Geen buitenlanders meer in marathonschaatsen

Dit jaar zullen er geen buitenlandse schaatsers gaan rijden in het Nederlandse marathonpeloton. De reden dat zaterdag louter Nederlanders aan de start staan is de economische crisis. De ploegen hebben geen geld meer om rijders aan te trekken.

In de afgelopen jaren reden onder meer Konstatin Korotkov, KC Boutiette, Cedric Michaud, Tristan Loy, Alexis Contin en Shane Dobin met succes hun rondjes. "Daar is nu een einde aan gekomen. De ploegen hebben geen geld meer," zei Loy die nu bondscoach van de Franse langebaanschaatsers is.

De Fransman is van mening dat de schaatsbond KNSB het marathononderdeel in de afgelopen jaren niet goed behandeld heeft, waardoor er nu slechts om de eer wordt gestreden. "Toen de commerciële zender SBS 6 in 2006 de wedstrijden live op de buis bracht, moest alles anders. We kregen te maken met tussen- en eliminatiesprints. Het draaide allemaal om de gunst van de kijker. Het sloeg terecht niet aan. Men wil gewone marathons zien. Zonder poespas. Gelukkig is dat nu weer het geval."

Als het aan Loy ligt dan keren in ieder geval de Fransen snel terug in het peloton. "Als bondscoach organiseer ik voor jonge Franse skeeleraars een viertal trainingskampen in Nederland. Ze kunnen dan aan hun schaatstechniek werken. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlanders op de marathon in de toekomst weer concurrentie van de Fransen krijgen. Ik ben namelijk veel te laat met schaatsen begonnen."

De Fransman vindt het jammer dat er dit jaar een uitgedund peloton is omdat verschillende sponsoren, waaronder die van de ploegen van Erik Hulsebosch en Henk Angenent er mee stopten. "De economische crisis waart ook in het peloton rond. Illustratief is dat de rijders louter voor de eer rijden. De KNSB heeft namelijk niet voldoende financiële middelen om prijzengeld uit te keren. Dat noemen ze bij ons 'met de Franse slag' regeren."