FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 oktober 2010

Achttien jaar cel geëist voor Enkhuizer kerstmoord

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel geëist tegen een 21-jarige man die op kerstavond 2007 een 60-jarige man om het leven bracht in diens woning in Enkhuizen.

Tijdens de behandeling door de rechtbank eiste het OM ook al achttien jaar wegens moord. De rechter volgde die eis toen niet en legde twaalf jaar cel op wegens doodslag. Zowel het OM als de verdachte ging daartegen in hoger beroep.

Over wat er precies is gebeurd in het huis van het slachtoffer lopen de lezingen uiteen. De verdachte zegt dat hij het slachtoffer niet kende en dat hij samen met een bevriend stel op bezoek was bij de man. Die zou hem hebben gevraagd wat langer te blijven en nog iets te drinken. Daarna zou hij een mes hebben gepakt en hebben gedreigd de verdachte te verkrachten of te vermoorden. Hierop zou een worsteling zijn ontstaan. De advocaat van de verdachte stelt dat zijn cliënt uit noodweer handelde.

Het OM gelooft dit niet en gaat uit van moord. De verdachte zou de pinpas, autosleutels en de auto van het slachtoffer hebben meegenomen.

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 3 november uitspraak.

'Maximumstraf verdachten moord journalist Kroatië'

Tegen de zes verdachten van de moord op een prominente Kroatische journalist is woensdag de maximumstraf van veertig jaar geëist. Ivo Pukanic kwam twee jaar geleden bij een autobomaanslag om het leven.

Slobodan Sasic, vice-voorzitter van het Kroatische bureau ter voorkoming van georganiseerde misdaad en corruptie vertelde de rechtbank in zijn afsluitende rede dat de moord een daad 'tegen mediavrijheid, tegen democratie' was en dat de hoogst mogelijke straf gerechtvaardigd is.

Volgens Sasic is het onduidelijk wie opdracht gaf voor de moord op de 47-jarige Pukanic, hoofdredacteur van weekblad Nacional, dat onderzoek deed naar georganiseerde misdaad in de Balkan. De aanklager zei dat het de 'tabaksmaffia' kan zijn geweest.

"Hun doel was verdere publicatie in Nacional voorkomen", aldus Sasic. Pukanic schreef niet alleen over de georganiseerde misdaad, hij getuigde ook tegen sigarettensmokkelbendes in een Italiaans onderzoek.

De datum van de uitspraak is nog niet vastgesteld.


'Maximumstraf verdachten moord journalist Kroatië' (Foto: Novum)

Nederlands stel geeft jawoord via Twitter

In kasteel 't Kerckebosch in Zeist is woensdag het eerste 'twitterhuwelijk' van Nederland gesloten. Twee fanatieke twitteraars trouwden met elkaar tijdens een ceremonie die geheel via de berichtensite Twitter te volgen was.

Bruidegom @Hoks (René Hoksbergen) vroeg zijn bruid @JAndor (Jannetta Dorsman) in maart via Twitter ten huwelijk. Ze zei ja, waarna het huwelijk woensdag gelijktijdig in het kasteel en op Twitter werd voltrokken. "Ja!", twitterde zowel @Hoks als @JAndor. Volgens het bruidspaar is hun twitterhuwelijk een wereldprimeur.

Videobeelden van de zogeheten 'twedding' werden live via internet uitgezonden, en ook via Twitter hielden alle betrokkenen de wereld op de hoogte. "Een blik in haar mooie ogen is voldoende. Samen kunnen we de hele wereld aan", zwijmelde @Hoks nadat de trouwambtenaar (@trouwceremonie) had gevraagd wat de twee in elkaar zien. "Zonder hem ben ik niet compleet", twitterde @JAndor.

Waylon is niet bezig met bekend zijn

Waylon maakt zich niet druk om het feit dat hij een bekende Nederlander is. "Het boeit me gewoon niet", zegt de 30-jarige zanger tegen Novum Nieuws. Waylon houdt zich liever bezig met het maken van muziek.

Toch ziet de zanger, die vorig jaar tweede werd in talentenjacht Holland's Got Talent, ook voordelen in zijn nieuw verworven roem. "Je ontmoet interessante mensen. Of je komt een kledingzaak binnen, en de eigenaar blijkt je te kennen en zegt: zoek maar uit. Dat vind ik wel leuk."

Waylon noemt zijn optreden op het North Sea Jazz festival, waar hij poplegende Stevie Wonder ontmoette, een van de hoogtepunten van dit jaar. Het feit dat hij in een adem genoemd wordt met de blinde zanger deed hem goed. "Op de posters stond Stevie Wonder bovenaan en daaronder kwam ik, één lettertype kleiner. Dat was toch echt een trots momentje", vertelt de zanger.

Een nieuwe stap in zijn carrière is de theatertoer waar Waylon, die eigenlijk Willem Bijkerk heet, mee bezig is. Woensdagavond is in Amsterdam de officiële première van Nothing to Lose. "Het is een heel nieuw terrein voor me, een nieuwe omgeving. Het is niet te vergelijken met een groot podium, in het theater ben je veel persoonlijker met je publiek. Het is bijna alsof je een intiem gesprek voert met de mensen."

De zanger vertelt zijn publiek een autobiografisch verhaal. "Ik probeer de mensen mee te nemen op reis door ze te verhalen te vertellen over mezelf. Het gaat erover dat je blijft geloven in je droom. Al je keuzes hangen daarvan af."

Na zijn tournee gaat Waylon aan de slag met een nieuw album, waarvoor hij naar Amerika gaat. Vorig jaar verscheen de plaat Wicked Ways. Het is de bedoeling dat de nieuwe plaat rond april in de schappen ligt. De zanger wil de diepte in met zijn muziek. "Het gaat meer richting blues."

Ondanks zijn drukke werkzaamheden heeft Waylon ook nog tijd voor een privéleven. "Je moet gewoon tijd voor jezelf inplannen. Als je je niet teveel bezighoudt met bekend zijn, lukt dat best." Woensdagavond ziet zijn nieuwe liefde hem voor het eerst op een podium staan. "Het is nog heel pril tussen ons maar tot nu toe gaat het voorspoedig. Ze wilde eerst mij leren kennen en dan pas mijn werk."

1,3 miljoen stemmen Afghanistan ongeldig

De Afghaanse kiescommissie heeft 1,3 miljoen stemmen van de parlementsverkiezingen van vorige maand ongeldig verklaard. Dat heeft Fazil Ahmad Manawi, hoofd van het orgaan, woensdag laten weten. In totaal waren er 5,6 miljoen stemmen uitgebracht.

De stembusgang werd gehouden op 18 september. Het was in eerste instantie de bedoeling dat de uitslag vorige week zaterdag naar buiten zou worden gebracht, maar dat bleek een te optimistisch scenario.

De commissie heeft in de afgelopen maand duizenden klachten over onregelmatigheden onderzocht. Deze klus zou aanzienlijk meer tijd hebben gevergd dan van tevoren gedacht.

1,3 miljoen stemmen Afghanistan ongeldig
1,3 miljoen stemmen Afghanistan ongeldig (Foto: ANP)

OM onderzoekt haperende flitspalen voorlopig niet

Het Openbaar Ministerie (OM) begint voorlopig geen onderzoek naar digitale flitspalen. Dat maakt een woordvoerder bekend. De kans dat de flitspalen niet werken bij de nieuwe generatie motoren, zou namelijk heel klein zijn.

Eerder kwam in België aan het licht dat digitale flitspalen soms haperen bij deze motoren. De palen registreren metaal, maar in nieuwe motoren zit nauwelijks metaal.

Volgens de woordvoerder gaat het OM pas een onderzoek beginnen als het aantal niet geflitste motoren 'de spuigaten uitloopt'. Tot nu toe zou dat niet zo zijn. Hoeveel nieuwe motoren niet geflitst zijn door de digitale palen, is niet bekend.


Voorlopig geen onderzoek naar digitale flitspalen (Foto: Novum)

Ben Affleck beoogd regisseur Replay

Ben Affleck is gevraagd de regie en de hoofdrol op zich te nemen in Replay. In deze film komt een 43-jarige radiojournalist om het leven om later te ontwaken in zijn eigen lichaam, maar dan als 18-jarige jongen. Zo kan hij zijn leven opnieuw leven en de fouten die hij maakte rechtzetten. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Helemaal onbekend met een dergelijk verhaal is Affleck niet. Hij kan ervaringen uitwisselen met zijn vrouw Jennifer Garner die in de film 13 Going On 30 een dertienjarig meisje speelde in het lichaam van een volwassen dame.

Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ken Grimwood uit 1989, en wordt nu bewerkt door Jason Smilovic, die eerder Lucky Number Slevin schreef. Het scenario ligt al ruim twintig jaar op de plank bij producent Warner Bros. Het is niet duidelijk waarom het project nu ineens wordt opgepakt.

De 38-jarige Affleck heeft zich met zijn speelfilmregiedebuut Gone Baby Gone helemaal op de kaart gezet. Zijn recente succes als regisseur van The Town, waarin hij zelf ook de hoofdrol vertolkt, komt daar nog bij. Het is nog even afwachten of Affleck toehapt. Replay staat gepland voor 2012.


Ben Affleck (Foto: Novum)

Plezierige kennismaking Rutte en Leterme

Premier Mark Rutte (VVD) heeft in Brussel een 'buitengewoon plezierige' kennismaking met de Belgische premier Yves Leterme gehad. Dat laat zijn woordvoerder woensdag weten.

Het was het eerste buitenlandse bezoek van Rutte als minister-president. De twee hebben de goede relatie tussen beide landen onderstreept en onderwerpen besproken die zowel Nederland als België aangaan. Ook is alvast gesproken over de aanstaande Europese Raad, aldus Ruttes woordvoerder. "Het was aller-plezierigst."

Het tweetal heeft het ook kort gehad over de Westerschelde. Het nieuwe kabinet wil op zoek naar een alternatief voor het doorprikken van de dijken van de Hertogin Hedwigepolder, terwijl het vorige kabinet juist had besloten dat wel te doen, zoals was afgesproken met de zuiderburen.

Het onder water zetten van de Zeeuwse polder zou nodig zijn ter compensatie van de natuur die verloren is gegaan bij het verdiepen van de vaargeul richting Antwerpen.

De gemaakte afspraken moeten worden nagekomen, vinden Rutte en Leterme. Mocht het nieuwe kabinet daarvan willen afwijken, dan moet opnieuw worden onderhandeld. Het gesprek daarover zal echter met Vlaanderen moeten plaatsvinden en niet met de federale regering.

Van der Drift maakt rentree na horrorcrash

Chris van der Drift maakt komend weekend zijn rentree in de Superleague Formula. De Nieuw-Zeelander, ook in het bezit van een Nederlands paspoort, was twee en een halve maand uitgeschakeld na een crash op het circuit van Brands Hatch.

Van der Drift, toen rijdend voor Olympiakos, werd zo hoog de lucht in geschoten dat hij een brug boven het circuit raakte. Daarbij brak hij diverse botten. De coureur gaat komend weekend op het Circuito de Navarra in Spanje uitkomen voor Galatasaray.

"Ik ga voor het podium", aldus Van der Drift, die voor een bijzondere methode koos van revalideren. "Je gaat voor drie minuten in een koude vriezer van -140 graden, terwijl je alleen twee paar hoge sokken, twee paar ondergoed en drie paar handschoenen draagt.

Uitslagen Champions League (20/10/10)

FC Twente speelde vanavond met 1-1 gelijk tegen Werder Bremen. In de andere wedstrijd in de poule kwam Internazionale met 4-0 voor, maar zag Tottenham Hotspur nog terugkomen tot 4-3. Hieronder vind je alle uitslagen en standen.

Groep A:
FC Twente (NED) - SV Werder Bremen (GER) 1-1
75' Janssen 1-0
80' Arnautovic 1-1

FC Internazionale Milano (ITA) - Tottenham Hotspur FC (ENG) 4-3
2' Zanetti 1-0
11' Eto'o 2-0 (pen.)
14' Stankovic 3-0
35' Eto'o 4-0
52' Bale 4-1
90' Bale 4-2
90+1' Bale 4-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Internazionale Milano 3 2 1 0 7 10 - 5
2 Tottenham Hotspur FC 3 1 1 1 4 9 - 7
3 FC Twente 3 0 2 1 2 4 - 7
4 SV Werder Bremen 3 0 2 1 2 3 - 7

Programma 2 november
Tottenham Hotspur FC (ENG) - FC Internazionale Milano (ITA)
SV Werder Bremen (GER) - FC Twente (NED)



Groep B:
FC Schalke 04 (GER) - Hapoel Tel-Aviv FC (ISR) 3-1
3' Raúl 1-0
58' Raúl 2-0
68' Jurado 3-0
90+3' Schechter 3-1

Olympique Lyonnais (FRA) - SL Benfica (POR) 2-0
21' Briand 1-0
51' López 2-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Olympique Lyonnais 3 3 0 0 9 6 - 1
2 FC Schalke 04 3 2 0 1 6 5 - 2
3 SL Benfica 3 1 0 2 3 2 - 4
4 Hapoel Tel Aviv FC 3 0 0 3 0 2 - 8

Programma 2 november
SL Benfica (POR) - Olympique Lyonnais (FRA)
Hapoel Tel-Aviv FC (ISR) - FC Schalke 04 (GER)



Groep C:
Rangers FC (SCO) - Valencia CF (ESP) 1-1
34' Edu 1-0
46' Edu 1-1 (e.d.)

Manchester United FC (ENG) - Bursaspor KD (TUR) 1-0
7' Nani 1-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United FC 3 2 1 0 7 2 - 0
2 Rangers FC 3 1 2 0 5 2 - 1
3 Valencia CF 3 1 1 1 4 5 - 2
4 Bursaspor KD 3 0 0 3 0 0 - 6

Programma 2 november
Valencia CF (ESP) - Rangers FC (SCO)
Bursaspor KD (TUR) - Manchester United FC (ENG)



Groep D:
FC Barcelona (ESP) - FC København (DEN) 2-0
19' Messi 1-0
90+2' Messi 2-0

Panathinaikos FC (GRE) - FC Rubin Kazan (RUS) 0-0
Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona 3 2 1 0 7 8 - 2
2 FC København 3 2 0 1 6 3 - 2
3 FC Rubin Kazan 3 0 2 1 2 1 - 2
4 Panathinaikos FC 3 0 1 2 1 1 - 7

Programma 2 november
FC Rubin Kazan (RUS) - Panathinaikos FC (GRE)
FC København (DEN) - FC Barcelona (ESP)

 

Bettencourt klaagt dochter aan

Liliane Bettencourt, de schatrijke erfgename van L'Oréal, heeft haar dochter aangeklaagd. Dat hebben de advocaten van Bettencourt woensdag bekendgemaakt. De juridische strijd tussen beide vrouwen wordt er niet aangenamer op.

In een verklaring zeiden de advocaten van Bettencourt dat de aanhoudende juridische procedures door haar dochter, Françoise Meyers-Bettencourt, gelijk staan aan 'geestelijk geweld'. Meyers-Bettencourt probeert haar moeder -de rijkste vrouw van Frankrijk- al geruime tijd wilsonbekwaam te laten verklaren.

De familietwist is de afgelopen maanden een staatsaffaire geworden, met aantijgingen van belastingontduiking en illegale financiering van de partij van president Nicolas Sarkozy, de conservatieve UMP. Beschuldigingen die door Sarkozy worden ontkend.

Bettencourt staat in tijdschrift Forbes op de 17e plek van de lijst van rijkste mensen ter wereld. Zij is de erfgenaam van de oprichter van cosmeticagigant L'Oréal en de grootste aandeelhouder van het bedrijf.


Liliane Bettencourt (Foto: Novum)

'Italië krijgt drie punten na gestaakt duel'

De UEFA gaat volgens Italiaanse media Italië drie punten toekennen nadat het EK-kwalificatieduel met Servië werd gestaakt.

De interland van vorige week dinsdag werd gestaakt na hevige rellen door Servische supporters. De aanhang van de bezoekers zocht de confrontatie met het Italiaanse publiek en gooiden vuurwerk op het veld. Servië-doelman Vladimir Stojkovic was het voornaamste doel van veelal Rode Ster Belgrado-hooligans.

Servië moet naast de gemiste drie punten ook drie wedstrijden zonder supporters afwerken. De UEFA straft mogelijk ook de Italiaanse bond. De organisatie rond de interland zou ook te wensen hebben overgelaten. Mocht het nogmaals uit de hand lopen bij een wedstrijd van Italië op eigen bodem, dan moeten de Italianen twee duels zonder publiek spelen.

[CL] Uitslag FC Twente - Werder Bremen

FC Twente is er niet in geslaagd om in de derde groepswedstrijd van de Champions League te winnen. Na negentig minuten stond er 1-1 op het scorebord. In de tweede helft zorgde Theo Janssen voor de voorsprong van de thuisploeg. Marko Arnautovic zorgde vijf minuten later voor de gelijkmaker.

Beide teams begonnen tam aan het duel, wat de amusementswaarde zeker niet ten goede kwam. Het tempo lag te laag, de passing was slordig en door het ontbreken van creativiteit was het aantal kansen vrij laag.

Toch had FC Twente het betere van het spel. De ploeg had meer balbezit dan Werder Bremen en zorgde via Bryan Ruiz, Denny Landzaat en Marc Janko voor wat gevaar. Almeida kreeg voor de Duitsers een kansje, nadat Dwight Tiendalli de bal knullig verloor. De speler stuitte echter op keeper Michailov

In het tweede bedrijf beet Werder Bremen wat meer van zich af, waardoor FC Twente onder druk kwam te staan. De Duitse formatie kreeg mogelijkheden via Wesley, Pizarro en Hunt. Michailov hield zijn ploeg echter in de wedstrijd door goed te reageren op de pogingen.

Een kwartier voor tijd kwamen de Tukkers uit het niets op voorsprong, nadat Janssen van dichtbij raak schoot. De vreugde was echter van korte duur, aangezien Arnautovic Werder Bremen binnen vijf minuten weer op gelijke hoogte bracht. In de spannende slotfase waren Janssen en Luuk de Jong nog dichtbij een doelpunt, maar hadden hun vizier niet op scherp staan.


FC Twente

1 - 1

Werder Bremen

 75' Janssen
   80' Arnautovic
 
 Gele kaart: Brama, Tiendall, (FC Twente), Fritz (Werder Bremen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Bo Larsen (Den)
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof (Bengtsson/24)
Douglas
Tiendalli
Brama
Landzaat (de Jong/86)
Janssen
Ruiz
Janko
Chadli
  Wiese (Mielitz/37)
Fritz
Mertesacker
Prödl
Pasanen
Wesley
Frings
Hunt
Bargfrede (Marin/77)
Pizarro
Almeida (Arnautovic/60)
 

Alter Bridge naar Pinkpop

Hoewel de organisatie van Pinkpop nog geen namen bekendgemaakt heeft, is er al een act uitgelekt die in 2011 het festival aan zal doen. De Amerikaanse rockband Alter Bridge komt volgend jaar naar Landgraaf.

In een interview op de website muziek.nl meldt Mark Tremonti, de gitarist van de band, dat Alter Bridge de komende editie weer op Pinkpop staat. "In 2008 deelden wij op Pinkpop het affiche met Metallica, één van mijn favoriete bands. Komend jaar komen wij voor de derde keer naar Pinkpop. Dat is weliswaar nog niet helemaal rond, vaak worden die contracten pas in november en december gesloten, but we will definitely be there!"

FOK!sport: Cancellara wielrenner van het jaar

Fabian Cancellara is volgens de lezers van FOK!sport de beste wielrenner van het seizoen 2010. De Zwitser, wereldkampioen tijdrijden, kreeg 103 van de 365 stemmen (28,1%) en bleef daarmee de Belg Philippe Gilbert voor, die 84 stemmen (22,9%) kreeg.

De derde plaats was voor Tour de France-winnaar Alberto Contador (59 stemmen/16,1%), die in opspraak is geraakt vanwege vermeend dopinggebruik. De top vijf wordt vervolledigd door Mark Cavendish en wereldkampioen Thor Hushovd, die respectievelijk 36 (9,8%) en 27 (7,4%) stemmen kreegen.

Naast de wereldtitel bij het tijdrijden won Cancellara ook de klassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. Verder won Spartacus ook de twee tijdritten in de Tour de France en de E3 Prijs Vlaanderen.

Gran Turismo 5 ontworpen met motoren in het achterhoofd

Voordat je een gat in de lucht springt: het spel wordt niet uitgebracht met motoren in de game, maar het is mogelijk dat we die in de toekomst wel kunnen terugvinden in Gran Turismo 5.

De baas van Ployphony Digital, Kazunori Yamauchi, heeft namelijk gezegd dat de banen in het spel ontworpen zijn met motoren in het achterhoofd. "The environment we have right now allows us to drive motorcycles, but we need to get Gran Turismo 5 done first. Once that's out of the way, if there's a strong demand for bikes, that's something we'd consider." 

Misschien dat er dus in de toekomst wat downloadable content verschijnt waarin de motoren zitten. PlayStation Move-ondersteuning erbij en de levensduur van Gran Turismo 5 is weer met weken verlengd. Maar laat ze nu eerst het spel maar eens afronden, voordat we het over DLC gaan hebben.

Man aangehouden na inrijden op agent

Een 38-jarige man is maandag aangehouden omdat hij begin deze maand tijdens een nachtelijke verkeerscontrole in Hoogeveen op een politieagent probeerde in te rijden. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

Bij de controle bleek dat de twee inzittenden van de auto softdrugs bij zich hadden en zich niet konden legitimeren. De politie wilde hen aanhouden, waarna de twee mannen ervandoor gingen. Een van hen vluchtte te voet. De andere man nam de auto en reed in op een agent. Die wist nog net opzij te stappen en heeft toen op de wegrijdende auto geschoten. De twee verdachten wisten allebei te ontkomen.

De man die op de politie inreed is maandag aangehouden. Naar de andere man is de politie nog steeds op zoek.

Politiehulp taxigemeenschap Arnhem na overvallen

De politie wil de onrust wegnemen die in de Arnhemse taxigemeenschap is ontstaan na een reeks gewapende overvallen op taxichauffeurs. In de laatste vijf weken vonden zes van zulke incidenten plaats. Dat maakt de politie woensdag bekend.

Om de angst onder taxichauffeurs te verminderen, houdt de politie een besloten bijeenkomst, waar de chauffeurs te horen krijgen hoe ze de kans op een overval kunnen verkleinen. Ook krijgen ze informatie over hoe ze zich het best kunnen gedragen als ze worden overvallen.

De laatste overval was woensdag rond 03.15 uur, toen een 57-jarige chauffeur op de Batavierweg in Arnhem werd beroofd door een klant met een voorwerp dat op een vuurwapen leek. De verdachte ging er met een onbekend bedrag vandoor.

Het onderzoek naar alle overvallen loopt nog. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden. Het lijkt er volgens een politiewoordvoerder niet op dat de zaken met elkaar te maken hebben, omdat van de daders verschillende signalementen bestaan.

'Demonstraties Frankrijk eisen economische tol'

De demonstraties en het geweld in Frankrijk tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, eisen een economische tol. Dat heeft de Franse minister van financiën Christine Lagarde woensdag gezegd.

"Ik roep de mensen op verantwoordelijk te zijn, vooral diegenen die toegangen blokkeren en dingen vernielen", zei ze in een interview met de Franse televisie. "De situatie in ons land is ernstig."

Naast de brandstofdepots werd woensdag tijdelijk de weg naar een van de twee terminals van het vliegveld Orly geblokkeerd. Sommige reizigers liepen honderden meters met hun bagage om de terminal te voet te bereiken. Ook het vliegveld in Clermont-Ferrand werd gesloten wegens de protesten. Vliegvelden in Nice en Nantes hadden eveneens te maken met onderbrekingen van de vluchtschema's door de protesten.

Ook de jongeren blijven zich roeren. Studenten hebben voor donderdag nieuwe protesten gepland, waaronder een demonstratie in Parijs in de uren voordat de Franse Senaat het pensioenhervormingsplan vermoedelijk goedkeurt.

Er wordt nog steeds gestaakt bij de spoorwegen en in de wateren bij Marseille liggen tientallen schepen voor anker omdat de olieterminals geblokkeerd worden door actievoerders. In de stad zelf zijn brandweermannen ingezet om het afval op te halen dat al dagen in de straten ligt opgestapeld.

De stakers en demonstranten ageren tegen het plan van de regering om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar. Velen vrezen dat dit een eerste stap zal zijn in de uitholling van de Franse sociale zekerheid.


Demonstraties Frankrijk eisen economische tol (Foto: Novum)

Dzsudzsák kijkt uit naar treffen met Debreceni

Balázs Dzsudzsák speelt morgenavond op bekend terrein met PSV. De Hongaar keert voor even terug op de grond waar hij opgroeide.

Dzsudzsák begon zijn loopbaan bij Debreceni VSC, dat morgenavond de gastheer is van PSV in de Europa League. De Hongaarse buitenspeler van de Eindhovenaren zet echter alle sentimenten aan de kant voor een overwinning. "We moeten winnen, dat is duidelijk", verklaarde Dzsudzsák tijdens een persconferentie in eigen land.

"Ik voel me blij, maar ook een beetje raar. Ik weet echter dat ik me moet concentreren op de wedstrijd en mijn gevoelens even moet vergeten. Vanaf het moment dat we vandaag zijn geland vind ik het heel leuk. Het is bijzonder om hier met PSV te komen. Het is een heel speciale wedstrijd, tegen de club waar ik ben opgegroeid."

"Ik heb vijftig tickets geregeld voor mijn familie en vrienden, vanuit mijn geboortedorp komen ongeveer tweehonderd mensen. Het is speciaal voor iedereen. Voor mijn ouders, vrienden, voor mij. Bij hen zal het gevoel zijn dat één oog huilt en één oog lacht", besluit Dzsudzsák.

Tilke: "De baan zal glad zijn"

De huisarchitect in de Formule 1 Hermann Tilke verwacht dat de coureurs dit weekend veel moeite hebben met het gloednieuwe Yeongam-circuit in Zuid-Korea. De laatste asfaltlaag is pas kortgeleden gelegd, waardoor het asfalt zeker in het begin glad is en de baancondities gedurende het weekend sterk zullen veranderen.

Tilke is in een interview met Autosport de overtuiging toegedaan dat alles in Korea goed zal gaan verlopen. "Misschien dat er hier en daar wat kleine dingen niet zullen werken. En omdat de baan nog niet getest is, zullen we waarschijnlijk wel wat verrassingen te zien krijgen. Maar de belangrijkste elementen zijn in orde," zei de Duitser.

Het grootste probleem zal het asfalt vormen. "Op vrijdag zal de baan heel, heel glibberig zijn, omdat het gloednieuw is. Dat betekent dat we de nodige spins zullen zien. Ook zal het niet makkelijk zijn om een goede set-up voor zaterdag en zondag te vinden, omdat de baan sterk zal veranderen. Sommige coureurs zullen daarin foute keuzes maken. Na wat trainingen zal de baan sterk verbeteren, omdat het rubber voor grip zal zorgen. Maar buiten de ideale lijn zal het erg glibberig blijven."

"City heeft alles in zich om een topclub te worden"

Arsenal-aanvoerder Cesc Fàbregas denkt dat rivaal Manchester City binnen een paar seizoenen kan uitgroeien tot een Europese topclub.

"Elke club kiest zijn eigen politiek en de manier waarop wedstrijden gewonnen moeten worden", zegt Fàbregas tegen Engelse media. "City heeft veel geld beschikbaar. Daar maken ze gebruik van. Het is niet de manier waarop Arsenal te werk gaat. Maar we moeten respecteren hoe City politiek bedrijft."

De middenvelder van Arsenal denkt niet dat City op korte termijn successen oogst. "Je kunt niet binnen één jaar succes kopen. Ze hebben een paar jaar nodig om iedereen op één lijn te krijgen. Dat is niet gemakkelijk. Een team staat niet na één of twee seizoenen. Desondanks doen ze het nu er goed in de Premier League."

"Ze hebben alle ingrediënten om een topclub te worden. Ze worden in de komende jaren een grote concurrent voor ons. Wij hebben onze eigen stijl. We spelen het voetbal dat wij willen spelen. We gaan elke wedstrijd voor de overwinning, zowel tegen de rijkste club van de wereld als de armste club", besluit Fàbregas .

20 minuten Killzone 3 beta footage

Een van de deelnemers van de momenteel lopende gesloten beta van Killzone 3 is zo vrij geweest het een en ander aan beeldmateriaal met de buitenwereld te delen.

Vanaf 25 oktober gaat de multiplayer beta van start. Ben jij één van de gelukkigen die op tijd was om een plekje in de multiplayer beta te scoren, neem dan even tien minuten de tijd om te kijken wat je gaat beleven. Was je niet op tijd dan kun je gerust even een bak koffie pakken en hieronder aanschouwen wat je in elk geval gaat missen de komende tijd. Killzone 3 komt op 22 februari exclusief uit op de PlayStation 3.

 

NRC krimpt redactie in

NRC Handelsblad gaat onder het motto 'slanker en slimmer' de redactie verkleinen. Dat is woensdag bekendgemaakt. Volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch maakt NRC Media een gezonde winst, maar staat die onder druk door een tegenvallende advertentiemarkt. "We moeten ingrijpen, voordat we in zwaar weer komen."

Vandermeersch denkt dat de kranten met minder mensen toch beter zullen worden. NRC gaat zwaar inzetten op onderzoeksjournalistiek.

NRC krimpt redactie in
NRC krimpt redactie in (Foto: ANP)

VS willen uitstel toelaten homo-militairen

De Amerikaanse regering heeft een juridische spoedprocedure aangespannen, zodat ze voorlopig nog geen homo’s hoeft toe te laten in het leger.

Een rechter in Californië had vorige week bepaald dat de Amerikaanse regering per direct een eind moet maken aan maatregelen tegen homoseksuelen en lesbiennes die voor het leger werken of werkten. Militairen die vanwege hun geaardheid zijn geschorst, moeten direct weer aan de slag kunnen, aldus rechter Virginia Phillips. De regering is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Met de spoedprocedure wil Washington toestemming krijgen om voorlopig geen uitvoering te geven aan het vonnis.

De uitspraak van de rechter in Californië maakte een einde aan de praktijk van 'don’t ask, don’t tell’. Daarbij mogen homo’s in het leger dienen, op voorwaarde dat ze hun geaardheid voor zich houden. Ook mogen ze er niet naar gevraagd worden.

VS willen uitstel toelaten homo-militairen
VS willen uitstel toelaten homo-militairen (Foto: ANP)

Verste sterrenstelsel ooit ontdekt

Europese astronomen hebben het verste sterrenstelsel ooit gevonden: UDFy-38135539. Met een telescoop vingen ze licht op, dat het sterrenstelsel meer dan dertien miljard jaar geleden uitzond, toen het heelal slechts 600 miljoen jaar oud was.

Dat schrijven de wetenschappers in de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat donderdag uitkomt. Tot op heden was IOK-1, ontdekt in 2006, het verste sterrenstelsel dat ooit is waargenomen, op ongeveer 12,9 miljard lichtjaar van de aarde.

De astronomen hadden een beetje geluk nodig om het afgelegen sterrenstelsel UDFy-38135539 te ontdekken. Het heelal bestond 600 miljoen jaar na zijn ontstaan uit een ondoorzichtige waterstofwolk. Het licht van het ontdekte sterrenstelsel was niet sterk genoeg om op eigen kracht door die wolk te dringen. Waarschijnlijk zijn in de omgeving andere, nog niet ontdekte sterrenstelsels, die hebben geholpen de waterstofwolk te verdunnen. Als dat niet was gebeurd, zou het licht van UDFy-38135539 zijn miljarden jaren durende reis naar de aarde nooit hebben kunnen maken.

EU wil zwangerschapsverlof verlengen

Vrouwen krijgen, als het aan het Europees Parlement ligt, voortaan minimaal twintig weken zwangerschapsverlof. Momenteel hebben Nederlandse vrouwen recht op zestien weken. Elders in Europa, onder meer in Scandinavië, ligt het minimumaantal weken veel hoger.

De Europese Commissie wilde dat het minimumaantal weken zwangerschapsverlof van veertien naar achttien weken zou stijgen. Nadat dinsdag een meerderheid voor het minimumaantal van twintig weken stemde, moeten de EU-landen en het Europees Parlement nu tot een compromis komen.

De fracties van de VVD en het CDA in het Europees Parlement zijn fel tegen de verhoging. Volgens VVD'er Hans van Baalen gaat de minimumregeling van veertien weken ver genoeg en moeten lidstaten zelf weten of zij boven deze norm willen zitten. Hij vreest dat het verhogen naar twintig weken Nederland jaarlijks tweehonderd miljoen euro gaat kosten. CDA-europarlementariër Ria Oomen-Ruijten vindt twintig weken ook 'te ruimhartig'.

De PvdA is wel voorstander van de verhoging. Emine Bozkurt vindt dat de gezondheid van moeder en kind voorop moet staan en wil daarom dat vrouwen voldoende herstellen na de bevalling.

Het vaderschapsverlof wil het Europees Parlement vaststellen op minimaal twee weken. In Nederland krijgen vaders momenteel twee dagen doorbetaald verlof na de geboorte van hun kind.

Mysterieuze vliegenplaag in Brits spookdorp

Het Zuidoost-Engelse dorp Pluckley, waar zeker veertien geesten zouden rondwaren van onder meer een struikrover, een schoolmeester en een hoer, en dat daarom bekendstaat als hét Britse spookdorp, wordt al enkele dagen geteisterd door een mysterieuze vliegenplaag.

"Er zijn er letterlijk miljoenen en ze komen allemaal op Pluckley af’’, aldus een medewerker van het lokale postkantoor over de insecten. Janet Westrope, een van de 1050 inwoners van het dorp, stelde woensdag in Britse media in huis zeker veertig vliegen per uur en zo'n driehonderd vliegen per dag te vangen. Een autoritje door het dorp levert een met vele tientallen vliegjes bespatte voorruit op, zei een ander.

De lokale autoriteiten komen deze week in een spoedvergadering bijeen om zich te beraden over een oplossing voor de kwestie.

Geen overeenstemming hoofddoek Turkije

Het is de regerende Turkse partij woensdag niet gelukt voldoende steun te vergaren om een hoofddoekverbod op universiteiten op te heffen. Het is een heikele kwestie in een land met een seculiere wetgeving en een voornamelijk islamitische bevolking.

De hoofddoekkwestie toont de strijd over de richting die Turkije moet gaan, met een op de islam gerichte regering -die pleit voor meer religieuze vrijheid- en critici die vrezen dat de seculiere principes van het land in het gedrang zijn. In Turkije mogen vrouwen een hoofddoek dragen, maar studenten, docenten en ambtenaren niet.

Woensdag probeerde de partij van premier Recep Tayyip Erdogan de oppositie ervan te overtuigen een gezamenlijke parlementaire commissie te vormen om manieren te bestuderen om het hoofddoekverbod op te kunnen heffen. De grootste seculiere oppositiepartij -die in principe sympathiek tegenover aanpassing van het verbod op universiteiten staat- zei echter geen garanties te hebben gekregen dat het verbod in het primaire en voortgezet onderwijs van kracht blijft, evenals voor ambtenaren.

Er zijn tekenen dat de handhaving en het respect voor het hoofddoekverbod afnemen. Eerder deze maand zei de door de regering aangestelde leider van de Turkse raad voor hoger onderwijs -een uitgesproken criticus van het verbod- dat hoogleraren aan de universiteit van Istanbul hun studenten moeten toestaan een hoofddoek in de les te dragen. Woensdag zei hij dat vrouwelijk studenten hun examens mogen maken met een hoofddoek. Het is echter de vraag of deze acties wel legaal zijn.

De meeste Turken zijn moslim, maar de hoofddoek wordt door secularisten gezien als een symbool van de politieke islam en elke poging om die in scholen toe te staan, wordt door hen beschouwd als een aanval op de seculiere wetten van het land. Er zijn ook zorgen dat opheffing van het verbod de druk op alle studentes doet toenemen om zich te bedekken. Premier Erdogan probeert sinds hij in 2003 aan de macht kwam restricties op het gebruik van de hoofddoek af te schaffen, omdat het verbod volgens hem religieuze en persoonlijke vrijheden schendt.

Woensdag benadrukte de openbaar aanklager van het Turkse hooggerechtshof dat het toelaten van hoofddoeken in scholen een schending van de wet is. Erdogans partij beschuldigde het hof daarop direct van inmenging in de handelingen van het 'democratische parlementaire regeringsstelsel'.

Sommige Turkse studentes dragen een pruik of hoed over hun hoofddoek om het verbod te omzeilen, maar meeste vrouwelijke studenten doen hun hoofddoek af vlak voor ze het universiteitsterrein betreden.

Inbeslagname geld Vaticaan duurt voort

De 23 miljoen euro die de Italiaanse financiële autoriteiten vorige maand in beslag namen van een Vaticaanse bankrekening, wordt niet vrijgegeven. Dat heeft een rechtbank in Rome woensdag bepaald. Het Vaticaan zegt 'verbijsterd' te zijn.

Vorige maand namen de Italiaanse financiële autoriteiten het bedrag in beslag en startten een onderzoek naar enkele hoge medewerkers van de bank in verband met mogelijke schending van de anti-witwasregels. De bank heeft in het verleden vaker nagelaten de financiële autoriteiten op de hoogte te stellen van de herkomst van hun geld.

Het Vaticaan had verzocht de tegoeden vrij te geven, maar dat werd woensdag verworpen.

Volgens de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, heeft het Vaticaan 'met verbijstering kennisgenomen van de uitspraak' van de rechtbank. De oorzaak van het probleem is volgens hem een misverstand over interpretatie van de regelgeving. De Vaticaanse bank blijft erbij dat de zaak snel opgehelderd zal worden.

Het is niet de eerste keer dat de bank, formeel bekend als het Instituut voor Religieuze Werken, met problemen te kampen heeft. In de jaren tachtig was de bank verwikkeld in een enorm schandaal dat ertoe leidde dat een van de bankiers, met de bijnaam Bankier van God vanwege zijn nauwe banden met het Vaticaan, dood gevonden werd.


(Foto: Novum)

'Opta waarschuwt TNT over omgang met post'

Postwaakhond Opta heeft TNT Post onlangs gewaarschuwd voor de manier waarop postzakken in sommige wijken onbeheerd worden neergezet. Dat beweert de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO), die zegt officiële stukken hierover in handen te hebben.

De Opta zou van mening zijn dat de omgang van TNT met post de bescherming van het briefgeheim in gevaar brengt. Zo kunnen de postzakken eenvoudig gestolen worden. Ook kunnen ze nat worden als het gaat regenen. De Opta onderzoekt momenteel de bezorging van TNT, dat bezig is met het doorvoeren van een reorganisatie.

Eerder maakte SMCO bekend dat TNT de post in zeker twaalfhonderd wijken niet tijdig bezorgt. TNT liet daarop weten dat de bezorging voldoet aan de wettelijke normen. De afgelopen vijf jaar werd bijna 97 procent van alle zakelijke en consumentenpost de volgende dag op tijd bezorgd. "Er is dus geen sprake van een structureel kwaliteitsprobleem", aldus het postbedrijf.

Voor bus gegooide man breekt voet

Een 20-jarige man is afgelopen weekend in Amsterdam gewond geraakt nadat hij tegen een bus was gegooid, die vervolgens over zijn been reed. Het slachtoffer hield een gebroken voet over aan het incident, meldt de politie woensdag.

Het incident had zaterdag rond 01.30 uur plaats bij een bushalte bij het Leidseplein. De 20-jarige man stond daar met een vriendin toen hij werd uitgedaagd dor twee mannen. De schermutseling leidde ertoe dat de man tegen de zijkant van een rijdende bus werd gegooid.

Het slachtoffer viel achterover, waardoor zijn been onder de bus terechtkwam en de bus over zijn voet reed. De buschauffeur, die vermoedelijk nergens van wist, reed vervolgens door. De man stond op en probeerde verder te strompelen, maar zijn belagers besprongen hem opnieuw. Hij werd hierbij geschopt en geslagen, waarna de daders vluchtten. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht, waar hij is opgenomen.

Asbest vrijgekomen bij brand in Groningse boerderij

Bij een brand in een woonboerderij in Groningen is woensdag asbest vrijgekomen. Dat meldt de brandweer. De omwonenden zijn geïnformeerd en een gespecialiseerd bedrijf ruimt het asbest op. Niemand is gewond geraakt bij de brand.

De brand vond rond 15.00 uur plaats in de boerderij aan de Wolddijk en was ontstaan in het dak van de schuur. De brandweer zette twee blusvoertuigen en een ladderwagen in om het vuur te bestrijden, evenals verschillende middelen om vanuit het kanaal het Boterdiep water te kunnen halen.

De boerderij bestond uit een woonhuis, een stofferingbedrijf en een aantal studentenkamers. Het pand raakte zwaar beschadigd door het vuur. De schuur van de boerderij is totaal verwoest.

FIFA schorst twee leden comité voorlopig

Wereldvoetbalbond FIFA heeft vandaag twee leden van het uitvoerend comité voorlopig geschorst. De overkoepelende instantie nam dat besluit na een onderzoek naar de van corruptie verdachte Reynald Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria. De twee zouden in ruil voor geld hun stem hebben aangeboden bij de verkiezing van het gastland voor het WK voetbal in 2018.

"Een treurige dag voor het voetbal en de FIFA", was het commentaar van Claudio Sulser, de voorzitter van de ethische commissie van de FIFA die het gedrag van de twee leden onderzocht.

FIFA schorst twee leden comité voorlopig
FIFA schorst twee leden comité voorlopig (Foto: ANP)

Geen Volendams feestje voor Symphonica in Rosso

Jan Smit, Nick & Simon en de 3JS staan volgend jaar niet samen op het podium van Symphonica in Rosso. "Het is volledige onzin", reageert een woordvoerder van entertainmentbureau Brand New Live. Roddelkoning Evert Santegoeds hielp het bericht woensdagmorgen de wereld in.

"Ik heb geen idee waar het vandaan komt maar het slaat helemaal nergens op", laat de woordvoerder weten. Ook het management van de Volendamse artiesten spreekt het bericht tegen. "Er is niets van waar. Helaas."

De organisator van het 'rode' feestje is op dit moment druk in gesprek met artiesten, 'zowel nationaal als internationaal'. Brand New Live hoopt de namen op korte termijn rond te krijgen.

Hoewel buitenlandse artiesten al verschillende jaren de hoofdact zijn, heeft de organisatie geen speciale voorkeur voor een artiest van eigen bodem. "In Nederland zijn er maar een paar die dat kunnen, op zo'n groot podium staan."

Friese instanties naar Raad Europa om Friese taal

Zeventien Nederlandse organisaties roepen de hulp in van de Raad van Europa om de Friese taal te beschermen. De zeventien vinden dat Nederland te weinig doet om de taal te behouden, schrijven ze in een brief aan de Raad van Europa.

De brief is geschreven door president van het Europeeske Buro for Lytse Talen (EBLT) Jelle Bangma en ondertekend door onder meer de Friese omroep Omrop Fryslân, de Friese sectie van de Vereniging Levende Talen en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

In de brief geven de instanties onder meer aan dat Nederland voor de vierde keer op rij een rapport over de bescherming en bevordering van regionale talen niet op tijd heeft verstuurd aan de Raad van Europa. In het rapport moet worden aangegeven hoe Nederland ervoor staat met het doorvoeren van het Europees Handvest voor regionale of minderheidstalen. Nederland heeft dit verdrag ondertekend.

De instanties stellen in de brief daarom zelf maar aan te geven hoe het er volgens hen in Nederland voorstaat. Ze schrijven onder meer dat hoewel in theorie mensen in rechtbanken Fries mogen spreken, dit in de praktijk lang niet altijd kan. Ook zou de afgelopen tien jaar nauwelijks vooruitgang zijn geboekt om Fries op scholen te geven.

Daarnaast zouden er bewijzen zijn dat de Nederlandse overheid het niet nodig lijkt te vinden meer maatregelen te nemen om het Fries te beschermen en promoten. De instanties hopen dat de Raad van Europa de Nederlandse regering op deze punten aanspreekt.

Belgische schuldig bevonden aan 'parachutemoord'

De Belgische Els Clottemans is schuldig bevonden aan moord. Dat heeft de jury in de zaak woensdag bepaald. De 26-jarige Clottemans saboteerde in 2006 de parachute van haar liefdesrivale die daardoor om het leven kwam.

Donderdag wordt duidelijk hoe lang Clottemans de gevangenis in moet. Ze kan levenslang krijgen.

De jury stelde woensdag dat Clottemans de parachute van Els Van Doren vlak voor ze -samen met anderen- een sprong gingen maken, onklaar heeft gemaakt. Jaloezie zou het motief voor de moord zijn; zowel Clottemans als Van Doren had een relatie met de Nederlandse Marcel Somers.


Verdachte schuldig bevonden aan 'parachutemoord' (Foto: Novum)

FIFA wil tests met doellijntechnologie

De FIFA lijkt toch overstag te gaan; de Wereldvoetbalbond wil samen met de internationale spelregelcommissie onderzoek doen naar de mogelijkheden voor doellijntechnologie. De discussie voor invoer van deze technologie volgde na het afgelopen WK voetbal, waar in de tweede ronde een geldig doelpunt van Frank Lampard in de wedstrijd Engeland-Duitsland door de arbitrage niet werd gezien.

De FIFA stelt wel als eis dat het binnen een seconde te zien moet zijn of een doelpunt geldig is of niet. Daarnaast wil de bond dat dat het wel of niet toekennen van een treffer alleen aan de arbitrage kenbaar wordt gemaakt en niet op tv-schermen te zien is om zo commotie te voorkomen.

Geïnteresseerde bedrijven krijgen tot eind november de kans om aan de FIFA hun technologie te tonen. Daarna volgt een testfase. In maart 2011 vindt er dan een evaluatie plaats.

Vrouwen opgepakt voor kinderporno

De Zweedse politie heeft bij invallen 23 mensen gearresteerd die ervan verdacht worden deel uit te maken van een kinderpornonetwerk. Onder de verdachten zijn twintig vrouwen.

Politiewoordvoerder Sven-Ake Petters noemde de arrestaties 'uniek' en zei dat hij niet eerder zo veel vrouwelijke verdachten had gezien in onderzoeken naar kinderporno. Volgens Petters is nog niet duidelijk waarom er zo veel vrouwen -variërend van 38 tot zestig jaar oud- bij de zaak betrokken zijn.

De arrestaties vonden woensdag op twaalf verschillende locaties in Zweden plaats. De politie onderzoekt momenteel de computers en telefoons die tijdens de invallen in beslag zijn genomen.

Ontsnapte gevangene strandt bij bushalte

Een uit de gevangenis ontsnapte Oostenrijker kon gisteren wel heel erg makkelijk weer worden ingerekend. De 24-jarige man stond vlakbij de gevangenis gewoon op de bus te wachten.

Een woordvoerder van de gevangenis in Asten, in de deelstaat Oberösterreich, heeft vandaag verklaard dat de delinquent gisterochtend wist te ontsnappen tijdens een klus buiten de bajes. Ongeveer vijf uur later kon hij worden opgepakt nadat iemand hem had gezien bij een nabijgelegen bushalte.

Het is niet bekend voor welk vergrijp de jongeman een straf moest uitzitten. Men verwacht dat de wel erg domme boef nog langer op kosten van de Oostenrijke belastingbetaler in de gevangenis mag zitten.

Davydenko verrassend onderuit in Moskou

Het ATP-toernooi van Moskou is in de tweede ronde al zijn twee hoogst geplaatste spelers kwijt. Michail Joezjny (2) moest zich vanwege een blessure afmelden voor zijn partij tegen Denis Istomin.

De nummer één van de plaatsingslijst, Nikolaj Davydenko, kwam wel in zijn thuisland in actie, maar moest het verrassend genoeg in twee tie-breaks afleggen tegen Paolo Cuevas uit Uruguay. De nummers vier en vijf van de plaatsingslijst, Marcos Baghdatis en Radek Stepanek, wisten wel de kwartfinale te bereiken.

Zieke Lisa Lois zegt optreden in Zwolle af

Lisa Lois heeft haar optreden aanstaande vrijdag moeten verplaatsen wegens een keelontsteking. De zangeres laat via Twitter weten dat optreden echt niet mogelijk is, omdat ze te veel last van haar stem heeft.

"Na lang overleg en nagedacht te hebben, hebben mijn management en ik besloten de show van vrijdag te verplaatsen", schrijft de X Factor-winnares op Twitter. "Ik baal er ontzettend van, maar dit is overmacht helaas. Het enige geluid dat ik nu kan produceren zijn een soort piepjes. Dus het gaat echt niet."

Lisa Lois zou vrijdag optreden in popzaal Hedon in Zwolle. De 23-jarige zangeres maakt binnenkort bekend wanneer ze het concert inhaalt.

Mosquera maakt een moeilijke tijd door

Ezequiel Mosquera werd tijdens de afgelopen Vuelta à España betrapt op het gebruik van doping. De Spanjaard, die door zijn tweede plaats tijdens de ronde een transfer naar Vacansoleil verdiende, zegt een zware tijd door te maken.

"Ik sta al niet graag in het centrum van de belangstelling wanneer alles op wieltjes loopt, dus dan kan je je wel voorstellen hoe ik mij nu voel," zei hij tegen de Spaanse sportkrant Marca. "Ik leefde op een wolk, tot ik te horen kreeg wat er gebeurd was. Het zijn moeilijke tijden, maar ik kan me niet verstoppen, zeker niet omdat ik onschuldig ben."

"Ik heb de laatste tijd steun gekregen van renners die hetzelfde hebben meegemaakt. Het slechtst voel ik me wanneer ik in de kranten lees. Puur vergif. Ik steek daar geen energie meer in, want die zal ik nog goed kunnen gebruiken binnenkort. Wat er ook gebeurt, ik zal altijd wielrenner zijn, want ik hou zielsveel van de fiets."

Rooney wil elders prijzen winnen

Wayne Rooney wil weg bij Manchester United om prijzen te blijven winnen. Dat stelt de Engelse spits vandaag in een verklaring. Manchester kan Rooney niet de gewenste garanties geven dat ook in de toekomst spelers van wereldklasse kunnen worden aangetrokken. "Voor mij draait het allemaal om het winnen van prijzen."

Rooney bevestigt met zijn verklaring wat Manchester-coach Sir Alex Ferguson gisteren al bekendmaakte. Van ruzie met de zijn trainer is geen sprake volgens Rooney. "Ik zal hem altijd veel verschuldigd zijn. Sir Alex is een geweldige trainer en mentor die me vanaf het moment dat ik van Everton overkwam heeft gesteund en geholpen. Voor Manchester United hoop ik dat hij voor altijd door kan gaan, want hij is een uniek genie."

Dat zijn aanstaande vertrek getuigt van een gebrek aan respect voor Manchester, bestrijdt Rooney. "Ik heb altijd veel respect gehad voor de club", beweert de aanvaller. "Hoe zou dat niet kunnen als je kijkt naar de geweldige geschiedenis en in het bijzonder de zes jaar die ik daar deel van heb uit mogen maken?"

Borgtarief ov-chipkaart omlaag in Amsterdam

Het borgtarief van de ov-chipkaart gaat in de regio Amsterdam omlaag. Het tarief is nu vier euro, die mensen kwijt zijn als ze vergeten uit te checken of als er bij het uitchecken iets misgaat. De Stadsregio Amsterdam, waarin zestien gemeenten in de regio Amsterdam zitten, gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, meldt GroenLinks.

De Regioraad van Amsterdam ging dinsdagavond akkoord met een voorstel van GroenLinks het borgbedrag te verlagen tot het bedrag dat de desbetreffende rit maximaal kost, waarna de Stadsregio aangaf de mogelijkheden te willen onderzoeken. In de Stadsregio zit naast de gemeente Amsterdam onder meer ook de gemeente Zaanstad en de gemeente Haarlemmermeer.

GroenLinks kwam met het voorstel na onderzoek van het Financieele Dagblad. Daaruit bleek dat duizenden reizigers dagelijks problemen ondervinden bij het uitchecken en hun te veel betaalde borg niet terugvragen.

De Maatschappij Voor Beter OV maakte een maand geleden al bezwaar tegen de te hoge borg, en is blij met de verlaging van het tarief waartoe de Stadsregio Amsterdam besloot op initiatief van GroenLinks. Over het tarief van vier euro, stelt de organisatie dat dat een bedrag is dat goed is voor een rit tot ongeveer Utrecht. "Geen enkele tram of stadsbus legt zo'n afstand af, dus is die borg veel te hoog."

De Maatschappij Voor Beter OV hoopt dat het voorbeeld van Amsterdam door andere ov-autoriteiten gaat worden gevolgd.


Borgtarief OV-chipkaart Amsterdam verlaagd (Foto: Novum)

Doorstart Kip Caravans van de baan

De doorstart voor Kip Caravans is van de baan. Een serieuze overnamekandidaat heeft zich teruggetrokken. De curatoren hebben woensdag de medewerkers van het bedrijf op de hoogte gebracht.

De curatoren zijn er de afgelopen tijd niet in geslaagd met de schuldeisers afspraken te maken over het saneren van de schuld. Volgens FNV Bondgenoten was de sanering op vijftigduizend euro na rond.

"Ik ben er bijzonder verbolgen over dat op vijftigduizend euro na de werkgelegenheid voor alle medewerkers door de neus is geboord", zei bestuurder Johan Weijenberg. "Het is voor de werknemers en hun familie dramatisch na zich jaren voor het bedrijf te hebben ingezet."

Bij Kip Caravans werken ruim zestig mensen. Twee weken geleden werd het faillissement uitgesproken, nadat een eerdere doorstart niet het gewenste resultaat had opgeleverd. In 2007 werd het bedrijf voor de eerste keer failliet verklaard.

Team Schleck gaat Pro Team Luxembourg heten

De wielerploeg van Andy en Fränk Schleck heeft dan eindelijk een naam. De ploeg zal door het leven gaan als Pro Team Luxembourg. Dit zei Andy Schleck gisteren tegen L'Équipe. De ploeg heeft als grootste sponsor de Luxemburgse miljardair Flavio Becca en daarom zal de ploeg geen commerciële naam dragen.

Schleck bevestigde verder geen namen van renners aan de Franse sportkrant. Wel is bekend dat de circa 25 renners op Trek Bikes zullen gaan rijden. Verder is duidelijk dat algemeen manager Brian Nygaard en teammanager Kim Andersen ondersteund zullen worden door de ploegleiders Luca Guercilena, Torsten Schmidt en Lars Michaelsen.

 

[WK Turnen] Russische vrouwen winnen landenwedstrijd

De Russische turnsters hebben bij het WK in Rotterdam de wereldtitel in de landenwedstrijd veroverd. In de finale bleef Rusland titelverdediger de Verenigde Staten en olympisch kampioen China voor.

In de kwalificaties hadden Anna Dementjeva, Ksenia Afanasjeva, Alija Moestafina, Ksenia Semenova, Jekaterina Koerbatova en Tatjana Nabijeva de beste score behaald, maar door drie verprutste brugoefeningen werd het in de finale toch spannend.

Uiteindelijk was het Moestafina die het goud voor haar land binnenhaalde. Op vloer had ze een score van 14,450 nodig en met een puntentotaal van 14,666 redde ze dat.

Rutten: "Duel tegen Debrecen cruciaal"

PSV neemt het morgenavond in het kader van de Europa League op tegen Debrecen. Volgens de trainer van de Eindhovenaren, die tijdens persconferentie in gezelschap van Balázs Dzsudzsák was, is de wedstrijd tegen de Hongaren van cruciaal belang.

"We weten allemaal dat deze wedstrijd cruciaal is in de poule," begon Rutten zijn verhaal. "Zij zijn optimaal gemotiveerd, wij moeten de concentratie vasthouden. Debrecen zal goed voorbereid zijn."

Rutten was daarnaast van mening dat er gescoord móet worden. "Als dat lang uitblijft en er komen momenten dat het niet lukt, moet je jezelf onder controle houden. Veel mensen hebben die 0-5 van Metalist in het geheugen. Maar dat scoreverloop gaf een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het is hier zeker niet zo makkelijk als de buitenwacht zich voorstelt."

18,5 miljoen voor New Yorker na onterechte straf

Een New Yorkse man die ten onrechte meer dan twintig jaar in de gevangenis zat heeft recht op 18,5 miljoen dollar smartengeld. Dat heeft de jury in de zaak van Alan Newton dinsdag bepaald.

Newton werd in 1985 veroordeeld voor verkrachting, maar in 2006 bleek uit DNA-materiaal dat hij onschuldig was.

Volgens de jury heeft New York de grondwettelijke rechten van de man geschonden. Ook was de jury het erover eens dat twee politieagenten het bewijs dat Newton onschuldig was niet hebben aangeleverd toen daarom werd verzocht. De stad gaat in beroep tegen het vonnis.

Harkemase Boys op zoek naar nieuwe trainer

Harkemase Boys moet op zoek naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. Henk de Jong liet het bestuur van de zaterdagtopklasser weten na dit seizoen te stoppen. De Jong is al vanaf 2007 met veel succes oefenmeester van de Friezen.

In 2008 werd De Jong ongeslagen kampioen van de Eerste Klasse met Harkemase Boys, om in 2009 direct de afdelingstitel te veroveren in de Hoofdklasse C. De club won toen ook de districtsbeker Noord. Vervolgens leidde De Jong de Friezen in 2010 naar de Topklasse, waarin Harkemase Boys momenteel op de zevende plaats staat.

De Jong besloot nu om de Harekieten te verlaten. Hij zoekt een nieuwe uitdaging, het liefst in het betaald voetbal. Eerder dit seizoen leek hij trainer te worden bij FC Emmen, maar dat ging uiteindelijk niet door. In 2009 won De Jong de Rinus Michels Award als beste trainer in het amateurvoetbal.

Azarenka plaatst zich voor Tour Championships

Victoria Azarenka gaat als laatste tennisster naar de WTA Tour Championships in Doha. De Wit-Russin plaatste zich dankzij een zwaarbevochten 6-4, 2-6, 6-1 zege op Andrea Petkovic in Moskou.

Azarenka kan voor het tweede jaar op rij meedoen in Doha dankzij een blessure van Serena Williams. De Amerikaanse maakte dinsdag bekend dat het eindejaarstoernooi voor haar te vroeg komt.

Azarenka was samen met Na Li al reserve voor het toernooi. De Chinese stond een paar punten voor, maar verloor in de eerste ronde in Moskou. Ze blijft wel eerste reserve door de promotie van Azarenka. Naast de Wit-Russin doen ook Caroline Wozniacki, Vera Zvonareva, Kim Clijsters, Francesca Schiavone, Samantha Stosur, Jelena Jankovic en Elena Dementieva mee.

Computervirus legt ziekenhuis Hoorn plat

Een virus heeft het computersysteem van het Westfries Gasthuis in Hoorn woensdag goeddeels platgelegd. In de operatiekamers worden alleen spoedbehandelingen uitgevoerd en de poliklinieken beperken zich tot patiënten die acute zorg nodig hebben. Dit maakte het ziekenhuis woensdagmiddag bekend.

Volgens het hospitaal is er geen gevaar dat de opgeslagen patiëntgegevens op straat komen te liggen.

Indonesiërs eisen aftreden Yudhoyono

Honderden Indonesiërs hebben woensdag voor het presidentiële paleis gedemonstreerd om het aftreden van president Susilo Bambang Yudhoyono te eisen. De politie in de hoofdstad Jakarta vuurde bij confrontaties met de demonstranten traangas af en loste waarschuwingsschoten. Eén man raakte gewond.

De populariteit van Yudhoyono is sterk gedaald de afgelopen tijd. In juli steunde 63 procent van de bevolking hem, nu is dat nog maar 38 procent. Toen Yudhoyono zes jaar geleden aantrad, beloofde hij corruptie te bestrijden, de mensenrechten te verbeteren en de economie te stimuleren, maar volgens veel Indonesiërs heeft hij het afgelopen jaar weinig van betekenis gedaan.

Ook in andere delen van Indonesië werden demonstraties -die het begin van het tweede jaar van Yudhoyono's tweede termijn markeren- gehouden.


Indonesiërs demonstreren om het aftreden van Yudhoyono te eisen (Foto: Novum)

Gençlerbirligi draait ontslag trainer Doll terug

Thomas Doll blijft toch hoofdtrainer van Gençlerbirligi. De Duitser werd zondag na de 2-3 thuisnederlaag tegen Antalyaspor ontslagen, maar dat besluit is inmiddels door het bestuur van de Turkse voetbalclub weer teruggedraaid. Dat meldt de Duitse krant Bild. De Turkse club hikt tegen Dolls afkoopsom van 750.000 euro aan. Doll staat met Gençlerbirligiop een teleurstellende dertiende plaats in de Super Liga.

"Het klopt dat ik nog steeds coach ben", zegt Doll. "Laten we gewoon afwachten en zien wat er gebeurt." Doll is in Ankara bezig aan zijn tweede seizoen. Het is zijn derde klus als hoofdtrainer. Eerder werkte hij bij Borussia Dortmund en Hamburger SV.

TNT Post verlaagt aantal gedwongen ontslagen

TNT nv is bereid het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te verlagen naar 3.100 van het eerder gemelde aantal van 4.500, zegt het bedrijf woensdag. TNT zegt daarnaast dat het mogelijk is om 200 werknemers tot eind 2012 tijdelijk werk aan te bieden.

De voorstellen worden aangeboden aan de vakbonden, die eerder dreigden met acties als TNT het aantal ontslagen niet drastisch zou verlagen. TNT Post heeft een omvangrijke reorganisatie aangekondigd, vanwege dalende volumes in de postmarkt, waarbij 11.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

De bonden kunnen zich vinden in de noodzaak van een reorganisatie, maar eisten van TNT maatregelen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Zo willen de bonden dat werknemers die ontslagen dreigen te worden, overgeplaatst worden naar de florerende pakketservice.

De 'adviezen' van de bonden liggen nu volgens TNT deels ten grondslag aan de verlaging van het aantal gedwongen ontslagen. "Dit is het maximale wat we kunnen bieden", zegt woordvoerder Ernst Moeksis van TNT tegen Dow Jones.

Het bedrijf benadrukt dat de eerder aangekondigde besparingen van in totaal 430 miljoen euro over de periode 2010-2017 gehandhaafd blijven.

De bonden zullen de voorstellen van TNT donderdag voorleggen aan hun kaderleden. "Wij hopen dat men de redelijkheid van ons bod inziet", aldus Moeksis.


TNT is bereid het aantal gedwongen ontslagen te verlagen (Foto: Novum)

Marechaussees beschoten tijdens controle op A58

Medewerkers van de marechaussee zijn dinsdagavond tijdens een controle op de A58 vermoedelijk beschoten. Een van hen werd hierbij getroffen, maar raakte niet gewond. Het projectiel werd tegengehouden door een kogelwerend vest. De schutter wist te ontkomen, meldt de marechaussee.

De marechaussees waren bezig met een grenscontrole op illegale immigratie en criminaliteit. Rond 20.45 uur probeerde een automobilist te ontkomen aan de controle. Een motoragent zette hierop de achtervolging in.

In een poging de motoragent van zich af te schudden, reed de automobilist de afrit van de A58 bij Hoogerheide af. Daar stond echter een controlepost. De auto reed met hoge snelheid langs de controle, om via een nabijgelegen rotonde weer terug te rijden. Wederom zoefde de auto langs de controlepost. Vermoedelijk is hierbij vanuit de auto op de marechaussee geschoten.

De achtervolging werd ingezet, maar ter hoogte van Etten-Leur gestaakt. Ondanks dat de marechaussee meer dan tweehonderd kilometer per uur reed, lukte het niet het voertuig in te halen en wist de automobilist te ontkomen. De auto werd later teruggevonden op de Oude Antwerpsepostbaan in Hoeven.

'Geheime ceremonie Lady Gaga is onzin'

Lady Gaga en haar vriend Luc Carl hebben elkaar geen eeuwige trouw beloofd tijdens een geheime ceremonie. Dat laat een woordvoerder van de excentrieke zangeres weten aan entertainmentzender E! in reactie op geruchten over een verbintenis tussen Gaga en Carl.

Geruchten dat Lady Gaga in het huwelijksbootje wil stappen, doen al weken de ronde. Gaga, die werd geboren als Stephanie Germanotta, heeft al lange tijd een relatie met clubmanager Luc Carl. De Britse editie van Grazia beweerde dinsdag dat Germanotta en Carl elkaar eeuwige trouw beloofden tijdens een intieme ceremonie in Griekenland.

De 'spirituele verbinding' op Kreta zou niet wettelijk zijn, maar de tortelduifjes beloofden elkaar via handgeschreven briefjes samen oud te worden. "Het is complete onzin", reageert een woordvoerder van Gaga op het 'nieuws'. Of de excentrieke zangeres en haar vriend al een huwelijksdatum hebben, is niet bekend.

'Beyoncé is zwanger van eerste kindje'

Beyoncé en Jay-Z zijn in verwachting van hun eerste kindje. Dat beweren twee bronnen aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. Beyoncé en rapper Jay-Z trouwden in 2008. De zwangerschap zou niet gepland, maar wel gewenst zijn.

Beyoncé heeft altijd gezegd graag kinderen te willen, maar was eigenlijk nog niet toe aan een zwangerschap. "B was in shock. Ze houdt van kinderen, maar ze was nog niet klaar om moeder te worden", zegt de bron. "Ze wilde eerst haar album afmaken en weer een wereldtoer doen."

Een tweede bron zegt dat Beyoncé in de eerste fase van haar zwangerschap zit. "Ze beschouwt het als een cadeau van God en ze is ontzettend blij." In maart deden geruchten over een zwangerschap ook al de ronde omdat de zangeres een babybuikje zou hebben, maar die werden later ontkend.

Vrienden en familie van Beyoncé en Jay-Z lijken ook al op de hoogte van het blijde nieuws. "Ik wens hem het beste", zegt Jay-Z's producent Kevin Liles. "Ze heeft een mooi hart. Ze zal een geweldige moeder zijn", aldus Beyoncés zusje Solange.

Beyoncé in blijde verwachting (Foto: Novum)

Rutte blijft lesgeven op Haagse vmbo-school

Mark Rutte (VVD) blijft ook als premier twee uur per week lesgeven op een Haagse vmbo-school. Rutte geeft sinds 2008 iedere week maatschappijleer op het Johan de Witt College. Hiervoor krijgt hij geen salaris, zo laat hij de Kamer in een brief weten.

Alle andere bewindspersonen geven hun nevenfuncties op. Ook geven zij hun belang in onroerend goed en bedrijven op. Dat geldt voor de minister van Defensie Hans Hillen (CDA), minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD), staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA), staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), staatssecretaris van OCW Halbe Zijlstra (VVD) en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA).

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) had al een regeling getroffen voor zijn zakelijk belang in een bedrijf.

Kramer slaat begin schaatsseizoen over

Sven Kramer zal de eerste schaatswedstrijden van komend seizoen aan zich voorbij laten gaan. Dit maakte zijn ploeg TVM vandaag bekend.

Kramer zal begin november niet van start gaan bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen en de 24-jarige Fries zal ook niet starten bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Het is nog onbekend hoeveel wereldbekerwedstrijden Kramer zal overslaan.

GroenLinks eist trein-wc's van Schultz

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) moet de NS alsnog snel verplichten om toiletten in te bouwen in de nieuwe Sprinters. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil het benodigde geld hiervoor reserveren tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat, laat zij woensdag weten.

Over de kwestie wordt al lang gesteggeld. Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) verzette zich altijd tegen het inbouwen van toiletten in de nieuwe generatie stoptreinen. Het ging ten koste van de ruimte en de veiligheid in de treinen. Het was ook niet nodig, omdat met de treinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt. Wel zegde hij dit voorjaar toe om bij wijze van compromis op 115 toiletloze treinstations alsnog wc's te bouwen.

Van Gent noemt een toilet in iedere trein echter een 'must'. "NS is trots dat je in 2013 in alle intercitytreinen kunt internetten. Het zou fijn zijn als we tegen die tijd ook in alle treinen kunnen plassen." Ook de vakbond voor rijdend personeel VVMC luidde onlangs de noodklok over wc-loze treinen en eiste op zeer korte termijn een oplossing van de NS.

Het Kamerlid heeft haar hoop nu gevestigd op de nieuwe minister. "Ik denk dat de hele Kamer en een miljoen mensen die dagelijks van de trein gebruikmaken, zullen applaudisseren als zij deze dwaling uit het verleden rechtzet." Het Kamerlid zal tijdens de begrotingsbehandeling zo nodig een amendement indienen om het benodigde geld op tafel te krijgen.

Het inbouwen van de toiletten zal ongeveer 'enkele tientallen miljoenen' kosten, verwacht Van Gent, maar dat kan de spoorsector zelf betalen. "ProRail heeft in de periode tussen 2005 en 2012 aanbestedingsmeevallers van bijna 240 miljoen euro, dus daar valt best wat te schuiven."

Brawn: "Auto is te conservatief"

Volgens teambaas Ross Brawn opereert Mercedes Grand Prix dit seizoen te conservatief. De Brit is er van overtuigd dat het de enige manier was omdat het binnenhalen van beide titels vorig jaar veel van het team gevergd had. Daarom is kortgeleden besloten de ontwikkeling van de 2010-bolide te staken en alles te zetten op volgend seizoen.

"Begin 2009 moesten we werknemers ontslaan en dit had zijn invloed op vele gebieden. Toen het moment kwam dat de 2010-auto ontworpen moest worden was de ontwerpafdeling niet goed georganiseerd. Er kwam een weinig ambitieuze auto uit, zelfs veel te conservatief," zei Brawn tegen La Gazetta dello Sport. "We konden niet anders, omdat onze middelen niet toereikend waren. Voor 2011 hebben we een groep jonge engineers die zich willen bewijzen, dus we zijn weer ambitieus."

De Brit is er van overtuigd dat het Mercedes in de toekomst niet weer gaat overkomen omdat andere teams ook hun budget terug moeten schroeven. "Met de restricties die we eind 2009 hadden konden we niet én mee blijven strijden om de titel én een competitieve auto voor dit jaar bouwen. Voor 2011 zal dit vanwege het terugdringen van de kosten de norm voor iedereen worden, al denk ik niet dat Ferrari en McLaren te veel compromissen hoeven te sluiten."

Verdachten aanslag coffeeshop Helmond opgepakt

Twee mannen zijn woensdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een aanslag op een coffeeshop in Helmond eind juli. Het gaat om mannen van 33 en 20 jaar, die werden aangehouden in hun woningen in het centrum van Helmond, meldt de politie woensdag.

Bij de aanslag op Helmondse coffeeshop Carpe Diem aan de Noord Koninginnewal op 30 juli werden twee handgranaten naar binnen gegooid. Bij de explosie raakte niemand gewond, de coffeeshop lag echter volledig in puin. Na de aanslag begon de politie met een uitgebreid onderzoek.

De woningen van de twee verdachten zijn doorzocht, evenals nog vier andere locaties in Helmond en een locatie in Eindhoven. Daarbij werden onder meer telefoons en administratie in beslag genomen. De verdachten zitten vast. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

Professor Layton moet de rechtszaal in

Professor Layton heeft in zijn laatste game een grote fout gemaakt en dit moet verantwoord worden in de rechtszaal. De advocaat die de makers van Prof. Layton hebben ingeschakeld is niemand minder dan Phoenix Wright.

Capcom en Level 5 hebben samen de handen ineen gestoken om een nieuwe game te maken genaamd: Professor Layton vs Phoenix Wright. Mensen die beide games gespeeld hebben kunnen zich deze combinatie waarschijnlijk wel voorstellen. Een groot avontuur die samengaat met keiharde puzzels en knelpunten in een rechtszaak.

Tot nu toe is er nog niet veel informatie over de game bekend behalve dat hij op de 3DS uit zal komen. Gisteren werd er al een trailer laten zien die met een handcamera was opgenomen. Vandaag is er op gametrailers een trailer vrijgegeven in goede kwaliteit. Deze trailer kun je hieronder bekijken.

Adriaanse: "Kijk graag naar het Ajax van Jol"

Co Adriaanse heeft zijn mening over de speelwijze van trainer Martin Jol moeten herzien en kijkt nu met veel plezier naar de wedstrijden van de Amsterdamse club.

Adriaanse, voormalig trainer van de Amsterdammers, is zeer positief over het Ajax en de speelwijze van Martin Jol in de papieren uitgave van Voetbal International. De huidig trainer van de Olympische selectie van Qatar was in het verleden minder opgetogen, maar heeft nu zijn mening herzien.

"Ajax domineert bijna altijd, speelt aantrekkelijk, scoort veel, ze spelen met zeven zelfopgeleide spelers en de ArenA zit vol", zegt Adriaanse. "Weggespeeld worden door Real Madrid is geen schande. Het enige wat overeind blijft is het gebrek aan echte vleugelspelers. Daar staat echter tegenover dat er op de vleugels wel voortdurend spelers verschijnen die daar een actie maken en een voorzet geven. Cruijff mag zich van mij best ergeren, maar feiten spreken in het voordeel van de huidige trainer."

Adriaanse had in het verleden kritiek op de speelwijze van Jol en vond hem niet bij Ajax passen. Die mening trekt hij echter terug. "Ik vond hem altijd veel te defensief spelen, eigenlijk bij al zijn clubs. Daarom vond ik het verbazend dat Ajax hem haalde, vond hem daar helemaal niet passen. Hij heeft zich echt ontpopt als een trainer die zijn ploeg ook kan laten aanvallen. Ik had niets met Martin Jol, maar dat trek ik terug. Ik kijk graag naar zijn Ajax."

Vinokourov hoeft jaarsalaris niet af te staan

Alexandre Vinokourov hoeft niet zijn jaarsalaris over 2007 niet af te dragen aan de internationale wielerunie (UCI). Dat heeft het internationaal sporttribunaal CAS woensdag besloten.

De UCI liet de coureurs drie jaar geleden een verklaring signeren waarin ze beloofden geen doping te gebruiken. Als ze dat toch deden en vervolgens voor minimaal twee jaar geschorst werden, zouden ze een jaarsalaris af moeten dragen.

Vinokourov werd in de Tour de France van 2007 betrapt op het gebruik van bloeddoping en moest dus een bedrag van 1.2 miljoen euro overmaken. Maar de Kazach tekende met succes beroep tegen die boete aan.

Het antidopingcontract is volgens het Cas niet rechtsgeldig. "Het initiatief was een pr-stunt, bedoeld om de geloofwaardigheid van het wielrennen te herstellen. Er bestaat echter geen juridische basis om de renners een boete op te leggen."

Vinokourov maakte in 2009 na een schorsing van twee jaar zijn rentree in het peloton. Hij won afgelopen seizoen de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Vinokourov mag jaarsalaris behouden - Bron: Novum/AP

Oleguer twee weken 'out'

Ajax kan in de komende twee weken geen beroep doen op Oleguer. De verdediger van de Amsterdammers liep gisteren, tijdens het Champions League-duel tegen AJ Auxerre (2-1), een gebroken neus op.

Oleguer speelde de wedstrijd tegen de Franse ploeg wel uit, maar bracht vervolgens een bezoekje aan het ziekenhuis. Daar werd de Spanjaard verder aan zijn blessure behandeld.

Bij een terugkeer op het veld zal Oleguer wel onherkenbaar zijn. De speler moet dan namelijk met bescherming spelen en zal naar verwachting een masker krijgen.

Btw Roemenië bij vergissing verlaagd

De Roemeense regeringspartij is in het parlement bij vergissing akkoord gegaan met een extreme verlaging van het btw-tarief. De btw bedroeg 24 procent en is door de vergissing nu verlaagd tot 5 procent. De verlaging vormde onderdeel van een voorstel van de oppositie dat dinsdagavond tot veler verbazing met algemene stemmen werd aangenomen.

Het btw-tarief was juist in juli door de regering verhoogd van 19 naar 24 procent, als onderdeel van een pakket maatregelen om het gapende begrotingstekort terug te dringen.

De oppositie besloot een voorstel tot verlaging in te dienen, zonder veel hoop dat het ook daadwerkelijk zou worden aangenomen. De parlementsleden van de regeringspartij brachten hun stem uit zonder het voorstel gelezen te hebben en stemden, kennelijk zonder er verder bij na te denken, vóór.

Minister van financiën Gheorghe Ialomitianu sprak woensdag van een vergissing, die zo snel mogelijk zal worden teruggedraaid.

Tractor ramt woning, dader spoorloos

Een tractor met een maïsoplegger heeft dinsdag rond 15.00 uur aan de Beek in het Noord-Limburgse Merselo een woning geramd en is er vervolgens vandoor gegaan. De politie is op zoek naar getuigen. Het zou gaan om een groengele tractor met een gele maïsoplegger.

De aanrijding is vermoedelijk gebeurd toen de bestuurder van de tractor wilde keren, zegt een woordvoerder van de politie. Door de aanrijding raakten de gevel, een muur en een deel van het dak van de woning beschadigd. De bewoners waren op het moment van de aanrijding niet thuis.

Vijfduizend jaar oude deur gevonden in Zürich

Archeologen hebben in de Zwitserse stad Zürich een ruim vijfduizend jaar oude deur opgegraven. Waarschijnlijk is het de oudste deur die ooit in Europa is gevonden. Dat heeft het hoofd van de archeologen, Niels Bleicher, woensdag gezegd.

De deur is vervaardigd van populierenhout en is 'stevig en elegant' met goed bewaard gebleven scharnieren en een 'opmerkelijk' ontwerp voor het bij elkaar houden van de planken. De deur stamt waarschijnlijk uit 3100 voor Christus.

De vondst werd gedaan op de bouwplek van een nieuwe ondergrondse parkeerplaats. Hier werden tevens sporen gevonden van zeker vijf dorpen uit de nieuwe steentijd, uit de periode tussen 3700 en 2500 voor Christus. Onder deze voorwerpen zijn een stenen dolk uit wat nu Italië is en een versierde boog gevonden.

De bugs van Fallout: New Vegas

Over twee dagen komt de game Fallout: New Vegas uit. De verwachtingen zijn wat hooggespannen, aangezien Fallout 3 een erg goede game was en dit deel de reputatie van de Fallout-serie hoog moet houden. Fallout New Vegas wordt namelijk niet direct door Bethesda, zoals Fallout 3, ontwikkeld maar door Obsidian.

F:NV is in Amerika inmiddels drie dagen uit en de eerste indrukken van de game beginnen binnen te komen. De game bevat namelijk nogal wat bugs. De bugs zijn waarschijnlijk met patches te verhelpen, maar zal het hierbij blijven? Dat is de vraag.

Hieronder alvast een aantal filmpjes met de volgende bugs: een moonwalkende hond, ogen uit de kassen van de hond en een creepy dokter die zijn hoofd kan draaien op onmogelijke wijze.

Houd FOK!games de komende dagen in de gaten voor de review.

PSV zonder Manolev naar Hongarije

PSV is zonder Stanislav Manolev afgereisd naar Hongarije, waar Debrecen morgenavond tegenstander is. De Eindhovenaren spelen morgen het derde groepsduel in de Europa League.

Het meespelen van Manolev was sinds maandagavond in gevaar. De Bulgaar speelde 39 minuten in de beloftenwedstrijd tussen Jong PSV en Jong Ajax mee, maar kreeg last van zijn lies en werd uit voorzorg naar de kant gehaald.

Die blessure zorgde ervoor dat Manolev al enige tijd buitenspel stond. PSV-trainer Fred Rutten neemt geen enkel risico en laat de rechtsback thuis. Hij zal zeer waarschijnlijk ook het duel met Feyenoord moeten missen.

Jagos Vukovic en Marcus Berg zijn er wél bij tegen Debrecen. Beide spelers zijn voor competitiewedstrijden nog geschorst. Benjamin van Leer reist als derde keeper mee met de selectie van PSV.

Racende motorrijders raken rijbewijs kwijt

Vier motorrijders zijn zondag door de Zeeuwse politie van de weg gehaald omdat ze met 171 kilometer per uur over een provinciale weg scheurden, waar tachtig is toegestaan. De vier mannen, tussen de 22 en 36 jaar oud, raakten door deze overtreding hun rijbewijs kwijt.

Het viertal uit Terneuzen reed op een provinciale weg in de buurt van de Zeeuws-Vlaamse plaats Philippine. Politieagenten in een onopvallende auto dirigeerden de motorrijders naar de kant. Omdat ze 91 kilometer per uur te hard reden, moesten ze meteen hun rijbewijs inleveren. Een van de vier, een beginnend bestuurder, moest zijn rijbewijs voor de tweede maal inleveren.

Nog meer porno in Piranha 3DD

Het vervolg op Piranha 3D gaat nog meer porno bevatten dan het eerste deel. De film draagt de veelzeggende titel Piranha 3DD, en moet medio 2011 in de bioscoop verschijnen. Dat hebben de makers deze week bekendgemaakt, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De makers van Piranha 3D deelden al trots mee dat de productie gebruik had gemaakt van enkele welbekende pornoactrices waaronder de blonde Riley Steele en welbedeelde Gianna Michaels. De film raakte vooral in opspraak door de vele blote borsten en met name een afgescheurde penis die meermalen, in 3D, door de zaal suisde. Piranha 3DD biedt naar verluidt nog meer van dit alles.

John Gulager, vooral bekend van de Feast-films waarin onschuldige mensen worden belaagd door mensenetende monsters, heeft al getekend voor de regie. Het scenario is in handen van Patrick Melton en Marcus Dunstan, die hun sporen verdienden bij de laatste paar Saw-films.

In de eerste film ontstaat door een aardverschuiving een onderzeese spelonk waaruit prehistorische piranha's tevoorschijn komen. Uiteraard is het eerste kustplaatsje, waar natuurlijk net een eindejaarsfeest met honderden hitsige tieners plaatsvindt, hun eerste doelwit.


'Meer porno in vervolg Piranha 3D' (Foto: Novum)

Nieuwe trailer voor The Last Story

De ontwikkelaars van Mistwalker, bekend van o.a. de Blue Dragon serie, hebben een nieuwe trailer vrijgegeven voor de game The Last Story. De game wordt een RPG die je in de rol plaatst van een aantal huurlingen op Ruli Island.

In de trailer zien we een jongeman met kort haar aflopen op iemand met een onbekend voorwerp in de hand. Hij vraagt hem of hij alleen is. Hierna zien we Elza's huursoldaten die van hun baas, Quark, horen dat ze een nieuwe werkgever hebben. Het gaat om Lord Arganon, heerser van het eiland. Het eiland heeft namelijk een probleem met demonen en Arganon wil dat de huursoldaten hem helpen.

De trailer eindigt met de jongeman met kort haar die weer vraagt of de jongen in het kleed alleen is. Hij zegt daarna "Ik ook" en strekt zijn hand uit naar de jongen.

De game moet 27 januari in Japan uitkomen, een releasedatum voor Amerika of Europa is nog niet bekend. Bekijk hieronder alvast de desbetreffende trailer.

Martens en Moreno in basis AZ

Maarten Martens en Hector Moreno kunnen donderdagavond starten in het Europa League-duel van AZ tegen Dinamo Kiev. De twee moesten van het weekend tegen VVV nog op de bank beginnen wegens kleine kwetsuren. 

De Alkmaarders moeten het wel doen zonder de Est Ragnar Klavan. Hij is niet fit genoeg na een enkelblessure. De held van AZ tegen VVV, Graziano Pellè, is niet beschikbaar omdat hij nog niet is ingeschreven voor Europese duels.

'Rijkaard in beeld bij Liverpool'

Eerder vandaag maakten we bekend dat Frank Rijkaard weg moet bij Galatasaray. Het nieuws is echter nog geen dag oud of de geruchten steken de kop alweer op. De trainer wordt namelijk in verband gebracht met Liverpool, waar Roy Hodgson op de schopstoel zit.

Liverpool staat momenteel op de voorlaatste plaats in de Premier League, wat teleurstellend genoemd mag worden. Dit was voor de nieuwe eigenaar van The Reds een goede reden om Hodgson onder druk te zetten. De trainer krijgt tot januari de tijd om zijn formatie in het linkerrijtje te krijgen. Als hem dat niet lukt, dan is het einde oefening.

Rijkaard was in het verleden ook bondscoach van het Nederlands elftal en had de leiding over de selecties van Sparta Rotterdam en FC Barcelona. Met de laatstgenoemde ploeg haalde hij onder meer de Champions League, twee landstitels en de Spaanse beker binnen.

Oprah Winfrey geeft Kinectcombo's weg

Nu is dit niet per definitie schokkend nieuws, want Oprah geeft wel vaker iets weg. Keukensets, parfums, auto's; eigenlijk alles. Maar niet vaak games en consoles. Wat wél schokkend is, is de manier waarop het publiek - voornamelijk van het type huisvrouw - reageert op de Xbox 360 met Kinect die ze meekrijgen.

Wij zouden ook een bescheiden feestje vieren als we het setje mee naar huis zouden krijgen, maar om net te doen alsof je miljonair bent geworden is een beetje overdreven. Oprahs show ging overigens over 'The Next Big Thing'. Alleen de tijd zal leren of de Kinect hier ook onder valt. Voor Oprahs publiek blijkbaar wel.

'Omstandigheden in Griekse gevangenissen slecht'

De omstandigheden in Griekse gevangenissen en politiecellen zijn vaak erg slecht. Dat zegt de speciale VN-rapporteur voor marteling, Manfred Nowak. In sommige gevangenissen zitten drie keer zo veel mensen vast als waarop ze zijn berekend, zei Nowak woensdag aan het eind van een tiendaags bezoek aan Griekenland.

Hij bezocht gevangenissen, politiebureaus, douanekantoren, detentiecentra voor illegale migranten en gevangenisziekenhuizen. Gevangenen hebben volgens hem slechte toegang tot medische zorg.

Nowak zei talloze klachten te hebben gehoord over de mishandeling van arrestanten door de politie. Forensisch bewijs ontbreekt meestal, zei hij en in de meeste gevallen kan niet worden gesproken van marteling.

Rutte: Dubbel paspoort geen probleem

Premier Mark Rutte heeft geen problemen met de dubbele nationaliteit van CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid). Dat bleek uit opmerkingen van Rutte woensdag in Brussel, na zijn eerste buitenlandse bezoek als premier.

"Uit het feit dat ik bekend was met haar dubbele nationaliteit, kunt u afleiden dat ik het geen probleem vind", zei Rutte na een gesprek met zijn Belgische collega Yves Leterme op vragen over Veldhuijzen, die behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. "Verder wachten we het debat af", aldus Rutte.

Rutte: dubbele pas Veldhuijzen geen probleem
Rutte: dubbele pas Veldhuijzen geen probleem (Foto: ANP)

Bertens geeft op in ITF Glasgow

Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het ITF-toernooi in Glasgow niet weten te behalen. Onze landgenote moest wegens klachten aan de enkel en schouder in de eerste ronde opgeven.

In de eerste ronde mocht Bertens het opnemen tegen Karolina Pliskova. Bij een stand van 6-4 en 3-1 in het voordeel van Pliskova moest de achttienjarige Bertens opgeven. Het is nog niet duidelijk of ze mee kan doen aan het dubbelspeltoernooi in Glasgow. Daarin zou ze een koppel vormen met Danielle Harmsen.

Voor Bertens komt de blessure niet gelegen, aangezien ze in goede vorm verkeerde. Vorige week wist ze de kwartfinales te bereiken van het ITF-toernooi in Torhout.

Verbeek: "Ik vind ons Nederlanders een negatief volkje"

Gertjan Verbeek vindt de Nederlandse voetbalvolger redelijk negatief. De AZ-trainer zei dat in de aanloop naar het duel met Dinamo Kiev.

"Of het verwachtingspatroon bij AZ te hoog is?", zei Verbeek woensdag naar aanleiding van de nog niet indrukwekkende wedstrijden van AZ. "Ik vind ons Nederlanders sowieso een negatief volkje. Als Ajax met 2-0 bij Real Madrid verliest, klinkt er kritiek. Maar het gebeurde AC Milan daar ook, hoor."

"Misschien is het niveau van Nederlandse clubs niet zo hoog als men denkt. Dynamo Kiev, FC Sheriff en BATE zijn geen slechte ploegen. FC Twente won vorig jaar ook niet bij FC Sheriff. En dan vinden wij FC Twente één van de beter ploegen van Nederland."

Verbeek werd ook nog gevraagd naar de vergelijking tussen AZ en zijn vorige club Feyenoord. "Dat gezeur over leeftijd is onzin. Tel de leeftijd van de spelers van Feyenoord bij elkaar op, streep daar Rob van Dijk bij weg en vervang hem door Darley, dan nog heeft AZ een jonger team. Wij worden kritischer benaderd omdat AZ twee jaar terug nog landskampioen was. Wanneer is Feyenoord dat voor het laatst geweest? Het stadion van Feyenoord is top en ze hebben een topschuld. Kun je nog meer noemen? Men vergelijkt dit AZ met het kampioensteam, Feyenoord heeft dat niet."

Lensky niet tegen Steaua Boekarest

FC Utrecht kan morgenavond, tijdens het Europa League-duel tegen Steaua Boekarest, geen beroep doen op Jacob Lensky. De middenvelder van de ploeg uit de Domstad heeft nog te veel last van een kwetsuur aan zijn bovenbeen.

Achter de naam van Nana Asare staat nog een vraagteken. Hij keerde vanmiddag weer terug op het trainingsveld, maar de verwachting is dat het treffen met de Roemenen te vroeg komt.

Opnieuw autobranden in Vught

In Vught is in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw brand gesticht in twee auto's. In de Brabantse plaats zijn in minder dan een week nu al acht auto's in vlammen opgegaan. De politie heeft de afgelopen dagen al extra gepatrouilleerd en blijft dat voorlopig doen. Of het om één dader gaat is nog niet duidelijk.

Autobrand zeven vond rond 03.00 uur plaats in de wijk Klein Brabant. Iets meer dan twee uur later was het de beurt aan auto nummer acht. Ook de auto op de Lekkerbeetjelaan aan de andere kant van de stad brandde volledig uit.

Vrijdagavond en -nacht sloeg de mogelijke pyromaan voor het eerst toe in Vught. Ook toen was een auto in Klein Brabant het doelwit. Ook auto's in de Piacenzastraat en de Antoniusstraat gingen in vlammen op. Een dag later ging het om auto's aan de Antoon van Weliestraat, het Emmasingel en de Kapellaan.

De politie roept inwoners van Vught op om waakzaam te zijn. Getuigen worden gevraagd de politie te bellen.

Prostituees beroofd van dagopbrengst

De politie in Utrecht heeft twee mannen van 16 en 21 aangehouden die ervan worden verdacht een aantal prostituees te hebben beroofd. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

De twee wachtten de prostituees na hun werk op, achtervolgden hen per scooter en beroofden hen van hun handtas, met daarin de opbrengst van die dag. De dieven waren sinds augustus actief bij het Zandpad, de Utrechtse rosse buurt.

De politie heeft huiszoeking bij de twee verdachten gedaan. Daarbij zijn voorwerpen aangetroffen die mogelijk hun betrokkenheid bij de berovingen bewijzen. Het onderzoek loopt nog.

Mancini: "Geen bod op Rooney"

Roberto Mancini ontkent dat Manchester City een bod heeft gedaan op Wayne Rooney. De 24-jarige spits van Manchester United wordt in verband gebracht met rivaal City, nadat hij bekendmaakte te willen vertrekken bij The Red Devils.

Volgens de Italiaanse manager is een transfer niet aan de orde. "Hij is en blijft speler van United. Het is niet correct om over zijn situatie te praten uit respect voor de club, Rooney zelf en Sir Alex Ferguson. Ik denk dat hij blijft", zegt Mancini.

Ook José Mourinho denkt dat Rooney bij United blijft. "Hij hoort bij Manchester United, de fans en het stadion Old Trafford. Ik verwacht niet dat hij vertrekt", zegt de trainer van Real Madrid.

Mocht de mogelijkheid zich toch voordoen om Rooney aan te trekken, dan zal de Portugees echter niet twijfelen. "Als ze besluiten dat hij mag vertrekken, mogen ze me een belletje geven. Maar ik denk dat de hele wereld dan geïnteresseerd is."

Rooney leeft de laatste tijd ernstig in onmin met manager Ferguson. Dat Wazza buiten de basiself werd gelaten voor het competitieduel met West Bromwich Albion, was de druppel die de emmer deed overlopen, waarop Rooney zijn transferwens uitsprak.

Kinderen mishandelen leeftijdgenoten

Zes kinderen uit Leidschendam zijn aangehouden wegens mishandeling van leeftijdgenoten die op weg van school naar huis waren. Dat maakt de politie woensdag bekend.

De slachtoffers, die net als de zes verdachten tussen de 10 en 12 jaar oud zijn, zouden onder andere zijn geschopt en met een kettingslot geslagen. Ook zouden de zes jongens een bril en een fietssleutel hebben afgepakt en weggegooid.

De jongens sloegen volgens de politie sinds 6 oktober verschillende keren toe in een parkje aan de Leenkamp. De slachtoffers deden telkens aangifte, waarna de politie de verdachten een voor een oppakte. Na verhoor zijn de jongens weer vrijgelaten.

De zes jongens hebben bekend dat ze in totaal vijf keer andere jongens zonder enige aanleiding mishandelden. Omdat de verdachten nog erg jong zijn, wordt de zaak afgehandeld door Bureau Jeugdzorg.

Sutil gaat voor negende plaats

Adrian Sutil gaat proberen het huidige Formule 1-seizoen als negende af te sluiten. Op deze positie staat momenteel Michael Schumacher, die slechts zeven punten meer heeft.

Schumacher passeerde Sutil anderhalve week geleden in de tussenstand om het wereldkampioenschap. De zevenvoudig wereldkamioen eindigde in de Grand Prix van Japan als zesde, waar Sutil de finish niet haalde. De coureur van Force India kampte namelijk met een probleem aan de brandstofdruk.

"Ik hoop het gat natuurlijk zo snel mogelijk weer te dichten," liet een strijdlustige Sutil aan Auto, Motor und Sport weten. "Ik wil het seizoen namelijk graag als negende afsluiten."

Sutil denkt komend weekend, tijdens de Grote Prijs van Zuid-Korea, de stap naar de negende stek nog niet te maken. "Ik denk niet dat we daar veel sneller of langzamer zullen zijn dan in de afgelopen races. Misschien kan ik daar nog wel wat profiteren van het feit dat ik nieuwe circuits snel onder de knie heb."

Daarnaast realiseerde de Duitser zich ook dat hij de coureurs, die in het klassement achter hem staan, in de gaten moet houden. "Rubens Barrichello begint een steeds grotere bedreiging te vormen. Williams lijkt op het moment iets sneller dan wij."

Cultuursector komt met consumentenorganisatie

De werkgevers in de cultuursector willen een consumentenorganisatie oprichten om liefhebbers van kunst en cultuur een stem te geven. Voorzitter Hans Onno van den Berg van de Federatie Cultuur bevestigde woensdag een bericht van BNR Nieuwsradio hierover.

De oprichting van de consumentenorganisatie, met de werknaam Publiek, houdt verband met de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur door het nieuwe kabinet. "De automobilist heeft de ANWB, de huiseigenaar heeft de Vereniging Eigen Huis, maar de stem van de kunstliefhebbers hoort niemand", aldus Van den Berg.

De consumentenorganisatie moet het licht zien op 20 november. Die dag staat een grote protestactie gepland van de cultuursector tegen de plannen van het kabinet, dat 200 miljoen euro wil bezuinigingen op kunst en cultuur en de btw op podiumkunsten wil verhogen van 6 naar 19 procent.

Britten wachten genadeloze bezuinigingen

Groot-Brittannië staat aan de vooravond van de grootste bezuinigingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Britse minister van financiën George Osborne woensdag gezegd. De komende vijf jaar gaat het mes in uitkeringen, toeslagen en het ambtenarenbestand.

Tot en met 2015 moet 83 miljard pond (94 miljard euro) worden bezuinigd. Ook gaan de belastingen omhoog om het torenhoge begrotingstekort van 156 miljard pond (177 miljard euro) terug te dringen.

In deze periode verdwijnen in de publieke sector een half miljoen banen, op uitkeringen wordt gekort en tientallen regeringsplannen kunnen niet worden uitgevoerd. Zelfs koningin Elizabeth II moet inleveren, de begroting voor het koninklijke huishouden gaat met veertien procent omlaag.

De hogere inkomens hoeven de komende tijd niet meer te rekenen op kinderbijslag, waardoor jaarlijks 2,5 miljard pond (2,8 miljard euro) wordt bezuinigd. De komende jaren wordt de pensioengerechtigde leeftijd stapsgewijs verhoogd tot 66 jaar in 2020, vier jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Hiermee wordt meer dan vijf miljard pond (5,7 miljard euro) per jaar bespaard.

Osborne bevestigde dat ook gesnoeid wordt in de gezondheidszorg, het onderwijs en de ontwikkelingshulp. De begroting van de politie wordt met vier procent verlaagd. "Door de kosten te verlagen en de bureaucratie te verminderen besparen we honderdduizenden manuren. Ons doel is te voorkomen dat er minder agenten op straat lopen", zei de minister.

Het ministerie van binnenlandse zaken moet jaarlijks zes procent bezuinigen, net als het ministerie van justitie. Het openbaar ministerie krijgt een harde klap te verduren en moet 24 procent inleveren. Datzelfde geldt voor het ministerie van buitenlandse zaken en de Commonwealth.

Een tijdelijke bankenheffing die in januari werd geïntroduceerd wordt permanent, waarmee mogelijk miljarden ponden worden binnengehaald. "We zullen het bankensysteem zo veel belasten als maar mogelijk is", aldus Osborne. De Britse staatsschuld is onder meer zo hoog opgelopen doordat miljarden ponden moesten worden gepompt in banken om deze overeind te houden.

In de terreurbestrijding wordt wel geïnvesteerd om Britten te beschermen tegen Al-Qaida en dissidente Ierse republikeinen en om de veiligheid van de Olympische Spelen in 2012 in Londen te waarborgen.

Uit recente peilingen blijkt dat veel Britten tegen de bezuinigingen gekant zijn. Dinsdag demonstreerden honderden vakbondsleden tegen de plannen van Osborne tijdens een luidruchtige protestmars naar het parlement. In een buurtcentrum in het zuiden van Londen vreesde een groep bejaarden dat het centrum de deuren moet sluiten als de bezuinigingen doorgaan.

"De kinderen hebben dan niets meer te doen en zullen weer moeten voetballen op straat en ruitjes ingooien", zei de 83-jarige Eileen Dean. "Misschien moet ik maar met hen meedoen."

El Ahmadi: "Dit kan zo niet langer"

Karim El Ahmadi vertrok voorafgaand aan de start van het seizoen in 2008/2009 naar Feyenoord en speelde in twee seizoenen 48 competitiewedstrijden. Inmiddels zit de Marokkaanse middenvelder op de bank, omdat trainer Mario Been de voorkeur aan Kamohelo Mokotjo geeft.

"Zo doorgaan heeft geen zin," is de duidelijke taal van El Ahmadi, die zich niet in de rol van reserve kan vinden. "Ik ben 25 jaar en moet spelen. Ik wil de club en de supporters niet in de steek laten, maar voor alle partijen is het logisch als er snel een oplossing wordt gevonden."

Feyenoord zou anderhalf miljoen euro voor El Ahmadi willen hebben, indien een club zich voor de speler meldt. Dat betekent wel dat de ploeg uit Rotterdam-Zuid flink verlies op de middenvelder maakt. In 2008 werd de speler voor het bedrag van vijf miljoen euro overgenomen van FC Twente.

"Ik snap dat jongens die op de bank zitten graag willen spelen," aldus Been, die zich met deze uitspraak even tot de reserves richtte. "Maar dat ligt niet aan mij. Jongens die buiten de boot vallen, kunnen twee dingen doen: dat accepteren of mijn ongelijk bewijzen. Ik hoop op het laatste."

Federer niet naar Rotterdam

Roger Federer komt dit jaar niet naar het ABN AMRO World Tennis Tournament. Dit heeft de directeur van het tennistoernooi in Rotterdam, Richard Krajicek, vandaag tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Ook Andy Roddick geeft forfait voor het evenement in de havenstad.

Toch wil Krajicek in de komende periode proberen een topper binnen te halen. "De focus ligt nu op het halen van Rafael Nadal en Novak Djokovic. Ik hoop dat in ieder geval één van de twee te bewonderen is straks in Ahoy, maar het liefst allebei", liet hij weten.

Tijdens diezelfde persconferentie maakte Krajicek ook de komst van titelverdediger Robin Söderling, Tomas Berdych, Mikhail Joezhny, Jo-Wilfried Tsonga en John Isner bekend.

Cuba stijgt iets op lijst persvrijheid

Cuba behoort dit jaar voor het eerst niet tot de tien landen waar het volgens Verslaggevers Zonder Grenzen het slechtst is gesteld met de persvrijheid. Nederland behoort al sinds de organisatie in 2002 voor het eerst een ranglijst opstelde tot de zes landen waar de persvrijheid het grootst is. Rwanda en Syrië staan dit jaar voor het eerst bij de laatste tien landen op de lijst.

Dat Cuba op de 178 landen tellende lijst is gestegen dankt het vooral aan de vrijlating van veertien journalisten en 22 dissidenten. Verslaggevers Zonder Grenzen tekent daarbij echter aan dat politieke dissidenten en journalisten in het land nog altijd dagelijks worden geconfronteerd met censuur en onderdrukking. Cuba staat dit jaar op 166.

Finland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland voeren de lijst al sinds het begin aan. Dertien van de 27 lidstaten van de Europese Unie, waaronder België, staan in de top twintig, maar de overige veertien EU-landen komen er niet erg goed vanaf. Italië staat op nummer 49, Roemenië op 52 en Bulgarije en Griekenland op 70.

Eritrea sluit de lijst voor de vierde achtereenvolgende keer af. In dat land zitten dertig journalisten en vier 'medewerkers van de media' in totaal isolement gevangen, 'onder de vreselijkste omstandigheden en zonder enig uitzicht op een proces', aldus Verslaggevers Zonder Grenzen.

De sluiting van 'toonaangevende onafhankelijke uitgaven, het klimaat van terreur rond de presidentsverkiezingen en de moord op adjunct-hoofdredacteur Jean-Leonard Rugambage van Umuvugizi' zorgden ervoor dat Rwanda van nummer 157 daalde naar 169. Rugambage werd doodgeschoten voor zijn huis in Kigali, enkele uren nadat zijn krant in een internetartikel de Rwandese inlichtingendienst in verband had gebracht met de in Zuid-Afrika gepleegde aanslag op een voormalige Rwandese legerleider. In Syrië verdwijnt de persvrijheid volgens Verslaggevers Zonder Grenzen in snel tempo.

In een rapport bij de lijst roept de organisatie China op tot de vrijlating van dissident Liu Xiaobao, die dit jaar de Nobelprijs voor de vrede toegekend heeft gekregen. China staat op de lijst op nummer 171. Ook de drie andere communistische landen in Azië (Noord-Korea, Vietnam en Laos) staan bij de laatste vijftien.

Een bloedbad dat in november vorig jaar werd aangericht in de Filipijnen en waarbij onder anderen dertig journalisten werden vermoord zorgde ervoor dat dit land 34 plaatsen daalde op de lijst, naar nummer 156.

De Verenigde Staten staan op nummer 20, Rusland staat op 140.

VI in teken van Televizier Ring-Gala

Het RTL-programma Voetbal International (VI) zal vrijdagavond in het teken staan van de Televizier-Ring Gala (bekijk hier de nominaties), dat tegelijkertijd uitgezonden wordt op Nederland 1. René van der Gijp, de 49-jarige vaste analist bij de voetbaltalkshow, maakt namelijk kans op de Televizier Talent Award.

"René wordt tot en met zijn verschijning op de rode loper gevolgd door een cameraploeg van de voetbaltalkshow. Ook zal er regelmatig naar het gala worden overgeschakeld", aldus een RTL-woordvoerder woensdag.

Van der Gijp zei maandagavond dat hij speciaal zijn begrafenispak aan zal trekken voor het belangrijkste media-gala van het jaar. Omdat de oud-voetballer afwezig is in VI hebben presentator Wilfred Genee en Johan Derksen dit keer twee gasten uitgenodigd voor de vrijdaguitzending, namelijk Fons de Poel en Raoul Heertje.

Ook werd woensdag bekend dat André van Duin vrijdag de Gouden Televizier-Ring uit zal reiken. De belangrijkste prijs van het gala zal dit jaar naar De TV Kantine, Ik Hou Van Holland of Wie is de Mol gaan.

De Televizier-Ring Gala 2010 wordt vrijdag op Nederland 1 om 20.30 uur uitgezonden, en om dezelfde tijd Voetbal International op RTL 7.

Update 15:38
Van der Gijp is woensdagavond ook in De Wereld Draait Door (DWDD) te gast om 19.30 uur op Nederland 3.

Update 20:27
Carlo Boszhard bleek in DWDD een imitatie van Van der Gijp te doen. Hij maakte reclame voor zijn programma De TV Kantine, waarop tot en met vrijdag gestemd kan worden voor de Gouden Televizier-Ring.


René van der Gijp kan vrijdag de Televizier Talent Award winnen

Pastoor mag luide kerkklok niet vroeg luiden

De Tilburgse pastoor Harm Schilder mag de klok van zijn Margarita Mariakerk niet elke werkdag om 07.15 uur luiden voor het vroege gebed. De bestuursrechter in Breda heeft dat woensdagmiddag bepaald in de zaak die de pastoor tegen de gemeente Tilburg had aangespannen.

De strijd tussen de pastoor enerzijds en de omwonenden en de gemeente anderzijds duurt inmiddels vier jaar. Een eerdere procedure werd door de pastoor gewonnen.

Vorig jaar heeft de Tilburgse gemeenteraad de regels aangescherpt en gezegd dat het luiden van de klok tot 07.30 uur niet harder mag zijn dan 80 decibel. De gemeenteraad was volgens de rechtbank bevoegd om regels te maken over het geluidsniveau. De pastoor heeft de regels overtreden en het college heeft terecht opgetreden, aldus de uitspraak.

Pastoor mag luide kerkklok niet vroeg luiden
Pastoor mag luide kerkklok niet vroeg luiden (Foto: ANP)

W. Janssen: "Feyenoord blijft verhaal apart"

Willem Janssen heeft met enige verbazing gereageerd op de wijze, waarop de Limburgse zender L1 zijn woorden over Feyenoord heeft geïnterpreteerd. De middenvelder van Roda JC zei namelijk dat een vertrek naar de Rotterdammers geen stap hogerop was.

Daarmee doelde Janssen echter op het feit van de huidige situatie in de competitie. Roda JC bezet namelijk de vierde plaats, waar Feyenoord op de vijftiende stek staat. "Het was een dolletje, verkeerd begrepen door de verslaggever," aldus de speler, die hiermee een einde maakte aan de speculatie.

"Op zich zou Feyenoord geen promotie zijn, maar de club is een verhaal apart natuurlijk. Een geweldige club zelfs. Ik zou het verhaal van Beenhakker en Been graag willen aanhoren."


Er gingen ook al geruchten dat Janssen een contract met regerend landskampioen FC Twente getekend zou hebben, maar hier blijkt niets van te kloppen. "Onzin. Ik heb geen idee waar dat vandaan komt. Ik ben nog nergens getekend."

Daarnaast toonde Ajax gisteren belangstelling in de middenvelder van Roda JC. "Drie mooie clubs. Ik heb altijd gezegd dat ik een stap hoger wilde. Het ziet er naar uit dat het mogelijk is. Ik ben benieuwd naar wat deze clubs met mij van plan zijn. De vele interesse is prachtig, maar maakt het ook moeilijk."

"Vertrek Beenhakker niet aan de orde"

Feyenoord spreekt de geruchten tegen dat het af wil van Leo Beenhakker. Het contract van de technisch directeur loopt aan het eind van het seizoen af en in de media ging het gerucht dat de Rotterdamse club zijn verbintenis niet wil verlengen. Volgens Feyenoord is daar nog geen beslissing over genomen.

"Er is op dit gebied niets bijzonders aan de hand", zegt algemeen directeur Eric Gudde woensdag op de clubsite. "Het proces verloopt straks gewoon zoals we dat in 2009 bij het ondertekenen van het contract met elkaar hebben afgesproken." Bij de contractbesprekingen werd besloten dat beide partijen de samenwerking voor 1 februari 2011 zouden evalueren.

"Dat er tot dusver niet is gesproken over al dan niet verlengen is dus helemaal niet vreemd", zegt Beenhakker. "Ik ben daar nu ook helemaal niet mee bezig."


Leo Beenhakker (Foto: Novum)

Filipijn dood gevonden op vliegtuigtoilet

Een Filipijnse passagier van vliegmaatschappij Gulf Air, die onderweg was van het Midden-Oosten naar de Filipijnen, is woensdag dood op het vliegtuigtoilet aangetroffen. De politie heeft een onderzoek ingesteld om te achterhalen of het om zelfmoord gaat.

Vlak voor de landing in Manilla vonden stewardessen de 36-jarige man op het toilet met een koord om zijn nek. Reanimatie mocht niet meer baten. De man werkte drie maanden als elektricien in Abu Dhabi. Zijn vrouw en familieleden wachtten op hem in de aankomsthal in Manilla.

Het was een zelfde vlucht van Gulf Air, van Bahrein naar Manilla, als in september, toen een Filipijnse vrouw aan boord van het vliegtuig beviel van een jongetje en de baby in een afvalbak op het toilet achterliet. De baby werd later gevonden door luchthavenpersoneel. De vrouw zei door haar werkgever te zijn verkracht, waarna ze zwanger was geworden.

Paus benoemt nieuwe kardinalen

Paus Benedictus XVI heeft woensdag 24 nieuwe kardinalen benoemd. De nieuwe 'prinsen van de kerk' worden op 20 november officieel aangesteld, aldus de paus. Veel nieuwe kardinalen bezetten al hoge posten binnen het Vaticaan.

Kardinalen dienen als adviseurs van de paus, maar hun belangrijkste taak is het kiezen van een nieuwe paus wanneer de oude overlijdt. Zolang een kardinaal de leeftijd van 80 jaar nog niet heeft bereikt, mag hij zich beschikbaar stellen voor de positie van kerkvorst.

Acht nieuwe kardinalen zijn Italianen. Hiermee komt het totale aantal Italianen in het College van Kardinalen op 25, bijna de helft van de Europeanen in het college.

Gedurende een onafgebroken periode van 455 jaar was de paus altijd een Italiaan, tot 1978, toen de Pool Karol Wojtyla paus Johannes Paulus II werd. Na hem volgde in 2005 de Duitser Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI.

Makkelijk heeft deze laatste paus het niet. Zijn termijn als paus wordt toch vooral gekenmerkt door het enorme wereldwijde misbruikschandaal binnen de katholieke kerk. Er is een schier oneindige reeks aanklachten wegens seksueel en fysiek misbruik van minderjarigen tegen katholieke geestelijken op gang gekomen. Zelfs de broer van de paus, Georg Ratzinger, bekende in de jaren zestig zijn pupillen geregeld in het gezicht te hebben geslagen.

Mogelijk heeft het seksschandaal binnen de katholieke kerk de paus doen besluiten aartsbisschop Reinhard Marx aan te stellen als kardinaal in München. Marx heeft zich ingezet om een bisschop uit de kerk te zetten, omdat de man kinderen zou hebben mishandeld.

Badmintonner Pang verder op Dutch Open

Badmintonner Eric Pang heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het Dutch Open. De Nederlander klopte in Almere de Belg Maxime Moreels met 21-13, 19-21 en 21-7. In de volgende ronde zal Pang spelen tegen de Fin Kasper Lehikoinen die de Nederlander Eric Fransman met 21-18 en 21-17 de baas was.

Dennis van Daalen de Jel sneuvelde ook in de eerste ronde. De Nederlander ging met 12-21, 21-13 en 17-21 onderuit tegen de Duitser Sven-Eric Kastens.

Beste ziekenhuizen in Gouda, Amsterdam en Twente

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en Ziekenhuisgroep Twente zijn de beste ziekenhuizen van Nederland. Dat concludeert weekblad Elsevier, dat woensdag de jaarlijkse ranglijst publiceerde. De drie ziekenhuizen scoren het beste op patiëntveiligheid, nauwkeurige zorg, wachttijden en transparantie.Vorig jaar stond het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht bovenaan. Het slechtst uit de bus komen het Medisch Centrum Alkmaar, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Scheperziekenhuis in Emmen.

De lijst is onder meer samengesteld op basis van de prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de gegevens die het ministerie van VWS maandelijks verzamelt over de wachttijden in ziekenhuizen. De financiële positie van ziekenhuizen en enquêtes naar ervaringen van patiënten zijn niet meegewogen.

Het openbaar maken van informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen stuit dikwijls op verzet. Zo klonk er in het verleden uit de zorgsector veelvuldig kritiek op de meetmethode waarmee Elsevier en het AD hun jaarlijkse ranglijsten samenstellen. De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) spande onlangs nog een kort geding aan tegen CZ, die een lijst had samengesteld met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkankerbehandeling. De rechter oordeelde dat de zorgverzekeraar de lijst mocht publiceren.

Spanje breidt rookverbod uit

Spanje gaat het roken in het openbaar verder aan banden leggen. De huidige wet, die uit 2006 stamt, verbiedt het roken op werkplekken, maar maakt een uitzondering voor kleine cafés en restaurants met een speciale rookruimte.

De parlementscommissie van volksgezondheid gaat naar verwachting woensdag akkoord met een wetswijziging waardoor deze uitzonderingen op het rookverbod komen te vervallen. Ook wordt roken in speeltuinen en bij scholen en ziekenhuizen verboden. Als ook de Senaat de wetswijziging goedkeurt gelden de nieuwe regels vanaf volgend jaar.

Tibetaanse scholieren demonstreren in China

Tibetaanse scholieren hebben in het westen van China gedemonstreerd tegen onbevestigde plannen van de regering om lesgeven in het Tibetaans te verbieden. Dat hebben leraren woensdag gezegd.

De demonstratie werd dinsdag gehouden in Tongren, in de provincie Qinghai. De scholieren trokken van school naar school. Volgens een leraar liepen rond de driehonderd scholieren in de demonstratie mee. De in Londen gevestigde organisatie Free Tibet en Radio Free Asia hadden het over duizend tot zevenduizend demonstranten, leerlingen van zes scholen. De politie greep niet in en de demonstrerende scholieren zullen naar verluidt niet door hun scholen worden gestraft.

De scholen in Tongren, waar driekwart van de bevolking Tibetaans is, geven les in zowel het Mandarijn als het Tibetaans. Volgens de twee leraren die over de demonstratie berichtten hebben de scholen vooralsnog niet te horen gekregen dat er alleen nog in het Mandarijn mag worden lesgegeven, maar doen er onbevestigde berichten de ronde dat dit wel gaat gebeuren. De autoriteiten waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Toro Rosso zonder F-duct in Zuid-Korea

Scuderia Toro Rosso zal ook in Zuid-Korea geen gebruik maken van de F-duct. De Italiaanse renstal introduceerde het onderdeel op Monza, maar het bleek niet goed genoeg te werken.

De F-duct werd van de auto gehaald en verschillende malen getest, maar omdat ook de laatste rechtelijntests niet het gewenste resultaat gaven moeten Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari het ook in Zuid-Korea stellen zonder het onderdeel.

Karzai blijft bij verbod op particuliere beveiliging

De Afghaanse president Hamid Karzai blijft erbij dat particuliere beveiligingsfirma's hun activiteiten in zijn land moeten beëindigen. Karzai heeft de firma's, buitenlandse zowel als Afghaanse, per decreet tot het eind van het jaar de tijd gegeven om hun werkzaamheden te staken, maar vanuit de internationale gemeenschap is hem gevraagd het decreet in te trekken.

Karzai vindt dat het geld dat wordt uitgegeven aan particuliere beveiligers naar de Afghaanse politie moet gaan. De Verenigde Staten en andere bij Afghanistan betrokken partijen zijn bang dat de politie niet voldoende is toegerust om het werk van de beveiligingsfirma's over te nemen. De firma's werken voor internationale organisaties en zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van bijvoorbeeld ambassades, ontwikkelingsprojecten, NAVO-bevoorradingskonvooien en huizen.

Karzai zei woensdag dat hij de klachten over het decreet zat is en dat zijn besluit om de beveiligingsfirma's te ontmantelen definitief is. Hij zei te hopen dat de internationale gemeenschap hem zal helpen de politie te versterken, in plaats van particuliere beveiligingsfirma's in te huren. Particuliere beveiligers mogen van Karzai alleen nog worden ingezet op terreinen van internationale organisaties en voor de beveiliging van diplomaten en installaties van buitenlandse troepen.

De president ontkent dat de politie het beveiligingswerk niet aankan. De Afghaanse politie staat echter bekend als corrupt, is slecht opgeleid en wordt slecht betaald. Veel agenten gebruiken drugs en het komt vaak voor dat agenten hun post verlaten.


Karzai houdt vast aan verbod op particuliere beveiliging (Foto: Novum)

Zieke Valdés niet in doel bij Barcelona

Victor Valdés is niet in staat om vanavond het doel van FC Barcelona te verdedigen. De Spaanse doelman is ziek. Volgens Marca is Valdés afgelopen nacht ziek geworden en is hij niet fit genoeg om te spelen. Barça staat vanavond in eigen stadion tegenover FC Kopenhagen. Jose Manuel Pinto neemt waarschijnlijk de plaats van Valdés in.

De 28-jarige Valdés, die al zijn hele carrière bij Barcelona speelt, miste dit seizoen in zowel Spaans als Europees opzicht nog geen enkele wedstrijd van de Catalanen. In de Spaanse competitie kreeg de international in zeven duels zes tegengoals. Alleen Iker Casillas (Real Madrid) werd minder vaak gepasseerd.

Barcelona verzamelde in de eerste twee Champions League-duels vier punten. Het team van Pep Guardiola leverde namelijk twee punten in bij Rubin Kazan. Tegenstander Kopenhagen wist de eerste twee wedstrijden allebei om te zetten in een overwinning. Panathinaikos is in groep D nog zonder punten.

'Koloniseer Mars met zelfmoordmissie'

Een ruimtereis naar Mars duurt lang. Zo lang, dat de professoren Davies en Schulze-Makuch stellen dat een reis naar Mars een enkele reis zou moeten zijn. Vier astronauten zouden volgens hen in twee ruimteschepen op weg moeten gaan naar Mars, zonder ooit nog terug te keren. Een terugreis plannen kost te veel dood gewicht en vereist een meer dan toelaatbare hoeveelheid brandstof, en dat vinden de twee geleerden zonde. Daarnaast stellen ze dat onze beschaving ingekakt is en geen risico's meer durft te nemen. Terug naar de tijd van de grote ontdekkingsreizen!

Het plan van de twee begint met het sturen van onbemande vluchten die de omgeving controleren op microben en de noodzakelijke apparatuur voor de kolonisten op Mars achterlaten. Mocht één van de twee ruimteschepen Mars niet halen, geldt de ander als back-up. De kolonisten zouden zich moeten vestigen in de buurt van de grote ijsvoorraden op de plek waar zich ooit de noordelijke oceaan bevond. De astronauten zouden moeten wonen in een grot, waarin een kerncentrale de boel warmhoudt en een adembare atmosfeer zou moeten worden gecreëerd. De grot zou hen verder beschermen tegen straling en meteorieten. Voedsel zouden de kolonisten moeten verbouwen in kassen met kunstlicht.

Het belangrijkste doel van zo'n missie is onderzoek en het scheppen van een tweede thuis voor de mensheid. Voor voldoende genetische diversiteit moeten er minimaal vijfhonderd mensen die geen familie van elkaar zijn in de kolonie aanwezig zijn. Dat punt ligt uiteraard vele jaren na de eerste landing. De levensverwachting van de kolonisten zou rond de twintig jaar liggen, volgens de onderzoekers. Mogelijke kolonisten zouden dan ook van middelbare leeftijd moeten zijn.

Maar wie offert zichzelf op voor de toekomst van de mensheid? Volgens de twee onderzoekers is dat geen probleem: vrijwilligers zat, stellen zij. Politieke wil vormt een moeilijker te nemen hindernis. Echter, de gedachte aan mensen op een andere planeet zou volgens de wetenschappers leiden tot een gevoel van verbroedering en permanente inzet voor ruimtekolonisatie. Een cultuuromslag waardoor men bereid is weer risico's te nemen om ontdekkingen te doen is volgens hen noodzakelijk. Al is het maar om de mensheid te redden als die grote asteroïde zich in de aarde boort.

 Komen we ooit op de rode planeet?

Jongens maken leeftijdsgenoot 5000 euro afhandig

De politie heeft drie jongens opgepakt die een 14-jarige jongen in Amsterdam-Zuidoost maandenlang zouden hebben afgeperst. In totaal hebben ze hem vijfduizend euro afhandig gemaakt. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

Tussen juni en begin oktober moest het slachtoffer stelselmatig geld aan het drietal afstaan. Als hij dat niet deed, zouden de jongens hem in elkaar slaan. De verdachten en het slachtoffer kenden elkaar van school. Begin oktober deed de 14-jarige aangifte.

De drie verdachten, die 14 en 15 jaar oud zijn, zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee zitten nog vast. Een jongen is wegens persoonlijke omstandigheden vrijgelaten.

Hardrijdende Fransman heeft drugs in gestolen auto

Een Fransman die dinsdagavond in de buurt van Zevenbergen werd aangehouden omdat hij te hard reed, bleek elf kilo wiet bij zich te hebben. Bovendien reed hij in een gestolen auto. Vermoedelijk wilde de man de drugs exporteren. Dat meldt de politie.

De politie hield de 24-jarige man om 22.20 uur aan, omdat hij twintig kilometer te hard reed op de A16. Omdat zijn auto naar hennep stonk, doorzochten de agenten het voertuig. Ze troffen een stalen plaat aan, die op de bodem van de kofferbak was gelast en in de kleur van de auto was gespoten. De auto werd naar een politiebureau vervoerd, waar de brandweer de plaat verwijderde en 44 zakken wiet van 250 gram per stuk aantrof.

De auto stond als gestolen geregistreerd in Italië. De man is vastgezet op verdenking van overtreding van de Opiumwet en heling of diefstal van de personenauto. De drugs zijn in beslag genomen.

Profwielrenners krijgen CAO

De eerste collectieve arbeidsovereenkomst voor profwielrenners is een feit. Na jarenlange onderhandelingen is coureursvakbond VVBW er in geslaagd om met Rabobank, Vacansoleil en Skil-Shimano een contract af te sluiten.

Door de CAO is er een minimumloon voor de profrenners vastgelegd en moeten ze bij arbeidsongeschiktheid tot het einde van het dienstverband uitbetaald worden. "De cao betekent een mijlpaal in de Nederlandse wielersport," zei een tevreden VVBW-secretaris John van den Akker die benadrukte dat de CAO met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar gaat gelden.

Söderling verdedigt titel in Rotterdam

Robin Söderling zal in februari zijn titel bij het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam gaan verdedigen. Naast de Zweed wist toernooidirecteur Richard Krajicek voor de 38e editie ook de Tsjech Thomas Berdych, de Rus Mikhail Youzhny en de Fransman Jo-Wilfried Tsonga te strikken.

Youzhny won de titel al eerder in Rotterdam, want in 2007 was de Rus de sterkste in de finale tegen Ivan Ljubicic.

Microsoft vs Sony; heeft 3D de toekomst, of niet?

Phil Spencer van Microsoft Game Studio's denkt dat Sony op het verkeerde paard wedt met het maken van 3D-games. Maar goed, hij ziet ook in dat Sony natuurlijk ook nog televisies te verkopen heeft, in tegenstelling tot Microsoft.
 

"Wij proberen dingen te realiseren waar miljoenen mensen plezier aan kunnen beleven. En hoe je het ook wendt of keert, op dit moment hebben de meeste mensen nog geen televisie die 3D volledig ondersteunt," aldus Spencer. En dat is niet het enige wat hij noemt. "Ik weet niet of het wel normaal is, als een groep mensen in de woonkamer zit met brillen van $ 150, om maar de 3D te kunnen zien. En als die mensen samen een spel spelen terwijl niet iedereen hetzelfde ziet... Het is gewoon raar in mijn ogen."

Er zijn spellen, zoals Batman: Arkham Asylum voor de Xbox 360, die gebruik maken van stereoscopische 3D. Spencer vindt dat echter "meer een wetenschappelijk experiment dan iets waar miljoenen mensen door geraakt zullen worden."

Ondanks dat zal Microsoft de ontwikkeling van deze technologie niet negeren, omdat "het iets is dat een grote rol zal spelen in de entertainment-wereld". Tegelijkertijd noemt Sony 3D "de toekomst van het gamen"; Gran Turismo 5, MotorStorm: Apocalypse en LittleBigPlanet 2, allen voor de PlayStation 3, zullen dan ook in 3D verschijnen. Nintendo gebruikt de 3D technologie voor de 3DS. "Dat vind ik wel leuk," aldus Spencer, "want daar hoef je geen bril voor op."

3d Bril op (geschaalde kopie)

 

 

HD Dreamcast-ports komen eraan voor XBL en PSN

Dreamcast klassiekers Sega Bass Fishing en Space Channel 5 part 2 zullen in het eerste kwartaal van 2011 uitkomen op Xbox Live en Playstation Network. SEGA belooft digitale remastering van beide games. Hopelijk betekent het dat we dit keer wel breedbeeld-support krijgen.

Sonic Adventure kwam uit op de services zonder breedbeeld of significante verbeteringen. Binnenkort komt Crazy Taxi ook uit. Space Channel 5 part 2 is een dansspel in een ruimtestation en Sega Bass Fishing is uiteraard een vissimulatie. Als in simulatie van de hengelsport. We kunnen alleen maar hopen dat Seaman ook uitkomt, voor de echte viservaring.

Wat voor Dreamcast klassiekers willen gamers graag zien op de online diensten? Wij zien graag Shenmue 1 en 2, Skies of Arcadia en Jet Set Radio terug.

Adrien Brody kan dvd niet tegenhouden

Adrien Brody is er niet in geslaagd de dvd-release van de thriller Giallo tegen te houden. De 37-jarige acteur, die een rol speelt in de film, stapte tevergeefs naar de rechter om te voorkomen dat de thriller op dvd verscheen. Het schijfje ligt sinds dinsdag in de Verenigde Staten in de winkels.

Brody beweert dat de film uit 2008 zonder zijn toestemming op dvd is uitgebracht. De acteur, die eerder speelde in onder meer The Village en King Kong, zegt bovendien dat hij nog niet volledig betaald is voor zijn acteerkunsten. Brody klaagde de producenten vorige week aan voor ruim twee miljoen euro.

De acteur claimt dat hij nog 640.000 dollar tegoed heeft voor zijn rol in Giallo en dat hij meer dan twee miljoen dollar aan inkomsten misloopt door het uitbrengen van de dvd. De filmmakers zouden hem hebben voorgelogen over de financiering van het project.

"Wij betwisten de aantijgingen", reageert de advocaat van de tegenpartij. Volgens de raadsman proberen de filmmakers al enkele maanden een akkoord te bereiken met de acteur. Een andere vertegenwoordiger van de filmmaatschappij zei dat Brody, die in 2003 een Oscar kreeg voor zijn rol in The Pianist, bijna één miljoen dollar heeft gekregen voor Giallo.


(Foto: Novum)

Femke Halsema wordt gasthoogleraar in Tilburg

Femke Halsema wordt een halfjaar gasthoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. De fractievoorzitter van GroenLinks geeft vanaf februari de masterclass 'Politiek in de 21ste eeuw' aan studenten van de faculteit Geesteswetenschappen, zo maakte de politica woensdag bekend.

Zij gaat de zogeheten Leonardo-wisselleerstoel bekleden. Die wordt jaarlijks bezet door een 'spraakmakende' gastdocent, 'de eigentijdse homo universale' die op meerdere terreinen werkzaam is, meldt GroenLinks. Eerdere Leonardohoogleraren waren Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Wim T. Schippers, Jan Terlouw en Joris Luyendijk.

Halsema gaat met een groep van vijftien masterstudenten werken aan een boek over de politiek in het eerste decennium van deze eeuw. "Aan de hand van een aantal thema's wil Halsema de grote politieke en maatschappelijke veranderingen in de afgelopen tien jaar beschrijven." De politica sluit haar leerstoel in mei af met een lezing.

Jones FIA-steward in Zuid-Korea

Alan Jones zal de FIA-stewards bij gaan staan in de eerste Grand Prix van Zuid-Korea. De Australiër is geen onbekende voor de Formule 1, want hij werd in 1980 voor Williams wereldkampioen.

Na zijn titel werd Jones in 1981 nog derde om daarna uit de F1 te verdwijnen. In 1983 keerde hij voor één race terug bij Arrows, maar dat werd net als zijn periode in 1985 en 1986 bij Haas Racing geen succes. Daarna ging Jones zich op andere raceklasses richten en nam hij onder meer deel aan de Bathurst 1000. In die race werd hij in 1995 tweede.

Mogelijk zonnestorm aanstaande

Diverse ruimtevaartorganisaties, waaronder NASA, melden de afgelopen dagen een verhoogde activiteit op het oppervlak van de zon. De waarneming van linten, ringen en bellen duidt mogelijk op een aanstaande zonnestorm.

Bij een zonnestorm ontsnappen geladen deeltjes, voornamelijk elektronen en protonen, van het oppervlak van de zon. Deeltjes die de aarde bereiken, veroorzaken bij de polen fenomenen als noorderlicht of zuiderlicht. Extreme gevallen van zonnestorm kunnen ook buiten de poolgebieden hun sporen nalaten en kunnen leiden tot storingen in elektriciteits- en communicatienetwerken.

Het Cabreja Mountain Observatory op Gran Canaria maakte als eerste melding van de verhoogde zonne-activiteit. Daarna melden ook ander observatoria de waarneming van van een soort lint op het zuidelijk halfrond van de zon. Ook de noordelijke helft van de zon bleek een verhoogde activiteit te tonen. Ook daar werd een lint waargenomen. Beide linten hebben een lengte van zo'n vierhonderdduizend kilometer.

Op beelden van het NASA Solar Observatory lijken de linten zich aaneen te sluiten tot een ring. Ook worden waarnemingen van bellen superheet plasma op het oppervlak van de zon gemeld door astronomen.

Meer over de activiteit van de zon is in dit topic op ons forum te vinden. De mogelijke gevolgen van een zonnestorm worden hier en hier besproken.

Aanhoudingen na vondst illegaal vuurwerk

De jacht op illegaal vuurwerk is weer begonnen. In Flevoland is 154 kilo illegaal zwaar vuurwerk in beslag genomen. Drie mannen zijn opgepakt. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een anonieme tip op 11 oktober. Dat leidde tot de aanhouding van twee Zeewoldenaren van 20 en 21 jaar. In hun woningen werd illegaal vuurwerk gevonden. Zij worden verdacht van bezit van en handel in illegaal vuurwerk.

Ook een 23-inwoner uit Almere werd opgepakt. Hij wordt verdacht van het importeren en leveren van vuurwerk vanuit België aan een van de Zeewoldenaren. In zijn kledingkast werd het vuurwerk aangetroffen, waaronder shells (vuurwerkbommen), vlinders en nitraten (allebei een hard soort rotje).

De mannen zijn inmiddels vrijgelaten. Een woordvoerder van de politie verwacht dat ze zich voor de rechter moeten verantwoorden.


Met een 'bang' uit de kledingkast. (Foto: Novum)

'Paul S. eerder uit cel voor tbs-behandeling'

Paul S., de ex-marinier die in 2003 vier leden van zijn ex-schoonfamilie doodschoot, mag eerder uit de cel om te beginnen aan zijn tbs-behandeling. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugddetentie (RSJ) woensdag geoordeeld.

De RSJ verwees een besluit van oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) om S. -die werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar cel en tbs- langer in de cel te houden, naar de prullenbak.

De kwestie draait om de zogeheten Fokkensregeling, waarbij veroordeelden die zowel een gevangenisstraf als tbs hebben gekregen, naar de tbs-kliniek kunnen wanneer zij een derde van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.

Deze regeling leidde tot ophef toen vorig jaar bleek dat S. er gebruik van wilde maken. Daarop besloot Albayrak de regeling af te schaffen. Vooruitlopend op dit besluit, dat op 4 augustus van kracht werd, werd besloten geen uitvoering meer te geven aan de regeling.

S. tekende hiertegen bezwaar aan en is nu door de RSJ in het gelijk gesteld, zo bevestigt een woordvoerder van de raad woensdag. Volgens de RSJ ontbreekt de 'wettelijke basis' om de Fokkensregeling met terugwerkende kracht op te heffen. S. heeft daarom recht op overplaatsing naar een tbs-kliniek, aldus de raad.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet nu een nieuw besluit nemen over wat met S. zal gebeuren. Mocht de bewindsman het besluit van de raad volgen, dan kan S. voor het eerst in 2017 op verlof, nadat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten.

S. schoot op 24 oktober 2003 in een woning in Kerkrade zijn ex-vriendin Daniëla, haar moeder José en haar broer Patrick dood. Daarna reed hij naar sportschool Spike's Training Center in Kerkrade, waar hij zijn ex-schoonvader Lei doodschoot. Hij werd ter plaatse aangehouden, zwaarbewapend en gehuld in gevechtstenue, inclusief kogelvrij vest en bivakmuts.

Honkballers wederom niet in actie

De Nederlandse honkballers zien hun voorbereiding op de Intercontinental Cup in Taiwan letterlijk in het water vallen. De aanhoudende zware regenval heeft er voor gezorgd dat gisteren het oefenduel met Cuba al niet door kon gaan en vandaag moest ook de oefenpartij tegen Taiwan afgelast worden.

De tyfoon Megi zorgt er voor dat slecht weer is in Azië. Het stromfront zorgt er waarschijnlijk ook voor dat de ploeg van bondscoach Jim Stoeckel het eerste duel tegen Italië zaterdag niet af kan gaan werken. Pas na het weekend wordt beter weer verwacht in Taiwan.

Section 8: Prejudice PC bèta deze herfst

Ontwikkelaar TimeGate heeft aangekondigd dat de multiplayer bèta van de PC-versie van Section 8: Prejudice ergens deze herfst uitkomt.

De bèta geeft spelers alvast een kijk op de nieuwe onderdelen die geïntroduceerd zijn sinds het eerste deel en hoe de verbeterde Games for Windows Live-integratie werkt. Die bevat namelijk "streamlined matchmaking and improved server browsing", aldus de ontwikkelaar.

Willy Wonka-kauwgum is mogelijk

Een Britse onderzoeker heeft aangegeven dat hij op het punt staat kauwgum te maken die bestaat uit drie verschillende smaken. Inderdaad, precies naar het voorbeeld van Willy Wonka's driesmakenkauwgum uit de film Sjakie en de Chocoladefabriek.

Volgens voedselwetenschapper Dave Hart is het met nanotechnologie mogelijk om drie verschillende smaken in een kauwgum te stoppen - en zonder negatieve bijwerkingen als opblazen tot een levensgrote ballon. "Eerst dacht ik dat het onmogelijk was, maar bij nader inzien leek me dat er toch een manier moest zijn. Zo is het tot stand gekomen."

Hart ontwikkelde al een meersmakenlolly, waarbij elke laag in de lolly een andere smaak had. Met een uitvinding van wetenschappers van de Universiteit van Harvard ziet hij ook mogelijkheden voor een kauwgum. Zij ontwikkelden nanostructuren, colloidosomen, die in staat zijn om smaken in te kapselen.

De nanostructuren, slechts een paar miljoenste millimeter groot, vormen capsules om de verschillende ingrediënten heen. Zo kunnen de verschillende smaken niet met elkaar mengen. "De capsule voor tomatensoep zou moeten breken wanneer die in contact komt met speeksel. Daarna komt dan rosbief, gevolgd door een sterkere structuur van bessentaart naarmate je harder kauwt."

Van Damme op set getroffen door hartaanval

Jean-Claude van Damme heeft een kleine hartaanval gehad op de set van de film Weapon. De 'Muscles from Brussels' is teruggevlogen naar België om te herstellen, schrijft filmwebsite Twitchfilm.

Van Damme, die maandag zijn vijftigste verjaardag vierde, werd vlak voor start van zijn opnamen in New Orleans getroffen door de hartaanval. De Belgische acteur heeft volgens ingewijden korte tijd in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad gelegen, maar is nu in België om te herstellen. Verwacht wordt dat Van Damme volledig zal herstellen.

De film Weapon, waarin Van Damme en Steven Seagal genadeloze huurmoordenaars spelen, loopt volgens Twitchfilm vertraging op vanwege de hartaanval. De producenten hebben het nieuws nog niet bevestigd, ze laten alleen los dat de film vertraging oploopt wegens 'complicaties'.


(Foto: Novum)

'Marvel Pinball' gelekt via Australisch rating board

De ontwikkelaar achter de spellen Pinball FX op XBLA en Zen Pinball op PSN is gespot op het Australische classificatieboord als ontwikkelaar van Marvel Pinball, een multiplatform game.

De ESRB zit er nog niet boven op, dus een officiële omschrijving van het spel ontbreekt nog. Met enige mate van zekerheid durven wij te stellen dat het om een pinball-spel gaat, met een Marvel-thema.

Gezien de eerste aanvullingen op Zen Studio's pinball-spellen, kan het hier om een downloadbaar pakket gaan. Binnenkort weten we meer.

 

Zlatan traint bij Telstar

Niet wereldspits Zlatan Ibrahimovic, maar landgenoot Zlatan Krizanovic is gesignaleerd op het trainingsveld van Telstar. De spits van Jong AZ is sinds afgelopen week te bewonderen in IJmuiden.

De Zweed onderging na een zware blessure aan zijn knie een operatie aan het begin van dit seizoen. Hij revalideert bij De Witte Leeuwen om alvast de groep van Telstar te leren kennen. De spits wil na de winterstop zijn eerste wedstrijd voor de club gaan spelen.

Consumentenvertrouwen stijgt

Het consumentenvertrouwen in Nederland is in oktober gestegen naar het hoogste niveau sinds januari van dit jaar, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De index voor het consumentenvertrouwen steeg in oktober naar -10, van -14 in september.

Consumenten waren vooral veel minder pessimistisch over hun eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden, stelt het CBS. Deze indicator verbeterde met 5 punten en kwam uit op -4.

Ook vonden de consumenten de tijd minder ongunstig voor het doen van grote aankopen dan een maand eerder. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden bleef onveranderd.

Verder meldt het statistiekbureau dat consumenten veel minder somber waren over het economisch klimaat. Vooral het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden verbeterde fors. Het oordeel over de komende twaalf maanden verbeterde ook, maar in mindere mate.

Rijkaard vertrekt bij Galatasaray

Frank Rijkaard vertrekt per direct bij zijn werkgever Galatasaray. De reden hiervan zijn de ondermaatse resultaten van de Turkse club. Momenteel staat Galatasaray negende in de Turkse competitie.

Het vertrek hing al langer in de lucht aangezien de directie dit jaar de landstitel eiste. Vorig jaar stelde Rijkaard ook al teleur met een derde plek. De opvolger zal naar alle waarschijnlijkheid George Hagi worden.

Mateschitz: "Vettel en Webber hebben elkaar nodig"

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz bevindt zich met zijn Formule 1-team in een luxepositie. Mark Webber gaat aan de leiding in de titelstrijd en heeft een voorsprong van veertien punten op teamgenoot Sebastian Vettel en Ferrari-rijder Fernando Alonso. De Oostenrijker vindt dat de teamgenoten elkaar nodig hebben om goed te presteren.

"Sebastian is qua pure snelheid op dit moment misschien in het voordeel, maar Mark heeft van de twee de betere uitgangspositie in het WK. Het is van belang dat beiden weten dat ze elkaar nodig hebben," zei Mateschitz tegen persbureau DPA. Hij wil een aanrijding zoals in Turkije dan ook graag voorkomen. "Ik ga er van uit dat dit niet meer gebeurt. Beiden moeten weten dat ze voor een team rijden, dat in zijn geheel strijdt voor het constructeurs-WK."

Mateschitz weet nog niet wie er dit jaar kampioen zal gaan worden in de Formule 1. "Mark staat veertien punten voor. Maar of het genoeg is? Ik weet het niet. Mark en Sebastian verdienen het allebei."

FIFA komt met persconferentie inzake omkoping

Wereldvoetbalbond FIFA komt woensdag met een persconferentie waarin de bond opheldering geeft over mogelijke omkoping bij de WK-bids. Twee FIFA-officials worden ervan verdacht hun stem te hebben aangeboden in ruil voor miljoenen euro's. Ze werden ontmaskerd door undercoverjournalisten van The Sunday Times. In ruil voor geld zouden zij bereid zijn geweest om hun stem te verkopen, waarmee ze mogen beslissen wie de WK's van 2018 en 2022 mag organiseren.

Het ethische comité komt woensdag bijeen om over de kwestie te vergaderen. Aansluitend volgt om 19:00 uur een persconferentie vanuit het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. De bijeenkomst is live te volgen op de website van de bond. Mogelijk wordt in die persconferentie duidelijk of de officials worden geschorst.

Nederland is samen met België kandidaat voor het WK van 2018, net als Spanje/Portugal, Engeland en Rusland. De FIFA gaat op 2 december stemmen, maar vanwege de mogelijke omkoping wordt dat wellicht uitgesteld. Tijdens de persbijeenkomst wordt daarover waarschijnlijk meer duidelijk.

'Shooters haten sequels,' aldus Cliff Bleszinsky

Cliff ‘Cliffy B' Bleszinsky, design director bij Epic Games, is er achter gekomen dat veel fans van zogenaamde shooter-spelletjes een hekel hebben aan sequels van games. Hij ziet echter ook dat velen wel weer houden van derde delen. Op het moment is Bleszinsky bezig met Gears Of War 3, dat wordt uigegeven door Epic design, en hij gaat er van uit dat deze opvolger geliefder zal worden dan zijn voorganger.

"Om de een of andere reden haten shooters sequels van spellen," aldus Bleszinsky. "Kijk bijvoorbeeld eens naar Halo, Counterstrike, Quake en Gears. De eerste delen waren geliefd, maar de sequels werden niet gewaardeerd. En dan komt er een deel drie, en iedereen roept dan dat het zo op de eerste versie lijkt en is er weer helemaal weg van."

De reden denkt Bleszinsky ook te hebben achterhaald: "Het zou natuurlijk kunnen dat het origineel beter was, maar vaak is het zo dat de gamers hun herinneringen aan het spel verheerlijken. Je moet als gameontwikkelaar dus eigenlijk de goede herinneringen aan je vorige spel overtreffen om goede kritieken te krijgen, en dat is lastig."

Cliff Bleszinsky is design director bij Epic Games, en vooral bekend door de Unreal-serie en recenter de Gears of War-serie voor de Xbox 360. De uitgave van het volgende deel daarvan, Gears of War 3 staat gepland voor de herfst van 2011.

Civilization V komt snel naar de Mac

Aspyr Media heeft al veel games naar de Mac gebracht en Civilization V gaat er ook één van worden. Ze hebben bekendgemaakt dat het spel deze feestdagen moet komen alhoewel er geen specifieke datum is vastgesteld. Er is ook nog niet bekend of hierbij ook de DLC voor Civilization V zal zitten die volgende week uitkomt.

Aspyr Media is enthousiast dat ze Civilization V zo dichtbij de PC-release ook naar de Mac kunnen brengen, zeker omdat het één van de best lopende spellen-serie is op de Mac. Zodra er nieuws is over een precieze datum laten we dit natuurlijk spoedig weten.

Civ V

Medal of Honor brengt veel geld in het laadje

Medal of Honor mag dan wellicht niet zulke hoge reviewcijfers scoren als was gehoopt en het aandeel van Electronic Arts heeft er zelfs onder geleden, de game heeft in de eerste weken wel een hoop geld opgeleverd. John Riccitiello heeft laten weten dat de game in de eerste week meer dan 100 miljoen dollar heeft opgebracht.

Deze 100 miljoen is mede mogelijk gemaakt door 1,5 miljoen gamers die de game in de eerste vijf dagen hebben gekocht. Dit mag dan een hoop zijn, het kan niet op tegen andere shooters. Zo heeft Halo: Reach op zijn eerste dag het dubbele opgebracht en heeft Modern Warfare 2 sinds de release al het magische getal van één miljard gehaald.

Medal of Honor

'Rusland binnen jaar bij WTO'

Rusland zal zich binnen twaalf maanden aansluiten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat heeft de belangrijkste economische adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Lawrence Summers, woensdag in Georgië gezegd.

De tegenstand van Amerikaanse bondgenoot Georgië tegen een Russisch lidmaatschap weerhoudt de Verenigde Staten er niet van Russische toetreding te steunen, aldus Summers.

Na zeventien jaar onderhandelen is Rusland nog altijd met afstand de grootste economie die niet lid is van de WTO.

Kwart van Thailand staat onder water

De ergste overstromingen in Thailand in tientallen jaren tijd hebben ongeveer een vierde van het land onder water gezet. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Chavarat Charnvirakul woensdag laten weten. Het dodental als gevolg van het snel stijgende water is opgelopen naar twaalf.

Reddingsteams helpen gestrande mensen met boten. Woningen en enorme landbouwvelden zijn overspoeld.

Vier mensen kwamen om in de oostelijke provincie Buriram. Ook de zwaar getroffen provincie Nakhon Ratchasima telde vier doden. Daarnaast vielen in de centrale provincies Rayong, Trat en Lopburi enkele slachtoffers. Bewoners die aan de Chao Phraya rivier in de hoofdstad Bangkok wonen, bereiden zich voor op vertrek.

De minister beloofde de hulp aan getroffen provincies te verdubbelen.

Kwart van Thailand staat onder water
Kwart van Thailand staat onder water (Foto: ANP)

Huwelijk is populair onder twintigers

Het huwelijk is bij de meeste twintigers het ideaal. Negentig procent van de alleenstaande twintigers wil samenwonen. De meesten willen ook trouwen. Van de twintigers die alleen wonen zegt 75 procent van de mannen en 85 procent van de vrouwen te wil trouwen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ondanks de populariteit van het huwelijk is het aantal scheidingen de afgelopen jaren toegenomen. Bij de echtparen die eind jaren zestig of begin jaren zeventig trouwden, was binnen twintig jaar een op de zes uit elkaar. Van de bruidsparen die begin jaren negentig trouwden, zal de komende jaren een kwart gescheiden zijn, voorspelt het CBS.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode maart tot en met augustus 2008. Er zijn uiteindelijk bijna vierduizend mannen en vierduizend vrouwen van 18 tot 62 jaar ondervraagd.

Oranje blijft tweede op wereldranglijst

Het Nederlands elftal blijft tweede staan op de wereldranglijst die voetbalbond FIFA maandelijks publiceerd. Wereldkampioen Spanje staat eerste met 1.881 punten, gevolgd door Nederland dat er 1.683 verzameld heeft. Beide landen begonnen goed aan de EK-kwalificatie voor het eindtoernooi in Polen en Oekraïne in 2012.

Brazilië klom ten koste van Duitsland naar plaats drie. Kroatië klom van de elfde naar de negende plaats en het Rusland van Dick Advocaat won maar liefst vijftien plaatsen en staat nu tiende. De tegenstanders van Oranje staan nu 36e (Zweden), 44e (Hongarije), 78e (Moldavië), 86e (Finland) en 203e (San Marino)

Mark Rutte doet het goed bij jongeren

Mark Rutte is populair bij de jeugd. Dat blijkt uit een onderzoek dat TopX, het jongerenpanel van actualiteitenrubriek EénVandaag, onder zestienhonderd jongeren uitvoerde. Deelnemers omschrijven de premier als slim, charismatisch en innemend.

Van de ondervraagden heeft 62 procent vertrouwen in Rutte als leider van het land. Dat Rutte vrijgezel is, zien de meeste jongeren niet als probleem. Hij kan prima functioneren zonder vrouw aan zijn zijde, vindt 89 procent. Over Ruttes kabinet zijn jongeren minder enthousiast. Bijna de helft van de jongeren noemt het een slechte zaak dat de VVD en het CDA met de PVV gaan samenwerken.

Vier op de tien jongeren vindt het beste plan van het nieuwe kabinet dat het meer geld wil vrijmaken voor de ouderenzorg. Ook de stengere inburgeringseisen en het boerkaverbod worden als goede maatregelen gezien.

Jongeren zijn het negatiefst over het inkorten van de studiefinanciering van vier naar drie jaar (64 procent). Ook de aanschaf van een nieuw JSF-toestel (43 procent) en de bezuinigingen op cultuur (37 procent) krijgen weinig bijval.

De deelnemers volgen de politiek in de eerste plaats via 'oude' media als televisie (85 procent), kranten (67 procent) en de radio (42 procent). Van de sociale netwerksites wordt Twitter het meest gebruikt (16 procent) voor het volgen van politiek nieuws.

Rafter nieuwe bondscoach Australië

Patrick Rafter is de nieuwe bondscoach van het Australische Davis Cup-team. De 37-jarige oud-tennisprof werd woensdag gepresenteerd als opvolger van John Fitzgerald. De voormalig nummer één van de wereld moet de Aussies weer terug naar de wereldgroep brengen. Rafter is pas de vijfde bondscoach in de laatste zestig jaar.

"Ik kijk echt uit naar de samenwerking met het team om het Australische tennis weer in de lift te zetten", zegt Rafter. "We hebben veel jonge spelers die grote mogelijkheden hebben. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen."

In maart wacht de eerste klus voor Rafter. Australië neemt het in de Aziatisch-Oceanische zone op tegen Taiwan. Vorige maand verloren de Australiërs van België een barrageduel voor een plaats in de wereldgroep.

Rafter zette in 2001 een punt achter zijn tenniscarrière. Hij won tweemaal de US Open en voerde in juli 1999 één week de wereldranglijst aan. Hij bereikte tweemaal de finale van Wimbledon.

Elf tips over 'Vondelparksteker'

De politie heeft elf tips binnengekregen over de steekpartij in het Vondelpark in Amsterdam donderdagnacht. Dinsdag werd een compositietekening vrijgegeven van de verdachte. Ook besteedden verschillende opsporingsprogramma's op televisie aandacht aan de zaak.

Volgens een woordvoerder van de politie zit er bruikbare informatie tussen de tips. Over de inhoud van de informatie wil hij in het belang van het onderzoek niets zeggen.

Bij de steekpartij werd een 23-jarige man slachtoffer van iemand die hem vanuit het niets belaagde. Het slachtoffer zat rond 01.45 uur met zijn vriendin op een bankje in het park toen een onbekende plotseling op hem instak. Hij raakte zwaargewond.

De dader is volgens de politie een blanke, slanke man van zo'n 30 jaar oud en ongeveer 1,90 meter lang. Hij had een onverzorgd uiterlijk en droeg een groen trainingspak en een petje.

Herman Krott (79) overleden

Wielerunie KNWU heeft bekendgemaakt dat Herman Krott op 79-jarige leeftijd is overleden. Krott was de grondlegger van de Amstel Gold Race en had in het verleden de Amstel-wielerploegen onder zijn hoede.

Krott was met zijn sportbureau Inter Sport de drijvende kracht achter het Amsterdamse wielrennen en organiseerde vele criteriums. In de jaren zestig wilde hij een koers van Amsterdam naar de Limburgse heuvels en in 1966 werd de Amstel Gold Race geboren. Ook gold Krott in die tijd als ontdekker van de wielrenners Peter Post en Gerrie Kneteman.

Krott bleef jarenlang koersdirecteur van de Gold Race die langzaam veranderde in een koers die louter in Limburg werd verreden. Zijn opvolger Leo van Vliet zorgde ervoor dat de aankomst niet meer in Maastricht is maar bovenop de top van de Cauberg. Voor de meest strijdlustige renner in de koers is de Herman Krott Trofee weggelegd.

"Herman Krott was in de jaren zestig de eerste die echt aandacht had voor jonge renners en hun opleiding. Hij heeft met zijn ideeën aan de basis gestaan van de hedendaagse talentherkenning en de opleiding ervan binnen de KNWU. Daardoor was hij van grote betekenis voor de Nederlandse wielersport," zei KNWU-voorzitter Marcel Wintels.

Straf voor Tsjechische aanval op Roma-gezin

Een Tsjechisch hof heeft vier rechtse extremisten veroordeeld voor brandstichting in het huis van een Roma-familie in april vorig jaar. Een 2-jarig meisje liep hierbij ernstige brandwonden op. De vier kregen allen langdurige gevangenisstraffen.

David Vaculik, Jaromir Lukes, Ivo Müller en Vaclav Cojocaru werden aangeklaagd voor racistisch gemotiveerde poging tot moord. Het hof in de noordoostelijke stad Ostrav veroordeelde drie van de vier tot 22 jaar gevangenisstraf. Cojocaru moet twintig jaar de gevangenis in.

Het 2-jarige meisje liep op tachtig procent van haar lichaam ernstige brandwonden op en verkeerde maandenlang in levensgevaar.

Inholland: Dales recht op 1,5 jaarsalaris

Hogeschool Inholland heeft openheid van zaken gegeven over de afvloeiingsregeling van onder anderen voormalig bestuursvoorzitter Geert Dales. De bestuurder die vorige week vertrok, heeft recht op anderhalf keer zijn jaarsalaris, wat neerkomt op ruim 240.000 euro.

"Met het oog op privacy kunnen we niet vertellen wat hij daadwerkelijk meekrijgt, maar dit is waar hij recht op heeft", aldus een woordvoerder van Inholland woensdag. Dales vertrok vorige week als bestuursvoorzitter vanwege een al langer lopend verschil van inzicht over de bestuursstijl. Doekle Terpstra, voorzitter van de hbo-raad, had er bij de raad van toezicht van de hogeschool op aangedrongen de betalingen openbaar te maken, om speculaties te voorkomen.

Inholland: Dales recht op 1,5 jaarsalaris
Inholland: Dales recht op 1,5 jaarsalaris (Foto: ANP)

3rd Birthday komt Q1 2011

Square Enix heeft bevestigd dat The 3rd Birthday in het eertste kwartaal van 2011 naar het westen zal komen, een precieze datum is nog niet genoemd. The 3rd Birthday is het derde deel in de Parasite Eve-serie die voor het eerst in 1998 op de PlayStation uitkwam, het tweede deel uit 2000 verscheen daar ook op.

Het derde deel in de serie, The 3rd Birthday, komt uit voor de PSP. Hij ligt vanaf 22 december in de Japanse winkels en in het eerste kwartaal van 2011 ergens in de Westerse winkels. Bekijk hieronder alvast de Japanse TGS-trailer van een goede minuut of vijf.

Geen buitenlanders meer in marathonschaatsen

Dit jaar zullen er geen buitenlandse schaatsers gaan rijden in het Nederlandse marathonpeloton. De reden dat zaterdag louter Nederlanders aan de start staan is de economische crisis. De ploegen hebben geen geld meer om rijders aan te trekken.

In de afgelopen jaren reden onder meer Konstatin Korotkov, KC Boutiette, Cedric Michaud, Tristan Loy, Alexis Contin en Shane Dobin met succes hun rondjes. "Daar is nu een einde aan gekomen. De ploegen hebben geen geld meer," zei Loy die nu bondscoach van de Franse langebaanschaatsers is.

De Fransman is van mening dat de schaatsbond KNSB het marathononderdeel in de afgelopen jaren niet goed behandeld heeft, waardoor er nu slechts om de eer wordt gestreden. "Toen de commerciële zender SBS 6 in 2006 de wedstrijden live op de buis bracht, moest alles anders. We kregen te maken met tussen- en eliminatiesprints. Het draaide allemaal om de gunst van de kijker. Het sloeg terecht niet aan. Men wil gewone marathons zien. Zonder poespas. Gelukkig is dat nu weer het geval."

Als het aan Loy ligt dan keren in ieder geval de Fransen snel terug in het peloton. "Als bondscoach organiseer ik voor jonge Franse skeeleraars een viertal trainingskampen in Nederland. Ze kunnen dan aan hun schaatstechniek werken. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlanders op de marathon in de toekomst weer concurrentie van de Fransen krijgen. Ik ben namelijk veel te laat met schaatsen begonnen."

De Fransman vindt het jammer dat er dit jaar een uitgedund peloton is omdat verschillende sponsoren, waaronder die van de ploegen van Erik Hulsebosch en Henk Angenent er mee stopten. "De economische crisis waart ook in het peloton rond. Illustratief is dat de rijders louter voor de eer rijden. De KNSB heeft namelijk niet voldoende financiële middelen om prijzengeld uit te keren. Dat noemen ze bij ons 'met de Franse slag' regeren."

Franse brandstofdepots onder dwang weer open

Drie brandstofdepots in het westen van Frankrijk zijn dinsdagnacht onder dwang van de Franse autoriteiten geopend. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux woensdag gezegd.

Werknemers van Franse olieraffinaderijen blokkeren de brandstofdepots al dagen uit protest tegen de regeringsplannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. Door de blokkade zat dinsdag een derde van de tankstations in het land zonder brandstof.

Hortefeux dreigde de paramilitaire politie in te zetten tegen relschoppers die in het hele land auto's in brand staken, winkelpuien insloegen en geweld gebruikten tegen de politie. De minister zei dat afgelopen week al veertienhonderd mensen zijn ingerekend.

Zwemmer Bousquet twee maanden geschorst

Zwemmer Frédérick Bousquet zal twee maanden niet in actie kunnen komen. De Fransman werd betrapt op het verboden middel heptaminol dat hij naar eigen zeggen al jaren gebruikt tegen aambeien. De stof staat ook bekend als een stimulerend middel.

Bousquet testte in juni al positief, maar won in augustus nog de Europese titel op de 50 meter vrije slag. Hij is nu voor twee maanden geschorst voor wedstrijden in Frankrijk. Hierdoor kan hij in december weer deelnemen aan de Franse kampioenschappen.

N-Koreaan opgepakt in moordcomplot

De autoriteiten in Zuid-Korea hebben een Noord-Koreaanse geheim agent gearresteerd op verdenking van het willen liquideren van een vooraanstaande Noord-Koreaanse overloper, die vorige maand aan een hartaanval overleed. Dat heeft een Zuid-Koreaanse aanklager woensdag gezegd.

De verdachte, Ri Dong Sam, werd dinsdag ingerekend. Zijn potentiële slachtoffer, Hwang Jang-yop, was een voormalige hoge figuur binnen de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. De politie in Zuid-Korea liet weten dat er geen verband bekend is tussen de dood van Hwang en de aanklachten tegen de geheim agent.

Ri deed zich in augustus voor als een overloper om Zuid-Korea binnen te komen. Tijdens een verhoor, dat doorgaans enkele weken in beslag neemt, werd hij ingerekend. De arrestatie kwam nadat Hwang op 10 oktober dood was aangetroffen in zijn woning in Seoul. De politie deelde woensdag mee dat hij op 9 oktober aan een hartaanval was bezweken.

Hwang was de architect van het Noord-Koreaanse beleid van 'juche' of zelfvoorziening. Hij was een vroegere mentor van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il en ten tijde van zijn vlucht behoorde hij tot de machtigste figuren in Noord-Korea. Sinds zijn aankomst in Zuid-Korea werd Hwang door de Zuid-Koreaanse politie beveiligd.

Omzet TomTom toegenomen

Navigatiebedrijf TomTom heeft in het derde kwartaal van dit jaar de omzet met 3 procent op jaarbasis zien stijgen tot 375 miljoen euro. Dat maakte het concern uit Amsterdam woensdag bekend.

De operationele winst daalde met 21 procent tot 55 miljoen euro. Zowel de omzet als het resultaat waren beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

TomTom wist voor zijn navigatiekastjes marktaandeel te winnen in zowel Europa als de Verenigde Staten. In Europa groeide het marktaandeel naar eigen zeggen van 45 tot 48 procent en in de VS van 20 naar 25 procent.

Het bedrijf houdt vast aan zijn verwachting dat voor heel 2010 de omzet en de winst per aandeel ongeveer gelijk blijven aan deze cijfers in 2009.

Omzet TomTom toegenomen
Omzet TomTom toegenomen (Foto: ANP)

Vier journalistes onderscheiden voor hun werk

Vier vrouwelijke journalisten zijn dinsdag door de Internationale Mediastichting voor Vrouwen onderscheiden voor hun werk. De Mexicaanse Alma Guillermoprieto kreeg een Lifetime Achievement Award voor haar verhaal over een van de grootste massamoorden in de recente Latijns-Amerikaanse geschiedenis: de moord op achthonderd mannen, vrouwen en kinderen uit El Salvador.

De Tibetaanse blogger Tsering Woeser, de Colombiaanse radiojournaliste Claudia Julieta Duque en de Tanzaniaanse freelancer Vicky Ntetema ontvingen dinsdag een Courage in Journalism Award. Woeser kon de uitreiking van de prijzen niet bijwonen omdat de Chinese regering haar paspoort in beslag heeft genomen.

Via haar blog Invisible Tibet liet Woeser (44) de wereld weten wat er in 2008 plaatsvond in Tibet. Anti-regeringsdemonstraties mondden dat jaar uit in geweld en het optreden van de Chinese regering dompelde de regio 'in bloed en vuur'. Miljoenen mensen bezochten de website dagelijks en nog altijd worden pogingen gedaan het blog te blokkeren en wordt Woeser lastiggevallen en opgepakt.

Onderzoeksjournalist Duque beschreef hoe ze in 2001 werd ontvoerd nadat ze een onderzoek had ingesteld naar de moord op de politieke humorist en journalist Jaime Garzon in 1999. Haar ontvoerders vertelden haar te stoppen met het onderzoek, maar dat weigerde ze. In 2004 werden haar vermoedens bevestigd dat de politie met het bewijsmateriaal van de moord had geknoeid.

Als gevolg van haar werk -ze krijgt soms zeventig doodsbedreigingen per dag- zag Duque zich genoodzaakt Colombia te verlaten. Eind vorig jaar ontdekte ze een notitie die bevestigde dat bedreigingen aan haar adres -waaronder de bedreiging dat haar 10-jarige dochtertje zou worden gemarteld, verkracht en vermoord- afkomstig waren van de geheime politie, die onder directe leiding van inmiddels oud-president Alvaro Uribe stond.

Vicky Ntetema werkt sinds 1991 als freelancer voor de BBC. Eind 2007 begon ze een onderzoek naar de moord op albino's in Tanzania. Ze werkte undercover, maar verloor haar bandrecorder, waarna een politieagent haar verraadde bij de medicijnmannen die achter de moorden zaten.

Ntetema werd bedreigd, maar vervolgde haar onderzoek en ontdekte 58 vermoorde albino's, zes albino's van wie ledematen waren afgehakt, drie met zware verwondingen en de lichamen van tien albino's die uit hun graven waren gestolen. Haar werk leidde tot een tijdelijke 'afname van de slachting', maar inmiddels kunnen medicijnmannen en helers hun praktijken weer opvatten.

Film: The Switch

De nieuwe romantische komedie (met natuurlijk Jennifer Aniston, bekend van Friends) The Switch werd matig ontvangen in Amerika, waar de film al sinds eind augustus in de bioscopen draait. In de film zijn Kassie (Aniston) en Wally (Jason Bateman, Juno) beste vrienden, maar ze hebben beide geen relatie. Kassie ziet het echter ook niet zitten met een man en besluit om een zaaddonor op te zoeken. Tot ongenoegen van de licht neurotische Wally. 

Tot vijf jaar cel geëist tegen skimmers

Tegen een bende skimmers uit Roemenië en Moldavië zijn celstraffen tot vijf jaar geëist. De zes verdachten zouden tussen juni 2009 en januari van dit jaar zo'n 1,9 miljoen euro buit hebben gemaakt met hun skimacties. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Haarlem.

Het zestal manipuleerde pinautomaten in winkels in Amsterdam, Rotterdam, Leiderdorp, Badhoevedorp en Rhoon. Vervolgens werd vanuit Mexico, Duitsland, Marokko, de Fillipijnen en het Verenigd Koninkrijk illegaal gepind.

De zaak kwam aan het rollen toen een 25-jarige verdachte op 6 december van vorig jaar op Schiphol werd aangehouden met een groot contant geldbedrag. Op een USB-stick die hij bij zich had stonden bankrekeningnummers en pincodes.

De zaak tegen een verdachte is aangehouden, de uitspraak tegen de andere vijf volgt over twee weken.

'Digitale flitspaal ziet moderne motor niet'

De nieuwste motoren kunnen niet geflitst worden door de digitale flitspalen die in Nederland worden uitgerold. De palen registreren metaal, maar in de nieuwe generatie motoren zit nauwelijks metaal. Dat schrijft het AD woensdag.

De problemen van de flitspalen met metaalarme voertuigen kwamen al eerder in België aan het licht. In Nederland blijken 188 van zulke palen te staan en tot 2015 komen er nog ruim vierhonderd bij. In België staan er bijna 1200. Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer bevestigt de problemen in de krant.

De lussen in het wegdek die auto's en motoren moeten waarnemen, zijn van hetzelfde merk als die in Vlaanderen. De drie leveranciers van digitale flitspalen in Nederland willen niets zeggen over hun apparatuur.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat niet bekend is dat de Vlaamse problemen zich ook hier voordoen. Het OM wil echter niet uitsluiten dat het in theorie ook hier mogelijk is dat motoren de dans kunnen ontspringen, maar voor actie is het te vroeg omdat het probleem nog niet officieel is waargenomen.

VVD'er Charlie Aptroot noemt de situatie in de krant 'knullig'. Hij wil dat het probleem wel in Nederland wordt onderzocht.

Karachi opnieuw getroffen door aanslag

Gewapende mannen hebben dinsdagavond een bloedbad aangericht op een markt in Karachi, de grootste stad van Pakistan. Zeker elf mensen kwamen om het leven. Sinds zaterdag hebben bij diverse aanvallen al 51 mensen, onder wie verschillende politieke activisten, het leven verloren, aldus een regeringswoordvoerder.

Karachi is het grootste economische centrum in het land. De stad dient als belangrijke doorvoerhaven voor de bevoorrading van NAVO-troepen in Pakistan en Afghanistan. Er is de Pakistaanse leiders dus veel aan gelegen om de rust in de stad te bewaren, ook al wordt dit bemoeilijkt door stijgende criminaliteit en de al langer aanwezige terreurdreiging.

Gewelddadige games bewerkt voor het Midden-Oosten

Een nieuw initiatief is geboren in het Midden-Oosten. Gewelddadige en controversiële inhoud dient uit games te worden verwijderd. Pas nadat dit is gebeurd, mogen de games worden verkocht in conservatieve Arabische landen.

De Engelstalige krant van Abu Dhabi, The National, bericht dat de Rubicon Group Holding en Modern Electronics Company, de Saudische distributeur van Sony, samenwerken om games met "onacceptabele content" geschikt te krijgen voor hun landen.
Tevens worden de gesproken teksten nagesynchroniseerd in hun eigen voertaal en wordt verboden materiaal verwijderd. Het toevoegen van Midden-Oosterse karakters moet daarnaast ook gaan bijdragen aan de game.

"Games welke extra gewelddadig zijn, of gameplay welke controversieel is in onze regio zal worden bewerkt," aldus Ghassan Ayoubi, Rubicon Holdings executive director. "Het is niet alleen het nasynchroniseren van Arabische teksten, maar ook het verwijderen van ongeschikt materiaal in de regio. Het zijn één of twee dingen welke veranderd worden en misschien dat er een nieuw karakter wordt geïntroduceerd. Het is dus niet zo dat de game alleen wordt gecensureerd. Er wordt ook behoorlijk aan de game zelf gesleuteld, om de mensen in het Midden-Oosten tegemoet te komen."

Op dit ogenblik zijn het vooral Playstation 3-titels waar de focus op ligt. Het is maar een klein aantal games, twee tot vier op jaarbasis, waaraan gewerkt wordt. Fifa 11 wordt genoemd en ook Uncharted 3 zal gelijk op de bewerkingstafel komen te liggen.

Natuurlijk zijn er genoeg punten waarover gediscussieerd kan worden, copyright, vrijheid van meningsuiting enzovoorts. Er wordt vast nog over gesproken met de uitgevers van de diverse games, om te vragen hoe dit alles werkt.

Hoe dan ook, games wordt regelmatig de verkoop ontzegd in het Midden-Oosten door de strenge censuur-regelgeving. Dead Rising 2, Mafia 2 en de Grand Theft Auto-serie zijn tot op de dag van vandaag tegen een dichte deur gelopen.

 

Vier op tien verplegers voelt zich bedreigd

Bijna vier op de tien verplegers voelt zich wel eens serieus bedreigd. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van onderzoek van de Consumentenbond. Meer dan de helft van de vierhonderd ondervraagde verpleegkundigen kreeg het afgelopen halfjaar te maken met agressie. Enkele tientallen overwogen om die reden te stoppen.

De beroepsorganisatie van verplegers en verzorgers NU'91 bevestigt in de krant dat agressie aan de orde van de dag is. "Alleen, een mishandelde ambulancebroeder belandt sneller in de media."

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag, zelf afkomstig uit de verpleging, schrikt van de uitkomst van het onderzoek. "We kunnen het ons absoluut niet permitteren dat verpleegkundigen het werkveld vanwege agressie verlaten."

PC-specs Black Ops bekend

Call of Duty: Black Ops fans opgelet! De minimum vereisten voor de nieuwe Call of Duty zijn bekend gemaakt op Direct2Drive.

Hoewel de game niet op elke oude stoftrekker zal werken, zijn de minimum specs niet zo hoog dat er een NASA-pc nodig is. De game zal ook goed werken wanneer je de beschikking hebt over een dual-core CPU en een redelijke Direct X 9 grafische kaart.

Als je niet kunt wachten om de game te spelen, klik dan even hier, om professionele tips te krijgen over de multiplayer, naar je gebracht door de Treyarch multiplayer designers.

Uiteraard krijgen jullie ook de specs welke minimum vereist zijn:

- OS: Windows Vista/XP/7
- Processor: Intel Core2 Duo E6600 of AMD Phenom X3 8750 of beter
- Intern geheugen: 2GB
- HDD: 12GB
- Video: Shader 3.0 of beter, 256MB NVIDIA GeForce 8600
  GT/ATI Radeon X1950Pro of beter
- Geluid: DirectX 9.0c-compatible
- DirectX: 9.0c

Cod Black Ops

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het weren van onverantwoordelijke boerenkinkels.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid wil dat bestuurders van trekkers en andere landbouwvoertuigen verplicht ene rijbewijs moeten hebben. Wat mij betreft is dat nog niet eens genoeg. Naar mijn mening dienen ze de vakdiploma’s te hebben die ook chauffeurs van grote vrachtwagens moeten bezitten. En dan nog blijft het afwachten of dat voldoende veiligheid oplevert. Want er gebeuren relatief veel ongelukken met landbouwvoertuigen, waarbij ook nog eens relatief veel mensen omkomen.
 
Gisteren Blik op de weg gezien? Daar werd een of andere boerenkinkel geïnterviewd, nadat hij met een trekker het verkeer in gevaar had gebracht. Zijn verweer kwam erop neer dat “iedereen heus wel aan de kant gaat voor mijn 18 ton”. Vraagje:

Halve marathon blijkt 193 meter te kort

Ze vonden al dat ze zulke goede tijden hadden neergezet, de 15.000 deelnemers aan de halve marathon in Cardiff in Groot-Brittannië. Dinsdag bleek echter dat de route 193 meter te kort was, meldde de BBC.

De route was op het laatste moment om veiligheidsredenen verlegd, zegt een woordvoerder namens de organisatie Barnardo's. Die heeft inmiddels excuses aangeboden aan de lopers.

Sommigen hadden meteen door dat er iets mis was. Hardloper Mick McGeoch: "Toen ik finishte, wist ik dat hij te kort was. Ik heb in de loop der jaren zo veel wedstrijden gelopen, dat ik zeer precies kan inschatten wanneer ik moet finishen. Ik was nu 1 minuut en 10 seconden sneller dan gebruikelijk."

McGeoch en andere renners uitten hun zorgen aan de organisatie, die het parcours daarop namat. De halve marathon bleek 20.902 meter, in plaats van de vereiste 21.095.

Halve marathon blijkt 193 meter te kort
Halve marathon blijkt 193 meter te kort (Foto: ANP)

'Pensioenstelsel NL beste ter wereld'

Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Melbourne in Australië samen met pensioenadviseur Mercer in een ranglijst van elf landen. Nederland doet het vooral goed op het percentage deelnemers, de hoogte van de uitkeringen en de houdbaarheid van de pensioenen.

De onderzoekers hebben ook punten waarop het Nederlandse systeem kan verbeteren. Zo mag er een minimum toegangsleeftijd komen, kan de pensioenleeftijd omhoog, kunnen de pensioentegoeden hoger en moeten mensen beter beschermd worden tegen pensioenfraude en -fouten.

Na Nederland komt Australië als beste uit de bus, voor Zweden. Japan scoort het slechtst.

'Lobbyclubs zorg geven jaarlijks miljard uit'

Ruim een miljard euro aan belastinggeld en zorgpremies gaat jaarlijks op aan lobbyclubs in de zorg. Er zijn zeker driehonderd lobbyorganisaties die zich bezighouden met het verdedigen van de belangen van een specialisme bij het ministerie van Volksgezondheid, schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Het onderzoek werd gedaan door Tony Lamping, die ook werkzaam is bij Zorgverzekeraars Nederland, de lobbyclub voor verzekeraars. Volgens hem zijn nergens ter wereld zo veel belangenverenigingen in de zorg. Vrijwel elk specialisme heeft zijn eigen organisatie.

De organisaties doen wel iets in de zorg, maar het gaat om activiteiten die niet direct ten bate zijn van de patiënt. Zo wordt door de ziekenhuizen bijvoorbeeld publiek geld gestoken in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Lamping onderzocht hoe de macht is verdeeld tussen de onderzochte beroepsverenigingen en semi-overheidsinstellingen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens hem zijn veertig organisaties de spil waar omheen de anderen draaien. De NVZ is het machtigst. "Als het gaat om het delen van informatie over geld, opleidingen en kwaliteit, staat deze vereniging in het centrum."

Cosmopolitan raadt vrouwen aan te gamen

De Cosmopolitan is geen blad dat bij veel gamers op de koffietafel zal liggen, maar bij veel dames wel. In de Amerikaanse versie van het blad is de 'weekendtip' verschenen om met je vriend of man te gaan gamen.

Uit onderzoek is gebleken dat gamende vrouwen meer seks hebben dan hun niet gamende soortgenoten (vier keer per week tegenover drie keer per week) en daarom is een dagje gamen een nuttige besteding van je dag aldus Cosmo. In hoeverre gamende mannen ook meer seks hebben dan hun niet gamende soortgenoten is niet bekend, maar het hebben van een gamende vriendin werkt wel in je voordeel.

Cosmo

Microsoft wil reviews Kinect tegengaan

Het lijkt erop alsof Microsoft reviews van Kinect wil tegengaan voordat de nieuwe besturingsvorm in de winkel ligt. Waar de Move van Sony vaak al een ruime maand voor de launch naar de gamespers was verstuurd, laat Microsoft het voorlopig nog afweten, terwijl Kinect misschien wel de grootste release ooit is voor de Xbox 360. Het uitblijven van review-exemplaren belooft weinig goeds aangezien dit vooral voorkomt bij matige titels. Hoofdredacteur Andy McNamara van het Amerikaanse GameInformer maakt zich in elk geval zorgen.

twitter

De release van Kinect is in Nederland op 10 november dus er is nog enige tijd te gaan. Amerikanen kunnen een kleine week eerder aan de slag met de nieuwe hardware, vanaf 4 november al.

Kerk België wil misbruikslachtoffers betalen

De Belgische aartsbisschop Léonard is bereid om sommige slachtoffers van seksueel misbruik te betalen voor hun therapiekosten. Aanleiding is dat een van de slachtoffers een levenslange tegemoetkoming van 120 euro per maand had gevraagd.

De Belgische bisschoppenconferentie besloot hiertoe vorige week, maakt de woordvoerder van de aartsbisschop woensdag bekend in de Vlaamse kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. "We kwamen daar tot deze conclusie: we moeten de slachtoffers ontvangen, beluisteren en tegemoet komen waar mogelijk."

De katholieke kerk vergoedt geen kosten met terugwerkende kracht. Alleen toekomstige therapiekosten komen in aanmerking. De kerk wil de zaken bovendien van geval tot geval bekijken.

In België hebben tientallen personen gemeld dat ze zijn misbruikt door priesters en andere geestelijken. Het probleem kreeg veel aandacht toen de bisschop van Brugge bekende zijn neefje seksueel te hebben misbruikt.

Gen gevonden dat helpt tegen alcoholisme

Amerikaanse wetenschappers hebben een gen ontdekt dat kan beschermen tegen alcoholisme. De genvariant CYP2EI is gevonden in de hersenen van 10 à 20 procent van de onderzochte mensen. Zij voelen zich na enkele glazen sterke drank vaak meer dronken dan anderen, stelden onderzoekers van de University of North Carolina dinsdag in het vakblad over alcoholisme ACER. Mensen die sterker reageren op alcohol hebben minder kans om later alcoholverslaafd te raken.

Het onderzoek is gedaan bij honderden jonge broers en zussen waarvan tenminste één ouder een alcoholist was. Ze kregen een cocktail die gelijkstond aan drie glazen sterke drank. Daarna kregen ze de vraag hoe dronken of slaperig ze zich voelden.

Onderzoeksleider Kirk Wilhelmsen verwacht dat nu medicijnen kunnen worden ontwikkeld die het gen bij mensen activeert. Dat maakt mensen gevoeliger voor alcohol of kan hen helpen te ontnuchteren.

Gen gevonden dat helpt tegen alcoholisme
Gen gevonden dat helpt tegen alcoholisme (Foto: ANP)

Command and Conquer nieuwe klus voor makers Dead Space

De makers van het horroractiespel Dead Space gaan aan de slag met Command & Conquer. Dat zegt Nick Earl, de baas van studio Visceral Games, in een interview met de website Gamasutra. Dat betekent dat Visceral een deel van de werkzaamheden van gamestudio Electronic Arts Los Angeles overneemt. Earl tempert het enthousiasme echter meteen. "Dat project is nog best ver weg. Visceral brengt begin volgend jaar Dead Space 2 op de markt. Daar gaat op dit moment alle aandacht naar uit." Begin dit jaar bracht het bedrijf al de actiegame Dante's Inferno uit, gebaseerd op de gedichten van Dante Alighieri over de hel.

De Command & Conquer-serie kampt met een identiteitscrisis. In het vierde deel werd het bekende bouwen van basissen verlaten. De strategiegame probeerde iets nieuws door de speler de keuze te geven aan te vallen, te verdedigen of juist ondersteunend te werk te gaan. Volgens de analysewebsite Metacritic is Command & Conquer 4: Tiberium Twilight een van de slechtst ontvangen games uit de serie ooit. Alleen het uitbreidingspakket Red Alert 3: Uprising scoorde net zo slecht.

De gamestudio werkt naast Dead Space 2 aan vier andere games. Niet alleen wordt de studio in verband gebracht met Command & Conquer, maar er zou ook gewerkt worden aan een game gebaseerd op de Londense seriemoordenaar Jack The Ripper.

Command and conquer 4
Command and conquer 4

Schaaf wil vier punten halen tegen Twente

Trainer Thomas Schaaf van Werder Bremen wil vier punten halen in de twee wedstrijden tegen FC Twente voor de Champions League. De ploegen ontmoeten elkaar vanavond in Enschede en twee weken later in Bremen.

,,We moeten vier punten halen tegen Twente, maar zes is nog beter", aldus Schaaf aan de vooravond van het duel in de Veste. ,,Als je nog iets wilt bereiken in deze groep, moet je punten meenemen naar Duitsland." Werder en Twente staan na twee duels in groep A opéén punt. Internazionale en Tottenham Hotspur hebben er vier.

,,Het is een finale voor ons", aldus verdediger Per Mertesacker. ,,Het maakt niet uit hoe, maar we moeten in Enschede een goed resultaat halen. Al wordt het wel moeilijk." De Duitser kregen gisteren nog een domper te verwerken met het wegvallen van middenvelder Tim Borowski.

Schaaf wil vier punten halen tegen Twente
Schaaf wil vier punten halen tegen Twente (Foto: ANP)

Stevanovic met masker beschikbaar voor Vitesse

Dalibor Stevanovic blijft ondanks een gebroken neus beschikbaar voor Theo Bos en Vitesse.

Clubarts Leo Heere en fysiotherapeut Han van den Berg zorgden voor een masker, ter bescherming van de neus van Stevanovic. De Sloveense middenvelder verscheen gisterochtend daardoor gewoon op de training.

Stevanovic was na de training blij dat hij gewoon kon trainen. "Het valt allemaal niet tegen, maar ik ga zometeen wel een nieuw masker halen. Die zal mij beter passen. Dit is meer een universeel masker die nog niet echt prettig aanvoelt", aldus Dado op de website van Vitesse.

"Ik ben blij dat ik vandaag alweer heb kunnen trainen en met een nieuw masker ben ik komend weekend gewoon inzetbaar." Trainer Bos kan derhalve in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht een beroep doen op Stevanovic.

Ruim twee miljard mensen online

Meer dan twee miljard mensen hebben eind dit jaar toegang tot internet. Dat heeft de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) dinsdag in aanloop naar de internationale dag van de statistiek op woensdag bekendgemaakt. Van 1,4 miljard internetgebruikers in 2009 is dit gestegen tot nu bijna 1,6 miljard, aldus de VN-organisatie.

Ongeveer 90 procent van de wereldbevolking heeft toegang tot mobiele communicatiediensten, die in 143 landen worden aangeboden.

Het gros van de nieuwe internetgebruikers woont in ontwikkelingslanden: 162 miljoen van de 226 miljoen nieuwe websurfers. Toch is slechts 21 procent van de bevolking van deze landen online. In industrielanden is dit 71 procent.

Ruim twee miljard mensen online
Ruim twee miljard mensen online (Foto: ANP)

Actie om orka Morgan vrij te laten

Een groep dierenorganisaties protesteert donderdag tegen verdere gevangenschap van de orka Morgan in het Dolfinarium in Harderwijk. Ze zullen symbolisch een orka vrijlaten. De zogeheten Orka Coalitie meldde woensdag de onafhankelijkheid van de wetenschappers van het Dolfinarium in twijfel te trekken. Die wetenschappers willen eerst de familie van de orka vinden, voordat ze Morgan vrijlaten.

Wietse van der Werf, woordvoerder van de Orka Coalitie, vreest dat er commerciële belangen meespelen bij het Dolfinarium. "Zo'n orka is miljoenen euro's waard. Volgens andere wetenschappers kan Morgan wel degelijk weer de natuur in. Morgan in een zeezoogdierenpark plaatsen is niet per se veiliger. In gevangenschap is het ook maar de vraag hoe ze op de andere orka's reageert."

De jonge vrouwtjesorka was in juni in de Waddenzee gevonden, wat zeer uitzonderlijk is. Ze bleek verdwaald, versuft en verzwakt.

Het ministerie van Landbouw moet besluiten of Morgan vrijgelaten kan worden.

 

Protestactie om orka Morgan vrij te laten
Protestactie om orka Morgan vrij te laten (Foto: ANP)

 

Assassin's Creed producer werkt nu voor THQ

Patrice Désilets gaat met ingang van de komende zomer werken voor game-uitgever THQ. De invloedrijke ontwikkelaar gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe games in de onlangs geopende gamestudio in Montreal. Désilets is bekend als leidinggevende bij de ontwikkeling van spellen als Prince of Persia: The Sands of Time en Assassin's Creed. Hij werkte meer dan tien jaar bij Ubisoft totdat hij deze zomer een sabbatical opnam.

De Franstalige Canadees is niet de eerste talentvolle ontwikkelaar die THQ recentelijk heeft aangetrokken. De Japanner Tomonobu Itagaki, bekend van Dead or Alive en Ninja Gaiden, werkt aan een actiespel genaamd Devil's Third. Deze game moet in 2012 uitkomen.

De Amerikaanse uitgever timmert de laatste jaren flink aan de weg. THQ heeft games als Red Faction: Armageddon en Warhammer 40K: Space Marine in ontwikkeling. Bovendien heeft het bedrijf zich de komende jaren verzekerd van de licenties voor tekenfilms van Nickelodeon en de vechtcompetities World Wrestling Entertainment (WWE) en Ultimate Fighting Championship (UFC).

Assassins Creed

Oleguer breekt neus tegen Auxerre

Ajax-verdediger Oleguer heeft dinsdagavond in de wedstrijd tegen Auxerre zijn neus gebroken. Door een rode kaart van André Ooijer in de tweede helft kwam Oleguer in het veld. Hij verving Miralem Sulejmani. In een duel met Dennis Oliech van Auxerre kreeg de Catalaan een tik op zijn neus met een bloedneus als gevolg.

Oleguer werd een paar minuten behandeld langs de kant, maar kon de wedstrijd gewoon uitspelen. De NOS weet te melden dat na het duel is geconstateerd dat hij zijn neus heeft gebroken. Hoe lang de Catalaan niet in actie kan komen is onbekend. Over twee weken staat de return tegen Auxerre op het programma. Aangezien Ooijer geschorst is voor deze wedstrijd is het te hopen voor trainer Martin Jol dat Oleguer kan spelen. Zo niet, dan heeft hij altijd Toby Alderweireld nog achter de hand.

Ajax won het duel met Auxerre met 2-1. De Amsterdamse doelpunten vielen in de eerste helft. Demy de Zeeuw knalde Ajax na zeven minuten al op voorsprong. Vlak voor rust werd de score verdubbeld door Luis Suárez op aangeven van Mounir El Hamdaoui.

Hunt: "Twente dwingen tot het maken van fouten"

Werder Bremen neemt het woensdagavond in Enschede op tegen FC Twente. Beide ploegen moeten winnen om zicht te houden op de volgende ronde.

"De wedstrijd van morgen en die van over twee weken in Bremen zijn bepalend voor FC Twente en Werder", zegt Aaron Hunt, aanvaller van de Duitsers, op het digitale thuis van Twente. "Beide clubs willen de poulefase doorkomen en wij weten dat we de Champions League niet optimaal gestart zijn."

Werder heeft evenals Twente één punt in twee wedstrijden bijeen gesprokkeld. "We zullen het morgen beter moeten doen dan de wedstrijd van vorig jaar in Enschede. We waren wat verrast door FC Twente. Door de manier waarop zij speelden en de sfeer in het stadion. Daar moeten we dit keer beter mee omgaan."

Hunt weet op welke wijze Bremen FC Twente moet bestrijden. "We moeten compact spelen en FC Twente tot fouten dwingen. Het is voor ons een uitdaging om dit duel te spelen, het wordt een interessante wedstrijd", besluit de spits.

Jol: "Jammer van die rode kaart"

Met zijn ploeg Ajax boekte trainer Martin Jol zijn eerste zege in de Champions League. Na afloop was het tevreden met de zege op het Franse Auxerre, maar vond het jammer dat zijn ploeg na een domme overtreding van André Ooijer met tien man verder moest. "Anders hadden we hier volgens mij een heel mooie uitslag neergezet", stelde Jol.

Bij een voorsprong van 2-0 achtte Ooijer het nodig om de doorgebroken speler Dennis Oliech neer te halen. "Dat had hij achteraf niet moeten doen. Nu kwamen we toch in de problemen. Anders scoren ze misschien ook 2-1, maar staan we nog wel met elf spelers op het veld", zei Jol. "Aan de andere kant snap ik wel dat een verdediger zo reageert. Ik ben erg tevreden over de manier waarop we in de eerste helft speelden. We deden precies wat we moesten doen."

Fernandez: "Ajax betere ploeg"

Jean Fernandez, trainer van Auxerre, toonde zich na afloop van de verloren wedstrijd tegen Ajax een goede verliezer. "Ajax domineerde de wedstrijd en kwam terecht op 2-0. Pas na de rode kaart van André Ooijer kregen we ook kansen. We konden die niet benutten."

In de slotfase van de wedstrijd moesten de Fransen het zonder aanvaller Dennis Oliech doen, volgens Fernandez de nekslag. "Daarna was het afgelopen", aldus de coach die met zijn ploeg alweer de derde nederlaag op rij onderging.. "Real Madrid, AC Milan en Ajax waren beter dan Auxerre. Misschien kunnen we de thuiswedstrijden tegen Ajax en AC Milan wel tot een goed einde brengen. Maar we hebben helaas veel geblesseerde spelers. Daarbij is Oliech geschorst. Het wordt dus niet makkelijk."

Marvulli en Terpstra behouden leiding

Het duo Franco Marvulli en Niki Terpstra voeren ook na de tweede dag de ranglijsten aan bij de Zesdaagse van Amsterdam. De Zwitser staat samen met de Nederlander op een aantal van 91 punten.

Op plaats twee vinden we Leon van Bon en Danny Stam beide uit Nederland en ook plaats drie wordt bezet door landgenoten in de personen van Pim Ligthart en Jens Mouris. Zij hebben 68 punten.

Op een ronde achterstand zijn de Duitse titelverdedigers Roger Kluge en Robert Bartko te vinden.

[WK Turnen] Zeventiende plaats volstaat voor turners

De Nederlandse turners zijn bij het WK in Rotterdam als zeventiende geëindigd in de landenwedstrijd. Daarmee plaatst het team zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Tokio. Eerder waren ook de vrouwen al succesvol in Ahoy door in de kwalificatie als negende te eindigen.

Epke Zonderland en Jeffrey Wammes sleepten individueel een finaleplaats in de wacht. Zonderland kwalificeerde zich als zevende voor de finale op rek, Wammes liet op sprong eveneens de zevende score noteren. Bij de vrouwen verzekerde Celine van Gerner zich eerder al van de meerkampfinale.

Google zet Dode Zee-rollen online

De Israëlische antiquiteitenraad werkt samen met internetgigant Google om de eeuwenoude Dode Zee-rollen op internet te plaatsen. Het is de bedoeling dat internetters in hoge resolutie afbeeldingen van de tweeduizend jaar oude tekst gratis kunnen bekijken. Zowel de oorspronkelijke tekst van de rollen als een vertaling wordt op internet geplaatst.

Op deze wijze worden de Dode Zee-rollen bewaard, terwijl een groot publiek toch toegang krijgt tot de waardevolle archeologische vondst, aldus Pnina Shor van de antiquiteitenraad dinsdag. Over enkele maanden moeten de eerste foto's van de tekst online staan.

Deskundigen klaagden al langer dat slechts een klein aantal wetenschappers toegang kreeg tot de rollen, die in de jaren veertig van de vorige eeuw werden gevonden in grotten nabij de Dode Zee.

Angry Birds succesvol op Android-telefoons

Het tactische spel Angry Birds is sinds vrijdag al meer dan twee miljoen keer gedownload voor Android-telefoons. Het spel is gratis te downloaden via de website Getjar. Gamestudio Rovio genereert omzet door advertenties in de game te verwerken. De lancering van Angry Birds voor Android-telefoons is het tweede succes voor de gamestudio. Eerder verkocht Rovio al 6,5 miljoen exemplaren van dezelfde game, maar dan voor de iPhone en iPod Touch. Deze versie kost 79 eurocent en bevatte geen advertenties. Daarnaast is het spel uitgebracht voor de iPad.

Angry Birds is een spel waarin vogels het opnemen tegen stoute varkentjes. Door de vogels met een katapult te lanceren moet de speler alle varkentjes zien te raken.


Ophef om beeld comateuze Sharon

Een levensecht beeld van voormalig premier Ariel Sharon houdt de gemoederen in Israël bezig. De ex-generaal, die Israël door de moeilijke jaren van de tweede Palestijnse intifadah loodste en in 2005 de Israëlische kolonies in de Gazastrook ontruimde, ligt na een zware beroerte op 4 januari 2006 in coma. Een galerie in Tel Aviv opende deze week een tentoonstelling met een wassen beeld van Sharon in zijn ziekenhuisbed.

"Dit is geen kunst, maar misselijkmakend voyeurisme", zei Yoël Hasson, parlementslid van Sharons Kadima-partij. "Dit is niet hoe ik mij Sharon wil herinneren", zei Sharons vroegere vertrouweling en adviseur Raanan Gissin. "Ik denk dat Sharon zou zeggen 'Ik word liever helemaal niet herinnerd, dan zo herinnerd'."

Kunstenaar Noam Braslavsky heeft het beeld gemaakt omdat Sharon al zo lang uit het openbare leven weg is. "Er is een nationale consensus dat niemand aan zijn beeld komt. Ik raak een open zenuw."

Het beeld van de comateuze Sharon, wiens borstkas op het ritme van een beademingsapparaat op en neer gaat, symboliseert het onvermogen van Israël om de politieke situatie te verbeteren, zegt Braslavsky. "Het is een allegorie van de bestaanstoestand van Israël, zwevend tussen hemel en aarde. De ogen van het beeld staan open, maar ze zien niets. Net als bij onze regering."


Ophef om beeld Ariel Sharon (Foto: Novum)

Legendarisch Hotel Chelsea te koop

Het legendarische Hotel Chelsea in New York staat te koop. De verkopers hopen dat 'een nieuwe eigenaar het Chelsea nieuwe energie en nieuw leven kan geven'. Het is al meer dan 65 jaar eigendom van dezelfde groep families. De vraagprijs is niet bekendgemaakt.

Bezongen in nummers als Chelsea Hotel van Joni Mitchell en Chelsea Girl van Nico, bood het uit 1883 stammende gebouw voor kortere of langere tijd logies aan bekende bohemiens, zoals musici Bob Dylan, Patti Smith, Jimi Hendrix en Jim Morrison, kunstenaar Andy Warhol en schrijvers Arthur Miller en Eugene O'Neil. Het was ook de plek waar in 1953 dichter Dylan Thomas in coma raakte alvorens te bezwijken en Sid Vicious van The Sex Pistols in 1978 zijn vriendin doodstak.

Sinds 1966 staat het bakstenen gebouw met zijn smeedijzeren balkons op de monumentenlijst. Toen het gebouwd werd was het het eerste coöperatieve appartementencomplex in New York. Sinds 1905 is het een hotel. Tegenwoordig telt het complex 101 wooneenheden en 125 hotelkamers met prijzen vanaf 189 dollar per nacht.

Volgens Brian Bothwell, een filmmaker die er al zestien jaar woont -in een flat waar in de jaren zestig Leonard Cohen en in de jaren tachtig Grace Jones verbleven- gaan bewoners en hotelgasten makkelijk met elkaar om. Gasten kunnen er allerlei kunstenaars tegen het lijf lopen, zoals tekenaar R. Crumb, een regelmatige bezoeker. "Veel mensen die een of twee nachten doorbrengen hebben echt respect voor kunst", aldus Bothwell.


Hotel Chelsea (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.