Milieuorganisatie wil minister van Voedsel

Redactie

In het nieuwe kabinet moet een minister van Voedsel komen. Daarvoor pleit milieuorganisatie Natuur & Milieu. Volgens de organisatie is een gerichte aanpak vanuit één ministerie nodig om oplossingen te vinden voor problemen met de voedselproductie en eetpatronen, zodat iedereen betaalbaar en gezond kan blijven eten.

Volgens Natuur & Milieu zijn er nu zeven ministeries betrokken bij het voedselbeleid. Een minister van Voedsel is daarom nodig om 'samenhangende oplossingen daadkrachtig door te kunnen voeren', aldus de organisatie op Wereldvoedseldag.

De bewindsman of -vrouw zou vooral verbindingen moeten leggen tussen de productie en de consumptie van voeding. Hij of zijn zou er verder voor moeten zorgen dat mensen meer groente en fruit gaan eten, dat er een vettaks komt om overgewicht tegen te gaan en dat in het Afghaanse Kunduz niet alleen politieagenten, maar ook boeren worden opgeleid.

De milieuorganisatie noemt ook namen van mensen die volgens Natuur & Milieu geschikt zijn voor het ministerschap. Onder anderen PvdA-Kamerlid Frans Timmermans, topkok Pierre Wind, presentatrice Yvon Jaspers en gewichtsconsulte Sonja Bakker zouden het volgens Natuur & Milieu goed doen als minister van Voedsel.