Herman Krott (79) overleden

Wielerunie KNWU heeft bekendgemaakt dat Herman Krott op 79-jarige leeftijd is overleden. Krott was de grondlegger van de Amstel Gold Race en had in het verleden de Amstel-wielerploegen onder zijn hoede.

Krott was met zijn sportbureau Inter Sport de drijvende kracht achter het Amsterdamse wielrennen en organiseerde vele criteriums. In de jaren zestig wilde hij een koers van Amsterdam naar de Limburgse heuvels en in 1966 werd de Amstel Gold Race geboren. Ook gold Krott in die tijd als ontdekker van de wielrenners Peter Post en Gerrie Kneteman.

Krott bleef jarenlang koersdirecteur van de Gold Race die langzaam veranderde in een koers die louter in Limburg werd verreden. Zijn opvolger Leo van Vliet zorgde ervoor dat de aankomst niet meer in Maastricht is maar bovenop de top van de Cauberg. Voor de meest strijdlustige renner in de koers is de Herman Krott Trofee weggelegd.

"Herman Krott was in de jaren zestig de eerste die echt aandacht had voor jonge renners en hun opleiding. Hij heeft met zijn ideeën aan de basis gestaan van de hedendaagse talentherkenning en de opleiding ervan binnen de KNWU. Daardoor was hij van grote betekenis voor de Nederlandse wielersport," zei KNWU-voorzitter Marcel Wintels.