtgever Nicholaes Jongelinck (Michael York) door een landschap dat wordt gedomineerd door een enorme rotspartij met een molen.

 

De Kruisdraging is een episch schilderij van de Vlaming Pieter Bruegel de Oude uit 1564. Op de drukbevolkte landschapsschildering zien we het verhaal van de onder het kruis bezwijkende Jezus op weg naar de Golgotha, geplaatst in Vlaanderen tijdens de gewelddadige Spaanse onderdrukking van datzelfde jaar. De schilder (Hauer) loopt door het landschap en maakt schetsen van de vele zonderlinge figuren die daar ronddwalen.

Voor The Mill and the Cross maakt multimediakunstenaar en regisseur Majewski gebruik van allerlei technieken zoals 2D-achtergrondschilderingen, 3D-animatie en het integreren van bestaande landschappen, gefilmd op lokatie in Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland. Hierdoor lijkt het alsof het schilderij, waarop bijna 500 zonderlinge figuren staan afgebeeld, tot leven komt.

 

Dat Majewski heeft gekozen voor een schilderwerk van Pieter Bruegel de Oude is op zich niet verrassend. De Vlaamse kunstenaar liet zich voor zijn drukke schilderstijl inspireren door de Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch. Ook de Poolse kunstenaar, schrijver en regisseur Lech Majewski liet zich in 2004 inspireren door het drieluik Tuin der Lusten van Bosch voor zijn film The Garden of Earthly Delights. Net als Bosch maakte ook Bruegel veel gebruik van symboliek in zijn werk. Wat bij De Kruisdraging vooral pijnlijk duidelijk wordt gemaakt is het afgestompte gevoel van de mensheid die, ondanks het gruwelijke tafereel van de kruisiging,  gewoon door lijkt te gaan met hun dagelijkse sleur.

The Mill and the Cross is een film die je over kan slaan als je uit bent op een film met veel actie. Ben je echter wel geïnteresseerd in de oude Vlaamse schilderkunst en wil je wel eens wat meer weten over de totstandkoming van een meesterwerk dan mag je deze bijzondere film absoluut niet missen.

Extra:

Lech Majewski - The World According to Bruegel (45 min)
Een mooie documentaire waarin de Poolse regisseur ons kennis laat maken met het werk van Bruegel. Een beetje kennis van de Engelse taal is wel gemakkelijk aangezien de Poolse dialogen in die taal worden ondertiteld.