Rutte en Samsom nemen tijd die nodig is

De formatiebesprekingen duurden dinsdag opnieuw langer dan gepland. Een halfuur later dan de bedoeling was kwamen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom uit het Kamergebouw naar buiten, waar zij de wachtende pers opnieuw niets konden melden. "Wij houden ons aan de afgesproken radiostilte", zeiden beiden.

Maandag duurden de onderhandelingen ook al anderhalf uur langer dan vooraf was afgesproken, en ook vrijdag liepen de besprekingen uit. Dat de formatie als geheel te lang duurt, is volgens Rutte en Samsom echter onzin. "Dat is de wereld op z'n kop", antwoordde Rutte een journalist die vroeg of de onderhandelaars niet wat veel tijd nodig hebben om tot een regeerakkoord te komen. "Vorige week zei de pers nog dat het allemaal zo snel ging, en nu duurt het opeens te lang."

Inhoudelijk liet Rutte niets los, net als Samsom. "We zijn druk bezig, dit is mijn dagelijkse afmelding", zei de PvdA-voorman tegen de journalisten. Samsom herhaalde dat hij in de Kamer blijft zitten en dus niet in het kabinet plaats zal nemen. Hij wilde niet zeggen of Rutte hem verzocht had om toch het kabinet in te gaan.

Woensdag vinden drie onderhandelingssessies plaats onder leiding van informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. Van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur wordt onderhandeld. Omdat Rutte donderdag en vrijdag naar de Eurotop in Brussel moet is er ook een avondvergadering gepland. Hoelang die gaat duren is niet bekend.


Rutte en Samsom nemen tijd die nodig is (Foto: Novum)