Gewelddadige games bewerkt voor het Midden-Oosten

Jarno (JarnoF)

Een nieuw initiatief is geboren in het Midden-Oosten. Gewelddadige en controversiële inhoud dient uit games te worden verwijderd. Pas nadat dit is gebeurd, mogen de games worden verkocht in conservatieve Arabische landen.

De Engelstalige krant van Abu Dhabi, The National, bericht dat de Rubicon Group Holding en Modern Electronics Company, de Saudische distributeur van Sony, samenwerken om games met "onacceptabele content" geschikt te krijgen voor hun landen.
Tevens worden de gesproken teksten nagesynchroniseerd in hun eigen voertaal en wordt verboden materiaal verwijderd. Het toevoegen van Midden-Oosterse karakters moet daarnaast ook gaan bijdragen aan de game.

"Games welke extra gewelddadig zijn, of gameplay welke controversieel is in onze regio zal worden bewerkt," aldus Ghassan Ayoubi, Rubicon Holdings executive director. "Het is niet alleen het nasynchroniseren van Arabische teksten, maar ook het verwijderen van ongeschikt materiaal in de regio. Het zijn één of twee dingen welke veranderd worden en misschien dat er een nieuw karakter wordt geïntroduceerd. Het is dus niet zo dat de game alleen wordt gecensureerd. Er wordt ook behoorlijk aan de game zelf gesleuteld, om de mensen in het Midden-Oosten tegemoet te komen."

Op dit ogenblik zijn het vooral Playstation 3-titels waar de focus op ligt. Het is maar een klein aantal games, twee tot vier op jaarbasis, waaraan gewerkt wordt. Fifa 11 wordt genoemd en ook Uncharted 3 zal gelijk op de bewerkingstafel komen te liggen.

Natuurlijk zijn er genoeg punten waarover gediscussieerd kan worden, copyright, vrijheid van meningsuiting enzovoorts. Er wordt vast nog over gesproken met de uitgevers van de diverse games, om te vragen hoe dit alles werkt.

Hoe dan ook, games wordt regelmatig de verkoop ontzegd in het Midden-Oosten door de strenge censuur-regelgeving. Dead Rising 2, Mafia 2 en de Grand Theft Auto-serie zijn tot op de dag van vandaag tegen een dichte deur gelopen.