Sportbons Australië wil sterker dopingagentschap

John Coates, hoofd van het Australisch olympisch comité, vindt dat het antidopingagentschap van zijn land meer bevoegdheden moet krijgen. Coates, ook voorzitter van het internationale sporttribunaal CAS, wil dat sporters die doping hebben gebruikt, verplicht worden te getuigen. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA heeft die mogelijkheid wel.

Coates schrijft aan de Australische minister van sport Kate Lundy dat de regering moet overwegen om de positie van het Australisch dopingagentschap ASADA te versterken. "Zonder de macht om schriftelijke of mondelinge bewijzen af te dwingen wordt het moeilijk dopingovertredingen goed te onderzoeken", licht Coates zijn brief toe.

In het USADA-rapport over Lance Armstrong dat woensdag verscheen wordt de Australische oud-wielrenner en huidig ploegleider van Orica-GreenEdge Matthew White door verschillende getuigen genoemd als dopinggebruiker. White, die jaren voor de US Postal-ploeg van de Amerikaan reed, gaf daarop toe dat hij doping gebruikte.

Toen ASADA daarop besloot een onderzoek naar hem in te stellen legde White zijn functie bij de Australische formatie tijdelijk neer. Het dopingagentschap kan daarbij geen gebruik maken van de onderzoeksmethoden die de Amerikaanse dopingonderzoekers tot hun beschikking hebben.

In Nederland pleit de Dopingautoriteit eveneens voor meer bevoegdheden. Door beperkte juridische mogelijkheden kan het antidopingbureau vooralsnog geen onderzoek instellen naar de uitspraken van Levi Leipheimer. In het USADA-rapport noemt de oud-Raborenner de namen van een renner en een arts die onder contract stonden bij de bankiersformatie.