Vinokourov hoeft jaarsalaris niet af te staan

Alexandre Vinokourov hoeft niet zijn jaarsalaris over 2007 niet af te dragen aan de internationale wielerunie (UCI). Dat heeft het internationaal sporttribunaal CAS woensdag besloten.

De UCI liet de coureurs drie jaar geleden een verklaring signeren waarin ze beloofden geen doping te gebruiken. Als ze dat toch deden en vervolgens voor minimaal twee jaar geschorst werden, zouden ze een jaarsalaris af moeten dragen.

Vinokourov werd in de Tour de France van 2007 betrapt op het gebruik van bloeddoping en moest dus een bedrag van 1.2 miljoen euro overmaken. Maar de Kazach tekende met succes beroep tegen die boete aan.

Het antidopingcontract is volgens het Cas niet rechtsgeldig. "Het initiatief was een pr-stunt, bedoeld om de geloofwaardigheid van het wielrennen te herstellen. Er bestaat echter geen juridische basis om de renners een boete op te leggen."

Vinokourov maakte in 2009 na een schorsing van twee jaar zijn rentree in het peloton. Hij won afgelopen seizoen de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

Vinokourov mag jaarsalaris behouden - Bron: Novum/AP