Alle documenten Rembrandt online

De Radboud Universiteit heeft een testversie van een digitale databank over Rembrandt gelanceerd. In RemDoc, zoals het systeem heet, zullen eind volgend jaar zo'n 1700 historische documenten die aan de schilder zijn gerelateerd worden gepubliceerd. In de proefversie staan al zo'n 1200 documenten. Dat meldt de Nijmeegse universiteit dinsdag.

RemDoc bevat brieven van Rembrandt, tekeningen van zijn leerlingen, notarisgegevens, inscripties op zijn kunstwerken, maar ook gegevens rondom zijn geboorte, huwelijk en sterfte. De documenten stammen vooral uit de periode 1475 tot 1750. Gegevens na deze periode zijn volgens de universiteit vaak minder feitelijk en op meerdere manieren te interpreteren.

De teksten in de databank zullen worden vertaald naar modern Nederlands en Engels en zijn voorzien van een toelichting. De databank is vooral voor kunsthistorici interessant maar voor iedereen online toegankelijk.

Onlangs werd er ook al een Rembrandt-database gelanceerd door het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Mauritshuis. Beide databanken zijn interoperabel, wat wil zeggen dat gegevens kunnen worden uitgewisseld.