Slowakije mocht Hongaarse president weren

anoniem_22072019025900

Slowakije stond in zijn recht toen het in 2009 de Hongaarse president László Sólyom de toegang weigerde tot een Slowaakse grensstad waar veel etnische Hongaren wonen. Dat heeft het Europees Gerechtshof (ECJ) dinsdag bepaald.

Volgens het ECJ heeft een president niet hetzelfde recht om zich vrij binnen de EU te verplaatsen als elke willekeurige EU-burger. Het hof heeft de zaak in zijn geheel afgewezen.

Sólyom wilde een bezoek brengen aan Komárno om een standbeeld te onthullen van Stefan de Heilige, de eerste koning van Hongarije. Slowakije noemde het voorgenomen bezoek een 'provocatie'. Sólyom vond de weigering een 'ongekende maatregel' en Hongarije stapte naar het hof.

De Slowaakse stad Komárno vormde vroeger met de nog altijd Hongaarse stad Komárom één geheel. Beide steden zijn van elkaar gescheiden door de rivier de Donau.

In Hongarije bestaat onder grote delen van de bevolking nog altijd flinke onvrede over de grote delen van het land die Hongarije na de Tweede Wereloorlog moest afstaan. In veel oorspronkelijk Hongaarse gebieden wonen nog steeds veel etnische Hongaren. Nationalistische partijen als Jobbik spelen op die onvrede in en willen een herziening van de landsverdeling.