Advocaat Satudarah zet vraagtekens bij inval

De advocaat van Satudarah Chapter East Robert Speijdel zegt niet te begrijpen waarom de politie dinsdag het Enschedese clubhuis van Satudarah is binnengevallen. Justitie zou hem hebben verteld dat de inval deel uitmaakt van een onderzoek naar witwassen. Het Openbaar Ministerie wil nog niet bevestigen dat het om een witwasonderzoek gaat.

Het onderzoek zou volgens Speijdel de financiering van de verbouwing van het clubhuis betreffen. "Maar als het om financiën gaat, zou je verwachten dat je de administratieve kant onderzoekt en met een aannemer door het pand gaat", vertelt hij. "Wat men hier doet is heel iets anders."

Speijdel laat weten ook dat woningen van Satudarah-leden zijn doorzocht en vier motoren in beslag zijn genomen. "Dat roept verbazing op. Waarom is dat nodig als het gaat om een onderzoek naar de verbouwing?", vraagt de raadsman. "Ik neem aan dat daar een ander doel achter zit."

Volgens de advocaat loopt er nog een procedure van de gemeente tegen de vestigingsplaats van het clubhuis. "En dat deze inval de gemeente uitkomt, snap ik."

De politie viel het clubhuis van Satudarah aan de Parkweg in Enschede dinsdagochtend binnen. Ook werd een speciale eenheid van het leger ingezet voor het onderzoeken van verborgen ruimtes. Justitie wilde dinsdagochtend niet zeggen wat de reden was van de invallen. De actie bij het clubhuis werd rond 14.30 uur beëindigd, meldt RTV Oost.

Begin dit jaar kondigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een hardere aanpak van motorbendes aan. Daarbij werden onder meer de clubhuizen aangepakt. In augustus maakte Opstelten bekend dat het aantal strafrechtelijke onderzoeken tegen motorbendes was gestegen tot zestig.


Advocaat Satudarah zet vraagtekens bij inval (Foto: Novum)