Inval bij clubhuis Satudarah Enschede

De politie is dinsdagochtend een pand van motorclub Satudarah in Enschede binnengevallen. Dat bevestigt een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Over de aanleiding van het onderzoek en waarnaar wordt gezocht wil justitie niets kwijt. Ook op enkele andere locaties zijn politieacties.

De inval in het clubhuis aan de Parkweg begon rond 08.00 uur. Volgens RTV Oost wordt gezocht naar explosieven, wapens en drugs. De omroep meldde dat ook de Explosieven Opruimingsdienst aanwezig zou zijn bij de inval, maar het OM ontkent dat. Wel is er een speciaal team van defensie aanwezig dat zoekt naar verborgen ruimtes in het pand.

Er is evenmin een verband met het onderzoek naar de moord op Onno Kuut, licht de woordvoerder verder toe. Voor dat onderzoek werd maandag een inval gedaan in de Duitse plaats Ahaus, net over de grens bij Enschede. In die zaak werden maandagavond drie verdachten in hun cel aangehouden. Het gaat om drie zogenoemde tattookillers, die in juli werden veroordeeld voor een liquidatiepoging.

De actie, waarbij de Nationale Recherche samenwerkt met de Twentse politie, duurt nog tot in de loop van de middag. Bij de locaties waar invallen gaande zijn, zit ten minste een woning.

Boze leden van Satudarah en hun advocaat kwamen rond 10.15 uur bij het clubgebouw aan, meldt RTV Oost verder. De politie weigerde hun de toegang. De leden en hun advocaat zijn boos omdat ze geen verklaring krijgen voor de inval.