'Dieven Kunsthal komen bedrogen uit'

Redactie

De dieven die maandagnacht zeven schilderijen hebben gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam, komen waarschijnlijk bedrogen uit. "Dit gaat absoluut verkeerd aflopen voor de boeven", zegt kunstexpert en voormalig kunstsmokkelaar Michel van Rijn dinsdag.

"Geen enkele handelaar gaat zijn vingers branden aan deze werken", zegt Van Rijn. Mochten de daders losgeld willen voor de schilderijen van onder anderen Pablo Picasso, Paul Gauguin en Claude Monet, kunnen ze dat ook wel vergeten. "Geen advocaat die tussenpersoon wil zijn. En justitie weet ook wel beter."

Het lijkt Van Rijn onwaarschijnlijk dat een malafide kunstverzamelaar opdracht heeft gegeven voor de diefstal. "Iemand die dat kan betalen, zou de werken willen kopen en laten zien aan anderen", denkt Van Rijn. De schilderijen uit de collectie van de Triton Foundation zijn samen miljoenen euro's waard.

De dieven waren waarschijnlijk ook geen echte kunstkenners, 'al hebben ze hun huiswerk wel goed gedaan'. Ze hebben de schilderijen zorgvuldig uitgezocht en expres niet gekozen voor een museale collectie, denkt Van Rijn. Museale collecties zouden nog strenger beveiligd zijn.

De politie onderzoekt de roof. Om hoeveel daders het gaat en hoe ze binnen zijn gedrongen is niet bekend. De recherche heeft sporen gevonden en spreekt met mogelijke getuigen. De Kunsthal bleef dinsdag gesloten voor bezoekers.


'Dieven Kunsthal komen bedrogen uit' (Foto: Novum)