Obama wil tij keren in tweede debat

Redactie

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou dinsdagavond graag zijn prestatie van het vorige debat herhalen. Voor president Barack Obama geldt het tegenovergestelde.

Met nog 21 dagen te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de strijd verworden tot een nek-aan-nekrace. Zowel Romney als Obama zal de komende weken proberen een kleine groep zwevende kiezers in een aantal cruciale 'swing states' voor zich te winnen. Het gaat om Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia en Wisconsin. Hoewel Romney en Obama in nationale peilingen feitelijk gelijk staan, heeft Obama in de meeste 'swing states' nog steeds een voorsprong.

Obama heeft aangegeven zich niet, zoals in het eerste debat, terughoudend op te stellen. De president zei deze week dat hij 'te beleefd' was tijdens het eerste debat en zijn adviseurs hebben een agressievere Obama beloofd.

Romney zal klaar moeten zijn om de gematigde standpunten die hij in het eerste debat uitdroeg te verdedigen. Gedurende de Republikeinse voorverkiezingen, en ook in de maanden daarna, stelde Romney zich op als zeer conservatief op het gebied van bijvoorbeeld de gezondheidszorg en overheidstoezicht op bedrijven. In het vorige debat stelde hij zich echter een stuk gematigder op. Obama zal waarschijnlijk proberen hem hierop aan te vallen.

Het tweede debat heeft het format van een dorpsvergadering. Zwevende kiezers in het publiek, die zijn geselecteerd door opiniepeiler Gallup, gaan de twee kandidaten vragen stellen. Een agressieve opstelling werkt minder goed in dit format, waarin het voor de kandidaten juist zaak is een band op te bouwen met het publiek. Vier jaar geleden koos de Republikeinse presidentskandidaat John McCain ervoor Obama hard aan te pakken, maar deze tactiek leek toen niet goed te vallen.