Dustin Hoffman prijst bejaarde acteurs in Quartet

Borizzz

Dustin Hoffman was erg lovend over de cast van zijn regiedebuut Quartet. De komedie over de bewoners van een bejaardentehuis voor oud-operazangers zit vol voormalige zangers op hoge leeftijd. "Sommigen van hen zitten al dertig of zelfs veertig jaar thuis, maar ze kunnen het nog steeds", zei de 75-jarige filmmaker maandag na de première van zijn film op het London Film Festival, schrijft de BBC.

"Deze mensen van in de 70, 80 en 90 verschenen elke dag met enorm veel energie op de set", ging Hoffman verder. "Alleen daarom al was deze film de moeite waard."

Volgens hoofdrolspeelster Maggie Smith, die een verschrikkelijke diva speelt, voorziet de film in een duidelijke behoefte. "Volwassenen willen volwassen films voor volwassenen. Er worden zelden films over ouderen gemaakt, maar ze zijn vrijwel altijd succesvol." De 78-jarige Smith was eerder te zien in het verrassend succesvolle The Best Exotic Marigold Hotel, ook een film met een cast van ver voorbij de middelbare leeftijd.

Actrice Pauline Collins, met haar 72 jaar het jonkie onder de hoofdrolspelers, was zeer te spreken over Hoffmans regiestijl. "Dustin heeft een tomeloze energie en is een lieverd", zei ze over de acteur die juist bekendstaat om zijn chagrijnige buien waarmee hij regisseurs soms gillend gek maakt. "Hij is een van de aardigste en meest inspirerende regisseurs met wie ik gewerkt heb. Hij snapt hoe acteurs werken omdat hij er zelf een is."

Op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd voordat hij ging regisseren, was Hoffman simpel. "Soms duurt het veertig jaar voordat je aan iets toekomt", antwoordde hij droogjes.

Maandag werd bekend dat Hoffman op 22 oktober tijdens de Hollywood Film Awards de Hollywood Breakthrough Director Achievement Award, een stimulans voor aanstormend regietalent, in ontvangst mag nemen. Quartet verschijnt op 9 mei in de Nederlandse bioscopen.


Dustin Hoffman prijst bejaarde acteurs in Quartet (Foto: Novum)