Paus benoemt nieuwe kardinalen

Paus Benedictus XVI heeft woensdag 24 nieuwe kardinalen benoemd. De nieuwe 'prinsen van de kerk' worden op 20 november officieel aangesteld, aldus de paus. Veel nieuwe kardinalen bezetten al hoge posten binnen het Vaticaan.

Kardinalen dienen als adviseurs van de paus, maar hun belangrijkste taak is het kiezen van een nieuwe paus wanneer de oude overlijdt. Zolang een kardinaal de leeftijd van 80 jaar nog niet heeft bereikt, mag hij zich beschikbaar stellen voor de positie van kerkvorst.

Acht nieuwe kardinalen zijn Italianen. Hiermee komt het totale aantal Italianen in het College van Kardinalen op 25, bijna de helft van de Europeanen in het college.

Gedurende een onafgebroken periode van 455 jaar was de paus altijd een Italiaan, tot 1978, toen de Pool Karol Wojtyla paus Johannes Paulus II werd. Na hem volgde in 2005 de Duitser Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI.

Makkelijk heeft deze laatste paus het niet. Zijn termijn als paus wordt toch vooral gekenmerkt door het enorme wereldwijde misbruikschandaal binnen de katholieke kerk. Er is een schier oneindige reeks aanklachten wegens seksueel en fysiek misbruik van minderjarigen tegen katholieke geestelijken op gang gekomen. Zelfs de broer van de paus, Georg Ratzinger, bekende in de jaren zestig zijn pupillen geregeld in het gezicht te hebben geslagen.

Mogelijk heeft het seksschandaal binnen de katholieke kerk de paus doen besluiten aartsbisschop Reinhard Marx aan te stellen als kardinaal in München. Marx heeft zich ingezet om een bisschop uit de kerk te zetten, omdat de man kinderen zou hebben mishandeld.