De zon en binnendragers. Een ABC.

Henk (PlaneetHenk)

Henk!Een zonnebril, zo valt uit het woord op te maken, heeft wat te maken met de zon. Het dragen van dergelijke attributen binnen vier muren, waar wegens overkoepelend plafond meestal geen oogverblindend licht aan te pas komt, schiet mij dan ook vaak in het keelgat waar het grootste gedeelte van mens' onzin terechtkomt: het verkeerde. De knaap op het vliegveld waar ik afgelopen week even mocht vertoeven deed ook zijn onbewuste edoch vermoeiende best een klap voor zijn domme kop te verdienen. Maar zie, ook ik leer. Ik tilde geen vinger op. In plaats daarvan dacht ik dat hij misschien wel een hele goede reden had. Een reden, die vast wel ergens in het alfabet te vinden moet zijn. Leest en aanschouw, het definitieve A-B-C van waarom je een zonnebril draagt terwijl je binnen bent!


Asociaal. Oogcontact is belangrijk wanneer je met iemand communiceert, of 'sociaal' bent. Het verhinderen hiervan is dat dus niet. Je bent een Aso!

Bont. Behalve een kekke zonnebril draag je ook een jas met vakjes, een gele pet en paarse schoenen. Zo ben jij gewoon, een veelkleurig mens. Mooi man!

Cognitief onderontwikkeld. Je loenst je eigen broekzak in. Je ziet geen steek en die bewegende schaduwen voor je, daar krijg je hoofdpijn van. Een donkere bril maakt dat allemaal milder.

Duisternis. Depressie. Donker. Je draagt zwarte kleding, haat alles wat blij is en je luistert naar Depeche Mode. Duh.

Eikel. Je bent gewoon een enorme lul. Een werkelijke zak. Een zak hooi van dusdanig afvoerputjesallooi dat ik nog vier stukjes kan doortikken over je geestelijke stank en dan amper door de inleiding heen ben. De meest voorkomende van alle 'binnendragers'.

Frans. Deze mensen kunnen verdorie overal mee wegkomen. Het is dankzij hen dat zelfs ik zo nu en dan een roseetje aan de lippen zet. Heb je wel eens een Frans meisje gezien dat rookt? Een schuin gekanteld hoofd inhaleert van een sigaret die door twee van haar elegante vingers bij haar getuite lippen wordt gehouden. In bikini. Je bent verliefd. Franse mannen zijn ook de enige mannen die weg kunnen komen met skinny jeans.

Gluren. Niemand ziet waar jij door je getinte glazen heen loert. Kort rokje hier, decolleteetje daar. Je kan kijken waar je wilt, naar dat meisje van amper 18 of die oudere vent die aan zichzelf zit. Weet dit, we zien het misschien niet aan je ogen, maar wel aan je erectie.

Haast. Je moest zo snel ergens wezen dat je écht geen tijd had om dat brilletje af te zetten. Je weet het, niet chique, maar je zet hem heus af zodra je je handen vrij hebt. Ik heb begrip.

Indruk. Je bent ervan overtuigd dat het dragen van een zonnebril, waar dan ook, indruk maakt. Jij draagt je zonnebril ook terwijl je op het toilet het lichtknopje niet kunt vinden. De overeenkomst met Nazisme? Het is beide een foute overtuiging.

Jezelf. Jij bent gewoon jij en je doet wat je wilt. Hoe cool is dat? Wij moeten er maar mee dealen. Zie 'E'.

Kater. Dat je van bed moest was al erg. Maanlicht doet al pijn. En al dat geluid om je heen. Al met al geen pretje, dat leven. We hebben het allemaal meegemaakt, vriend.

Liefdesverdriet. Je ogen, hoe opgezwollen zijn ze. Je schouders hangen, je wangen zijn rood. Het snot uit je neus stroomt je mond in. Je hart werd vloeibaar en je huilde het weg. Maar je ogen, die houd je nog even voor jezelf.

Moordenaar. Je hebt die blik in je ogen, je weet het van jezelf. Lust en gevaar en messen en haken en hijgen en snuiven en dood en altijd alert en altijd op jacht. Ziet iemand je ogen, word je meteen opgepakt. Geloof mij, ik weet wat het is.

The 80's called!Normaal. Tuurlijk, iedereen om je heen die prima ziet in een gebouw zónder een zonnebril te dragen, díe is gek. Jij niet. Jij bent normaal. Daarom zit er ook een kip in je handtas. Altijd een ei bij de hand. En veren. Je voert haar een roze koek. Net als je zonnebril. 

OCD. Je moet je zonnebril ophouden. Deze afdoen is er simpelweg niet bij. In de meeste gevallen zie je dit met handen wassen of altijd dingen aan moeten raken. Obsesive Compulsion Disorder. Tik.

Respect. Maar heb je wel door hoe imbeciel je er nu uitziet? Als ik een zonnebril draag waar het niet hoort, lees “uit de zon”, dan zie ik gewoon minder. Detail gaat verloren, dat soort dingen. Rrrrespect krijg je van mij dus ook nooit, mocht je binnen een zonnebril dragen. You sir/madam, are a fool.

Sloerie. Bij het samenstellen van een alfabet vraag je wel eens wat rond. Meer dan drie vrouwen riepen bij de letter 'S' meteen dit woord en enkele varianten, die ik hier niet kan noemen. Het waren 'slet' en 'slakkenspoor'. Hoe dit met elkaar samenhangt weet ik niet, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel.

TIGA. Als je Tiga bent, draag je sowieso je zonnebril al in de nacht, dus waarom ook niet binnen? In dit geval mag het. Niet weten wie dit is? Even klikken!

UV-straling. Wees gerust, die schadelijke UV straling krijg je in een publieke ruimte echt niet op je huidje en in je ogen gestraald. Dit is dus géén geldige reden!

Vampier. Over het wel en wee van de vampier is weinig bekend. Wegens gebrek aan uitsluitend bewijs is het nog steeds niet duidelijk aan welk licht ze nu wel of geen hekel hebben. Zelf eet ik veel knoflook, dus ik kom ze nooit tegen.

Weerwolf. Zijn weerwolven allergisch voor licht? Wie zal het met zekerheid zeggen? Ik eet in ieder geval erg veel bananen, dat houdt ze op afstand. Niet waar, zegt u? Bewijs, vraag ik u!

X-Ray. Jouw bril is een speciale bril, waarmee je door muren kijkt. En door rokjes en door topjes. Waarschijnlijk de allerbeste reden in dit alfabet.

YOLO. Je leeft maar één keer en dus moet je ook eens ergens volledig voor paal hebben gestaan met een zonnebril op.

Zonnebril af. Mocht er ooit een publieke ruimte onder mijn gezag komen, hang ik een bordje met deze tekst op. Tenzij je een briefje van de dokter hebt.