Tibetaanse scholieren demonstreren in China

Tibetaanse scholieren hebben in het westen van China gedemonstreerd tegen onbevestigde plannen van de regering om lesgeven in het Tibetaans te verbieden. Dat hebben leraren woensdag gezegd.

De demonstratie werd dinsdag gehouden in Tongren, in de provincie Qinghai. De scholieren trokken van school naar school. Volgens een leraar liepen rond de driehonderd scholieren in de demonstratie mee. De in Londen gevestigde organisatie Free Tibet en Radio Free Asia hadden het over duizend tot zevenduizend demonstranten, leerlingen van zes scholen. De politie greep niet in en de demonstrerende scholieren zullen naar verluidt niet door hun scholen worden gestraft.

De scholen in Tongren, waar driekwart van de bevolking Tibetaans is, geven les in zowel het Mandarijn als het Tibetaans. Volgens de twee leraren die over de demonstratie berichtten hebben de scholen vooralsnog niet te horen gekregen dat er alleen nog in het Mandarijn mag worden lesgegeven, maar doen er onbevestigde berichten de ronde dat dit wel gaat gebeuren. De autoriteiten waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar.