Legendarisch Hotel Chelsea te koop

Het legendarische Hotel Chelsea in New York staat te koop. De verkopers hopen dat 'een nieuwe eigenaar het Chelsea nieuwe energie en nieuw leven kan geven'. Het is al meer dan 65 jaar eigendom van dezelfde groep families. De vraagprijs is niet bekendgemaakt.

Bezongen in nummers als Chelsea Hotel van Joni Mitchell en Chelsea Girl van Nico, bood het uit 1883 stammende gebouw voor kortere of langere tijd logies aan bekende bohemiens, zoals musici Bob Dylan, Patti Smith, Jimi Hendrix en Jim Morrison, kunstenaar Andy Warhol en schrijvers Arthur Miller en Eugene O'Neil. Het was ook de plek waar in 1953 dichter Dylan Thomas in coma raakte alvorens te bezwijken en Sid Vicious van The Sex Pistols in 1978 zijn vriendin doodstak.

Sinds 1966 staat het bakstenen gebouw met zijn smeedijzeren balkons op de monumentenlijst. Toen het gebouwd werd was het het eerste coöperatieve appartementencomplex in New York. Sinds 1905 is het een hotel. Tegenwoordig telt het complex 101 wooneenheden en 125 hotelkamers met prijzen vanaf 189 dollar per nacht.

Volgens Brian Bothwell, een filmmaker die er al zestien jaar woont -in een flat waar in de jaren zestig Leonard Cohen en in de jaren tachtig Grace Jones verbleven- gaan bewoners en hotelgasten makkelijk met elkaar om. Gasten kunnen er allerlei kunstenaars tegen het lijf lopen, zoals tekenaar R. Crumb, een regelmatige bezoeker. "Veel mensen die een of twee nachten doorbrengen hebben echt respect voor kunst", aldus Bothwell.


Hotel Chelsea (Foto: Novum)