ProRail in actie tegen bladeren op spoor

ProRail is gestart met preventieve maatregelen tegen gladheid op het spoor. De spoorbeheerder brengt net als eerdere jaren onder meer een speciale zand- en metaalgel aan. De gel moet ervoor zorgen dat het spoor stroever wordt.

Regen en vallende bladeren leiden in de herfst regelmatig tot gladde sporen. Hierdoor kunnen machinisten langzamer optrekken en remmen, wat voor vertraging zorgt. Naast het aanbrengen van de gel worden ook de bladeren op en langs het spoor verwijderd. Daarnaast worden struiken en bomen regelmatig gesnoeid.

De gel wordt dagelijks voor de ochtendspits aangebracht op acht trajecten die regelmatig met gladde sporen kampen. Het gaat onder meer om de trajecten Utrecht - Zwolle en Nijmegen - Den Bosch. De gel wordt aangebracht door treinen die zijn uitgerust met een speciale installatie. Indien nodig herhaalt ProRail het insmeren van de rails voor de avondspits en in de weekends.

Ondanks alle maatregelen benadrukt ProRail dat het niet valt uit te sluiten dat herfstweer alsnog voor vertraging gaat zorgen.