FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 oktober 2012

Beyoncť zingt in pauze Super Bowl

Beyoncé gaat volgend jaar zingen tijdens de pauze van de Super Bowl. De zangeres staat op 3 februari op het podium van de New Orleans Superdome, zegt een ingewijde.

De 31-jarige Beyoncé was ook in 2004 van de partij bij de Super Bowl in Houston, waar ze toen het Amerikaanse volkslied ten gehore bracht. De zangeres is zelf afkomstig uit Houston. In hetzelfde jaar ontstond grote ophef nadat een blote borst van Janet Jackson in beeld was gekomen tijdens de pauzeshow. Afgelopen jaar zorgde M.I.A. voor opschudding door haar middelvinger op te steken tijdens haar optreden met Madonna.

De show van Madonna was in februari goed voor een kijkcijferrecord. Maar liefst 114 miljoen mensen keken naar haar optreden, terwijl 111,3 miljoen mensen afstemden op de American footballwedstrijd.

Veel luchtaanvallen in noorden SyriŽ

Syrische regeringsstrijdkrachten hebben dinsdag luchtaanvallen en artilleriebeschietingen uitgevoerd op bolwerken van opstandelingen in het noorden van het land. Daarbij zijn volgens activisten minstens negentig mensen om het leven gekomen.

De bombardementen en beschietingen hadden plaats in de provincies Idlib en Aleppo. Volgens Syrische activisten waren het de hevigste bombardementen sinds de opstandelingen vorige week terreinwinst boekten in de regio. Rebellen namen 10 oktober de stad Maaret al-Numan in de provincie Idlib in. Het regime van de Syrische president Bashar Assad zet steeds vaker gevechtsvliegtuigen in tegen de rebellen, die grote delen van het noorden van het land hebben ingenomen.

Volgens Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden in Maaret al-Numan in een uur tijd twaalf luchtaanvallen uitgevoerd. In de noordelijke stad Aleppo, waar het leger en rebellen al wekenlang strijd leveren, werd ook dinsdag weer gevochten.

Abdul-Rahman zei dat er minstens negentig doden waren gevallen. Hij zei dat het zo kort na de aanvallen lastig is om precies vast te stellen 'wat een stad of dorp heeft getroffen'. De Lokale Coördinatiecomités, een andere activistengroep, noemde een aantal van 96 doden.

Volgens Syrische activisten zijn sinds het begin van de opstand, vorig jaar maart, meer dan 33 duizend mensen om het leven gekomen.

'Gestolen doeken vijftig tot honderd miljoen waard'

De waarde van de zeven schilderijen die maandagnacht zijn gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam ligt tussen de vijftig en honderd miljoen euro. Dat zegt Chris Marinello, directeur van het Art Loss Register in Londen, het grootste register van gestolen kunst ter wereld.

"De dieven hebben een geweldige slag geslagen", zegt Marinello. Als de werken op een veiling worden verkocht, kan de opbrengst volgens hem vijftig tot honderd miljoen euro bedragen. De werken legaal verkopen is echter onmogelijk nu de schilderijen internationaal geregistreerd staan als gestolen kunst.

Volgens Marinello hebben de dieven niet veel opties. Ze zouden losgeld kunnen eisen van het museum, de eigenaars of de verzekering. Ook zouden ze de doeken op de zwarte markt kunnen verkopen, maar dat levert slechts een fractie van de potentiële veilingwaarde op.

Marinello denkt niet dat de doeken in opdracht zijn gestolen, zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. "We hebben nog nooit bewijzen gezien van opdrachten tot diefstal." Als de schilderijen de komende weken niet opduiken, dan is de kans groot dat ze de komende tien jaar verborgen blijven, stelt Marinello op basis van eerdere kunstdiefstallen.

Het gaat om schilderijen van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Lucian Freud, Meyer de Haan en twee van Claude Monet. De schilderijen maken deel uit van de collectie die is bijeengebracht door havenbaron Willem Cordia en diens vrouw Marijke. Het museum wil geen uitspraken doen over de waarde van de doeken.

De Bakker naar tweede ronde in Rio de Janeiro

Thiemo de Bakker is dinsdag doorgedrongen tot de tweede ronde van het challengertoernooi in Rio de Janeiro. De Westlander was met 6-1 en 7-5 te sterk voor de Duitser Julian Reister. In de volgende ronde stuit hij op de als vijfde geplaatste thuisspeler Thiago Alves, die in zijn openingspartij nog Thomas Schoorel uitschakelde.

De 24-jarige De Bakker is uitstekend op dreef in Zuid-Amerika. Hij schreef vorige week het toernooi in het Argentijnse San Juan op zijn naam en reikte eerder tot de finale in het Braziliaanse Belem. Door zijn recente prestaties steeg hij al naar de 132e plek op de wereldranglijst.


De Bakker naar tweede ronde in Rio de Janeiro (Foto: Novum)

Hof vernietigt straf chauffeur Bin Laden

Een Amerikaanse rechtbank heeft dinsdag in hoger beroep het vonnis tegen de voormalige chauffeur van Osama bin Laden vernietigd. Een militaire rechtbank veroordeelde Salim Hamdan in augustus 2008 tot 66 maanden gevangenisstraf wegens het geven van materiële steun aan terrorisme. Maar het federale hof stelt nu dat 'steun aan terrorisme' geen oorlogsmisdaad was toen Hamdan van 1996 tot 2001 voor de terroristenleider werkte.

Volgens de rechtbank is Hamdan op onjuiste grond veroordeeld. De uitspraak heeft voor de ex-chauffeur geen consequenties, want hij is sinds januari 2009 op vrije voeten. Eind 2008 mocht hij terugkeren naar Jemen omdat hij zijn tijd al had uitgezeten in het Amerikaanse detentiecentrum in Guantanamo Bay.

Hof vernietigt straf chauffeur Bin Laden
Hof vernietigt straf chauffeur Bin Laden (Foto: ANP)

Mausoleum moslimheilige in brand gestoken

Vijf gemaskerde mannen hebben dinsdag het mausoleum van een moslimheilige buiten Tunis in brand gestoken. Van vrouwen die zich in het mausoleum bevonden zijn kostbaarheden afgenomen. Dat heeft het Tunesische ministerie van binnenlandse zaken volgens Tunesische staatsmedia gezegd.

De brandstichting in het vijfhonderd jaar oude mausoleum van Sayyeda Manoubia lijkt het werk te zijn van radicale islamisten. Zij zijn fel tegen verering van heiligen en zijn sinds de opstand tegen dictator Zine El Abidine Ben Ali begin vorig jaar actiever geworden in Tunesië. Seculiere Tunesiërs zijn bezorgd dat de gematigd islamistische regeringspartij Ennahda de extremisten niet durft aan te pakken.

'Bom' blijkt volle luier

In Aken dacht een bejaarde man een verdacht pakketje naar de politie te brengen. De 'held' meldde de agenten dat hij zeker wist dat het om een bom ging, aangezien hij die in de Tweede Wereldoorlog met eigen ogen had gezien. Al snel bleek echter dat het om een volle luier ging.

Volgens omroep L1 had de man het pakketje op straat gevonden. Omdat het in zijn ogen sprekend op een bom leek, waarvan de ontsteking ontbrak, bracht hij het pakketje direct naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Na een kort onderzoekje kwamen de agenten al snel met hun conclusie. Het betrof hier zonder enige twijfel een volle luier.

Nieuwe wapens voor Mass Effect 3

Vandaag heeft BioWare op zijn blog het Groundside Resistance pack voor Mass Effect 3-singeplayer aangekondigd. Deze uitbreiding bestaat uit diverse nieuwe wapens die commander Shepard aan zijn arsenaal kan toevoegen.

De wapens die toegevoegd worden om het de Reapers weer een stuk lastiger te maken zijn een nieuw Venom Shotgun, Executioner Pistol, Kishock Harpoon Gun, Striker Assault Rifle, N7 Typhoon Assault Rifle, N7 Piranha Shotgun en Acolyte Pistol.

Het Groundside Resistance pack is vanaf heden beschikbaar op Xbox LIVE en Origin voor 160 MS/BW Points en morgen op PlayStation Network voor € 1,99.


Groundside résistance me3


Boek: Hugo Hoes - Fijne Familie

Als jongste uit een gezin met acht kinderen heeft Hugo Hoes de continue stroom komische en bijzondere familieperikelen tijdens zijn jeugd nauwlettend gadegeslagen én onthouden. Hun drukke vader – behalve pater familias ook leraar, raadslid en voorzitter van de lokale voetbalclub in Silvolde – zorgt ervoor dat het thuis nooit saai is. De vakanties, dorpsfeesten, Kerstmis en andere familiebijeenkomsten zijn een vrolijk feest der herkenning voor iedereen die is opgegroeid in de jaren zestig of zeventig.

Justin Bieber stijlicoon van Adidas

Justin Bieber wordt het nieuwe gezicht van de Adidas NEO-lijn. De tienerster heeft een tweejarig contract getekend bij de Duitse sportkledinggigant.

Volgens Bieber 'past de samenwerking perfect'. "We willen allebei het onderste uit de kan halen, geloven in vrijheid en het ontwikkelen van je eigen stijl." Biebers eigen stijlicoon is acteur James Dean, die bijna veertig jaar voor zijn geboorte stierf.

De 18-jarige zanger draagt naar eigen zeggen 'simpele' kleding als hij niet op het podium staat. Bieber gaat voor een outfit 'die er goed uitziet', terwijl het tijdens een optreden draait om kleding 'die comfortabel is, leuke kleuren heeft en lekker zit'.

[WK] Uitslag RoemeniŽ - Nederland

Het Nederlands elftal heeft ook zijn vierde duel gewonnen in zijn kwalificatiepoule voor het WK van 2014 in Brazilië. In Roemenië werd het thuisland vooral door standaardsituaties met 1-4 opzij gezet. Lens (corner), Martins Indi (vrije trap), Van der Vaart (penalty) en Van Persie maakten de goals.

Roemenië leek van plan Oranje snel onder druk te zetten. Ze kwamen dicht bij een goal na een vrije trap van Torje, maar deze ging via de onderkant van de lat de goal uit. Aan de andere kant had Oranje meer geluk toen Lens een afgeslagen corner vanaf de rand van de zestien via de lat binnenkopte.

De gewenste voorsprong gaf nog geen druk in het spel van het keurkorps van Van Gaal, die de Roemenen druk zag zetten, maar geen echte kansen zag creëren. Die kans kwam er wel aan de andere kant voor Van Persie en Lens, maar beide zagen hun inzet gekeerd worden. Martins Indi had meer geluk; hij werd compleet vrijgelaten bij een vrije trap van Van der Vaart en kon de bal zo binnen lopen.

Martins Indi scoort de 0-2. (Foto: Pro Shots)

Oranje leek na een half uur dus al op rozen te zitten, maar de thuisploeg liet het er niet bij zitten. Op slag van rust maakten ze de aansluitingstreffer via Marica. Nog voor de rust was die marge alweer verdubbeld, nadat Narsingh een penalty versierde en Van der Vaart deze binnenschoot.

Ondanks de voorsprong slaagde Oranje er niet in om veel rust in hun spel te bewaren. De Roemenen kwamen goed weg nadat Rat eigenlijk rood had moeten krijgen wegens natrappen tegen Martins Indi. Na een half uur in de tweede helft leken de Roemenen zich bij de nederlaag te hebben neergelegd.

Narsingh wint weer een duel. (Foto: Pro Shots)

De scheidsrechter leek nog het meeste moeite te hebben met het duel waar de Roemenen er hard in gingen. Een penalty voor de thuisploeg werd over het hoofd gezien en kreeg Lens na meermalen te zijn neergelegd zelf geel vanwege een vermeende schwalbe. Ook werd er nog gescoord door Oranje. Na een snelle counter wist Narsingh Van Persie op maat te bedienen en die wist zijn 31e interlandgoal binnen te werken.

Zo boekte Oranje al zijn vierde overwinning in de kwalificaties en lijkt kwalificatie voor de eindronde een kwestie van tijd voor de vice-wereldkampioen.

Roemenië

1 - 4

Nederland

 40' Marcia    9' Lens 
 29' Martins Indi 
 45+2' Van der Vaart (pen) 
 86' Van Persie 
 
 Gele kaart: Bourceanu, Tamas, Rat (Roemenië) Strootman, Lens, N. de Jong (Nederland)
 
Stadion: Boekarest
Toeschouwers: 53.329
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Tatarusanu
Tamas
Chiriches
Goian
Rat
Torje (Popa/66)
Bourceanu (Lazar/61)
Grozav (Mutu/75)
Pintilii
Stancu
Marcia
  Stekelenburg
v. Rhijn
Heitinga
Vlaar
Martins Indi
v.d. Vaart (Afellay/76)
N. de Jong
Strootman
Narsingh
v. Persie
Lens

'The Bachelor is niet racistisch'

De Amerikaanse datingshows The Bachelor en The Bachelorette zijn niet racistisch. Twee mannen hadden de programma's aangeklaagd omdat in de tienjarige geschiedenis nog nooit een gekleurde vrijgezel had meegedaan. Een rechter heeft de zaak geseponeerd.

De rechter stelde dat de programmamakers en netwerk ABC vrijheid van meningsuiting hebben volgens het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. ABC reageerde tevreden op de uitspraak. "Vanaf het begin hebben we gemeend dat deze zaak niet deugde en we zijn blij dat we gelijk hebben gekregen." De Afro-Amerikaanse American football-spelers Nathaniel Claybrooks en Christopher Johnson klaagden ABC in april aan.

The Bachelor en The Bachelorette draaien om een vrijgezel die op zoek gaat naar de ware liefde. In Nederland ging maandag een nieuw seizoen van De Bachelor van start op Net 5.

Jamie Saunders wordt vader

Nu zijn de meeste FOK!ers natuurlijk ontzettend geïnteresseerd in de gebroeders Saunders. Gisteren bleek dat Dean financieel het water aan de lippen staat. Maar wat blijikt? Er zijn ook zonnige tijden in huize Saunders.

Jamie Saunders wordt weer vader. Zoë, de vriendin van de zanger, is tien weken zwanger. Dat hebben de twee laten weten aan Shownieuws.

Het is de tweede keer dat Jamie, de jongere broer van de eveneens zingende Dean en Ben Saunders, vader wordt. Hij heeft al een zoontje uit een eerdere relatie. Dean en zijn vriendin Jamie verwachten ook een kindje. Ben, die momenteel een stel vormt met Keet!, heeft een dochtertje uit een eerdere relatie.

Hopeliijk kunnen wij u morgen nieuws brengen over Ben, het enfant terrible van de familie.

Pirelli maakt compounds voor laatste races bekend

Pirelli heeft bekendgemaakt met welke compounds de Formule 1-coureurs in Abu Dhabi, de Verenigde Staten en Brazilië zullen gaan racen. Voor de race in India was al bekend dat de harde en zachte banden onder de bolides gemonteerd kunnen gaan worden.

Begin november staat de race in Abu Dhabi op het programma. Voor deze race zullen de zachte en medium Pirelli's gebruikt worden. Dit vanwege de relatief lage temperaturen in deze staat omdat er tegen de avond geracet wordt. Op het gloednieuwe Circuit of the Americas zullen de medium en harde banden gebruikt gaan worden, omdat er veel energie die de banden te verwerken zullen gaan krijgen.

Ook tijdens het laatste weekend van het seizoen, op Interlagos, zullen de medium en harde banden gebruikt gaan worden. Deze wedstrijd wordt eind november verreden.

[EK<21] Spanje, Engeland kwalificeren voor Israel

Nederland had zich maandagavond al gekwalificeerd voor het EK onder 21 in Israel. Dinsdagavond werd duidelijk welke zes landen zullen volgen. 

Titelverdediger Spanje wist zich eenvoudig gekwalificeren door een 1-3 overwinning in en tegen Denemarken. Thuis won de ploeg al met 5-0. Verliezend finalist Zwitserland verloor met 1-3 thuis van buurland Duitsland. Na het gelijkespel vier dagen geleden mag Duitsland zich opmaken voor het EK. 

Ten opzichte van het EK twee jaar geleden in Denemarken zijn alleen Spanje en Engeland opnieuw van de partij, De andere zes landen zijn nieuw. Het EK wordt gespeeld van 5 t/m 18 juni. De wedstrijden hebben plaats in Tel Aviv, Jerusalem, Netanya en Petak Tikva. 

Uitslagen

Land Land Uitslag Totaal
Nederland Slowakije 2-0 4-0
Denemarken Spanje 1-3 1-8
Rusland Tsjechië 2-2 4-2
Zwitserland Duitsland 1-3 2-4
Noorwegen Frankrijk 5-3 5-4
Servië Engeland 0-1 0-2
Zweden Italië 2-3 2-4

Huis vol hennep in Alphen

De politie heeft in Alphen aan den Rijn een huis vol hennep aangetroffen. In verschillende kamers hingen tientallen wietplanten te drogen, laat de politie dinsdag weten. In de woning was niemand aanwezig.

De politie ging poolshoogte nemen bij de woning aan het Marsdiep na een tip. Toen agenten naar binnen keken, zagen ze dat er in een slaapkamer waslijnen waren gespannen waaraan hennepplanten hingen.

Toen de agenten naar binnen gingen vonden ze in nog twee slaapkamers en in de badkamer hennepplanten en -toppen, in totaal 26 kilo. De hennep is in beslag genomen en wordt vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de planten.


Huis vol hennep in Alphen (Foto: Novum)

Van Doesburg, Wouterse en Muijs in De Vijf Legendes

Bracha van Doesburg, Jack Wouterse en Bas Muijs spreken enkele stemmen in van de Nederlandse versie van De Vijf Legendes. Dat maakte filmstudio Universal dinsdag bekend. De animatiefilm gaat over vijf helden, waaronder de Kerstman en de Paashaas, die de wereld moeten beschermen tegen de duistere geest Pitch.

Wouterse spreekt de stem in van Noord, de Kerstman, Van Doesburgh die van de Tandenfee en Muijs die van Jack Vorst. Vincent Croiset is te horen als Pitch en Mark Rietman als de Paashaas.

Elk van deze helden heeft een bijzonder talent. Wanneer de boosaardige geest Pitch de aarde bedreigt, moeten de Vijf Legendes voor het eerst met elkaar samenwerken om deze schurk te verslaan. Samen moeten ze de fantasie en dromen van kinderen over de hele wereld beschermen. De film draait vanaf 24 november in de bioscoop, ook in 3D.

Mike Singleton overleden

Mike Singleton, één van de pioniers van de Britse gamingindustrie, is afgelopen week op 61-jarige leeftijd overleden ten gevolge van kanker. Singleton was in de jaren tachtig bekend om games zoals Carrier Command, Lords of Midnight en Midwinter.

Daarnaast heeft de ontwikkelaar vele games gemaakt voor systemen zoals de Sinclair ZX81, BBC Micro, Commodore 64, ZX Spectrum, Atari ST, Amiga en pc. De laatste game waar Singleton aan gewerkt heeft is GRID in 2009. Een ontwikkelaar die Singleton van dichtbij kende heeft het volgende op het Giantbomb-forum geplaatst.

"Singleton was my first employer, I used to go straight from school to his company for his wisdom and generosity, He was an amazing boss, single father of two young boys but most importantly he was my friend".

"The last 12 months where hard for him he was diagnosed with cancer of the jaw and had to have it removed but he always kept his spirits up, I even sat with him in our local pub for our first post-op beer! Alas last week he died in Switzerland of natural causes."

HoofddoekscŤne levert GTST-actrice positieve reacties op

Toprak Yalçiner heeft enkel positieve geluiden gehoord nadat de langverwachte 'hoofddoekscène' op televisie was geweest. De GTST-actrice deed vorige week in de serie haar hoofddoek voor het eerst af.

"Ik weet niet of ik in een bubbel leef", vertelt Yalçiner, die in de soap in de huid kruipt van Nuran Baydar, aan RTL Boulevard. "Ik heb echt alleen maar positieve reacties gehad." De actrice van Turkse afkomst kreeg in aanloop naar de bewuste scène veel vragen op zich afgevuurd. "Mensen kwamen steeds naar me toe: wanneer gaat je hoofddoek af? Kun je daar al iets over vertellen?"

Volgens de 25-jarige Yalçiner, die sinds begin dit jaar te zien is in Goede Tijden, Slechte Tijden, kan het nog alle kanten op met haar personage. "Ze kan in een keer heel gestoord worden of een losbandig leven gaan leiden of zwanger raken. Of ze kan ook ineens met iemand gaan van wie je denkt: hoe zijn die twee bij elkaar gekomen?"

Forza seizoenspas kost 4000 MSP

Major Nelson heeft op zijn blog bekendgemaakt welke content er de komende tijd allemaal op Xbox Live Arcade zal komen. Zo zien we een Forza-seizoenspas die 4000 MSP moet gaan kosten en DLC die op de releasedag beschikbaar zal zijn voor 400 MSP.

Batman en BioShock zijn beide Deal of the Week en krijgen daarom komende periode extra kortingen. Bekijk het volledige lijstje hieronder, releasedata en prijzen kunnen per regio verschillen.

XBLA

Rutte en Samsom nemen tijd die nodig is

De formatiebesprekingen duurden dinsdag opnieuw langer dan gepland. Een halfuur later dan de bedoeling was kwamen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom uit het Kamergebouw naar buiten, waar zij de wachtende pers opnieuw niets konden melden. "Wij houden ons aan de afgesproken radiostilte", zeiden beiden.

Maandag duurden de onderhandelingen ook al anderhalf uur langer dan vooraf was afgesproken, en ook vrijdag liepen de besprekingen uit. Dat de formatie als geheel te lang duurt, is volgens Rutte en Samsom echter onzin. "Dat is de wereld op z'n kop", antwoordde Rutte een journalist die vroeg of de onderhandelaars niet wat veel tijd nodig hebben om tot een regeerakkoord te komen. "Vorige week zei de pers nog dat het allemaal zo snel ging, en nu duurt het opeens te lang."

Inhoudelijk liet Rutte niets los, net als Samsom. "We zijn druk bezig, dit is mijn dagelijkse afmelding", zei de PvdA-voorman tegen de journalisten. Samsom herhaalde dat hij in de Kamer blijft zitten en dus niet in het kabinet plaats zal nemen. Hij wilde niet zeggen of Rutte hem verzocht had om toch het kabinet in te gaan.

Woensdag vinden drie onderhandelingssessies plaats onder leiding van informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. Van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur wordt onderhandeld. Omdat Rutte donderdag en vrijdag naar de Eurotop in Brussel moet is er ook een avondvergadering gepland. Hoelang die gaat duren is niet bekend.


Rutte en Samsom nemen tijd die nodig is (Foto: Novum)

Oud-conciŽrge basisschool opgepakt voor ontucht

Een voormalige conciërge van een basisschool in Dordrecht is maandag opgepakt voor het plegen van ontucht met twee meisjes. De meisjes, die nu ongeveer 20 jaar zijn, zouden zijn misbruikt toen ze circa 11 jaar waren. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Dordrecht dinsdag.

De 68-jarige man uit Dordrecht zou de ontuchtige handelingen hebben gepleegd op de school, toen de meisjes alleen met hem waren. De conciërge ging in 2009 met pensioen.

De eerste aangifte dateert uit 2010. Onderzoek leverde destijds geen aanwijzingen op dat sprake was van meer slachtoffers. Juist toen het OM de zaak voor de rechter wilde brengen, kwam een tweede aangifte binnen. Daarom werd de man, die al eens eerder was opgepakt, maandag opnieuw aangehouden. Donderdag wordt hij voorgeleid.

Ouders van kinderen die op de school zitten en gezeten hebben zijn geïnformeerd over de arrestatie. De politie en het OM sluiten niet uit dat er meer slachtoffers zijn.

Microsoft komt met prijzen voor tablets

Microsoft heeft vandaag de officiële prijzen van hun Surface-tablet bekendgemaakt. Het 32GB-model, de basis, zal $499 gaan kosten. Wil je daarbij ook nog een hoes met het keyboard er in dan zul je $599 moeten neerleggen voor het basismodel.

Het 64GB-model, met keyboard, gaat $699 kosten. De keyboardhoes is ook los te verkrijgen voor $119 als je het 'dunne' model wil hebben. Voor het iets dikkere model keyboard betaal je $129. Pre-orders kun je in de Microsoft Store plaatsen, het tablet zelf komt 26 oktober uit,

Alle documenten Rembrandt online

De Radboud Universiteit heeft een testversie van een digitale databank over Rembrandt gelanceerd. In RemDoc, zoals het systeem heet, zullen eind volgend jaar zo'n 1700 historische documenten die aan de schilder zijn gerelateerd worden gepubliceerd. In de proefversie staan al zo'n 1200 documenten. Dat meldt de Nijmeegse universiteit dinsdag.

RemDoc bevat brieven van Rembrandt, tekeningen van zijn leerlingen, notarisgegevens, inscripties op zijn kunstwerken, maar ook gegevens rondom zijn geboorte, huwelijk en sterfte. De documenten stammen vooral uit de periode 1475 tot 1750. Gegevens na deze periode zijn volgens de universiteit vaak minder feitelijk en op meerdere manieren te interpreteren.

De teksten in de databank zullen worden vertaald naar modern Nederlands en Engels en zijn voorzien van een toelichting. De databank is vooral voor kunsthistorici interessant maar voor iedereen online toegankelijk.

Onlangs werd er ook al een Rembrandt-database gelanceerd door het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Mauritshuis. Beide databanken zijn interoperabel, wat wil zeggen dat gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Grieken verantwoordelijk voor zalmbesmetting

De zalmproducten van visfabrikant Foppen zijn besmet geraakt met salmonella door verontreiniging op een van de productielijnen in Preveza in Griekenland. Dat heeft het Harderwijkse bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Foppen liet eerder al weten dat de kans groot was dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt. De besmetting kon ontstaan door een ontwerpfout van de schalen waar de vis op ligt bij de verwerking. Die bleken poreus, waardoor ze gemakkelijk schadelijke bacteriën konden opnemen en vasthouden.

De gerookte zalm uit de fabriek van Foppen in Harderwijk is nooit met salmonella besmet geweest. Die zalm is verwerkt in onder meer maaltijdsalades en zalmsalades. Foppen ging daar al van uit, maar uit voorzorg werd toch besloten deze salades ook uit de schappen te halen.

De schalen, die sinds zes maanden werden gebruikt, worden voortaan eenmalig gebruikt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vertrouwen uitgesproken in de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om herhaling te voorkomen.

De productie van gerookte zalm is inmiddels hervat en de klanten van Foppen krijgen weer zalmproducten geleverd. Het bedrijf denkt dat de levering over een week weer helemaal op orde is.

De teller van het aantal mensen dat aantoonbaar ziek is geworden van de zalm staat op 550. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM veel hoger, omdat lang niet iedereen naar de huisarts gaat. Ook zijn drie ouderen overleden na het eten van de zalm, maar mogelijk ligt dit aantal hoger. Het RIVM schat op basis van rekenmodellen dat het aantal sterfgevallen door de uitbraak kan uitkomen op zeventien.

Een aantal mensen die ziek zijn geworden van de zalm willen het bedrijf aansprakelijk stellen en zijn van plan een schadeclaim in te dienen. Ze hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij letselschadespecialist Yme Drost. Hij zal namens hen proberen om de gezondheidsproblemen flink te verzilveren.

Leipheimer ontslagen door Omega Pharma-Quick Step

Omega Pharma-Quick Step heeft per direct afscheid genomen van Levi Leipheimer. Dat maakte de ploeg vandaag officieel bekend. De Belgische formatie besloot de renner op straat te zetten nadat vorige week bekend werd dat de Amerikaan in het verleden verboden middelen heeft gebruikt.

Leipheimer was bezig aan zijn eerste seizoen bij Omega Pharma-Quick Step. De 39-jarige Amerikaan won in januari de Tour de San Luis. Hij won ook een etappe in de Tour of Utah en in de Ronde van Zwitserland eindigde hij derde in het eindklassement.

Slowakije mocht Hongaarse president weren

Slowakije stond in zijn recht toen het in 2009 de Hongaarse president László Sólyom de toegang weigerde tot een Slowaakse grensstad waar veel etnische Hongaren wonen. Dat heeft het Europees Gerechtshof (ECJ) dinsdag bepaald.

Volgens het ECJ heeft een president niet hetzelfde recht om zich vrij binnen de EU te verplaatsen als elke willekeurige EU-burger. Het hof heeft de zaak in zijn geheel afgewezen.

Sólyom wilde een bezoek brengen aan Komárno om een standbeeld te onthullen van Stefan de Heilige, de eerste koning van Hongarije. Slowakije noemde het voorgenomen bezoek een 'provocatie'. Sólyom vond de weigering een 'ongekende maatregel' en Hongarije stapte naar het hof.

De Slowaakse stad Komárno vormde vroeger met de nog altijd Hongaarse stad Komárom één geheel. Beide steden zijn van elkaar gescheiden door de rivier de Donau.

In Hongarije bestaat onder grote delen van de bevolking nog altijd flinke onvrede over de grote delen van het land die Hongarije na de Tweede Wereloorlog moest afstaan. In veel oorspronkelijk Hongaarse gebieden wonen nog steeds veel etnische Hongaren. Nationalistische partijen als Jobbik spelen op die onvrede in en willen een herziening van de landsverdeling.

Senegal uitgesloten van Afrika Cup, Ivoorkust door

Senegal is door de tuchtcommissie van de Afrikaanse voetbalfederatie CAF gediskwalificeerd voor het toernooi om de Afrika Cup. Het land wordt gestraft vanwege rellen tijdens het kwalificatieduel met Ivoorkust, dat bij een 2-0 achterstand moest worden gestaakt. De CAF heeft de Ivorianen reglementair als winnaar aangewezen.

De wedstrijd in Dakar moest zaterdag een kwartier voor tijd onderbroken worden toen spelers en fans van Ivoorkust met stenen, flessen en vuurwerk werden bekogeld. Ook werden er brandjes gesticht op de tribune. De arbitrage onderbrak het treffen veertig minuten, maar daarna bleef het onrustig en werd het duel definitief gestaakt.

Ivoorkust had de heenwedstrijd thuis al met 4-2 gewonnen. De Afrika Cup wordt in januari in Zuid-Afrika gehouden.


Senegal uitgesloten van Afrika Cup, Ivoorkust door (Foto: Novum)

Deadly Premonition naar PS3

Uitgever Rising Star Games heeft vandaag bekendgemaakt dat ze de 2010 Xbox 360-game Deadly Premonition exclusief naar de PS3 gaan brengen in een speciale 'Director's Cut'. De nieuwe versie moet in het eerste kwartaal van 2013 uitkomen.

In de game zoek je naar een moordenaar in en rondom het stadje Greenvale. Het hoofdpersonage kan gesprekken aangaan met de lokale bewoners maar moet ook opletten zelf niet dood te gaan. In het horror-spel komen namelijk verschillende bovennatuurlijke zaken voor.

Deadly Premonition: The Director's Cut krijgt onderstaande extra's voor op de PS3:

● Nieuw scenario van game director: Hidetaka “Swery” Suehiro
● HD-graphics
● Verbeterde besturing voor het spel en voor de gevechten
● DLC om het mysterie verder te laten gaan na het originele verhaal

Deadly

KNVB straft Zwolle voor spreekkoren

De KNVB heeft PEC Zwolle een boete van tienduizend euro opgelegd vanwege spreekkoren tijdens het Eredivisieduel tegen NEC op 1 september. Dat meldt de club dinsdag. PEC Zwolle distantieert zich van de discriminerende geluiden.

De supporters raakten over het kookpunt toen de Zwollenaren tegen twee rode kaarten aanliepen in de met 4-0 verloren wedstrijd tegen NEC. De arbitrage legde de ontmoeting in het IJsseldelta-stadion enige tijd stil.

De club onderzoekt het incident en doet er naar eigen zeggen alles aan om de daders te vinden. Zwolle benadrukt dat het om een beperkte groep gaat.

Jean Grey, Nova en Luke Cage in actie

Gazillion Entertainment, de uitgever van de nog uit te komen MMORPG Marvel Heroes, heeft drie nieuwe personages voor het spel bekendgemaakt. Jean Grey, Nova en Luke Cage komen bij de al 25 aangekondigde Marvelpersonages.

Marvel Heroes wordt een gratis MMORPG dat door David Brevik gemaakt wordt. Deze man is ook verantwoordelijk voor Diablo en Diablo 2. Dit keer is hij bezig met het Marve-universum. Doctor Doom moet gestopt worden wanneer hij de wereld wil vernietigen met de kracht van de Cosmic Cube. Het verhaal is geschreven door Brian Michael Bendis, een bekend Marvel-artiest.

Het spel komt ooit uit op Windows en Mac. Voor de closed bèta kun je je hier inschrijven.

Nederlandse assistent voor Davids

Edgar Davids krijgt bij het Engelse Barnet FC gezelschap van landgenoot Ulrich Landvreugd. De 40-jarige Nederlander is bij de Engelse club aangesteld als assistent-trainer. Dat meldt de club vandaag op haar site. Eerder deze maand werd Davids als speler/coach aangetrokken om de League Two-club uit het slop te trekken.

Landvreugd, bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van de amateurclub FC Blauw-Wit Amsterdam, vertrekt per direct naar Engeland. Hier was de Amsterdammer als speler van Ipswich Town al eerder actief, totdat een knieblessure hem dwong vroegtijdig te stoppen met professioneel voetbal. Daarvoor speelde de oud-jeugdspeler van Ajax een jaar voor Cambuur.

Na Davids, die samen met Mark Robson een trainersduo vormt, en Collins John is Landvreugd de derde Nederlander in korte tijd bij de club. De Londenaren bezetten zonder overwinning de laatste plaats in de vierde en laagste profdivisie in Engeland.


Nederlandse assistent voor Davids (Foto: Novum)

Dordrecht-speler Versluis stopt door hartafwijking

FC Dordrecht-speler Johan Versluis moet noodgedwongen stoppen met voetballen. Bij de 29-jarige verdediger is in augustus een hartafwijking geconstateerd. Hij heeft op doktersadvies een punt achter zijn loopbaan gezet. Als hij doorgaat, kan hij te kampen kan krijgen met hartritmestoornissen of hartfalen.

"Ik had me voorbereid op het ergste, maar als je het hoort wil je het niet geloven. Het komt dus altijd als een verrassing", laat Versluis dinsdag weten aan RTV Rijnmond. "Ik heb altijd kunnen sporten en nergens last van gehad. Als je na zoveel weken een uitslag krijgt en die niet positief is, dan komt dat hard aan. Maar ja, ik moet verder."

Versluis wordt over een halfjaar verder onderzocht om vast te stellen of zijn hartafwijking te maken heeft met het bedrijven van topsport of dat het een geboren afwijking is. "Ik moet er maar het positieve uithalen, maar het zal nog moeilijk zat worden de komende tijd voor mij. Mijn hele leven gaat veranderen."

De voormalige jeugdspeler van Feyenoord was de afgelopen seizoenen een vaste waarde in het eerste elftal van Dordrecht.

AC Milan in de markt voor Nani

Manchester United lijkt bereid om Nani van de hand te doen. AC Milan ziet haar kans schoon en bereidt een bod voor op de Portugese flankspeler.

De verkoopprijs staat geoliede onderhandelingen voorlopig echter in de weg. Manchester United zou 25 miljoen euro verlangen voor de grillige aanvaller, terwijl Milan een beduidend lager bedrag in gedachten heeft. De Milanezen denken aan vijftien miljoen euro, weet Goal.com.

Dat Nani op het punt staat om te vertrekken lijkt duidelijk. Zijn relatie met de club heeft veel schade opgelopen, met als dieptepunt een vermeend handgemeen met teamgenoot Davide Petrucci afgelopen maand.

Ofschoon Nani bij vlagen een belangrijke rol speelde bij United nadat landgenoot Cristiano Ronaldo naar Real Madrid was vertrokken, wist hij nooit een constant hoog niveau te halen. Het contract van het jeugdexponent van Sporting Portugal loopt over anderhalf jaar ten einde.

Zelfmoordpoging bij crematorium

Nabij het crematorium Rijtackers in Eindhoven is dinsdag een man met schotwonden aangetroffen. Volgens een medewerker van DELA wilde de man zelfmoord plegen.

Volgens een woordvoerder van DELA verliet de man het crematorium, waarna er vanaf de parkeerplaats een knal klonk. Dat gebeurde rond 12.30 uur, meldt Omroep Brabant. Of er een verband is met een crematie, is niet bekend.

Een traumahelikopter werd ingezet om eerste hulp te verlenen aan de man. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis. Een aantal getuigen is opgevangen door Slachtofferhulp.

Google moet van EU privacybeleid aanpassen

Europese toezichthouders willen dat Google zijn nieuwe privacybeleid weer aanpast. Dat schrijft de Franse commissie voor internetvrijheid in een brief aan Google, die is ondertekend door 24 van de 27 nationale toezichthouders in de Europese Unie.

Volgens de commissie legt Google niet goed genoeg uit welke data het bedrijf precies verzamelt en waarvoor die worden gebruikt. Ook is het te moeilijk voor gebruikers om daar niet aan mee te doen en verzuimt Google te vertellen hoe lang de verzamelde gegevens worden bewaard.

De Fransen leidden een Europees onderzoek naar het nieuwe privacybeleid van Google, dat sinds maart dit jaar van kracht is. Toen bundelde het bedrijf zijn privacybeleid, waar het voorheen aparte regels had voor alle verschillende diensten die het aanbiedt. Google liet in een reactie weten het rapport van de commissie te bekijken. Het bedrijf meent dat het de Europese privacywetgeving respecteert.

'Dieven Kunsthal komen bedrogen uit'

De dieven die maandagnacht zeven schilderijen hebben gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, komen waarschijnlijk bedrogen uit. "Dit gaat absoluut verkeerd aflopen voor de boeven", zegt kunstexpert en voormalig kunstsmokkelaar Michel van Rijn dinsdag.

"Geen enkele handelaar gaat zijn vingers branden aan deze werken", zegt Van Rijn. Mochten de daders losgeld willen voor de schilderijen van onder anderen Pablo Picasso, Paul Gauguin en Claude Monet, kunnen ze dat ook wel vergeten. "Geen advocaat die tussenpersoon wil zijn. En justitie weet ook wel beter."

Het lijkt Van Rijn onwaarschijnlijk dat een malafide kunstverzamelaar opdracht heeft gegeven voor de diefstal. "Iemand die dat kan betalen, zou de werken willen kopen en laten zien aan anderen", denkt Van Rijn. De schilderijen uit de collectie van de Triton Foundation zijn samen miljoenen euro's waard.

De dieven waren waarschijnlijk ook geen echte kunstkenners, 'al hebben ze hun huiswerk wel goed gedaan'. Ze hebben de schilderijen zorgvuldig uitgezocht en expres niet gekozen voor een museale collectie, denkt Van Rijn. Museale collecties zouden nog strenger beveiligd zijn.

De politie onderzoekt de roof. Om hoeveel daders het gaat en hoe ze binnen zijn gedrongen is niet bekend. De recherche heeft sporen gevonden en spreekt met mogelijke getuigen. De Kunsthal bleef dinsdag gesloten voor bezoekers.


'Dieven Kunsthal komen bedrogen uit' (Foto: Novum)

'Nike kocht UCI-baas Verbruggen om'

De beerput in de dopingzaak rond oud-wielrenner Lance Armstrong lijkt steeds verder open te gaan. Ditmaal wordt voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen op de korrel genomen. Hij zou in 2006 een half miljoen dollar van onder meer Nike hebben gekregen om een positieve dopingtest van Armstrong uit 1999 te verdoezelen.

De bewering komt van Kathy LeMond, de vrouw van oud-renner Greg LeMond, die dat in 2006 onder ede verklaard zou hebben, zo meldt de krant New York Daily News. Sponsoren van Armstrong Nike en Bay Area, via bankier Thom Weisel, zouden in 2006 een half miljoen dollar gestort hebben op een Zwitserse bankrekening die op naam stond van Verbruggen. LeMond had dit vernomen van Julian Devries, een mechanicien van Armstrong.

Eerder trok Betsy Andreu, de vrouw van Armstrongs voormalig ploeggenoot Frankie Andreu, al haar mond open. Zij verklaarde onder meer tegen het Amerikaanse antidopingagentschap USADA dat Armstrong in 1996 in het ziekenhuis dopinggebruik al had toegegeven. Zij en haar man waren op bezoek in het hospitaal in een periode dat de Amerikaan aan teelbalkanker werd behandeld. Armstrong had daar tegen een arts gezegd dat hij epo, testosteron, groeihormonen, cortisonen en steroïden had genomen om zijn wielerprestaties te bevorderen.

Armstrong had in zijn wielerloopbaan een goede band met het UCI en de agentschappen die dopinggebruik op moesten sporen. De Amerikaan werd nooit officieel betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar is nu door het USADA toch van zijn troon gevallen. Wielerunie UCI bekijkt nu het duizend pagina's tellende dossier om een oordeel over de zaak te vellen.

KRO boycot De Wereld Draait Door

KRO-presentatoren als Yvon Jaspers en Arie Boomsma schuiven voorlopig niet meer aan bij De Wereld Draait Door. De KRO is boos omdat DWDD zonder toestemming beelden uit Boer Zoekt Vrouw heeft gebruikt.

"DWDD is een onbetrouwbare partner", stelt een woordvoerder van de KRO. Volgens haar bereikte een langer lopend conflict met het VARA-programma vorige week zijn climax, toen zonder toestemming van de KRO beelden van het keuzemoment van boer Aad werden uitgezonden in DWDD. Vervolgens gingen Aad en zijn drie dames over de tong aan de tafel van het praatprogramma.

Als reactie kreeg DWDD maandag geen beelden van Boer Zoekt Vrouw, waarna cabaretière Sanne Wallis de Vries aan de hand van Barbie- en Playmobilpoppen haar verhaal over de boeren deed. Bovendien besloot de KRO voorlopig niet mee te werken aan items in DWDD.

Volgens de woordvoerder wordt de omroep in dat besluit gesteund door de presentatoren. "Yvon en Arie zijn het ermee eens dat DWDD te ver is gegaan." Hoe lang de KRO DWDD wil boycotten, is nog onduidelijk. "We moeten kijken hoe zich dit ontwikkelt, vooralsnog heeft het een open einde."

LuckyTV, dat DWDD dagelijks afsluit, mag wel beelden van Boer Zoekt Vrouw blijven gebruiken. "Dat is een heel ander verhaal omdat het satire is. Daar wordt überhaupt geen toestemming voor gevraagd en kunnen wij als KRO ook niets aan doen."

Advocaat Satudarah zet vraagtekens bij inval

De advocaat van Satudarah Chapter East Robert Speijdel zegt niet te begrijpen waarom de politie dinsdag het Enschedese clubhuis van Satudarah is binnengevallen. Justitie zou hem hebben verteld dat de inval deel uitmaakt van een onderzoek naar witwassen. Het Openbaar Ministerie wil nog niet bevestigen dat het om een witwasonderzoek gaat.

Het onderzoek zou volgens Speijdel de financiering van de verbouwing van het clubhuis betreffen. "Maar als het om financiën gaat, zou je verwachten dat je de administratieve kant onderzoekt en met een aannemer door het pand gaat", vertelt hij. "Wat men hier doet is heel iets anders."

Speijdel laat weten ook dat woningen van Satudarah-leden zijn doorzocht en vier motoren in beslag zijn genomen. "Dat roept verbazing op. Waarom is dat nodig als het gaat om een onderzoek naar de verbouwing?", vraagt de raadsman. "Ik neem aan dat daar een ander doel achter zit."

Volgens de advocaat loopt er nog een procedure van de gemeente tegen de vestigingsplaats van het clubhuis. "En dat deze inval de gemeente uitkomt, snap ik."

De politie viel het clubhuis van Satudarah aan de Parkweg in Enschede dinsdagochtend binnen. Ook werd een speciale eenheid van het leger ingezet voor het onderzoeken van verborgen ruimtes. Justitie wilde dinsdagochtend niet zeggen wat de reden was van de invallen. De actie bij het clubhuis werd rond 14.30 uur beëindigd, meldt RTV Oost.

Begin dit jaar kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een hardere aanpak van motorbendes aan. Daarbij werden onder meer de clubhuizen aangepakt. In augustus maakte Opstelten bekend dat het aantal strafrechtelijke onderzoeken tegen motorbendes was gestegen tot zestig.


Advocaat Satudarah zet vraagtekens bij inval (Foto: Novum)

Massa krijgt contractverlenging bij Ferrari

Het Formule 1-team Ferrari heeft bekendgemaakt dat Felipe Massa ook komend seizoen voor de Italiaanse renstal uit zal gaan komen. De 31-jarige Braziliaan heeft in Maranello een contract voor één seizoen getekend, waardoor de line-up voor 2013 ongewijzigd zal blijven.

Massa komt al sinds 2006 uit voor Ferrari. In zijn eerste jaar reed de Brazilaan naast zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. In de drie jaren daarna was Kimi Räikkönen zijn teamgenoot. Massa kende zijn succesvolste jaar in 2008 toen hij vice-wereldkampioen werd. Een jaar later ging het in de kwalificatie van Hongarije mis toen een veer zijn helm raakte en hij hierdoor maanden uitgeschakeld was.

Massa keerde terug in de bolide, maar kon vanaf 2010 als teamgenoot van Fernando Alonso weinig indruk maken. De Braziliaan lijkt echter langzaam maar zeker weer in vorm te geraken. Hij behaalde begin deze maand in Japan voor het eerst sinds Zuid-Korea 2010 weer een podiumplaats en werd afgelopen weekend in datzelfde Zuid-Korea vierde, vlak achter Alonso.

Chinese massa valt mishandelende man aan

Als er een schaap over de dam is, volgen er meer. Dit gezegde werd bewaarheid in de Chinese regio Guangxi. Een Chinese held kwam kordaat in actie toen twee voetgangers zonder aanleiding werden mishandeld door een man op straat. Hij ging de aanvaller te lijf, waarna tientallen Chinezen volgden.

De mishandelaar stond, geheel gekleed in zwart, op de Wenchang brug in Guangxi te wachten op voetgangers die hem zouden passeren. Twee onfortuinlijke vrouwen kwamen langs, waarna de man geen seconde aarzelde en een van de vrouwen aanviel. Hij sleurde haar mee en wierp haar de straat op. De vrouw wist overeind te blijven en koos het hazenpad.

Vervolgens richtte de man zich direct op de oudere vrouw die achter was gebleven. Zij werd ook op straat gegooid. Vanaf dat moment stonden de schijnwerpers op de redder in nood. Hij spoedde zich naar de man en gaf hem enkele rake klappen met zijn tas. De aanvaller zette het daarop op een rennen.

Het oproer was op dat moment echter nog niet ten einde. Tientallen woedende toeschouwers zetten de achtervolging in en stopten de aanvaller. Ze schopten de man totdat hij zijn verweer opgaf. Even later ontsnapte hij toch aan het oog van een van de aanwezigen, maar niet aan dat van de politie.

Een filmpje van de commotie kan hier bekeken worden.

Tientallen illegale taxichauffeurs aangehouden

De marechaussee heeft de afgelopen tijd tientallen illegale taxichauffeurs aangehouden op Schiphol. De laatste weken is de controle hierop geïntensiveerd. Het gaat om zowel ronselaars als snorders, laat de marechaussee dinsdag weten.

Taxironselaars zijn chauffeurs die hun diensten aanbieden, maar geen vergunning voor een bepaald gebied hebben. Snorders bieden ook taxidiensten aan, maar zijn geen officiële taxichauffeurs. De controles op de luchthaven worden uitgevoerd door marechaussees in burger en uniform.

Tegen de aangehouden chauffeurs is proces-verbaal opgemaakt.

Rekening kakkerlakkenplaag Etten-Leur binnen

De gemeente Etten-Leur heeft de rekening binnen van de bestrijding van de kakkerlakkenplaag die de Brabantse plaats afgelopen zomer teisterde. De gemeente wil nog niet bekend maken hoeveel het bestrijden van de plaag kostte, meldt Omroep Brabant.

Volgens een gemeentewoordvoerster wordt nog onderzocht of en hoeveel de veroorzaker van de plaag moet betalen. Er worden gesprekken gevoerd met de man. "We zitten op dit moment in een verkennende fase. Gedurende dit proces maken we de cijfers niet openbaar. Dit zou de zaak kunnen schaden", zegt de woordvoerster.

De Argentijnse Boskakkerlakken teisterden in augustus de wijk Schoenmakershoek. De dieren bleken gedumpt te zijn door een reptieleneigenaar, die de dieren als voedsel voor zijn reptielen gebruikte. Omdat de man een overschot aan kakkerlakken had, besloot hij deze te dumpen.

Man gewond door anderhalve ton zware balk

Een 29-jarige man uit Albasserdam is woensdag in het Limburgse Nederweert met zijn linkerbeen bekneld geraakt onder een anderhalve ton zware stalen balk. Bij het bedrijfsongeval heeft de man vermoedelijk zijn enkel en onderbeen gebroken, meldt de politie dinsdag.

De man was bezig met het laden en lossen van stalen balken aan de Rijksweg Zuid. Waarschijnlijk is de binding van een bundel stalen balken losgeraakt. De achttien meter lange balk kwam op zijn linkerbeen terecht. De brandweer kon de man met hydraulische apparatuur bevrijden.

De Inspectie SZW onderzoekt het ongeval.

Speciale PlayStation 3 ter gelegenheid van Yakuza 5

Yakuza 5 zal op 6 december in de Japanse winkels verschijnen. Om de release van de nieuwe gangstergame te vieren toonde SEGA vandaag stickers die bij de gouden controller horen. De console en controller waren al eerder bekendgemaakt.

Bekijk de gewone bijgeleverde controller hieronder met daaronder de stickers. Het is op dit moment nog niet bekend of de speciale Yakuza-PlayStation 3 ook buiten Japan zal worden verkocht.


Yakuza 5 PlayStation 3


Yakuza 5 controller


Het bedekken van een PlayStation-controller met stickers is niet heel erg gangster

Filmfonds financiert vervolgfilm Loenatik

Het Nederlands Filmfonds geeft 260 duizend euro aan de realisering van Loenatik, De Reünie. Het Filmfonds steunt de boekverfilming Spijt met 450 duizend euro. Het drama Tussen 10.00 en 12.00 van Peter Hoogendoorn krijgt 350 duizend euro. Dat heeft het fonds dinsdag bekendgemaakt.

Loenatik, De Reünie wordt de tweede film over de vijf psychiatrische patiënten, bekend van de serie Loenatik. In 2002 werd de serie voor het eerst verfilmd als Loenatik: De Moevie. Die film behaalde de gouden status en werd genomineerd voor een Gouden Kalf.

In Loenatik: De Reünie keren Bep Brul, De Majoor, Mevrouw de Haas, Dr. Doolittle en Fats terug in de maatschappij en moeten ze hun bekende thuishaven op landgoed Elswout verlaten. Als de depressief geworden zuster Ten Hoeven wordt ontvoerd, komen de vijf gekken samen in actie.

Hoofdrolspelers Karen van Holst Pellekaan en Martin van Waardenberg schrijven het scenario van Loenatik: De Reünie. Johan Timmers regisseert de Loenatik-film.

Spijt wordt geregisseerd door Dave Schram. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Carry Slee. De regisseur verfilmde eerder haar boeken Razend, Lover or Loser, Radeloos en Timboektoe. Wanneer de drie filmprojecten uitkomen, is nog onbekend.

Tanja Nijmeijer vanaf zondag in Oslo

Tanja Nijmeijer zal vanaf zondag aanwezig zijn als lid van de onderhandelingsdelegatie van de FARC in Oslo. De vredesbesprekingen duren tot zaterdag 27 oktober. Dat hebben woordvoerders van de FARC en de Colombiaanse regering bevestigd.

De Colombiaanse guerrillabeweging besloot op het laatste moment Nijmeijer aan de delegatie toe te voegen. Dit kwam de beweging op kritiek te staan: de rebellen zouden Nijmeijer inzetten om het imago in Europa op te poetsen. De Colombiaanse regering is inmiddels akkoord met de komst van de 34-jarige Nederlandse naar Noorwegen.

Hoewel eerdere berichten meldden dat Nijmeijer met andere FARC-leden in Havana was om daarvandaan door te reizen naar Oslo, lijkt het erop dat zij nog in Colombia zit. Het is niet bekend wanneer Nijmeijer aan zal komen in de Noorse hoofdstad.


Tanja Nijmeijer vanaf zondag in Oslo (Foto: Novum)

Vlaai voor rustige rijders Limburg

Stereotypen zijn er om bevestigd te worden, zal het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) hebben gedacht. Automobilisten die zich in acht Limburgse gemeenten aan de maximumsnelheid houden in 30 kilometerzones, maken namelijk kans op een stuk vlaai.

Dit maakte het ROVL vandaag bekend. De verse vlaaien worden uitgedeeld in het kader van het proefproject 'belonen in het verkeer'. Dinsdag worden de Limburgse vlaaien uitgedeeld in een wijk in Weert. Later zullen andere steden volgen. Automobilisten die zich aan de snelheid hebben gehouden worden beloond met een stukje vlaai.

Bovendien kunnen bewoners een gezamenlijke prijs willen. Hier maakt men kans op als iedereen in de wijk zich aan de snelheid houdt. De actie duurt nog acht weken voort.

[Upd] Van 't Hek als Obelix naar de Britten

Na eerder de video te hebben gezien van Jeronimo, is het vandaag de beurt aan Youp van 't Hek om zijn voice-overkunsten te tonen. Dit doet hij voor de film Asterix en Obelix: Op Bezoek Bij De Britten.

Update 16.00 uur

De video werkt inmiddels naar behoren.

Origineel bericht

Van 't Hek behoeft nauwelijks een introductie. De succesvolle cabaretier is regelmatig op televisie terug te zien en komt af en toe in opspraak. Meestal heeft dit te maken omdat hij een klacht heeft over een helpdesk of een biermerk, maar nu halen we oude koeien uit de sloot. Vandaag de dag spreekt Youpie de stem in van Galliër Obelix, de menhirtillende gigant.

Julius Caesar is geland in Groot-Brittannië. Ondanks een moedige strijd, zijn de Britten kansloos tegen zijn beruchte Romeinse leger. De Koningin van Engeland stuurt haar belangrijkste officier Flegmatix naar Gallië om hulp te vragen. Ondertussen hebben Asterix en Obelix hele andere zorgen: Hippix.

Als Flegmatix de problemen in zijn Koninkrijk voorlegt aan de Galliërs, geven ze hem een ketel met hun beroemde toverdrank. Samen met Asterix, Obelix en Hippix keert hij terug naar Engeland. Daar wordt Hippix op slag verliefd op Ophelia, de mooie verloofde van Flexmatix en valt Obelix als een blok voor haar gouvernante. Helemaal afgeleid van hun missie, raken ze de kostbare toverdrank kwijt en wordt Hippix ontvoerd door de Romeinen. Kunnen onze helden het Britse koninkrijk nog van de ondergang redden?

De film Asterix en Obelix: Op Bezoek Bij De Britten draait vanaf 17 oktober in de bioscoop.


Jongen (13) zet mes op keel 15-jarig meisje

De politie in Maastricht heeft maandagavond een 13-jarige jongen opgepakt die eerder die dag een mes op de keel van een 15-jarig meisje had gezet. Bovendien bedreigde hij een 22-jarige man, die tussenbeide was gekomen.

Dit maakte de politie vandaag bekend. De twee slachtoffers liepen maandagavond over het Malbergplein. Hierbij passeerden zij een groepje van drie meisjes en een jongen. Een van de drie meisjes, eveneens 15 jaar, maakte een opmerking over dat ze de jas van het 15-jarige meisje wel wilde hebben.

Daarop zette de 13-jarige jongen het meisje een mes op de keel en claimde hij haar jas. Hierbij stuitte hij op de 22-jarige man, die de diefstal voorkwam. Hij werd daarna echter wel zelf bedreigd door de jongen. Niemand raakte gewond. De politie heeft later op de avond de 13-jarige jongen en het 15-jarige meisje dat de jas wilde hebben, opgepakt.

Milieuorganisatie wil minister van Voedsel

In het nieuwe kabinet moet een minister van Voedsel komen. Daarvoor pleit milieuorganisatie Natuur & Milieu. Volgens de organisatie is een gerichte aanpak vanuit één ministerie nodig om oplossingen te vinden voor problemen met de voedselproductie en eetpatronen, zodat iedereen betaalbaar en gezond kan blijven eten.

Volgens Natuur & Milieu zijn er nu zeven ministeries betrokken bij het voedselbeleid. Een minister van Voedsel is daarom nodig om 'samenhangende oplossingen daadkrachtig door te kunnen voeren', aldus de organisatie op Wereldvoedseldag.

De bewindsman of -vrouw zou vooral verbindingen moeten leggen tussen de productie en de consumptie van voeding. Hij of zijn zou er verder voor moeten zorgen dat mensen meer groente en fruit gaan eten, dat er een vettaks komt om overgewicht tegen te gaan en dat in het Afghaanse Kunduz niet alleen politieagenten, maar ook boeren worden opgeleid.

De milieuorganisatie noemt ook namen van mensen die volgens Natuur & Milieu geschikt zijn voor het ministerschap. Onder anderen PvdA-Kamerlid Frans Timmermans, topkok Pierre Wind, presentatrice Yvon Jaspers en gewichtsconsulte Sonja Bakker zouden het volgens Natuur & Milieu goed doen als minister van Voedsel.

Chinese oorlogsschepen voor kust Japan

De Japanse krijgsmacht houdt een groep Chinese oorlogsschepen die dinsdag in de buurt van Japan voeren nauw in de gaten. Het is onduidelijk of de missie van de Chinese marineschepen iets te maken heeft met een ruzie tussen Japan en China over een groep eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

De oorlogsbodems werden opgemerkt door Japan toen ze zo'n 49 kilometer voor de kust van de Japanse prefectuur Okinawa voeren. Op dat moment waren de schepen nog tweehonderd kilometer verwijderd van de omstreden eilandjes. De Chinese schepen waren op een trainingsmissie en er was niets onwettigs aan hun optreden, aldus het Chinese ministerie van defensie.

Japan haalde vorige maand de woede van Beijing op zijn hals door een deel van de eilanden, die in het Japans Senkaku en in het Chinees Diaoyu heten, te nationaliseren. Ook Taiwan maakt aanspraak op de eilandjes, die onbewoond zijn maar wel worden omringd door visrijke wateren. Ook bevinden zich mogelijk energiebronnen onder water bij de eilanden.

Gyllenhaal vond film net gearrangeerd huwelijk

Jake Gyllenhaal vond de opnames van zijn nieuwe film End of Watch met tegenspeler Michael Peña net een gearrangeerd huwelijk. "Regisseur David Ayer wilde dat we vijf maanden doorbrachten en aan het eind beste vrienden zouden zijn", vertelt hij over de politiethriller, die donderdag in première gaat.

De twee acteurs spelen jonge politiepartners die elkaar door dik en dun moeten kunnen vertrouwen. Als ze tijdens een routine-inspectie een lading geld en vuurwapens in beslag nemen, kan het getroffen kartel hun bloed wel drinken en zijn de twee agenten hun leven niet meer zeker.

De 31-jarige Gyllenhaal was niet meteen overtuigd van Ayers werkwijze. "Ik had heus niet na de eerste ontmoeting zin om met Michael af te spreken", geeft hij toe. Toch bleek de periode van vijf maanden heel aardig uit te komen.

"Na drie maanden waren we heel eerlijk tegen elkaar", gaat Gyllenhaal verder. "We hadden echte ruzies, zoals vrienden die ook hebben. Daarna werden we steeds eerlijker en werden we echt vrienden."


Gyllenhaal vond film net gearrangeerd huwelijk (Foto: Novum)

Bijna tien miljoen euro winst voor Ajax

Ajax heeft over het boekjaar 2011-2012 een winst gemaakt van 9,7 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die dinsdag werden gepresenteerd. De netto-omzet steeg van 97,7 miljoen euro naar een record van 104,1 miljoen euro. Het is de tweede keer op rij dat Ajax zwarte cijfers kan presenteren. Vorig jaar bedroeg de winst 5,5 miljoen euro.

Ajax haalde vorig seizoen veel geld binnen met de deelname aan de Champions League en de transfers van Demy de Zeeuw naar Spartak Moskou en Maarten Stekelenburg naar AS Roma. Uit de losse kaartverkoop daalde de inkomsten juist met 1,7 miljoen euro.

Het operationele resultaat komt uit op 13,1 miljoen euro positief, tegenover 1,8 miljoen euro vorig jaar. Het eigen vermogen bedraagt 54,7 miljoen euro, iets meer dan de helft van het balanstotaal.

Voor het lopende seizoen verwacht Ajax opnieuw een positief resultaat. Dit wordt gebaseerd op de transfers van Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) en Vurnon Anita (Newcastle United). Bovendien doen de Amsterdammers opnieuw mee aan de Champions League.

Sony Pictures brengt Carrie terug naar bioscoop

Bijna iedereen heeft de klassieker Carrie uit 1976 gezien. Sony Pictures komt in juni 2013 met de remake van de bekende verfilming van het gelijknamige Stephen King-boek.

De film Carrie (2013) is een hervertelling van het klassieke horrorverhaal over Carrie White (Chloë Grace Moretz), een verlegen meisje dat uitgesloten wordt door haar schoolgenoten en wordt beschermd door haar streng gelovige moeder (Julianne Moore). Nadat de pesterijen zijn hoogtepunt bereiken op Carries schoolfeest, gebruikt ze haar telekinetische krachten om wraak te nemen.

Carrie verschijnt op 13 juni 2013 in de bioscoop.

Carrie

Carrie

Nintendo-helden in Scribblenauts Unlimited

Personages uit de Super Mario-reeks en The Legend of Zelda worden vermoedelijk verwerkt in het puzzelspel Scribblenauts Unlimited voor Wii U. Het zou gaan om Mario, Luigi, Peach, Yoshi, Link en zijn paard Epona. Dat wordt volgens Amerikaanse gameweblogs gesuggereerd in een afbeelding van uitgever Warner Bros Interactive.

Het gebeurt niet vaak dat Nintendo andere bedrijven toestaat zijn gamepersonages te gebruiken. In de jaren negentig gaf het bedrijf een licentie uit om CDi-spellen rond The Legend of Zelda te maken. De spellen waren zo slecht dat het Japanse gamebedrijf ze nooit erkend heeft. Op dit moment werkt het Japanse gamebedrijf Namco in opdracht van Nintendo aan Super Smash Brawl, een vechtspel met allerlei Nintendo-figuren.

Scribblenauts Unlimited is een spel waarin gamers woorden moeten schrijven om voorwerpen tevoorschijn te toveren waarmee puzzels opgelost kunnen worden. Wat de rol is van de Nintendo-gamepersonages, naast hoofdpersoon Maxwell, is niet duidelijk.

Het puzzelspel is vanaf 30 november verkrijgbaar voor Wii U. De spelcomputer is eveneens vanaf die datum verkrijgbaar.

Telltale verandert naam Fables niet

De avonturenreeks Fables behoudt zijn naam. Dat blijkt uit een pagina op de website van gamebedrijf Telltale, waar gamers zich kunnen inschrijven voor meer informatie over het spel. Dit voorjaar zei topman Dan Connors nog te overwegen de naam aan te passen, omdat het spel aangezien zou kunnen worden voor de Fable-reeks van Microsoft.

Telltale werkt samen met Warner Bros en stripboekfabrikant DC Comics aan het spel, dat in losse afleveringen op de markt wordt gebracht. Voor welke spelcomputers de game moet verschijnen, is nog niet bekend. Voor de zomer liet Telltale weten dat de game in het laatste kwartaal van dit kalenderjaar zou moeten verschijnen.

Fables draait om klassieke sprookjesfiguren die zich moeten aanpassen aan het moderne leven. De verhalen van de sprookjesfiguren, die als een geïntegreerde gemeenschap in New York wonen, zijn gewelddadig en kunnen seksueel getint zijn. Striptekenaar Bill Willingham heeft voor zijn reeks veertien Eisner-awards gewonnen.

Saudi-ArabiŽ: hadj begint op 25 oktober

De hadj, de islamitische bedevaart naar Mekka die jaarlijks miljoenen moslims trekt, gaat donderdag 25 oktober van start. Dat heeft het Saudische hooggerechtshof, dat bestaat uit geestelijken, dinsdag bekendgemaakt. Alle moslims die daar financieel en fysiek toe in staat zijn, moeten een keer in hun leven de hadj volbrengen.

In de heilige stad Mekka zijn al 1,4 miljoen mensen uit honderdzestig landen samengekomen. De bedevaartgangers treden in de voetsporen van profeten als Mohammed, Abraham en Ishmael.

ProRail in actie tegen bladeren op spoor

ProRail is gestart met preventieve maatregelen tegen gladheid op het spoor. De spoorbeheerder brengt net als eerdere jaren onder meer een speciale zand- en metaalgel aan. De gel moet ervoor zorgen dat het spoor stroever wordt.

Regen en vallende bladeren leiden in de herfst regelmatig tot gladde sporen. Hierdoor kunnen machinisten langzamer optrekken en remmen, wat voor vertraging zorgt. Naast het aanbrengen van de gel worden ook de bladeren op en langs het spoor verwijderd. Daarnaast worden struiken en bomen regelmatig gesnoeid.

De gel wordt dagelijks voor de ochtendspits aangebracht op acht trajecten die regelmatig met gladde sporen kampen. Het gaat onder meer om de trajecten Utrecht - Zwolle en Nijmegen - Den Bosch. De gel wordt aangebracht door treinen die zijn uitgerust met een speciale installatie. Indien nodig herhaalt ProRail het insmeren van de rails voor de avondspits en in de weekends.

Ondanks alle maatregelen benadrukt ProRail dat het niet valt uit te sluiten dat herfstweer alsnog voor vertraging gaat zorgen.

Gouden Film voor Mees Kees

De jeugdfilm Mees Kees heeft de status van Gouden Film behaald. Sinds de film op 3 oktober in première ging hebben ruim honderdduizend bezoekers de film gezien. Dat laat het Nederlands Film Festival dinsdag weten.

Hoofdrolspeler Willem Voogd en regisseur Barbara Bredero verrasten dinsdag de jonge hoofdrolspeler Felix Osinga in zijn klas met de trofee. De film is gebaseerd op de boeken van Mirjam Oldenhave.

Mees Kees gaat over de drukke Tobias die vaak de klas uit wordt gestuurd. Dan verschijnt de invalmeester Kees ten tonele, met wie Tobias het prima kan vinden. Toch ontdekt Mees Kees dat er iets met Tobias is. Hij besluit met de jongen mee naar huis te gaan, waar hij ontdekt dat Tobias' vader 'dee-oo-oo-dee' is en zijn moeder de hele dag in bed ligt. De strenge directrice ziet echter weinig in deze nieuwe bemoeienis met Tobias.

Mees Kees draait in 119 bioscoopzalen in Nederland.


Gouden Film voor Mees Kees (Foto: Novum)

Twaalf jaar cel voor schietpartij snackbar Almere

Een man uit Almere moet twaalf jaar de cel in voor een schietpartij in zijn woonplaats waarbij in mei twee mannen gewond raakten door één kogel. De kogel ging dwars door het lichaam van het slachtoffer met wie de Almeerder ruzie had en kwam terecht in de buik van een 65-jarige omstander.

De schietpartij vond plaats in een snackbar op het Stationsplein in het centrum van Almere. De man zegt zelf dat zijn pistool per ongeluk afging, maar de rechtbank in Lelystad gelooft dat niet. Onder meer uit beelden van beveiligingscamera's blijkt dat de Almeerder opzettelijk heeft geschoten, waardoor de rechtbank uitgaat van poging tot moord. Ook bij de omstander is naar het oordeel van de rechtbank sprake van poging tot moord.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Kauwboy dingt mee naar Europese filmprijs

Kauwboy maakt kans op de European Discovery Award. De Nederlandse jeugdfilm concurreert met het Deense drama Teddy Bear (10 Timer til Paradis), het Britse Broken, het Russische Twilight Portrait (Portret v Soemerkach) en het Duitse Reported Missing (Die Vermissten). Dat maakte de European Film Academy dinsdag bekend. Kauwboy is ook de Nederlandse Oscarinzending.

De European Discovery Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste regiedebuut. De nominatielijst is samengesteld door een internationale jury, onder wie ook producent Els Vandevorst van het Nederlandse productiehuis N279 Entertainment, en leden van de internationale federatie van filmcritici. De prijs is onderdeel van de European Film Awards en wordt 1 december op Malta uitgereikt.


Kauwboy dingt mee naar Europese filmprijs (Foto: Novum)

Sportbons AustraliŽ wil sterker dopingagentschap

John Coates, hoofd van het Australisch olympisch comité, vindt dat het antidopingagentschap van zijn land meer bevoegdheden moet krijgen. Coates, ook voorzitter van het internationale sporttribunaal CAS, wil dat sporters die doping hebben gebruikt, verplicht worden te getuigen. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft die mogelijkheid wel.

Coates schrijft aan de Australische minister van sport Kate Lundy dat de regering moet overwegen om de positie van het Australisch dopingagentschap ASADA te versterken. "Zonder de macht om schriftelijke of mondelinge bewijzen af te dwingen wordt het moeilijk dopingovertredingen goed te onderzoeken", licht Coates zijn brief toe.

In het USADA-rapport over Lance Armstrong dat woensdag verscheen wordt de Australische oud-wielrenner en huidig ploegleider van Orica-GreenEdge Matthew White door verschillende getuigen genoemd als dopinggebruiker. White, die jaren voor de US Postal-ploeg van de Amerikaan reed, gaf daarop toe dat hij doping gebruikte.

Toen ASADA daarop besloot een onderzoek naar hem in te stellen legde White zijn functie bij de Australische formatie tijdelijk neer. Het dopingagentschap kan daarbij geen gebruik maken van de onderzoeksmethoden die de Amerikaanse dopingonderzoekers tot hun beschikking hebben.

In Nederland pleit de Dopingautoriteit eveneens voor meer bevoegdheden. Door beperkte juridische mogelijkheden kan het antidopingbureau vooralsnog geen onderzoek instellen naar de uitspraken van Levi Leipheimer. In het USADA-rapport noemt de oud-Raborenner de namen van een renner en een arts die onder contract stonden bij de bankiersformatie.

Dustin Hoffman prijst bejaarde acteurs in Quartet

Dustin Hoffman was erg lovend over de cast van zijn regiedebuut Quartet. De komedie over de bewoners van een bejaardentehuis voor oud-operazangers zit vol voormalige zangers op hoge leeftijd. "Sommigen van hen zitten al dertig of zelfs veertig jaar thuis, maar ze kunnen het nog steeds", zei de 75-jarige filmmaker maandag na de première van zijn film op het London Film Festival, schrijft de BBC.

"Deze mensen van in de 70, 80 en 90 verschenen elke dag met enorm veel energie op de set", ging Hoffman verder. "Alleen daarom al was deze film de moeite waard."

Volgens hoofdrolspeelster Maggie Smith, die een verschrikkelijke diva speelt, voorziet de film in een duidelijke behoefte. "Volwassenen willen volwassen films voor volwassenen. Er worden zelden films over ouderen gemaakt, maar ze zijn vrijwel altijd succesvol." De 78-jarige Smith was eerder te zien in het verrassend succesvolle The Best Exotic Marigold Hotel, ook een film met een cast van ver voorbij de middelbare leeftijd.

Actrice Pauline Collins, met haar 72 jaar het jonkie onder de hoofdrolspelers, was zeer te spreken over Hoffmans regiestijl. "Dustin heeft een tomeloze energie en is een lieverd", zei ze over de acteur die juist bekendstaat om zijn chagrijnige buien waarmee hij regisseurs soms gillend gek maakt. "Hij is een van de aardigste en meest inspirerende regisseurs met wie ik gewerkt heb. Hij snapt hoe acteurs werken omdat hij er zelf een is."

Op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd voordat hij ging regisseren, was Hoffman simpel. "Soms duurt het veertig jaar voordat je aan iets toekomt", antwoordde hij droogjes.

Maandag werd bekend dat Hoffman op 22 oktober tijdens de Hollywood Film Awards de Hollywood Breakthrough Director Achievement Award, een stimulans voor aanstormend regietalent, in ontvangst mag nemen. Quartet verschijnt op 9 mei in de Nederlandse bioscopen.


Dustin Hoffman prijst bejaarde acteurs in Quartet (Foto: Novum)

CDA-bestuurders kritisch over eigen campagne

CDA-bestuurders zijn kritisch over de verkiezingscampagne die hun partij voerde. Volgens 28 procent is partijleider Sybrand van Haersma Buma niet aantrekkelijk voor de kiezer. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder twaalfduizend gekozen en benoemde bestuurders, van wie 2600 reageerden.

Van de CDA'ers vult 46 procent 'neutraal' in bij de vraag over de aantrekkingskracht van Buma. Een kwart van de CDA'ers noemt zijn electorale aantrekkingskracht goed of zeer goed. Van de geënquêteerden vindt 22 procent dat Buma het verhaal van het CDA niet overtuigend bracht.

Ook bestuurders van GroenLinks zijn kritisch over de eigen partij. Ze vinden dat die zich meer moet profileren op duurzaamheid. Bijna drie op de tien GroenLinks-bestuurders vond de electorale aantrekkingskracht van de inmiddels opgestapte partijleider Jolande Sap slecht of zeer slecht.

Het CDA verloor bij de Tweede Kamerverkiezing acht zetels en hield er dertien over. GroenLinks zakte van tien naar vier zetels. Beide partijen hebben een interne commissie aan het werk gezet die de nederlaag gaat evalueren.

Kerbstone naar Massa vernoemd in India

Het optreden van Felipe Massa vorig seizoen tijdens het Grand Prix weekend in India heeft in dat land een diepe indruk achtergelaten. De Ferrari-coureur heeft op het Buddh International Circuit geen bocht, maar een kerbstone in bocht acht naar zich vernoemd gekregen, zo meldt Times of India.

Massa was vorig jaar in India op dreef door tot tweemaal toe in de chicane op de kerbs van bocht acht en negen de voorwielophanging van de Ferrari te slopen. Om dit te voorkomen heeft de organisatie besloten de baan in de chicanes in bochten zes-zeven en acht-negen te verbreden van vijf naar vijftien meter. Ook moeten drempels er voor zorgen dat het afsteken van deze bochtencombinaties niet meer lonend is.

De organisatie bestrijdt daarnaast dat de kerbstones te hoog zijn op het circuit waarop 28 oktober geracet zal gaan worden. "Volgens de richtlijnen van de FIA mogen de kerbstones vijf centimeter hoog zijn, maar omdat we in de toekomst ook motorraces willen organiseren, hebben we ze maar 25 millimeter hoog gemaakt, om aan de eisen van de motorsportbond FIM te voldoen. De coureurs probeerden vorig jaar de chicanes af te snijden, maar de drempels zullen daar een einde aan maken."

Remake Evil Dead staart je doods aan

Het kwaad heeft er weer zin in. Vandaag heeft Sony Pictures een nieuwe afbeelding vrijgegeven van de remake Evil Dead.

De film is een remake van de bekende film met Bruce Campbell. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor Jane Levy. Mia (Levy) is een jonge vrouw die vecht voor haar vernieuwde, sobere leven. Als ze met een paar vrienden op vakantie gaat vinden ze in een boshut de Book of the Dead, waardoor de hel op Aarde losbreekt. Onder meer Jane Levy, Shiloh Fernandez en Jessica Lucas spelen in de door Fede Alvarez-geregisseerde film.

De film Evil Dead verschijnt volgens de eerste berichten op 25 april 2013 in Nederland.

Evil Dead

Zeven werken gestolen uit Kunsthal

Bij de inbraak in de Kunsthal in Rotterdam zijn zeven schilderijen gestolen. Het gaat om twee werken van Claude Monet en doeken van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. Dat meldt de politie, die afbeeldingen van de gestolen schilderijen heeft gepubliceerd. Schilderijen van de kunstenaars worden doorgaans voor miljoenen euro's geveild.

Van Monet werden twee Britse taferelen meegenomen: Waterloo Bridge, London en Charing Cross Bridge, London. Van Picasso werd een doek getiteld Tête d'Arlequin gestolen. Het ontvreemde schilderij van Matisse heet La Liseuse en Blanc et Jaune. Gauguins Femme Devant une Fenêtre Ouverte, Dite la Fiancée is ook ontvreemd, evenals een zelfportret van Meyer de Haan en Woman with Eyes Closed van Lucian Freud. Alle werken dateren uit de periode tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van het millennium.

De forensische opsporing van de politie heeft inmiddels ook sporen veiliggesteld. De inbraak lijkt goed te zijn voorbereid, zegt de politie. Het is nog niet duidelijk of er een of meerdere daders zijn.

De inbraak bij de Kunsthal vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De schilderijen die werden meegenomen behoren tot de toonaangevende Triton-collectie, waar ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Kunsthal een tentoonstelling aan is gewijd.

De politie bekijkt camerabeelden en spreekt met mogelijke getuigen. De Kunsthal hield de deuren dinsdag gesloten voor publiek.


Zeven werken gestolen uit Kunsthal (Foto: Novum)

Evacuatie in Duitsland om gifwolk bij fabriek

Zo'n veertienhonderd mensen in het Noord-Duitse stadje Bad Fallingbostel zijn dinsdag geëvacueerd vanwege een ongeluk maandag bij een fabriek, waarbij een giftige wolk is ontstaan. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Het ging maandagmiddag mis in de fabriek van Kraft Foods toen salpeterzuur in een tank werd gestopt waar zeer geconcentreerde natriumhydroxide, dat wordt gebruikt om schoonmaken, in zat. Door de chemische reactie die hierop volgde ontstond de gifwolk.

Volgens experts ter plaatse, die proberen de tank te legen, ligt de temperatuur in de tank nog steeds rond het kookpunt. Dit wijst erop dat de chemische reactie nog altijd gaande is. De giftige stoffen die zijn vrijgekomen zijn gevaarlijk als deze worden ingeademd of in contact komen met de huid. Het gif kan onder meer longoedeem veroorzaken.

Obama wil tij keren in tweede debat

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou dinsdagavond graag zijn prestatie van het vorige debat herhalen. Voor president Barack Obama geldt het tegenovergestelde.

Met nog 21 dagen te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de strijd verworden tot een nek-aan-nekrace. Zowel Romney als Obama zal de komende weken proberen een kleine groep zwevende kiezers in een aantal cruciale 'swing states' voor zich te winnen. Het gaat om Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia en Wisconsin. Hoewel Romney en Obama in nationale peilingen feitelijk gelijk staan, heeft Obama in de meeste 'swing states' nog steeds een voorsprong.

Obama heeft aangegeven zich niet, zoals in het eerste debat, terughoudend op te stellen. De president zei deze week dat hij 'te beleefd' was tijdens het eerste debat en zijn adviseurs hebben een agressievere Obama beloofd.

Romney zal klaar moeten zijn om de gematigde standpunten die hij in het eerste debat uitdroeg te verdedigen. Gedurende de Republikeinse voorverkiezingen, en ook in de maanden daarna, stelde Romney zich op als zeer conservatief op het gebied van bijvoorbeeld de gezondheidszorg en overheidstoezicht op bedrijven. In het vorige debat stelde hij zich echter een stuk gematigder op. Obama zal waarschijnlijk proberen hem hierop aan te vallen.

Het tweede debat heeft het format van een dorpsvergadering. Zwevende kiezers in het publiek, die zijn geselecteerd door opiniepeiler Gallup, gaan de twee kandidaten vragen stellen. Een agressieve opstelling werkt minder goed in dit format, waarin het voor de kandidaten juist zaak is een band op te bouwen met het publiek. Vier jaar geleden koos de Republikeinse presidentskandidaat John McCain ervoor Obama hard aan te pakken, maar deze tactiek leek toen niet goed te vallen.

Karadzic: ik probeerde oorlog te voorkomen

Radovan Karadzic, de vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs, is dinsdag voor het Joegoslaviëtribunaal aan zijn verdediging begonnen. Hij verklaarde een mild en tolerant mens te zijn en te hebben geprobeerd oorlog te voorkomen. Toen dat niet was gelukt, heeft hij in ieder geval geprobeerd zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen, niet alleen onder de Serviërs, maar onder alle bevolkingsgroepen van Bosnië, zo stelde hij.

De 67-jarige Karadzic staat terecht op beschuldiging van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, begaan tijdens de Bosnische oorlog (1992-'95). In die oorlog vonden naar schatting honderdduizend mensen de dood. De wreedheden in Bosnië beleefden een climax in 1995, toen in het door de blauwhelmen van Dutchbat beschermde Srebrenica achtduizend moslimmannen en -jongens werden vermoord.

"In plaats van dat ik word beschuldigd van de gebeurtenissen in onze oorlog zou ik beloond moeten worden voor alle goeds dat ik heb gedaan. Ik heb alles gedaan wat menselijkerwijs mogelijk is om oorlog te voorkomen en ik ben erin geslaagd het lijden van alle burgers te verminderen", aldus Karadzic, die ontspannen en vrolijk overkwam. "Iedereen die me kent weet dat ik geen autocraat ben. Ik ben niet agressief, ik ben niet intolerant. In tegendeel, ik ben een mild man, een tolerante man met een groot vermogen om anderen te begrijpen."

Karadzic, voormalig psycholoog en dichter, zei tegen de rechters dat hij een 'arts was en een man van de letteren' en dat hij met tegenzin een rol speelde bij de ineenstorting van Joegoslavië. Hij verklaarde dat hij voor de oorlog veel moslims als vrienden had en dat ook zijn kapper een moslim was.

Volgens Karadzic zijn sommige wreedheden, waaronder twee dodelijke aanvallen op een markt in Sarajevo in 1994 en 1995, in scène gezet om zo de publieke opinie te beïnvloeden in het nadeel van de Serviërs. Sarajevo was zijn tweede thuis, aldus Karadzic, en 'elke granaat die op Sarajevo viel heeft me persoonlijk veel pijn gedaan'. De eerste aanslag op de markt in Sarajevo noemde hij 'schaamteloos georkestreerd'. "Uiteraard is er een aantal mensen omgekomen door de explosie, maar we zagen ook dat er etalagepoppen op vrachtwagens werden gegooid waarmee deze show voor de wereld werd gecreëerd", aldus Karadzic.

Karadzic heeft dinsdag ook de eerste getuige à decharge aangehaald. Het betrof de Russische kolonel Andrej Demoerenko, die hielp bij het onderzoek naar de tweede aanslag op de markt in Sarajevo. In een verklaring die door Karadzic werd voorgelezen zei Demoerenko niet te weten wie de granaten op de bezoekers van de markt hebben afgevuurd. Uit het onderzoek van Demoerenko 'is gebleken dat de Serviërs de granaten helemaal niet konden afvuren', aldus Karadzic.

Karadzic werd ruim vier jaar geleden gearresteerd in de Servische hoofdstad Belgrado, na jarenlang onder een valse naam te hebben geleefd. Zijn proces begon drie jaar geleden.

Dinsdag gaat tevens het laatste proces voor het tribunaal in Den Haag van start. Het gaat om het proces tegen Goran Hadzic, vroeger een van de leiders van de Servische rebellen in Kroatië.

Hadzic werd vorig jaar in het noorden van Servië in de kraag gevat na meer dan zeven jaar voortvluchtig te zijn geweest. Hij staat terecht op beschuldiging van marteling, moord en deportatie in de Krajina, het gebied dat de etnische Serviërs in Kroatië voor zich opeisten toen Kroatië zich van Joegoslavië had losgemaakt.


Karadzic: ik probeerde oorlog te voorkomen (Foto: Novum)

Agyness Deyn stort zich op acteercarriŤre

Het topmodel Agyness Deyn is gestopt met poseren en richt zich volledig op haar acteercarrière. "Ik ben nu denk ik officieel gestopt met modellenwerk", zegt ze tegen de Britse krant The Independent. "Ik had er geen hekel aan, maar ik verlangde ernaar om iets anders te doen."

De 29-jarige Deyn was eerder dit jaar op West End te zien in het toneelstuk The Leisure Society. "Dat was zenuwslopend," vertelt de blondine. Het toneelstuk gaf voor het model de doorslag om door te gaan met acteren. "Ik heb veel meer lef gekregen."

De actrice woont met haar man, de acteur Giovanni Ribisi, in Los Angeles, maar leidt een teruggetrokken bestaan. "Ik houd van mijn privacay", aldus Deyn. "We nemen niet deel aan het leven van de sterren."

Deyn is in Groot-Britannië te zien in de misdaadthriller Pusher, die nog geen Nederlandse verschijningsdatum heeft. Ze heeft ook een rol in het Schotse drama Sunset Song, waarin ze een boerendochter speelt. Wanneer die film uitkomt, is nog onbekend.

Steun Nike aan Armstrong leidt tot protest

De steun van Nike aan Lance Armstrong is bij een aantal sporters verkeerd gevallen. Oud-wielrenner Paul Willerton wil dinsdag samen met een groep sporters en wielerliefhebbers protesteren bij het hoofdkantoor van het sportmerk in de Amerikaanse staat Oregon. Dat meldt Willerton aan Cyclingnews.com.

Enkele uren nadat het Amerikaanse antidopingbureau USADA woensdag het voor Armstrong vernietigende dopingrapport naar buiten bracht, verklaarde Nike dat het de Amerikaan zal blijven steunen in al zijn sportactiviteiten. Ook blijft de Amerikaanse sportgigant zich inzetten voor Armstrongs antikankerstichting Livestrong.

"Wij zijn een groep atleten die zich verzetten tegen de georganiseerde criminaliteit in de sport", aldus Willerton. Om wie het precies gaat, is nog niet bekend. De Amerikaan, die aan de zijde van Armstrong in de jaren negentig twee wereldkampioenschappen reed, hekelt de treiterijen en intimidatie in de sport. "Onbegrijpelijk dat een organisatie als Nike dit publiekelijk steunt".

De 43-jarige Willerton, die zijn professionele wielercarrière begon in 1991, keerde in 1993 vanwege de vele dopinggeruchten het wielrennen teleurgesteld de rug toe om verder te gaan in het mountainbiken.

Volgens het rapport van USADA was Armstrong niet alleen gebruiker van doping, maar was hij de spil van een buitengewoon dopingprogramma, waarbij ploeggenoten onder druk werden gezet om stimulerende middelen te gebruiken en daarover te zwijgen. In het rapport staan verklaringen van oud-ploeggenoten als Levi Leipheimer, Floyd Landis, George Hincapie en Tyler Hamilton.

Jim Carrey als ex-militair in roofkomedie

Jim Carrey wil in de roofkomedie Loomis Fargo spelen. De film wordt geregisseerd door Jared Hess, bekend van de komedie Napoleon Dynamite. De Canadees-Amerikaanse komiek aast op de rol van ex-militair, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Loomis Fargo gaat over bestuurders van pantserwagens uit het zuiden van de Verenigde Staten die een grote bankroof willen plegen. Carrey zou de bendeleider spelen. Het verhaal is gebaseerd op een diefstal die in 1997 werd gepleegd in Charlotte, in de Amerikaanse staat North Carolina. Daarbij werd 17,3 miljoen dollar buitgemaakt.

De 50-jarige Carrey was deze maand te vinden op de set van de actiekomedie Kick-Ass 2. De acteur heeft ook een vervolg op zijn grote filmhit Dumb and Dumber uit 1994 aangekondigd. Die komedie staat voor 2014 op het programma.


Jim Carrey als ex-militair in roofkomedie (Foto: Novum)

Nick & Simon spelen rol in korte sinterklaasfilm

Nick & Simon gaan een rol spelen in Video van Sint. De korte film van zo'n twintig minuten lang bestaat uit een persoonlijke boodschap van de Sint aan een kind en een avontuur waarin de goedheiligman problemen heeft om met de moderne techniek sinterklaasliedjes te vinden. Gelukkig willen Nick & Simon hem daarbij helpen, laat Volendam Music dinsdag weten.

De videoboodschap kan op internet worden samengesteld en gepersonaliseerd met weetjes over bijvoorbeeld leeftijd, hobby's en lievelingseten van het kind. De boodschap wordt dan ingesproken door Sinterklaas, waarna de Video van Sint op dvd wordt opgenomen.

Nick & Simon zijn ambassadeurs van ontwikkelingsorganisatie Edukans en zorgen dat een deel van de opbrengst van Video van Sint bij dat goede doel terecht komt. Edukans werkt onder meer aan de verbetering van onderwijs in ontwikkelingslanden.

Video van Sint is drie jaar geleden opgestart met als doel Sinterklaas bereikbaar te maken voor ieder kind. Vorig jaar werden ruim vijftigduizend jonge bezoekertjes toegesproken met een Video van Sint.


Nick & Simon spelen rol in korte sinterklaasfilm (Foto: Novum)

Vakbond bezorgd over kwaliteit pilotenopleiding

Pilotenvakbond VNV is bezorgd over de kwaliteit van pas afgestudeerde piloten van Nederlandse vliegscholen. Door de dure opleiding en het slechte vooruitzicht op een baan wordt de vijver van leerlingen waaruit kan worden gevist steeds kleiner, meldt vicevoorzitter van de VNV Steven Verhagen dinsdag.

Verhagen is bezorgd omdat een vliegschool inmiddels zijn selectie-eisen heeft aangepast. Het vak natuurkunde wordt daar niet meer verplicht gesteld voor toelating. Mogelijk volgen meer van de commerciële vliegscholen het voorbeeld om leerlingen te blijven trekken, vreest de vicevoorzitter.

De banenmarkt voor verkeersvliegers noemt de VNV slecht. "Momenteel zijn er meer dan duizend werkloze Nederlandse piloten en is de situatie op de arbeidsmarkt zorgelijk", licht Verhagen toe. Van een groep van 550 ondervraagde vliegers die sinds 2008 afstudeerden, heeft 66 procent geen baan.

Waar in 2008 nog het merendeel van de afgestudeerden een baan vond bij een Nederlandse maatschappij, is dit in 2010 sterk teruggelopen. "Jonge piloten wijken nu vaak uit naar Azië, waar ze terecht kunnen komen bij maatschappijen die op de zwarte lijst staan. Ook moet daar nog een aanvullende opleiding worden gedaan die nog eens tienduizenden euro's kost", aldus Verhagen.

De vicevoorzitter van de vakbond wil met name de financiering voor de pilotenopleiding gewijzigd zien. Een vliegopleiding kost gemiddeld 150 duizend euro. "Die opleidingskosten zijn de molensteen om de nek van de vliegers zonder baan. Piloten komen tijdens hun opleiding niet in aanmerking voor studiefinanciering en de rente van de studieschuld is niet aftrekbaar." Daar moet volgens Verhagen verandering in komen. "Dat is een gezamenlijke taak van de vliegscholen en de overheid."

De VNV lanceerde dinsdag de website wordpiloot.nl. Daarop kunnen huidige en toekomstige piloten meer informatie krijgen over vliegscholen en de kansen op een baan na hun opleiding. De vakbond hoopt daarmee de opleiding en het vak van piloot transparanter te maken.

Judoleraar Ruurlo maakte mogelijk meer slachtoffers

Een judoleraar uit het Gelderse Ruurlo die vastzit op verdenking van seksueel misbruik van drie vrouwen, heeft mogelijk meer slachtoffers gemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat hij mogelijk met nog twee vrouwen ontucht heeft gepleegd, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdag.

De 52-jarige man werd begin deze maand opgepakt. De zaak kwam aan het rollen toen een familielid van de man aangifte tegen hem deed. Het misbruik zou zo'n tien jaar geleden hebben plaatsgevonden.

Daarna zijn nog twee andere vrouwen naar de politie gestapt. De een zou in 1999 en de ander tussen 2009 en 2011 door de man zijn misbruikt. Alle slachtoffers waren tijdens het misbruik minderjarig.

De zegsvrouw dinsdagmiddag kon niet direct zeggen uit welk jaar de nieuwe meldingen dateren. Het zou niet gaan om recente zaken. Er zijn geen nieuwe aangiften gedaan.

Sijsling ten koste van Berrer verder in Moskou

Igor Sijsling heeft op het ATP-toernooi van Moskou de tweede ronde bereikt. De Amsterdammer, nummer 77 van de wereld, was met 7-6 (7) en 6-3 te sterk voor Michael Berrer, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt. De Duitser staat 110e op de wereldranglijst.

Sijsling moet het in de tweede ronde opnemen tegen Andreas Seppi. De Italiaanse nummer 26 van de wereld is als tweede geplaatst. Sijsling is in Moskou de enige Nederlandse deelnemer aan het hoofdtoernooi. Matwé Middelkoop sneuvelde in de kwalificaties.

Amanda Bynes onkent rijden zonder rijbewijs

Amanda Bynes ontkent dat ze achter het stuur is gekropen zonder geldig rijbewijs. Dat blijkt uit documenten die haar advocaat maandag bij een rechtbank in Californië heeft ingediend.

De actrice heeft drie aanklachten aan haar broek hangen. Ze wordt er onder meer van beschuldigd vorige maand te hebben gereden, terwijl haar rijbewijs in augustus is ingetrokken. De 26-jarige Bynes moest haar rijbewijs inleveren omdat ze de afgelopen maanden meerdere keren betrokken is geweest bij een ongeval.

Bynes, bekend van films als Hairspray en Easy A, zou er in april en in augustus vandoor zijn gegaan na een ongeluk. Ook wordt ze verdacht van rijden onder invloed. De actrice, die alle aantijgingen ontkent, kan een jaar achter de tralies verdwijnen als ze wordt veroordeeld.

Medvedev wil verbod op tabaksreclame

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft dinsdag opgeroepen tot een verbod op tabaksreclame. De Russische regering is bezig met een wetsvoorstel om roken in het openbaar terug te dringen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rookt ongeveer veertig procent van de volwassenen in Rusland; een van de hoogste percentages ter wereld.

In een videoboodschap op zijn blog somde Medvedev de sombere statistieken op. Jaarlijks overlijden vierhonderdduizend Russen aan aandoeningen die veroorzaakt worden door roken. Het aantal rokers neemt alleen maar toe, omdat er nauwelijks regels zijn gesteld aan tabaksreclame en de prijs van tabak. Een pakje sigaretten kost in Rusland tussen de 78 cent en 1 euro 60. In de meeste hotels en bars in Rusland hangen dan ook zware wolken sigarettenrook.

Medvedev benadrukte dat de regering niet de roker wil aanpakken, maar het roken zelf. De regering buigt zich deze maand over het wetsvoorstel. Niet alleen wordt met de wet alle tabaksreclame verboden, de wet moet tevens geleidelijk het roken in het openbaar verbieden. Ook gaat de prijs van sigaretten omhoog.


Medvedev wil verbod op tabaksreclame (Foto: Novum)

Even kind zijn

Zo nu en dan hoor je de zin: “Ik voel me soms nog net twaalf hoor!” Meestal wordt dit uitgesproken door personen van twintig jaar en ouder. Het zou toch heerlijk zijn om je weer even jong te voelen, helemaal los te gaan zonder je zorgen te maken over de kosten, gevolgen van alcohol de volgende ochtend en je niets aan te trekken van alle sociale regels die nu eenmaal bij je leeftijd passen. Afgelopen weekend beleefde ik even zo’n dag: ik had drie kinderen te leen om helemaal los te gaan in een overdekte speelhal.

Skyrim-DLC krijgt bezadelde draken?

Een groepje fanatieke gamers heeft een handjevol update-files van Skyrim ontleed om tot een interessante ontdekking te komen. De files lijken namelijk te hinten naar de mogelijkheid om op draken te vliegen.

De files bevatten meerdere malen de woorden DLC2 en Dragonborn. De codekrakers vermoeden dan ook dat Dragonborn de naam wordt van de volgende DLC. Naast het bestijgen van draken, zouden ook verscheidene locaties uit Morrowind een mogelijkheid zijn. Wat denken jullie?

$Crafting_$DLC2ArmorBonemold BONEMOLD
$Crafting_$DLC2ArmorChitin CHITIN
$Crafting_$DLC2ArmorNordic NORDIC
$Crafting_$DLC2ArmorStalhrim STALHRIM
$Dragonborn Quests Completed Dragonborn Quests Completed
$DRAGONBORN_ESMName Dragonborn
$DOWNLOADABLE CONTENT_PS3 DOWNLOADABLE CONTENT

Update.bsa\meshes\animationsetdatasinglefile.txt
DragonMountedDualMagic.txt
DragonMountedDualStaff.txt
DragonMountedMLhSolo.txt
DragonMountedMLhStaff.txt
DragonMountedMRhSolo.txt
DragonMountedMRhSolo_ShieldOrTorch.txt
DragonMountedMRhStaff.txt

Prosinecki volgt Arveladze op bij Kayserispor

Kayserispor heeft Robert Prosinecki aangesteld als nieuwe trainer. De voormalige international voor Joegoslavië en Kroatië is bij de Turkse club de opvolger van Shota Arveladze, die begin deze maand zijn ontslag indiende. Kayserispor staat maar net boven de degradatiestreep.

Prosinecki begon zijn trainerscarrière twee jaar geleden bij Rode Ster Belgrado. Bij de Servische topclub nam hij in augustus ontslag. Als speler kwam de middenvelder onder meer uit voor Real Madrid, FC Barcelona, Sevilla en het Belgische Standard Luik. Met Kroatië eindigde hij op het WK in 1998 als derde door in de troostfinale van Nederland te winnen.

Bij Kayserispor staan oud-eredivisiespelers Diego Biseswar en Ömer Bayram onder contract. Nordin Amrabat raakte de club afgelopen zomer kwijt aan Galatasaray.

Hulk Hogan eist honderd miljoen dollar om sekstape

Hulk Hogan wil geld zien van de site die zijn bedprestaties online zette. De worstelaar eist honderd miljoen dollar van Gawker, dat de sekstape publiceerde. In de video, die zes jaar geleden is opgenomen, deelt Hogan het bed met de toenmalige vrouw van zijn goede vriend Bubba the Love Sponge.

Ook sleept de 59-jarige Hogan Bubba en zijn ex voor de rechter. "De heer Hogan verwachtte redelijkerwijs dat hij in de slaapkamer privacy had", laat zijn advocaat weten. Hogan beweert dat hij niet wist dat het avontuurtje werd opgenomen.

Het is niet duidelijk wie de tape aan de website heeft aangeboden. In de aanklacht noemt Hogan, die eigenlijk Terry Bollea heet, de schade die de video heeft aangericht 'ernstig, onherstelbaar en niet in geld uit te drukken'.

Hogan beweert dat hij toestemming kreeg van Bubba om met diens vrouw de lakens te delen, omdat het huwelijk op springen stond. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ duikt Bubba aan het einde van de sekstape op en zegt dat als hij met pensioen wil, hij dan de beelden kan gebruiken.

IndiŽr (96) wordt weer vader

Een 96-jarige boer in India is opnieuw vader geworden en heeft daarmee zijn eigen wereldrecord scherper gesteld. Ramajit Raghav uit een regio bij New Delhi was 2 jaar geleden al de oudste vader ter wereld van een pasgeboren baby.

Zijn 52 jaar oude vrouw heeft 5 oktober opnieuw een zoon ter wereld gebracht, hun tweede. Na twee kinderen is het gezin wel groot genoeg, zei de hoogbejaarde man dinsdag tegen de krant Times of India. Om nog wel seks te kunnen hebben, vindt hij dat zijn vrouw zich moet laten steriliseren.

De bijna 100-jarige zei dat hij altijd vrijgezel was en celibatair leefde, tot hij 12 jaar geleden zijn vrouw leerde kennen. Zijn grote potentie is volgens hem te danken aan het feit at hij zijn leven lang geen vlees eet en geen alcohol drinkt.

Inval bij clubhuis Satudarah Enschede

De politie is dinsdagochtend een pand van motorclub Satudarah in Enschede binnengevallen. Dat bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Over de aanleiding van het onderzoek en waarnaar wordt gezocht wil justitie niets kwijt. Ook op enkele andere locaties zijn politieacties.

De inval in het clubhuis aan de Parkweg begon rond 08.00 uur. Volgens RTV Oost wordt gezocht naar explosieven, wapens en drugs. De omroep meldde dat ook de Explosieven Opruimingsdienst aanwezig zou zijn bij de inval, maar het OM ontkent dat. Wel is er een speciaal team van defensie aanwezig dat zoekt naar verborgen ruimtes in het pand.

Er is evenmin een verband met het onderzoek naar de moord op Onno Kuut, licht de woordvoerder verder toe. Voor dat onderzoek werd maandag een inval gedaan in de Duitse plaats Ahaus, net over de grens bij Enschede. In die zaak werden maandagavond drie verdachten in hun cel aangehouden. Het gaat om drie zogenoemde tattookillers, die in juli werden veroordeeld voor een liquidatiepoging.

De actie, waarbij de Nationale Recherche samenwerkt met de Twentse politie, duurt nog tot in de loop van de middag. Bij de locaties waar invallen gaande zijn, zit ten minste een woning.

Boze leden van Satudarah en hun advocaat kwamen rond 10.15 uur bij het clubgebouw aan, meldt RTV Oost verder. De politie weigerde hun de toegang. De leden en hun advocaat zijn boos omdat ze geen verklaring krijgen voor de inval.

iPhone-fabrikant geeft kinderarbeid toe

In een Chinese fabriek waar Apple iPhones laat maken, werken kinderen van 14 jaar. Dat heeft de eigenaar van de fabriek, het Taiwanese bedrijf Foxconn, dinsdag gemeld. Foxconn spreekt van stagiairs die tijdens een controle door het bedrijf werden ontdekt in de fabriek in de stad Yantai.

Volgens Foxconn zijn de kinderen daarop teruggestuurd naar school. Kinderen onder de 16 jaar mogen in China niet werken.

Foxconn liet dinsdag weten in overleg te zijn met scholen over hoe het kan dat de kinderen in de fabriek werkten. In augustus kreeg het bedrijf al een klacht dat beroepsopleidingen leerlingen zouden dwingen om in de fabrieken te werken.


iPhone-fabrikant geeft kinderarbeid toe (Foto: Novum)

Tienermeisjes vast voor mishandeling

Twee meisjes van 14 en 15 jaar zijn maandagmiddag in Almere aangehouden voor mishandeling van een 68-jarige man. Hij werd geschopt en geslagen toen hij een groep jongeren passeerde die bij de ingang van een supermarkt rondhingen. Na een woordenwisseling kreeg hij een trap in zijn rug en in zijn gezicht.

De man passeerde de groep jongeren bij de supermarkt aan de Kruisstraat aan het begin van de midag. De woordenwisseling ontstond toen een van de jongeren vlak voor de man langs liep. Enkele meters verderop werd de man door een van de meisjes getrapt en geslagen. De worsteling die vervolgens ontstond werd door omstanders gesust.

Gewaarschuwde agenten konden twee meisjes uit Almere aanhouden. Wat de rol van het tweede meisje is, meldt de politie niet. De tieners werden na verhoor door hun ouders van het politiebureau opgehaald.

GroenLinks-voorzitter zag gedoe met lede ogen aan

"Net als alle andere leden van GroenLinks zat ik erbij, keek ik ernaar en dacht: wat gebeurt er in hemelsnaam?" De maandag benoemde interim-voorzitter van GroenLinks Eduard van Zuijlen zag zijn partij in verval raken en besloot om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Hij omschrijft zichzelf als iemand die problemen niet uit de weg gaat. "Dat is nu eenmaal de aard van het beestje."

Van Zuijlen wil ervoor zorgen dat alle 26 duizend partijleden het gevoel weer krijgen dat GroenLinks hun partij is. "We hebben natuurlijk allemaal gezien wat er is gebeurd. Een aftredende fractievoorzitter, een aftredend partijbestuur, een aftredende commissievoorzitter: dat geeft geen prettig beeld. Iedereen heeft zich gestoord aan al die perikelen."

Op de oorzaken van de malaise bij GroenLinks wil Van Zuijlen niet ingaan. "De commissie onder leiding van Nel van Dijk onderzoekt dat nu. Ik wil haar niet voor de voeten lopen." Van Dijk nam vorige week de plaats in van Andrée van Es, die opstapte uit vrees niet als objectief gezien te worden.

Het interim-bestuur zal tot uiterlijk begin maart de zaken waarnemen, verwacht Van Zuijlen. Daarna wordt op een partijcongres een nieuw bestuur gekozen. Van Zuijlen zegt tegen Novum Nieuws 'geen enkele ambitie' te hebben om daarna een bestuurlijke functie te bekleden bij GroenLinks.

Van Zuijlen is burgemeester van het Groningse Menterwolde. "Ik sta dus letterlijk op enige afstand van wat zich allemaal op het partijbureau in Utrecht en in de fractie in Den Haag heeft afgespeeld. Ik ken de partij behoorlijk, maar zit er zeker niet te diep in."

"Ik heb vanuit mijn functie de nodige ervaring met verbinden, met mensen weer bij elkaar brengen. Dat is precies wat ik de komende maanden wil doen als voorzitter van GroenLinks en wat volgens mij nu ook hard nodig is."

Het complete partijbestuur van GroenLinks trad af naar aanleiding van de gang van zaken rond het vertrek van Jolande Sap als partijleider. Zo'n 150 GroenLinksers hadden aangegeven in het interim-bestuur van de partij plaats te willen nemen. Ze konden zich tot vorige week aanmelden.

Het partijbestuur wordt verder gevormd door Ruud Grondel, Jaap van der Haar, Gert-Jan Krabbendam, Bart de Leede en Harriet Tiemens. Van Zuijlen kent zijn collega-bestuursleden nog niet. "Met een van hen heb ik even gebeld, de rest moet ik nog ontmoeten. Maar volgens mij is het een goed afgewogen team."

Venlose dode vrouw is vermiste Duitse

De vrouw die zaterdagochtend dood werd gevonden in een bosgebied bij Venlo is een 37-jarige Duitse. De vrouw bleek in Duitsland al enkele dagen als vermist te boek te staan. Dat meldt de politie dinsdag.

Maandag werd een match gevonden met het internationale register van vermiste personen. Het slachtoffer was vermoedelijk vrijdagmiddag nog in Düsseldorf. Daarna werd niets meer van haar vernomen.

De vrouw werd gevonden in de bosjes aan de Postweg. De politie kan nog niets zeggen over de manier waarop de vrouw om het leven is gekomen. Zondag werd al wel duidelijk dat het in ieder geval om een misdrijf ging. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, wil de politie verder niets kwijt. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Computerplan Opstelten 'serieus privacyprobleem'

Het plan om de politie toestemming te geven in te breken op computers zorgt voor een serieus privacyprobleem. Dat zegt Bits of Freedom dinsdag in een reactie op een plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ook mailtjes, foto's en berichten van mensen die niet verdacht worden komen zo onder ogen van de politie, zo stelt de organisatie die zich hardmaakt voor digitale burgerrechten.

Ook waarschuwt Bits of Freedom dat door de politie geïnstalleerde spyware gehackt kan worden door criminelen, die daardoor toegang krijgen tot diezelfde computer. De Duitse politie installeert al langer soortgelijke software, die volgens de organisatie gemakkelijk te hacken is.

Een ander gevaar is volgens de club dat de software misbruikt kan worden. Duitse spyware die alleen bepaalde chatgesprekken mocht volgen, kon ook gebruikt worden om webcams aan te zetten. De belangenorganisatie pleit dan ook voor meer onderzoek.

Opstelten liet maandag weten dat politie en justitie meer bevoegdheden moeten krijgen. Zo zouden ze in de toekomst onder meer spyware moeten kunnen installeren en in het uiterste geval zelfs data wissen.


Computerplan Opstelten 'serieus privacyprobleem' (Foto: Novum)

Onduidelijkheid rond schietspel Prey 2 blijft

Zes maanden nadat Prey 2 werd uitgesteld heerst nog altijd onduidelijkheid rond de toekomst van het schietspel. De game is niet geschrapt, maar maandagavond liet ontwikkelaar Nathan Cheever van Human Head Studios weten dat de kogel nog steeds niet door de kerk is. Uitgever Bethesda stelde de game in april uit.

Dat de evaluatie van de productie van een game een halfjaar moet duren, wekt de suggestie dat iets niet helemaal goed zit. Gamewebsite Shacknews schreef dit voorjaar over contractuele problemen tussen Human Head Studios en Bethesda. De twee partijen hebben dat echter niet bevestigd.

Prey 2 moet een schietspel worden waarbij spelers de rol van futuristische premiejager op zich nemen. De game is een vervolg op Prey uit 2006, maar lijkt met die game weinig overeenkomsten te vertonen. Het speelt zich namelijk af op een andere planeet en draait om een ander hoofdpersonage.

Mercedes wil vertrek Ecclestone bij veroordeling

Het moederconcern van Mercedes, Daimler, wil dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone opstapt mocht hij veroordeeld worden in de omkopingszaak rond Gerhard Gribkowsky. Dit weet de Süddeutsche Zeitung te melden.

Voormalig bankier Gribkowsky is inmiddels veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf. Hij zou 44 miljoen dolar van Ecclestone aan hebben genomen om de verkoop van de Formule 1-aandelen van zijn bank Bayern LB aan CVC Capital mogelijk te maken. Dit gebeurde voor een bedrag dat onder de marktwaarde van de stukken lag.

Gribkowsky heeft inmiddels verklaard dat Ecclestone bij het schenken van het geld aan hem wist dat de bankier ambtenaar was. Met dit gegeven kan de F1-baas veroordeeld worden wegens omkoping van een ambtenaar. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek.

Een bron binnen Daimler was volgens de Süddeutsche Zeitung duidelijk over de positie van Ecclestone. "We zullen geen maandenlang durend proces afwachten, maar meteen actie ondernemen. Wij willen dat de Formule 1 een schoon bedrijf is."

Grote Minecraft-update voor Xbox 360

In de Xbox 360-versie van het bouwspel Minecraft kan vanaf dinsdag gebouwd worden zonder hinder van vijanden. Daarnaast kan er eindelijk gerend worden, zijn er nieuwe vijanden en moet er gegeten worden om te overleven. Gamestudio 4J kondigde de gratis update die dit alles mogelijk maakt maandagnacht aan.

Minecraft is sinds mei verkrijgbaar voor Xbox 360. Het spel is echter een uitgeklede versie ten opzichte van de pc-versie. Op pc kunnen gamers allerlei aanpassingen doorvoeren waardoor nieuwe elementen aan het spel worden toegevoegd.

4J Studios laat weten dat het onderzoekt hoe het verder moet met de versie voor Xbox 360. Mogelijk blijft de studio de game voor pc kopiëren, maar het bedrijf sluit niet uit dat een andere weg wordt ingeslagen. Wereldwijd is Minecraft: Xbox 360 Edition vier miljoen keer gedownload.

Fey en Poehler presenteren Golden Globes

Tina Fey en Amy Poehler gaan samen de presentatie van de Golden Globes op zich nemen. De Amerikaanse zender NBC laat weten dat de actrices Ricky Gervais opvolgen en de zeventigste editie van de awardshow aan elkaar praten. De ceremonie wordt 13 januari uitgezonden.

De actrices waren samen te zien in films als Mean Girls en Baby Mama. Daarnaast speelden ze allebei in de comedyshow Saturday Night Live. Ook namen de 42-jarige Fey en de 41-jarige Poehler de presentatie op zich van de satirische comedyserie Weekend Update.

De Britse komiek Gervais presenteerde de Golden Globes de afgelopen drie jaar. Tijdens de uitreiking van de film- en televisieprijzen, begin dit jaar, werden onder anderen Meryl Streep en George Clooney beloond voor hun acteerprestaties.


Tina Fey en Amy Poehler presenteren Golden Globes (Foto: Novum)

Studenten testen beveiliging school door te slapen

Sommige studenten hebben het wel erg naar hun zin op school. Zo ook twee studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Zij besloten op school te slapen.

De twee studenten wilden door middel van de actie laten zien dat het mogelijk is te overnachten op school, zonder te worden ontdekt door de beveiliging. Door middel van tweets die de hashtag #cmdovernachten bevatten, werden volgers op de hoogte gehouden van hun bevindingen.

De stunt van de twee Communication and Multimedia Design-studenten lijkt te zijn geslaagd. Rond zes uur werd melding gemaakt van een geslaagde, maar brakke nacht. Geen uitzondering voor veel studenten.

[MLB] Giants komen met winst weer naast Cardinals

De San Francisco Giants hebben de tweede wedstrijd in de finale van de National League gewonnen. De honkballers wonnen in eigen huis met 7-1 van titelverdediger St. Louis Cardinals. De stand in de best-of-sevenserie is nu 1-1. De derde wedstrijd is woensdagnacht in Busch Stadium, de thuishaven van de Cardinals.

De winnaars van de laatste twee World Series hielden elkaar in de eerste innings nog goed in evenwicht. De Giants openden de score in de eerste inning, de Cardinals sloegen in de tweede inning meteen terug.

In de vierde inning deden persoonlijke fouten de Cardinals de das om. Eerst was er een foute aangooi van werper Chris Carpenter, waardoor Brandon Belt het tweede punt voor San Francisco kon scoren. Even later sloeg Giants-speler Marco Scutaro de bal, met drie man op de honken en twee uit, in het linkerveld.

Matt Holliday van St. Louis leek de bal eenvoudig te vangen en zo een einde te maken aan de slagbeurt maar hij liet de bal uit zijn handschoen rollen. De Giants profiteerden optimaal van de misser met drie punten.

San Francisco gaf die voorsprong niet meer uit handen. In de voorlaatste inning werd de score zelfs nog opgevoerd naar 7-1.

In de finale van de American League staan de Detroit Tigers op een 2-0 voorsprong tegen de New York Yankees. De derde wedstrijd wordt dinsdagnacht in New York afgewerkt. De Yankees moeten het de rest van het seizoen doen zonder hun aanvoerder Derek Jeter. Hij brak in de tweede wedstrijd zijn enkel.

Nadal rekent op deelname Australian Open

Rafael Nadal is zeker van dat hij begin komend jaar kan deelnemen aan de Australian Open, het eerste Grand Slam toernooi van het jaar. Dit heeft de Spanjaard gezegd in een interview met de krant The Australian

De Spanjaard zit in de laatste fase van de revalidatie van zijn knieblessure. Nadal sluit zelfs niet uit dat hij komende maand nog in actie komt tijdens de ATP World Tour Finals en de finale van de Davis Cup tussen Spanje en Tsjechië. "Alles is mogelijk, maar het is niet erg waarschijnlijk", aldus Nadal, die sinds eind juni niet meer in actie kwam. "Ik voer uit wat de dokters me vertellen."

Ondanks zijn langdurige afwezigheid staat de Spanjaard nog altijd op de vierde plaats op de wereldranglijst. "Ik hoopte dit jaar de nummer één-positie te heroveren. Nu ben ik blij dat ik in elk geval terugkeer op de Australian Open, op de toppen van mijn kunnen."

Dopingarts Ferrari zwijgt

Dopingarts Michele Ferrari heeft aan Cyclingnews laten weten nog niet te reageren op het USADA-rapport. In dat rapport wordt de arts gezien als een van de hoofdrolspelers in de zaak rond Lance Armstrong. Hij zou namelijk epo en groeihormonen aan de renners verstrekt hebben.

"Ik zal mijn tijd nemen om de 1000 bladzijden van het dossier te bestuderen. Het heeft hen twee en een half jaar gekost om al deze documenten te verzamelen. Het zal mij dus ook wat tijd kosten om ze door te nemen. Wanneer het moment gepast is, zal ik reageren." Ferrari wilde niet verder op de beschuldigingen aan zijn adres ingaan. Zijn naam wordt 489 keer in het rapport genoemd. Naast het verstrekken van doping werkte de arts volgens het USADA ook mee aan bloedtransfusies.

Eerder dit jaar heeft Ferrari de dopinggeruchten stellig ontkend. "Ik ben nooit getuige geweest van welke dopingpraktijken dan ook bij het US Postal-team. Ik ging nooit naar wedstrijden en op de trainingskampen waar ik bij was, voerde ik enkel tests uit en stelde ik trainingsschema's op."

GroenLinks benoemt interim-bestuur

De toezichtraad van GroenLinks heeft dinsdag een interim-bestuur aangesteld. Eduard van Zuijlen, burgemeester van het Groningse Menterwolde, is benoemd tot waarnemend voorzitter van de partij. Hij volgt Heleen Weening op, die eerder deze maand aftrad.

Het partijbestuur wordt verder gevormd door Ruud Grondel, Jaap van der Haar, Gert-Jan Krabbendam, Bart de Leede en Harriet Tiemens. Van der Haar was penningmeester in het bestuur dat onlangs aftrad. Hij is het enige gezicht dat nu terugkeert in het interim-bestuur.

Het tijdelijke bestuur neemt de lopende zaken uiterlijk tot april waar. Belangrijkste taak is het voorbereiden van het congres waarop een nieuw bestuur wordt gekozen. Van Zuijlen blijft tijdens zijn voorzitterschap burgemeester in Menterwolde. Hij was eerder Statenlid voor GroenLinks in Groningen.

Het complete partijbestuur van GroenLinks trad af naar aanleiding van de gang van zaken rond het vertrek van Jolande Sap als partijleider. Eerder deze week bleek dat zo'n 150 GroenLinksers hadden aangegeven in het interim-bestuur van de partij plaats te willen nemen. Ze konden zich tot vorige week aanmelden.

SmartGlass in Dance Central 3

Hoewel SmartGlass pas eind deze maand bij de introductie van Windows 8 beschikbaar komt, is het The Verge gelukt om vroegtijdig met de nieuwe functie te spelen in Dance Central 3. Met SmartGlass is het onder andere ook mogelijk om een film die je op je pc of tablet aan het bekijken was, verder te kijken op je Xbox 360.

SmartGlass is een zeer belangrijk onderdeel van Microsofts nieuwe strategie. Het is straks mogelijk met SmartGlass een tablet of smartphone als extra beeldscherm te gebruiken zodat je tijdens het gamen tegelijkertijd je instellingen kunt wijzigen en informatie kunt opvragen.

Twitteraars trappen in NS en muziek-hoax

Gisteren bleek maar weer hoe snel mensen in een hoax trappen en massaal verontwaardigd gaan doen. Een blog publiceerde dat de NS muziek in de trein gaan verbieden en dat je een boete kan krijgen.

Omdat één blog het meldde en er verder geen bronnen waren werd dit niet door andere media opgepikt zover wij weten. Wel belde FOK! even met de NS om te vragen of er wellicht een dergelijke maatregel aan zat te komen. Maar nee, het was dus een hoax, zo Twitterde de NS zelf ook al. Toch geloven nog steeds mensen dat dit waar is, Lees de vermakelijke reacties van mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is hier.

Cuba trekt uitreisbeperkingen in

Cuba schaft de verplichte uitreisvisa af. Ook hoeven de Cubanen niet langer een uitnodigingsbrief te overleggen om naar het buitenland te kunnen reizen. De uitreisbeperkingen worden per 13 januari ingetrokken.

Voortaan hoeven Cubanen die naar het buitenland willen reizen alleen over een paspoort en een inreisvisum van het betreffende land te beschikken. Dat meldt Granma, de krant van de Cubaanse communistische partij.

'Collectie Kunsthal is miljoenen waard'

De schilderijen die maandagnacht zijn gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal zijn vermoedelijk enkele miljoenen euro's waard. Dat zegt oud-directeur van het museum Wim van Krimpen dinsdag op Radio 1.

"Er is een groot aantal werken die miljoenen waard zijn", aldus Van Krimpen in een reactie op de kunstroof. De ontvreemde werken komen uit de collectie van de Triton Foundation. Die bestaat onder meer uit schilderijen Pablo Picasso, Piet Mondriaan en Vincent van Gogh.

Welke schilderijen zijn weggenomen is nog niet duidelijk. Volgens RTV Rijnmond gaat het in ieder geval om een werk van de Franse schilder Henri Matisse. Een verslaggever heeft op Twitter een foto geplaatst waarop een lege plek op de wand is te zien.

Van Krimpen, die tot 2000 directeur bij het museum was, zegt geen idee te hebben hoe de dader of daders naar binnen zijn gekomen. "Misschien over het dak. Het is voor mij een raadsel", zegt hij. "Het is een stevig massief gebouw. Je kunt niet door de ramen."

Stekelenburg: "Gesprek met Van Gaal had geen zin"

Maarten Stekelenburg raakte aan het begin van dit voetbalseizoen zijn plaats onder de lat bij het Nederlands elftal kwijt aan Tim Krul. Dit besluit van bondscoach Louis van Gaal deed pijn bij de goalie van AS Roma. Door een blessure van Krul staat hij echter vanavond in het duel tegen Roemenië weer op doel.

Stekelenburg sprak met NUsport over de situatie. "Het was een helder verhaal, dat wel, maar ik was het er niet mee eens. Dat heb ik duidelijk laten blijken, maar het was geen open discussie. Hij had z’n keuze gemaakt, een gesprek voeren is dan zinloos."

De doelman weet echter ook dat hij door goed te blijven presteren zijn kans van Van Gaal wel weer kan gaan krijgen, want weinig goalies blijven onomstreden de nummer één. "Misschien voorlopig alleen Iker Casillas. Ook Edwin van der Sar had een periode dat het wat minder ging. Dat maken we allemaal een keer mee. Het nadeel bij Oranje is dat je het alleen maar op trainingen kan laten zien en daarvan heb je er niet zoveel rond interlands. Toevallig raakte Krul een dag na Turkije geblesseerd, toen moest ik er ineens weer staan. Geen enkel probleem."

A7 afgesloten na zwaar ongeval

Bij een ongeval op de A7 is dinsdagochtend een onbekend aantal mensen gewond geraakt. Door het ongeval is de weg van de Afsluitdijk naar Hoorn afgesloten ter hoogte van Wieringerwerf. Bij het ongeval waren vier auto's betrokken, meldt de Verkeersinformatiedienst. Een traumateam was na het ongeval vrij snel ter plaatse.

De afsluiting levert vooralsnog weinig vertraging op. Wel staat er twee kilometer file tussen Den Oever en Wieringerwerf. Het verkeer dat achter het ongeval vaststaat wordt via de busbaan teruggestuurd.

Ligthart aan de leiding in Zesdaagse Amsterdam

Pim Ligthart is prima begonnen aan de Zesdaagse van Amsterdam. De renner van Vacansoleil, die vorige week nog in actie kwam in de Ronde van Beijing, gaat samen met Michael Mørkøv na de eerste dag aan de leiding. De Nederlander en de Deen hebben 63 punten verzameld.

Peter Schep en Wim Stroetinga staan met een achterstand van tien punten voorlopig op de tweede plaats. Titelverdedigers Niki Terpstra en Iljo Keisse staan derde, net voor Jens Mouris en Robert Bartko. Alle andere koppels zijn op minimaal één ronde achterstand gezet.

Karadzic en Hadzic voor tribunaal

Radovan Karadzic, de vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs, begint dinsdag voor het Joegoslaviëtribunaal aan zijn verdediging. Dinsdag gaat tevens het laatste proces voor het tribunaal in Den Haag van start. Het gaat om het proces tegen Goran Hadzic, vroeger een van de leiders van de Servische rebellen in Kroatië.

Karadzic werd ruim vier jaar geleden gearresteerd in de Servische hoofdstad Belgrado, na jarenlang onder een valse naam te hebben geleefd. Zijn proces begon drie jaar geleden. Karadzic staat terecht op beschuldiging van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, begaan tijdens de Bosnische oorlog (1992-'95).

Hij is van plan negentig minuten te spreken over zijn rol in de oorlog.

Hadzic werd vorig jaar in het noorden van Servië in de kraag gevat na meer dan zeven jaar voortvluchtig te zijn geweest. Hij staat terecht op beschuldiging van marteling, moord en deportatie in de Krajina, het gebied dat de etnische Serviërs in Kroatië voor zich opeisten toen Kroatië zich van Joegoslavië had losgemaakt.

Stewart en Pattinson weer samen gespot

Kristen Stewart en Robert Pattinson zijn voor het eerst sinds hun relatiecrisis weer samen op de gevoelige plaat vastgelegd. Het Amerikaanse programma Entertainment Tonight heeft een kiekje gepubliceerd waarop de twee samen in Los Angeles een bar bezoeken.

Volgens bronnen heeft het stel met tien vrienden vier uur doorgebracht in de bar. Ooggetuigen vertellen dat er geen enkele spanning was tussen de twee en dat het acteurskoppel het erg gezellig had.

Al langer gaan geruchten dat de 26-jarige Pattinson en de 22-jarige Stewart het weer hebben bijgelegd. Hun relatie verkeerde eerder dit jaar in zwaar weer nadat de actrice toegaf dat ze tijdens opnamen van de film Snow White and the Huntsman was vreemdgegaan met regisseur Rupert Sanders.

Stewart en Pattinson verschijnen later deze maand weer voor het eerst weer officieel samen in het openbaar om hun film The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 te promoten. Er gaan geruchten dat de twee zich nu expres samen hebben laten fotograferen ter promotie van de film, die volgende maand uitkomt.

Derde verdachte aangehouden voor branden Winschoten

De politie heeft maandagavond een derde verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichtingen in Winschoten. Het gaat om een 17-jarige jongen uit de Groningse plaats, meldt de politie dinsdag.

De aanhouding staat los van de twee eerdere aanhoudingen. De jongen zou in de nacht van 2 op 3 oktober hebben geprobeerd een supermarkt aan de Venne in brand te steken. Hij zit voorlopig vast.

Vorige week werden al een 26-jarige man en een 25-jarige vrouw aangehouden. Beide verdachten zitten nog vast en worden verhoord. Woensdag moet de man opnieuw voor de raadkamer verschijnen. Dan wordt besloten of hij nog langer in voorarrest blijft.

Met de aanhouding van een derde verdachte worden de extra maatregelen teruggeschroefd. De mobiele politiepost in het centrum verdwijnt en er worden minder agenten op straat ingezet. De politie benadrukt dat bewoners nog wel alert moeten blijven. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In Winschoten is sinds april zeker twintig keer brand uitgebroken door brandstichting. Sinds begin oktober is een noodverordening in de Groningse gemeente van kracht.

Clinton: Benghazi mijn verantwoordelijkheid

De beveiliging van het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi, waar bij een aanval op 11 september vier Amerikaanse doden vielen, was mijn verantwoordelijkheid, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton gezegd.

Clinton zei tegen CNN dat de beveiliging van alle Amerikaanse diplomatieke missies onder haar verantwoordelijkheid valt. Het Witte Huis is daar niet verantwoordelijk voor, aldus Clinton. President Barack Obama is door de Republikeinen fel aangevallen over de gebeurtenissen in Benghazi, die het leven kostte aan onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens.

In het debat tussen de kandidaten voor het vicepresidentschap, zittend vicepresident Joe Biden en diens Republikeinse tegenstander Paul Ryan, kwam de aanslag in Benghazi prominent aan de orde.

Tijdens hoorzittingen in het Congres is gebleken dat het ministerie van buitenlandze zaken meerdere verzoeken om extra beveiliging van het consulaat in Benghazi heeft binnengekregen en die verzoeken heeft afgewezen. Clinton neemt daar de verantwoordelijkheid voor. Ze zei te willen voorkomen dat Obama daar ten onrechte de schuld voor in de schoenen geschoven wordt.

Tropische storm Rafael zet koers naar Bermuda

De tropische storm Rafael, die afstevent op Bermuda, is maandag boven de Atlantische Oceaan aangezwollen tot orkaankracht. Dat meldde het Amerikaanse National Hurricane Center.

De negende tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen heeft windsnelheden van boven de 120 kilometer per uur bereikt. Naar verwachting zal Rafael dinsdag Bermuda ten oosten passeren.

Bermuda is een rijk Brits overzees gebied dat in de periode juni tot november wordt geteisterd door stormen en orkanen. Het eiland is goed voorbereid en grote schade of slachtoffers zijn zeldzaam.

'FARC wil met Nijmeijer sympathie winnen'

De FARC zet Tanja Nijmeijer in bij de vredesonderhandelingen om sympathie in Europa te winnen. Dat zeggen Colombiaanse senatoren tegen radio Caracol. Colombia reageerde eerder geïrriteerd op Nijmeijers deelname aan de besprekingen. FARC-leider Timochenko bevestigde haar komst.

De marxistische guerrillagroep wil naar jonge Europeanen het beeld uitstralen van een jonge revolutionaire beweging, die niets met terrorisme te maken heeft, stellen de geraadpleegde senatoren. Volgens het congreslid Juan Carlos Velez is Nijmeijer erbij om zieltjes te winnen. Desalniettemin zou de Colombiaanse regering de komst van Nijmeijer nu hebben geaccepteerd.

De woordvoerder van de FARC Ivan Marquez zou na een barre tocht, wegens slecht weer, pas maandag in de Cubaanse hoofdstad Havanna zijn aangekomen. Woensdag staat er in Oslo, waar de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC plaatsvinden, een persconferentie gepland.

Volgens Colombiaanse media beraden de FARC-leden die in Cuba zijn zich erop of zij wachten op de komst van Nijmeijer. Tegen haar lopen verschillende aanhoudingsbevelen die vooralsnog een vrije doortocht in de weg staan. Het feit dat zijn een buitenlandse is bemoeilijkt de zaak nog verder.

Brabantse gemeenten nemen jeugdzorg over

Twintig Brabantse gemeenten worden vanaf volgend jaar al verantwoordelijk voor de jeugdzorg in hun regio. Ze nemen de taak versneld over van de provincie omdat ze denken sneller de juiste hulp bij een kind te krijgen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De verantwoordelijkheid verschuift eigenlijk per 1 januari 2015 naar alle gemeenten, maar de Brabantse regio's in de omgeving van Den Bosch willen daar niet op wachten. Met steun van de provincie is besloten de taken al per 2013 over te dragen.

Vorige week liet kinderombudsman Marc Dullaert nog weten dat de overdracht van jeugdzorg naar de gemeenten juist stil moet worden gelegd. "De overheid faalt in het beschermen van kinderen tegen misbruik. Dan kun je nu toch niet de hele organisatie overhoop halen?", zei hij daarover.

De overdracht gaat overigens in delen. In eerste instantie gaat het alleen om de zogenoemde enkelvoudige ambulante hulp. In die gevallen krijgen kinderen hulpverlening thuis bij hun ouders. De provincie stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar om de gemeenten op de been te houden.

Klooster Martin ontvangt brief met poeder

Bij het clarissenklooster in de Waalse plaats Malonne, waar Michelle Martin verblijft, is maandag een enveloppe met poeder achtergelaten. De zusters waarschuwden de politie nadat ze de verdachte enveloppe in de brievenbus vonden.

Michelle Martin, de ex-vrouw en medeplichtige van kindermoordenaar Marc Dutroux, woont sinds haar vervroegde vrijlating enkele weken geleden in het klooster. Onderzoek moet uitwijzen om welk poeder het precies gaat. Het zou mogelijk gaan om de gevaarlijke stof antrax.

FOK! wat een weer...Eerst regen

Goedemorgen! Een gebied met regen trekt vanochtend van west naar oost over het land. Na deze regenzone komen er opklaringen ons land binnen. Dit gebeurd als eerste in het zuidwesten van het land en in de loop van de middag ook in het noordoosten. De wind is vandaag ook een belangrijke factor.

In het binnenland komt er een vrij krachtige wind te staan, maar langs de kust neemt de wind tijdelijk toe tot stormachtig. In de kustprovincies is er kans op zware windstoten en pas in de loop van de middag zal de wind langzaam gaan afnemen. De middagtemperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 13 graden. De komende dagen lijkt het in eerste instantie nog wisselvallig weer te blijven, maar rond het weekend lijkt er een duidelijke weersverbetering aan te komen. De zon zal vaker gaan schijnen en de temperatuur loopt op richting 17 of 18 graden en misschien nog wel iets warmer. Ik ben benieuwd!

Gisteren vielen er erg heftige buien in en rond Italië en ik denk dat we hier nog wel wat van zullen horen. Zware buien ook in Frankrijk, waar in Marseille zelfs sprake was van een tornado.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Weinig zonDJMO wandelde in Groningen. Helaas waren de wolken prominent aanwezig.

Aaron Paul speelt in Need for Speed-film

Gamestudio Electronic Arts heeft acteur Aaron Paul vastgelegd voor een verfilming van de racespellenserie Need for Speed. Aaron Paul is onder andere bekend als Jesse Pinkman in de hitserie Breaking Bad.

Volgens het uitgebrachte persbericht moet de film, welke door Dreamworks geproduceerd gaat worden, in 2014 gaan uitkomen. De regie zal in handen liggen van Scott Waugh, die recent nog verantwoordelijk was voor Act of Valor.

Need for Speed moet een verfilming worden van de hele spelserie. De verhaallijn zal zich dus niet toespitsen op één specifieke Need for Speed-titel.

Project Eternity verslaat Double Fine Adventure

Obsidian Entertainments RPG Project Eternity is officieel het best renderende gamesproject van Kickstarter. Hiermee heeft het het project Double Fine Adventure verslagen. Deze laatste stond tot nu toe aan kop met een eindresultaat van 3.334.890 dollar.

Met nog zo'n twintig uur te gaan staat het Kickstarter-project van Project Eternity op 3.371.082 dollar. Hiermee komen er in ieder geval strongholds in het spel te zitten. Mocht het spel 3,5 miljoen dollar halen dan stoppen de makers een tweede grote stad in het spel.

De zon en binnendragers. Een ABC.

Een zonnebril, zo valt uit het woord op te maken, heeft wat te maken met de zon. Het dragen van dergelijke attributen binnen vier muren, waar wegens overkoepelend plafond meestal geen oogverblindend licht aan te pas komt, schiet mij dan ook vaak in het keelgat waar het grootste gedeelte van mens' onzin terechtkomt: het verkeerde. De knaap op het vliegveld waar ik afgelopen week even mocht vertoeven deed ook zijn onbewuste edoch vermoeiende best een klap voor zijn domme kop te verdienen. Maar zie, ook ik leer. Ik tilde geen vinger op. In plaats daarvan dacht ik dat hij misschien wel een heel goede reden had. Een reden, die vast wel ergens in het alfabet te vinden moet zijn. Leest en aanschouw, het definitieve A-B-C van waarom je een zonnebril draagt terwijl je binnen bent!

Hudson gelooft niks van ruzie tussen Carey en Minaj

Jennifer Hudson denkt dat de vete tussen Mariah Carey en Nicki Minaj gespeeld is. Onlangs doken er beelden op van de zangeres en rapper, beiden jurylid van American Idol, die ruzie hadden over de auditie van een kandidaat.

Hudson, die bekend werd door bij een eerdere editie van de talentenjacht de finale te bereiken, kan het zich echter niet voorstellen. "Ik geloof het niet. Ik denk dat het gewoon voor de kijkcijfers van de show is", zegt de zangeres tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

In het uitgelekte filmpje zijn Carey en Minaj bekvechtend te zien. De rapper dreigde onder meer de zangeres neer te slaan en neer te schieten.

Treinkaartjes naar BelgiŽ fors duurder

Treinkaartjes naar België worden vanaf 9 december fors duurder. Een enkeltje van Amsterdam naar Brussel kost dan geen 40,40 euro maar 54 euro. Dat meldt treinreiziger.nl dinsdag. De tarieven zouden per ongeluk zijn gepubliceerd op de website van de Belgische spoorwegen (NMBS).

De tarieven zijn inmiddels weer van de website verwijderd. De reis wordt duurder omdat NS Hispeed de huidige Beneluxtrein op het traject omruilt voor de snellere Fyra. De reis van Amsterdam naar Brussel duurt dan geen drie uur meer maar slechts twee uur. Aan die tijdswinst hangt een prijskaartje, aldus treinreiziger.nl

Treinkaartjes naar Belgi&euml; fors duurder
Treinkaartjes naar Belgi&euml; fors duurder (Foto: ANP)

Deal over Schots referendum

De Schotse bevolking mag zich voor eind 2014 in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid voor Schotland. De Britse premier David Cameron en zijn Schotse ambtgenoot Alex Salmond tekenden maandag een akkoord om het referendum mogelijk te maken.

Londen en Edinburgh hebben de afgelopen weken stevig onderhandeld over het referendum. Struikelblokken waren een datum voor de volksraadpleging en de precieze bewoording van de vraag in het referendum.

Cameron zal later maandag een toespraak houden. Cameron en andere politici die tegen de Schotse onafhankelijkheid zijn wilden het referendum eigenlijk eerder dan 2014 houden, aangezien uit peilingen blijkt dat momenteel slechts een kwart tot een derde van de Schotse bevolking voor onafhankelijkheid is.

Meer producten apotheek VS verdacht

De Food and Drug Administration heeft Amerikaanse artsen maandag gewaarschuwd dat meer producten van een apotheek die met een uitbarsting van meningitis in verband is gebracht besmet kunnen zijn.

Tot nog toe zijn vijftien patiënten aan de zeldzame, door schimmel veroorzaakte hersenvliesontsteking overleden. Zij hadden steroïde-injecties tegen rugpijn gekregen. De FDA heeft de nieuwe waarschuwing afgegeven omdat nieuwe ziektegevallen mogelijk zijn veroorzaakt door andere producten van dezelfde leverancier. De toezichthouder wil nu dat artsen contact opnemen met alle patiënten die injecties hebben gekregen die door het New England Compounding Center in Framingham, Massachusetts zijn aangemaakt.

De nieuwe meldingen betreffen een geval van meningitis bij een patiënt die een ander product van de apotheek ingespoten had gekregen en schimmelinfecties bij twee harttransplantatiepatiënten.

[WRC] Ford trekt fabrieksteam terug

Ford heeft besloten aan het eind van het seizoen te stoppen met het fabrieksteam in het World Rally Championship. Het bedrijf beschijft de stap als een herziening van de zakelijke strategie vanwege de moeilijke Europese marktomstandigheden.

Roelant de Waard, vice-president, Marketing, Sales and Service van Ford of Europe, ligt de stap toe. "Ford heeft een lange en trotste geschiedenis en dit was zeker geen gemakkelijk besluit. Op dit moment hebben wij echter bepaald dat het beter voor de onderneming en het merk Ford was om onze betrokkenheid bij het WRC terug te brengen en onze activiteiten op andere gebieden te ontplooien."

Ford werkte al sinds 1997 samen met M-Sport dat de auto's voor het fabrieksteam runt. Dit bedrijf zal met semi-fabriekssteun de Fiesta in blijven zetten in het WRC. Ook het onlangs aangekondigde project van de Fiesta R5 voor de WRC-2 series zal gewoon doorgang gaan vinden. Deze auto wordt gebouwd voor een opstapklasse van jonge coureurs.

Boullier: "Grosjean rijdt in 2013 voor Lotus"

Eric Boullier heeft een einde gemaakt aan de speculatie over de positie van Romain Grosjean bij Lotus. De teambaas vindt dat de Franse coureur genoeg gedaan heeft om het stoeltje voor het seizoen 2013 veilig te stellen.

Grosjean kent een roerig jaar in de Formule 1. De Fransman was vaak betrokken bij startcrashes en is voor de race in Italië zelfs geschorst geweest. In Zuid-Korea is hij uit de problemen gebleven en als zevende over de streep gekomen. Hiermee heeft Grosjean zich voldoende bewezen en een nieuw contract verdiend. Dit zal binnenkort ondertekend gaan worden, zo weet Boullier te melden.

Westerhof door in Argentijnse challenger

Boy Westerhof heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Villa Allende bereikt. De 26-jarige Nederlander was op het Argentijnse gravel te sterk voor thuisspeler Andres Molteni. Westerhof zegevierde met de setstanden 7-5 en 6-3. Vorige week bereikte hij in San Juan nog de kwartfinale, waarin landgenoot en uiteindelijke winnaar Thiemo de Bakker te sterk was.

Westerhof keek een groot gedeelte van de eerste set tegen een achterstand aan. Toen Molteni bij 5-4 voor de set mocht serveren, brak hij terug. Westerhof won ook de volgende twee games en sleepte zo met 7-5 de eerste acte binnen.

Westerhof trok die lijn door in de tweede set. Hij brak in de tweede game en gaf zijn voorsprong in het vervolg niet meer weg. De mondiale nummer 233, die op de wereldranglijst 86 plaatsen hoger staat dan Molteni, treft in de volgende de winnaar van het Franse onderonsje tussen Guillaume Rufin en Stephane Robert.

In Villa Allende doet ook Antal van der Duim mee. Hij plaatste zich via het kwalificatietoernooi.

Dean Saunders getroffen door crisis

Zanger Dean Saunders ondervindt de gevolgen van de economische crisis. De Popstars-winnaar moet het tegenwoordig doen met een hoop minder boekingen en is inmiddels in zijn vraagprijs gezakt, vertelt hij dinsdagavond openhartig in BNN-programma De Week Van Filemon.

"Ik heb minder optredens dan voorheen, dus ik verdien ook gewoon minder dan voorheen", zegt hij in een voorproefje van de aflevering. "En de aanvragen zijn ook minder, vooral bedrijfsfeesten. Elke artiest kan ruim leven alleen al van de bedrijfsfeesten."

Volgens Saunders liegen artiesten die zeggen geen last te hebben van de crisis en zijn hun twitterberichten over mooie optredens vaak verzonnen. "Dan denk ik van: schoft man, je zit gewoon thuis. Is dat nou voor de buitenwereld, om te laten zien 'hé, ik heb er geen last van', of hoe zit dat?"

Saunders heeft zijn vraagprijs naar beneden geschroefd, van 3000 naar 2500 euro per half uur. "Ik vind nu, je moet op de kleintjes letten. Dus gelukkig is alle kleding die ik aan heb gesponsord, want ik zou dit niet kunnen betalen."

Gemeenten verliezen miljoenen op bouwgrond

Grote gemeenten hebben miljoenen euro's verlies geleden op aangekochte bouwgrond. Daardoor moet fors worden bezuinigd. Dat meldt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek.

Van de veertig gemeenten, waaronder de dertig grootste, hebben 33 een verlies van minstens een miljoen euro gemaakt. Bij elf gemeenten lag het verlies in 2011 hoger dan twintig miljoen euro.

Van de onderzochte gemeenten spant Apeldoorn de kroon. Die gemeente kocht grote stukken landbouwgrond aan, die nu onverkoopbaar zijn. In 2011 werd een verlies van 124 miljoen euro ingeboekt. Dit leidde tot het opstappen van het gemeentebestuur.

Ook de gemeenten Heerenveen (79,5 miljoen), Den Haag (64,8 miljoen), Groningen (63 miljoen), en Kaag en Braassem (46 miljoen), maakten vorig jaar fors verlies. Als de vastgoedmarkt niet aantrekt zullen gemeenten de komende jaren nog meer verlies moeten nemen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.