GroenLinks-voorzitter zag gedoe met lede ogen aan

Redactie

"Net als alle andere leden van GroenLinks zat ik erbij, keek ik ernaar en dacht: wat gebeurt er in hemelsnaam?" De maandag benoemde interim-voorzitter van GroenLinks Eduard van Zuijlen zag zijn partij in verval raken en besloot om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Hij omschrijft zichzelf als iemand die problemen niet uit de weg gaat. "Dat is nu eenmaal de aard van het beestje."

Van Zuijlen wil ervoor zorgen dat alle 26 duizend partijleden het gevoel weer krijgen dat GroenLinks hun partij is. "We hebben natuurlijk allemaal gezien wat er is gebeurd. Een aftredende fractievoorzitter, een aftredend partijbestuur, een aftredende commissievoorzitter: dat geeft geen prettig beeld. Iedereen heeft zich gestoord aan al die perikelen."

Op de oorzaken van de malaise bij GroenLinks wil Van Zuijlen niet ingaan. "De commissie onder leiding van Nel van Dijk onderzoekt dat nu. Ik wil haar niet voor de voeten lopen." Van Dijk nam vorige week de plaats in van Andrée van Es, die opstapte uit vrees niet als objectief gezien te worden.

Het interim-bestuur zal tot uiterlijk begin maart de zaken waarnemen, verwacht Van Zuijlen. Daarna wordt op een partijcongres een nieuw bestuur gekozen. Van Zuijlen zegt tegen Novum Nieuws 'geen enkele ambitie' te hebben om daarna een bestuurlijke functie te bekleden bij GroenLinks.

Van Zuijlen is burgemeester van het Groningse Menterwolde. "Ik sta dus letterlijk op enige afstand van wat zich allemaal op het partijbureau in Utrecht en in de fractie in Den Haag heeft afgespeeld. Ik ken de partij behoorlijk, maar zit er zeker niet te diep in."

"Ik heb vanuit mijn functie de nodige ervaring met verbinden, met mensen weer bij elkaar brengen. Dat is precies wat ik de komende maanden wil doen als voorzitter van GroenLinks en wat volgens mij nu ook hard nodig is."

Het complete partijbestuur van GroenLinks trad af naar aanleiding van de gang van zaken rond het vertrek van Jolande Sap als partijleider. Zo'n 150 GroenLinksers hadden aangegeven in het interim-bestuur van de partij plaats te willen nemen. Ze konden zich tot vorige week aanmelden.

Het partijbestuur wordt verder gevormd door Ruud Grondel, Jaap van der Haar, Gert-Jan Krabbendam, Bart de Leede en Harriet Tiemens. Van Zuijlen kent zijn collega-bestuursleden nog niet. "Met een van hen heb ik even gebeld, de rest moet ik nog ontmoeten. Maar volgens mij is het een goed afgewogen team."