'Digitale flitspaal ziet moderne motor niet'

De nieuwste motoren kunnen niet geflitst worden door de digitale flitspalen die in Nederland worden uitgerold. De palen registreren metaal, maar in de nieuwe generatie motoren zit nauwelijks metaal. Dat schrijft het AD woensdag.

De problemen van de flitspalen met metaalarme voertuigen kwamen al eerder in België aan het licht. In Nederland blijken 188 van zulke palen te staan en tot 2015 komen er nog ruim vierhonderd bij. In België staan er bijna 1200. Het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer bevestigt de problemen in de krant.

De lussen in het wegdek die auto's en motoren moeten waarnemen, zijn van hetzelfde merk als die in Vlaanderen. De drie leveranciers van digitale flitspalen in Nederland willen niets zeggen over hun apparatuur.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat niet bekend is dat de Vlaamse problemen zich ook hier voordoen. Het OM wil echter niet uitsluiten dat het in theorie ook hier mogelijk is dat motoren de dans kunnen ontspringen, maar voor actie is het te vroeg omdat het probleem nog niet officieel is waargenomen.

VVD'er Charlie Aptroot noemt de situatie in de krant 'knullig'. Hij wil dat het probleem wel in Nederland wordt onderzocht.