'Koloniseer Mars met zelfmoordmissie'

Een ruimtereis naar Mars duurt lang. Zo lang, dat de professoren Davies en Schulze-Makuch stellen dat een reis naar Mars een enkele reis zou moeten zijn. Vier astronauten zouden volgens hen in twee ruimteschepen op weg moeten gaan naar Mars, zonder ooit nog terug te keren. Een terugreis plannen kost te veel dood gewicht en vereist een meer dan toelaatbare hoeveelheid brandstof, en dat vinden de twee geleerden zonde. Daarnaast stellen ze dat onze beschaving ingekakt is en geen risico's meer durft te nemen. Terug naar de tijd van de grote ontdekkingsreizen!

Het plan van de twee begint met het sturen van onbemande vluchten die de omgeving controleren op microben en de noodzakelijke apparatuur voor de kolonisten op Mars achterlaten. Mocht één van de twee ruimteschepen Mars niet halen, geldt de ander als back-up. De kolonisten zouden zich moeten vestigen in de buurt van de grote ijsvoorraden op de plek waar zich ooit de noordelijke oceaan bevond. De astronauten zouden moeten wonen in een grot, waarin een kerncentrale de boel warmhoudt en een adembare atmosfeer zou moeten worden gecreëerd. De grot zou hen verder beschermen tegen straling en meteorieten. Voedsel zouden de kolonisten moeten verbouwen in kassen met kunstlicht.

Het belangrijkste doel van zo'n missie is onderzoek en het scheppen van een tweede thuis voor de mensheid. Voor voldoende genetische diversiteit moeten er minimaal vijfhonderd mensen die geen familie van elkaar zijn in de kolonie aanwezig zijn. Dat punt ligt uiteraard vele jaren na de eerste landing. De levensverwachting van de kolonisten zou rond de twintig jaar liggen, volgens de onderzoekers. Mogelijke kolonisten zouden dan ook van middelbare leeftijd moeten zijn.

Maar wie offert zichzelf op voor de toekomst van de mensheid? Volgens de twee onderzoekers is dat geen probleem: vrijwilligers zat, stellen zij. Politieke wil vormt een moeilijker te nemen hindernis. Echter, de gedachte aan mensen op een andere planeet zou volgens de wetenschappers leiden tot een gevoel van verbroedering en permanente inzet voor ruimtekolonisatie. Een cultuuromslag waardoor men bereid is weer risico's te nemen om ontdekkingen te doen is volgens hen noodzakelijk. Al is het maar om de mensheid te redden als die grote asteroïde zich in de aarde boort.

 Komen we ooit op de rode planeet?