Ophef om beeld comateuze Sharon

Een levensecht beeld van voormalig premier Ariel Sharon houdt de gemoederen in Israël bezig. De ex-generaal, die Israël door de moeilijke jaren van de tweede Palestijnse intifadah loodste en in 2005 de Israëlische kolonies in de Gazastrook ontruimde, ligt na een zware beroerte op 4 januari 2006 in coma. Een galerie in Tel Aviv opende deze week een tentoonstelling met een wassen beeld van Sharon in zijn ziekenhuisbed.

"Dit is geen kunst, maar misselijkmakend voyeurisme", zei Yoël Hasson, parlementslid van Sharons Kadima-partij. "Dit is niet hoe ik mij Sharon wil herinneren", zei Sharons vroegere vertrouweling en adviseur Raanan Gissin. "Ik denk dat Sharon zou zeggen 'Ik word liever helemaal niet herinnerd, dan zo herinnerd'."

Kunstenaar Noam Braslavsky heeft het beeld gemaakt omdat Sharon al zo lang uit het openbare leven weg is. "Er is een nationale consensus dat niemand aan zijn beeld komt. Ik raak een open zenuw."

Het beeld van de comateuze Sharon, wiens borstkas op het ritme van een beademingsapparaat op en neer gaat, symboliseert het onvermogen van Israël om de politieke situatie te verbeteren, zegt Braslavsky. "Het is een allegorie van de bestaanstoestand van Israël, zwevend tussen hemel en aarde. De ogen van het beeld staan open, maar ze zien niets. Net als bij onze regering."


Ophef om beeld Ariel Sharon (Foto: Novum)