FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 oktober 2012

Poolse plukkers 'schandalig' gehuisvest

Bij een frambozenteler in het Limburgse Kessel waren acht Poolse medewerkers gehuisvest in 'schandalige leefomstandigheden'. Dat meldt vakbond FNV-bondgenoten.

Volgens omroep L1 bracht de bond woensdagochtend een bezoek aan het terrein waar de teler twee brakke caravans had geplaatst voor de Polen. Voor de beschimmelde en verrotte accomodatie ving de frambozenteler elke maand 1500 euro.

Ook een wethouder van de gemeente Peel en Maas nam een kijkje bij de woonsituatie van de frambozenplukkers. Naar aanleiding van wat hij zag, heeft hij per direct de vergunning van de teler om mensen te huisvesten ingetrokken. Houdt de teler zich daar niet aan, volgen sancties.

Jolie tast diep in buidel voor Malala

Angelina Jolie tast diep in de buidel om het Pakistaanse meisje Malala Yousufzai te steunen. De 37-jarige actrice geeft vijftigduizend dollar aan de Women of the World Foundation, ter ere van de onlangs door de Taliban neergeschoten kinderrechtenactiviste.

De stichting heeft de Women of Impact Award for Girls' Education in het leven geroepen om vrouwen en meisjes te steunen die zich inzetten voor onderwijs voor jonge meisjes in Pakistan en Afghanistan. "De stichting Education Partnership for Children of Conflict van Angelina Jolie levert de eerste bijdrage van vijftigduizend dollar", schrijft de Women of the World Foundation op haar website.

Jolie schrijft in een column op de website The Daily Beast dat ze haar kinderen heeft verteld over Malala. "Ze vonden het moeilijk te begrijpen dat dit een wereld is waarin mensen een kind willen vermoorden, van wie haar enige 'misdaad' is dat ze wil dat zij en andere kinderen naar school mogen." Een van haar kinderen wil een standbeeld oprichten voor de 14-jarige Malala, die nog in het ziekenhuis ligt.

Jolie, die bekendstaat om haar liefdadigheidswerk, heeft nog een idee hoe Malala geëerd kan worden. "Als de commissie van de Nobelprijs voor de Vrede bijeenkomt, verwacht ik dat de dappere Malala serieus wordt overwogen."

Editors sluit Rock Werchter 2013 af

Rock Werchter heeft zijn afsluiter voor volgend jaar gevonden. De Britse indierockband Editors is de laatste band die in juli op het podium klimt in Werchter. Dat maakte de organisatie van het Vlaamse festival woensdag bekend. Editors stond al vier keer eerder op Rock Werchter

Editors brengt tijdens de show nieuw materiaal ten gehore. Maar ook hits als Smokers Outside the Hospital Doors en Papillon zullen waarschijnlijk de revue passeren.

Editors heeft een bijzondere band met Rock Werchter. In 2008 verzorgde de band het duizendste optreden van Rock Werchter. Ook vorig jaar stonden de heren op het vierdaagse festival.

Rock Werchter, dat plaatsvindt van 4 tot en met 7 juli, strikte eerder Rammstein, Blur en Green Day als headliners. Die drie bands sluiten de eerdere festivaldagen af. Kaarten voor Rock Werchter zijn vanaf vrijdag 2 november te koop.


Editors sluit Rock Werchter 2013 af (Foto: Novum)

Vrouw gearresteerd bij Klaagmuur vanwege sjaal

Een joodse activiste is dinsdag gearresteerd bij de Klaagmuur omdat ze een religieuze sjaal droeg die volgens orthodoxe joden alleen door mannen mag worden gedragen. Dat heeft een woordvoerder van de Israëlische politie woensdag gezegd. De politie verbiedt vrouwen zich bij de Klaagmuur te begeven met de sjaal om orthodoxe joden niet tegen de haren in te strijken.

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld is de vrouw aangehouden wegens het veroorzaken van overlast en het dragen van de sjaal. De politie zegt met het beleid opstootjes bij de Klaagmuur met orthodoxe joden te willen voorkomen.

De vrouw, Anat Hoffman, staat aan het hoofd van een liberale joodse organisatie genaamd Women of the Wall. Toen ze werd gearresteerd ging ze net tweehonderd Amerikaanse vrouwen voor in een gebed bij de Klaagmuur. Volgens Hoffman moest ze op het politiebureau al haar kleren uitdoen voordat ze gefouilleerd werd en moest ze de nacht in de cel doorbrengen. Ze is woensdag vrijgelaten, nadat ze had beloofd een maand lang niet in de buurt van de muur te komen.


Vrouw gearresteerd bij Klaagmuur vanwege sjaal (Foto: Novum)

Z-Afrika: honderden neushoorns gedood dit jaar

De illegale jacht op neushoorns in Zuid-Afrika heeft dit jaar al aan 455 neushoorns het leven gekost. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van milieu gezegd. De neushoorn wordt met uitsterven bedreigd.

Het aantal neushoorns dat tot dusver in 2012 is gedood overstijgt nu al het totaal van vorig jaar, toen 448 neushoorns het leven lieten door de illegale jacht. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn 207 mensen gearresteerd voor het verhandelen van neushoornhoorns.

De vraag naar neushoornhoorn komt vooral uit Azië, waar mensen geloven dat de hoorns allerlei kwalen kunnen genezen.

Regisseur zocht negen maanden naar wonderkind

Regisseur Benh Zeitlin heeft negen maanden gezocht naar de geschikte hoofdrolspeler voor zijn drama Beasts of the Southern Wild. "Als je een film maakt die rust op de schouders van een 6-jarige, dan is dat je film", zegt de Amerikaan voor de camera van Novum Nieuws. "Dan moet je een wonderlijk kind vinden."

Zeitlin heeft gedurende de audities ruim vierduizend kinderen de revue zien passeren. "Het is ons wel gelukt." Uiteindelijk viel de keuze op de inmiddels 8-jarige Quvenzhané Wallis. "Zij is echt een protegé."

Beasts of the Southern Wild gaat over de 6-jarige Hushpuppy. Ze groeit op in een moerasachtig gebied dat dreigt te overstromen door het smeltende poolijs. De film wordt overladen met goede kritieken en er wordt zelfs al gesproken over de Oscars.

Zeitlin maakt met het drama zijn regiedebuut en had het grote succes niet aan zien komen. "De film is meer gemaakt als buurthuiskunst. Ik had nog nooit geregisseerd, we hadden geen budget, de producenten hadden zoiets nog nooit gedaan en de film valt niet echt binnen een genre. Dan verwacht je niet dat iemand deze film gaat bekijken."

Beasts of the Southern Wild draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Regisseur zocht negen maanden naar wonderkind (Foto: Novum)

Man in VS opgepakt om terreurplan

De Amerikaanse autoriteiten hebben een man gearresteerd die het gebouw van de Federal Reserve in New York op wilde blazen. Het gebouw ligt op slechts enkele straten afstand van waar het World Trade Centre vroeger stond.

De 21-jarige Quazi Nafis werd woensdagochtend gearresteerd na een operatie met een undercoveragent van de FBI. Ook het politiekorps in New York was bij de operatie betrokken. De man had een busje, waarvan hij dacht dat het gevuld was met explosieven, naast het pand geparkeerd en had geprobeerd het op te blazen. Vervolgens werd hij gearresteerd.

Dance levert half miljard euro per jaar op

De grote internationale successen van de Nederlandse dj's en de dance-scene is van grote betekenis voor de Nederlandse economie. In ons land gaat er jaarlijks ruim een half miljard euro (587 miljoen euro) in om. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat woensdag is gepresenteerd op het Amsterdam Dance Event (ADE) in Amsterdam.

Het onderzoek, uitgevoerd door economisch advieskantoor EVAR Advisory Services in opdracht van ADE, ID&T en Buma/Stemra, laat zien dat met name de grote festivals en evenementen (met meer dan 3000 bezoekers) aan economisch belang hebben gewonnen. In 2011 waren deze naar schatting goed voor ruim 137 miljoen euro, een groei van bijna 68 procent ten opzichte van 2002.

Ook de economische bijdrage van dj’s en muziekproducenten is sterk gegroeid. Geraamd wordt dat hun activiteiten een financiële stroom van ruim 254 miljoen euro genereren.

Nederlandse evenementenorganisatoren doen, met ID&T als 'gezichtsbepalende exporteur', naar schatting met 35 miljoen euro ook goede zaken in het buitenland. Een groeiend aantal buitenlandse bezoekers weet de Nederlandse dance-evenementen te vinden. De ruim 20 festivals met internationale bezoekers genereerden in 2011 in totaal bijna 10 miljoen euro aan recette en overige bestedingen.

Het eerste exemplaar van het rapport was voor dj Armin van Buuren.

Dance levert half miljard euro per jaar op
Dance levert half miljard euro per jaar op (Foto: ANP)

Wozniacki via Radwanska naar kwartfinale Moskou

Caroline Wozniacki heeft de kwartfinale van het WTA-toernooi in Moskou bereikt. De als derde geplaatste Deense was woensdag met 6-1 en 6-3 te sterk voor de Poolse Urszula Radwanska. Ze staat in haar volgende partij tegenover Dominika Cibulkova. De Slowaakse, als vijfde ingeschaald, klopte de Bulgaarse Tsvetana Pironkova met 6-2 en 6-3.

Voor de Française Marion Bartoli verliep het minder voorspoedig in de tweede ronde. De nummer twee van de plaatsingslijst ging met 6-3 en 6-0 onderuit tegen de Zweedse Sofia Arvidsson. Ook voor Lucie Safarova (8) viel het doek. De Tsjechische bleek niet opgewassen tegen landgenote Klara Zakopalova: 6-4 en 6-4.

Bij de mannen konden de geplaatste spelers Viktor Troicki uit Servië en Denis Istomin uit Oezbekistan hun koffers pakken. De als derde geplaatste Troicki verloor met 1-6, 6-3 en 2-6 van de Tunesiër Malek Jaziri. Voor Istomin, als zesde geplaatst, bleek de Tsjech Lukas Rosol een te grote hindernis: 6-4, 4-6 en 3-6.


Wozniacki via Radwanska naar kwartfinale Moskou (Foto: Novum)

Overvaller snaait ook Pokémon-plaatjes mee

Een man die begin deze maand een speelgoedwinkel in Amsterdam Zuidoost overviel had het behalve op geld ook voorzien op de voorraad Pokémon-plaatjes. Dat laat de politie woensdag weten. De politie, die de Pokémon-dief nog niet te pakken heeft, schat dat het gaat om een man van tussen de 25 en 30 jaar oud.

De overval op de Intertoys aan het Bijlmerplein vond 4 oktober aan het begin van de avond plaats. De man liep wat door de winkel en wilde uiteindelijk een armbandje afrekenen. Toen de caissière de streepjescode wilde scannen, werd ze met een mesje bedreigd en moest ze de inhoud van de kassa en de pakjes met plaatjes van de Japanse animatiefiguurtjes afgeven.

De man liep uiteindelijk met geld en plaatjes de winkel uit. Het incident werd vastgelegd door beveiligingscamera's.

Vier gewonden door ontploffend busje Bellingwolde

Vier vrouwen zijn woensdagavond in het Groningse Bellingwolde gewond geraakt toen het bestelbusje waarin ze reden ontplofte. Ze zijn met brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht, twee van hen zijn er ernstig aan toe. Dat meldt een woordvoerder van de politie. De vrouwen zijn 23, 20 en 18 jaar oud.

Het busje van een dakdekkersbedrijf reed om 19.45 uur over De Klieve. Vermoedelijk is een gasfles geëxplodeerd. Het busje werd door de knal compleet verwoest.

Een van de vier had een veiligheidsgordel om en moest door buurtbewoners bevrijd worden. Ze werd vervolgens onder de douche gezet. Ze liep ernstige brandwonden op.

Het busje kwam in een tuin tot stilstand. Wonder boven wonder raakten er geen woningen beschadigd.

Senaat Italië neemt anticorruptiewet aan

De Italiaanse senaat heeft woensdag een verwaterde anticorruptiewet aangenomen. Italië kampt momenteel met het ernstigste corruptieschandaal in twintig jaar.

De senaat keurde het wetsvoorstel goed met 228 stemmen tegen 33. Twee senatoren onthielden zich van stemming. De Kamer van Afgevaardigden moet zich nu nog over het voorstel uitspreken.

Minister van justitie Paola Severino ging in op de kritiek op het wetsvoorstel. Zo is een deel van de wet geschrapt dat voorschreef dat mensen die van bepaalde misdaden zijn veroordeeld zich niet verkiesbaar mogen stellen voor een politiek ambt. Volgens Severino is dat nog steeds een prioriteit voor de regering, maar zou de huidige wet vertraging hebben opgelopen als dat deel niet was geschrapt.

Severino zei tevens dat de corruptieonderzoeken die nu lopen, veelal naar lokale en regionale politici, ernstiger zijn dan de zogeheten Operatie Schone Handen uit de jaren negentig. Die onderzoeken brachten uiteindelijk een hele politieke klasse ten val.

Dokter Ferrari: "Getuigenissen zijn vals"

In de rapporten van USADA over de dopingbeschuldigingen aan het adres van Lance Armstrong word vaak de naam genoemd van Michele Ferrari, de Italiaanse doktor die Armstrong zou bijstaan. Voor het eerst laat Ferrari nu van zich horen, namelijk via de website van zijn zoon.

"Het rapport van het Usada is opgebouwd rond valse getuigenissen van zes renners: Landis, Hamilton, Vande Velde, Hincapie, Leipheimer en Danielson", aldus Ferrari, die door het Usada levenslang geschorst is. "Maar er is geen objectief bewijs. Kennelijk was er nooit iemand anders aanwezig toen ik renners zogezegd doping toediende. Er is één uitzondering: Landis zegt dat hij erbij was toen ik bloed van Hincapie aftapte. Toch wel jammer dat Hincapie zich daar niets van kan herinneren."

Ook het feit dat er na 2005 nog sprake was van een professionele relatie spreekt Ferrari tegen. "De betalingen die ik toen kreeg waren achterstallige betalingen. Ik heb in de lente van dat jaar geen testen afgenomen van Armstrong, wel van Danielson. Misschien dat Armstrong daar ook was als trainingsmakker van Danielson, maar dat herrinner ik me niet meer."

Tientallen tips over schilderijenroof Kunsthal

De politie heeft 'tientallen tips' binnengekregen over de kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam. Dat laat de politie woensdagavond weten. Rechercheurs hebben met meerdere getuigen gesproken.

Uit onderzoek is gebleken dat de inbrekers maandagochtend om 03.15 uur via een deur aan de achterkant van het gebouw aan de Westzeedijk naar binnen zijn gekomen. Ze waren 'binnen zeer korte tijd' weer buiten met zeven zeer kostbare schilderijen. Er waren geen sporen van braak.

Het alarm is wel afgegaan. Agenten en beveiligingsmedewerkers troffen vervolgens niemand meer in het pand aan.

De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. Een team van die omvang wordt normaal alleen op moordzaken gezet.

Zalmaffaire dreigt uniek restaurant te nekken

De commotie rond de zalmproducten van de firma Foppen uit Harderwijk brengt het enige zalmrestaurant van Nederland in het Gelderse Heerewaarden in ernstige problemen. Sinds bekend werd dat door verontreiniging van de industriezalm zeker twee mensen om het leven kwamen, is de omzet van het restaurant uit 1875 met meer dan 80 procent teruggelopen, zegt eigenaar Don Elsman. "In het weekeinde waren er twee gasten."

Heerewaarden aan de Maas is van oudsher een dorp van zalm- en steurvissers. Die vissen kwamen tot halverwege de vorige eeuw zo veel in de grote rivieren voor, dat het officieel verboden was om huispersoneel vaker dan driemaal per week zalm voor te schotelen.

Zalmaffaire dreigt uniek restaurant te nekken
Zalmaffaire dreigt uniek restaurant te nekken (Foto: ANP)

Gegijzelde Bosschenaar na negen dagen bevrijd

De Haagse politie heeft begin deze maand een gijzeling beëindigd. Een 43-jarige man werd al negen dagen vastgehouden. Drie mannen zijn aangehouden, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag weten.

De Bosschenaar werd 26 september in het centrum van Den Haag door een aantal mannen meegenomen in een auto. Hij werd naar een woning gebracht, waar hij werd vastgebonden. De ontvoerders eisten vervolgens een miljoen euro aan losgeld.

De politie startte een onderzoek, dat leidde naar een woning in Den Haag. Een arrestatieteam viel het huis 5 oktober binnen en trof de man geblinddoekt op een matras aan. Drie mannen die in de woning waren, een 33-jarige en een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 36-jarige man uit Den Haag, werden opgepakt.

Het slachtoffer maakt het volgens justitie naar omstandigheden goed. De verdachten zitten nog minstens drie maanden in voorarrest, bepaalde de raadkamer woensdag. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Extreem Grieks parlementslid mag vervolgd worden

Een parlementslid van de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad is zijn immuniteit voor rechtsvervolging kwijt. Het parlement stemde er met overgrote meerderheid mee in om Konstantinos Barbarousis, die verdacht wordt van deelname aan geweld tegen straatverkopers, zijn onschendbaarheid te ontnemen.

De Gouden Dageraad, tot voor kort een partij in de marge, sleepte bij de parlementsverkiezingen in juni achttien zetels in de wacht. De partij geeft buitenlanders de schuld van de economische neergang in het land.

Vorige maand verscheen een video op internet waarin leden van de Gouden Dageraad, onder wie Barbarousis, te zien waren die kraampjes kort en klein sloegen. Volgens de leden van de partij hadden de straatverkopers geen vergunning om hun waren aan te bieden.

Bij de blinde stemronde stemden 218 parlementsleden ervoor om Barbarousis zijn immuniteit te ontnemen. Drie mensen stemden tegen, en een onthield zich van stemming.

Patrick Martens is te horen als Asterix

Eerder konden we al twee video's bekijken van de Asterix en Obelix-recordingopnames. Wij zagen daarin Jeronimo en Youp van 't Hek. In deze derde en laatste video is Patrick Martens te zien, die de stem van Asterix op zich neemt.

Asterix is klein, slim en dapper. Hij staat in zijn dorp bekend als één van de slimste inwoners. Daarom krijgt hij vaak de gevaarlijke en exotische missies toegewezen. Hoewel hij net als zijn dorpsgenoten van een goed gevecht houdt, zoekt hij niet moedwillig vechtpartijen op (iets wat de meeste andere Galliërs wel doen). In gevechten vertrouwt Asterix vooral op de bovenmenselijke kracht die de toverdrank van de druïde Panoramix hem geeft.

De film Asterix en Obelix: Op Bezoek Bij De Britten draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Koeman voorzichtig met rentree De Vrij

Feyenoord-trainer Ronald Koeman wil geen risico nemen met verdediger Stefan de Vrij, die op het punt staat terug te keren bij de Rotterdammers. De Vrij hoopt zondag tegen VVV-Venlo zijn rentree te kunnen maken, maar volgens Koeman is dat nog absoluut niet zeker. De verdediger kampte lange tijd met een hamstringblessure, die hij op 30 augustus opliep tijdens het Europa League-duel met Sparta Praag.

"Maar we doen voorzichtig", zo liet Koeman optekenen door Voetbal International. "Stefan moet echt alles kunnen meedoen, wil ik hem selecteren." In Venlo zal een andere verdediger wél zijn opwachting maken. Joris Mathijsen is hersteld van zijn hamstringblessure.

"Joris is helemaal fit en heeft geen problemen meer. Ik ben blij dat 
hij terug is, hoewel Terence Kongolo hem prima heeft vervangen", aldus Koeman. Laatstgenoemde verdediger is zondag geschorst na zijn rode kaart tegen FC Groningen van vorige week.

Matthew Fox schaamt zich rot voor dronkemansrit

Matthew Fox vindt het behoorlijk gênant dat hij eerder dit jaar is aangehouden wegens rijden onder invloed. "Ik was daar echt niet blij mee", zei de 46-jarige acteur woensdag in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Ik schaamde me rot."

Fox is naar eigen zeggen een wijzer mens sinds hij na zijn aanhouding een training over alcoholmisbruik heeft gevolgd. "Ik heb gehoord dat vijftig procent van mensen die zijn opgepakt met drank achter het stuur in herhaling valt", zegt de Lost-acteur. "Dat verbaast me, na wat ik allemaal heb meegemaakt. Mij gebeurt het nooit meer."

De acteur kwam vorig jaar ook al in aanraking met justitie toen een buschauffeur hem ervan beschuldigde dat hij haar had mishandeld. "Het is een moeilijk jaar geweest voor mij en mijn familie", zegt hij. "Het is lastig als je vals beschuldigd wordt. Ik heb nog nooit een vrouw geslagen. Nooit gedaan, en dat zal ik ook nooit doen."

Grootschalige oefening Israël en VS

De legers van de Verenigde Staten en Israël houden later deze maand een grote militaire oefening. Dat hebben Amerikaanse en Israëlische generaals gezegd.

Aan de oefening, die gericht is op het simuleren van aanvallen met korte- en langeafstandsraketten en het afslaan van dergelijke aanvallen, doen 3500 Amerikaanse en duizend Israëlische militairen mee. De oefening staat al meer dan twee jaar gepland.

De eerste Amerikanen zijn al in Israël aangekomen. Ook Amerikaanse militairen die gestationeerd zijn in Europa doen mee aan de oefening.

Van der Vaart geblesseerd terug bij HSV

Oranje-international Rafael van der Vaart heeft aan het WK-kwalificatieduel met Roemenië (1-4) een spierblessure overgehouden. De blessure van de middenvelder is geen zware, maar Hamburger SV-trainer Thorsten Fink twijfelt of Van der Vaart inzetbaar is voor het komende competitieduel tegen VfB Stuttgart. Datzelfde geldt voor ploeggenoot Milan Badelj.

Van der Vaart speelde met Oranje mee in de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië. De spelmaker wist in beide wedstrijden te scoren. Dinsdagavond in Boekarest werd Van der Vaart een kwartier voor tijd gewisseld.

De voormalige middenvelder van Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur keerde afgelopen zomer terug in Hamburg.

Zeilster Bos-De Koning gaat op voor Ocean Race

Zeilster Marcelien Bos-de Koning maakt kans op een plaats op een vrouwenboot die meedoet aan de volgende Volvo Ocean Race. De Amsterdamse, die op de Olympische Spelen van Londen uitkwam in de Elliott-klasse, meldt dat woensdag op Twitter. Ze is uitgenodigd om naar Zweden te komen. Daar wordt het team samengesteld.

Bos-De Koning vierde haar grootste successen in de 470-klasse. Samen met Lobke Berkhout werd ze driemaal wereldkampioen, maar op de Spelen van Beijing bleven de twee op zilver steken. Na Beijing legde ze zich toe op surfen, maar daar kwam ze van terug en in de Elliott-klasse haalde ze Londen.

De Volvo Ocean Race is een zeilrace rond de wereld die iedere drie jaar wordt gehouden. Dit voorjaar finishte de race die vorig najaar begon. De volgende editie gaat in 2014 van start.

Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild is de grote verrassing van 2012. De sfeervolle film van de debuterende Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin won dit jaar diverse prijzen op onder andere de prestigieuze filmfestivals van Cannes en Sundance. Het is een hoopvolle en prachtig uitziende film die met de zesjarige nieuwkomer Quvenzhané Wallis nog heel wat filmprijzen zal binnenslepen. Een film zonder zwakheden is het niet, maar het unieke personage van Hushpuppy en de fascinerende combinatie tussen realisme en fantasie maken van Beasts of the Southern Wild een film die zeker een bezoek aan de bioscoop waard is.

UEFA onderzoekt incident Jong Servië-Jong Engeland

De UEFA heeft een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Jong Servië en Jong Engeland. De Europese voetbalbond stelt zowel het gedrag van de Servische als van de Engelse spelers aan de kaak. Daarnaast worden racistische leuzen van fans van Servië onderzocht.

Engeland claimt dat de zwarte spelers vanaf de eerste minuut van de wedstrijd met oerwoudgeluiden werden begroet. Ook zouden ze zijn bekogeld met stenen, muntjes en zelfs stadionstoeltjes. Dat wordt door het thuisland echter met klem ontkend.

Servië beweert dat voetballer Danny Rose de oorzaak is van een handgemeen aan het einde van het duel. De Engelsman zou zich na zijn winnende treffer op opgepaste, onsportieve en vulgaire manier hebben gedragen tegenover de fans in Krusevac.

De disciplinaire commissie van de UEFA behandelt de zaak op 22 november.

De Bakker niet te stoppen door Alves

Thiemo de Bakker heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in Rio de Janeiro bereikt. De 24-jarige Westlander knokte zich woensdag langs de als vijfde geplaatste thuisspeler Thiago Alves. Hij won na meer dan twee uur tennis met 3-6, 6-3 en 7-6 (5). In de volgende ronde stuit hij op de Portugees Joao Sousa, die als tweede is geplaatst.

De Bakker etaleert de laatste weken een uitstekend vormpeil op Zuid-Amerikaanse bodem. Na zijn finaleplaats in het Noord-Braziliaanse Belem schreef hij vorige week in Argentinië het toernooi van San Juan op zijn naam. Hij steeg door zijn sterke prestaties naar de 132e plaats op de wereldranglijst.

Boy Westerhof werd uitgeschakeld in de challenger in Villa Allende. De 26-jarige Nederlander had op het Argentijnse gravel weinig in te brengen tegen de als derde geplaatste Fransman Guillaume Rufin: 6-0, 6-2. Westerhof werd vorige week in Belem pas in de kwartfinale een halt toegeroepen door landgenoot De Bakker.

Eerder woensdag verloor Antal van der Duim in de eerste ronde in Villa Allende van thuisspeler Renzo Olivo. De Fries had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdschema.

Queen Elizabeth zet minister voor lul

Jeremy Hunt, de Britse minister van Volksgezondheid, zal zich voortaan wel twee keer bedenken voor hij zijn koningin aan het lachen probeert te maken. Queen Elizabeth trakteerde hem namelijk op een pijnlijke stilte nadat Hunt grappig uit de hoek probeerde te komen.

De ontmoeting vond gisteren plaats tijdens een plechtige avond op Buckingham Palace, waar de koningin van Groot-Brittannië tijdens een receptie ongeveer 350 gasten wilde bedanken die zich hadden ingezet voor haar Diamond Jubilee. Hiermee werd gevierd dat Elizabeth 60 jaar op de Engelse troon zit. Onder de genodigden was ook Jeremy Hunt, de minister van Volksgezondheid.

Hij vertelde de koningin: 'Ik las dat een Japanse toerist erg onder de indruk was van onze Queen, omdat hun keizer nooit uit een vliegtuig zou springen.' Hiermee haakte hij in op de openingsplechtigheid van de Olympische Spelen in Londen, waarbij een stand-in van Elizabeth met een parachute uit het vliegtuig sprong. Hunt kreeg hier de lachers echter niet mee op zijn hand; integendeel zelfs.

De koningin bleef ijzingwekkend lang stil. Pas enkele momenten na deze pijnlijke aangelegenheid kreeg Hunt een bescheiden glimlach en liep de Queen schouderophalend weg. Het werd even later nog pijnlijker toen de echtgenoot van de koningin, prins Philip, aan de minister vroeg 'wie hij was'. Toen Hunt zijn functie en zijn rol bij de festiviteiten uitlegde, kreeg hij te horen: 'Mensen als jij worden wellicht vaak van de ene plaats naar de andere gestuurd'.

Uruguay legaliseert abortus

De Uruguayaanse senaat heeft woensdag ingestemd met het legaliseren van abortus in de eerste drie maanden van een zwangerschap. Het is een baanbrekend besluit in Latijns-Amerika, waar nog altijd een taboe heerst op abortus.

De stemming was spannend. Uiteindelijk gingen zeventien senatoren akkoord met het voorstel. Veertien stemden tegen. President José Mujica heeft al aangegeven de nieuwe wet te zullen ondertekenen. Zijn voorganger, een oncoloog, had nog gedreigd de legalisering van abortus te blokkeren met een veto.

ProRail beloont stille goederentrein

ProRail, KNV Spoorgoederenvervoer en het ministerie van Infrastructuur willen vervoerders die met stille goederentreinen rijden belonen. De drie partijen starten een proef met een prestatieregeling die overlast tegen moet gaan.

Het gaat om treinen die rijden met kunststof remblokken die ervoor zorgen dat het wiel bij het remmen gelijkmatiger slijt en het wiel gladder wordt. Wagons maken daardoor minder herrie.

Er was al een prestatieregeling voor omgebouwde oude wagons, maar vervoerders maakten daar nauwelijks gebruik van. De beloning wordt nu deels vooruitbetaald. De partijen hopen dat bedrijven daardoor eerder met stille treinen willen rijden.

Volgens ProRail levert de proef voordeel op voor alle betrokken partijen. Vervoerders krijgen subsidie, er is minder geluidsoverlast en ProRail kan meer treinen laten rijden binnen de bestaande geluidsnormen. Het experiment duurt een halfjaar.


Prorail beloont stille goederentrein (Foto: Novum)

Politie Kosovo verjaagt betogers met traangas

De politie in Kosovo heeft woensdag traangas ingezet om een groep demonstranten te verjagen. De betogers protesteerden tegen de privatisering van het elektriciteitsnet in Kosovo.

Een verslaggever van persbureau AP zag hoe sommige betogers probeerden over het hek van het centrale overheidsgebouw te klimmen. Zij werden aangehouden. De politie zette versterkingen in om het plein bij het overheidsgebouw schoon te vegen. Volgens de politie zijn 66 betogers aangehouden. Enkelen raakten lichtgewond. Ook negen agenten liepen lichte verwondingen op.

Kosovo is een van de armste landen in Europa. De regering hoopt dat de privatisering de economie een zetje kan geven. De oppositie zegt echter dat staatsbedrijven, waaronder het Kosovaarse telecombedrijf, voor veel minder geld worden verkocht dan ze waard zijn om gaten in de begroting te dichten.

Vierde zelfmoord dit jaar in gevangenis Vught

Opnieuw heeft in de gevangenis in Vught een gedetineerde een einde aan zijn leven gemaakt. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag. Het is voor de vierde keer dit jaar dat een gedetineerde zelfmoord pleegt in de Brabantse gevangenis.

Politie, justitie en de gevangenis gaan de zaak onderzoeken. Ook wordt bekeken of er een verband is tussen de vier gevallen. De zegsman van het ministerie merkt hierbij op dat daar geen enkele aanwijzing voor is.

Twee weken geleden pleegde een gedetineerde ook al zelfmoord. In juli pleegde Fred B. zelfmoord in zijn cel in Vught. Hij zat vast voor de moord op zijn voormalige schoonouders in Middelburg. In april maakte Jan van L. een einde aan zijn leven. Hij had een maand eerder een bekentenis afgelegd voor betrokkenheid bij de dood van zijn ex-vrouw.

In het penitentiaire complex in Vught zijn een huis van bewaring, een gevangenis en een penitentiair psychiatrisch centrum gevestigd. In totaal zijn er acht verschillende regimes gehuisvest met een capaciteit van 750 plaatsen.


Vierde zelfmoord dit jaar in gevangenis Vught (Foto: Novum)

Bravely Default gaat aan kop in Japan

De nieuwe RPG van Square Enix, Bravely Default, is na de release direct aan de leiding gegaan in de Japanse verkoopcijfers. Hiermee laat de titel Resident Evil 6 achter zich op nummer twee die al langer uit is. Bekijk alle cijfers hieronder.

  1. [3DS] Bravely Default: Flying Fairy (Square Enix, 10/11/12) – 141,529 (New)
  2. [PS3] Resident Evil 6 (Capcom, 10/04/12) – 92,921 (727,854)
  3. [3DS] Project X Zone (Namco Bandai, 10/11/12) – 85,539 (New)
  4. [PS3] World Soccer: Winning Eleven 2012 (Konami, 10/04/12) – 50,144 (274,028)
  5. [PS3] Toki to Towa (Namco Bandai, 10/11/12) – 32,215 (New)
  6. [3DS] New Super Mario Bros. 2 (Nintendo, 07/28/12) – 29,651 (1,246,707)
  7. [3DS] Wagamama Fashion Girls Mode (Nintendo, 09/27/12) – 22,195 (122,391)
  8. [3DS] Run For Money: Flee From the Strongest Hunters in History (Namco Bandai, 07/05/12) – 18,458 (190,370)
  9. [PS3] Rocksmith (Ubisoft, 10/11/12) – 13,964 (New)
  10. [PSP] Diabolik Lovers (Idea Factory, 10/11/12) – 13,173 (New)
  11. [PSP] SD Gundam G Generation Overworld (Namco Bandai, 09/27/12) – 10,788 (249,333)
  12. [PSP] Sol Trigger (Imageepoch, 10/04/12) – 10,197 (52,234)
  13. [NDS] Pokemon Black 2 / White 2 (Nintendo, 06/23/12) – 10,100 (2,799,467)
  14. [PS3] Dishonored (Bethesda Softworks, 10/11/12) – 9,984 (New)
  15. [PSP] Summon Night 3 (Namco Bandai, 10/04/12) – 8,823 (60,276)
  16. [3DS] Shin Egokoro Kyoushitsu (Nintendo, 09/13/12) – 7,255 (86,014)
  17. [3DS] Taiko Drum Master: Chibi Dragon and the Mysterious Orb (Namco Bandai, 07/12/12) – 6,410 (235,676)
  18. [PSP] Final Fantasy III (Square Enix, 09/20/12) – 5,048 (74,118)
  19. [3DS] Demon Training (Nintendo, 07/28/12) – 4,639 (178,791)
  20. [3DS] Kobito Dukan (Colombia, 07/26/12) – 4,536 (110,398)
  • 3DS LL – 52,079 (39,046)
  • 3DS – 27,221 (24,623)
  • PS3 – 26,312 (42,218)
  • PSP – 15,585 (17,769)
  • PSV – 6,134 (7,957)
  • Wii – 4,476 (4,849)
  • 360 – 2,400 (4,894)
  • PS2 – 911 (894)
  • DSi – 282 (330)
  • DSi LL – 255 (344)

Meldkamer moet altijd Fries verstaan

Op de meldkamer Noord-Nederland moet altijd iemand aanwezig zijn die Fries verstaat. Dat stelt de burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Friesland Ferd Crone in reactie op een deze week verschenen rapport. Ook bij de meldkamer die Friezen bellen als ze de politie willen bereiken moet te allen tijde iemand Fries verstaan, zo staat in het rapport van de provincie.

In door Nederland ondertekende internationale verdragen over minderheidstalen staat dat in Friesland mensen het recht hebben om Fries te spreken. Dit recht is ook vastgelegd in de Algemene Wet bestuursrecht. Een Friestalige beller mag er dan ook op rekenen dat hij wordt verstaan als hij naar de meldkamer belt om een calamiteit door te geven, onderstreept het rapport. Crone onderschrijft dit.

Het rapport van de provincie werd opgesteld na enkele klachten over telefonisten die geen Fries spraken. Vorige week ontstond wederom kritiek op het niet Fries spreken bij de meldkamer Noord-Nederland. Bij de brand in het Friese Bozum zou een Fries zich niet verstaanbaar hebben kunnen maken.

De Veiligheidsregio Friesland meldt woensdag dat bij de melding van deze brand Nederlands werd gesproken, zowel door de melder als door de telefonist. Er is ook geen tijd verloren gegaan doordat melder en telefonist elkaar niet konden verstaan.

Rabobank strikt Brand en Guarnier

Lucinde Brand en Amerikaans kampioene Megan Guarnier rijden komend seizoen voor de vrouwenploeg van Rabobank. Beide rensters tekenen een contract voor een jaar, maakte het team van kopvrouw Marianne Vos woensdag bekend.

"Guarnier is een topper, die op meerdere terreinen heel goed uit de voeten kan. We zijn er trots op, dat we haar konden aantrekken. Megan is zonder meer een versterking", laat ploegleider Jeroen Blijlevens weten.

De 23-jarige Brand wordt door Blijlevens als een van de grootste Nederlandse talenten beschouwt. "Een topper in opkomst, die heel veel kan. Ze is alleen nog wat wisselvallig. Daar zal ze bij ons aan moeten gaan werken."

WoW gaat kleinere patches uitbrengen

Blizzard, het bedrijf achter World of Warcraft heeft in een interview gezegd dat ze de patches vaker in verschillende groottes willen gaan uitbrengen. "We proberen een experiment waarin we de patches kleiner gaan proberen", aldus de gameproducent J. Allen Brack.

"We brengen nog steeds patches uit die zullen zijn zoals de mensen denken dat onze patches zijn. Maar we willen nu dus ook kleinere patches gaan doen met bijvoorbeeld kleinere scenario's, misschien een film of twee met kleine 'vignettes', en een ronde van dagelijkse quests." Ze hebben al aangekondigd dat ze Garrosh (hellscream) als eindbaas willen aan het einde van de cirkel. 

Lees hier het hele interview.


Trophies Hitman HD Collection opgedoken

De trophies voor de game Hitman HD Collection zijn op het internet opgedoken. Niets speciaals zou je denken, ware het niet dat Square Enix het spel officieel nog niet heeft aangekondigd. De titel is echter wel al op sites van enkele winkels verschenen.

Zo verschijnt Hitman HD Collection volgens GAME in 2013 terwijl zavvi.com een releasedatum van 15 december weergeeft. Hitman HD Collection zal Hitman 2, Hitman: Contracts en Hitman: Blood Money bevatten, respectievelijk de tweede, derde en vierde game in de reeks, en verschijnt voor Xbox 360 en PlayStation 3. De trophies zijn per game in een lijstje gezet. Je kunt ze bekijken via onderstaande links:

[WK-kwalificatie] Polen houdt Engeland op gelijkspel

In Warschau hebben Polen en Engeland de punten gedeeld. Beide ploegen scoorden eenmaal. Vanwege zware regenval was het duel in Warschau verplaatst naar woensdagavond.

In de Poolse hoofdstad namen de bezoekers het heft in handen, al was de eerste kans van het duel voor Polen. Kamil Grosicki schoot van dichtbij echter naast. Na een half uur kwam Engeland op voorsprong. Uit een voorzet van Steven Gerrard kopte Wayne Rooney de bal via een Poolse schouder binnen: 0-1.

In een onderhoudende eerste helft werd er verder niet meer gescoord. In het tweede bedrijf ging Polen naarstig op jacht naar de gelijkmaker, al claimde Engeland na een uur een strafschop. Glen Johnson werd in het strafschopgebied onhandig neergelegd door Jakub Wawrzyniak, maar arbiter Gianluca Rocchi wuifde het weg. Twintig minuten voor tijd kwam Polen op gelijke hoogte.

Engeland-goalie Joe Hart wist een inzet van Ludovic Obraniak nog van de lijn te werken, maar de rebound was een prooi voor Kamil Glik. Voor Engeland betekent het gelijkspel het tweede puntenverlies in de huidige WK-kwalificatie. De formatie van bondscoach Roy Hodgson blijft aan kop met acht punten uit vier duels. Montenegro heeft één punt minder, maar heeft ook een duel minder gespeeld. Polen staat derde met vijf punten uit drie duels.

'Megan Fox bevallen van zoon'

Jammer genoeg geen non-nieuws over de gebroeders Saunders vandaag, maar wel over een lekker wijf waarvan iedere FOK!er een poster op zijn zolderkamer heeft hangen. Hoewel, misschien na dit nieuws niet meer.

Megan Fox is naar verluidt moeder geworden van een zoon. De 26-jarige actrice is volgens entertainmentzender E! vorige maand bevallen van haar eerste kind. Verdere details zijn nog niet bekend.

Fox deed lange tijd geheimzinnig over haar zwangerschap. In juni werd de actrice op de gevoelige plaat vastgelegd met een dikke buik. Op dat moment circuleerden al maanden geruchten dat zij en haar man Brian Austin Green een kind verwachtten.

Fox, onder meer bekend van de film Transformers, leerde de 38-jarige Beverly Hills, 90210-acteur in 2004 kennen. In 2009 liep hun relatie op de klippen, het stel was toen twee jaar verloofd. Nog geen jaar later kwamen de twee weer bij elkaar en in juni 2010 trouwden ze op Hawaï. Green heeft al een zoon uit een eerdere relatie.

Liverpool heeft Borini pas in januari terug

Liverpool moet het drie maanden stellen zonder Fabio Borini. De aanvaller wordt geopereerd aan een breuk in zijn rechtervoet, meldt de Premier Leagueclub. Borini liep de kwetsuur in september op tijdens de verloren topper tegen Manchester United, maar meldde zich vervolgens gewoon bij Jong Italië. Daar werd de schade dusdanig verergerd, dat een operatie noodzakelijk is.

Voor Liverpool, dat momenteel teleurstellend veertiende staat, is het wegvallen van Borini een fikse tegenvaller. Luis Suarez is de enig overgebleven aanvaller in de selectie van trainer Brendan Rogers, nadat deze zomer al dan niet tijdelijk afscheid werd genomen van Dirk Kuijt, Craig Bellamy en Andy Carroll.

De 21-jarige Borini kwam in juli over van AS Roma, maar kon de verwachtingen op Anfield Road nog niet waarmaken. Hij wacht nog op zijn eerste competitietreffer.


Liverpool heeft Borini pas in januari terug (Foto: Novum)

Wii U-versie Black Ops 2 geen Elite

De Wii U-versie van Call Of Duty: Black Ops 2 zal Call Of Duty Elite niet ondersteunen wanneer deze uitkomt in november. Daarentegen zal Call Of Duty Elite wel gratis zijn, alleen Wii U-spelers zullen nog even moeten wachten.

Activision vertelde vandaag dat Call Of Duty's digitale netwerk niet beschikbaar zal zijn voor Wii U deze maand wanneer Black Ops 2 uitkomt voor pc en andere consoles. Daarentegen hebben ze gewerkt aan de CoD elite service, die niet langer verschil zal maken tussen het betalende gedeelte en het gratis gedeelte. 

Call Of Duty: Black Ops 2 komt uit op 13 november.

Dopingschorsing dreigt voor Juninho

De Braziliaanse oud-international Juninho wacht een straf voor het overtreden van de dopingregels. De 37-jarige middenvelder van Vasco da Gama wordt voor maximaal twee jaar geschorst door het Braziliaanse sporttribunaal. In het beste geval komt hij ervan af met een waarschuwing.

Juninho ging op 23 september na het competitieduel van zijn club tegen Ponte Preta eerst naar de kleedkamer en toen pas naar de dopingcontrole. Dat is verboden, omdat de dopingcontroleurs dan niet kunnen zien of een sporter sporen van dopinggebruik probeert te maskeren of uit te wissen.

Vrijdag krijgt de veertigvoudig international zijn straf te horen. De oud-speler van onder meer Olympique Lyon speelde op het WK van 2006 zijn laatste wedstrijd voor de Goddelijke Kanaries.


Dopingschorsing dreigt voor Juninho (Foto: Novum)

Stille tocht voor dode hond

Inwoners van Putten bereiden een stille tocht voor vanwege een dode hond. Dat meldt omroep Gelderland.

Zondag raakten twee honden in een gevecht. Een van de baasjes greep in maar daarbij kwam de hond van het andere baasje om het leven. Volgens de politie tilde een van de baasjes de andere hond bij de halsband omhoog. De hond ging daarop dood. De eigenaar deed vervolgens aangifte. Ook werd er een Facebookpagina geopend genaamd Justice for Diesel. Hierin wordt beweerd dat Diesel werd doodgetrapt. De politie heeft zijn beste mensen op de zaak gezet. De stille tocht moet zondag plaats gaan vinden.

Buschauffeur met vuurwapen bedreigd

Een automobilist heeft dinsdag tussen Roden en Peize in Drenthe een buschauffeur bedreigd met een vuurwapen. De bestuurder richtte het wapen vanuit zijn raam op de 32-jarige chauffeur, die aangifte heeft gedaan bij de politie.

De onbekende automobilist had kort voor de bedreiging geen voorrang verleend aan de bus, waardoor die hard moest remmen. Door te toeteren probeerde de buschauffeur de automobilist duidelijk te maken dat hij erg gevaarlijk bezig was. In de bus zaten tijdens het incident acht tot vijftien passagiers.

De automobilist was kennelijk niet van de reactie van de chauffeur gediend. Hij minderde vaart, stak zijn hand met vuurwapen uit het raam en richtte dat op de chauffeur.

Forza Horizon krijgt rally-uitbreiding

De ontwikkelaars achter Forza Horizon hebben vandaag bekendgemaakt dat op 18 december er een speciale Rally-uitbreiding komt voor 1600 MSP. De uitbreiding moet het authentieke rally-gevoel brengen naar de Forza Horizon-gamers.

Er zullen in de uitbreiding speciale rally-tracks zitten, rally-auto's en ook een bijrijder die schreeuwt welke kant je op moet rijden. Komende weken zullen er meer details bekendgemaakt gaan worden. De game zelf komt volgende week pas uit voor Xbox 360.

Beestjes in Animal Crossing 3DS

Het heeft even geduurd maar Nintendo komt met een vervolg op het alom vertrouwde Animal Crossing-spel. Het populaire spel bestaat al sinds 2001 voor de gamecube en komt nu dus uit voor de Nintendo 3DS. Het basisprincipe blijft hetzelfde: een leven opbouwen met pratende diertjes.

Sommige dingen blijven vertrouwd, zoals je huis uitbreiden, vissen, met je net achter muggen aanrennen, fruit plukken en verbouwen. Maar in dit deel van Animal Crossing krijg je nu ook mini-games om met je vrienden te spelen: paddestoelen plukken Voor het eerst kan je nu ook de wereld aanpassen waar je in leeft zoals een brug plaatsen over een riviertje. Nintendo komt vandaag met een uitgebreide trailer over het nieuwe maar toch oude vertrouwde spel. Weliswaar in het Japans, maar het geeft je toch een idee.

In beslag genomen schapen waren gestolen

Onder de ruim driehonderd schapen die begin deze maand in Dodewaard en Opheusden werden gevonden bevinden zich de gestolen schapen uit Ammerzoden en Well. Dat is vastgesteld met behulp van dna-verwantschapsonderzoek, meldt de Gelderse politie woensdag.

Bij de bedrijven in de Bommelerwaard werden half september 249 schapen ontvreemd. Dna-onderzoek onder de in belag genomen schapen leverde matches op met rammen van de bestolen bedrijven.

In weilanden bij Dodewaard en Opheusden, zo'n vijftig kilometer van de plek waar de dieren waren gestolen, werden 354 schapen in beslag genomen. Of de overige 105 schapen ook zijn gestolen moet verder onderzoek uitwijzen.

'CIA-agent omgekomen in Afghanistan'

Bij een zelfmoordaanslag op een kantoor van de Afghaanse inlichtingendienst is zaterdag een CIA-agent om het leven gekomen. Dat heeft een bron bij het Amerikaanse ministerie van defensie woensdag gezegd.

Bij de aanslag in de provincie Kandahar kwamen vier Afghaanse en twee Amerikaanse inlichtingenofficieren om. Een van de twee Amerikanen was volgens de bron werkzaam bij de CIA.

De zelfmoordaanslag werd volgens de NAVO gepleegd door een lid van de Afghaanse inlichtingendienst. De Afghanen ontkennen dit.

Omgekochte scheidsrechters moeten 4 miljoen betalen

Veertien omgekochte Italiaanse scheidsrechters moeten een schadevergoeding van in totaal vier miljoen euro betalen aan de Italiaanse voetbalbond FICG. Dat heeft een Italiaanse rechter woensdag besloten. De veertien waren betrokken bij het omkoopschandaal Caliopoli dat in 2006 aan de oppervlakte kwam. Het kostte Juventus de landstitels van 2005 en 2006.

Paolo Bergamo van de scheidsrechterscommissie werd met een boete van een miljoen euro het zwaarst bestraft. Zijn collega Pierluigi Pairetto moet acht ton ophoesten. Oud-vicevoorzitter Innocenzo Mazzini van de FICG werd voor zeven ton beboet.

Oud-scheidsrechters Massimo De Santis en Tullio Lanese moeten elk een half miljoen euro betalen. Negen anderen kregen lagere boetes. Alle bestraften kunnen nog in beroep.

Rallyrijder Latvala naar Volkswagen

De Finse coureur Jari-Matti Latvala rijdt volgend jaar in een Volkswagen Polo zijn rally's. De 27-jarige rallyrijder werd woensdag door de Duitse fabrikant als nieuwe rijder gepresenteerd. Latvala rijdt dit jaar nog voor Ford, dat eerder deze week bekendmaakte aan het einde van dit jaar het WK rally vaarwel te zeggen. Latvala wordt teamgenoot van Sébastien Ogier.

Latvala reed zijn eerste rally op WRC-niveau toen hij 17 jaar was. Op zijn 22e won hij zijn eerste race en twee jaar geleden eindigde hij als tweede in de WK-stand achter Sébastien Loeb. In totaal schreef hij de afgelopen vijf jaar zeven rally's op zijn naam. Hij eindigde 31 keer op het podium.


Rallyrijder Latvala naar Volkswagen (Foto: Novum)

Bergeijk in ban van billentikker

De Brabantse plaats Bergeijk wordt geteisterd door een billentikker. Volgens Omroep Brabant hebben tot nu toe drie vrouwen aangifte gedaan van aanranding door de man.

Het gaat om een man van ongeveer 1,80 meter lang met een stevig postuur. Hij is tussen de 45 en 50 jaar oud en heeft grijs haar. Hij heeft zijn slachtoffers in de omgeving van de Ekkerstraat op hun billen getikt.

De eerste aangifte werd gedaan in september, de andere twee zijn in deze maand gedaan. De politie roept alle vrouwen die door de man zijn belaagd op om zich te melden.

Politie haalt half asiel uit smerig huis

De politie heeft in Geleen een sterk vervuilde woning leeggeruimd waar 39 kleine honden, acht katten en een aantal vogels dag en nacht in huis zaten. De politie en de Dierenbescherming troffen in het huis een onleefbare situatie aan. De bewoners krijgen hulp, meldt de Limburgse politie woensdag.

De woning aan de Tulpenlaan werd ontruimd omdat de buurt veel overlast ondervond. Eerdere pogingen om de 57-jarige man en zijn 55-jarige vrouw zelf iets aan de situatie te laten doen waren zinloos.

Het echtpaar heeft afstand gedaan van de honden, katten en vogels. Voor de dieren wordt een nieuw onderkomen gezocht.

Japan bezorgd om verkrachting door militairen VS

De Japanse minister van defensie is zeer bezorgd over de aantijgingen dat twee Amerikaanse militairen een vrouw hebben verkracht op het Japanse eiland Okinawa. Minister Satoshi Morimoto zei woensdag dat de Verenigde Staten meer moeten doen om dergelijke aanvallen te voorkomen. "Dit is een zeer ernstig misdrijf", zei Morimoto. Hij overweegt contact op te nemen met de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta.

De politie op Okinawa arresteerde de twee leden van de Amerikaanse marine dinsdag. Volgens Japanse media hadden de twee mannen een flinke slok op toen ze de vrouw, die op weg was naar huis, dinsdag voor zonsopgang aanvielen. De twee zitten sindsdien vast. Het is nu aan de Japanse justitie om de twee al dan niet formeel aan te klagen.

De arrestaties leidden tot woede onder de bevolking op Okinawa. Ruim de helft van de 47.000 Amerikaanse militairen die in Japan zijn gestationeerd zitten op Okinawa. De gouverneur van Okinawa zei dat de VS bezorgd zouden moeten zijn over de misdaden die Amerikanen op het eiland begaan, aangezien de bevolking toch al fel gekant is tegen hun aanwezigheid. "Het zou de betrekkingen op het gebied van veiligheid tussen de VS en Japan kunnen beschadigen als er geen radicale verbetering optreedt", zei gouverneur Kazuhiro Nakaima.

De bevolking van Okinawa was in de jaren negentig al niet te spreken over de Amerikaanse bases op het eiland. Ze zorgden volgens inwoners onder meer voor geluidsoverlast. De weerstand sloeg om in massale protesten toen drie Amerikaanse militairen in 1995 een minderjarig meisje verkrachtten. Die volkswoede leidde tot een overeenkomst om een vliegveld van de Amerikanen te sluiten. Het vliegveld is echter nog steeds open, aangezien er geen overeenstemming kan worden bereikt over waar een vervangende basis moet worden geplaatst.

Smartphone en wordfeuden opgenomen in Van Dale

De Nederlandse taal is zo'n vijftienhonderd woorden rijker. Het gaat om woorden als smartphone, wordfeuden of voedselwoestijn. Vooral de economische crisis en de digitalisering waren de motor achter de taalgroei. Dat hebben de samenstellers van de Dikke Van Dale woensdag bekendgemaakt.

De woorden staan niet alleen in de vernieuwde online versie van het woordenboek. Ook in de vertaalwoordenboeken Engels, Frans en Duits komen honderden nieuwe woorden te staan. Woorden die in de digitale versie staan verschijnen niet automatisch in de nieuwe papieren editie. Ze worden voorlopig opgenomen, en moeten daarvoor onder meer 'courant' zijn.

De afgelopen jaren kreeg de digitale Van Dale jaarlijks een update met nieuwe woorden. Voortaan gebeurt dat elk kwartaal.

Het is aan de redactie van de Dikke Van Dale om te bepalen welke woorden worden toegevoegd. Redactieleden houden de kranten in Nederland en België bij om het gebruik van nieuwe woorden en betekenissen in de gaten te houden. De Nederlandse en Vlaamse lijst met nieuwe woorden verschillen volgens Van Dale aanzienlijk.

Explosief voorwerp in brievenbus Haarlem

In een woning in Haarlem is dinsdagavond een voorwerp ontploft. Het explosief werd volgens getuigen door de brievenbus van het huis gegooid. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van de politie woensdag.

Het onbekende voorwerp werd vermoedelijk rond 23.30 uur achtergelaten en ontplofte in de gang. Het glas uit de voordeur van de woning aan de Prins Bernhardlaan sneuvelde en er ontstond veel rookontwikkeling. De politie onderzoekt de zaak.

Werkstraf voor bedreigen minister De Jager

Een 33-jarige man uit het Drentse Diever heeft van de politierechter in Assen een werkstraf van veertig uur gekregen voor het bedreigen van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). De man stuurde het CDA in juni een mail waarin stond dat hij 'een kogel had klaar liggen voor die mafkees van een De Jager, de vieze homo'.

"Het gaat om een relatief stevige straf", licht de persrechter van de rechtbank in Assen het vonnis toe. Daar is toe besloten omdat de rechtbank 'niet tolereert dat dergelijke, ernstige doodsbedreigingen worden gedaan aan het adres van een minister'. Bovendien heeft de man slechts deels afstand genomen van zijn bedreiging en was hij niet op de zitting aanwezig.

De man kreeg behalve zijn werkstraf ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken, opgelegd met een proeftijd van drie jaar. "We weten maar heel weinig van deze man. Omdat we niet willen dat dit nog eens gebeurt, is een relatief lange proeftijd opgelegd."

De man heeft aan de politie bekend de mail te hebben gestuurd. De man had geen strafblad.


Werkstraf voor bedreigen minister De Jager (Foto: Novum)

Ook Bertens verliest in Luxemburg

Na Arantxa Rus is ook Kiki Bertens in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Luxemburg onderuitgegaan. De Wateringse verloor met tweemaal 6-2 van Anne Keothavong. De Britse was als lucky loser uit het kwalificatietoernooi aan het hoofdtoernooi toegevoegd. Rus verloor eerder woensdag van Daniela Hantuchova.

Zowel in de eerste als in de tweede set ging Bertens in het begin nog mee met Keothavong. Daarna liep de Britse nummer 83 van de wereld steeds simpel weg bij de 23 posities hoger gerangschikte Nederlandse. Keothavong treft in het groothertogdom nu Roberta Vinci, de nummer één van de plaatsingslijst.


Ook Bertens verliest in Luxemburg (Foto: Novum)

Albayrak gaat werken bij Shell

Nebahat Albayrak gaat werken bij Shell. De voormalig politica van de PvdA gaat adviseren over het communicatiebeleid van de divisie Upstream International, laten Albayrak en een woordvoerder van de oliemaatschappij woensdag weten.

Haar officiële functie luidt dan ook vice president communications voor de divisie Upstream International. Volgens de woordvoerder betreft het een senior functie, waarbij Albayrak een aantal communicatieteams zal aansturen. Upstream International houdt zich bezig met de winning van olie en gas in een groot deel van de wereld.

Shell is blij met de komst van de voormalig politica. Nadat Albayrak aankondigde dat zij de politiek zou verlaten, zijn er een aantal verkennende gesprekken geweest, die ertoe leidden dat zij op 5 november aan de slag gaat op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

De 42-jarige Albayrak verliet na de verkiezingen op 12 september de Tweede Kamer. Eerder dit jaar deed zij nog een vergeefse gooi naar het partijleiderschap, maar verloor van Diederik Samsom. Eerder was Albayrak staatssecretaris van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende.

Albayrak is niet de enige PvdA-prominent die gaat werken voor Shell. Oud-premier Wim Kok was van 2003 tot 2011 commissaris bij de multinational. Oud-vicepremier en huidig informateur Wouter Bos werkte eveneens bij Shell voordat hij de politiek in ging. Oud-staatssecretaris Dick Benschop is momenteel de baas van Shell Nederland.


Albayrak gaat werken bij Shell (Foto: Novum)

'Vermoorde vrouw Venlo is Hongaarse prostituee'

De 37-jarige vrouw die zaterdagochtend dood werd gevonden in een bos bij Venlo is een prostituee van Hongaarse afkomst. Dat schrijft de Duitse krant Bild woensdag. De vrouw zou in Düsseldorf als escortmeisje hebben gewerkt en op datingsites de naam Nicky gebruiken. Een collega zou de vrouw als vermist hebben opgegeven. Een woordvoerder van de politie kan die informatie niet bevestigen.

Dinsdag maakte de politie bekend dat de vrouw uit Duitsland kwam en al enkele dagen als vermist te boek stond. De vrouw werd gevonden in de bosjes aan de Postweg. De politie zei eerder dat de vrouw slachtoffer was geworden van een misdrijf. Hoe zij precies aan haar einde is gekomen, is nog niet bekend.

De politie werkt in het onderzoek samen met haar Duitse collega's.

Vrouw wil leider politieke tak Moslimbroeders worden

Voor de eerste keer heeft een vrouw zich kandidaat gesteld voor het leiderschap van de politieke tak van de Moslimbroederschap, de machtigste islamitische beweging van Egypte. Sabah al-Saqari (49) wil vooral de participatie van vrouwen in de politiek vergroten. Ook moet het volgens haar mogelijk worden dat een vrouw aan de presidentsverkiezingen meedoet, ook al is haar organisatie daar tegen. Wel is Al-Saqari voor invoering van de sharia en zal ze niet oproepen tot een wet die meisjes- en vrouwenbesnijdenis verbiedt.

Egyptische liberalen, die vinden dat de sharia de rechten van vrouwen inperkt, zijn ervan overtuigd dat haar kandidaatstelling een poging is om het imago van de Broederschap op te poetsen. "Ze gebruiken vrouwen nog altijd als decor", aldus Nehad Abou-Qomsan, hoofd van het Egyptische Centrum voor Vrouwenrechten.

Al-Saqari doet mee aan de verkiezingen voor het partijleiderschap van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, een tak die de Moslimbroederschap na de val van president Hosni Mubarak in het leven riep. De partij is het middel geworden waarmee de Broederschap, die jaren verboden was en werd onderdrukt, zijn openlijke macht verwierf.

De kandidaatstelling van Al-Saqari is goeddeels symbolisch. Volgens velen maakt ze weinig kans om de verkiezingen te winnen, waar ook twee politieke zwaargewichten aan meedoen, Essam el-Erian en Saad el-Katatni. Ook Khaled Awda, een minder bekende Moslimbroeder, doet mee. De winnaar van de verkiezingen zal Mohammed Morsi vervangen, die in juni de eerste democratisch gekozen president van Egypte werd.

In een interview met persbureau AP herhaalde Al-Saqari de conservatieve standpunten van haar organisatie. Ze ondersteunt het streven naar de invoering van de sharia en zei niet op te zullen roepen tot een wet die meisjes- en vrouwenbesnijdenis verbiedt of die een leeftijdsgrens voor kindhuwelijken instelt. "We laten aan een arts over of een meisje moet worden besneden. Ik ben niet degene die dat bepaalt, wetten werken niet. Het pad loopt niet via wetten, maar via bewustzijn", zei Al-Saqari.

Volgens Bahy Eddin Hassan, directeur van het Instituut voor Mensenrechten in Caïro, is Al-Saqari's kandidaatstelling volstrekt tegenstrijdig met de werkelijke overtuigingen van de Moslimbroederschap over de rol van vrouwen. "Ze geloven niet dat vrouwen en mannen gelijk zijn en dat ze gelijk moeten worden behandeld - in de grondwet, in welke wet dan ook." Een woordvoerder van de Broederschap, Mahmoud Ghozlan, verwerpt de kritiek. "Ze (de activisten, red.) zeggen dat de Moslimbroederschap vrouwen niet aanmoedigt zich in politiek te mengen. En als vrouwen actief zijn in onze partij, dan bekritiseren ze ons. We zijn het spoor bijster, wat moeten we doen? We kunnen het toch niet goed doen."

De duizend leden tellende Algemene Vergadering van de partij kiest op 19 oktober de nieuwe voorzitter. Een woordvoerder wist niet proces hoeveel vrouwen daar deel van uit maken, maar wel dat het er minder dan honderd zijn.

Arnhemmer die opriep tot Project X-feest in beroep

De 23-jarige Arnhemmer die een week cel opgelegd kreeg omdat hij tot een project X-feest in zijn woonplaats had opgeroepen, gaat in hoger beroep. Dat meldt een woordvoerder van de rechtbank in Arnhem woensdag.

Justitie had een werkstraf van zestig uur geëist voor opruiing, maar de rechtbank besloot vorige week tot een zwaardere straf. De rechter had nadrukkelijk naar de straffen gekeken die werden uitgedeeld aan de relschoppers van het Project X-feest in Haren. Daar werden werkstraffen gegeven voor het gooien met stenen en het aanrichten van vernielingen.

De Arnhemmer had via Facebook opgeroepen tot het in brand steken van auto's en dat acht de rechtbank van een heel ander kaliber. Ook in Arnhem hadden zo rellen kunnen ontstaan, was het oordeel.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem laat weten geen aanleiding te zien zelf eveneens in hoger beroep te gaan.

De gemeente kondigde op de avond van het aangekondigde project X-feest eind september een noodverordening af. Dat was een week na de rellen in Haren. Tientallen mensen die op het feest afkwamen werden weggestuurd.

Werknemer overleden onder gevallen heftruck

Bij een bedrijfsongeval in het Zeeuwse Nieuwdorp is woensdagochtend een man onder een heftruck terechtgekomen en overleden. De heftruck stond op een vrachtwagen, maar kantelde en viel op de werknemer. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Het incident vond plaats op de Groenlandweg bij een bedrijf voor transportmaterieel. De hulpdiensten konden de man niet meer redden. De inspectie onderzoekt het ongeval.

Nike trekt alsnog handen af van Armstrong

Nike verbreekt alsnog het sponsorcontract met Lance Armstrong. Dat maakt het Amerikaanse merk woensdag bekend. Reden daarvan is het 'schijnbaar onoverkomelijke bewijs dat Lance Armstrong doping heeft gebruikt en Nike meer dan tien jaar heeft misleid'. Nike blijft wel de activiteiten van Livestrong steunen.

Toen het rapport van USADA vorige week verscheen, verklaarde Nike nog achter Armstrong te blijven staan. Armstrong stond al sinds 1996 bij het sportmerk onder contract. "We zijn bedroefd dat Lance Armstrong niet meer mag deelnemen aan bepaalde wedstrijden. Hij heeft verklaard onschuldig te zijn", luidde het toen nog.

Die verklaring leidde tot protesten van sporters. De Amerikaanse krant New York Daily News schreef dinsdag dat Nike geld overmaakte aan oud-UCI-voorzitter Hein Verbruggen. Dat zou bedoeld zijn om een positieve dopingtest van Armstrong stil te houden. Nike ontkende dat bericht en stelde 'het gebruik van illegale prestatiebevorderende middelen niet goed te keuren'.

Diezelfde woorden keren ook terug in de verklaring over Armstrong. De producten die Nike in samenwerking met Livestrong maakt en activiteiten die de beide partijen samen organiseren, vallen buiten het besluit. Armstrong stapte eerder woensdag al op als voorzitter van zijn eigen kankerstichting.


Nike trekt alsnog handen af van Armstrong (Foto: Novum)

Balotelli haalt uit naar City

Mario Balotelli heeft uitgehaald naar zijn werkgever Manchester City. De Italiaanse aanvaller deed dit na het met 3-1 gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Denemarken. Hij hekelt de uitspraak van City-directeur Brian Marwood die zei dat het enfant terrible niet het goede voorbeeld zou geven.

Balotelli sprak hierover met RAI Sport. "Ik beschik wel degelijk over nederigheid. Bovendien moet hij dat soort dingen in mijn gezicht zeggen. Eigenlijk interesseert het mij niet wat hij roept. Meer wil ik er niet over kwijt." Waarschijnlijk hoeft de Italiaan niet te vrezen voor zijn plaats en staat hij snel weer in de basis bij City.

Tegen Denemarken viel de spits in ieder geval in positieve zin op door de derde en beslissende treffer aan te tekenen. Bondscoach Cesare Prandelli was tevreden over zijn sterspeler. "Toen we eenmaal met tien man kwamen te staan, was Balotelli geweldig. Hij vormde in zijn eentje de voorhoede, hield de bal vast, ging achter onze passes aan en hield de verdedigers bezig. Hij werkt zo enorm hard voor het team. Als dit de echte Balotelli is, dan gaan we bij Italië een mooie tijd tegemoet."

Kinderen vinden dode vrouw in Rotterdams bos

Schoolkinderen hebben woensdagochtend met hun juf een dode vrouw gevonden in het Kralingse bos in Rotterdam. Het gaat om een vrouw van 45 jaar uit Rotterdam die sinds eind september was vermist, laat een politiewoordvoerder weten.

De kinderen maakten een uitstapje in het bos toen de groep rond 10.00 uur op het lichaam stuitte. Hoe de vrouw om het leven is gekomen is nog onduidelijk.

De leerlingen en de juf krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Tetsuya Mizuguchi verruilt studio voor universiteit

De Japanse gameontwikkelaar Tetsuya Mizuguchi zet zijn carrière voort als hoogleraar. Het 47-jarige brein achter het ritmische spel Rez uit 2002 werkt sinds begin deze maand bij de Keio University in Japan. Dat heeft de universiteit bekendgemaakt. Zijn baan bij gamestudio Q Entertainment, waarvan hij medeoprichter is, is opgezegd.

Mizuguchi blijft als adviseur betrokken bij de Japanse gamestudio, zo laat het bedrijf weten in een verklaring. Over zijn volgende project is nog niets bekend.

Behalve aan Rez, werkte de Japanner ook als ontwikkelaar aan Space Channel 5 uit 2000 en Child of Eden, dat vorig jaar verscheen. Mizuguchi's spellen draaien sterk om het gebruik van geluid. Door op de maat van de muziek handelingen uit te voeren, verdient de speler meer punten.


Tetsuya Mizuguchi verruilt studio voor universiteit (Foto: Novum)

Nike ontkent betaling aan Verbruggen

Nike ontkent geld te hebben betaald aan voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen om een positieve dopingtest van Lance Armstrong uit 1999 te verdoezelen. Het sportmerk schrijft woensdag in een verklaring tegen het gebruik van illegale prestatieverhogende middelen te zijn.

Nike reageert daarmee op een bericht uit de New York Daily News. De krant kwam dinsdag met een bericht waarin Kathy LeMond, de vrouw van voormalig tourwinnaar Greg LeMond, verklaart dat het bedrijf in 2006 geld heeft betaald aan Verbruggen.

Lemond deed de ontboezeming onder ede tijdens een rechtszaak die Armstrong had aangespannen tegen een verzekeringskantoor. Dat weigerde destijds geld uit te keren nadat de eerste vermoedens van dopinggebruik waren geuit.

De vrouw van de oud-wielrenner kreeg de informatie toegespeeld van de toenmalige mecanicien van Armstrong, Julian Devriese. Volgens Devriese is het geld overgemaakt naar een Zwitserse bankrekening die op naam stond van Verbruggen.


Nike ontkent betaling aan Verbruggen (Foto: Novum)

'Nederland wordt ongeschikt voor orthodoxe joden'

Nederland dreigt een ongeschikt land te worden voor orthodoxe joden, vanwege de strengere regels voor ritueel slachten. Dat schrijft opperrabbijn Aryeh Ralbag in een brief aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), meldt NRC Handelsblad.

Aanleiding voor de brief is de manier waarop Bleker een convenant over ritueel slachten heeft uitgewerkt. De uitwerking is op sommige punten in strijd met de joodse wetten, schrijft Ralbag. Bleker wil naar verluidt dat een ambtenaar toezicht gaat houden op de slacht. Ralbag vreest dat die boven de rabbijn komt te staan.

Bleker sloot het convenant in juni met slachterijen en islamitische en joodse organisaties. De bedoeling is dat ritueel slachten mogelijk blijft, maar met zo weinig mogelijk dierenleed. Het convenant zelf was volgens Ralbag in orde, maar de uitwerking die Bleker eraan geeft niet.

Een woordvoerder van Bleker zegt tegen NRC dat Ralbag zal worden uitgenodigd voor een gesprek, hoewel hij geen officiële gesprekspartner is.

Ralbag is opperrabbijn van Amsterdam, maar woont in New York. Begin dit jaar kwam hij in opspraak omdat hij een verklaring had ondertekend waarin homoseksualiteit een ziekte werd genoemd. De Joodse Gemeente Amsterdam schorste hem. De schorsing werd opgeheven nadat Ralbag excuses had gemaakt.


'Nederland wordt ongeschikt voor orthodoxe joden' (Foto: Novum)

Sinister-regisseur pakt King-verhaal aan

Sinister-regisseur Scott Derrickson heft zijn zinnen gezet op een bekende Stephen King-vertelling. Het verhaal The Breathing Method is naar alle waarschijnlijkheid de volgende verfilming van de populaire thrillerschrijver.

Derrickson gaat samenwerken met Jason Blums Blumhouse Pictures, het bedrijf achter Paranormal Activity. Het scenario voor de film wordt geschreven door Scott Teems, die het verhaal op het oorspronkelijke King-verhaal laat baseren.

Het verhaal draait om een exclusieve herenclub, waarbij het lidmaatschap bestaat uit het vertellen van verhalen. Een van deze verhalen gaat over een vrouw in de jaren '30. Zij kiest een dokter uit die berucht is om zijn ‘ademhalingsmethode’ bij kindergeboortes, om zo haar buitenechtelijke kind te baren.

Het boek komt uit de bekende Different Seasons-collectie van Stephen King. Dit is het vierde en laatste boek van de reeks die verfilmd wordt, met The Shawshank Rdemption, Stand By Me en Apt Pupil als voorgaande delen.

Carmageddon op iOS is vandaag gratis

De allom bekende en beruchte racegame, Carmageddon is vanaf vandaag beschikbaar voor iOS-apparaten en als bonus is de game alleen de eerste dag gratis te downloaden. Na vandaag zal er tijdelijk 1,59 euro betaald moeten worden en later zal de prijs verder worden verhoogd.

In de game draait het naast racen om het doodrijden van voetgangers en dieren (voornamelijk koeien en schapen). Hierdoor krijgt de speler extra tijd en geld. Doe je dit op een speciale manier zoals achteruitrijdend, een voetganger met looprek, tegen een muur te pletter te rijden levert dit zelfs een Style Bonus op. Zodat je nog eens extra tijd krijgt op om de finish te halen.

Carmageddon

Rus weer in eerste ronde onderuit

Arantxa Rus is er opnieuw niet in geslaagd om de tweede ronde van een toernooi te bereiken. Nadat ze eerder al strandde in de eerste ronde in Linz, Seoul en op de US Open, verloor ze vandaag ook in Luxemburg haar eerste wedstrijd.

De Slowaakse Daniela Hantuchova bleek te sterk voor de Nederlandse. Rus werd meteen in haar eerste servicegame gebroken, maar kwam meteen terug in de set, die ze ook nog eens wist te winnen met 6-3.

Op 4-4 in de tweede set ging het bergafwaarts voor Rus. Ze wist daarna geen enkele servicebeurt meer te behouden en de dubbele fouten stapelden zich verder op. Het werden er uiteindelijk dertien; Hantuchova won de tweede en derde set dan ook met 6-4 en 6-1.

Jerney Kaagman kampt met parkinson

Jerney Kaagman heeft de ziekte van Parkinson. Dat onthult de 65-jarige Jerney deze week in Weekend. "Ik kom hiermee uit de kast en hoop dat dat voor veel mensen een steun is."

Kaagman, bekend van de popgroep Earth & Fire en als jurylid van Idols, wil een voorbeeld zijn voor andere patiënten. "Sinds de dood van prins Claus is er geen bekende patiënt met parkinson meer in Nederland. Het is nu ook zo ver dat ik de deur wil opengooien en roepen: joehoe, hier ben ik, ik ben Jerney Kaagman en ik heb parkinson."

Vanwege de aandoening, die zenuwcellen in de hersenen langzaam doet afsterven, heeft Kaagman zich teruggetrokken uit het openbare leven. Zo nam Kaagman in 2009 afscheid van Buma Cultuur, waarvan ze directeur was.


Jerney Kaagman kampt met parkinson (Foto: Novum)

Vervolg Black Dynamite wordt persiflage op western

Het vervolg op de komedie Black Dynamite wordt een hommage aan Blazing Saddles, de parodie die Mel Brooks in 1974 maakte op het westerngenre. "Het wordt een komedie in die geest", zegt hoofdrolspeler Michael Jai White tegen de Amerikaanse filmsite Crave Online.

De komedie Black Dynamite uit 2009 is een blaxploitationfilm over een voormalig CIA-agent, de rol van White. Hij verdient de kost als privédetective. Blaxploitation, een genre uit de jaren zeventig, staat voor schokkende exploitatiefilms die werden gemaakt voor voornamelijk zwarte Amerikanen.

In het vervolg op Black Dynamite worden de pistolen getrokken in de woestijn. De film moet een kruising worden tussen Blazing Saddles en de serieuze western Buck and the Preacher uit 1972, het regiedebuut van Sidney Poitier.

Wanneer Black Dynamite 2 in productie gaat, is nog onbekend.

Donnie Brasco-scenarist schrijft Scarface-remake

Paul Attanasio gaat het scenario voor de remake van Scarface schrijven. Dat schrijft het Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Attanasio schreef onder meer Donnie Brasco, Quiz Show en The Sum of All Fears. Hij gaat de versie van Training Day-scenarist David Ayer onder handen nemen.

Scarface uit 1983 wordt alom gezien als een klassieker, met Al Pacino in de hoofdrol van Cubaanse immigrant in de Verenigde Staten die zich in de cocaïnehandel omhoogwerkt tot drugsbaron. De op handen zijnde remake is de derde filmbewerking, de eerste verscheen in 1932.

Het lijkt de bedoeling het verhaal van hoofdpersoon Tony Montana om te schrijven naar het heden, zoals dat bij de vorige twee filmversies ook gebeurde. Details over de film worden echter angstvallig onder de pet gehouden. De film verschijnt in 2014.


Donnie Brasco-scenarist pakt Scarface op (Foto: Novum)

Armstrong stapt op als voorzitter Livestrong

Lance Armstrong stapt op als voorzitter van Livestrong. Dit heeft persbureau Associated Press zojuist bekend gemaakt. De keuze van de Amerikaan volgt een week na het rapport van het Amerikaanse dopingagentschap (USADA).

In dit rapport, dat meer dan 1000 pagina's telde, vertelden onder andere 26 wielrenners over hun ervaring met Armstrong, die zeven jaar op rij de Tour de France won, en het gebruik van doping. Het USADA zou graag zien dat de Amerikaan voor het leven uit de wielersport wordt geweerd. Daarnaast willen ze ook dat zijn resultaten van de afgelopen veertien jaar ongedaan worden gemaakt.

"Deze organisatie, haar missie en de aanhangers zijn me erg dierbaar", liet Armstrong in een verklaring weten. "Om te voorkomen dat de stichting, vanwege de controverse rondom mijn wielercarrière, in een negatief daglicht wordt gezet, stap ik op als voorzitter."

Jeff Garvey, vicevoorzitter van Livestrong, zal de taken van de opgestapte Armstrong gaan overnemen.

Ontvoerd meisje weet te ontsnappen

Een 17-jarig meisje dat vrijdagnacht werd ontvoerd toen ze een nachtclub in de Duitse stad Rostock verliet, is dinsdag ontsnapt. De Duitse politie heeft inmiddels een 28-jarige man gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht haar onder bedreiging van een mes te hebben ontvoerd en haar mee te hebben genomen naar zijn appartement. Daar sloeg hij haar en bond haar vast. Ook zou het meisje door hem zijn verkracht.

Het meisje werd als vermist opgegeven toen ze niet thuis kwam van een avond stappen. Na drie dagen wist het meisje door een raam op de begane grond te ontsnappen. De verdachte kon later op de dag worden ingerekend.

'Geen muziek in trein' was experiment

Het 'nieuws' dat de NS muziek gaan verbieden in de trein was een experiment van drie studenten. Dat maakten drie studenten gisteren bekend.

De drie studeren Communication and Multimedia Design aan de Hogeschool van Amsterdam en wilden wel eens weten hoe snel nieuws dat niet werd gecheckt zou worden overgenomen door anderen. Vooralsnog trapten de grote media er niet echt in, behalve 3FM en een heleboel Twitteraars. Die geloven het nu zelfs nog. De fake-website met het nieuws werd bijna 2 miljoen keren bekeken. FOK! belde wel met de NS en kreeg te horen dat het een hoax was.

Overigens heeft FOK! dit keer niet gedubbelcheckt of er echt drie studenten achter de grap zaten. Het kunnen dus ook drie vervelende bejaarden zijn met teveel vrije tijd. Als dat zo blijkt te zijn hoor je dat natuurlijk het eerst op FOK!

Man probeert op wc restaurantrekening te ontlopen

Een 20-jarige Duitser heeft zichzelf dinsdagavond twintig minuten opgesloten op het toilet van een restaurant in Maastricht omdat hij niet wilde betalen. De man had een rekening van veertig euro en probeerde met een smoesje het restaurant te verlaten. Dat meldt de politie woensdag.

De man uit de kleine stad Butzbach, ten noorden van Frankfurt, zei dat hij in de buurt sigaretten wilde gaan kopen. Hij zou daarna meteen terugkomen om de rekening te voldoen. De eigenaar van het restaurant aan de Markt trapte daar niet in en vroeg hem direct te betalen.

De Duitser probeerde daarop naar buiten te vluchten maar de restauranthouder wist dat te verhinderen. Vervolgens vluchtte de man vervolgens naar het toilet. De eigenaar van het restaurant hield daar de wacht tot de politie kwam.

Tegenover de politie verklaarde de man dat hij geld wilde gaan pinnen om zijn rekening te betalen. Toen de politie vroeg om zijn bankpas, moest hij bekennen die niet bij zich te hebben.

RoboCop verschoven naar februari 2014

Sony Pictures heft gisteren bekendgemaakt dat zij twee films laten gaan uitbrengen dan eerder was aangegeven. Het gaat op de remake van RoboCop en de nieuwe film Elysium.

RoboCop wordt van de release op 3 augustus 2013 doorgeschoven naar 7 februari 2014. Op de plaats van de oorspronkelijke release wordt nu Elysium neergezet, die eerder op 1 maart 2013 was gepland.

De studio heeft op dit moment nog geen uitleg gegeven over deze verschuivingen. Volgens experts is dit gedaan om de 3D-effecten van RoboCop beter uit te kunnen werken. De verplaatsing houdt in dat de blockbuster verschijnt in februari, een tijdstip dat voor een grote titel opvallend is. Films met een dergelijk budget en imago verschijnen vaker in andere, populairdere periodes van het jaar.

Dit is niet de eerste tegenslag voor de film. Eerder gaf Hugh Laurie aan dat hij niet meer een rol in de film speelt en gaf regisseur José Padilha aan dat de productie 'een ware hel' was. Om het bericht toch nog positief te eindigen: Sony heeft aangegeven dat het vervolg op Cloudy With A Chance Of Meatballs (Het Regent Gehaktballen) op 27 september 2013 verschijnt. We houden jullie op de hoogte.

Joods verzet tegen oorlogsmonument met Duitse namen

Federatief Joods Nederland (FJN) verzet zich tegen de onthulling van een oorlogsmonument in de Brabantse plaats Geffen. Op het monument komen volgens de belangenorganisatie ook namen van gesneuvelde Duitsers te staan. De FJN vindt het echter 'kwetsend voor nabestaanden dat slachtoffers en daders in een adem worden genoemd'.

De joodse organisatie verstuurde woensdag een brief naar de gemeente Maasdonk, waar Geffen onder valt, met de vraag af te zien van het plan tot onthulling van het monument. De onthulling staat gepland voor zaterdag. Ook wil de organisatie een gesprek met de burgemeester.

"Mocht de gemeente niet aan ons verzoek voldoen, dan sluiten we de gang naar de rechter niet uit", licht een FJN-woordvoerder toe. "Dat is eerder eveneens succesvol gebleken." De woordvoerder doelt daarmee op het kort geding dat de FJN begin mei aanspande om te voorkomen dat de burgemeester van Bronckhorst op 5 mei stil zou staan bij Duitse oorlogsgraven op de begraafplaats in Vorden.

Het nieuwe monument wordt geplaatst ter vervanging van een oorlogsmonument dat vorig jaar werd gestolen. Op het vorige monument stonden geen namen van gesneuvelde Duitse soldaten.

De gemeente laat op haar website weten er bij het nieuwe monument voor gekozen te hebben om alle namen van de overledenen in Geffen te graveren op de gedenkstenen 'ongeacht hun nationaliteit'. Ook zegt de gemeente dat het nieuwe ontwerp zorgvuldig is afgestemd met de direct nabestaanden van de omgekomen personen. Een woordvoerder van de gemeente Maasdonk was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Daniels wil regie over Janis Joplin-film

Lee Daniels is in onderhandeling voor de regie van de film Janis Joplin: Get It While You Can. Dat laat het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter weten. Amy Adams is al een tijd in beeld voor de hoofdrol van rocklegende Joplin.

Daniels' bekendste film is ongetwijfeld het drama Precious uit 2009 met Mariah Carey, dat werd genomineerd voor zes Oscars, waaronder die voor beste regie. Zangeres Mo'Nique wist die voor beste actrice in een bijrol te verzilveren. De film won ook in de categorie beste scenario.

Joplin brak eind jaren zestig door als de leadzangeres van de psychedelische acidrockband Big Brother and the Holding Company. Ze schreef hits als Piece of My Heart en Me and Bobby McGee en beïnvloedde zangers als Stevie Nicks en Florence Welch.

Daarnaast stond Joplin bekend om haar extreme levensstijl. Die resulteerde in 1970 in haar dood door een overdosis heroïne. De toen 27-jarige zangeres had er toen een carrière van pas vier jaar op zitten maar stond al bekend als de koningin van de rock-'n-roll en de psychedelische soulmuziek.

De film is niet de enige over Joplin die momenteel in productie is. Janis, zoals de andere film heet, staat onder regie van Sean Durkin, bekend van de thriller Martha Marcy May Marlene en heeft Broadway-ster Nina Arianda in de hoofdrol.

De opnames van Janis Joplin: Get It While You Can moeten begin volgend jaar van start gaan zodat de film later in het jaar in première kan gaan.

Elijah Wood weer als Hobbit te zien

Vandaag zijn er een viertal nieuwe afbeeldingen verschenen van de film The Hobbit: An Unexpected Journey. Niet alleen Martin Freeman maar ook Elijah Woods is weer te zien als Hobbit.

The Hobbit: An Unexpected Journey is de nieuwste film van regisseur Peter Jackson. De film speelt zich af in Midden-Aarde, zo’n zestig jaar voor The Lord of the Rings. Het avontuur gaat over het titelpersonage Bilbo Balins (Martin Freeman), die een epische expeditie begint naar het verloren dwergenrijk Erebor. Dit rijk is veroverd door de afschrikwekkende draak Smaug. Tijdens de reis wordt Bilbo benaderd door de tovenaar Gandalf de Grijze (Ian McKellan) en sluit hij zich aan bij een groep van dertien dwergen, onder leiding van de legendarische krijger Thorin Eikenschild. De tocht voert hem naar de Wildernis en verraderlijke gebieden vol Aardmannen en Orks, dodelijke Wargen en Reuzenspinnen, Huidverwisselaars en Tovenaars. Ofschoon hun doel in het Oosten ligt, in de woestenij van de Eenzame Berg, moeten zij eerst door de tunnels van de Aardmannen. Daar ontmoet Bilbo een personage dat zijn leven voor altijd verandert: Gollum. Aan de rand van een ondergronds meer, vindt Bilbo een bijzondere en kostbare ring, met onverwachte en bruikbare eigenschappen. Een ring die bepalend is voor het lot van Midden-Aarde, maar waar Bilbo zich dan nog niet bewust van is.

De film The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt op 13 december in de bioscoop.

Hobbit

Hobbit

Hobbit

Hobbit

FOK! wat een weer...Somber

Goedemorgen! Veel bewolking en af en toe wat regen of motregen. Ik ben bang dat mijn weerbericht hiermee al klaar is en ik denk dat er echt niet meer van te maken is voor vandaag. De zon kunnen we wel vergeten en als klap op de vuurpijl doen we er daar ook nog een krachtige tot harde wind uit het zuiden tot zuidoosten bij. Het zal vandaag 14 graden worden, maar dat is eigenlijk niet meer van belang.

We moeten nog even doorbijten, maar het lijkt er nog steeds op dat de weersverbetering eraan zit te komen. Alles hangt af van de positie van het hogedrukgebied, maar depressies lijken na het weekend even geen kans meer te gaan maken. De temperatuur hierbij is nog vrij onzeker. Ik ben zelf toch nog niet helemaal zeker of het echt helemáál stabiel gaat worden, maar ik zal jullie hier de komende dagen van op de hoogte houden.

Inmiddels regent het bijzonder hard in de Alpenlanden en dat zien we wel vaker in de herfst. Wij zitten soms al te klagen over een bui waar 5 mm uit valt, in Locarno viel 129 mm en dat is toch wel andere koek.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Kaars in de regenDeze bijzondere foto maakte DJMO van het kaarslicht in de regen.

Gewapende overval geldloper Amsterdam

Woensdagmorgen is rond elf uur een geldloper overvallen in de Theodorus Dobbestraat in Amsterdam.

De politie laat weten dat drie jongens de geldloper onder bedreiging van een vuurwapen hebben overvallen. Twee van de overvallers gingen er na de overval op een scooter vandoor over de Burgemeester de Vlugtlaan in de richting van Bos en Lommer.

Een derde verdachte, een 20-jarige Amsterdammer, kon korte tijd later dankzij een tip van een oplettende schilder worden opgepakt in een woning in de Arthur van Schendelstraat.

In verband met de overval was er woensdagmorgen veel politie op de been in de wijk. Er hing onder meer lange tijd een helikopter in de lucht. Of, en zo ja hoeveel, geld er is buitgemaakt is nog niet bekend.

De eigenaar van de naastgelegen winkel laat aan AT5 weten dat de overvallers vermoedelijk goed wisten waar ze mee bezig waren. De camera, die aan de buitenkant van zijn winkel hangt, is namelijk gesaboteerd.

Overvalgame Monaco ook voor Xbox 360

Het tactische spel Monaco verschijnt niet alleen voor de pc, maar ook voor de Xbox 360. Dat heeft gamestudio Pocketwatch Games dinsdagnacht bekendgemaakt. In de game kunnen spelers alleen of met drie vrienden overvallen plegen. De twee versies komen gelijktijdig op de markt, maar wanneer is nog niet bekend.

Het plegen van virtuele overvallen kan zowel met vier spelers op de bank als met zijn allen online op de Xbox 360 of pc. Elke speler beschikt dan over unieke eigenschappen, waardoor de planning van de overval moet worden afgestemd.

Monaco is een zogenoemde indiegame, een spel gemaakt door een onafhankelijke gameontwikkelaar. Andy Schatz is het brein achter het spel en ontving in 2010 zijn eerste prijs voor het ontwerp.


Overvalgame Monaco ook voor Xbox 360

N. de Jong prijst buitenspelers van Oranje

Jeremain Lens en Luciano Narsingh maakten volgens Nigel de Jong het verschil in de interland van het Nederlands Elftal tegen Roemenië. De buitenspelers waren bij drie van de vier Nederlandse treffers betrokken. "Met hun snelheid kun je in de omschakeling iedereen pijn doen", aldus de AC Milan-speler tegen Novum Nieuws.

De ploeg van bondscoach Louis van Gaal boekte dinsdagavond een ruime 4-1 zege op Roemenië. Met de vierde opeenvolgende zege zette Oranje een flinke stap richting het WK in Brazilië over twee jaar.

Lens, net zoals in het duel vrijdag tegen Andorra de gevaarlijkste aanvaller, scoorde al na negen minuten de openingstreffer in Boekarest. De linksbuiten kopte vanaf ruim vijftien meter met een raak met een bekeken kopbal. "Hij was niet bewust maar wel belangrijk. Na de goal zakte Roemenië wat in en hadden wij de controle in de wedstrijd", zegt Lens.

Na de 2-0 van Bruno Martins Indi deden de Roemenen via Ciprian Marica iets terug. Vlak voor rust was het Rafael van der Vaart die de wedstrijd besliste door een strafschop te benutten nadat Narsingh was neergetrokken. "Daarna was het over en uit voor de Roemenen", aldus Lens. Narsingh stelde vervolgens Robin van Persie in de tweede helft in staat de 4-1 aan te tekenen.

Plaatsing voor het WK kan Oranje nu bijna niet meer ontgaan met bijna alleen nog maar thuiswedstrijden op het programma. Dat beseft ook de Jong. "Het mag nu niet meer misgaan. We moeten gewoon zo blijven spelen dan komt het vanzelf goed." De middenvelder was zeer te spreken over alle jonge spelers. "Ze hebben fantastisch gespeeld in deze omstandigheden."

VVD en PvdA reageren niet op belastingplannen

De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA willen niet reageren op de plannen van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel flink te hervormen. Andere partijen zijn wel te spreken over het rapport dat werd opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer.

"Hier doen we geen uitspraken over", zei VVD-leider Mark Rutte woensdagochtend voorafgaand aan de formatieonderhandelingen met Diederik Samsom (PvdA). Dat geluid klinkt ook bij de fracties van VVD en PvdA. Een woordvoerder van de VVD laat weten dat de partij gedurende de formatie niet zal reageren op de voorstellen. Ronald Plasterk (PvdA) verwijst eveneens naar de afgesproken radiostilte.

D66 en het CDA reageren wel. Financieel woordvoerder Wouter Koolmees (D66) vindt de aanbevelingen 'een zeer interessant vertrekpunt' richting een toekomstbestendig belastingstelsel. "De commissie doet een aantal ingrijpende voorstellen die zeer de moeite waard zijn om verder te verkennen." Dan gaat het onder meer over het verder beperken van de hypotheekrenteaftrek.

Kritisch is hij over de plannen die zzp'ers raken. Zo verdwijnen op termijn de zelfstandigen- en de startersaftrek. "D66 vindt het niet verstandig om de zzp'er op deze manier aan te pakken", zegt hij. "Juist in deze zware economische tijden beginnen veel mensen voor zichzelf, omdat ze moeilijk aan een baan kunnen komen." Zelfstandig ondernemerschap moet worden aangemoedigd, aldus Koolmees.

Volgens financieel specialist van het CDA Pieter Omtzigt biedt het rapport een aantal waardevolle ideeën voor de onderhandelaars van VVD en PvdA. Omtzigt is zeer positief over de invoering van twee belastingschijven. In het verkiezingsprogramma van het CDA staan vergelijkbare voorstellen, zegt hij.

Grote bezwaren heeft Omtzigt bij de plannen voor een totale fiscalisering van de AOW, wat betekent dat ook 65-plussers premie gaan betalen. "Daarmee is de AOW haar karakter als een volksverzekering, waarvoor je premie betaalt, kwijt", aldus de CDA'er.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, op wiens voorstel de commissie werd ingesteld, is in grote lijnen tevreden met het resultaat. "Het rapport laat zien dat het mogelijk is om aftrekposten te schrappen en de tarieven te verlagen, terwijl de koopkrachtgevolgen beperkt blijven en de werkgelegenheid stijgt." De SGP is wel tegen een aantal kleinere maatregelen, zoals het schrappen van de giftenaftrek.

De SP is niet positief over het rapport, omdat het zorgt voor grotere inkomensongelijkheid. "Mensen met een laag inkomen komen veel te snel in het tarief van 37 procent, terwijl het tarief voor de hoge inkomens daalt", zegt Kamerlid Farshad Bashir. De SP vindt verder dat AOW'ers en zzp'ers 'op een absurde manier' worden aangepakt en dat de aanpak van de hypotheekrente niet ver genoeg gaat.

Bij de achterban van de ouderenpartij 50Plus zorgt het rapport voor veel onrust, zegt fractievoorzitter Henk Krol. "De telefoon staat roodgloeiend. Ouderen vrezen dat zij opnieuw de groep zijn die het hardst wordt gepakt." Krol kan nog geen inhoudelijke reactie geven, omdat hij druk is met het aannemen van medewerkers voor zijn nieuwe fractie.

Commissie wil belastingstelsel op de schop nemen

De nieuwe regering moet het belastingstelsel in Nederland flink versimpelen. Dat stelt de commissie onder leiding van bankier Kees van Dijkhuizen voor. De commissie wil twee belastingschijven invoeren, veel aftrekposten afschaffen en de hypotheekrenteaftrek beperken.

De maatregelen moeten het rondpompen van geld via het innen van belastingen en het weer teruggeven via toeslagen een halt toeroepen. Volgens het Centraal Planbureau levert het plan 140 duizend banen op en trekt het volgens de commissie de huizenmarkt uit het slop.

Het rapport over de aanpak van de inkomstenbelasting en het hoge aantal toeslagen is opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer. Het rapport is opgestuurd naar staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). De commissie hoopt dat de VVD en de PvdA het voorstel meeneemt in de onderhandelingen over een nieuwe kabinet. Partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom wilden daar woensdagochtend bij het begin van nieuwe gesprekken niet op ingaan.

De commissie stelt voor om twee belastingtarieven in te voeren van 37 en 49 procent. Van alle belastingplichtigen moet 93 procent voortaan onder het laagste tarief vallen. Nu zijn er vier belastingschijven waarvan de laagste 33 en de hoogste 52 procent bedraagt. Op termijn moeten de tarieven verder worden verlaagd.

In ruil voor de tariefverlaging voor het gros van de Nederlanders wil de commissie dat veel aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, worden geschrapt. Ook moeten de twee btw-tarieven met twee procentpunt worden verhoogd naar 8 en 23 procent.

De hypotheekrenteaftrek moet worden beperkt voor zowel bestaande als nieuwe gevallen. Hierin gaat de commissie verder dan de huidige plannen, die alleen voor nieuwe gevallen gelden. De commissie wil de aflossing van de hypotheek echter niet fiscaal verplichten. Dit moet echter wel aantrekkelijker worden, door de aftrek in de loop van dertig jaar steeds verder te verminderen.

De huurkant van de woningmarkt wil de commissie aanpakken door huren niet langer vast te stellen op basis van een puntensysteem. In plaats daarvan moet de huur een maximaal percentage worden van de woz-waarde van het huis. Het effect hiervan is dat meer huurders de koopmarkt opstromen.

Volgens de doorrekening van het CPB heeft de belastingherziening tot en met 2017 nauwelijks effect op de macro-economie. Per saldo is in die periode sprake van een lichte verbetering van de gemiddelde koopkracht. De inkomensongelijkheid neemt echter ook licht toe. De maatregelen zijn gunstiger voor werkenden dan voor gepensioneerden en ondernemers.


Commissie wil belastingstelsel op de schop nemen (Foto: Novum)

De schizofrene internetter

Je kunt met twee totaal verschillende dames mailen, waarbij je in de ene een ongelooflijk lekker wijf vermoedt en in de ander een leuk maatje om mee te mailen. Een derde getrouwde vrouw is een “veilig” contact omdat je daar geen verwachtingen bij hebt. En dan is er nog een kerel die belangstelling heeft voor je hobby's of gewoon een trouw lezer van je columns is. Hartstikke gezellig allemaal. Maar met dezelfde moeite is dit één en dezelfde persoon!

Mulligan en Pattinson in moorddadige dramafilm

Robert Pattinson gaat een ex-vriendje spelen van 'femme fatale' Carey Mulligan. De twee Britse acteurs hebben getekend voor rollen in het drama Hold On To Me, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Hold On To Me gaat over een verleidelijke vrouw, de rol van Mulligan, die haar vriendje overtuigt de plaatselijke miljonair te ontvoeren. De twee begraven hem levend waarna het gruwelijk misgaat. De vrouw kan haar ex-vriendje, gespeeld door Pattinson, maar niet vergeten. Wie Mulligan de criminele, helpende hand gaat bieden is nog onbekend.

De 26-jarige Pattinson is eerst nog te zien in het laatste deel van de Twilight Saga, Breaking Dawn - Part 2. Voor volgend jaar staan voor het tieneridool ook het misdaaddrama The Rover en de thriller Mission Blacklist op de planning.


Carey Mulligan kan Robert Pattinson niet vergeten (Foto: Novum)

Robert de Niro ontvangt Kirk Douglas Award

Robert de Niro wordt door het filmfestival van Santa Barbara onderscheiden met de Kirk Douglas Award. De Amerikaanse acteur krijgt de prijs voor zijn hele oeuvre, maakte het festival woensdag bekend. De prijs wordt uitgereikt door Douglas.

"Ik ben een groot fan, niet alleen van zijn werk op het witte doek, maar ook van het Tribeca Film Festival", zegt de 95-jarige Douglas in een verklaring. De Niro is de initiatiefnemer van dat festival in New York.

Het is de zevende keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Harrison Ford, Quentin Tarantino, Ed Harris, John Travolta, Kirk Douglas zelf en zijn zoon Michael Douglas.

De 69-jarige De Niro krijgt de Kirk Douglas Award op 8 december in Santa Barbara in Californië. Het festival van Santa Barbara duurt van 24 januari tot en met 3 februari.

FOK!filmtips van de dag: Ice Age 3 / The Simpsons Movie

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!.

Op deze regenachtige dag gaan we voor de buis hangen voor een avondje geanimeerd vermaak. Om 20.30 op RTL7 start de film Ice Age: Dawn Of The Dinosaurs. In dit derde deel van de Ice Age-reeks staat de drie vrienden een nieuw avontuur te wachten. Uiteraard zijn er wel een aantal dingen veranderd. Manny en Ellie verwachten een kleintje, tijger Diego vraagt zich af of hij geen watje is geworden nu hij zo veel omgaat met zijn vrienden en Sid krijgt door het geluk van Manny en Ellie het verlangen om ook een gezinnetje te stichten. Hij ziet zijn kans schoon als hij stuit op een nest met eieren; dinosaurus-eieren welteverstaan. Voor Sid is dit geen enkel probleem, maar moeder-dino wil graag haar kindjes terug. Sid wordt meegenomen en de rest begint een avontuurlijke zoektocht naar hem, bijgestaan door een nieuwkomer: de eenogige, op dinosaurussen jagende wezel Buck (Simon Pegg). Uiteraard mist er nog een personage in bovenstaand verhaal: eekhoorn Scrat. Ook in Dawn of the Dinosaurs gaat hij weer op zoek naar zijn geliefde eikel. Niets en niemand kan hem tegenhouden om zijn eikel te bemachtigen, of toch?

Om 22.25 op RTL7 begint de film The Simpsons Movie. De milieuproblemen in de wereld blijken ook Springfield te bereiken. Het dorp is zeker geen voorbeeld voor milieuvriendelijkheid en het nabijgelegen meer wordt zelfs vaak gebruikt als dumpplaats van de plaatselijke industrie. Brave Lisa kan dit natuurlijk niet langer aanzien en begint haar campagne tegen milieuvervuiling als een ware Al Gore student. En dat is maar net op tijd, want het meer heeft al bijna onherroepelijk veel schade opgelopen. Al snel weet Lisa door te dringen tot de Springfieldbewoners en maatregelen worden getroffen. Er wordt een muur om het meer heen gebouwd zodat er niks meer in gedumpt kan worden. Met bewoners als Homer kan het echter nooit lang goed gaan. Hij krijgt het voor elkaar om alsnog iets in het meer te dumpen en dat was nou natuurlijk net de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het meer verandert in een levensgevaarlijke chemische troep. Niet lang daarna krijgt de milieudienst van de overheid er lucht van. Ze nemen de beslissing om Springfield in quarantaine te zetten door een megagrote koepel om het dorp te plaatsen. Afgesloten van de buitenwereld verloedert de stad steeds meer. Zal het de Simpsons en hun plaatsgenoten lukken om Springfield van de ondergang te redden?

Helft gemeenten verhoogt OZB ruim 5 procent

Het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) is dit jaar in 227 gemeenten gestegen met meer dan 5 procent gestegen. Slechts drie gemeenten hanteerden een lager tarief. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

In de grote steden is de stijging van het OZB-tarief volgens de onderzoekers relatief laag. In Amsterdam en Rotterdam steeg het ongeveer 2,5 procent en in Utrecht 1,6 procent. Den Haag is een uitzondering met een tariefsdaling van 4,3 procent.

De andere twee gemeenten waar het tarief is verlaagd zijn Anna Paulowna en Lopik. De grootste stijging van de onroerendezaakbelasting is in Lingewaard, met meer dan 60 procent.

Helft gemeenten verhoogt OZB ruim 5 procent
Helft gemeenten verhoogt OZB ruim 5 procent (Foto: ANP)

Lange rustpauze voor zwemster Dekker

Zwemster Inge Dekker heeft besloten zich de komende anderhalf jaar te gaan richten op haar studie psychologie. De Nederlandse, die afgelopen zomer in Londen zilver won op de 4x100 meter vrije slag, zegt niet uit te sluiten dat ze na de rustperiode het zwemmen weer op zal gaan pakken.

De 27-jarige Dekker komt deze week in Moskou nog wel uit in een wereldbekerwedstrijd. "Sinds 2001 staat mijn leven volledig in het teken van het zwemmen. Ik heb elf jaar hard getraind en veel bereikt. Maar het is nu tijd voor andere dingen. Ik wil in ieder geval mijn studie afmaken, want ik wil toch ook iets voor straks achter de hand hebben. Daarna zien we wel weer."

Helemaal stoppen doet de zwemster niet. "Ik blijf zeker 3 tot 4 dagen per week trainen. Ik vind zwemmen ook nog steeds heel erg leuk. Als ik even afstand heb genomen, heb ik misschien alleen maar weer zin weer aan de slag te gaan. Dat kan heel verfrissend werken. Het kan ook zijn dat ik straks zeg: het is mooi geweest. Maar ik sluit een deelname aan de Spelen in Rio nu nog niet uit."

Dungeon Defenders viert zijn eerste verjaardag

De tower defense-game Dungeon Defenders is deze week jarig en dat moet gevierd worden. Steam heeft daarom een aantal aanbiedingen voor ons in petto om de eerste verjaardag van Dungeon Defenders te vieren.

De Dungeon Defenders Anniversary Pack zal voor twee weken volledig gratis zijn met daarbij een nieuwe missie, genaamd Tavern Siege. Het level is in zijn geheel gedecoreerd tot een ware feestzaal. Naast al deze extra's geeft Steam 75% korting, tijdens de Midweek Madness, op de game Dungeon Defenders en alle DLC-packs. 

Wie graag wat van de Dungeon Defenders-verjaardag wilt proeven kan hieronder alvast de trailer bekijken.

Black Eyed Peas aangeklaagd voor contractbreuk

The Black Eyed Peas zijn aangeklaagd voor contractbreuk door gamebedrijf Ubisoft. De Franse game-uitgever eist een miljoen dollar van BEP Music omdat de band niet meer meewerkt aan onder meer een spel voor smartphones. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank van Los Angeles. Vorig jaar verscheen nog wel een dansspel rond de band.

BEP Music, het bedrijf achter de band, en Ubisoft werkten in 2011 samen aan het dansspel The Black Eyed Peas Experience voor Nintendo Wii en Xbox 360. Een tweede spel dat het gamebedrijf maakte voor onder meer Apple-apparaten, werd maandenlang door BEP Music genegeerd. Contractueel zou de band binnen tien dagen hebben moeten reageren.

De rechtszaak is niet de eerste waar de band bij betrokken is. Afgelopen zomer klaagden drie van de vier bandleden hun manager aan nadat was gebleken dat hij jarenlang geen belasting had betaald namens het drietal. The Black Eyed Peas heeft momenteel een pauze ingelast om volgend jaar weer aan een nieuw album te gaan werken.

VVVVVV binnenkort voor smartphones en tablets

Het behendigheidsspel VVVVVV is binnenkort ook te spelen op iPhone, iPod Touch, iPad en Android-apparaten. Gameontwikkelaar Terry Cavanagh heeft dit bekendgemaakt. Wanneer VVVVVV verkrijgbaar is voor de draagbare apparaten is niet bekend. De behendigsheidsgame, geroemd om zijn moeilijkheidsgraad, is al te spelen op pc.

De ontwikkelaar houdt nog een slag om de arm. "Ik ben er mee bezig, maar wil niet te veel beloftes doen", laat hij weten. Bij wijze van test heeft Cavanagh eerst het avonturenspel Don't Look Back overgezet naar Android- en iOS-apparaten. Nu werkt hij aan VVVVVV.

Cavanagh boekte in september succes met het behendigheidsspel Super Hexagon voor smartphones. Binnen drie dagen werden tienduizend kopieën van het downloadbare spelletje verkocht.


VVVVVV binnenkort voor smartphones en tablets (Foto: Novum)

Anouk bevestigt deelname Songfestival

De kogel is door de kerk: Anouk gaat ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden. Anouk maakte het goede nieuws bekend via een videoboodschap op Facebook. "Ik heb van de week een bespreking gehad met de TROS, dat verliep allemaal oké", licht Anouk toe. "Toen dacht ik: ik ga er nog eventjes een nachtje over slapen en dat heb ik gedaan. Vanmorgen dacht ik: ik ga het gewoon doen."

Het is nog niet bekend met welk liedje de zangeres afreist naar Zweden. Dat wordt volgens de TROS eind februari bekendgemaakt. Anouk zal zelf het nummer kiezen dat ze ten gehore zal brengen.

Anouk maakte in juli bekend mee te willen doen aan het zangfestijn. Ze zou dan van de TROS mee moeten doen aan de nationale voorrondes, waarin ze tegen andere artiesten strijd om Nederland in Zweden te mogen vertegenwoordigen. Anouk liet weten hier geen zin in te hebben. Het verhaal van Anouk en het Songfestival leek hiermee ten einde, maar blijkbaar heeft de TROS zoveel vertrouwen in haar dat de nationale voorrondes zijn geschrapt voor dit jaar.

Volgens TROS-presentator Daniël Dekker is de omroep ontzettend trots op de deelname van de Haagse zangeres. "We willen al jaren dat een topartiest, waar ik Anouk zeker toe reken, Nederland vertegenwoordigt op zo'n groot liedjesfestival. Ik ben blij dat dit nu gaat gebeuren."

Overigens liet Anouk eerder blijken aan het liedjesfestijn te willen deelnemen. In 2009 leek ze de grootste kandidaat, maar er werd uiteindelijk voor De Toppers gekozen. De avond werd wederom een grote afgang voor Nederland. Nederland is met deze bekendmaking het eerste land dat zijn kandidaat voor het Songfestival van 2013 heeft bekendgemaakt.

Wil je mee discussiëren over alles omtrent het Songfestival, dan kun je hier terecht. 

Hill geeft F1-demonstratie in Barcelona

Oud-Formule 1-coureur Damon Hill zal komende zondag op het circuit van Barcelona een demonstratie gaan geven. De wereldkampioen van 1996 doet dit met de Red Bull RB6 waarmee Sebastian Vettel in 2010 de wereldtitel behaalde.

Op het circuit van Barcelona wordt dit weekend het seizoen in de World Series by Renault afgesloten. De Nederlander Robin Frijns staat tweede in de titelstrijd, vlak achter Jules Bianchi. In het bijprogramma geeft niet alleen Hill een demonstratie, maar ook zal Red Bull-reservecoureur Sébastien Buemi in actie gaan komen.

Halle Berry zet trouwplannen in de koelkast

Halle Berry heeft haar trouwplannen op de lange baan geschoven. De actrice, die vorig jaar ten huwelijk werd gevraagd door Olivier Martinez, wil eerst haar verhuizing naar Frankrijk regelen. "Ik weet nog niet waar ik over een paar maanden woon, dat wil ik eerst geregeld hebben", vertelt Halle aan het blad In Style.

Berry wil met haar Franse geliefde en 4-jarige dochter Nahla naar Europa verhuizen. Daarvoor heeft ze toestemming nodig van een rechter, omdat Nahla's vader in de Verenigde Staten woont. Berry wil naar Frankrijk verkassen omdat ze daar minder last zou hebben van paparazzi. "Ik wil niet dat mijn dochter opgroeit tussen de roddeljournalisten."

Halle merkt een gedragsverandering bij haar kleuter. "Omdat we de hele tijd gevolgd worden, begint ze zich bijzonder te voelen. Dat is ze natuurlijk ook, maar ik wil dat ze leert dat ze speciaal is om wie ze is en niet vanwege haar beroemde ouders."

Hoewel de 46-jarige Berry nog totaal niet bezig is met haar bruiloft, weet ze wel wat ze wil. "Ik weet dat het een intieme trouwerij wordt", zegt Halle, die twee keer eerder eeuwige trouw beloofde. "Ik ben onlangs naar een bruiloft met 250 gasten geweest. Toen dacht ik: wow, dit is wel even een trouwerij. Dat heb ik nooit gehad of gewild."

Tom Cruise gaat weer voor sciencefiction

Tom Cruise heeft een rol in de sciencefictionfilm Our Name Is Adam op het oog. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De 50-jarige Cruise heeft al twee futuristische filmprojecten in het verschiet: Oblivion en All You Need Is Kill.

Voor Our Name Is Adam gaat Cruise weer samenwerken met producent Mary Parent. Met haar maakte hij eerder het oorlogsdrama Valkyrie, waarin Carice van Houten zijn vrouw speelt. Over de plot van het nieuwe sciencefictionproject is nog niets bekend.

In Oblivion is Cruise te zien als een reparateur van onbemande ruimteschepen die verliefd wordt op een vrouw die een ruimteschipcrash overleeft. De Amerikaanse acteur werkt momenteel aan de film All You Need Is Kill, waarin hij een soldaat speelt die vecht tegen aliens.


Tom Cruise gaat weer voor sciencefiction (Foto: Novum)

Australische wielerbond ontslaat White

Oud-wielrenner Matt White is ontslagen door de Australische wielerbond. Australia Cycling vindt de positie van de 38-jarige technisch directeur onhoudbaar geworden. White, die drie seizoenen voor US Postal reed, gaf na het uitkomen van het Usada-rapport toe dat hij doping had gebruikt. GreenEdge heeft hem ook op non-actief gesteld.

Cycling Australia prijst White wel voor zijn werk in de afgelopen twee jaar en stelt niet te geloven dat 'zijn invloed en acties ooit tegen wat goed voor de sport is zijn ingegaan'. De bond wuift kritiek op de aanstelling van White weg door erop te wijzen dat White bij zijn aanstelling ploegleider was van Garmin. Daar was hij in januari 2011 overigens wel net ontslagen, omdat hij zich niet aan de teamregels had gehouden.

Cycling Australia won daarop informatie in bij Garmin, de UCI en het Australische antidopingagentschap ASADA, maar kreeg naar eigen zeggen geen redenen te horen om hem niet aan te stellen.

[MLB] Tigers nog een zege verwijderd van World Series

De honkballers van Detroit Tigers zijn nog een zege verwijderd van de World Series. De ploeg won dinsdagavond in eigen huis ook de derde wedstrijd van de New York Yankees: 2-1. De stand in de best-of-sevenseries is nu 3-0 in het voordeel van de Tigers. Woensdag kan de beslissing vallen, als Detroit opnieuw wint van de Yankees.

Werper Justin Verlander was opnieuw de gevierde man bij de Tigers. De waardevolste speler van vorig seizoen stond in ruim acht innings slechts één run toe. In zijn laatste drie wedstrijden kreeg hij slechts twee punten tegen en gooide hij 25 keer drie slag.

De Yankees, spelend zonder aanvoerder Derek Jeter die in het eerste duel zijn enkel brak, konden in het Comerica Park opnieuw geen vuist maken. Net als in de twee voorgaande wedstrijden in New York liet de slagploeg, het team met het grootste budget, het afweten. Pas in de negende inning tekende Eduardo Nunez met een homerun voor het eerste en enige punt voor de Yankees.

Detroit stond toen al op een 2-0 voorsprong door een homerun in de vierde inning van Delmon Young en een tweehonkslag even later van Miguel Cabrera, waarop Quentin Berry scoorde. Het is pas een keer eerder voorgekomen dat een ploeg van een 3-0 achterstand wist terug te komen. Dit gebeurde in 2004 toen de Boston Red Sox vier keer op rij de Yankees versloegen.


Tigers nog een zege verwijderd van World Series (Foto: Novum)

Entertainment-site IGN staat te koop

De Wall Street Journal meldt dat News Corp na een jaar van mislukte pogingen om IGN te verkopen, gaat samenwerken met investeringsbank Allen & Co, om een veiling op te starten. Op deze manier hoopt News Corp het netwerk van videogame- en entertainment-sites als nog te verkopen.

Volgens de krant heeft News Corp na het nieuws dat het voorbereidingen trof om zijn interne uitgeverij en journalistieke activa te herstructureren, publiekelijk verklaard IGN Entertainment te willen verkopen. Eerdere verkooponderhandelingen werden negatief beïnvloed door vertrekken bij zowel IGN als News Corp. Het ging om het vertrek van IGN chief executive Roy Bahat in augustus en het aftreden van News Corp Chief Digital Officer, Jon Miller.

De krant meldt verder dat Break Media en SAY Media tot de potentiële kopers behoren, maar bronnen dicht bij News Corp vertelden de krant dat ook private equity-fondsen potentiële bieders zijn.

News Corp kocht IGN in 2005 voor de prijs van $ 650 miljoen (een deal die ook andere sites zoals GameSpy.com en TeamXbox.com omvatte), maar nu hopen ze het netwerk van videogame- en entertainment-sites te verkopen voor ongeveer $ 100 miljoen.

IGN

SEN ondersteunt nu ook iDeal en PayPal

Sony heeft onlangs twee nieuwe betaalmethodes toegevoegd voor gebruikers van het Sony Entertainment Network. Het gaat om iDeal en PayPal. Voorheen kon men alleen met creditcard- of prepaid-kaarten items aanschaffen in de PlayStation Store.

Dit is goed nieuws voor mensen zonder creditcard, want nu kan je vanuit je luie stoel op comfortabele wijze shoppen in de PlayStation Store of direct ingame items aanschaffen.

Het toevoegen van iDeal en/of Paypal gaat als volgt:

1. Log in op www.sonyentertainmentnetwork.com met jouw SEN account.

2. Kies voor Account en vervolgens voor Portemonnee.

3. Klik op 'bedrag toevoegen aan portemonnee' en kies vervolgens voor 'betaling via Creditcard, Prepaidcard, PayPal of iDeal'.

4. Nu kan je meteen gebruikmaken van iDeal en/of PayPal.

SEN

Kitty Courbois denkt nog lang niet aan stoppen

Kitty Courbois is nog niet bezig met haar pensioen. "Niets rustiger aan doen", stelt de 75-jarige actrice in De Telegraaf. "Ik ga door zolang het kan."

Courbois is momenteel te zien in de SBS-serie Dokter Tinus, waarin ze de rol van tante Jannie vertolkt. "Dokter Tinus krijgt volgend jaar een vervolg en momenteel ben ik aan het filmen", vertelt Courbois. "En er lopen nog allerlei andere plannetjes."

Bovendien maakt de bejaarde actrice zich op voor een nieuwe solovoorstelling. Parels van Poezië draait om Courbois' levensverhaal. "Aan de hand van gedichten neem ik het publiek als het ware mee op een wandeling door mijn leven", legt de actrice uit. "Lange tijd dacht ik: wie zit er nu te wachten op meer informatie over mij? Maar achter de manier waarop het met poëzie wordt verteld, sta ik helemaal."

Gewonde bij schietpartij Middelburg

Bij een schietpartij in Middelburg is dinsdagnacht een gewonde gevallen. De man is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident vond even na 02.00 uur plaats aan de Kriekenhof. De politie kon later een 35-jarige Middelburger arresteren. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De politie verricht onderzoek.

Ook in Enschede is dinsdagnacht geschoten. Naar aanleiding daarvan werden vier arrestaties verricht. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Vijftien tips over schilderijenroof Kunsthal

De politie heeft vijftien tips binnengekregen over de grote kunstroof uit de Kunsthal maandagnacht in Rotterdam. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Of de tips ook bruikbaar zijn, kan een politiewoordvoerder niet meteen zeggen. "Ze zijn in ieder geval het rechercheren waard", zegt hij. De eerste tips kwamen al tijdens de uitzending binnen. De politie hoopt nog meer informatie binnen te krijgen. Getuigen wordt gevraagd zich te melden.

De politie heeft twintig rechercheurs op de diefstal gezet van de zeven schilderijen. Een dusdanig groot team rechercheurs wordt normaal alleen op moordzaken gezet.

De Kunsthal is woensdag weer open voor publiek. Het museum heeft de zeven lege plekken opgevuld met andere schilderijen.

'Nieuw bewijs in zaak-Badr Hari'

Vechtsporter Badr Hari heeft gelogen over zijn rol bij de mishandeling van miljonair Koen Everink afgelopen zomer tijdens Sensation. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Volgens de krant heeft de politie nieuw bewijsmateriaal in handen na dna-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een woordvoerder van het OM in Amsterdam wilde hier woensdagochtend geen commentaar op geven.

Op een theedoek, waarover Hari verklaarde dat hij er alleen glazen mee had afgedroogd, zijn bloedsporen van hem en Everink gevonden. Dat versterkt de verdenking van justitie dat Hari's rol groter is dan hij zelf beweert. De kickbokser verklaarde eerder Everink alleen een tik te hebben gegeven. Hij zou daarna weg zijn gelopen en verder niets met de mishandeling te maken hebben gehad.

Volgens justitie is het onmogelijk dat door een klap de theedoek vol zat met bloedsporen. Getuigen beweerden eerder al dat Hari de doek om zijn handen had gewikkeld terwijl hij op Everink in sloeg. Bij het incident raakte Everink zwaargewond.

Hari zit nog altijd in voorarrest, net als medeverdachte Ferhat Y. uit Eindhoven. Op 2 november staat een eerst pro-formazitting gepland bij de rechtbank in Amsterdam. Pas dan wil het OM meer openheid bieden.


'Nieuw bewijs in zaak-Badr Hari' (Foto: Novum)

Albert Heijn haalt foie gras uit schap

Albert Heijn haalt per direct foie gras uit de winkelschappen van al zijn winkels. De supermarkt doet dat na een oproep van Wakker Dier. Ondanks interne afspraken dat Albert Heijn geen ganzen- en eendenlever meer zou verkopen, bleken franchisers het dieronvriendelijke product toch te verhandelen. Dat meldt Wakker Dier woensdag.

Albert Heijn zegt volgens de organisatie dat inderdaad is gebleken dat een of meerdere winkels ondanks de afspraken toch foie gras verkochten. Winkeleigenaren hebben nu de opdracht gegeven het product uit de winkels te verwijderen.

Om foie gras te maken worden ganzen en eenden in korte tijd vetgemest door ze onder dwang te voeren. De productie ervan is vanwege de dieronvriendelijke methode verboden in Nederland.

[WK] Australië boekt eerste zege

Australië heeft goede zaken gedaan in de kwalificatiecyclus voor het WK 2014 in Brazilië. The Socceroos wonnen dinsdag in het Qatarese Doha met 1-2 van Irak. De ploeg heeft nu vijf punten uit vier duels. 

In een matige wedstrijd kwam Irak als eerste op voorsprong door Alaa Abdul Zahra. In de laatste elf minuten lieten Tim Cahill en Archie Thompson Australië door het oog van de naald kruipen. Bij de bezoekers startten FC Utrecht-spelers Tommy Oar en Adam Sarota op de bank. De eerste mocht twaalf minuten voor tijd invallen. Bij Irak had voormalig FC Twente-speler Nashat Akram een basisplaats. De middenvelder is tegenwoordig actief in de Verenigde Arabische Emiraten.

Australië deelt nu de tweede plek met Oman, dat eerder op de dag Jordanië met 2-1 versloeg. Japan gaat met tien punten fier aan kop. Jordanië heeft vier punten, Irak blijft op twee steken. De top twee van de poule plaatst zich rechtstreeks voor het WK, de nummer drie speelt play-offs.

Uitslagen

Groep Land Land Uitslag
A Qatar Uzbekistan 0-1
A Iran Zuid-Korea 1-0
B Oman Jordanië 2-1
B Irak Australië 1-2

 Standen

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Zuid-Korea 4 2 1 1 7 9 4
2 Iran 4 2 1 1 7 2 1
3 Uzbekistan 4 1 2 1 5 4 4
4 Qatar 4 1 1 2 4 2 5
5 Libanon 4 1 1 2 4 2 5
# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Japan 4 3 1 0 10 11 10
2 Australië 4 1 2 1 5 4 5
3 Oman 4 1 2 1 5 3 5
4 Jordanië 4 1 1 2 4 4 4
5 Irak 4 0 2 2 2 3 2

Man gooit ruiten politiebureau Drachten stuk

Een 44-jarige man uit Engwierum heeft dinsdagavond acht ramen van het politiebureau in Drachten vernield. De Fries was eerder die dag aangehouden voor bedreiging. De schade is ongeveer tienduizend euro, meldt de politie woensdag.

Toen de boze man na verhoor rond 18.30 uur op straat stond gooide hij stenen tegen de ramen. De verdachte werd daarop opnieuw aangehouden. Tegen hem werd voor de tweede keer die dag een proces-verbaal opgemaakt.

[WK] Verenigde staten, Mexico naar eindfase kwalificatie

De nationale ploeg van de Verenigde Staten heeft zich overtuigend geplaatst voor de eindronde van het WK-kwalificatietoernooi van Midden- en Noord-Amerika. De equipe van bondscoach Jürgen Klinsman won dinsdag met 3-1 van Guatemala dat daarmee is uitgeschakeld.

Carlos Ruiz schoot Guatamala nog wel op voorsprong, maar een half uur later mede door twee goals van Clint Dempsey stond het al weer 3-1. Jamaica gaat als tweede in de groep mee naar de eindfase van het continentale kwalificatietoernooi.

In groep B waren Mexico en Costa Rica al zeker van deelname aan de eindronde in de zogenoemde CONCACAF-zone. In groep C blameerde Canada, dat nog zicht had op plaatsing, zich door met 8-1 te verliezen bij Honduras. De zes landen zullen een competitie afwerken, drie landen zullen zich rechtstreeks plaatsen voor het WK in Brazilië, de nummer vier speelt tegen de winnaar uit Oceanië. Dit is zeer waarschijnlijk Nieuw-Zeeland wat nog één punt nodig heeft om zich te kwalicificeren voor de play-offs. 

Groep Land Land Uitslag
A Jamaica Antigua & Barbuda 4-1
A Verenigde Staten Guatemala 3-1
B Costa Rica Guyana 7-0
B Mexico El Salvador 2-0
C Cuba Panama 1-1
C Honduras Canada 8-1


Groep A

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Verenigde Staten 6 4 1 1 13 11 6
2 Jamaica 6 3 1 2 10 9 6
3 Guatemala 6 3 1 2 10 9 8
4 Antigua & Barbuda 6 0 1 5 1 4 13


Groep B

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Mexico 6 6 0 0 18 15 2
2 Costa Rica 6 3 1 2 10 14 5
3 El Salvador 6 1 2 3 10 8 11
4 Guyana 6 0 1 5 1 5 24


Groep C

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Honduras 6 3 2 1 11 12 3
2 Panama 6 3 2 1 11 6 2
3 Canada 6 3 1 2 10 6 10
4 Cuba 6 0 1 5 1 1 10

KPN mag glasvezeldienstverleners overnemen

KPN heeft goedkeuring gekregen voor de overname van de vier serviceproviders van het glasvezelbedrijf Reggeborgh. Dat maakte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag bekend.

Het telecombedrijf kondigde elf maanden geleden aan de serviceproviders Edutel, XMS, KickXL en Concepts ICT over te nemen van Reggeborgh. Hiermee breidt KPN zijn aanbod op zowel het koper- als het glasvezelnetwerk uit.

Volgens de NMa is er ook na de overname voldoende concurrentie op de markt voor televisie, internet en telefonie. De aanbieder van het glasvezelnetwerk, Reggefiber, moet namelijk ook andere aanbieders toelaten op het netwerk. Consumenten kunnen bovendien ook overstappen naar aanbieders die via kabel of koper hun diensten aanbieden, stelt de kartelwaakhond.

Reggefiber is een gezamenlijke onderneming van KPN en Reggeborgh. Tegelijkertijd met de aankondiging van de overname van de vier serviceproviders maakte de twee bedrijven afspraken over een uitbreiding van het belang van 41 procent van KPN in deze joint venture. Ook nam KPN de wholesale-activiteiten van het gezamenlijke bedrijf over.


KPN mag glasvezeldienstverleners overnemen (Foto: Novum)

Killing Them Softly

Na de meesterlijke western The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford uit 2007, werken regisseur Andrew Dominik en hoofdrolspeler Brad Pitt ditmaal samen aan Killing Them Softly, een misdaaddrama gebaseerd op het boek Cogan’s Trade uit 1974 van schrijver George V. Higgins. Killing Them Softly is een uitstekende misdaadfilm die volgepropt is met zwarte humor, prima acteerwerk en keiharde actie. Regisseur Dominik toont op een effectieve wijze de onromantische kant van de misdaadwereld. Ondanks een vermakelijke eerste helft voelt de tweede helft wat gehaast aan en is het spijtig dat regisseur Andrew Dominik naar alle waarschijnlijkheid zijn versie van de film drastisch heeft moeten inkorten. Met meer tijd had hij wellicht ook het maatschappijkritische aspect van de film wat beter kunnen uitwerken.

Zingende worsten en Máxima in Hema-musical

Zingende rookworsten, de tompouceblues en de toekomstige prinses Max die er inburgert. Als jarenlange fan van het warenhuis was scenarioschrijfster Tamara Bos direct enthousiast toen theatermaakster Saskia Huybrechtse met het idee op de proppen kwam voor Hema de musical. Zondag is de premiére in het Amsterdamse theater Carré.

Hoe verzin je het, een musical over de Hema?
"Veel mensen denken inderdaad: 'Huh, de Hema is toch gewoon een plek?’ Maar het is niet zomaar een plek. Het is een icoon van de Nederlandse samenleving. Alle vrouwen die ik ken, worden er blij van. Je kunt er terecht voor een troostbezoekje als je je niet zo prettig voelt. De winkel is heel erg Nederlands; niet duur, degelijk, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Het is een ontzettend leuke arena; van de gordijnafdeling tot de fotoservice en het gebak. De mensen werken er vaak al lang. Ze hebben allemaal een verhaal.’’

Waar gaat de musical over?
"De musical speelt zich af rond het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima in 2002. Voordat ze gaan trouwen, wil de toekomstige prinses Max (zoals ze in het stuk heet) inburgeren. En waar kan dat beter dan bij de Hema? Ze gaat er incognito aan de slag als Spaanstalige stagiaire. Ik wil met dit stuk vertellen hoe bijzonder een gewoon mens kan zijn en hoe gewoon een bijzonder mens is.’’

In de musical figureren echte Hema-medewerkers. Herkennen ze zich in het verhaal?
"Per avond doen zo’n 20 plaatselijke medewerkers mee. Ze herkennen zich enorm. Bijvoorbeeld in Anja van de klantenservice die in een huwelijkscrisis belandt, of in Tilly van de gordijnen die het verdomt met pensioen te gaan. En de rookworsten komen voorbij met een eigen nummer, er is een tompouceblues en Jip en Janneke hebben een eigen sketch.’’

En wat vindt de Hema-directie ervan? Die is zeker wel blij met deze reclame.
"Ze wilden zich er eerst niet mee bemoeien en ook geen geld geven, maar ze vonden het wel leuk. Ze hebben geregeld stukken gelezen en corrigeerden dan op zaken als een bedrijfsleider die filiaalmanager wordt genoemd en dat ze niet spreken over ruilen, maar terugbrengen. Ze hebben wel eens repetities bezocht en bij de try-outs waren ze heel enthousiast.’’

Weet je of prinses Máxima in het echt ook wel eens bij de Hema komt? En is ze ook uitgenodigd voor de premiére?
"Ik heb gehoord dat ze altijd koekjes koopt bij de Hema in Den Haag. En ik heb haar eens met een tas gezien waarop foto’s van haar kinderen stonden. Die is volgens mij ook van de Hema. We hebben haar inderdaad uitgenodigd, maar ze is er helaas niet bij.’’

Zingende worsten en Máxima in Hema-musical
Zingende worsten en Máxima in Hema-musical (Foto: ANP)

Stelling: Pak niet vredevolle protesten aan

In Nederland is het in de grondwet geregeld dat je mag actievoeren en protesteren. Wel is het hierbij van belang dat er goed aan de wet gehouden wordt. In het verleden zijn er echter voldoende acties geweest waarbij dat niet gebeurd is. Zo heeft Greenpeace tankstations onbruikbaar gemaakt en zijn er regelmatig dieren vrijgelaten bij fokkerijen.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Niet vredevolle protesten door actiegroepen moeten juridisch aangepakt worden.

'Meer burenruzies door crisis'

Bemiddelaars moeten dit jaar vaker optreden bij conflicten tussen buren. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van cijfers van buurtbemiddelaars in de tien grootste steden. De ruzies zijn volgens de krant vooral te wijten aan de economische crisis.

Door werkloosheid en stress ontstaan vaker ergernissen. Het aantal burenruzies neemt daardoor vooral in de grote steden een vlucht. Zo is in Amsterdam het aantal ruzies dit jaar bijna verdubbeld naar 1700 gevallen. Ook in Utrecht, Groningen, Tilburg, Nijmegen en Breda doen zich meer problemen voor.

Volgens de stichting Beterburen, die opereert in de regio Amsterdam, komen veel burenruzies doordat buren elkaar niet tot nauwelijks kennen. "Wij krijgen vaak mensen aan de lijn die zich doodergeren aan hun buurman die met de deuren smijt, terwijl ze niet weten dat de onruststoker vorige week zijn baan is kwijtgeraakt", aldus directeur Bente Thé.

Ook in Rotterdam zien de bemiddelingsbureaus de effecten van de crisis. "Wie thuiszit, heeft meer tijd om zich te ergeren aan omgevingsgeluiden. Het incasseringsvermogen is dan minder waardoor vaak heftige conflicten ontstaan."

Zo'n dertig procent van de Nederlanders heeft wel eens met een burenruzie te maken gehad. In twee derde van de gevallen kunnen bemiddelaars een conflict oplossen. Het gaat in de meeste gevallen om geluid- of stankoverlast, de erfgrens of een parkeerplaats.

[WK] Argentinië verslaat Chili, Uruguay verliest in Bolivia

Argentinië heeft door doelpunten van Lionel Messi en Gonzalo Higuaín met 1-2 gewonnen van Chili. FC Twente-speler Felipe Gutiérrez deed in de slotfase iets terug. Uruguay verloor op grote hoogte van Bolivia.

Messi was opnieuw belangrijk voor zijn land en wist na een klein halfuur spelen zijn ploeg op 0-1 te zetten. Op aangeven van Fernando Gago schoot Messi raak en niet lang daarna verdubbelde Gonzalo Higuaín de score.

De spits van Real Madrid was drie minuten na de openingstreffer met zijn linkerbeen goed voor de 0-2. Hierdoor zat Argentinië op rozen en de zege kwam eigenlijk niet meer in gevaar. In blessuretijd wist FC Twente-middenvelder Felipe Gutiérrez nog wel wat terug te doen, maar het bleef bij 1-2.

Uruguay met onder meer oud-Ajacied Luis Suarez in de basis was niet bij machte om het de Bolivianen moeilijk te maken en keek na een uur spelen al tegen een 4-0 achterstand aan. Carlos Saucedo was met een hattrick de belangrijkste man bij het thuisland en ook Gualberto Mojica pikte een doelpuntje mee.

Het duel werd gespeeld in La Paz, de Boliviaanse stad die op grote hoogte ligt in het Andesgebergte. Door de ligging zijn de omstandigheden anders dan wanneer op zeeniveau wordt gespeeld en veel teams vinden dan ook hun Waterloo in een uitwedstrijd tegen Bolivia.

Luis Suarez liet voorafgaand aan de wedstrijd nog weten dat hij "iedere mogelijkheid aan zou grijpen om te schieten", door de geringe luchtweerstand. Hierdoor zou de bal een stuk sneller door de lucht schieten. Suarez scoorde nog wel in La Paz, na 81 minuten maakte de Liverpool-spits de 4-1.

Door deze uitslag gaat Argentinië riant aan de leiding in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule. Met twintig punten uit negen wedstrijden is de voorsprong op nummer twee Ecuador nu drie punten. Chili staat gedeeld vierde met twaalf punten uit negen duels. Uruguay staat vijfde, ook met 12 punten, maar met een minder doelsaldo. 

Land Land Uitslag
Bolivia Uruguay 4-1
Venezuela Ecuador 1-2
Paraguay Peru 1-0
Chili Argentinië 1-2
# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Goals voor Goals tegen
1 Argentinië 9 6 2 1 20 20 7
2 Ecuador 9 5 2 2 17 12 9
3 Colombia 8 5 1 2 16 14 6
4 Venezuela 9 3 3 3 12 8 9
5 Uruguay 9 3 3 3 12 16 18
6 Chili 9 4 0 5 12 14 18
7 Bolivia 9 2 2 5 8 12 14
8 Peru 9 2 2 5 8 10 15
9 Paraguay 9 2 1 6 7 6 16

Nieuwe poster voor Silent Hill: Revelations 3D

Sprakeloos! Dat is het eerste wat in ons opkomt bij het bekijken van het personage op de nieuwste poster voor Silent Hill: Revelations 3D. De poster dook onlangs op via de Russische website van Kinopoisk.

In het vervolg op Silent Hill uit 2006 zien we onder meer Adelaide Clemens, Radha Mitchell, Sean Bean, Carrie-Anne Moss en Malcolm McDowell in de belangrijkste rollen. De film wordt geregisseerd door Michael J. Bassett die eerder naam maakte met films zoals Deathwatch en Solomon Kane. Silent Hill: Revelations 3D draait vanaf 3 januari in de Nederlandse bioscopen.

Silent Hill: Revelation 3D
...

Obama wint debat in eerste peiling

Barack Obama is de winnaar van het tweede debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten. Dat blijkt uit een eerste peiling van Amerikaanse zender CNN en ORC International.

46 procent van de ondervraagden vond Obama sterker dan zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney, die 39 procent van de stemmen kreeg. Nog duidelijker was het antwoord op de vraag wie van beiden de verwachtingen had overtroffen. 73 procent van de ondervraagden vond dat de president het beter deed dan verwacht, slechts 37 procent zei hetzelfde over zijn tegenstander Romney.

Aan de peiling deden 457 geregistreerde kiezers mee. Zij werden na afloop van het debat telefonisch benaderd. De peiling heeft een foutmarge van plus-min 4,5 procentpunten.

A Clockwork Orange-acteur John Clive overleden

Afgelopen zondag is de Britse acteur John Clive overleden. Clive, die te zien was in onder meer A Clockwork Orange en the Italian Job, overleed op 79-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

John Clive werd geboren op 6 januari 1933 in Londen. In 1967 maakte hij zijn debuut in de film Smashing Time. Het jaar daarop zou hij bekend worden als de stem van John Lennon in de film Yellow Submarine. Clives echte doorbraak kwam in 1969 met the Italian Job. De acteur zou daarna te zien zijn in A Clockwork Orange, diverse delen uit de Carry On-reeks, een tweetal Pink Panther-films en diverse andere films en tv-series.

Naast acteren hield Clive zich ook bezig met het schrijven van boeken. Zijn verhaal KG 200 (1977), over een geheime eenheid van de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog, was een internationale bestseller. Andere bekende titels van de schrijver waren The Last Liberator (1980), Barossa (1981), Broken Wings (1983) en The Lions Cage (1988).

John Clive
John Clive in 1969 in the Italian Job.

Costume Pack 2 voegt oortjes toe aan Dead or Alive 5

Dead or Alive 5, het vechtspel van Team Ninja, heeft nieuwe DLC gekregen. Costume Pack 2 is vanaf vandaag te downloaden. Deze DLC bestaat uit vier los te downloaden packs die onder andere kattenoren, werksteroutfits en pandashirts toevoegen aan de game.

Het Kitty Pack ($4,99/400 Microsoft points) bevat kitty-outfits voor Helena Douglas, Christie, Tina Armstrong en Lisa. Het What a Character Pack ($4,99/400 Microsoft points) bevat Hitomi- en Mila-werksteroutfits, een Rig-barmanoutfit en een Lisa Hamilton-outfit. De Special Set ($4,99/400 Microsoft points) bevat een overall voor Kasumi, een Lei-fang-pandashirt en een zwarte jurk voor Lisa Hamilton.

Het complete pakket met alle DLC-pakketten is vanaf volgende week ook te koop voor 1040 Microsoft Points en $12.99 voor PlayStation 3.

LAN-ondersteuning in League of Legends alleen voor toernooien

Eerder deze week kondigde ontwikkelaar Riot Games aan dat ze een LAN-functie hebben toegevoegd in de game League of Legends, speciaal voor toernooien. Vandaag hebben zij bekendgemaakt dat deze LAN-ondersteuning niet publiekelijk beschikbaar wordt gesteld.

"We built an offline solution for the Finals for the pros to be protected from Internet connectivity issues. There are no plans to develop a LAN mode for offline play at home / LAN centers. Just wanted to clarify for everyone", aldus Riot Games-medewerker Dustin Beck.

League of Legends

Black Ops 2-launchtrailer is back in black

Het duurt nog een kleine maand voordat iedereen los kan gaan op Call of Duty: Black Ops 2. Om iedereen alvast in de juiste mindset te brengen heeft Activision alvast de launchtrailer uitgebracht. Ondersteund door de zoetgevooisde klanken van AC/DC is het nu alleen nog wachten op de release zelf.

Call of Duty: Black Ops 2 komt 13 november uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Later volgt nog een release op Wii U.

Noordelijke filmfans krijgen alsnog filmfestival

Afgelopen maart werd bekendgemaakt dat het Noordelijk Film Festival in 2012 een jaar over zou slaan. Dit was behoorlijk tegen de zin van een aantal filmfanaten die vervolgens besloten om een eigen alternatief filmfestival op poten te zetten.

Het resultaat is het Notfall Film Festival geworden, dat van 9 tot en met 11 november plaatsvindt in het voormalige expeditieknooppunt van de PTT aan de Snekertrekweg in Leeuwarden. In het gebouw, dat tot voor kort dienst deed als een tijdelijk provinciehuis, kunnen in een zevental zalen meer dan 100 films bekeken worden.

Op het programma, dat geheel budgetloos is samengesteld door Asing Walthaus (filmrecensent bij de Leeuwarder Courant) en Andrea Moeller (voorheen Noordelijk Film Festival) staan films van onder meer Orlow Seunke, documentaires over punk in Birma en hiphop in China en de wereldpremière van de nieuwe horrorfilm van Erik Zeilstra, die een aantal jaren geleden bekend werd als de regisseur van de eerste Friestalige pornofilm ooit.


Meer dan 100 films in drie dagen op het Notfall Film Festival in Leeuwarden.

'Van Gaal wordt met Hitler vergeleken'

Natuurlijk had hij het ook gezien, maar hij wilde er niet veel over zeggen. "De KNVB gaat stappen ondernemen, heb ik begrepen, dus kan ik beter maar zwijgen", merkte bondscoach Louis van Gaal dinsdagavond na de fraaie zege in en tegen Roemenië  (1-4) gelaten op.

De baas van Oranje reageerde bij SBS6 desgevraagd op een zeer bedenkelijke kop boven een verhaal over hem in de Roemeense krant ProSport. 'Van Hitler' viel er te lezen. Volgens het dagblad was die bijnaam voor Van Gaal in Nederland min of meer gemeengoed geworden gezien zijn "arrogante en egocentrische karakter".

Van Gaal schudde mismoedig zijn hoofd bij zoveel Roemeense brutaliteit. "Het is tegenwoordig schering en inslag dat je persoonlijk wordt aangevallen, door mensen die niemand kent en die mij evenmin kennen. De persoon die dit heeft geschreven, heeft mij op google gezocht en toen kwam hij onder meer deze benaming tegen. Het was dus al eerder over mij gepubliceerd. Door wie? Dat mag iedereen zelf uitzoeken."

Filip Dewinter doet 'stap opzij'

Filip Dewinter, kopstuk van de Belgische partij Vlaams Belang, doet een "stapje opzij". Dat zei hij dinsdagavond in het programma Pauw en Witteman.

Hij reageert daarmee op de nederlaag van de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen zondag. Vlaams Belang werd gedecimeerd door de Vlaams-nationalistische N-VA, die onder meer in Antwerpen de grootste partij werd.

De nederlaag kwam voor Dewinter als een verrassing. "Ik had nooit gedacht dat we zo laag zouden zakken. Het was een grote verrassing en een diepe ontgoocheling", aldus Dewinter. Hij trekt zijn conclusies uit de nederlaag en zal volgende keer niet meer optreden als lijsttrekker van de partij. "Het is nooit helemaal voorbij in de politiek, men kan altijd terugkomen. Maar even is het voorbij, ongetwijfeld."

Maandag maakte de voorzitter van de partij, Bruno Valkeniers, al bekend dat hij vervroegd aftreedt.

Filip Dewinter doet'stap opzij'
Filip Dewinter doet'stap opzij' (Foto: ANP)

Nederlander denkt negatiever over Europa

Nederlanders zijn sinds het uitbreken van de bankencrisis negatiever gaan denken over de Europese Unie. Had in 2008 nog de helft van de bevolking een positief beeld van de EU, inmiddels is dat nog maar een derde. Dat is een van de conclusies uit een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft uitgebracht ter gelegenheid van de kabinetsformatie.

Het SCP concludeert dat Nederlanders allesbehalve enthousiast zijn over Europese integratie. De positieve kanten ervan zoals open grenzen en een gemeenschappelijke munt worden weliswaar erkend, maar het basisgevoel blijft negatief. "Er is een ongemakkelijk gevoel bij het idee dat Nederland weinig meer te zeggen heeft in eigen land en geld geeft aan Europa, terwijl er in Nederland bijvoorbeeld ook armoede heerst."

Ook is er de vrees dat Nederland zijn eigenheid verliest door verdere Europese integratie. Europa is voor veel mensen het symbool van een 'onoverzichtelijke wereld' en roept daarom de nodige weerstand op, schrijven de onderzoekers. Niettemin vindt 68 procent van de Nederlanders het EU-lidmaatschap nog steeds een goede zaak en denkt 67 procent dat Nederland voordeel heeft bij het lidmaatschap.

De weerstand tegen Brussel ontwikkelt zich ook uit onvrede uit de wijze waarop de Nederlandse politiek met de EU omgaat. Politici luisteren niet naar opvattingen van burgers over de EU, is het idee. "Men is ook nog steeds boos dat de Nederlandse regering in strijd met de uitkomst van het referendum in 2005 heeft ingestemd met een Europese grondwet."

Het gevoel van onvrede over de EU en de politici in Den Haag wordt versterkt door de economische crisis. "Dit stelt de vanzelfsprekendheid van de EU en het behoud van de euro voor de welvaart van Nederland ter discussie", aldus het rapport. Deze crisis is volgens het SCP niettemin een kans om de discussie over de EU te verbreden.

Ook heeft de eurocrisis de betrokkenheid van Nederlanders bij Europa vergroot. Wel moet de discussie niet alleen gaan over wat op dit moment economisch gezien verstandig is, vindt het SCP. Het zou ook moeten gaan over wat de gevolgen zijn van de getroffen financiële maatregelen voor de democratie in Europa.

Het SCP brengt voor iedere kabinetsformatie een verkenning uit, waarin het bureau ingaat op de prestaties van de overheid. De onderhandelende partijen kunnen daar vervolgens hun voordeel mee doen. Het advies is op 21 september aangeboden aan de informateurs en onderhandelaars van VVD en PvdA. Behalve Europa komen nog tal van thema's aan bod, zoals de zorg, integratie en de woningmarkt.

Mogelijk onthulling mini-iPad volgende week

Apple zal mogelijk op 23 oktober een nieuwe, kleinere, iPad onthullen. De onderneming maakte dinsdag bekend op die datum een bijeenkomst voor genodigden te organiseren en hintte op 'iets kleins'. "We have a little more to show you", aldus Apple.

Fans, beleggers, technologie- en gadgetliefhebbers kijken altijd met spanning uit naar de bijeenkomsten van Apple, waarop regelmatig nieuwe ontwerpen worden getoond. Geruchten dat Apple aan een kleinere iPad werkt doen al maanden de ronde. Daarmee zou de onderneming een deel van de markt voor goedkoperen tablets willen winnen.

Mogelijk onthulling mini-iPad volgende week
Mogelijk onthulling mini-iPad volgende week (Foto: ANP)

Van der Duim onderuit in Villa Allende

Antal van der Duim is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het challengertoernooi in Villa Allende te bereiken. De Friese tennisser moest zich in de eerste omloop met 6-7 (5), 6-4 en 5-7 gewonnen geven tegen de Argentijn Renzo Olivo.

Van der Duim had zich via het kwalificatietoernooi geplaatst voor het hoofdschema. Door de uitschakeling van de Fries is alleen Boy Westerhof nog over. Hij neemt het in de tweede ronde van het toernooi op tegen de als derde geplaatste Fransman Guillaume Rufin.

Vrouw voedt weesolifantje op in Malawi

Moeders weten maar al te goed hoe het is om midden in de nacht op te staan om hun baby te eten te geven. Maar weinig moeders zullen ooit in het holst van de nacht een babyolifant de fles hebben gegeven.

Jenny Webb besloot in februari een olifant van enkele weken oud te adopteren. Parkwachters vonden het weeskind, Moses genaamd, aan de oever van een rivier in een reservaat in Noord-Malawi. De parkwachters hebben twee dagen tevergeefs naar de moeder van het kalf gezocht, die waarschijnlijk door stropers is gedood. De illegale jacht op olifanten in Afrika kost volgens natuurbeschermers jaarlijks aan duizenden dikhuiden het leven.

De nationale parken in Malawi beschikten niet over de middelen om Moses groot te brengen. Daarom besloot Webb, oprichter van de Jumbo Foundation, een weeshuis voor grote dieren, zich over Moses te ontfermen.

De bijna negen maanden oude Moses weegt honderd kilo en drinkt dagelijks 24 liter speciale babyvoeding voor olifanten, die kokosmelk en veertien andere ingrediënten bevat. "Olifanten zijn extreem gevoelig", zegt Webb. "Ik was verbijsterd. We zien olifanten als grote, sterke wezens maar ze zijn erg emotioneel. Moses voelt aan hoe ik me voel. Als ik droevig ben, is hij zorgzaam. Als ik boos ben raakt hij snel overstuur."

Webb heeft een matras in de huiskamer gelegd waar zij en Moses elke avond in slaap vallen. Moses wordt elke twee uur wakker en wandelt wat door de kamer, totdat Webb wakker wordt om hem de fles te geven. Als Webb 's ochtends met een kop koffie voor de televisie zit gooit Moses zijn slurf over haar schouder en legt hij zijn hoofd tegen het hare.

Dierenartsen voorzien Webb van advies. Ook het Elephant Orphanage Project in Zambia, dat zestien jaar ervaring heeft met het grootbrengen van olifantenkalfjes, staat Webb bij.

In het wild schuilen babyolifantjes onder hun moeder voor de zon. Om dit na te bootsen heeft Webb een dekentje over Moses gehangen. Zijn huid, die nu nog kwetsbaar is, wordt tevens beschermd met zonnebrandcrème en vochtinbrengende crème.

Kort nadat Webb Moses mee naar huis had genomen moest het kalfje aan een hernia worden geopereerd, die hij opliep tijdens zijn geboorte. Het dier schoot na de operatie in de stress en weigerde te eten. Moses werd echter onder dwang gevoed en is inmiddels weer op een gezond gewicht, aldus Webb.

Zorgen voor een babyolifant is een dagtaak. Webb heeft twee mensen in dienst genomen om haar te helpen. De drie spelen om en om met Moses en vegen met hun armen door het stof op de grond, iets wat een moederolifant normaal met haar slurf doet.

Net als kleuters gaat Moses graag naar buiten en Webb gaat dagelijks met Moses en haar honden aan de wandel. "De honden zijn feitelijk zijn kudde", zegt Webb. "Hij trekt overdag met ze op en gaat graag met wandelen met ze. Hij mat zich snel een dominante rol aan. Maar 's nachts stuurt hij de honden naar buiten. Hij wil niet met de honden slapen. Hij wil samen met de katten slapen, en met mij."

Over een paar weken begint Moses als het goed is gras, hooi, schors en paardenvoer te eten. Hij stopt af en toe al gras en blaadjes in zijn mond, maar verorbert ze nog niet. Tegen de tijd dat hij vier jaar is zal hij geheel gestopt zijn met de babyvoeding, en overgestapt zijn op groen. Op zijn vijfde verjaardag wil Webb Moses weer vrijlaten in de natuur.

In de tussentijd wil Webb geld inzamelen om een boma, een Afrikaanse kraal, te bouwen voor als Moses te groot is om nog in Webbs huis te wonen. "Als hij twee jaar is zal hij niet meer door de deur passen en zal hij buiten moeten leven", zegt Webb. Ze wil van Moses een 'ambassadeur voor olifanten' maken om mensen te bewust te maken van de olifantenjacht.

Voor Moses zorgen is tot dusver een uitdaging gebleken, aldus Webb. "Het is echter een van de meest lonende ervaringen van mijn leven gebleken. Ik heb kinderen opgevoed, en dit is vergelijkbaar, hoewel je een olifant niet in een kinderwagen kan stoppen."

Moses grootbrengen bracht Webb op het idee voor een weeshuis voor andere dieren. "Toen we Moses kregen merkten we dat er een dringende behoefte is aan een weeshuis voor grote dieren. Olifanten, nijlpaarden, buffels, neushoorns... er is geen plek voor die baby's als hun ouders worden gedood", zegt Webb. "Er zijn wel wat plaatsen in Zambia en Kenia, maar niet hier in Malawi. Dat is waar ik aan werk."


Vrouw voedt weesolifantje op in Malawi (Foto: Novum)

Londen levert hacker McKinnon niet uit aan VS

Een Britse hacker die in 2001 en 2002 inbrak in computers van het Amerikaanse leger en ruimtevaartorganisatie NASA wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Britse regering dinsdag bekendgemaakt.

De Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May informeerde het Lagerhuis dat de 46-jarige Gary McKinnon niet wordt uitgeleverd. Volgens de minister zijn er zorgen over McKinnons geestelijke gesteldheid en bestaat er een risico dat hij zou proberen zelfmoord te plegen als hij wordt uitgeleverd.

McKinnon heeft gezegd te hebben ingebroken in de computernetwerken om bewijs van buitenaards leven te vergaren.

[WK kwalificatie] Uitslagen 16/10/2012

Vanavond werden de vierde kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het WK2014 in Brazilië. Hieronder lees je de uitslagen en de stand van zaken in de diverse groepen:

Groep A

Kroatië - Wales 2-0
 27' Mandzukic 1-0
 58' Da Silva 2-0

Macedonië - Servië 1-0
 59' Ibraimi 1-0 (pen)

België - Schotland 2-0
 69' Benteke 1-0
 71' Kompany 2-0

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 België 4 3 1 0 10 8-1
2 Kroatië 4 3 1 0 10 6-2
3 Servië 4 1 1 2 4 6-5
4 Macedonië 4 1 1 2 4 3-4
5 Wales 4 1 0 3 3 3-11
6 Schotland 4 0 2 2 2 2-5


Programma 22 maart

Schotland - Wales
Kroatië - Servië
Macedonië - België 



Groep B

Tsjechië - Bulgarije 0-0

Italië - Denemarken 3-1
 33' Montolivo 1-0
 37' De Rossi 2-0
 45+1' Kvist 2-1
 54' Balotelli 3-1

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 Italië 4 3 1 0 10 10-4
2 Bulgarije 4 1 3 0 6 4-3
3 Tsjechië 3 1 2 0 5 3-1
4 Armenië 3 1 0 2 3 2-4
5 Denemarken 3 0 2 1 2 2-4
6 Malta 3 0 0 3 0 1-6


Programma 22 maart

Bulgarije - Malta
Tsjechië - Denemarken


Groep C

Farroër - Ierland 1-4
 47' Wilson 0-1
 52' Walters 0-2
 68' A. Hansen 1-2
 73' Justinussen (e.d.)  1-3
 89' O'Dea 1-4

Oostenrijk - Kazachstan 4-0
 24' Janko 1-0
 63' Janko 2-0
 71' Alaba 3-0
 90+3' Harnik 4-0

Duitsland - Zweden 4-4
 8' Klose 1-0
 15' Klose 2-0
 39' Mertesacker 3-0
 56' Özil  4-0
 62' Ibrahimovic 4-1
 64' Lustig 4-2
 76' Elmander 4-3
 90+3' Elm 4-4 

Stand 

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 Duitsland 4 3 1 0 10 15-6
2 Zweden 3 2 1 0 7 8-5
3 Ierland 3 2 0 1 6 7-8
4 Oostenrijk 3 1 1 1 4 5-2
5 Kazachstan 4 0 1 3 1 1-8
6 Faeröer 3 0 0 3 2 2-9


Programma 22 maart

Zweden - Ierland
Oostenrijk - Faeroër
Kazachstan - Duitsland


Groep D 

Andorra - Estland 0-1
 56' Oper 0-1

Roemenië - NEDERLAND 1-4
 9' Lens 0-1
 29' Martins Indi 0-2
 40' Marica 1-2
 45+2' v.d. Vaart (pen) 1-3
 86' Van Persie 1-4

Hongarije - Turkije 3-1
 22' Mevlut 0-1
 31' Koman 1-1
 50' Szalai 2-1
 57' Gera (pen) 3-1

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 NEDERLAND 4 4 0 0 12 13-2
2 Hongarije 4 3 0 1 9 10-5
3 Roemenië 4 3 0 1 9 8-4
4 Turkije 4 1 0 3 3 4-6
5 Estland 4 1 0 3 3 1-8
6 Andorra 4 0 0 4 0 2-9


Programma 22 maart
NEDERLAND - Estland
Hongarije - Roemenië
Andorra - Turkije


Groep E

Cyprus - Noorwegen  1-3
 42' Aloneftis 1-0
 44' Hangeland 1-1
 81' Elyounoussi (pen) 1-2
 83' King 1-3

IJsland - Zwitserland 0-2
 66' Barnetta 0-1
 79' Gavranovic 0-2

Albanië - Slovenië 1-0
 36' Roshi 1-0

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 Zwitserland 4 3 1 0 10 7-1
2 Noorwegen 4 2 1 1 7 6-5
3 Albanië 4 2 0 2 6 5-5
4 IJsland 4 2 0 2 6 4-4
5 Slovenië 4 1 0 3 3 3-6
6 Cyprus 4 1 0 3 3 4-8


Programma 22-23 maart
Noorwegen - Albanië
Slovenië - Ijsland
Cyprus - Zwitserland


Groep F

Rusland - Azerbeijdzjan 1-0
 84' Sjirokov (pen)  1-0

Israel - Luxemburg 3-0
 13' Hemed 1-0
 35' Ben Basat 2-0
 48' Hemed 3-0

Portugal - Noord-Ierland 1-1
 30' McGinn 0-1
 70' Helder 1-1

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 Rusland 4 4 0 0 12 8-0
2 Israël 4 2 1 1 7 10-5
3 Portugal 4 2 1 1 7 6-3
4 Noord-Ierland 3 0 2 1 2 2-4
5 Azerbeidzjan 3 0 1 2 1 1-5
6 Luxemburg 4 0 1 3 1 2-12


Programma 14 november

Azerbeidzjan - Noord-Ierland

Programma 22 maart
Luxemburg - Azerbeidzjan
Noord-Ierland Rusland
Israël - Portugal


Groep G

Letland - Liechtenstein 2-0
 29' Kamess 1-0
 77' Gauracs 2-0

Bosnië-Herzegovina - Litouwen 3-0
 29' Ibisevic 1-0
 35' Dzeko 2-0
 41' Panic 3-0

Slowakije - Griekenland 0-1
 63' Salpingidis 0-1

Stand 

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 Bosnië-Herzegovina 4 3 1 0 10 15-2
2 Griekenland 4 3 1 0 10 5-1
3 Slowakije 4 2 1 1 7 5-3
4 Litouwen 4 1 1 2 4 3-6
5 Letland 4 1 0 3 3 5-8
6 Liechtenstein 4 0 0 4 0 1-14


Programma 22 maart

Liechtenstein - Letland
Slowakije - Litouwen
Bosnië-Herzegovina - Griekenland


Groep H

Oekraïne - Montenegro 0-1
 45' Damjanovic 0-1

San Marino - Moldavië 0-2
 72' Dadu (pen) 1-0
 78' A. Epureanu 2-0

Polen - Engeland
(verplaatst naar 17 oktober)

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 Engeland 3 2 1 0 7 11-1
2 Montenegro 3 2 1 0 7 9-2
3 Polen 2 1 1 0 4 4-2
4 Moldavië 4 1 1 2 4 2-7
5 Oekraïne 3 0 2 1 2 1-2
6 San Marino 3 0 0 3 0 0-13


Programma 14 november

Montenegro - San Marino

Programma 22 maart
Polen - Oekraïne
San Marino - Engeland
Moldavië - Montenegro


Groep I

Wit-Rusland - Georgië 2-0
 6' Renan 1-0
 28' Dragoen 2-0

Spanje - Frankrijk 1-1
 25' Ramos 1-0
 90+4' Giroud 1-1

 Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten saldo
1 Spanje 3 2 1 0 7 6-1
2 Frankrijk 3 2 1 0 7 5-2
3 Georgië 4 1 1 2 4 2-4
4 Wit-Rusland 4 1 0 3 3 3-8
5 Finland 2 0 1 1 1 1-2


Programma 22 maart

Spanje -  Finland
Frankrijk - Georgiè

'Orie heeft ook sponsor voor vrouwenploeg'

De vrouwenschaatsploeg van coach Jac Orie is er in geslaagd een nieuwe sponsor te vinden. Het zuivelmerk Activa Danona is het komende seizoen de geldschieter, meldt de NOS dinsdagavond. De ploeg moest op zoek naar een nieuwe sponsor, nadat Control zich had teruggetrokken uit de schaatssport.

Eerder strikte Orie al Brand Loyalty als sponsor van de mannen. Annette Gerritsen, Laurine van Riessen en Diane Valkenburg profiteerden echter niet van die deal. Orie hoopt nog een of twee schaatssters aan het damesteam toe te voegen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.