Company of Heroes Online

koei

Company of Heroes Online verschijnt in maart 2011 gratis exclusief voor de PC

Het lijkt de nieuwste hype in gamesland, gratis games! Waar games voor de consoles alleen maar in prijs stijgen, worden PC-gamers steeds meer in de watten gelegd met gratis kwalitatief goede games. Company of Heroes Online is de nieuwste game die zich aan het rijtje gratis games toe gaat voegen.

De naam Company of Heroes zal strategy-fans waarschijnlijk bekend in de oren klinken. In september 2006 verscheen het origineel op de PC. Een jaar later verscheen de eerste uitbreiding en in het voorjaar van 2009 verscheen de laatste uitbreiding voor de game. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een losstaande online versie van de game die helemaal gratis wordt.

Company of Heroes

CoHO is een op squads gebaseerde real time strategygame waarin het draait om samenwerking binnen de squads. In eerste instantie kun je het spel spelen met het Duitse of Amerikaanse leger. Beide legers hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Het Amerikaanse leger is sterk met infanterie en heeft een sterke luchtmacht, terwijl Duitsland bekendstaat om zijn verdedigende eigenschappen en natuurlijk de blitzkrieg. Volgens de developer kan alles in het spel verwoest worden. Omdat het terrein vernietigd wordt, veranderen de coverplaatsen en bomkraters kunnen hierdoor opeens nieuwe schuilplaatsen worden. Door te spelen verdien je experiencepoints waardoor je kunt levelen. In totaal zijn er vijftig levels en het stijgen van een level geeft je improvementpoints die je kunt uitgeven aan nieuwe moves of het upgraden van al beschikbare moves. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een airstrike die je begint met maar één vliegtuig, maar na het upgraden kun je meerdere vliegtuigen oproepen. Het spel biedt veel mogelijkheden om je eigen leger helemaal naar wens te ontwikkelen. Dit kun je doen door veel te spelen of door in plaats van tijd, geld in het spel te investeren. Enkel gebruiksvoorwerpen zijn voor geld te koop, dus als je geld in het spel investeert, heb je niet opeens meer mogelijkheden dan de gratis spelers, maar je kunt wel eerder gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn als je er geld voor over hebt. Zo kun je kiezen of je bijvoorbeeld een euro betaalt voor een bepaald item, of dat je het spel veel gaat spelen en het item dan gratis krijgt. In het eerste geval heb je het item veel eerder, maar je kunt geen exclusieve items kopen.

Het spel zal een tutorial bevatten. Als je deze helemaal doorloopt dan ben je daarna level zes en heb je de eerste items om je leger mee te customizen. Als extraatje zullen de eerste vijftien singleplayerlevels van de originele Company of Heroes ook gratis beschikbaar zijn in het spel. Of er later nog meer singeplayer-levels zullen volgen en of dit gekocht moet gaan worden is nog niet bekend, dat hangt af van wat spelers willen. Online zal het spel een matchmakingsysteem gebaseerd op sterkte gebruiken, vergelijkbaar met een laddersysteem. De kans om een game te winnen zou hierdoor ongeveer gelijk moeten zijn aan de kans om een game te verliezen. Tijdens het laden van een level kun je een korte blik werpen op de vaardigheden waarmee je tegenstander van start gaat.

Company of Heroes Online 2

Het belangrijkste element van Company of Heroes Online zijn echter de Heroes zelf. Deze Heroes levelen als je met ze speelt. Je moet hierbij niet direct denken aan fysieke helden, maar meer in de vorm van een hero-tank bijvoorbeeld. Dit is een speciale tank die een stuk duurder is dan een gewone tank, maar tegelijkertijd ook veel beter en sterker. Het gebruik van Heroes zorgt ervoor dat de multiplayer meer diepte krijgt, maar is tegelijkertijd ook beperkt, je kunt hier niet ongelimiteerd gebruik van maken. Ook als je verliest, word je beloond voor je inzet met items na afloop van een spel. Items die je niet wilt hebben, kun je gewoon verkopen aan de store en daarvan eventueel andere items kopen. De tofste items zullen echter enkel in de game gedropt worden en zijn niet voor punten of geld in de store te koop.

Conclusie
Met de prijs-kwaliteit-verhouding zit het wel goed in Company of Heroes Online. Je krijgt erg veel spel voor erg weinig (lees: geen) geld. Als bonus krijg je er vijftien singleplayerlevels gratis bij en het spel is erg goed te spelen zonder er ook maar een cent voor te betalen. Wil je echter niet zo veel tijd in het spel steken dan kun je ook gewoon geld uitgeven. Hoe je het spel ook gaat spelen, het is een goede strategische game die niet onderdoet voor games waar je vijftig euro voor neer mag leggen.