FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 oktober 2012

120 man ontsnapt uit gevangenis Tripoli

Honderdtwintig gevangenen zijn maandag ontsnapt uit een gevangenis in de Libische hoofdstad Tripoli. Omdat tijdens de ontsnapping geen enkele bewaker gewond is geraakt, denkt Abdel-Moneim al-Hurr van het Opperste Veiligheidscomité van Libië dat de bewaking was omgekocht.

Het is al de tweede grote ontsnapping uit een gevangenis in Tripoli in dit jaar. Volgens Al-Hurr waren maandagavond nog maar twee ontsnapte gevangenen weer ingerekend.

In Libië zitten sinds de opstand tegen Moammar Gadhafi veel gevangenen vast zonder dat zij formeel zijn aangeklaagd. De rechtspraak verloopt uitermate traag.

Moslims demonstreren tegen Google

Een demonstratie van zo'n 10.000 moslims in Londen zondag, was gericht tegen Google. Google is volgens hen verantwoordelijk voor het feit dat de film Innocence of Muslims nog steeds is te zien bij dochteronderneming YouTube. Duizenden waren afgereisd vanuit het gehele land. Het protest moet de eerste zijn van meerderen de komende weken, met als hoogtepunt een ware 'million-strong march'. Zo laat The Telegraph weten.

De demonstratie was de derde deze maand. Een eerdere samenkomst bij de Amerikaanse ambassade was weinig vruchtvol, er kwam slechts een handjevol mensen opdagen.

Er werden barricades opgeworpen voor het hoofdkwartier van Google en de massa toonden spandoeken met teksten als, ”De profeet Mohammed is de grondlegger van de vrijheid van meningsuiting.

Een van de aanwezige imams liet een reporter weten, “terrorisme is niet alleen mensen die mensen doden, maar ook mensen die gevoel doden. De makers van deze film hebben 1.6 miljard mensen geterroriseerd. Google is een van de belangrijkste spelers binnen deze markt, en daar verwacht je enige menselijkheid van. En dan kun je wel zeggen het is vrijheid van meningsuiting, maar dat is het niet. Het is een vorm van anarchie."

'Meer bevoegdheden om cybercrime tegen te gaan'

Politie en justitie moeten meer bevoegdheden krijgen om cybercrime te bestrijden. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat het op afstand doorzoeken van computers mogelijk wordt voor opsporingsdoeleinden. Dat laat hij de Tweede Kamer maandag weten.

Inbreken in een computer is nu nog aan strenge regels gebonden. De politie mag dit alleen maar als een computer in beslag is genomen.

Opstelten wil deze regels versoepelen. Als een rechter-commissaris toestemming heeft gegeven mogen rechercheurs ook van een afstand bij computers inbreken. Hij wil zo onder meer kinderporno en cybercrime tegengaan.

Bondscoach Pot: "Ik ben erg opgelucht"

Jong Oranje plaatste zich vanavond in Rotterdam voor het EK 2013 in Israël. Bondscoach Cor Pot is blij, maar was niet tevreden over het spel van zijn ploeg.

Op Het Kasteel klaarde Jong Oranje vanavond de klus tegen Jong Slowakije, nadat het vorige week de uitwedstrijd al met dezelfde cijfers had gewonnen. Pot was na afloop vanzelfsprekend tevreden over het resultaat, maar had wel enkele aanmerkingen op het spel van zijn ploeg.

"Ik ben erg opgelucht", zo liet de bondscoach optekenen door diverse aanwezige media. "Dit was van ons geen beste wedstrijd, zeg maar gerust dat het zwak was. Veel spelers hadden vooral in het begin last van de spanning."

"Het gevaar van een tegendoelpunt zat er in de eerste helft steeds in. Dan wordt het nog knap lastig, want zo slecht is Slowakije niet. Pas na rust liep het beter en hebben we ons uiteindelijk terecht kunnen kwalificeren", zo besloot de oefenmeester.

Coentunnel dicht na ongeluk

De Coentunnel is maandagavond in noordelijke richting enige tijd afgesloten geweest. Vijf auto's botsten rond 20.45 uur op elkaar, meldt de ANWB. Hierbij vielen drie gewonden. De afsluiting duurde tot iets voor 22.00 uur.

Er waren problemen door een auto die pech had. In de file die ontstond vond een kettingbotsing plaats. Omdat de afsluiting na de spits plaatsvond was de file als gevolg van de afsluiting niet overdreven lang.

Haase ook in Wenen weer meteen onderuit

Robin Haase slaagt er maar niet in de negatieve spiraal een halt toe te roepen. De 25-jarige Hagenaar werd maandagavond voor de vierde maal op rij in de eerste ronde van een tennistoernooi uitgeschakeld.

De als zesde geplaatste Haase moest in Wenen na een goed begin zijn meerdere erkennen in de Australiër Marinko Matosevic: 6-1, 3-6 en 2-6. Na zijn titelprolongatie in het Oostenrijkse Kitzbühel won Haase slechts een van zijn laatste tien partijen.

Haase begon uitstekend aan het duel en sleepte in minder dan 25 minuten de eerste set met 6-1 binnen. De Nederlander toonde zich efficiënt door drie van zijn vijf breekpunten te benutten. Matosevic kreeg er vier, maar liet ze allemaal liggen.

In de tweede set had Haase weinig meer te vertellen. Hij creëerde geen enkel breekpunt en moest zelf zijn service tweemaal inleveren. Vrijwel identiek verliep het beslissende derde bedrijf. Haase was wederom machteloos op Matosevic' opslag en werd zelf weer tweemaal gebroken.

Haase had op voorhand nog goede papieren. Hij staat op de wereldranglijst vijf plaatsen hoger en had de eerste ontmoeting met Matosevic eerder dit jaar gewonnen.

Winnaar NS Publieksprijs bekend

A.F.Th van der Heijden heeft maandag de NS Publieksprijs gewonnen met zijn requiemroman Tonio. Het boek ontving 39 procent van de ruim zeventigduizend stemmen. Hij streefde de andere genomineerden Paulien Cornelisse, Esther Verhoef, Suzanne Vermeer en Simone van der Vlugt voorbij. Mart Smeets trok zijn boek over Lance Armstrong maandag terug, vanwege het dopingverleden van de wielrenner.

Van der Heijden was maandag niet bij de prijsuitreiking. Zijn vrouw nam de prijs in ontvangst. Tonio, dat gaat over de door een noodlottig ongeluk overleden zoon van de auteur, won dit jaar ook al de Libris Literatuurprijs.

Alle zes de werken, die tot de bestverkochte van het afgelopen jaar behoren, werden geselecteerd door een comité van boekverkopers en bibliothecarissen. De uitreiking van de grootste publieksprijs voor het Nederlandse boek vond plaats in de Posthoornkerk in Amsterdam.

Van der Heijden krijgt 7500 euro, een sculptuur en eersteklas reisabonnement bij de NS. Ook mag hij zijn boek voortaan de eretitel Boek van het Jaar 2012 geven. Vorig jaar ging de prijs naar Esther Verhoef. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Herman Koch, Arthur Japin, Joris Luyendijk en Kluun.

Xbox Dashboard-update voegt Xbox Music toe

Morgen verschijnt Xbox Music als onderdeel van een nieuwe dashboard-update voor Xbox 360. De nieuwe dashboard-update bevat ook een verbeterde zoekmachine, de mogelijkheid om games en video's aan te bevelen en verbeterde Voice Search met Kinect.

Xbox Music is een cloud-streaming muziekservice vergelijkbaar met Spotify en telt momenteel dertig miljoen nummers die beluisterd of gedownload kunnen worden. Er kan voor tien euro een Xbox Music Pass gekocht worden, waardoor de muziek in het programma beluisterd kan worden via onder andere Xbox 360 en Windows Phone 8. Het is echter wel noodzakelijk om Xbox Live Gold te hebben om gebruik te kunnen maken van Xbox Music op Xbox 360.


"Geen reden voor Clasie om te vertrekken"

Jordy Clasie heeft geen intenties om Feyenoord te verlaten. Dat meldt zijn zaakwaarnemer.

De naam van Clasie wordt in het buitenland veelal gelinkt aan Europese topclubs, maar volgens zaakwaarnemer Wessel Weezenburg is de middenvelder voorlopig niet bezig met een vertrek bij Feyenoord. "Ik denk dat het vooralsnog geruchten zijn. Jordy is 21 jaar. Speelt bij een club met fantastische fans en speelt elke week in een indrukwekkend stadion."

Clasie brak afgelopen seizoen definitief door in Nederland en is inmiddels zelfs al Oranje-international. "Hij ontwikkelt zich nu snel, speelt elke week en komt nu ook bij het Nederlands elftal. Er is eigenlijk geen reden om te vertrekken. De club zal hem ook niet willen laten gaan. Hij is een van de populairste spelers van Feyenoord. Een vertrek deze winter? Dat lijkt me niet."

Of hij open staat voor een transfer naar Italië? "Ik heb met Jordy uberhaupt niet gesproken over een transfer, dus ook niet over voorkeuren", zo laat de belangenbehartiger weten in gesprek met het Italiaanse Calcio Mercato.

Fábregas: "Spelen voor Barça niet makkelijk"

Cesc Fábregas erkent dat zijn overstap van Arsenal naar FC Barcelona niet alleen maar succes heeft opgeleverd. De middenvelder moet hard blijven werken.

De middenvelder werd met veel bombarie naar Catalonië gehaald, maar is bij Barcelona dit seizoen niet altijd zeker van een basisplaats. Fábregas geeft toe dat zijn overstap niet alleen maar goede dingen heeft opgeleverd en meent veel van zichzelf te moeten vergen.

"Om te spelen voor het beste team ter wereld is niet makkelijk", vertelt Fábregas aan El Pais. "Ik was aanvoerder van Arsenal, voelde me superbelangrijk. Hier spelen drie van de vijf beste spelers in de wereld op jouw positie."

De middenvelder haast zich te zeggen dat hij nog altijd volop geniet bij Barcelona. "Alles wat ik kan doe is vechten en leren. En er staan als een van die spelers (Andrés Iniesta, Xavi en Lionel Messi, red.) niet speelt."

Britt en Ymke langer bij RTL 5

Britt Dekker en Ymke Wieringa hebben hun contracten bij RTL 5 verlengd. De twee realitysterren zijn nu tot 2014 verbonden aan de zender.

"Yes! Ymke en ik hebben vandaag tot 2014 bijgetekend bij RTL", liet Britt maandagavond weten via Twitter. "Zo vet en zo blij, want het is mijn lievelingszender ook."

"Met Britt en Ymke hebben wij twee unieke talenten in huis, die beiden hun eigen kwaliteiten hebben", zegt Paul Cormont, zenderdirecteur van RTL 5. "We zitten nog vol plannen met deze dames, dus ik ben heel blij met de ondertekening van vandaag."

Britt en Ymke werden bekend dankzij hun deelname aan datingprogramma Take Me Out, waarna ze waren te zien in Echte Meisjes in de Jungle en Britt en Ymke en Het Mysterie van... Volgende week start hun talkshow Britt en Ymke Stellen Vragen.

Jong Oranje plaatst zich voor EK

Jong Oranje heeft zich weten te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Israël. Nadat de uitwedstrijd met 0-2 werd gewonnen was Nederland ook in Rotterdam met 2-0 de sterkste.

Jong Oranje speelde een moeizame wedstrijd waarin het pas in de tweede helft tot scoren kwam. Georginio Wijnaldum maakte met een kopbal de 1-0 terwijl Luuk de Jong uit een penalty de eindstand op 2-0 bepaalde. Voor Oranje is het voor het eerst sinds 2007 dat het naar de eindronde van het EK gaat. Destijds werd het in eigen land kampioen.

125 jaar Carré

Carré, toch één van de bekendste theaters van ons land. En dan ook nog een bijzonder theater, omdat het oorspronkelijk diende als circustheater. Sterker nog, in het begin heette het ook Circus Carré, naar de oprichter Oscar Carré. Eerst was het een houten gebouw met een stenen front. Later is het geworden wat het nu is: een schitterend pand waar zelfs elementen van Gustave Eiffel in zichtbaar zijn.
In de beginjaren was Carré alleen in gebruik in de wintermaanden voor het circus van Oscar Carré. Later werd het in de zomermaanden gehuurd en werd het langzaam een echt theater. Ondertussen is het zelfs gebruikt voor de uitvaarten van onder andere Jos Brink en Ramses Shaffy.

Bolletjesslikker al voor vertrek betrapt

Een Nederlandse bolletjesslikker die zestig bolletjes cocaïne wilde smokkelen naar Egypte is maandag al voor vertrek tegen de lamp gelopen op Schiphol. De marechaussee twijfelde aan zijn doel en reisroute waarna hij werd gecontroleerd op drugs.

Het vermoeden van de marechaussee bleek juist toen tientallen bolletjes in het lichaam van de man werden ontdekt. Volgens een woordvoerder is het vrij opmerkelijk dat een bolletjesslikker al voor vertrek met bolletjes in zijn lichaam wordt betrapt. De verdachte zit voorlopig vast.

Onderzoek vermoorde vrouw Venlo vordert

De politie heeft 'nieuwe aanknopingspunten' in het onderzoek naar de dode vrouw die zaterdagochtend in een bosgebied bij de Postweg in Venlo werd gevonden. Hiermee hoopt de politie een stap dichter bij de identiteit van de vrouw te komen. Meer informatie wil de politie niet geven.

Zondag werd bekendgemaakt dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. Het gaat om een blanke, verzorgde vrouw in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar. Een foto van het slachtoffer is niet vrijgegeven.

Meisje gegeseld wegens praten met mannen

Een tienermeisje in de Malinese stad Timboektoe heeft zestig zweepslagen gekregen. Het meisje werd door islamitische extremisten, die in het gebied de dienst uitmaken, schuldig bevonden aan het praten met mannen op straat.

Volgens de islamisten van Ansar Dine stond het meisje, van zo'n vijftien jaar, op straat met mannen te praten en werd haar meermaals gewaarschuwd hier mee op te houden, aldus een inwoner van Timboektoe. Toen het meisje geen gehoor gaf aan de bevelen van de islamisten kreeg ze er zestig keer van langs met een zweep. 

Volgens de inwoner van de stad, die per telefoon verslag deed van het voorval, trok de voltrekking van de straf niet veel bekijks.

Tattookillers aangehouden op verdenking van moord

Drie zogenoemde tattookillers zijn maandag in hun cel aangehouden op verdenking van de moord op Onno Kuut. Zijn lichaam werd op 25 maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het drietal werd in juli veroordeeld tot celstraffen tot twaalf jaar voor de liquidatiepoging op de Amsterdammer Marlon Dalfour in 2009. De tattookillers danken hun bijnaam aan de tatoeage op hun rug. Kuut had dezelfde tekens op zijn rug staan.

Titanic

Ja. Hij zinkt. Dat is het enige dat je zeker weet als je de film Titanic voor het eerst gaat bekijken. Sinds 1997 verschijnt deze epische film met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen voor het eerst op Blu-Ray. En niet alleen de film: op de bonusdiscs zit ruim zes uur aan bonusmateriaal. FOK!film maakte voor jou een review. Is Titanic na zoveel jaar inmiddels belegen? Of is deze set een must-have? Je leest het hier.

Van Gaal: "Oranje is favoriet"

Volgens Louis van Gaal is het Nederlands elftal morgen favoriet in het WK-kwalificatieduel met Roemenië. Al had hij nooit verwacht dat de Roemenen in Turkije de Turken zouden verslaan.  "Dat is echt heel knap", aldus de bondscoach.

"Maar ik begrijp ook dat de meeste mensen ons als favoriet voor de zege bestempelen. Roemenië staat namelijk 46e op de ranglijst van de FIFA", vervolgde Van Gaal. "En wij zijn de nummer 6. Dan is het logisch dat wij de favoriet zijn. Maar Roemenië zit wel in een flow. Dat betekent dat ze boven zichzelf kunnen uitstijgen." 

Merkel steunt van plagiaat betichte minister

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag het volste vertrouwen te hebben in haar minister van onderwijs. Naar het proefschrift van minister Anette Schavan loopt momenteel een onderzoek wegens mogelijk plagiaat. Volgens Merkel heeft Schavan beloofd de Universiteit van Düsseldorf van informatie te voorzien, die vervolgens door de universiteit zal worden geanalyseerd.

De universiteit begon enkele maanden geleden een onderzoek naar het proefschrift van Schavan nadat ze door een anonieme blogger van plagiaat was beticht. Duitse media berichtten afgelopen weekeinde dat 60 van de 351 pagina's in het proefschrift twijfelachtige passages bevatten. De universiteit wil geen commentaar geven zolang het onderzoek loopt. Schavan ontkent de aantijgingen. Ze zei tegen een Duitse krant dat ze nooit 'bewust valselijk bronnen heeft geciteerd'.

Merkels voormalige minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg trad in 2011 af nadat bekend was geworden dat hij op grote schaal plagiaat had gepleegd bij het schrijven van zijn proefschrift.


Merkel steunt van plagiaat betichte minister (Foto: Novum)

'Afschaffing basisbeurs leidt tot minder hbo'ers'

Wanneer de basisbeurs wordt omgezet in een sociaal leenstelsel zullen vijftienduizend studenten minder zich inschrijven voor een hbo-opleiding. Dat schrijft voorzitter van de HBO-raad Thom de Graaf maandag in een brief aan de informateurs en onderhandelaars.

De berekening van de daling van studenten is gebaseerd op onderzoek van het Centraal Planbureau. Als alleen de basisbeurs wordt afgeschaft leidt dat tot vijftienduizend minder hbo-studenten, als ook de aanvullende beurs wordt afgeschaft zullen naar verwachting meer dan 25 duizend hbo'ers afhaken. Met name de studenten uit lagere inkomensgroepen worden volgens de HBO-raad getroffen door de mogelijke wijziging.

De VVD en PvdA willen de basisbeurs afschaffen. Daarvoor in de plaats zou een leenstelsel moeten komen. Hoe dat leenstelsel er exact uit gaat zien is nog niet bekend. De HBO-raad pleit voor behoud van de aanvullende beurs en wil dat het geld dat door de wijzigingen vrijkomt wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Thuiswonende studenten krijgen nu nog 95,61 euro per maand als basisbeurs, studenten op kamers 266,23 euro. Daarnaast krijgen studenten wier ouders weinig verdienen nog de aanvullende beurs, een extra toelage afhankelijk van het inkomen van hun ouders. De beurs is een prestatiebeurs. Dat wil zeggen dat het uitgekeerde bedrag een lening is, die wordt omgezet in een gift als binnen tien jaar een diploma wordt behaald.

Smeets trekt boek over Armstrong terug voor prijs

Mart Smeets heeft zijn boek De Lance-factor teruggetrokken voor de NS Publieksprijs. Dat laat de organisatie maandagavond weten. Het boek gaat over wielrenner Lance Armstrong, over wiens dopinggebruik vorige week een vernietigend rapport verscheen.

Smeets was genomineerd voor het boek dat hij drie jaar geleden schreef over de wielrenner. Vorige week liet Smeets al weten dat hij zich bedrogen voelde door Armstrong. Die heeft zijn dopinggebruik altijd ontkend.

De winnaar van de NS Publieksprijs wordt maandagavond bekendgemaakt.

Floortje Dessing weer in ziekenhuis opgenomen

Bij Floortje Dessing zijn complicaties opgetreden na haar nieroperatie. De BNN-presentatrice werd dinsdag uit het ziekenhuis ontslagen, maar werd er donderdag weer opgenomen.

Dessing lijkt er niet al te ernstig aan toe. Het gaat om 'complicaties die redelijk gangbaar zijn bij het soort operatie dat ze heeft gehad', liet Froukje de Both maandagavond weten in RTL Boulevard.

De 42-jarige Dessing werd twee weken geleden geopereerd omdat haar rechternier niet meer goed functioneerde. Haar werkgever BNN was maandagavond niet direct bereikbaar om verdere toelichting te geven.

Informateurs: geen nieuwe akkoorden gesloten

Sinds het deelakkoord over de begroting voor volgend jaar hebben VVD en PvdA geen nieuwe akkoorden gesloten. Dat schrijven de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer had vorige week op initiatief van Harry van Bommel (SP) opheldering gevraagd aan de informateurs over de voortgang van de formatie. Dit naar aanleiding van uitgelekte berichten over de formatie. Zo zouden de partijen het eens zijn geworden over de weigerambtenaren en zouden er ook voorstellen op tafel liggen over de zorg.

Zo wist RTL Nieuws de hand te leggen op een ambtelijk document waarin het ministerie van Financiën vragen beantwoordde over bezuinigingsmaatregelen voor de zorg. PvdA-leider Diederik Samsom zei later dat dit document de onderhandelingstafel niet heeft gehaald.

De onderhandelaars werken aan een 'samenhangend regeerakkoord', staat in de achtregelige brief van Bos en Kamp. "Over de volle breedte van het kabinetsbeleid wordt ten behoeve van dit proces feitelijke informatie ingewonnen. Soms gebeurt dit door informateurs, soms door informateurs en onderhandelaars gezamenlijk", schrijven de twee.

"Deze informatie kan worden betrokken bij het maken van keuzes en finale afwegingen. Akkoorden zijn niet gesloten na het u toegezonden deelakkoord over de begroting 2013", aldus de informateurs.

De formatieonderhandelingen worden dinsdag voortgezet. Van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur vinden de besprekingen plaats.


Informateurs: geen nieuwe akkoorden gesloten (Foto: Novum)

Hugo Weaving wil niet terugkeren in Captain America

Hugo Weaving sluit een eventuele terugkeer als Red Skull, de schurk uit Captain America: The First Avenger uit. Hij heeft echter een contract voor meerdere films getekend. In een interview met Collider zegt hij: ,,Als ze me dwingen, zal ik wel moeten. Maar dat doen de makers vast niet, ik heb wel genoeg van dit soort films gedaan."

In het interview lijkt Weaving aan te geven dat hij het even gehad heeft met grote filmreeksen. Hij heeft dan ook een aardig aantal van dat soort op zijn naam staan, zoals The Matrix, The Lord of the Rings, Transformers en hij zal ook te zien zijn in de aankomende trilogie The Hobbit. Over de kaskrakers zegt hij: ,,Het was leuk om te doen, maar ik wil nu weer terug naar wat ik echt leuk vind. Films maken waar ik een persoonlijke affectie mee heb."

Weaving tekende met Marvel een contract voor meerdere films, maar hij acht het onwaarschijnlijk dat ze hem voor een nieuwe Captain America willen hebben. ,,Doorgaans brengen ze met dit soort films geen oude schurken terug." De kans dat ze hem vragen voor het tweede deel van The Avengers acht hij waarschijnlijker, maar hij geeft niet duidelijk aan of hij daaraan mee zou willen werken. 

Een eventueel anti-Avengers team van schurken zal dus waarschijnlijk de roodkoppige Nazi moeten missen in hun strijd tegen The Avengers.

Red Skull

Schoorel sneuvelt weer in eerste ronde challenger

Voor Thomas Schoorel is ook het challengertoernooi van Rio de Janeiro op een teleurstelling uitgelopen. De 23-jarige Amsterdammer ging maandag roemloos onderuit in de eerste ronde. Thuisspeler Thiago Alves maakte gehakt van Schoorel en zegevierde met tweemaal 6-1. De afgelopen weken sneuvelde Schoorel in San Juan en Belem ook al in de eerste ronde.

Het moet gezegd dat Schoorel geen geluk heeft met lotingen. In Belem trof hij met Agustin Velotti de nummer zeven van de plaatsingslijst, terwijl hij een week later in San Juan de als derde gerangschikte Guido Pella tegenover hem stond. In Rio moest Schoorel het opnemen tegen de nummer vijf van de plaatsingslijst. Alves, de nummer 129 van de wereld, was binnen een uur klaar met de mondiale nummer 260.

Op het Braziliaanse gravel komt ook Thiemo de Bakker in actie. De Westlander is de laatste weken uitstekend op dreef op Zuid-Amerikaanse bodem. Hij won zondag het toernooi in San Juan en was finalist in Belem.

'Salaris van zorgverzekeraars boven norm'

De salarissen van de meeste topbestuurders van zorgverzekeraars lagen vorig jaar boven de norm die geldt voor bestuurders van zorginstellingen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De wet die de salarissen van bestuurders van zorgverzekeringen aan banden legt ligt bij de Eerste Kamer.

De norm voor de bestuurders komt iets onder de twee ton te liggen, plus zo'n dertigduizend euro voor pensioen. Daar voldeden vorig jaar alleen de topmannen van DSW en ASR aan, zo blijkt uit de inventarisatie. De hoogste salarissen ontvingen Menzis-topman Roger van Boxtel met 391 duizend euro, zijn collega bij CZ met 415 duizend euro en de VGZ-topman met 429 duizend euro.

VVD-Kamerlid Reinette Klever noemt dit 'te gek voor woorden'. "Het is geld dat is opgebracht door de premiebetalers voor hun ziektekosten. Het kan niet zo zijn dat de bestuurders er met het geld vandoor gaan."

Ook PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt de salarissen te hoog. "De zorgsector wordt betaald met privaatgeld en belastinggeld", zegt zij. "Dat zorggeld moet aan zorg worden besteed."

Drie jaar voor Haagse pedo

Een 53-jarige Haagse pedo moet drie jaar en vier maanden de cel in omdat hij eerder dit jaar een 6-jarig meisje zijn auto ingelokt heeft en haar heeft misbruikt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

De man sprak het meisje 14 maart aan op de Dierenselaan in Den Haag en vroeg of ze de weg naar een supermarkt wist. Het meisje was voor het eerst alleen boodschappen gaan doen. De man vroeg haar in de auto te stappen. Dit deed het meisje, waarna hij haar misbruikte. Na tien minuten liet hij het meisje gaan, waarna ze overstuur naar huis ging.

De politie begon een grootschalig onderzoek. De zaak kreeg ook veel media-aandacht. Op de Dierenselaan hingen billboards met een oproep aan getuigen om zich te melden. Desondanks probeerde de pedo in dezelfde straat nog twee meisjes zijn auto in te lokken. Dit lukte hem niet.

De opgelegde celstraf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter legde bovendien acht maanden voorwaardelijke celstraf en een proeftijd van vijf jaar op. De kinderlokker, die licht verstandelijk beperkt is, mag niet in de buurt van de Dierenselaan komen en mag geen contact zoeken met de drie meisjes. Ook moet hij zich laten behandelen.

Kaakfractuur zet Willem II'er Lumu weken buitenspel

Willem II moet het ongeveer een maand stellen zonder Jeroen Lumu. De 17-jarige aanvaller is maandag geopereerd aan een kaakfractuur, een blessure die hij negen dagen geleden opliep in de derby tegen RKC Waalwijk. Het herstel zal naar verwachting vier tot vijf weken in beslag nemen, melden de Tilburgers maandag.

De Brabander liep zijn blessure uitgerekend op bij zijn basisdebuut voor Willem II. Eerder kwam Lumu als invaller al tien keer binnen de lijnen. In de derby tegen RKC boekten de Tilburgers hun eerste overwinning, na hun terugkeer in de Eredivisie.

Lumu had zich al afgemeld voor de oefeninterland van het Nederlands elftal onder 18 tegen Oostenrijk van maandag.

Iron Man 3 en Thor 2 worden 3D

De volgende Marvel-films Iron Man 3 en Thor: The Dark World worden allebei 3D-films. Dit hebben Disney en Marvel vandaag bekend gemaakt.

De fans moeten voorlopig nog wel even wachten op beide films. De nieuwe Iron Man komt vanaf eind april 2013 in de Nederlandse bioscopen, het tweede deel van Thor verschijnt in november 2013. Ook Avengers-held Captain America krijgt een vervolg, Captain America: The Winter Soldier draait pas vanaf april 2014 in de bioscoop. Marvel heeft in de bekendmaking niet aangegeven of Captain America ook in 3D verschijnt, maar dit ligt wel in de lijn der verwachtingen.

Een andere superheld moet nog even wachten op zijn filmdebuut. Marvel maakte bekend dat de film Ant-Man pas in november 2015 zal uitkomen. De film gaat over biochemicus Hank Pym die een helm ontwikkeld waarmee hij kan communiceren met insecten. Overigens was Ant-Man in de Marvel-stripverhalen één van de oprichters van het superheldenteam The Avengers. Zijn rol in de Marvel-films is tot nu toe beduidend bescheidener.

Iron Man vs Thor

Football Manager 13 heeft meer in petto

Miles Jacobson van Sports Interactive is nog niet uitgeblogd over zijn Football Manager 2013 en heeft allerlei kleine veranderingen en nieuwe functies, die geen eigen blog waard waren, in de aankomende blogs gezet.

Football Manager 2013 komt 2 november uit voor Windows en Mac. Over drie dagen kunnen mensen die de game al besteld hebben de demo uitproberen, de publieke demo wordt een week voor release verwacht.

Alleen Maar Nette Mensen trekt meeste bezoekers

Alleen Maar Nette Mensen heeft dit weekeinde de meeste bezoekers naar de bioscopen getrokken. De komedie gebaseerd op het gelijknamige, controversiële boek van Robert Vuijsje komt daarmee binnen bovenaan de bioscooplijst van dit weekeinde.

Alleen Maar Nette Mensen gaat over een joodse jongen uit het chique Amsterdam-Zuid met een voorliefde voor dikke, zwarte vrouwen, waar hij in de Bijlmer naar op zoek gaat. De donderdag verschenen komedie trok direct volle zalen. Bioscoopconcern Pathé laste die dag al extra voorstellingen in.

De film neemt in de bioscooplijst de koppositie over van Ted, die de afgelopen vier weken de meeste bezoekers trok. De komedie over een grofgebekte teddybeer zakt naar plaats twee. De top drie wordt gecompleteerd door de familiefilm Mees Kees.

Naast Alleen Maar Nette Mensen zijn onder meer ook de films Dredd 3D en The Campaign nieuw in de lijst. De stripverfilming komt binnen op de vierde plaats, de komedie met Will Ferrell op de elfde.

Voorzitter Vlaams Belang treedt vervroegd af

De voorzitter van Vlaams Belang gaat vervroegd weg. Bruno Valkeniers neemt zijn verantwoordelijkheid voor de nederlaag van de gemeenteraadsverkiezingen zondag, meldde hij maandag.

De 57-jarige Valkeniers was sinds maart 2008 voorzitter van de Vlaams-nationalistische partij. De partij verloor zondag veel kiezers aan het eveneens Vlaams-nationalistische N-VA. "De kiezer denkt dat de N-VA een deel van het Vlaams Belang-programma zal realiseren. Dat laatste zal nog moeten blijken", aldus een verklaring.

Om de partij goed voor te bereiden op de landelijke verkiezingen van 2014, is de verkiezing van de voorzitter vervroegd van maart 2013 naar eind dit jaar. Partijvoorman Filip Dewinter wilde nog geen uitsluitsel geven of hij kandidaat is.

Radiohead geeft fans waar voor hun geld

Muziekfans kwamen zondagavond ruim aan hun trekken bij Radiohead. De Britse band speelde in de Amsterdamse Ziggo Dome een set van maar liefst 25 nummers en kwam vier keer terug voor een toegift.

Vier jaar geleden deed Radiohead Nederland voor het laatst aan. Toen stond de rockband in het Westerpark in Amsterdam. Het optreden van zondag, dat in maart in ruim een uur uitverkocht raakte, maakte deel uit van een wereldtournee. In de Ziggo Dome kwamen veel oude nummers voorbij, afkomstig van albums als OK Computer, Kid a en het vorig jaar uitgekomen The King of Limbs.

Onder de hits die werden gespeeld was Creep de grote afwezige. Met dat nummer, afkomstig van debuutalbum Pablo Honey, brak Radiohead wereldwijd door nadat het in 1993 voor de tweede keer was uitgebracht.

Zanger Thom Yorke en zijn bandleden waren perfect op elkaar ingespeeld. Van interactie met het publiek was, zoals het publiek gewend is van de band, vrijwel geen sprake. Mooie visuals werden weergegeven via kleine schermen die achter en boven het podium hingen en bewogen.


Radiohead geeft fans waar voor hun geld (Foto: Novum)

'Nijmeijer kan ook hier worden berecht'

Als Tanja Nijmeijer in Nederland komt, kan ze ook hier worden berecht voor haar daden in Colombia. Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam maandag. "Als dat al zou gebeuren, is dat wel afhankelijk van hoe de kaarten zijn geschud", aldus de woordvoerder.

Ook kan ze worden uitgeleverd aan een land dat haar zoekt vanwege misdaden tegen eigen burgers. Nijmeijer is eind vorig jaar in de Verenigde Staten in staat van beschuldiging gesteld, onder meer voor betrokkenheid bij de ontvoering en gijzeling van Amerikanen en deelname aan een terroristische organisatie. Maar ook Colombia zoekt haar vanwege terroristische activiteiten.

Uit de onderhandelingen in Noorwegen moet duidelijk worden hoe de Colombiaanse regering omgaat met de FARC-soldaten als het tot een vredesverdrag komt.

'Nijmeijer kan ook hier worden berecht'
'Nijmeijer kan ook hier worden berecht' (Foto: ANP)

Wii U GamePad blijkt verrassend snel

Volgens Ubisoft-medewerker Michel Ancel onderschatten mensen de Wii U GamePad, terwijl het eigenlijk een behoorlijk krachtig systeem is.

Michael Ancel denkt dat Nintendo, met de technische specificaties van de Wii U GamePad, zeker een stuk voorsprong heeft op de concurrentie. Vooral over de responstijd van de GamePad is hij erg verrast. 

"It’s really responsive. The response time is crazy, in fact, and I think the competitors will need some time to get their solutions this responsive. It’s crazy because the game is running in full HD on the television, we are streaming another picture on the GamePad screen, and it’s still 60 frames per second. The latency on the controller is just 1/60 of a second, so it’s one frame late. It’s crazy, it’s so fast. It’s almost instant. That’s why it responds so well. So it can be used as a real game-design thing", aldus Michael Ancel. 

Op 30 november 2012 kunnen we de GamePad zelf ervaren en genieten van deze lovende specificaties. 

Wii U

Spanjaarden verlaten land vanwege crisis

Vanwege de economische crisis verlaten steeds meer mensen Spanje. In de eerste 9 maanden beproefden bijna 55.000 Spanjaarden hun geluk elders. Dat is bijna 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat liet het Spaanse bureau voor statistieken maandag weten. Het aantal buitenlanders dat Spanje de rug toekeerde, was overigens veel groter dan het aantal Spanjaarden dat het land verliet.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat zich tot en met augustus van dit jaar bijna 2100 Spanjaarden in Nederland vestigden. Het aantal Spanjaarden dat naar Nederland komt, stijgt al sinds 2006.

Dustin Hoffman krijgt prijs voor regiedebuut Quartet

Dustin Hoffman valt met zijn regiedebuut meteen in de prijzen. De 75-jarige acteur krijgt de Hollywood Breakthrough Director Achievement Award, een stimulans voor aanstormend regietalent, voor zijn komische drama Quartet. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De prijs is onderdeel van de Hollywood Film Awards, die 22 oktober tijdens het Hollywood Film Festival worden uitgereikt. De prijzen zijn voor filmmakers die het afgelopen kalenderjaar volgens de organisators uitzonderlijk werk hebben geleverd.

Hoffman heeft een omvangrijk oeuvre als acteur. Hij brak in 1967 door met zijn hoofdrol in The Graduate en speelde daarna in klassiekers als Midnight Cowboy, Papillon, Kramer vs. Kramer, Tootsie en Rain Man.

Hoewel Quartet zijn officiële regiedebuut is, stond Hoffman al eerder achter de camera bij het misdaaddrama Straight Time uit 1978, waarin hij ook de hoofdrol van rehabiliterende ex-gevangene speelde. Hoffman stapte echter op als regisseur en wilde alleen als acteur op de titelrol worden gezet.

Quartet, met onder anderen Maggie Smith, Michael Gambon en Billy Connolly, gaat over een bejaardentehuis voor gepensioneerde operazangers. De jaarlijkse viering van Vivaldi's verjaardag wordt ruw verstoord als Jean, de rol van Smith, onverwacht ten tonele verschijnt. Ze is niet alleen een onuitstaanbare diva maar heeft ook een relatie gehad met een van de bewoners.


Dustin Hoffman krijgt prijs voor regiedebuut Quartet (Foto: Novum)

Extreemrechtse Duitse zanger veroordeeld voor opruiing

De zanger van een extreemrechtse Duitse band is maandag door de rechtbank in Meppen wegens opruiing en vergoelijking van misdaden tot zeven maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Daniel G. stak volgens het openbaar ministerie in zijn lied Döner Killer de draak met de slachtoffers van een moordcommando van neonazi's, dat de afgelopen jaren tien mensen van buitenlandse komaf ombracht. De moorden staan bekend als de Dönermoorden.

De 42-jarige zanger van Gigi & Die braunen Stadtmusikanten (Gigi & de bruine stadsmuzikanten) stelde dat hij moest worden vrijgesproken. Dat een extreemrechtse bende de hand had in de moorden, die tussen 2000 en 2007 werden gepleegd, kwam pas vorig jaar aan het licht. Toen Daniel G. de liedteksten voor het in 2010 uitgebrachte album Adolf Hitler Leeft schreef kon hij niet bevroeden dat het om een gerichte moordcampagne ging, stelt hij.

Teeven neemt woorden over inbreker niet terug

Fred Teeven (VVD) is niet bereid om zijn uitspraken over het 'inbrekersrisico' terug te nemen. Dat schrijft de staatssecretaris van Justitie maandag in antwoord op Kamervragen van de SP.

De staatssecretaris kreeg een storm van verontwaardiging over zich heen toen hij had gezegd dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico heeft opgezocht. "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico", zei Teven in De Telegraaf.

Onder meer de SP vond dat de bewindsman met zijn uitspraak oproept tot geweld. Ook uit rechterlijke hoek klonk kritiek: rechter Frans Bauduin zei zondag in Buitenhof dat Teeven niet had moeten spreken van 'inbrekersrisico'. Die term houdt te weinig rekening met wat is gebeurd, zei hij. Ook moeten politici zich terughoudend opstellen, vond hij.

Hoewel Teeven achter zijn opmerkingen blijft staan, lijkt hij zijn uitspraken wel te nuanceren. "Ik heb op een moment dat dit onderwerp actueel was in algemene zin sympathie willen uitspreken voor mensen die ongewild met inbrekers geconfronteerd worden en die zich verdedigen tegen de dreiging waarmee zijn geconfronteerd worden", stelt hij.

"Ik heb geen oordeel willen geven over het specifieke incident in Diessen", vervolgt Teeven. "Dat oordeel is ook niet aan mij, maar aan de rechter." Onder meer de PvdA had erop gewezen dat niet Teeven maar de rechter oordeelt of het gebruikte geweld tegen de inbreker legitiem was. Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vond dat niet de suggestie tot eigenrichting mocht worden gewekt.

"Mijn opmerkingen zijn een ondersteuning voor mensen die, geconfronteerd met een inbreker in hun woning, zichzelf of hun goederen tegen deze dreiging verdedigen", schrijft Teeven. "Dit is inderdaad iets anders dan een oproep tot het kiezen van eigenrichting of het maken van slachtoffers."

Christoph Waltz gaat Michail Gorbatsjov spelen

Christoph Waltz gaat de voormalige president van de Sovjet-Unie spelen. Als Michail Gorbatsjov is hij in het politieke drama Reykjavik te zien tegenover Michael Douglas in de rol van de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De twee politiek leiders bewaarden tijdens de onderhandelingen in 1986 in de IJslandse hoofdstad de vrede tussen de twee grootmachten vlak na de kernramp in Tsjernobyl. Volgens velen betekende hun succes zelfs het begin van het einde van de Koude Oorlog.

"Ik voel me zeer bevoorrecht deze twee grootmeesters tot mijn beschikking te hebben in de rollen van de twee mannen die de derde oorlog van de twintigste eeuw beëindigden", zegt regisseur Mike Newell. De Britse filmmaker is vooral bekend van grote spektakelfilms als Harry Potter and the Goblet of Fire en Prince of Persia: The Sands of Time, maar maakte ook drama's als Donnie Brasco en Love in the Time of Cholera.

De opnames van Reykjavik gaan in maart van start in Reykjavik en Babelsberg in Duitsland. Wanneer de film in première gaat, is nog onbekend.


Christoph Waltz gaat Michail Gorbatsjov spelen (Foto: Novum)

Tweede schijf Halo 4 voor installatie

Microsoft heeft vandaag officieel bekendgemaakt waar de tweede schijf bij Halo 4 voor dient. Het bevat bestanden voor de multiplayer van het spel die met een installatie van 8GB op de harde schijf gezet moet worden als je de multiplayer wil spelen.

Eerder dit jaar gaf Microsoft alleen aan dat je ruimte voor 8GB moest hebben op je harde schijf en toen waren er al speculaties voor een tweede schijf. Afgelopen weekend doken er beelden op van een tweede schijf in het hoesje van de game en nu heeft Microsoft het officieel bekendgemaakt.

Halo 4

Knieblessure Feyenoorder Schaken niet ernstig

De blessure van Feyenoorder Ruben Schaken lijkt mee te vallen. Onderzoek in het ziekenhuis wees maandag uit dat de 30-jarige aanvaller kampt met een verrekking van de buitenband van zijn knie, meldt de Rotterdamse club. Vrijwel zeker moet Schaken zondag de uitwedstrijd tegen zijn oude club VVV-Venlo missen, maar de Rotterdammers hopen dat hij een week later in de klassieker tegen Ajax weer hersteld is.

Schaken moest zaterdag afhaken bij het Nederlands elftal met knieproblemen. Een dag eerder maakte hij zijn debuut voor Oranje in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra, maar hij kampte nadien met klachten. Hoewel de aanvaller zelf vreesde voor een ernstige blessure, lijkt zijn kwetsuur dus mee te vallen.

Schaken kende een zeer succesvol debuut in het shirt van Oranje. De oud-speler van VVV, Cambuur en Veendam maakte de derde Nederlandse treffer in de uiteindelijke 3-0 zege. De geboren Amsterdammer is bezig aan zijn derde seizoen bij Feyenoord.

Piet den Dolder overleden (1888-1960)

Waarschijnlijk is het u ontgaan, maar gisteren is Piet den Dolder overleden. Een ware legende is van ons heengegaan. Den Dolder werd bekend met hits als ‘When the Pussy makes Perfume’ en ‘One Needle makes two Happy Dwarves’. Zijn ‘Saint Dolder and The Dirty Baguettes, volume 1’ is wellicht één van de invloedrijkste albums uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

The Astronauts maken geen shooter

Enkele ontwikkelaars van People Can Fly hebben een eigen bedrijf opgericht genaamd The Astronauts. Al snel is er een hoop speculatie ontstaan over wat de nieuwe ontwikkelaar gaat maken. The Astronauts hebben nu gereageerd en het wordt geen shooter.

De ontwikkelaars hebben in een blog aangegeven dat het geen shooter of mobiele game zal worden. Daarnaast draait de game op de Unreal Engine 3.0 en zal Cliffy B, die Epic Games heeft verlaten, geen deel uitmaken van het team. Lees de volledige blog van de nieuwe ontwikkelaar hier.

Zwerver overleden na weddenschap over wodka

De 53-jarige dakloze die zaterdag in een park in Venlo werd aangetroffen, is het slachtoffer geworden van een uit de hand gelopen weddenschap. Dat meldt omroep L1 op basis van verklaringen van vrienden van de man.

Volgens die verklaringen zou de Pool Mirek 5 euro krijgen van een landgenoot als hij een fles wodka in één keer zou leegdrinken. De man ging op dat aanbod in. Nadat hij 0,7 liter wodka had gedronken, viel hij in slaap. Hij overleed in zijn slaap.

De man leefde al enkele jaren op straat in de Limburgse plaats. Zijn vrienden verklaarden dat hij een rustige man was, die nooit enige overlast veroorzaakte. Op de plek waar hij overleed zijn bloemen neergelegd.

Wanneer de begrafenis plaatsvindt, is nog niet bekend. Er wordt uitgezocht of de man nog familieleden heeft. Zijn kameraden zijn een inzameling gestart om zijn begrafenis te bekostigen.

Geen Xbox 360-prijsdaling in Engeland

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Engeland geen prijsverlaging zal krijgen voor de Xbox 360 zoals die wel in Amerika wordt doorgevoerd. Wel zullen er verschillende nieuwe bundels op de markt verschijnen voor de komende feestdagen.

Alhoewel Microsoft alleen aangeeft dat het om Engeland gaat zal dit vermoedelijk ook voor Nederland en de rest van Europa gelden. Bekijk de nieuwe Engelse bundels hieronder met daarbij de Engelse prijs voor deze bundels.

  • 250GB Christmas Value bundle inc. Skyrim and Forza 4 – £199
  • 250GB Kinect Holiday bundle including Kinect, Kinect Adventures, Dance Central 2 and Kinect Sports – £299
  • 4GB Kinect Holiday Value bundle including Kinect, Kinect Adventures and Kinect Disneyland – £249
  • 4GB Kinect and Nike+ Kinect Training bundle – £269
  • 320GB Halo 4 Limited Edition console – £269
  • 4GB White Gloss bundle – £149

PlayStation All-Stars Battle Royale-bèta woensdag voor PS-plus

De PlayStation All-Stars Battle Royale-bèta is vanaf 17 oktober te downloaden in de PlayStation Store. Dat heeft Sony via haar blog bekendgemaakt. PlayStation 3-spelers zonder abonnement op de service kunnen de bèta op 24 oktober verwachten, terwijl alle PlayStation Vita-gebruikers vanaf morgen met de game aan de slag kunnen.

De maps Metropolis en Hades zijn samen met de personages Kratos, Sweet Tooth, Colonel Radec, Sly Cooper, PaRappa en Fat Princess beschikbaar voor elke speler in één van de twee online speltypen. De Vita-versie zal overigens Cross-Play bevatten. De servers sluiten op 30 oktober.

PlayStation All-Stars Battle Royale verschijnt op 23 november voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

PlayStation All-Stars Battle Royal

Draagbare Call of Duty zet multiplayer centraal

Het schietspel Call of Duty: Black Ops Declassified draait niet om het verhaal. Volgens de makers van het spel voor de PlayStation Vita gaat het vooral om de online functies waarmee gamers tegen elkaar kunnen spelen of elkaar kunnen helpen in speciale missies. Dat heeft uitgever Activision maandag bekendgemaakt.

"Het is gericht op de multiplayer-essentie van de Call of Duty-reeks waarbij wij dit zo compleet mogelijk willen overzetten naar een draagbare spelcomputer", schreef gamestudio Nihilistic in een verklaring. De gamestudio heeft aan tijd gebonden opdrachten en het gezamenlijk bevrijden van gijzelaars toegevoegd aan de Playstation Vita-game.

Call of Duty: Black Ops Declassified ligt volgende maand in de winkel. Het schietspel wordt ook samen met een PlayStation Vita aangeboden. Call of Duty: Black Ops 2 is die maand eveneens verkrijgbaar voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. In de versies voor de grotere spelcomputers ligt meer nadruk op het verhaal.


Draagbare Call of Duty zet multiplayer centraal

FIFA 13-update uitgesteld voor consoles

De patch voor FIFA 13, die onder andere problemen in FIFA Ultimate Team en de carrièremodus moest verhelpen, is uitgesteld voor consoles. Normaal gezien zou de title update afgelopen weekend verschijnen maar door enkele bugs is de release verlaat. De update is wel al uitgebracht voor pc. 

"We apologize for a delay in the FIFA 13 Title Update," zei Electronic Arts. "A knock-on issue was detected in the patch planned for this weekend. We're working with our partners to establish a new schedule for the update and we will provide information as soon as it becomes available."

De bugs die FIFA 13 nog wat langer zullen teisteren hebben de verkoop in elk geval niet negatief beïnvloed: Volgens EA is het voetbalspel maar liefst 4,5 miljoen keer verkocht op vijf dagen tijd. 

NOS laat Felix Baumgartner gillen

Felix Baumgartner schreeuwde het uit toen hij gisteren zijn recordbrekende sprong maakte. Althans, dat was in het NOS Journaal te horen. Frappant, want in de livestream op YouTube was daar niks van te horen.

User borisz kwam op ons forum tot deze bijzondere ontdekking. Op het moment dat Felix Baumgartner uit zijn capsule springt om zijn recordpoging te behalen, is bij onze staatsomroep een harde gil te horen. In de originele livestream is daar niets van terug te vinden:

Heeft de NOS iets ontdekt of had iemand daar zin in een lolletje? Elger van der Wel, NOS-medewerker, heeft op twitter wel een verklaring:


Of dat het ook daadwerkelijk de verklaring is of slechts een excuus is niet met zekerheid te zeggen. Als het klopt is het frappant te noemen dat er microfoons openstaan elders dan in het studiodecor waar de nieuwslezers van NOS zitten.

Mechromancer toont actie in Borderlands 2-DLC

Morgen komt de eerste DLC uit voor Borderlands 2 genaamd Captain Scarlett and Her Pirate's Booty. Hierna komen nog drie stuks DLC uit voor het spel. De DLC kost rond de negen euro of 800 MSP. Mensen met een seizoenspas kunnen de DLC gratis binnenhalen.

Morgen zou eigenlijk de Mechromancer-DLC uitkomen, een extra personage voor het spel. Deze is vorige week al uitgekomen maar hieronder kun je nog wat gameplaybeelden zien van de nieuwe klasse.

Minderjarige verdachten Haren moeten betalen

Vijf minderjarige Project X-relschoppers zijn maandag veroordeeld tot het storten van 250 euro in het speciaal ingestelde schadefonds. Een verdachte kreeg daarnaast 23 dagen gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. De andere vier kregen werkstraffen tussen de dertig en zestig uur. Het is voor het eerst dat de rechter boetes oplegt vanwege de rellen.

Het fonds is ingesteld om gedupeerden van de rellen in Haren van vorige maand te compenseren. Tijdens eerdere zittingen, tegen meerderjarige verdachten, eiste het OM ook stortingen, maar toen werd die eis steeds afgewezen. Dit was omdat er nog veel onduidelijkheden waren over de werking van het fonds.

De kinderrechter stelt dat het OM informatie over het fonds nu wel tijdig heeft aangeleverd. Hierdoor zijn zowel de rechtbank als de verdediging op tijd geïnformeerd. Ook zijn de vragen en onduidelijkheden die vorige week nog bestonden over het schadefonds weggenomen.

Justitie ging in beroep tegen de eerdere afwijzingen, omdat het OM het belangrijk vindt dat de slachtoffers van de rellen recht wordt gedaan in de vorm van een schadevergoeding. Het gerechtshof in Leeuwarden moet zich over de uitspraken buigen.

In totaal verschenen maandag vijf minderjarige verdachten voor de kinderrechter in Groningen. Drie zaken werden aangehouden. De verdachte die een celstraf kreeg heeft die straf in voorarrest al uitgezeten.

Cel voor prostitueren 14-jarige zwakbegaafde

Drie verdachten zijn maandag veroordeeld tot straffen tot 3,5 jaar cel voor het prostitueren van een 14-jarig zwakbegaafd meisje. Het kind, dat was weggelopen uit een instelling waar zij onder toezicht was gesteld, werd begin 2010 minstens twee weken geprostitueerd. De rechtbank in Arnhem heeft een vierde verdachte vrijgesproken.

Een 23-jarige man uit Nijmegen, een van de hoofdverdachten, kreeg de zwaarste gevangenisstraf opgelegd. Hij heeft het meisje in de prostitutie gebracht en verdiende geld aan haar werkzaamheden. De man is ook veroordeeld voor het hebben van seks met een minderjarige.

Een 27-jarige Arnhemmer kreeg tweeënhalf jaar cel opgelegd. Deze man maakte op verzoek van de Nijmegenaar seksadvertenties waarin het meisje werd aangeboden en zette ze op internet. Later nam hij de rol van pooier van het meisje over.

Een 45-jarige Arnhemmer die seks had met het slachtoffer is veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Een 26-jarige Arnhemmer werd vrijgesproken. Deze man heeft het meisje naar Zevenaar vervoerd, waar hij een slaapplaats voor het kind had geregeld. De rechtbank acht echter niet bewezen dat hij op dat moment wist dat hij meehielp met het prostitueren van de 14-jarige.

De opgelegde straffen zijn iets lager dan geëist, onder meer omdat de veroordeelden geen of geen relevant strafblad hebben. De vier vonnissen vormen het slotstuk van de mensenhandelzaak, waarin in april al vier medeverdachten werden veroordeeld tot celstraffen variërend van acht maanden tot drie jaar.

Dode man in Beringe geen slachtoffer misdrijf

De man die zondag dood werd aangetroffen in een kanaal bij het Limburgse Beringe is niet door een misdrijf om het leven gekomen. Het gaat om een noodlottig ongeval, zo laat de politie maandag weten.

Het stoffelijk overschot van de 23-jarige man uit Goirle werd rond het middaguur aangetroffen in het kanaal. Dat gebeurde tijdens een zoektocht die familie en vrienden in samenwerking met de politie waren gestart naar aanleiding van de vermissing.

De politie kon aanvankelijk niet uitsluiten dat de man slachtoffer was geworden van een misdrijf. Forensisch onderzoek heeft echter aangetoond dat hier geen sprake van is.

Robert Vuijsje met dood bedreigd

Schrijver Robert Vuijsje is vanmiddag met de dood bedreigd omdat hij te gast zou zijn bij Radio Mart.

Vuijsje is de auteur van het boek Alleen Maar Nette Mensen, waar nu een speelfilm van is. Het boek en de film zouden een verkeerd en schadelijk beeld schetsen van de Bijlmer en zijn bewoners. Hij zou vanavond om 22.00 geïnterviewd worden op Radio Mart.

Gisteravond kreeg de in Zuidoost populaire lokale omroep al veel boze telefoontjes, nadat ze het interview hadden aangekondigd. 'Een aantal reacties was zeer heftig', zegt programmamaker Guilly Koster van Radio Mart tegen AT5.

Maar na de uitzending liep het helemaal uit de hand. Het radiostation werd opgebeld door boze luisteraars die aankondigden de gelegenheid aan te grijpen om de schrijver 'een kopje kleiner' te maken.

Omdat Radio Mart de veiligheid van Vuijsje niet kan garanderen is besloten om het interview vanavond in ieder geval niet in de studio in de Tweede Sweelinckstraat op te nemen. 'We hebben wel vaker heethoofden in de uitzending, maar dit was heel ernstig.'

'Ik wil de uitzending toch maken', zegt Koster. Hij overweegt uit te wijken naar Hilversum. 'Het is ook een kutfilm als je zwart bent, maar dat betekent nog niet dat je niet het recht hebt om hier een film over te maken.'

Klik hier voor de reactie van Robert Vuijsje.

Roemenië gaat voor winst tegen Nederlands elftal

Victor Piturca gaat dinsdag met Roemenië voor de zege tegen het Nederlands elftal. Dat heeft de Roemeense bondscoach maandag gezegd op een persconferentie. "Wij willen de groep winnen, dus moeten we wel."

Piturca benadrukte dat Oranje de favoriet is voor de wedstrijd in Bukarest. "Zij hebben een groot voordeel doordat veel spelers rust kregen tegen Andorra. Wij hebben een zware wedstrijd achter de rug tegen Turkije."

Of Roemenië in de wedstrijd tegen Oranje negentig minuten lang kan beschikken over sterspeler Adrian Mutu is nog maar de vraag. "Mutu is niet honderd procent fit", aldus Piturca. In de wedstrijd tegen Turkije, afgelopen vrijdag, begon de spits op de bank. Pas tien minuten voor tijd mocht de oud-speler van Chelsea invallen. "Toen was hij ook al niet fit, anders had ik hem wel in de basis laten starten."

Schumacher heeft nog geen toekomstplannen

Michael Schumacher heeft nog niet nagedacht over zijn leven na de Formule 1. De 43-jarige Duitse coureur zag zijn contract bij Mercedes niet verlengd worden en besloot hierop zijn aan het eind van het seizoen zijn helm wederom aan de wilgen te gaan hangen.

Schumacher sprak met de Frankfurter Allgemeine. "Ik heb geen plan klaarliggen voor wat ik na mijn laatste Grand Prix ga doen. Het plan is juist om geen plan te hebben." Hij gaat eerst op rustige wijze zijn pensioen vieren. "Voor mij is er niets beter dan thuis zijn, want dat staat voor mij gelijk aan vrijheid, en daar wil ik straks dus eerst weer van genieten. Ik verheug me op mijn aanstaande pensioen en het doorbrengen van tijd met mijn familie, want ik heb het wel gehad met al het reizen en alle hotels. Ik heb er genoeg van om telkens van huis te zijn"

Schumacher is al sinds 1991 actief in de Formule 1. Hij stopte in 2006 bij Ferrari, maar was in de jaren daarna toch enkele malen bij het team aanwezig. In 2010 keerde hij terug bij Mercedes, maar wist daar weinig aansprekende resultaten neer te zetten. In de afgelopen maanden bleek de zevenvoudig wereldkampioen de sport een aantal malen minder leuk te vinden, maar voor de laatste vier wedstrijden kan hij zich nog wel opladen. "Ik heb namelijk nog steeds alles in huis wat nodig is om de volle honderd procent te geven."

Sno keert terug op trainingsveld

Evander Sno heeft zich bij zijn club N.E.C. Nijmegen weer gemeld op het trainingsveld. De 25-jarige middenvelder werd twee weken geleden in het ziekenhuis opgenomen nadat hij in het uitduel tegen Feyenoord te maken had gekregen met hartritmestoornissen.

"Ik ben ontzettend blij dat ik weer op het veld kan staan met de jongens. Ik ben een trainingsbeest en ben wel door blijven gaan met joggen en trainingen in het krachthonk, maar dit is toch datgene wat je het leukste vindt." Sno draagt een defibrilator nadat hij twee jaar geleden te maken kreeg met een hartstilstand. Stoppen met topsport hoeft hij niet. "Ik weet waar het kastje dat ik in me heb voor dient en dat heeft zijn werk goed gedaan. Toen ik van het veld afliep was het probleem eigenlijk al voorbij"

De doktoren onderzochten Sno, maar vonden niets bijzonders. "Zelf ben ik heel nuchter over de problemen die mijn hart geeft, maar de boodschap die ik woensdag kreeg was wel wat meer dan een zakelijke mededeling. De periode waarin ze me onderzochten was spannend, maar gelukkig kreeg ik goed nieuws."

Japan krijgt pokémon-trein

Algemeen bekend is dat de Japanners van pokémon houden. Naast het kleden als hun favoriete pokémon of trainer worden ze nu niet alleen in de lucht vervoerd maar ook over het land met nieuwe treinstellen. Japan had al complete ingerichte pokémonvliegtuigen nu dus ook de trein.

Passagiers zullen worden getrakteerd op pokémon beklede stoelen, gordijnen, en vloeren. Ook zal er een treinstel worden ingericht om te kunnen spelen met je pokémon. Verwacht wordt dat de trein begint te rijden in de Japanse regio Tohouko op 22 december.

Treinstel Japan

Treinstel 2

Katie Holmes wil nooit meer daten met acteurs

Katie Holmes is naar verluidt helemaal klaar met acteurs. De 33-jarige actrice, die in juni bekendmaakte te gaan scheiden van Tom Cruise, wil volgens een ingewijde na slechte ervaringen nooit meer een relatie met een collega.

"Katie wil nu nog geen vaste relatie, maar ze weet al wel dat ze helemaal klaar is met acteurs", zegt de bron tegen de Amerikaanse entertainmentwebsite Radar Online. "Haar eerdere relaties met acteurs Joshua Jackson, Chris Klein en Tom Cruise hebben niet gewerkt, dus ze denkt dat ze het buiten haar vak moet zoeken."

De actrice begeeft zich tegenwoordig dankzij haar zakenpartner Jeanne Yang regelmatig in de artistieke wereld en ziet volgens de bron wel potentie in de creatieve mannen die ze tegenkomt in galeries. "Ze heeft gezegd dat als ze met iemand gaat daten, dat goed met iemand uit de artistieke wereld kan zijn."

Ruud Gullit boos om reclame vreemdgangerssite

Ruud Gullit is toch niet blij met het gebruik van zijn naam en afbeelding voor een reclame van een vreemdgangerssite. De ex-voetballer was afgelopen weekeinde te zien op een spandoek van de site.

"Ben geconfronteerd met onrechtmatig gebruik van mijn naam en foto voor commerciële doeleinden. Ik onderzoek nu juridische opties", laat Gullit maandag weten via Twitter.

Aanvankelijk zei Gullit er geen problemen mee te hebben. "Je bent een publiek figuur, dus alles kan en alles mag", zei de oud-voetballer in eerste instantie. "Ik heb er niet zoveel problemen mee." Hij voegde er wel aan toe het doek nog niet te hebben gezien.

In juni werd bekend dat Gullit en Estelle Cruijff niet langer bij elkaar zijn. Hij heeft inmiddels een relatie met de Mexicaanse Margaritha.

Achttien jaar cel voor moord met schroevendraaier

Een 42-jarige man die in 2006 zijn vrouw doodstak in Venray, is maandag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel. Het gerechtshof in Arnhem is het eens met het Openbaar Ministerie dat er geen sprake was van doodslag, maar van moord. Justitie had twee weken geleden twintig jaar cel geëist.

Erik E. sloeg zijn 30-jarige vrouw met een houten balk op het hoofd en stak haar vervolgens zeventig keer met een schroevendraaier. Dit heeft de man tijdens de behandeling in hoger beroep bekend. Hij ontkent dat hij de vrouw de keel heeft doorgesneden. Het hof acht echter bewezen dat hij ook dit heeft gedaan.

E. installeerde meterkasten in wietplantages. Zijn vrouw wilde dat hij daarmee zou stoppen. De twee kregen daar ruzie over, waarna E. haar te lijf ging. Naar eigen zeggen handelde hij in een opwelling. In navolging van het OM gelooft het hof dat niet, omdat E. tot twee keer toe de tijd heeft genomen om een ander wapen te pakken. Bovendien ging hij direct na de moord klussen bij een vriend, die niets vreemds aan hem merkte.

De rechtbank in Roermond bevond E. in 2007 schuldig aan doodslag en veroordeelde hem tot vijftien jaar cel. E. ging in beroep en werd in 2008 door het hof in Den Bosch vrijgesproken. Het OM ging tegen deze vrijspraak in cassatie. De Hoge Raad vernietigde de vrijspraak omdat die niet goed gemotiveerd zou zijn en verwees de zaak terug naar het hof in Arnhem.

Bakkers negeren massaal regels Arbowet

Drie op de vier bakkers die een paar jaar geleden al werden betrapt op het overtreden van de Arbowet nemen nog steeds een loopje met de regels. In totaal 22 ondernemingen maakten het zo bont, dat het werk werd stilgelegd omdat sprake was van direct ernstig gevaar voor werknemers. Dat meldt de Inspectie SZW maandag.

De inspectie controleerde begin dit jaar 506 bedrijven in de bakkerijbranche en de zoetwarensector op maatregelen tegen fysieke belasting, blootstelling aan meelstof, stofexplosiegevaar en veiligheid. De inspecties waren vooral gericht op bedrijven die bij controles in 2008 en 2009 al eens door de mand waren gevallen. Bij 75 procent van de bedrijven werd een of meer regels uit de Arbowet overtreden.

Bij veel overtreders ontbraken afschermingen bij bewegende delen van machines. Ook werden veel werknemers van bakkerijen blootgesteld aan meelstof, wat tot bronchitis en astma kan leiden.

De inspectiedienst noemt het zorgelijk dat bedrijven die al eerder werden betrapt op het overtreden van de regels zich opnieuw niet aan de Arbowet blijken te houden. "Bedrijven treffen na de inspecties de nodige maatregelen ter verbetering van de arbeidsomstandigheden. Maar al snel verslapt de aandacht en ontstaan nieuwe overtredingen", stelt de inspectie.

De Inspectie SZW is van plan de twee sectoren volgend jaar opnieuw onder de loep te nemen en gaat vooral kijken naar bedrijven die al eerder de regels overtraden.

NK Cheerleading faalt met uitslag

Soneo, de organisatie van het Nederlands Kampioenschap Cheerleading was zondag ernstig in verlegenheid gebracht toen de uitslag niet bleek te kloppen. Op dat moment waren alle prijzen al uitgereikt aan de deelnemers.

Het NK Cheerleading is een jaarlijks terugkerend spektakel waar vele dansgroepen uit Nederland aan meedoen. Een prijs is dan ook een kroon op het harde werk van een jaar dansen. Er werd dan ook gejuicht en gehuild. Maar al snel hadden de deelnemers door dat er iets niet klopte. Groepen die echt goed waren wonnen niks en groepen die slecht presteerden kregen wel een prijs. Iedereen moest de prijzen weer inleveren en er werd een compleet nieuwe uitslagronde gehouden.

Een van de deelnemende groepen was Djalita uit Vleuten. Hoewel ze enkele prijzen in diverse categoriën terecht wonnen kregen ze ook een tweede prijs voor een categorie die ze niet verdienden. Dat bevestigt ook Djalita-coach en oprichter Danuta Deliessen. "Tijdens de routine viel een van onze meisjes uit een piramide en toch werden we tweede. We dachten al dat niet klopte."

De Djalita's waren tijdens de tweede poging van de prijsuitreiking al weer aan het oefenen en niet in de zaal aanwezig. "De bekers heb ik  vandaag maar op de post gedaan naar de echte winnaars", aldus Deliessen.

 Dit meisje vermoedt al dat de uitslag niet klopt. Iedereen moest de prijzen weer inleveren.


Djalita-meisje valt maar wint toch een prijs. Foutje, bedankt. (foto's: Stefan Tetelepta)

Horeca staakt verzet tegen verbod happy hour

De horeca verzet zich niet langer tegen een verbod op happy hours. Dat schrijft de koepelorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een brief aan de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp. De organisatie hoopt dat door de opoffering van de goedkope uurtjes de verhoging van de leeftijdsgrens voor bier en wijn van 16 naar 18 jaar van tafel gaat.

Nadat de organisatie zich jarenlang verzette tegen de afschaffing van de goedkope uurtjes, laat de KHN in de brief weten nu het verzet tegen een verbod op te geven. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP pleitte vorige maand al voor afschaffing van happy hours.

In de brief doet voorzitter van de KHN Lodewijk van der Grinten een aantal voorstellen voor het nieuwe regeerakkoord. Horeca Nederland schrijft tegen stuntprijzen en happy hours te zijn door alle alcoholverstrekkers, zoals supermarkten, horeca en sportkantines. "De verantwoordelijkheid die samenhangt met het verkopen van alcohol brengt met zich mee dat je als verkoper niet stunt met de prijzen", aldus de brancheorganisatie.

Met de omslag hoopt de KHN dat de initiatiefwet van tafel gaat die regelt dat de leeftijdsgrens voor licht alcoholische dranken, zoals bier en wijn, omhoog gaat van 16 naar 18 jaar. Volgens de organisatie is die maatregel geen oplossing voor alcoholmisbruik door jongeren. Ook verwacht de KHN dat de leeftijdsverhoging zorgt voor meer drankmisbruik in thuissituaties en groepsverband.


Horeca staakt verzet tegen verbod happy hour (Foto: Novum)

Iraanse zenders geblokkeerd in Europa

De Franse satellietprovider Eutelsat heeft maandag negentien Iraanse televisie- en radiozenders uit de lucht gehaald in Europa. Eutelsat nam de maatregel om te voldoen aan nieuwe sancties van de Europese Unie.

Mensen binnen Iran kunnen de meeste zenders van de Iraanse staatsomroep Irib nog steeds ontvangen, maar in Europa en elders zijn de zenders op zwart gegaan. Eutelsat wil niet ingaan op de mogelijke financiële gevolgen van de stap. Volgens de Iraanse staatszender Press TV zou Irib gerechtelijke stappen kunnen ondernemen wegens contractbreuk.

De chef van Irib was een van de doelwitten van de nieuwe sancties die de EU in maart instelde. In uitzendingen van de staatsomroep werden volgens de EU mensenrechten geschonden.

Kristen Stewart doodsbang voor aanval doorgedraaide fan

Actrice Kristen Stewart sluit niet uit dat op een kwade dag een dolgedraaide fan haar aanvalt en ter plekke omlegt. Dit opmerkelijke verhaal vertelt ze  tijdens een interview met de schrijfster van een e-book over de sterren van de filmreeks Twilight.

Stewart is naar eigen zeggen bij haar fans impopulair geworden nadat ze meerdere keren met de regisseur van SnowWhite and the Huntsman van bil is gegaan. Kennelijk moet ze nu nieuwe manieren vinden om de aandacht op zichzelf te vestigen.

"Ik krijg talloze haatmailtjes van verschillende fans over de hele wereld. Hierin vertelden ze dat ze niet gecharmeerd waren van de regisseur en dat ik Pattinson heb laten stikken. Maar dat is nooit het geval geweest", aldus de omlaaggevallen actrice. Sommige mailtjes zijn erg direct en fans vragen of het lekker was en of ze er van genoten heeft en dat ze haar van kant zullen maken bij een volgende misstap. De dreigende taal van de e-mails hebben Stewart behoorlijk aangegrepen. "Iedereen zit tegenwoordig op FaceBook en Twitter en ze weten dus waar je uithangt".

Hoe de relatie tussen Stewart en Pattinson op dit moment is, is niet bekend. Het gerucht wil dat Pattinson haar vergeven heeft. Dat komt uitermate goed uit, want de promotie van de nieuwste Twilight film gaat oven enkele weken van start.

Marlies Dekkers ontwerpt beha voor Gaga

Marlies Dekkers heeft een beha ontworpen voor Lady Gaga. De zangeres draagt de lingerie in een commercial voor haar nieuwe parfum Fame.

Dekkers kreeg in het voorjaar de vraag of ze lingerie voor Gaga wilde ontwerpen. "Ze vroeg om een uitbundig zwart item, dat de kracht en creativiteit van de designer uitdraagt en past bij de expressieve stijl van Gaga", laat een woordvoerder van Dekkers weten.

De lingerieontwerpster decoreerde de beha met zwarte kristallen van Swarovski, die allemaal met de hand werden bevestigd. "Marlies Dekkers voelt zich vereerd om erkenning te krijgen van een groot artiest als Lady Gaga."

Ferrer voor vierde keer naar World Tour Finals

David Ferrer is de vijfde tennisser die zich heeft verzekerd van deelname aan de ATP World Tour Finals. Dat maakte de ATP maandag bekend. Voor de 30-jarige Spanjaard wordt het de vierde keer dat hij aanwezig is op het prestigieuze evenement in Londen, waar de beste acht spelers van het afgelopen seizoen om de officieuze wereldtitel strijden.

Naast de Spanjaard zijn ook Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray en Rafael Nadal al zeker van deelname. De overige drie startplekken worden op dit moment ingenomen door Tomas Berdych, Juan Martin Del Potro en Jo-Wilfried Tsonga. Achter de naam van Nadal staat echter een groot vraagteken vanwege een blessure.

Het eindejaarstoernooi staat van 5 tot 12 november op het programma. Federer is de titelverdediger in de Londense O2 Arena.


Ferrer voor vierde keer naar World Tour Finals (Foto: Novum)

Filmstudio Marvel onthult plot Thor 2

Filmstudio Marvel heeft de officiële plot van Thor: The Dark World vrijgegeven. In deze superheldenfilm, die in november 2013 verschijnt, moet de Noorse dondergod het universum behoeden voor buitenaardse wezens onder leiding van de sinistere Malekith the Accursed.

Malekith is geen onbekende voor de kenners van de strips. Als koning van de duistere elven van Svartalfheim heeft hij het regelmatig aan de stok met Thor en andere bewakers van Asgard. Zijn magische krachten blijken vaak zelfs te sterk voor Thors vader en oppergod Odin.

In zijn strijd tegen Malekith keert Thor terug naar de aarde en slaat hij wederom de handen ineen met Jane Foster en moet hij alles opofferen om de mensheid te redden.

In de film is Chris Hemsworth weer te zien in de hoofdrol van Thor en keert Natalie Portman terug als Foster. Tom Hiddleston neemt weer de rol van Thors broer en aartsrivaal Loki op zich, hoewel nog niet duidelijk is wat diens aandeel in de plannen van Malekith is.


Filmstudio Marvel onthult plot Thor 2 (Foto: Novum)

'Terugroepactie verwerkte salmonellazalm te laat'

De terugroepactie van producten waarin de met salmonella besmette zalm van visfabrikant Foppen is verwerkt, is veel te laat in gang gezet. Dat zegt de voedingsmiddelendeskundige IJsbrand Velzeboer.

Voor de salmonellazalm werd op 28 september al gewaarschuwd. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde er echter pas op 3 oktober voor dat de besmette zalm mogelijk ook in andere producten verwerkt was, zoals salades. Volgens Velzeboer had dat nooit vijf dagen mogen duren.

Wettelijk moet iedere producent van voedingsmiddelen binnen vier uur een zogeheten traceerbaarheidslijst kunnen overleggen aan de NVWA, een overzicht van waar een product naartoe is gegaan. "Of de NVWA heeft hier niet naar gevraagd of fabrikant Foppen heeft hier niet aan gedacht", zegt de voedingsmiddelendeskundige. "Iemand heeft zitten slapen."

Een woordvoerder van fabrikant Foppen kon niet meteen reageren. Hij zoekt uit of er vanuit het bedrijf te laat is gereageerd richting de NVWA.

Het onderzoek dat de Harderwijkse visfabrikant uitvoert naar de bron van de besmetting is maandagochtend nog niet gereed, laat de woordvoerder weten. Eerder gaf het bedrijf aan dat de kans groot is dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt.

De teller van het aantal mensen dat aantoonbaar ziek is geworden van de zalm staat op 550, het aantal mensen dat aan de salmonellabesmetting overleed op twee. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM veel hoger, omdat lang niet iedereen naar de huisarts gaat. Ook het aantal doden ligt mogelijk hoger. De RIVM schat op basis van rekenmodellen dat het aantal sterfgevallen door de uitbraak kan uitkomen op zeventien.

Volleyballers treffen op EK titelverdediger Servië

De Nederlandse volleyballers treffen op het EK van volgend jaar  titelhouder Servie, Finland en Kroatie of Slovenie. Dat heeft de loting uitgewezen. De laatste twee genoemde landen spelen in mei nog een play-off tegen voor het EK-ticket.

Servie, zevende op de wereldranglijst, is veruit de sterkste tegenstander van Oranje. Finland met een 31ste positie en Slovenië op plek 36 staan net iets boven Oranje, dat zelf de 41ste positie bezit. Alleen Kroatie staat met een 59ste plek lager dan Nederland.

Het EK heeft van 20 t/m 29 september plaats in Polen en Denemarken. Oranje speelt zijn groepswedstrijden in het Deense Herning.

Eerste rechtszitting schipbreuk Costa Concordia

De kapitein van het Italiaanse cruiseschip dat in januari kapseisde voor de Toscaanse kust verschijnt maandag voor de rechter. Kapitein Francesco Schettino zal in de rechtszaal in Grosseto de bevindingen moeten aanhoren van onderzoekers die hem vorige maand als hoofdschuldige van de scheepsramp aanwezen.

De Costa Concordia sloeg op 13 januari om voor de kust van een Toscaans eilandje. Uiteindelijk vonden 32 mensen de dood. Schettino werd er al vlug van beschuldigd veel te dicht langs de kust te zijn gevaren. Hem werd onder meer doodslag en het voortijdig verlaten van zijn schip ten laste gelegd.


Eerste rechtszitting schipbreuk Costa Concordia (Foto: Novum)

Microsoft zwaait met banhamer

Microsoft heeft de banhamer opgepakt en enkele Xbox Live-gebruikers de kop ingeslagen nadat ze online zijn gegaan met een kopie van Halo 4. Afgelopen weekend is bekendgemaakt dat de game uitgelekt is en dat het volledige spel al op internet circuleert.

Microsoft heeft alle gebruikers die de game al gespeeld hebben en online zijn gegaan een permanente ban gegeven voor Xbox Live. Bekijk hieronder het e-mailtje dat mensen hebben gekregen voor het spelen van de game die pas over drie weken uit zal komen.

Ban

Première skateboardfilm eindigt in rel

De geplande première van de skateboardfilm Bake and Destroy is zaterdagavond in Los Angeles afgelast vanwege een rel. Het publiek kon van tevoren geen kaartjes bestellen en toog en masse naar het Vine Theatre op Hollywood Boulevard om ze daar te kopen, waarna meerdere vechtpartijen uitbraken.

"Het begon leuk maar op een gegeven moment stond 830 man bierblikjes en peuken naar elkaar en naar passanten te gooien en begonnen overal vechtpartijtjes", twittert een van de bezoekers. "Toen een politiewagen langs de rij parkeerde, werd deze door enkele jongeren met bierblikjes bekogeld en werden de agenten uitgescholden."

De politie stelt dat de rel uitbrak toen zo'n vier- tot vijfhonderd man voor het theater stond. De agenten werden niet alleen met blikjes maar ook met stenen en gebroken flessen bekogeld, laat een woordvoerder weten. Enkele auto's raakten beschadigd en een paar ruiten van de bioscoop werden ingegooid.

De rel werd opgebroken toen de mobiele eenheid arriveerde. Eén persoon werd gearresteerd. Er zijn geen gewonden gemeld.

CD: Ben Folds Five - The Sound Of The Life Of The Mind

Na dertien jaar afwezigheid is er eindelijk een nieuw album van het alternatieve rocktrio Ben Folds Five. Mid jaren 90 genoot deze band de nodige populariteit met hun frisse jazzy poprock. Met hun tweede cd Whatever And Ever Amen uit 1997 brak de band zelfs door bij het grote publiek, maar na het opvolgende en wat sombere The Unauthorized Biography Of Reinhold Messner ('99) hielden de heren het helaas voor gezien. Met het onlangs verschenen The Sound Of The Life Of The Mind doen ze een nieuwe gooi naar de top.

Medische firma lekt privégegevens

Door een lek op de website van Prescan, een bedrijf dat op commerciële basis medische onderzoeken aanbiedt, zijn de gegevens in te zien van duizenden mensen die een preventief medisch onderzoek lieten uitvoeren of daarover informatie hebben aangevraagd. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Novum Nieuws.

Mensen die eerder een scan van het gehele lichaam lieten uitvoeren om inzicht te krijgen in hun gezondheid, kregen recent een brief thuisgestuurd. Daarin wordt hun een herhalingsonderzoek aangeboden met speciale korting. Door een meegestuurde, zevencijferige code in te vullen op de website van prescan kan gebruik gemaakt worden van de kortingsactie.

Wanneer enkele cijfers van de code worden gewijzigd zijn de persoonsgegevens van overige klanten ook zichtbaar. Het gaat om namen, adresgegevens, e-mailadressen en telefoonnummers. Medische gegevens zijn niet in te zien. Wel kan met een druk op de knop een herhalingsscan worden geboekt.

De brieven met kortingscodes zijn donderdag naar tweeduizend adressen verstuurd, zegt een woordvoerder. Het bedrijf was niet op de hoogte van het lek. De woordvoerder zegt dat de brieven naar willekeurige adressen in een postcodegebied zijn verstuurd. Uit onderzoek blijkt echter dat onder de mensen van wie de gegevens zijn in te zien, wel degelijk klanten van het bedrijf zijn.

Het bedrijf zegt de site gedeeltelijk offline te zullen halen en de kortingscodes te zullen aanpassen.

Prescan biedt op commerciële basis preventief medisch onderzoek, zoals mri-scans, aan mensen die vrezen iets te mankeren of dat alleen maar willen uitsluiten. Op de website worden de diensten van het bedrijf aangeprezen door tal van bekende Nederlanders, onder wie Willeke van Ammelrooy, Xander de Buisonjé, Catherine Keyl en Winston Gerschtanowitz.

Ferrari en Red Bull ontkennen overstap Vettel

President Luca di Montezemolo van Ferrari ontkent dat Sebastian Vettel in 2014 voor Ferrari rijdt. Bronnen binnen de Italiaanse renstal hadden dit maandag gemeld aan de BBC. De 25-jarige Duitser zou in het geheim al een contract hebben ondertekenend.

"Ik wil geen twee haantjes in het kippenhok", zei di Montezemolo op de Italiaanse radio. "Dat creëert instabiliteit."

Ook Red Bull-teambaas Christian Horner doet het bericht af als onzin. "Zonder enige twijfel kan ik melden dat Vettel ook in 2014 voor ons rijdt."

Vettel heeft bij Red Bull nog een contract tot het einde van 2014. Door bepaalde clausules in zijn contract kan de Duitser echter zonder problemen overstappen naar een ander team.

Rogge: "Londen kan snel weer OS organiseren"

Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, denkt dat het voor Londen mogelijk is om binnen twintig jaar wederom een Olympische Spelen te kunnen organiseren. De Britse hoofdstad was eerder dit jaar gastheer van het zomerevenement dat eens per vier jaar wordt gehouden.

Rogge sprak met BBC Radio 5 live over de mogelijkheid. "Of er een wil is om dat te doen is de vraag, maar het zou zeker mogelijk zijn. Ik ontvang zo veel mogelijk goede bids uit zoveel mogelijk landen, ook uit Groot-Brittannië." Hij voegde hieraan toe dat Londen geen voorkeurspositie ten opzichte van de andere steden zou krijgen.

Gaspedaal De la Rosa bleef hangen

Pedro de la Rosa moest gisteren halverwege de Grand Prix van Zuid-Korea opgeven door een gaspedaal dat verschillende keren bleef hangen. Zijn team HRT haalde de Spanjaard daarom naar binnen omdat doorrijden te gevaarlijk werd geacht. Teamgenoot Narain Karthikeyan eindigde als twintigste en laatste.

De la Rosa: "We hadden al wel verwacht dat het een zware race zou worden, maar de start was goed. Helaas kregen we in de vijfde ronde een probleem met het gaspedaal. Hoe langer we doorgingen, hoe erger het werd. Het team haalde me uit de race en dat bleek de juiste beslissing. De auto was niet alleen moeilijk te besturen en daardoor langzaam, maar het was ook heel gevaarlijk. We moeten ons nu op de volgende race concentreren."

Armstrong dreigt ook financieel te moeten boeten

Lance Armstrong riskeert door zijn jarenlange dopinggebruik ook financieel te moeten boeten. De Amerikaan ontving als gevolg van zijn zeven tourzeges in totaal 5,8 miljoen euro van het Texaanse verzekeringsbedrijf SCA Promotions. Dat wil het geld nu terugvorderen via juridische stappen, meldde het bedrijf dit weekeinde in The New York Times.

Armstrong heeft samen met zijn werkgever US Postal Service miljoenen verdiend aan tourzeges die hij nog moest behalen. Zo werd na zijn tweede tourzege in 2001 overeengekomen dat voor een premie van 324 duizend euro het bedrijf 3,47 miljoen euro moest uitbetalen als hij de tour ook van 2001 tot 2003 zou winnen.

Indien hij het record van zes tourzeges brak, kwam daar in 2004 nog een bonus van 3,86 miljoen euro bij. Nadat acht jaar geleden het boek L.A. Confidential verscheen stopte SCA met betalen. In dat boek werd Armstrong toen al door enkele getuigen van het USADA-rapport beticht van dopinggebruik.

De Amerikaan spande daarop een rechtszaak aan tegen het bedrijf. Armstrong verklaarde toen onder ede dat hij nooit prestatiebevorderende producten had gebruikt. De rechter stelde de renner in het gelijk en SCA moest 5,8 miljoen euro uitkeren.

Door die verklaring kan de Amerikaan nu zelfs in de gevangenis belanden vanwege meineed. Voor hetzelfde vergrijp in de Balco-affaire kreeg atlete Marion Jones een gevangenisstraf van een halfjaar.

SCA is niet het enige bedrijf dat de dopingzondaar wil aanpakken. Ook The Sunday Times overweegt Armstrong voor de rechter te dagen. De Britse krant werd in 2004 veroordeeld nadat twee journalisten de Amerikaan van dopinggebruik hadden beschuldigd. Het bedrag dat de krant toen moest betalen, lag volgens geruchten rond de 750.000 euro.

Mocht de internationale wielerunie UCI Armstrong officieel zijn zeven Tourzeges afnemen dan dreigt de Texaan ook daar financieel voor te gaan boeten.

FOK! wat een weer...Half tot zwaar bewolkt

Goedemorgen! Met name in de kustprovincies vielen er gisteren nog behoorlijk wat buien. In het binnenland was het een stuk droger en scheen de zon geregeld. Vandaag is het half tot zwaar bewolkt en in eerste instantie valt er maar een enkele bui, maar later in de middag volgen er van het westen uit meer en ook iets zwaardere buien.

Meer dan een paar opklaringen lijken er vanmiddag niet in te zitten. De wind komt uit het westen is matig tot vrij krachtig, maar tijdens buien kan de wind tijdelijk even flink toenemen. De middagtemperatuur loopt op tot ongeveer 12 graden. De komende dagen wisselen zon en enkele buien elkaar af. In de loop van de week lijkt het wel wat warmer te gaan worden en als de zon dan even schijnt is het heerlijk weer om even een boswandeling te gaan maken.

De grootste hoeveelheden regen vielen dit weekend dus in de kustprovincies. De buien vielen daar het hele weekend en op veel plaatsen viel er 20 tot 40 mm regen. In het oosten en zuiden viel er op zaterdag vrijwel overal 10 tot 15 mm. Onweer kwam er ook voor en het zal jullie niet verbazen dat dit vooral in het westen van het land het geval was.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Nat weilandNog een paar buitjes en ik heb in de winter een prima schaatsbaan voor de deur.

Uitsterven dreigt voor 25 apensoorten

Het laatste uur lijkt geslagen voor 25 apensoorten. Ontbossing en smokkel hebben de gorilla-, langoer- en lemursoorten op het randje van uitsterven gebracht. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) dat maandag is verschenen.

Zes van de ernstig bedreigde soorten leven in Madagascar, vijf op het Afrikaanse vasteland, vijf in Zuid-Amerika en negen in Azië. De noordelijke wezelmaki lijkt er het slechtst aan toe. Van die bewoner van de bossen van Madagascar zijn er nog maar negentien over.

De IUCN bracht ook goed nieuws: enkele apensoorten die in het vorige rapport nog als bedreigd werden aangemerkt vergaat het inmiddels weer prima.


Uitsterven dreigt voor 25 apensoorten (Foto: Novum)

Friezen boos om gebrekkige taalkennis meldkamer

De Statenfractie van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) is verontwaardigd dat telefonisten van de meldkamer Noord-Nederland geen Fries verstaan. Friezen in nood kunnen zo niet goed worden geholpen, stelt de partij in vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Bij de brand donderdagavond in het Friese Bozum bleek volgens de FNP opnieuw dat Friezen zich niet verstaanbaar konden maken als ze naar 112 belden. Begin dit jaar maakte de partij zich ook al kwaad om een soortgelijke situatie. Toen werd verbetering beloofd, maar de situatie is nog altijd hetzelfde.

Volgens de FNP bewijst het voorbeeld in Bozum 'maar weer eens dat er zo gevaarlijke situaties in omstandigheden van leven en dood kunnen ontstaan'. "De overheid is met de noordelijke meldkamer nog steeds niet voorbereid op een adequate communicatie met de Friese burger", aldus Annigje Toering van de FNP. Ze vindt dat de veiligheidsregio excuses moet aan bieden.

Bij de meldkamer Noord-Nederland komen alle 112-oproepen van burgers uit Friesland, Groningen en Drenthe binnen.

Iron Man en The Hulk samen in animatiefilm

De superhelden Iron Man en The Hulk zijn wederom samen in een film te zien. De animatiefilm Iron Man & Hulk: Heroes United verschijnt in april op dvd en blu-ray en is dan ook te downloaden. Dat onthulde producent Marvel Animation Studios tijdens het film- en stripevenement New York Comic-Con.

De twee superhelden waren eerder samen naast onder anderen Captain America, Thor en Hawkeye te zien in The Avengers, dat in april in de bioscopen verscheen. Iron Man's alter ego Tony Stark dook ook nog even op in The Incredible Hulk uit 2008.

Over de plot van de film is nog niets bekend. Ook is onduidelijk of Robert Downey jr. en Mark Ruffalo, die in de speelfilms de rollen spelen, ook de stemmen van de personages gaan verzorgen.

De geschiedenis van Paranormal Activity

Met de release van Paranormal Activity 4 om de hoek is het altijd handig om te weten wat er in de vorige drie films precies gebeurde. Universal Pictures heeft de geschiedenis van de paranormale gebeurtenissen op chronologische volgorde op een rijtje gezet, samen met een interessante infographic.

Katie (Katie Featherston), de hoofdrolspeelster in de eerste twee films en als jongere versie in de derde, is vijf jaar na de gebeurtenissen van Paranormal Activity 2 met haar zoon opgedoken in een rustige wijk. Binnen korte tijd belandt Katie in het ziekenhuis en komt Hunter (Brady Allen), die na enkele jaren nu Robbie heet, tijdelijk in het huis van de buren te wonen. Dochter Alice (Kathryn Newton) is nog erg argwanend over de tijdelijke nieuwe bewoner. Zij lijkt gelijk te krijgen over haar gevoel: binnen de kortste keren gebeuren de meest vreemde dingen in het huis. Als de activiteiten steeds grootser en agressiever worden lijkt niemand van de ooit zo vredige familie nog veilig. Voert Robbie dit allemaal uit of heeft hij een speciale gast met zich meegenomen?

Paranormal Activity 4 verschijnt op 25 oktober in de bioscoop.

Spoiler-waarschuwing

Onderstaande video bevat veel gebeurtenissen uit de eerste drie Paranormal Activity-films. Mocht je nog van plan zijn om deze te bekijken voordat deel vier in de bioscoop verschijnt, start de video dan NIET.

Klik op onderstaande afbeelding om het in een groter formaat te zien.

PA

Grote brand in Paramaribo

In het centrum van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo woedt maandag een grote brand. Naar schatting acht panden staan in vuur en vlam. Dat meldt de krant De Ware Tijd.

De brand breidt zich uit richting het pand van Dagblad Suriname. Volgens De Ware Tijd halen winkeliers in de omgeving hun winkels leeg. De brand is nog niet onder controle.

In juli woedde er ook al een grote brand in het centrum van de stad. Drie bedrijfspanden werden toen in de as gelegd. Veel gebouwen zijn van hout en daardoor kwetsbaar.

SBS komt met meer talentenjachten

SBS komt volgend jaar met de nieuwe talentenjacht The Next Popstar. Ook brengt de zender Sterren Dansen op het IJs terug op televisie, zegt zenderbaas Remko van Westerloo maandag in De Telegraaf. SBS was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Volgens Van Westerloo is er behoefte aan een tv-talentenjacht in zijn puurste vorm. Hij noemt Idols en Popstars als voorbeelden. "We gaan het oude opnieuw uitvinden", zegt hij. "Want The Next Popstar wordt een gelikte dertiendelige talentenshow vol verrassende elementen, compleet met auditieronden en liveuitzendingen."

Van Westerloo zegt dat er de afgelopen jaren een 'versnippering' heeft plaatsgevonden van de zangshows, waaraan steeds vaker 'echte artiesten' meedoen. Zo gaven musicalsterren als Charly Luske en Ron Link zich op voor The Voice of Holland. "Wij denken dat een moderne variant van de aloude talentenjacht zeker zal aanslaan bij een groot publiek." Kandidaten kunnen zich vanaf maandag aanmelden.

Sterren Dansen op het IJs keert volgend jaar met een vijfde seizoen terug op de buis. Eerder werd de ijsdansshow gewonnen door bekende Nederlanders als Sander Foppele en Sita Vermeulen. "We mikken in onze programmering voor 2013 op een uitgebalanceerde mix van nieuw en vertrouwd", vertelt Van Westerloo. "Maar dat laatste dan wel in een vernieuwde opzet."

Duitsland verhoogt groenheffing op energie

Een belastingheffing op energierekeningen in Duitsland waarmee de vergroening van de energieopwekking in het land wordt betaald, stijgt volgend jaar bijna vijftig procent. Dat meldden de vier belangrijkste netbeheerders maandag.

De heffing stijgt per januari van 3,6 cent naar 5,3 cent per kilowattuur. Huishoudens met vier gezinsleden betalen volgens de netbeheerders volgend jaar ongeveer 250 euro mee aan de verduurzaming.

De belasting wordt gebruikt om producenten van zonne-, wind- en biomassa-energie een minimumprijs te geven. Hiermee wil de Duitse overheid garanderen dat hun investeringen in duurzame energie winstgevend zijn. De heffing moet omhoog omdat er meer groene energie wordt opgewekt, terwijl de inkomsten niet meestijgen.

Duitsland streeft er naar om in tien jaar alle kerncentrales in het land te sluiten. Momenteel wordt ongeveer een kwart van de energie in Duitsland duurzaam opgewekt. In 2050 moet dat tachtig procent zijn.

Minister van economische zaken Philipp Rösler (FDP) ageerde maandag voor de aankondiging van de netbeheerders tegen de almaar stijgende energierekeningen. CDU'er en minister van milieu Peter Altmeier is verantwoordelijk voor de heffing.

De heffing dreigt hiermee een issue te worden tijdens de Duitse verkiezingen volgend jaar. Volgens een onderzoek van het Duitse weekblad Der Spiegel vindt een meerderheid van de Duitsers betaalbare energie belangrijker dan de uitfasering van kernenergie.

Drugsverdachte vrij door kwijtgeraakt dossier

Een drugsverdachte gaat vrijuit, omdat in zijn hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch een ruim tweeduizend pagina's tellend dossier is kwijtgeraakt. Dat staat in een maandag gepubliceerde uitspraak van het hof. De man werd in 2003 nog tot vijf jaar cel veroordeeld voor het smokkelen van bijna 54 kilo heroïne naar Engeland.

Het is niet duidelijk hoe de dossierpagina's, zeker vijf ordners, zijn kwijtgeraakt. De documenten werden in maart 2005 van het parket in Den Bosch verstuurd naar de rechtbank in Breda. Op enig moment werd duidelijk dat de rechter-commissaris in Breda niet het volledige dossier had. Ondanks zoekacties bij de rechtbank in Breda, het parket en het hof in Den Bosch, zijn de ordners nooit teruggevonden.

Het hof verklaarde het OM vanwege de missende dossiers niet-ontvankelijk. Door het ontbreken van een deel van het dossier kan onder meer onderzoek dat in het buitenland werd gedaan niet meer worden getoetst. Het hof oordeelde daarom dat de man geen eerlijk proces meer zou hebben.

Golfer Derksen behoudt Europese Tourkaart

Golfer Robert-Jan Derksen mag ook komend seizoen aan de Europese PGA Tour deel gaan nemen. Zijn gedeelde zestiende plaats gisteren in Portugal betekende dat de Nederlander ook komend seizoen op het hoogste niveau uit mag gaan komen.

Toch is het niet zeker of Derksen gebruik gaat maken van zijn hernieuwde Europese Tourkaart. De Nederlander wil namelijk een gooi gaan doen naar een kaart op de lucratievere Amerikaanse PGA Tour. Hij doet daarom volgende maand in Florida mee aan de eerste kwalificatieronde.

Vacansoleil stelt onderzoek naar Bole in

De wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft een onderzoek ingesteld naar Gregar Bole. De reden hiervoor is dat in het USADA-rapport over Armstrong te lezen staat dat Leonardo Bertagnolli verklaard heeft dat Bole wist waar in Slovenië het nieuwe dopingmiddel Aicar verkrijgbaar zou zijn.

Bole komt momenteel nog uit voor Lampre en zou voor komend seizoen de overstap naar Vacansoleil gaan maken. Teammanager van de Nederlandse formatie, Daan Luijkx, wil geen risico met de Sloveen nemen en sprak hem tijdens Ronde van Beijing. "Hij verklaarde dat hij er niets mee te maken heeft, maar ik wil dat hij alles op papier zet. Zodra we dat hebben, starten we een onderzoek."

'Mogelijke prijs seizoenspas Black Ops 2 bekendgemaakt'

Heel even heeft er een advertentie online gestaan voor de seizoenspas van Black Ops 2. Deze was al snel weer offline gehaald maar niet voordat website MP1ST er een screenshot van had gemaakt. De seizoenspas zou 35 pond moeten gaan kosten voor vier mappacks.

Het aparte aan de screenshot van de gelekte prijzen is dat de Engelse pond en Amerikaanse dollar door elkaar gebruikt worden want met een seizoenspas van 35 pond bespaar je tien dollar. Het is dus nog even afwachten op de officiële bekendmaking van de prijzen. Bekijk de reclame hieronder.

COD

Eerste boete voor Project X-rellen in Haren

Een minderjarige verdachte van de rellen in Haren moet een bijdrage van 250 euro leveren aan het speciaal ingestelde schadefonds. Ook is hij veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. Het is voor het eerst dat de rechter een boete oplegt vanwege de rellen.

Het fonds is bedoeld om gedupeerden van de Project X-rellen te compenseren. Tijdens eerdere zittingen, tegen meerderjarige verdachten, heeft het OM ook stortingen in het fonds geëist, maar de rechter wees die eis steeds af.

Justitie ging in beroep tegen die uitspraken, omdat het OM het belangrijk vindt dat de slachtoffers van de rellen recht wordt gedaan in de vorm van een schadevergoeding. Het gerechtshof in Leeuwarden moet zich over de eerdere uitspraken buigen.

In totaal moeten maandag acht minderjarige verdachten voor de politierechter in Groningen verschijnen. De zaak tegen één verdachte werd aan het eind van de ochtend aangehouden op verzoek van justitie.

'Vettel mogelijk in 2014 naar Ferrari'

Sebastian Vettel rijdt vanaf 2014 mogelijk voor Ferrari. De 25-jarige Duitser zou een contract hebben getekend bij de Italiaanse renstal. Voorwaarde voor de komst van de tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 is wel dat Ferrari volgend jaar mee moet kunnen strijden voor de wereldtitel. Dat melden bronnen bij de Italiaanse renstal aan de BBC.

Vettel en Red Bull ontkennen dat er sprake is van een overeenkomst. Het huidige team van de coureur heeft wel verklaard dat het Vettel op basis van zijn huidige contract, waar diverse clausules in zijn opgenomen, moet laten vertrekken naar een ander team.

De Duitser wordt bij Ferrari de vervanger van Felipe Massa, die volgend jaar zo goed als zeker aan zijn laatste seizoen gaat beginnen bij de Scuderia. De 31-jarige Braziliaan tekent binnenkort een nieuwe eenjarige verbintenis, die hem tot de mogelijke komst van Vettel laat racen bij de Italianen.

De Duitser moet binnen het team de concurrentie aangaan met Fernando Alonso. De 31-jarige Spanjaard, eveneens tweevoudig wereldkampioen, kan sinds zijn komst in 2010 de hoge verwachtingen niet waarmaken. De hoogste positie behaalde hij in zijn debuutseizoen met een tweede plaats in de eindstand.

Het Italiaanse team wacht al ruim vier jaar op een opvolger van de Fin Kimi Räikkönen die in 2007 de wereldtitel won. Alonso zou de komst van Vettel inmiddels hebben goedgekeurd. De Spanjaard heeft een belangrijke stem bij het kiezen van een nieuwe rijder. Eerder dit jaar sprak hij naar verluidt zijn veto uit over de komst van Lewis Hamilton naar de renstal.

Vettel, de jongste wereldkampioen ooit in de koningsklasse van de autosport, staat sinds dit weekeinde weer aan de leiding in de stand om de wereldtitel. De Duitser nam door zijn zege in de Grand Prix van Zuid-Korea de leiding over van Alonso. De Spanjaard heeft met nog vier races te rijden een achterstand van zes punten op zijn mogelijk toekomstige teamgenoot.


'Vettel mogelijk in 2014 naar Ferrari' (Foto: Novum)

Dronkaard doet dutje op vluchtstrook

De politie heeft zondag een dronken automobilist opgepakt die was gestrand op de A12. De man had zijn auto op de vluchtstrook geparkeerd omdat hij zijn ogen niet meer open kon houden. Zijn auto is in beslag genomen, meldt de politie maandag.

Surveillerende agenten kregen argwaan toen ze ter hoogte van Harmelen de auto zagen staan. De man, een 19-jarige Rotterdammer, lag in zijn auto te slapen. Bij het rechter achterwiel stond een lege fles wijn. De man verklaarde toen hij wakker werd geschud dat hij niet verder kon rijden omdat hij dronken was.

Na een blaastest bleek dat de dronkaard ruim twee keer de wettelijke limiet achter de kiezen had. Zijn rijbewijs is tijdelijk ingenomen omdat hij eerder met drank achter het stuur is gaan zitten. Hij heeft een proces-verbaal gekregen.

Tennissers werkten met dopingdokter Armstrong

Tennissers David Ferrer en Sara Errani hebben samengewerkt met dopingdokter Luis Garcia del Moral. Dat schrijft de Australische krant The Australian maandag. Del Moral was jaren ploegarts van Lance Armstrongs US Postal-ploeg en wordt genoemd in het rapport van USADA. Hij zou agressiever doping voorschrijven dan Pedro Celaya, de andere aangeklaagde arts.

Het is momenteel voor sporters niet verboden om samen te werken met een arts die niet welkom is in de sport. De internationale tennisbond ITF waarschuwde in augustus echter al officieel tegen het samenwerken met Del Moral en Errani werd tijdens de US Open ondervraagd.

De 25-jarige Italiaanse, die dit jaar doorbrak met een finaleplaats op Roland Garros, gaf de samenwerking toe, maar zei die ook te hebben verbroken. "Hij was de beste dokter in Valencia voor alles, dus natuurlijk heb ik met hem gewerkt." Errani stelt echter niet te willen blijven samenwerken met een dopingzondaar.

Ferrer, de nummer vijf van de wereld, heeft samenwerking met Del Moral niet toegegeven. De Spanjaard woont in Valencia, dezelfde stad als van waaruit de dopingdokter zijn werk verricht. Del Moral zou ook voor voetbalclubs Valencia en Barcelona hebben gewerkt.

Liverpool blijft op Anfield Road

Liverpool wil het bestaande stadion op Anfield Road uitbreiden. Dat heeft de Premier Leagueclub maandag bekendgemaakt. Daarmee zijn plannen voor een nieuw stadion definitief van de baan. Om de verbouwing mogelijk te maken moet Liverpool wel eerst omliggend land kopen en een bouwvergunning krijgen. Tot die tijd blijft het bij een voornemen.

Er was acht jaar onduidelijkheid over de toekomst van Anfield. De club was al eens dicht bij nieuwbouw en had al een ontwerp voor het stadion, maar de toenmalige eigenaars vonden de kosten toch te hoog. De huidige, Amerikaanse eigenaren van de Reds vinden het in deze tijd echter niet verstandig een volkomen nieuw stadion te bouwen om vijftienduizend extra zitplaatsen te realiseren.

Volgens algemeen directeur Ian Ayre kan de club tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon zijn thuiswedstrijden blijven spelen. Na de uitbreiding moeten er zestigduizend fans in het stadion passen.

ArmA 3-ontwikkelaars langer in Griekse gevangenis

De twee ontwikkelaars van Bohemia Interactive die eerder dit jaar opgepakt zijn voor spionage in Griekenland zullen langer in de gevangenis blijven vanwege de Griekse stakingen. De twee waren op vakantie op het eiland Lemnos toen ze opgepakt zijn.

De twee ontwikkelaars werkten voor Bohemia Interactive aan het spel ArmA 3 en daarin zit ook een Grieks eiland verwerkt. De twee ontwikkelaars kregen interesse in de Griekse cultuur en besloten daar op vakantie te gaan. Tijdens een rondleiding over het eiland maakten de twee ontwikkelaars foto's en beeldopnamen van een vliegveld. Op dit vliegveld bleek in de verte ook een militaire hangar te staan die 'per ongeluk' ook op de foto's en beeldopnamen is gekomen.

De ontwikkelaar staat achter de twee medewerkers die tot minimaal 20 oktober nog zullen vastzitten voordat hun zaak behandeld gaat worden. Als de twee schuldig bevonden worden kunnen ze tot twintig jaar celstraf krijgen.

Turkije dwingt Armeens toestel te landen

De Turkse luchtmacht heeft maandag een Armeens vliegtuig, dat naar Syrië vloog, gedwongen te landen. Het verkeersvliegtuig moest "voor een veiligheidsinspectie" landen in de Oost-Turkse stad Erzurum. Daar wordt het toestel doorzocht, meldden de Turkse autoriteiten. Het vliegtuig was onderweg naar de economische hoofdstad van Syrië, Aleppo.

Turkije dwong afgelopen week een Syrisch vliegtuig dat vanuit Rusland op de terugreis was, te landen om het toestel op wapentuig te doorzoeken. Turkije staat niet toe dat er via Turkije of het Turkse luchtruim wapens naar de Syrische machthebbers worden vervoerd.

De relatie tussen Turkije en het aangrenzende Armenië is om historische redenen doorgaans erg gespannen.

Turkije dwingt Armeens toestel te landen
Turkije dwingt Armeens toestel te landen (Foto: ANP)

Veel huishoudens ontberen inzicht energierekening

Veel Nederlandse huishoudens weten niet hoe hoog of laag de energierekening wordt aan het eind van het jaar. Uit maandag gepubliceerd onderzoek onder ruim duizend huishoudens blijkt dat 44 procent geen inzicht heeft in het eigen energieverbruik. Het onderzoek is uitgevoerd door Gfk, in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Het percentage mensen dat niet weet of ze moeten bijbetalen of geld terugkrijgen bij de eindafrekening, ligt nog hoger onder huurders (49) en lagere inkomens (53). Veel energiebedrijven besteden de laatste jaren juist aandacht aan inzicht in de energierekening, met applicaties op mobiele telefoons en online overzichten.

Samen met onder andere de Vereniging Eigen Huis en de Woonbond organiseert Milieu Centraal deze week een voorlichtingscampagne over hoe de energierekening te verlagen. Besparen kan bijvoorbeeld door minder warm water te gebruiken en zuinigere apparaten te kopen. Vier op de vijf huishoudens heeft hier belangstelling voor, blijkt uit het onderzoek.

CD: Band of Horses - Mirage Rock

Het in Seattle ontstane Band of Horses gooide met hun eerste drietal platen hoge ogen bij menig muziekliefhebber. Samen met de Fleet Foxes openden ze de deuren voor het harmonieuze folkcountry-geluid dat het afgelopen decennium flink aan populariteit won. In 2010 werd de plaat Infinite Arms van de band redelijk onverwacht genomineerd voor een Grammy. Een teken aan de wand dat Band of Horses wereldwijd aan het doorbreken was en dat tekenen bij een major label ze geen windeieren legde. De verwachtingen voor een nieuwe plaat van de groep zijn daarom gezien de geschiedenis hooggespannen. 

Ontwikkelaars niet verbaasd over uitlekken Halo 4

Gamestudio 343 Industries is niet verrast dat het schietspel Halo 4 voor Xbox 360 bijna een maand voor release is uitgelekt. Studiobaas Frank O'Connor zei in gesprek met gameweblog Polygon dat zoiets 'onvermijdelijk' is. Halo 2, Halo 3, Halo 3: ODST en Halo Reach lekten ook voortijdig uit via internet.

Sommige gamers plaatsen beeldmateriaal van Halo 4 op Youtube. Volgens O'Connor bestrijdt Microsoft deze wildgroei van online videos. Techweblog Examiner claimt dat Microsoft de vroege vogels zal verbannen van Xbox Live. Hierdoor kunnen gamers die nu Halo 4 spelen in de toekomst geen andere spellen meer online spelen.

Verschillende Amerikaanse gameweblogs claimen dat het lek niet binnen Microsoft of 343 Industries zit. In de fabriek waar het spel gedrukt wordt, zou een medewerker enkele examplaren hebben meegenomen. Het schietspel Halo 4, dat eigenlijk het zevende spel in de reeks is, ligt 6 november in de winkel voor Xbox 360.

Aliens: Colonial Marines is aanvulling op Aliens-films

Het verhaal van het schietspel Aliens: Colonial Marines is een aanvulling op de actiefilm Aliens 3 uit 1992. Gamestudio Gearbox Software wilde het mysterie rond de 'colonial marines' ophelderen. Deze mariniers zijn in de tweede film bijfiguren naast het hoofdpersonage Ellen Ripley, en zijn afwezig in Aliens 3.

"Doordat we nu zelf de mariniers kunnen spelen, vullen we het gat dat achterbleef na Aliens", zei Pitchford volgens gameweblog Polygon. In de game draait het niet continu om de actie, maar des te meer om de spanning van de op de loer liggende buitenaardse jagers.

Het schietspel Aliens: Colonial Marines wordt in februari uitgegeven door SEGA. Het spel ligt dan in de winkel voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.


Aliens: Colonial Marines is aanvulling op Aliens-films (Foto: Novum)

Marathonloper verliest door verkeerde afslag

De Ethiopische atleet Limenih Getachew leek de zege in de marathon van Keulen gisteren in de tas te hebben. Hij nam echter een verkeerde afslag door achter de motor aan te gaan die vlak voor de streep van het parkoers werd geleid. Getachew kwam snel achter zijn fout, maar voor hem was het al te laat.

De zege ging namelijk naar de Keniaan Alfred Kering die in 2.07,37 een nieuw parkoersrecord liep. Twee tellen hierachter kwam Getachew binnen. De organisatie overwoog de Ethiopiër nog even te diskwalificeren vanwege het verlaten van het parkoers, maar zag hier toch van af.

Bondgirl Marlohe bij galapremière Skyfall

De Franse actrice Marlohe is 28 oktober te gast bij de feestelijke Nederlandse galapremière van de nieuwe James Bondfilm Skyfall waarin zij een belangrijke rol speelt. De avond in Pathé Tuschinski in Amsterdam staat niet alleen in het teken van deze 23e Bond, maar is tevens de viering van het 50-jarig jubileum van de meest succesvolle filmreeks uit de geschiedenis.

In 1962 kwam Dr. No uit, de eerste film rond geheim agent James Bond. Werd 007 toen belichaamd door Sean Connery, nu speelt Daniel Craig al weer voor de derde keer de creatie van Ian Flemming.

Marlohe is Bondgirl in Skyfall. De Spaanse acteur Javier Bardem is de schurk. Sam Mendes regisseerde.

Filmcritici in zowel Amerika als Engeland hebben zich zeer lovend uitgelaten over Skyfall. Sommige kritieken spreken van de beste Bondfilm ooit. De website Rottentomatoes.com, die recensies overzichtelijk op een rijtje zet, signaleerde 100 procent consensus over de film: uitstekend.

De film draait vanaf 31 oktober in de bioscoop.

Bondgirl Marlohe bij galapremière Skyfall
Bondgirl Marlohe bij galapremière Skyfall (Foto: ANP)

Ook getrapte kwalificatie in MotoGP

De kwalificatie in de MotoGP-klasse lijkt volgend seizoen meer op die in de Formule 1. Er wordt dan een getrapt systeem gehanteerd waar de beste twaalf rijders onderling gaan uitmaken wie er op poleposition komt. Dat is afgelopen weekeinde besloten. In de Moto2- en Moto3-klasse verandert er niets.

In het nieuwe systeem worden de tijden van alle rijders tijdens de eerste twee vrije trainingen op vrijdag en de zaterdagse vrije training bij elkaar opgeteld. De beste tien rijders uit dit klassement promoveren direct naar de twee kwalificatietraining.

De overige coureurs komen al in de eerste kwalificatietraining in actie en de beste twee uit deze sessie gaan ook naar de tweede kwalificatie. Daar wordt uiteindelijk gestreden om de beste plaatsen op de startgrid.


Ook getrapte kwalificatie in MotoGP (Foto: Novum)

Slachtoffer voelt zich vaak nog lang onveilig

Wie ooit het slachtoffer is geweest van criminaliteit, vermijdt vaker onveilige plekken dan anderen. Ook de angst om opnieuw met criminaliteit in aanraking te komen, is groter dan bij niet-slachtoffers. Dat blijkt uit cijfers die het CBS maandag bekend heeft gemaakt.

Jaarlijks wordt een kwart van de bevolking van 15 jaar en ouder het slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit, zoals mishandeling of inbraak. Een jaar later voelde 38 procent van hen zich nog steeds wel eens onveilig. Bij mensen die niet het slachtoffer waren van veel voorkomende criminaliteit, lag dat percentage op 14 procent, bijna drie keer zo laag.

Slachtoffer voelt zich vaak nog lang onveilig
Slachtoffer voelt zich vaak nog lang onveilig (Foto: ANP)

'TomTom mogelijk van de beurs'

De oprichters van TomTom gaan mogelijk een poging doen om het bedrijf van de beurs te halen. Met financiële hulp van Apple kunnen ze aandeelhouders zes euro bieden. Dat verwacht analist Martijn den Drijver van SNS Securities.

Begin dit jaar geloofde Den Drijver nog niet in een beursexit van de navigatiespecialist, maar dat is veranderd nadat Apple afgelopen zomer op het toneel verscheen. Dat sloot toen een overeenkomst met TomTom om kaarten te leveren voor zijn nieuwe navigatiedienst.

De nieuwe navigatie-app van Apple kampt echter met forse aanlooppproblemen, bleek vorige maand. Daardoor daalde de koers van leverancier TomTom naar een dieptepunt van 3,44 euro op vrijdag. Den Drijver verwacht nu dat Apple de kaartendatabase van TomTom koopt na de beursexit. TomTom kan dan een licentieovereenkomst met Apple aangaan en de resterende activiteiten gaan uitventen.

Beleggers lijken wel wat te zien in het verhaal van de analist. De koers van het aandeel TomTom steeg maandag direct met bijna vijftien procent naar 3,95 euro. Het aandeel is daarmee terug op het niveau van voor het kaartenfiasco bij Apple.

TomTom, dat onlangs werd teruggezet van de AEX naar de MidKap-index vanwege de sterk gedaalde beurswaarde, wil geen commentaar geven op de plotselinge koersstijging. Reden is de 'stille periode' voor de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers van het bedrijf op 30 oktober.


'Tomtom mogelijk van de beurs' (Foto: Novum)

KNVB: "Primitieve omstandigheden in De Kuip"

KNVB-directeur betaald voetbal Bert van Oostveen heeft flinke kritiek geuit op De Kuip. Afgelopen vrijdag vond daar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra (3-0) plaats. Dat is voorlopig ook de laatste wedstrijd die Oranje in het stadion van Feyenoord gespeeld heeft. De KNVB maakt tot nader orde geen gebruik meer van De Kuip.

"De Kuip was in het verleden de voetbaltempel van Nederland, heeft een schitterende historie, maar van sentiment alleen kun je niet leven. Het stadion is niet meer van deze tijd. Fans en sponsoren klagen, willen hier gewoon niet meer naar toe", zegt Van Oostveen, die ook liet doorschemeren dat de bekerfinale mogelijk niet meer in Rotterdam wordt gespeeld.

"Ik word er niet vrolijk van als ik mensen een uur in de rij zie staan voor een kroket of een heel groot deel van de fans met regenkapjes op zie zitten. En als het daadwerkelijk gaat regenen, worden ze drijfnat. De supporters van Oranje zijn de Amsterdam ArenA gewend of met hun clubs het Gelredome of de Euroborg. Zij weten dat zulke primitieve omstandigheden als in De Kuip anno 2012 niet meer nodig zijn. Dat is ook hetgeen zij aangeven in de tevredenheidonderzoeken, die we na elke interland houden."

Ook de bereikbaarheid frustreert Van Oostveen, zo liet hij blijken in de Telegraaf. "De infrastructuur rondom De Kuip is verschrikkelijk. In de vrijdagspits is het haast ondoenlijk om er te komen. Je moet als voetbalbond niet willen dat je supporters twee tot drie uur in de file staan. Zolang er niks verandert, hebben we geen andere keus dan onze fans andere, betere mogelijkheden te bieden."

Blinde treinreizigers krijgen speciale ov-chipkaart

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf volgend jaar reizen met een speciale ov-chipkaart, waarmee ze niet meer in en uit hoeven te checken. De nieuwe kaart is alleen geldig op het spoor. Alle treinvervoerders doen mee, laat een woordvoerder van de NS weten.

De huidige kaart zorgt voor te veel problemen. "Soms weet je niet of de piep die wordt gehoord bij het inchecken van jezelf is of van de buurman in het volgende poortje", licht de woordvoerder toe. "En op kleine stations is de uitcheckpaal soms niet te vinden." Hij benadrukt dat het voor blinden op grote stations over het algemeen goed te doen is, dankzij goede looproutes.

Blinden en slechtzienden kunnen straks telefonisch of via internet een treinreis boeken en daarna zonder inchecken de trein in. De speciale chipkaart komt er op verzoek van de organisatie voor mensen met een visuele beperking Viziris. In januari moet de nieuwe kaart er zijn.


Blinde treinreizigers krijgen speciale ov-chipkaart (Foto: Novum)

'Koning van Katoren slachtoffer laster'

De film Koning van Katoren is het slachtoffer geworden van een vanuit Italië; georganiseerde lastercampagne. Dat stelt producent Kees Kasander zondag tegenover het ANP in een reactie op berichten over de mogelijke inbeslagname van de productie.

In de media verschenen de afgelopen week berichten dat de rechtbank in Amsterdam dit gelast zou hebben. De inbeslagname ging echter niet om de film zelf, maar om vier harde schijven die een bedrijf dat aan de special effects van de film heeft meegewerkt, in zijn bezit had. Hierop stond een deel van het materiaal dat in Italië is gedraaid.

De kwestie heeft ook geen enkele invloed op het afmaken of uitbrengen van Koning van Katoren, legt Kasander uit.

'Koning van Katoren slachtoffer laster'
'Koning van Katoren slachtoffer laster' (Foto: ANP)

Bertens en Rus stabiel op wereldranglijst

Kiki Bertens en Arantxa Rus staan net als vorige week zestigste en 69e op de wereldranglijst. De twee tennissters, die deze week in Luxemburg in actie komen, zijn de enige twee Nederlandse vrouwen in de top honderd. Michaëlla Krajicek levert deze week vier posities in en zakt van 127 naar 131. Bibiane Schoofs steeg van 174 naar 172.

Victoria Azarenka blijft de nummer een van de wereld. De Wit-Russin won afgelopen weekeinde het toernooi in Linz nadat ze een week eerder de beste was in Beijing. De rest van de top tien blijft ongewijzigd. Maria Sharapova is tweede voor Serena Williams en Agnieszka Radwanska.

Heather Watson en Kai-Chen Chang zijn de grote stijgers van de week. De twee stonden in de finale in Osaka tegenover elkaar. Winnares Watson ging van 71 naar vijftig en is de hoogstgeplaatste Britse tennisster. De Taiwanese Chang steeg 38 plaatsen en staat nu 96e. Zij heeft in Su-Wei Hsieh (25) een landgenote voor zich op de ranglijst.

Federer voor driehonderdste week op een

Roger Federer bezet voor de driehonderdste week in zijn carrière de eerste plaats op de wereldranglijst. De Zwitser bereikte die mijlpaal, een record, dankzij zijn halvefinaleplaats in Shanghai afgelopen week. Novak Djokovic zit Federer echter op de hielen. De achterstand van de Serviër bedraagt slechts 195 punten. Andy Murray staat derde voor Rafael Nadal.

Tomas Berdych steeg, achter David Ferrer, van de zevende naar de zesde plaats. De winst van de Tsjech gaat ten koste van Jo-Wilfried Tsonga uit Frankrijk. Juan Martin del Potro, Janko Tipsarevic en Juan Monaco completeren de top tien.

Robin Haase steeg een positie en is daardoor terug in de top vijftig. De Hagenaar staat vijftigste. Igor Sijsling klom twee plekjes en is nu de nummer 77 van de wereld.

Thiemo de Bakker hield achttien plaatsen winst over aan zijn zege bij het challengertoernooi in San Juan. Hij staat nu 132e. Boy Westerhof, die in het Argentijnse de kwartfinale bereikte ging van 238 naar 233 en Thomas Schoorel steeg van 266 naar 260. De Amsterdammer sneuvelde in San Juan in de eerste ronde.

Politiepost Pakistan na urenlang beleg verwoest

Meer dan honderd strijders hebben zondagnacht een politiebureau in Noordwest-Pakistan overvallen. Zes agenten lieten het leven. Een regionale politiecommandant en een andere politieman zijn onthoofd, liet de politie weten.

De rebellen bestookten het bureau in Matni, even ten zuiden van Peshawar, met zware machinegeweren, raketwerpers, handgranaten en aanvalsgeweren. De agenten die het bureau bemanden verweerden zich in een uren durend vuurgevecht, maar dolven het onderspit. De aanvallers zetten de politiepost en vier politieauto's vervolgens in lichterlaaie en namen de benen.

Straight Right werkt aan Square Enix-port

Ontwikkelaar Straight Right is momenteel druk bezig met de Mass Effect 3-port voor de Wii U. Daarnaast is de ontwikkelaar blijkbaar bezig met een AAA-port van Square Enix volgens het LinkedIn-profiel van Chris Slater.

De ontwikkelaar heeft zijn profiel al aangepast maar "Working for Straight Right on a short term contract, porting a triple-A Square Enix game to the yet-to-be-released Wii U platform", spreekt boekdelen. Met welke game zouden ze aan de slag zijn? Deus Ex: Human Revolution? Final Fantasy XIII of XIII-2? Of misschien een toekomstige game zoals Hitman of Tomb Raider?

Zorgpand uit woonbuurt Hilversum

Zorginstelling Ascensio verdwijnt zo snel mogelijk van De Kleine Drift in Hilversum. Gebleken is dat een pand voor jongeren en jongvolwassenen die begeleiding nodig hebben, niet in een woonbuurt past.

Dat is de uitkomst van overleg tussen burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, de politie en de directie van de zorginstelling. Aanleiding voor het overleg was grote onrust in de buurt en aanhoudende klachten over het gedrag van de bewoners van het pand.

Ruim 1400 klachten en vragen voor ouderenombudsman

De ouderenombudsman heeft in de eerste drie maanden van zijn bestaan ruim 1400 vragen en klachten van senioren binnengekregen. Het merendeel van de klachten gaat over de bezuinigingen in de zorg. Zo klagen ouderen over minder uren huishoudelijke hulp en maken ze zich zorgen over de hoogtes van hun pensioen en AOW. Dat meldt het Nationaal Ouderenfonds, initiatiefnemer van de ouderenombudsman, maandag.

Uit het rapport over de eerste drie maanden van de ouderenombudsman blijkt dat ouderen het gevoel hebben op allerlei gebieden te worden gekort. Senioren met minder uren thuiszorg trokken aan de bel, net als ouderen met klachten over het gebrek aan persoonlijke aandacht in verzorgingshuizen.

Ook werd geklaagd over het feit dat apotheken medicijnen van verschillende merken verstrekken. Veel zorgverzekeraars vergoeden vaak alleen nog de goedkoopste variant van een geneesmiddel. Omdat fabrikanten en verzekeraars continu over prijzen onderhandelen, kunnen klanten telkens een ander merk meekrijgen van hetzelfde medicijn. Veel ouderen geven aan dit onprettig te vinden. Ook over goedkoop continentiemateriaal van slechte kwaliteit kwamen klachten binnen.

Het klachteninstituut speciaal voor ouderen werd op 27 juni gelanceerd. Volgens het Nationaal Ouderenfonds hebben veel senioren door de brij aan regelgeving en instanties geen idee meer waar ze terecht kunnen met klachten en vragen. De ouderenombudsman inventariseert klachten en verwijst ouderen door naar de juiste instellingen.

Burger steekt miljard in duurzame energie

Nederlandse burgers steken tot 2020 een miljard euro in het opwekken van duurzame energie. Ze doen dat vooral via burgercoöperaties, waarvan er nu al zo'n driehonderd zijn in Nederland. Dat blijkt uit berekeningen van het Energieonderzoekscentrum Nederland (ECN), die maandag door Het Financieele Dagblad werden gepubliceerd.

Volgens het ECN leveren burgers een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Op dit moment komt slechts vier procent van de in Nederland opgewekte energie uit duurzame bronnen. In 2020 moet dat veertien procent zijn. Vorige week liet de Europese Commissie nog weten dat Nederland dat doel 'zonder aanvullende maatregelen' niet gaat halen.

Toch is de bijdrage van burgers aan verduurzaming van de energievoorziening nog beperkt. Om de doelstelling van veertien procent te halen, zijn tot 2020 'enkele tientallen miljarden' euro's aan extra investeringen nodig, becijfert het ECN. Dat geld moet vooral van bedrijven komen.


Burger steekt miljard in duurzame energie (Foto: Novum)

Hanzelijn klaar voor gebruik

De Hanzelijn, de nieuwe treinverbinding tussen Zwolle en Lelystad, is klaar voor gebruik. Afgelopen weekeinde werden de laatste stukken spoor aan elkaar gelast op station Zwolle. Dat laat Prorail maandag weten.

De lijn wordt op 9 december in gebruik genomen als de nieuwe dienstregeling in werking treedt. Drie dagen eerder wordt de lijn officieel geopend door koningin Beatrix. Het staatshoofd rijdt dan als eerste met de koninklijke trein over het spoortraject.

Voor de werkzaamheden afgelopen weekeinde moest het treinverkeer rondom Zwolle drie dagen stil worden gelegd. Het station krijgt vanaf december ruim 150 treinen per dag meer te verwerken.

Pakistaanse Malala naar Brits ziekenhuis

Het zwaargewonde 14-jarige Pakistaanse meisje Malala Yousufzai is maandagochtend overgebracht naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië. De jonge voorvechtster van onderwijs voor meisjes en de beteugeling van de Taliban wordt daar behandeld aan de verwondingen die ze opliep toen Talibanstrijders haar dinsdag neerschoten.

Malala werd tot dusver verpleegd in een Pakistaans legerhospitaal. Pakistaanse artsen verwijderden een kogel uit haar hoofd en wisten levensgevaar af te wenden. Britse artsen buigen zich nu over het herstel van haar beschadigde schedel en ruggenmerg. Voor het lichamelijk en geestelijk geknakte meisje er weer bovenop is zal veel tijd voorbijgaan, schatten Pakistaanse legerartsen in.

Een moordeskader van de Taliban schoot Malala dinsdag, op de terugweg van school, in haar hoofd. De kogel ging vervolgens door haar nek naar haar ruggenmerg. Zaterdag bleek dat het meisje in staat was haar armen en benen weer te bewegen. Op eigen kracht ademen lukte toen nog niet.

Malala wordt in heel Pakistan bewonderd voor het aan de kaak stellen van de wreedheden van de Taliban en voor haar strijd voor scholing voor meisjes. Toen ze 11 was, begon ze onder een pseudoniem met het schrijven van een blog voor de Britse omroep BBC over het leven onder de Taliban. Vanaf 2009 sprak ze zich openlijk uit voor de noodzaak van onderwijs voor meisjes. De Taliban zijn sterk gekant tegen onderwijs voor vrouwen.

Zombies overspoelen Hong Kong

Sleeping Dogs krijgt deze maand een grote uitbreiding, vol met zombies. De Nightmare in North Point-pack is vanaf 30 oktober verkrijgbaar.De DLC bevat onder andere zombies die vergelijkbaar moeten zijn met de Undead Nightmare uit Red Dead Redemption. Een prijs is voorloping onbekend.

In de DLC komt een voormalig Chinese Triad tot leven, inclusief een leger aan zombies. Aan Wei Shen dus om te zorgen dat de zombies Hong Kong niet overspoelen. Wei Shen bevat in de DLC vlammende vuisten, die hij krijgt dankzij een magische thee die hij heeft gedronken.

Sleeping Dogs

Stelling: Verplicht beschermende kleding bij motorrijders

Nu het kouder wordt zie je ze steeds minder op de weg, maar de echte bikkels blijven doorrijden. We hebben het uiteraard over motorrijders. Wat ook opvalt is dat deze bikkels vrijwel zonder uitzondering met beschermende kleding rijden. In de zomer zie je echter voldoende motorrijders die in een t-shirt en korte broek rijden op hun sandalen. Een ongeluk zonder beschermende kleding eindigt echter vrijwel altijd in het ziekenhuis en bij verschillende trainingen door agenten wordt er dan liefkozend gesproken over de witte krijtstrepen op de weg.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Motorrijders moeten verplicht met beschermende kleding rijden.

Roep om terugkeer minister voor Jeugd

In het nieuwe kabinet moet weer een minister voor Jeugd en Gezin komen. Die oproep doen tien kinderrechtenorganisaties, waaronder Unicef en Defence for Children, maandag in het Nederlands Dagblad. Sinds er een einde kwam aan de ministerspost is het jeugdbeleid versnipperd, stellen zij.

Behalve de terugkeer van de post moet in het regeerakkoord een speciale jeugdparagraaf komen, waarin staat dat het kabinet bij alle beslissingen rekening houdt met de effecten daarvan op kinderen en jongeren. Volgens de organisaties, verenigd in het Kinderrechtencollectief, raken alle onderwerpen direct of indirect kinderen.

Het eerste kabinet-Rutte maakte in 2010 een einde aan het ministerie voor Jeugd en Gezin. Dat was in het leven geroepen door het vierde kabinet-Balkenende. De post werd destijds vervuld door André Rouvoet (ChristenUnie). Onder zijn leiding kregen problemen als kindermishandeling, schooluitval, schaamhaar en jeugdwerkloosheid wel aandacht, stellen de organisaties.

Gert Verhulst: ik krijg een ander imago door Josje

Belgen zijn anders naar Gert Verhulst gaan kijken door de relatie die hij had met K3-zangeres Josje Huisman. Dat zegt de Studio 100-baas in De Telegraaf. "Ik krijg een totaal ander imago dan ik werkelijk ben. 'Vrouwenverslinder van België'."

Volgens Verhulst, die Ellen Callebout verliet voor Josje, klopt dat beeld totaal niet. "Mijn relaties zijn op één hand te tellen. Wat eigenlijk spectaculair weinig is voor iemand van 44."

Verhulst is inmiddels weer gelukkig met Ellen, terwijl Josje een relatie heeft met Johnny de Mol. "Wat betreft Josje en mij: het was een korte relatie die in een normale situatie niet eens bekend zou worden gemaakt. Maar het pakte niet uit zoals we hadden gehoopt."

Volgens Verhulst kunnen hij en Josje nog steeds prima samenwerken. "We zijn volwassen mensen die er goed uit zijn gekomen. Maar ik begrijp wel dat het voor buitenstaanders een grappige situatie is."

'It-studenten worden verkeerd opgeleid'

Hogescholen en universiteiten laten steken vallen bij het opleiden van it-managers. Omdat studenten verkeerd worden opgeleid, dreigen duizenden banen voor Nederland verloren te gaan. Daarvoor waarschuwen Akzonobel en Stork maandag in het AD. Uit nood zijn de bedrijven zelf een opleiding begonnen.

De multinationals verwachten dat veel vacatures door het slechte onderwijs onvervulbaar blijven. Zonder aanpassingen in de it-opleidingen zullen banen worden opgeslokt door andere landen die wel beschikken over het juiste it-personeel, verwachten topmannen Pieter Schoehuijs van Akzonobel en André Haket van Stork.

"Het is al moeilijk om jong talent te interesseren voor de it-wereld", zegt Haket. "Terwijl ook de it-industrie moet verjongen. We moeten zorgen dat de scholing veel beter aansluit op de wensen van het bedrijfsleven. In het onderwijs gaat dat bepaald niet vanzelf." Volgens Schoehuijs moet ook de politiek zich er mee bemoeien.

In samenwerking met De Nederlandsche Bank zijn Stork en Akzonobel zelf een opleiding it-management begonnen. Vijftig schoolverlaters hebben inmiddels interesse getoond; voor slechts twintig is plaats.


'It-studenten worden verkeerd opgeleid' (Foto: Novum)

Opmars vrouwen bij overheid stagneert

Het aantal vrouwen op topposities bij de overheid is in de afgelopen jaren gestagneerd. Ook op andere plekken in het openbaar bestuur staat de emancipatie stil. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van eigen onderzoek.

Het aandeel vrouwelijke topmanagers in Den Haag is na een flinke sprong in 2009 blijven steken op 26 procent. Alleen onder de secretarissen-generaal, de ambtelijke aanvoerders van de ministeries, steeg het aantal vrouwen wel. Van de elf posities worden er drie door een vrouw vervuld. In 2009 was er nog slechts een vrouw.

Ook buiten politiek Den Haag blijft het aantal vrouwen in topfuncties achter. Sinds 2002 is niet meer dan een op de vijf burgemeesters vrouw. Het aantal vrouwelijke commissarissen van de koningin staat sinds een verdubbeling in 2008 op twee. Bij provincies is 23 procent vrouw, in 2009 was dat nog 28 procent.

Minderjarige relschoppers voor de rechter

Voor de rechtbank in Groningen moeten zich maandag 11 minderjarige relschoppers verantwoorden voor hun betrokkenheid bij Project X, ruim 3 weken geleden in Haren. Het gaat opnieuw om een snelrechtzitting. Vorige week werden al 14 volwassen mannen veroordeeld, variërend van 16 dagen cel tot 80 uur werkstraf. Vanwege de jeugdige leeftijd is de snelrechtzitting van maandag achter gesloten deuren.

Justitie erkent dat de echte relschoppers, "de hooligans" zoals de officier van justitie vorige week zei, nog niet zijn gepakt. De mannen die vorige week terechtstonden, en de minderjarigen rekent hij tot "de meelopers".

Waarschijnlijk zal het Openbaar Ministerie (OM) ook maandag weer eisen dat de daders een bedrag storten in een speciaal schadefonds, waarmee inwoners van Haren kunnen worden gecompenseerd. De rechter wees vorige week die eis in alle gevallen af, omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn over zo'n fonds.

Atoomdom

Bij het woord 'atoomenergie' schiet eenieder ook 67 jaar na de uitvinding ervan, een heel aantal namen, plaatsen en termen te binnen. We weten van de enorme kracht ervan, van de potentiële energie-opwekking, van de enorme gevaren en van de enkele malen dat het flink mis ging. Waar we echter denken dat we alles wel weten, zijn veel van de meest schrikbarende en interessante programma's, incidenten en tests uit het verleden decennialang in nevelen gehuld – eindelijk worden de eigen, westerse experimentjes met het nieuwe speeltje stukje bij beetje vrijgegeven. 

'Tanja Nijmeijer in onderhandelingsteam FARC'

Tanja Nijmeijer, die al jaren bij de Colombiaanse FARC strijdt, is opgenomen in het onderhandelingsteam van de rebellenbeweging. De FARC wil dat de Nederlandse bij de besprekingen is vanwege haar talenkennis en om communicatie met de buitenlandse pers te verzorgen. Dat meldt de staatstelevisie maandag.

Het zou gaan om een last minute beslissing die spanningen heeft veroorzaakt met de Colombiaanse regering. Volgens tv-station RCN zou Nijmeijer samen met commandant Ivan Marquez in Havana vastzitten omdat er nog een arrestatiebevel tegen haar loopt. Vanuit de Cubaanse hoofdstad zouden zij doorreizen naar Oslo, waar maandag onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen beginnen.

Op woensdag 17 oktober geven de partijen in de Noorse hoofdstad samen een persconferentie over de vredesbesprekingen. Door het oponthoud in Havana lopen de vredesonderhandelingen mogelijk vertraging op.

'Tanja Nijmeijer in onderhandelingsteam FARC'
'Tanja Nijmeijer in onderhandelingsteam FARC' (Foto: ANP)

Vechtpartij tijdens protestmars Koerden

Een protestmars van in Nederland wonende Koerden is zondagmiddag in Rotterdam uitgelopen op een vechtpartij. De politie hield vier mensen aan, liet een woordvoerder zondagavond weten.

De ongeveer 30 Koerdische demonstranten waren 's ochtends in Den Haag begonnen aan een wandelmars naar het Schouwburgplein in Rotterdam. In de Maasstad kregen de Koerden het aan de stok met omstanders. Er ontstond een vechtpartij. De politie greep in en arresteerde vier mensen, zowel demonstranten als hun politieke tegenstanders.

De Koerden hadden een vergunning voor de demonstratie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.