Steun Nike aan Armstrong leidt tot protest

De steun van Nike aan Lance Armstrong is bij een aantal sporters verkeerd gevallen. Oud-wielrenner Paul Willerton wil dinsdag samen met een groep sporters en wielerliefhebbers protesteren bij het hoofdkantoor van het sportmerk in de Amerikaanse staat Oregon. Dat meldt Willerton aan Cyclingnews.com.

Enkele uren nadat het Amerikaanse antidopingbureau USADA woensdag het voor Armstrong vernietigende dopingrapport naar buiten bracht, verklaarde Nike dat het de Amerikaan zal blijven steunen in al zijn sportactiviteiten. Ook blijft de Amerikaanse sportgigant zich inzetten voor Armstrongs antikankerstichting Livestrong.

"Wij zijn een groep atleten die zich verzetten tegen de georganiseerde criminaliteit in de sport", aldus Willerton. Om wie het precies gaat, is nog niet bekend. De Amerikaan, die aan de zijde van Armstrong in de jaren negentig twee wereldkampioenschappen reed, hekelt de treiterijen en intimidatie in de sport. "Onbegrijpelijk dat een organisatie als Nike dit publiekelijk steunt".

De 43-jarige Willerton, die zijn professionele wielercarrière begon in 1991, keerde in 1993 vanwege de vele dopinggeruchten het wielrennen teleurgesteld de rug toe om verder te gaan in het mountainbiken.

Volgens het rapport van USADA was Armstrong niet alleen gebruiker van doping, maar was hij de spil van een buitengewoon dopingprogramma, waarbij ploeggenoten onder druk werden gezet om stimulerende middelen te gebruiken en daarover te zwijgen. In het rapport staan verklaringen van oud-ploeggenoten als Levi Leipheimer, Floyd Landis, George Hincapie en Tyler Hamilton.