Verste sterrenstelsel ooit ontdekt

Europese astronomen hebben het verste sterrenstelsel ooit gevonden: UDFy-38135539. Met een telescoop vingen ze licht op, dat het sterrenstelsel meer dan dertien miljard jaar geleden uitzond, toen het heelal slechts 600 miljoen jaar oud was.

Dat schrijven de wetenschappers in de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature, dat donderdag uitkomt. Tot op heden was IOK-1, ontdekt in 2006, het verste sterrenstelsel dat ooit is waargenomen, op ongeveer 12,9 miljard lichtjaar van de aarde.

De astronomen hadden een beetje geluk nodig om het afgelegen sterrenstelsel UDFy-38135539 te ontdekken. Het heelal bestond 600 miljoen jaar na zijn ontstaan uit een ondoorzichtige waterstofwolk. Het licht van het ontdekte sterrenstelsel was niet sterk genoeg om op eigen kracht door die wolk te dringen. Waarschijnlijk zijn in de omgeving andere, nog niet ontdekte sterrenstelsels, die hebben geholpen de waterstofwolk te verdunnen. Als dat niet was gebeurd, zou het licht van UDFy-38135539 zijn miljarden jaren durende reis naar de aarde nooit hebben kunnen maken.