'Nike kocht UCI-baas Verbruggen om'

De beerput in de dopingzaak rond oud-wielrenner Lance Armstrong lijkt steeds verder open te gaan. Ditmaal wordt voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen op de korrel genomen. Hij zou in 2006 een half miljoen dollar van onder meer Nike hebben gekregen om een positieve dopingtest van Armstrong uit 1999 te verdoezelen.

De bewering komt van Kathy LeMond, de vrouw van oud-renner Greg LeMond, die dat in 2006 onder ede verklaard zou hebben, zo meldt de krant New York Daily News. Sponsoren van Armstrong Nike en Bay Area, via bankier Thom Weisel, zouden in 2006 een half miljoen dollar gestort hebben op een Zwitserse bankrekening die op naam stond van Verbruggen. LeMond had dit vernomen van Julian Devries, een mechanicien van Armstrong.

Eerder trok Betsy Andreu, de vrouw van Armstrongs voormalig ploeggenoot Frankie Andreu, al haar mond open. Zij verklaarde onder meer tegen het Amerikaanse antidopingagentschap USADA dat Armstrong in 1996 in het ziekenhuis dopinggebruik al had toegegeven. Zij en haar man waren op bezoek in het hospitaal in een periode dat de Amerikaan aan teelbalkanker werd behandeld. Armstrong had daar tegen een arts gezegd dat hij epo, testosteron, groeihormonen, cortisonen en steroïden had genomen om zijn wielerprestaties te bevorderen.

Armstrong had in zijn wielerloopbaan een goede band met het UCI en de agentschappen die dopinggebruik op moesten sporen. De Amerikaan werd nooit officieel betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar is nu door het USADA toch van zijn troon gevallen. Wielerunie UCI bekijkt nu het duizend pagina's tellende dossier om een oordeel over de zaak te vellen.