FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 juli 2010

Nominaties Emmy awards bekend

De nominaties voor de Emmy awards zijn weer bekendgemaakt. Het begeerde beeldje, dat ieder jaar aan het crème de la crème binnen de wereld van de televisie wordt uitgereikt, zal worden uitgereikt op 29 augustus.

Vooral de series 30 Rock en Modern Family doen het goed met maar liefst zeven nominaties. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er ditmaal geen Nederlandse nominatie. Eerder wonnen Patrick Lodiers met de Donorshow en Peter R de Vries met de uitzending over de verdwijning van Natalee Holloway.

Klik hier voor de volledige lijst van nominaties!

Volleyballers verslaan Zuid-Korea

De volleyballers van Oranje hebben na zeven nederlagen weer eens gewonnen in de World League. Tijdens de elfde wedstrijd van deze landencompetitie werd Korea met 3-0 verslagen. In het Indoor Sportcentrum van Eindhoven was het wel erg spannend, maar bleef Nederland op de belangrijkste momenten koelbloedig: 31-29, 28-26, 25-21.

De eerste set was er meteen eentje om in te lijsten. Korea verdedigde en serveerde sterk waardoor een voorsprong van 23-21 werd genomen. Maar Oranje kwam als eerste op setpoint al werd die niet in eerste instantie benut. Sterker nog, de Aziaten namen het initiatief over en kwamen zelfs drie maal op setpoint. Maar de mannen van Peter Blangé beten zich vast en uiteindelijk kon aanvoerder Rob Bontje via een schitterde middenaanval het vijfde setpoint van Nederland benutten (31-29).

Ook in set nummer twee ging de strijd lang gelijk op. Nederland scoorde veel met het hoge blok, maar kreeg toch geen vat op de razendsnelle ‘steekje’ van de Koreanen door het midden. Via 21-21 kwam Nederland bij 24-23 voor het eerst op setpoint, maar weer werd het ook 25-26 voor Korea. Dit keer was het Niels Klapwijk die bij 28-26 de beslissende klap uitdeelde.

Korea begon de derde serie goed door een 5-1 voorsprong te nemen, maar vervolgens was het Oranje dat de toon bepaalde. Yannick van Harskamp verdeelde het spel met veel flair waarbij een loepzuivere éénhandige set-up naar Dick Kooy het hoogtepunt vormde. Ook scoorde Van Harskamp veel met een zogenoemde doortikbal. Verder stond met name aanvoerder Rob Bontje uitstekend te blokkeren (in totaal zou Nederland 17 blokpunten maken en dat is erg veel). Bij 24-21 lanceerde Jeroen Rauwerdink een uitstekende opslag die Korea alleen maar over het net kon passen. Daar kon Wytze Kooistra het allerlaatste punt kon maken.

In Varna aan de Zwarte Zee won Brazilië de belangrijke wedstrijd tegen Bulgarije in vier sets (22-25, 23-25, 25-23, 26-24). Beide ploegen spelen vrijdagavond weer met als inzet de eerste plaats in de poule en dus de zekerheid van deelname aan de finaleronde. Nederland en Korea staan vrijdagavond om 19.30 uur opnieuw tegenover elkaar in Eindhoven voor hun laatste wedstrijd van de World League 2010.

Yamamoto vervangt Senna bij HRT

Hispania Racing heeft bekendgemaakt dat testcoureur Sakon Yamamoto dit weekend de Grand Prix van Groot-Brittannië zal gaan rijden. De Japanner wordt de vervanger van Bruno Senna die plotseling aan de kant is geschoven door het Spaanse team.

HRT zal morgenochtend uit de doeken doen wat de reden van het vertrek van Senna is. Yamamoto is voor Silverstone een noodgreep omdat hij de enige aanwezige testrijder was. Tijdens het weekend zal worden besloten wie de rest van het seizoen naast Karun Chandhok zal gaan racen.

Trent Reznor wordt vader

De frontman en oprichter van de band Nine Inch Nails Trent Reznor zal binnenkort vader worden. Dit heeft zijn vrouw Mariqueen Maandig tijdens een interview met de website WWD gezegd.

De twee waren bezig met het maken van een nieuw album, maar daarmee wachten ze nog even. Volgens Mariqueen zijn ze druk bezig met het verzinnen van een naam voor het kind. "Ik heb een lijst, maar het is zo moeilijk. Het is alsof je een leven in je handen hebt waarvoor je verantwoordelijk bent", aldus de toekomstige moeder.

[Tour] Contador op bezoek bij Armstrong

Alberto Contador bezocht vandaag, kort voor de start van de vijfde etappe van de Tour de France, de teambus van Lance Armstrong om hem een cadeautje te geven. De twee spraken elkaar toen overigens niet.

Sinds 1990 geven de Tour-winnaars hun ploeggenoten een cadeautje. Contador, die de Tour vorig jaar won, wilde dat ook bij Armstrong doen.

"Ik heb hem niet gezien. Volgens mij zat ik ergens achterin de bus of was ik met iets anders bezig. Gesproken heb ik hem niet, maar ik waardeer het gebaar zeker," aldus de Amerikaan.

FIFA kijkt door Suárez naar spelregelwijziging

De handsbal van Luis Suárez in de kwartfinale van het WK tussen Uruguay en Ghana heeft ook bij de FIFA iets teweeg gebracht. Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond zei dat het mogelijk nodig is om de regels aan te passen. De spelregelcommissie IFAB buigt zich hier in oktober over. Dan wordt ook het gebruik van technische hulpmiddelen besproken.

Suárez voorkwam met zijn 'redding' een doelpunt van Ghana. De Ajacied kreeg weliswaar rood, maar de penalty die volgde werd door Asamoah Gyan gemist. De wedstrijd draaide uiteindelijk uit op strafschoppen, waarin Uruguay zich de meest trefzekere toonde.

Uitslagen oefenduels 8 juli

Hoewel het WK nog bezig is zijn verschillende profclubs de voorbereiding alweer begonnen. Ook oefenwedstrijden horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslag
Ajax
Sulejmani
Al Ahly (Egy) 1-0
DOS '19 AZ
 Messaoud (3x), Jonathas (2x), Falkenburg (2x), Wenbloom, Dembélé, El Hamdaoui, Sigthorssón
0-11
VV Alverna NEC
Vleminckx (3x), Goossens (2x), Schöne (2x)
0-7
AGOVV Apeldoorn
Chadli
Ol. elftal Qatar 1-0
HZVV FC Groningen
 Pedersen (3x), Menting (3x), Tadic, Van de Laak, Kieftenbeld, Keurntjes, García, Ajilore, Veldmate
0-13
RKSV Driel Vitesse
Felixdaal (2x), Pluim, Snijders, Heijckmann, De Ruiter
0-6
Wuustwezel NAC Breda
Idabdelhay (2x), Kolkka, Schilder, Snoyl
0-5
Almere City FC
Fachtali (2x), Pinas, Hasselbaink
Team VVCS
Siberie, Rojer
4-2
FC Eindhoven Maccabi Tel-Aviv (Isr) n.n.b.
VV Cluzona RBC Roosendaal
Seidou, Van der Sloot, Seuntjens, Monteiro, Boddaert
0-5
SVW '27 Telstar 0-4
OZC FC Zwolle
Zilio, J. Van der Wal, D. Van der Wal, Wildschut, Drost
1-5

Drie Britten veroordeeld voor terreurplannen

Een Britse jury heeft donderdag drie Britse moslims schuldig bevonden aan het willen vermoorden van honderden mensen door boven de Atlantische Oceaan vliegtuigen op te blazen. De drie krijgen maandag de strafmaat te horen. Waarschijnlijk krijgen ze levenslang.

De mannen maakten onderdeel uit van een groep die in 2006 explosieve vloeistoffen in frisdrankflessen tot ontploffing wilde brengen in vliegtuigen naar de Verenigde Staten en Canada. Hun plannen werden verijdeld toen de verdachten in augustus 2006 werden ingerekend na invallen in Londen en omgeving.

Door de mislukte terreuraanslagen kwamen honderden vluchten aan de grond te staan. Bovendien zijn de veiligheidsmaatregelen op vliegvelden sindsdien blijvend veranderd, doordat het moeilijker is geworden om vloeistoffen mee aan boord te nemen.

Het duurde vier jaar voordat alle verdachten waren berecht. Dit was het derde proces voor de drie. Twee keer eerder wisten jury's niet tot een oordeel te komen.

Drie anderen, die als leiders van de bende werden bestempeld, zitten al langer lange gevangenisstraffen uit.

Tbs-klinieken: onderzoek na veroordeling

Tbs-klinieken willen dat de rechter een dader van een ernstig misdrijf eerst veroordeelt voordat hij psychiatrisch wordt onderzocht. Zij doen dit voorstel donderdagavond in het actualiteitenprogramma Nova. Dit moet voorkomen dat verdachten voor hun veroordeling een dergelijk onderzoek weigeren om aan tbs te ontkomen.

Het observeren van de veroordeelden, dat bij het onderzoek hoort, wordt zo deel van de straf. Nu komt het nog voor dat verdachten tijdens de observatie in de justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum zeven weken niets zeggen. De klinieken denken dat het 'een jaar lang toneelspelen in de gevangenis' niet mogelijk is.

In deze periode kan dan volgens de klinieken onderzocht worden aan welke psychische stroornis de veroordeelde lijdt en hoe hij behandeld kan worden. Het ministerie van Justitie laat in een reactie weten 'met belangstelling kennis te nemen van de gedachten van GGZ-NL'.

Vorig jaar weigerden zeventig verdachten geheel of gedeeltelijk mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. De Tweede Kamer praat na de zomer naar aanleiding van een burgerinitiatief over de verdachten die weigeren mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek.

Inboedel prinses Diana onder de hamer

Kunstwerken, antiquiteiten en huishoudelijke voorwerpen van wijlen de Britse prinses Diana hebben de afgelopen dagen op een veiling in Londen 21,1 miljoen pond (25 miljoen euro) opgebracht. Dat heeft veilinghuis Christie's donderdag gezegd.

Honderden voorwerpen gingen onder de hamer, waaronder schilderijen, meubels en zelfs koetsen van het landgoed van de familie van Diana.

Topstuk was een schilderij van Peter Paul Rubens dat dinsdag bijna elf miljoen euro opleverde. Het schilderij was sinds 1802 in het bezit van de familie van Diana. Een koets die tijdens de kroning in 1902 van koning Edward VII werd gebruikt bracht bijna 160 duizend euro op.

Bermbrand en file op A2 na klapband

Een vrachtwagen die donderdagavond een klapband kreeg op de A2 richting Utrecht heeft een kleine bermbrand en een file veroorzaakt. Door het afsluiten van een rijstrook, na het ongeluk, ontstond een file van twaalf kilometer. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst.

De file ontstond tussen Vinkeveen en Breukelen, doordat de rechterrijstrook was afgesloten. De bermbrand was vrij snel onder controle. Op de A28 ondervond het verkeer ook problemen door een bermbrand.

Man komt om na sprong van brug

Een man is donderdagavond om het leven gekomen nadat hij van een brug in de Oude Maas in Dordrecht was gesprongen. Hij kwam waarschijnlijk verkeerd op het water terecht. Een vriend die ook van de brug sprong overleefde dit wel. De leeftijd van de man is nog niet bekendgemaakt, omdat eerst zijn familie geïnformeerd wordt. Dat meldt de politie.

De twee waren van het fietsgedeelte van de Zwijndrechtse brug aan de Dokweg gesprongen. Dit deel loopt parallel aan de spoorbrug. De andere jongen kon snel naar de kant gebracht worden. Zijn vriend kwam niet meer aan de oppervlakte, waarna een zoekactie begon. Twintig minuten later werd hij door duikteams van de brandweer aan boord van een schip gehaald. Reanimatie mocht niet meer baten.

ProRail liet onlangs weten extra alert te zijn op jongeren die van spoorbruggen springen. De bruggen worden als springplank gebruikt om in het water te duiken. Ook de politie liet weten alert te zijn.

FC Utrecht ontmoet KF Tirana in Europa League

KF Tirana wordt de tegenstander van FC Utrecht in de tweede kwalificatieronde voor de Europa League. De club uit Albanië was pas na de verlenging te sterk voor het Hongaarse Zalaegerszegi TE met 1-0. De heenwedstrijd was in een doelpuntloos gelijkspel geëindigd.

KF Tirana kreeg vlak voor het einde van de officiële speeltijd een grote mogelijkheid om de wedstrijd al te beslissen, maar een penalty werd gemist. Uiteindelijk viel het bevrijdende doelpunt in de zeventiende minuut van de verlenging. Erando Karabeci was de doelpuntenmaker.

De Albanese club speelt volgende week donderdag tegen FC Utrecht in de Galgenwaard. De week daarop is de return.

Bolt wint in 9,82 seconden in Lausanne

Usain Bolt heeft vanavond op het atletiekgala van Lausanne, onderdeel van de Diamond League, de 100 meter gewonnen. De 22-jarige Jamaicaanse sprinter finishte na 9,82 seconden.

De wereldrecordhouder (9,58), net hersteld van een achillespeesblessure, evenaarde daarmee de beste jaarprestatie van collega Asafa Powell.

Bolt versloeg zijn landgenoot Yohan Blake (9,96) en de Antilliaan Churandy Martina (10,16).

Spionnenruil Rusland en VS begonnen

Tien personen die in de Verenigde Staten worden beschuldigd van spionage voor Rusland zijn donderdag in Manhattan voor de rechter verschenen. De tien zullen worden geruild voor elf spionnen die in Rusland vastzitten. Een van hen is inmiddels in Wenen aangekomen. Het is de grootste spionnenruil in de Russisch-Amerikaanse geschiedenis.

De atoomgeleerde Igor Soetjagin werd in Rusland schuldig bevonden aan spionage voor de Verenigde Staten. Donderdag werd hij op het vliegtuig naar Wenen gezet, waar hij inmiddels is aangekomen.

De spionnenruil is van grote betekenis voor de betrekkingen tussen Rusland en de VS, die danig bekoelden na de arrestatie van de tien spionageverdachten in de VS. Een elfde verdachte werd in Cyprus aangehouden, maar sinds hij op borgtocht werd vrijgelaten is niets meer van hem vernomen.

De advocaten van de tien lieten weten dat hun cliënten op alle aanklachten schuld zullen bekennen, waarna ze waarschijnlijk dezelfde dag nog op het vliegtuig naar Rusland worden gezet.

Michael Jackson: The Experience details

Vorige week werd er al wat meer informatie gegeven over de aankomende Michael Jackson-game van Ubisoft, maar nu hebben we ook de details per console beschikbaar. De naam van de game wordt Michael Jackson: The Experience.

De Xbox 360 versie zal een 3D beeld van de speler op het scherm weergeven en samen met een microfoon en Kinect kan je zingend en dansend de Michael Jackson Experience beleven.

Op de PS3 zal het zingen, gedaan met microfoons, en het dansen, gedaan met de Move, van elkaar gescheiden zijn.

De versie van de game op de Wii zal vrijwel hetzelfde aanvoelen als Just Dance, hier zal Wii Motion Plus gebruikt worden.

De DS en de PSP krijgen een ritmische game, vergelijkbaar met de DS-game Elite Beat Agents, want hier tik je ook op genummerde rondjes terwijl je lijntjes ertussen trekt.

De game werd al aangekondigd tijdens de E3 en er was al een interview van VG247 over de game. Michael Jackson: The Experience zal deze november uitkomen.


Duitsers zien niets van finale WK

De nationale ploeg van Duitsland zal niets meekrijgen van de finale van het WK voetbal, die zondag a.s. wordt gespeeld. De selectie van bondscoach Joachim Löw speelt een dag eerder de troostfinale tegen Uruguay en stapt zondagavond om 20:00 uur op het vliegtuig.

De verwachting is dat Die Mannschaft maandagochtend om 6:35 uur voet op Duitse bodem zal zetten. Een huldiging zit er niet in, daar de selectie en staf er niet op zitten te wachten. Iedereen gaat direct met vakantie.

Oranje bier op Zwarte Cross

Op het Zwarte Cross Festival dat van 16 tot en met 18 juli plaatsvindt in het Gelderse Lichtenvoorde zal oranje bier worden geschonken. Voorwaarde is wel dat Oranje zondag de finale van het WK voetbal wint.

Volgens de organisatie van het festival is er 5000 liter van het oranjekleurige gerstenat beschikbaar. Hiermee kunnen zo'n 20.000 pilsjes getapt worden. De kleurstof die aan het bier wordt toegevoegd heeft volgens bierbrouwer Grolsch geen gevolgen voor de smaak.

Som en Kuijken in achterhoede Lausanne

Bij Diamond League-wedstrijden in Lausanne heeft Bram Som geen potten kunnen breken. Op de 800 meter eindigde de Nederlander in 1.45,25 als achtste.

De 800 meter werd gewonnen door de Keniaan David Rudisha die eerder dit jaar imponeerde met een tijd van 1.42,04. In Lausanne kwam hij tot 1.43,25.

Op de 1.500 meter bij de vrouwen eindigde Susan Kuijken als negende. Met 4.07,09 bleef ze ruim een seconde boven haar persoonlijk record. De winst op de 1.500 meter ging naar Gelete Burka. Haar tijd van 3.59,28 was de snelste tijd dit seizoen.

Hargreaves mist start nieuwe seizoen

Owen Hargreaves mist de start van de Engelse competitie. De middenvelder van Manchester United heeft opnieuw problemen met zijn knie en is opnieuw in behandeling.

"Het slechte nieuws is dat Hargreaves naar de Verenigde Staten is om zijn specialist weer te zien", aldus de trainer van The Mancunians, Sir Alex Ferguson. "Hij zal niet klaar zijn voor het begin van het seizoen. Ik weet niet wanneer hij wel weer kan spelen."

Hargreaves staat al achttien maanden aan de zijlijn, nadat hij aan beide knieën een operatie had ondergaan. Aan het einde van het seizoen deed de 29-jarige voetballer nog wel enkele minuten mee in het duel tegen Sunderland (1-0 zege).

Homo-priester mag geen bisschop worden

Een commissie van de Anglicaanse kerk heeft besloten dat de homoseksuele priester Jeffrey John geen bisschop kan worden. Dat meldden Britse media donderdag. John werd geweigerd als kandidaat voor de post van bisschop van Southwark, in het zuiden van Londen.

In 2003 werd John al eens genomineerd als bisschop van Reading. Hij trok zich echter terug na verzet van conservatieven binnen de kerk.

John heeft verklaard, hoewel hij een geregistreerd partnerschap is aangegaan met zijn levenspartner, celibatair te zijn en houdt zich dus aan de Anglicaanse leer.

Vertegenwoordigers van de kerk hebben de berichten dat John op de kandidatenlijst stond niet bevestigd.

"Dit is pijnlijk teleurstellend nieuws voor Jeffrey, die een week heeft doorgemaakt waarin zijn identiteit en reputatie ijverig is bestudeerd, geanalyseerd en opnieuw is aangevallen door conservatieve krachten binnen de kerk op een manier die ik alleen maar kan beschrijven als giftig", aldus Colin Coward, voorzitter van een kerkelijke homobelangengroep.

Britse homo-priester mag geen bisschop worden
Britse homo-priester mag geen bisschop worden (Foto: Novum)

Vanquish komt in oktober

SEGA Europa heeft aangekondigd dat de science-fiction shooter Vanquish vanaf 22 oktober in de Europese winkels ligt. Het Japanse blad Famitsu gaf al eerder deze week aan dat de Japanse versie op 21 oktober zou komen. Een datum voor de Noord-Amerikaanse release is nog niet bekend.

Wie in Europa de game pre-ordert krijgt een Tri-Weapon Pack met daarin een Boost Machine Gun, Anti-Armor Pistol en Laser Cannon voor in het spel. Voor de Amerikaanse versie is nog niet bekend wat je extra zult krijgen bij een pre-order, verwacht wordt dat de game rond dezelfde tijd uitkomt.

In Vanquish hebben de Russen een ruimtestation aangevallen en overgenomen, dit ruimtestation dat energie van de zon verzamelt is daarna gebruikt om Los Angeles te vernietigen. Nu is het aan jou en je team dit ruimtestation terug te nemen en Russische kont te schoppen.

Vanquish
Schieten op russen in de ruimte

Bepaal de toekomst voor Back to the Future

Telltale Games wil graag weten wat de fans van Back to the Future terug willen zien in de game-episodes gebaseerd op deze film. In de trilogie zijn voldoende memorabele momenten om uit te kiezen. Telltale vraagt ieders mening door middel van een kort vragenonderzoek. Fans kunnen nu deelnemen aan de korte enquête, waarin ze kunnen kiezen welke periodes, personages en scenario's uit de trilogie ze terug zouden willen zien in de games.

Je kunt meedoen aan het onderzoek door naar de site van Telltale te gaan.

Goede start voor squashers Ravelli en Hartkoren

Bart Ravelli en Frank Hartkoren zijn goed begonnen aan de Tasmanian Open 2010. Het Nederlandse duo bereikte in het Australische Hobart de tweede ronde van het Satelliet toernooi op de Professional Squash Association (PSA) World Tour.

De 22-jarige Ravelli was in zijn openingspartij duidelijk een maatje te groot voor zijn Nieuw-Zeelandse tegenstander Chris Lloyd. De als derde geplaatste Hoofddorper was het gehele duel oppermachtig en won dan ook met afgetekende cijfers: 11-2, 11-6, 11-5.

Zijn even oude trainingsmaatje Hartkoren had meer moeite om door te dringen tot de tweede ronde. Tegen Edward Dromgool, eveneens afkomstig uit Nieuw-Zeeland, had de Nederlander vier games nodig. Het werd 11-9, 11-7, 10-12, 11-3.

In de volgende ronde stuit Ravelli, die vorige week al de halve finale haalde tijdens het PSA Super Satelliet toernooi in Melbourne, nu op Sam Fife uit Australië. De ongeplaatste Hartkoren moet het opnemen tegen de Engelsman Steven London.

Nieuwe safetycarregels per direct ingevoerd

De FIA heeft in overleg met de teams besloten om de regels tijdens de safetycarperioden per direct te veranderen. In Valencia, twee weken geleden, zorgden de huidige regels nog voor veel ophef. Enkele coureurs reden een te snelle ronde (minder dan 120%) in de ronde dat de safety car op de baan kwam, en kregen hiervoor maar een kleine straf.

Ferrari, dat zich keurig aan de regels hield, was hier slachtoffer van en klaagde hier na de wedstrijd ook over. Lewis Hamilton haalde nog snel voor de tweede safetycarlijn de safety car in en dwong zo Fernando Alonso om achter de safety car in te voegen.

Een vergadering met teamleden en racedirecteur Charlie Whiting heeft uitkomst geboden. Eerst wilde men de gehele pitstraat afsluiten als de safety car op de baan is, maar dat idee werd verworpen. In plaats hiervan is besloten dat vanaf het moment dat bericht wordt gegeven dat de safety car ingaat, de F1-bolides niet harder mogen rijden dan de safety car zelf. Het Britse Autosport heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Ook is besloten dat rijders die minder dan tweehonderd meter van de finish verwijderd zijn niet verplicht worden tot het afremmen. Reden hiervan is dat het te moeilijk is om zo snel te reageren. De snelheidsbeperking gaat voor deze coureurs aan het begin van de nieuwe ronde in. Zo kunnen ook die coureurs binnen de gestelde maximale tijd blijven zonder hard op de rem te moeten. Dat de coureurs net zo snel als de safety car moeten rijden, voorkomt het akkefietje dat Hamilton uithaalde, de safety car inhalen.

De nieuwe regels zullen al worden toegepast op Silverstone, aankomend weekend.

Red Dead Redemption komt met vier DLC-pakketten

Rockstar Games heeft aangegeven dat er vier DLC-pakketten zullen komen voor Red Dead Redemption. Het eerste pakket zal al vanaf augustus beschikbaar zijn en zal via Xbox Live en het Playstation Network te downloaden zijn. De bedoeling is dat de gamers nieuwe, innovatieve content krijgen die in de grote wereld van RDR past.

De beschrijving van de DLC is in het engels om geen verwarring over de bedoeling van de content te geven

Legends and Killers (beschikbaar begin augustus)

  • 9 new multiplayer map locations — more than doubling the amount of territories in the multiplayer competitive modes
  • 8 new multiplayer characters — play as characters from Red Dead Revolver
  • Introducing a new projectile weapon: the Tomahawk, with corresponding challenges for single-player and multiplayer gameplay
  • New achievements and trophies
  • Pricing: $9.99 (PlayStation Network), 800 Microsoft Points (Xbox LIVE)

Liars and Cheats (geen datum)

  • Attack and Defend multiplayer competitive mode and challenges
  • New multiplayer horse races, complete with mounted combat
  • Play as the heroes and villains of Red Dead Redemption, as well as 8 additional multiplayer characters
  • Multiplayer versions of Liars Dice and Poker from the single-player game
  • Introducing a new weapon: the Explosive Rifle, with associated challenges available in single-player and multiplayer gameplay
  • New achievements and trophies
  • Pricing: $9.99 (PlayStation Network), 800 Microsoft Points (Xbox LIVE)

Free Roam (geen datum of prijs bekend)

  • Additional Free Roam challenges
  • New action areas and defensive placements
  • Posse scoring and leaderboards
  • New anti-griefing measures in Free Roam

Undead Nightmare (geen datum)

  • Brand new single-player adventure, challenges and quests
  • 8 new multiplayer zombie characters
  • Additional animals unleashed in the world
  • New dynamic events and more
  • Pricing: $9.99 (PlayStation Network), 800 Microsoft Points (Xbox LIVE)

Hoe dichterbij de release hoe meer informatie er bekend zal worden over de pakketten.

RDR

Line-up Vrienden van Amstel LIVE! bekend

De organisatie van het jaarlijkse evenement De Vrienden van Amstel LIVE! heeft vanmiddag de namen bekendgemaakt die zullen optreden tijdens het zesdaagse evenement.

Zo zullen BLØF, Caro Emerald, Alain Clark, Acda & de Munnik en de 3J's optreden in het vernieuwde Ahoy in Rotterdam. Xander de Buisonjé zal de avond bij elkaar praten als gastheer.

Dit najaar maakt Amstel verdere aanvullingen op het programma bekend. Vanwege de grote belangstelling voor het muziekevenement heeft de organisatie besloten om een vijfde en zesde concertavond op 21 en 22 januari toe te voegen aan de concertreeks in Ahoy. De Vrienden van Amstel LIVE! 2011 vindt plaats op 21, 22, 26, 27, 28 en 29 januari 2011.

De kaartverkoop is inmiddels gestart.

De Helden Van Amstel LIVE!
Tevens werd vandaag bekend gemaakt dat een gloednieuw muziekevenement dit najaar zijn première beleeft. Onder de noemer 'De Helden Van Amstel LIVE!' zullen drie Nederlandse topartiesten in de huid kruipen van hun drie grootste helden. Het evenement zal gaan touren door Nederland en keert jaarlijks terug naar De Vrienden van Amstel LIVE! als onderdeel van de show.

Het nieuwe muziekevenement van Amstel is ontstaan op De Vrienden van Amstel LIVE! 2010, toen VanVelzen hits ten gehore bracht van zijn helden Queen. Bezoekers van het evenement reageerden enthousiast op het nieuwe onderdeel in de show.

De artiesten die optreden tijdens de eerste editie van de Helden Van Amstel LIVE! zijn VanVelzen, Nick & Simon en Miss Montreal. Edwin Evers is met zijn band de vaste begeleidingsband van het evenement.

Blunderende arbiter Rosetti bergt fluit op

Roberto Rosetti heeft een punt gezet achter zijn loopbaan. De Italiaanse scheidsrechter nam dat besluit twee weken nadat hij op het WK een doelpunt van de Argentijn Carlos Tévez, die duidelijk buitenspel stond, goedkeurde. Mede daardoor versloegen de Argentijnen Mexico.

Rosetti ontkent echter dat zijn blunder zijn besluit heeft beïnvloed. De 42-jarige Italiaan floot in 2008 de finale van het EK.

Nieuwe staking verlamt Griekenland

Een nieuwe algemene staking tegen bezuinigingen door de regering heeft donderdag het trein-, vlieg- en bootverkeer in Griekenland ernstig verstoord. Het was de zesde algemene staking in het land sinds februari.

Meer dan tachtig internationale en binnenlandse vluchten werden geschrapt, terwijl 110 vluchten vertraging opliepen. Er reden geen treinen en bussen. In havens werden blokkades opgeworpen, waardoor toeristen de veerboten niet konden bereiken. Veel ministeries, musea, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en staatsbedrijven waren dicht.

In Athene gingen tussen 10.000 en 15.000 demonstranten de straat op. Dat was duidelijk minder dan verwacht. Het protest verliep vreedzaam.

Om het bankroet af te wenden, stemde de Griekse regering eerder dit jaar in met een fiks bezuinigingsprogramma. Zo stemde het parlement woensdag nog in met verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar.

FIFA 11 ook naar de PC

Vandaag is bekendgemaakt dat FIFA 2011 ook naar de PC zal komen naast de Xbox 360, Wii, DS, PSP, PS2 en PS3. De game zal samen met alle andere versies op één oktober in de winkel liggen. Het was enige tijd onduidelijk of deze game naar de PC zou komen want hij was nog niet aangekondigd terwijl alle andere versies dat wel waren.

De PC-versie zal dit keer gelijk zijn aan de console-versie, je kunt nu ook met je voetbalspeler 360 graden dribbelen en zal ook dezelfde physics kennen als de console-versie. Deze FIFA-game zal de achttiende titel worden in de serie. De game zal een nieuwe manier van verbetering van spelers bieden, de mogelijkheid tot het importeren van je eigen soundtrack en een nieuwe manier hoe het overspelen van de bal tussen spelers werkt bevatten.

FIFA

La Niña ontwikkelt zich: mogelijk meer orkanen

Het klimaatfenomeen dat bekend staat als La Niña lijkt zich in juli en augustus te gaan ontwikkelen. Wanneer La Niña voorkomt, zijn er meer orkanen dan normaal. Dat heeft het Klimaatcentrum van de Verenigde Staten donderdag gezegd.

La Niña gaat gepaard met een ongebruikelijke afkoeling van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan. De watertemperatuur in het gebied heeft invloed op de luchtdruk en de wind, wat kan resulteren in weersveranderingen in de hele wereld.

Door La Niña ontstaat er windschering, een plotselinge verandering van de windsnelheid. Een sterke windschering kan de kans op orkanen verminderen, omdat de wind voorkomt dat de orkanen kunnen opstijgen. Minder windschering betekent echter dat ze juist kunnen klimmen en sterker worden.

Omdat er tijdens La Niña minder harde wind is, is de verwachting dat er meer orkanen zullen ontstaan. Bovendien ontwikkelen zich tijdens La Niña meer orkanen in de buurt van Afrika, die veel vaker uitgroeien tot enorme orkanen die een bedreiging vormen voor de Amerikaanse en Caribische eilanden. De verwachting is dat er dit seizoen drie tot zeven zware orkanen ontstaan.

De laatste keer dat La Niña voorkwam was in de herfst van 2007 tot en met het voorjaar van 2008. Vervolgens ontstond er een tegengesteld fenomeen, El Niño, dat sinds het voorjaar van 2009 gaande is.

Volg voor meer informatie over orkanen ook het topic over Hurricane Season op ons forum.

[Tour] Uitslag en standen na vijfde etappe

Vandaag werd de vierde etappe verreden in de Tour de France, over 187,5 kilometer van Épernay naar Montargis. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.


Uitslag vijfde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Mark Cavendish (GB) Sky 4:30.50
2 Gerald Ciolek (Dui) Milram z.t
3 Edv. Bosson Hagen (Noo) Sky z.t
4 Jose Joaq. Rojas (Spa) Caisse d'Epargne z.t
5 Thor Hushovd (Noo) Cervélo z.t
6 Sebastien Turgot Fra) Bouygues z.t
7 Robbie McEwen (Aus) Katusha z.t.
8 Alessandro Petacchi (Ita)
Lampre z.t
9 LIoyd Mondory (Fra) AG2R - La Mondiale z.t
10 Tyler Farrar (VS) Garmin z.t
71 Bram Tankink Rabobank z.t.
72 Robert Gesink Rabobank z.t.
81 Maarten Tjallingii Rabobank z.t.
106 Koos Moerenhout Rabobank z.t.
136 Karsten Kroon BMC Racing Team z.t.
153 Lars Boom Rabobank + 1,16
156 Martijn Maaskant Garmin + 1,44


Klassement na de vijfde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 22:59.45
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42
30 Bram Tankink Rabobank + 3,02
42 Robert Gesink Rabobank + 3,16
63 Karsten Kroon BMC Racing Team + 3,38
79 Martijn Maaskant Garmin + 4,41
103 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,16
132 Koos Moerenhout Rabobank + 14,48
133 Lars Boom Rabobank + 14,55


Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Thor Hushovd (Noo) Cervélo 102
2 Alessandro Petacchi (Ita)
Lampre 88
3 Robbie McEwen (Aus) Katusha 81
4 Jose Joaq. Rojas (Spa) Caisse d'Epargne 73
5 Edv. Boasson Hagen (Noo) Sky 64


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Jérôme Pineau (Fra) Quick Step 13
2 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 8
3 Rein Taaramäe (Est) Cofidis 8
4 Jurgen v.d. Walle (Bel)
Quick Step 6
5 Maxime Monfort (Bel) HTC Columbia 5


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Thomas Geraint (Eng) Team Sky 23.00,08
2 Andy Schleck (Lux) Saxobank + 0,46
3 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 2,01
4 Jose Joaquin Rojas (Spa) Caisse d'Epargne + 2,12
5 Tony Martin (Dui) HTC Columbia + 2,12


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 Saxobank 69.03,10
2 Garmin + 0,11
3 Team Sky + 0,25
4 Astana + 2,21
5 BMC Racing Team + 2,50
7 Rabobank + 3,37

Man mishandelt snorfietser op zebrapad

De Groningse politie is op zoek naar een koppel van wie de man een snorfietser bewusteloos sloeg. Dat gebeurde op zaterdag 26 juni rond 11.30 uur op een zebrapad op het kruispunt Hoendiep-Friesestraatweg in Groningen.

De 22-jarige snorfietser reed over het zebrapad op het moment dat een stelletje met een gekleurde kinderwagen overstak. De overstekende man werd woest en gaf een enorme vuistslag aan de man op de snorfiets. Het slachtoffer raakte daardoor buiten bewustzijn en moest zich onder doktersbehandeling stellen voor een zwaar gekneusd neusbeen. Getuigen hebben de snorfietser geholpen.

De politie heeft een signalement van het koppel met de kinderwagen verspreid. De man die de vuitslag uitdeelde is blank, ongeveer dertig jaar, heeft een 'harde' stem en lichtblonde stekeltjes. Op de bewuste dag was hij gekleed in een geel T-shirt en een spijkerbroek. Opvallend waren de kleine littekentjes op zijn gezicht. De vrouw liep op hooggehakte schoentjes en droeg een blauw T-shirt en een zwarte broek. Ook zij is rond de dertig jaar en heeft blond lang haar. Onduidelijk is waarom de politie het incident niet eerder heeft bekend gemaakt.

Pedro: "Verrast dat ik in de basis stond"

Pedro kreeg in de met 1-0 gewonnen halve finale van Spanje tegen Duitsland verrassend een basisplaats. Dat vond hij zelf ook.

De aanvaller van FC Barcelona kreeg van bondscoach Vicente Del Bosque de voorkeur boven Fernando Torres, die tot nog toe een zeer teleurstellend WK doormaakt. De topspits wist nog niet één keer te scoren. In de tweede helft van het duel kwam hij nog wel binnen de lijnen.

"Ik was wel een beetje verrast dat ik in de basis stond", vertelt de 22-jarige Pedro vandaag, één dag na het gewonnnen treffen. "Maar gelukkig mocht ik meedoen. Ik ben heel blij met hoe we gespeeld hebben en dat we zijn doorgedrongen tot de finale."

In de slotfase van het duel had Pedro de ideale kans om zijn ploeggenoot Torres toch nog een doelpunt te schenken, maar in plaats van afspelen op de geheel vrijstaande Torres, ging Pedro voor eigen succes. Geen goede keuze, want de aanvaller liep zich vast. Pedro: "Ik was alleen en had Torres aan mijn zijde. Ik denk dat ik iets te veel zelfvertrouwen had."

Blatter tevreden over fair-play

Sepp Blatter is erg tevreden over het sportieve spel tijdens het WK voetbal, dat komend weekend wordt afgesloten. Dit liet de voorzitter van de wereldvoetbalbond (FIFA) vandaag in een persconferentie laten weten.

"Ik moet een compliment geven voor het fair-play op dit toernooi", aldus Blatter. "Ik feliciteer de spelers en de coaches als inderdaad blijkt dat er veel minder kaarten zijn uitgedeeld. Hieruit blijkt dat spelers met meer respect voor de opponent een tackle inzetten."

Tot dusver trokken de scheidsrechters, die actief zijn op het WK voetbal in Zuid-Afrika, 229 gele kaarten. Daarnaast werden er nog zestien rode kaarten getoond.

Het aantal kaarten van het WK in Duitland wordt in elk geval niet meer gehaald. In 2006 trok men 307 gele en 28 rode kaarten.

Pinguïn uit dierentuin ontvoerd

Onbekenden hebben in de dierentuin van Dublin een pinguïn ontvoerd. Het dier werd vervolgens op straat achtergelaten. De politie denkt dat de daders bij de ontvoering gebruik hebben gemaakt van een taxi.

Pinguïn Kelli kon makkelijk getraceerd worden. Alle dieren in de dierentuin zijn namelijk voorzien van een microchip. Medewerkers van de zoo kunnen niet lachen om de ontvoering. "We zijn opgelucht dat het dier veilig en ongedeerd terug is, maar we willen onze boosheid over dit incident benadrukken." Opvallend is dat er in de dierentuin geen sporen van inbraak zijn gevonden. Mogelijk hebben de kidnappers zich laten insluiten.

[EK zwemmen] Dekker meldt zich af

Inge Dekker heeft zich afgemeld voor de Europese kampioenschappen langebaan in Boedapest. Dat heeft haar management vandaag bekendgemaakt. De zwemster heeft al maanden last van een schouderblessure en wordt daarvoor dagelijks intensief behandeld.

Ook maakte Dekker bekend dat ze alweer een nieuwe trainer zoekt. Na amper negen maanden heeft ze besloten een punt te zetten achter de samenwerking met Marcel Wouda.

"In de samenwerking met Marcel heb ik niet gevonden waar ik naar op zoek was", verklaarde Dekker. De zwemster, die zeker wil doorgaan tot de Olympische Spelen van Londen (2012), gaat nu op zoek naar een nieuwe coach. Eerder trainde Dekker onder leiding van Jacco Verhaeren.

Dekker is de tweede zwemmer in korte tijd die bekendmaakt de samenwerking met Wouda te beëindigen. Vorige maand liet Joeri Verlinden weten over te stappen naar het trainingscentrum in Amsterdam.

Voorbeschouwing Grand Prix van Groot-Brittannië

Dit weekend staat de Grand Prix van Groot-Brittannië weer op het programma op Silverstone. Oorspronkelijk zou de race op Donington Park gehouden gaan worden, maar nadat de uitbater failliet ging bleef het circus in de plaats die motorsporthistorie ademt. Zal dit weekend Red Bull net als vorig jaar dominant zijn of pakken Ferrari en McLaren de zege. En wat kunnen de smaakmakers van Valencia Sauber en Williams? We weten het zondagmiddag.

Het circuit van Silverstone kent een lange historie. Het oude vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog werd in 1948 omgebouwd tot circuit en heeft sinds die tijd een aantal malen een verbouwing ondergaan. De laatste dateert van dit seizoen toen het nieuwe Arena-gedeelte opgeleverd werd. Dit was oorspronkelijk bedoeld voor de MotoGP, maar ook de Formule 1-coureurs zullen er overheen gaan racen. Daarnaast zal vanaf volgend jaar een nieuw pitcomplex tussen Club en Abbey opgeleverd worden.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.891 km
Aantal ronden: 52
Totale lengte: 306.747 km
Ronderecord: -

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 127
2 Jenson Button McLaren-Mercedes 121
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing 115
4 Mark Webber Red Bull Racing 103
5 Fernando Alonso Ferrari 98
6 Robert Kubica Renault 83
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 75
8 Felipe Massa Ferrari 67
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 34
10 Adrian Sutil Force India F1 31
11 Rubens Barrichello Williams 19
12 Vitantonio Liuzzi Force India F1 12
13 Kamui Kobayashi Sauber 7
14 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
15 Vitaly Petrov Renault 6
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
17 Nico Hulkenberg Williams 1
18 Pedro de la Rosa Sauber 0
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
20 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
21 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
22 Bruno Senna HRT F1 Team 0
23 Timo Glock Virgin Racing 0
24 Jarno Trulli Lotus F1 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 McLaren-Mercedes 248
2 Red Bull Racing 218
3 Ferrari 165
4 Mercedes Grand Prix 109
5 Renault 89
6 Force India F1 43
7 Williams 20
8 Scuderia Toro Rosso 10
9 Sauber 7
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0


De Grand Prix van Groot-Brittannië is een van de oudste op de Formule 1-kalender. In 1926 en 1927 kwamen de voorlopers van de Formule 1 al naar het eiland en vanaf 1948 is de race ieder jaar gehouden. Het oude miltaire vliegveld Silverstone was bij vele gelegenheden de locatie. Ook werd er wel geracet op Aintree en Brands Hatch, maar sinds 1987 is de race alleen nog maar op Silverstone verreden.

De Grand Prix wordt vaak onder natte omstandigheden verreden, maar even zo vaak blijkt het op het Britse continent droog te blijven. Silverstone was met name in de jaren tachtig het snelste circuit op de kalender. Het kwalificatierondje van Keke Rosberg in de Williams in 1985 was tot 2002 de recordhouder qua gemiddelde snelheid. Het record van 258,9 kilometer per uur gemiddeld werd in 2002 in Italië door Juan Montoya verbeterd. Rosberg won de race in 1985 op Silverstone niet, want hij viel met uitlaatproblemen uit. Alain Prost won de wedstrijd die per ongeluk na 65 van de 66 geplande ronden al werd afgevlagd.

In 1991 ging de overwinning naar Nigel Mansell. De Brit lag de hele race onder vuur van Ayrton Senna, maar had geluk dat de Braziliaan in de laatste ronde zonder brandstof kwam te zitten, waardoor hij eenvoudig kon winnen voor Gerhard Berger, Alain Prost en Senna die toch nog als vierde geklasseerd werd.

Van de huidige coureurs heeft Michael Schumacher een haat-liefde-verhouding met Silverstone. De Duitser wist driemaal te winnen, maar kende evenzovele malen pech. In 1994 haalde hij in de opwarmronde Damon Hill in, waarna hij een stop-and-go-penalty kreeg. Toen hij deze niet uitvoerde kreeg de Duitser de zwarte vlag en werd twee races geschorst. In 1998 won Schumacher door een opgelegde straf in de laatste ronde in de pitstraat uit te voeren en daar te finishen. Een jaar later brak de Ferrari-rijder door falende remmen zijn been, waarna hij pas in Japan terug kon keren in de auto.

Van de wedstrijden in de afgelopen jaren blijft een nat 2008 een van de verrassendste. Lewis Hamilton won eenvoudig, maar daarachter werd een goed rijdende Nick Heidfeld tweede, voor Honda-rijder Rubens Barrichello die de natweerbanden gebruikte en hierdoor negen seconden per ronde sneller was dan de rest van het veld. Felipe Massa werd de schlemiel door vele uitstapjes naast de baan en de Braziliaan werd uiteindelijk op twee ronden van de winnaar als dertiende afgevlagd.

De kwalificatie verliep onder zeer koele omstandigheden waardoor de Red Bulls in het voordeel waren ten opzichte van de rest van het veld. Sebastian Vettel pakte poleposition voor Rubens Barrichello en Mark Webber. Na de start zou deze volgorde niet veranderen. WK-leider Jenson Button kende een moeilijk weekend en viel na de start terug naar plaats negen.

Verder naar achteren startte regerend wereldkampioen Lewis Hamilton als achttiende en won bij de start vier plaatsen. De Brit had veel problemen met zijn bolide en ging enkele malen van de baan af, waardoor hij achteraan aan moest sluiten. Hij wist wel teamgenoot Heikki Kovalainen en Sébastien Bourdais snel weer te passeren. Kovalainen waagde ook een poging bij Bourdais, maar beiden raakten elkaar en vielen uit.

Vettel reed vooraan ver weg bij Barrichello die na zijn pitstop opeens Webber voor zich wist. Deze volgorde zou tot de streep niet meer veranderen. Daarachter reed Felipe Massa een sterke race door van de elfde startplaats op te klimmen naar plek vier. Deze snoepte hij vlak voor zijn laatste stop af van Nico Rosberg. Button wist nog op te klimmen naar plaats zes. opvallend was ook het optreden van Giancarlo Fisichella die met de Force India tiende werd en hiermee de opmars van het team aankondigde. Hamilton tenslotte kwam als wereldkampioen op zijn thuiscircuit niet verder dan plaats zestien.

Vrijdag 9 juli 2010
11:00 - 12:30 vrije training 1
15:00 - 16:30 vrije training 2

Zaterdag 10 juli 2010
11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 11 juli 2010
14:00 2010 Formula 1 Santander British Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 10 juli 13.55-15.10 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Kwalificatie
Zo 11 juli 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Pre-show
Zo 11 juli 13.55-15.45 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Race
Zo 11 juli 19.00-19.30 uur RTL GP: Formule 1 - Groot-Brittannië - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 10 juli 13.10-15.15 uur BBC1: Formule 1 - Groot-Brittannië - Kwalificatie
Zo 11 juli 13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Groot-Brittannië - Race
Zo 11 juli 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Groot-Brittannië - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 14 °C 27 °C 20 % licht bewolkt
Zaterdag 15 °C 26 °C 10 % licht bewolkt
Zondag 13 °C 22 °C 10 % licht bewolkt
Bron: The Weather Channel

Oranje keert maandag terug naar Nederland

Het Nederlands elftal keert maandag a.s. terug en zal aan het einde van de middag op Schiphol landen. Dit heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) vandaag bekendgemaakt. Een dag later zal de gehele selectie in Amsterdam worden gehuldigd.

Oranje vertrekt maandag in alle vroegte naar Schiphol, waar naar verwachting veel media bij aanwezig zal zijn. Kort na de landing zullen spelers en staf met hun familieleden worden herenigd.

Een dag later krijgt het grote publiek het Nederlands elftal ook te zien. Dit zal in elk geval op het Museumplein in Amsterdam zijn. Mocht Oranje de wereldtitel winnen, dan staat er ook nog een vaartocht door de Amsterdamse grachten gepland.

Al die religieuze sites beu?

Het lijkt wel of, met dank aan het gevallen kabinet, er steeds meer sites over het geloof gaan. Jezus, God, Petrus, Heilige Geest etc., je ontkomt er niet aan op internet. Een handige programmeur heeft er iets op gevonden: God Block.

Deze add-on scant voor je een site bezoekt razendsnel of hier religieuze woorden in voorkomen. Indien ja, dan wordt deze site geblokkeerd. Is de site echter vrij van Jezus en zijn companen, dan kun je de site zonder problemen bekijken.

Wil jij ook het geloof ook een halt toeroepen? De webfilter is hier, gratis,  te downloaden

Klink: minder zout eten

De levensmiddelenindustrie moet nog meer haar best doen om het zout in producten zoveel mogelijk te verlagen. Die oproep doet demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) donderdag.

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt dat er 'grote verschillen' bestaan in de hoeveelheid zout die dezelfde producten van verschillende fabrikanten bevatten. Het onderzoek toont aan dat er nog 'veel ruimte' is voor verbetering.

"Ik realiseer me dat bij zoutreductie soms technologische uitdagingen komen kijken", zegt Klink. Maar dat is precies waar Nederland goed in is. Een fikse zoutverlaging zonder dat dit ten koste gaat van de smaak is goed mogelijk, stelt hij.

De bewindsman deed twee jaar geleden een vergelijkbare oproep. Een aantal bedrijven is al goed bezig met het verlagen van het zoutgehalte in producten. Er zijn echter ook achterblijvers. "Ik wil de achterblijvers oproepen ook hun bijdrage te leveren", aldus Klink.

Wie te veel zout binnenkrijgt, loopt een groter risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee op hart- en vaatziekten. Het meeste zout dat Nederlanders eten zit in industrieel bereide producten. Daarom heeft de industrie een belangrijke rol, stelt Klink.

Man kiekt vrouw die baby misbruikt

Een Britse man is aangeklaagd voor het maken van perverse foto's. Colin Blanchard zou kiekjes hebben gemaakt van zijn vriendin Tracy Dawber die op dat moment op de sofa een baby seksueel misbruikte. Dawber is zelf aangeklaagd voor het verrichten van ontucht met een minderjarige.

Dawber geeft toe dat zij degene is op de foto's, maar ontkent de baby te hebben misbruikt. De gruwelijke zaak zou zich in 2008 hebben voorgedaan. De politie ontdekte de perverse kiekjes op twee laptops en een mobieltje van Colin Blanchard. Dawber is zelf in november gearresteerd, maar beweert nog nooit een kind ontuchtig te hebben aangeraakt. De rechtbank zal op een later moment een oordeel vellen.

Media in ban WK-finale

Radio- en tv-zenders besteden zondag uitgebreid aandacht aan de WK-finale, waarin het Nederlands elftal het die avond opneemt tegen Spanje. Zo brengt popzender 3FM de hele dag sfeerverslagen vanaf diverse plekken in het land. Dj Sandstorm zet, net als tijdens de halve finale, het livecommentaar van NOS-verslaggevers Jack van Gelder en Bas Ticheler op muziek.

Dj's Coen en Sander presenteren hun radioshow vrijdag, zaterdag en zondag vanuit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Als Nederland de wereldtitel pakt, draait radiozender 100% NL een nacht lang alleen maar voetbal- en feesthits. De zogenoemde Nacht van Oranje begint direct na het laatste fluitsignaal en duurt tot maandagochtend zeven uur.

Ook de NOS besteedt uitgebreid aandacht aan de historische finale. Op Radio 1 staat het programma Langs de Lijn zondagmiddag vanaf twaalf uur in het teken van de WK-finale. Op Nederland 1 brengt de NOS zondag vanaf het middaguur een speciale finale-editie van Studio Sportzomer en maandagochtend is er een extra ontbijteditie van Studio Sport.

Muziekzender TMF kleurt zondagmiddag vanaf twee uur oranje met onder meer de Top 25 Oranje Boven. Voetballers Gregory van der Wiel, Ryan Babel en Jermain Lens kondigen gedurende de dag hun favoriete videoclips aan. Daarna kunnen kijkers uit volle borst meezingen met de grootste Oranjehits tijdens de TMF Oranje Karaoke.

Nederland 1 krijgt zondagavond alle ruimte om met de WK-finale opnieuw een kijkcijferrecord te verbreken. Concurrerende tv-zenders programmeren tijdens de wedstrijd voornamelijk B-films en herhalingen.

[Tour] Cavendish in tranen na dagzege

In de eerste etappe van de Tour de France vloog Mark Cavendish uit de bocht terwijl hij gisteren slechts twaalfde werd in de massasprint. Vandaag nam hij echter alle twijfels omtrent zijn vorm weg door met overmacht de vijfde etappe te winnen.

"Deze zege betekent alles voor me," aldus de Brit die op het podium in tranen was. "Gisteren liet ik mijn ploeg in de steek en toch werkten ze opnieuw hard voor me. Ik ben blij dat ik het nu wel af kon maken."

Excelsior test Duitser

Excelsior test de komende dagen de Duitser Benjamin Baltes. De promovendus is druk op zoek naar versterkingen en mogelijk kan de middenvelder van de amateurs van Borussia Mönchengladbach de technische staf overtuigen.

De 26-jarige Baltes is een voormalig jeugdinternational, die tot dusverre nog niet echt wist door te breken in het Duitse profvoetbal. De tweebenige Baltes speelde eerder voor KFC Uerdingen 05, SC Freiburg, VfB Lübeck, Rot-Weiss Essen en FC Erzgebirge Aue alvorens naar het amateurteam van Gladbach te verkassen.

Oper en ADO Den Haag alsnog uit elkaar

De wegen van ADO Den Haag en Andres Oper scheiden zich alsnog. Dit is op de website van de Haagse club te lezen. Aanvankelijk wilden beide partijen met elkaar verder, maar in goed overleg heeft men toch besloten om het opengebroken contract alsnog te laten ontbinden.

Oper kwam in januari van dit jaar naar ADO Den Haag, dat hem van Roda JC overnam. De aanvaller was in twaalf wedstrijden goed voor één treffer.

Er zijn inmiddels een aantal ploegen, die interesse in Oper hebben. De Est gaf eerder al aan graag naar het buitenland te willen.

Rokverbod voor aardbeienpluksters

Vrouwen mogen in verschillende Oostenrijkse gebieden geen aardbeien plukken in hun rok. Deze maatregel is drie jaar geleden ingevoerd, omdat een rok onhygiënisch zou zijn. Dames die een broek aantrekken mogen in de betreffende gebieden wel zomerkoninkjes plukken.

Nu wordt er een felle discussie gevoerd over dit verbod, maar de maatregel blijft voorlopig bestaan. Niet iedereen is het ermee eens. Grondeigenaar Josef Norz: "Je kan de mensen toch niet voorschrijven wat ze moeten dragen?" Ook Matthias Brötzner zet twijfels bij het rokverbod: "Ik heb zware twijfels over het verbod. Moeten we onze klanten dan maar naar huis sturen waar ze zich om moeten kleden?"

Bij het aardbeiengebied van Piribauer heeft de eigenaar een oplossing bedacht. Bezoekers kunnen daar hun rok omwisselen voor een leenbroek. Vaak is dat niet nodig, omdat de meeste aardbeienplukkers van het voorschrift op de hoogte zijn en met een broek aan komen. De regel geldt slechts voor een deel van Oostenrijk.

Ajacied Jongebloet op weg naar Dordrecht

Renaldo Jongebloet verlaat Ajax en gaat spelen voor FC Dordrecht. De Schapenkoppen halen de aanvaller op amateurbasis naar de Krommedijk. Woensdag speelde hij al mee in het oefenduel tegen WNC en scoorde daarin direct twee keer.

De 21-jarige spits werd tijdens het seizoen 2008/09 nog door Ajax verhuurd aan het inmiddels failliete Haarlem. Daar speelde Jongebloet 15 duels in de Jupiler League, waarin hij niet wist te scoren. Hij mocht vertrekken uit Amsterdam. FC Dordrecht geeft hem nu de kans zich te bewijzen.

Cumshotfoto zangeres Ke$ha opgedoken

Op internet is een behoorlijk pittig fotootje opgedoken van Ke$ha. De 23-jarige zangeres, die ook in ons land enkele keren een dikke hit heeft gescoord, is naakt op het kiekje te zien met een kwak sperma net onder haar boezem.

Kesha Rose Sebert, zoals de Amerikaanse bij de burgerlijke stand bekend is, beweert zelf echter geen slet te zijn. "Ik word dronken en ik houd ervan om met vrienden te dansen in mijn kamer", heeft ze ooit eens gezegd. "Ik denk dat ik niet zo'n feestbeest ben dat altijd haar vagina uit haar rok laat hangen."

"Ik hou ervan dronken te worden en te feesten, maar sla er niet in door. Ik ben meer een pooier, ik heb de touwtjes graag in handen. Vooral in Amerika hebben feestbeesten een slecht imago."

Benieuwd naar de pornofoto? Deze is hier te zien. Let wel, zwaar NSFW!

Boze voetbalfan koelt woede op politie

Een 18-jarige voetbalfan uit het Duitse Freiburg was zo teleurgesteld na de uitschakeling van Duitsland dat hij zijn woede op de politie botvierde. De verdrietige supporter verwondde in Karlsruhe twee agenten.

De tiener gaf een agent een zware kopstoot en een andere diender kreeg een schop tegen zijn hoofd. Collega's van de gewonde agenten arresteerden de boze fan en sloten hem op in de cel.

Webb fluit finale WK

Howard Webb fluit aankomende zondag de finale van het WK voetbal tussen Nederland en Spanje. De FIFA maakte dit vandaag bekend.

De Engelsman floot eerder op dit WK Spanje-Zwitserland (0-1), Italië-Slowakije (2-3) en het duel in de achtste finales tussen Brazilië en Chili (3-0). Samen met zijn assistenten Darren Cann en Mike Mullarkey floot Webb ook de finale van de Champions League tussen Inter en Bayern München.

Spaanse team maakt maandag busrit in Madrid

De Spaanse selectie maakt maandagavond na terugkomst uit Zuid-Afrika een rit in een open bus door de hoofdstad Madrid. Dat hebben de Madrileense autoriteiten vandaag gezegd, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.

Ook bij verlies tegen Nederland zondag in de finale van het WK gaat de huldiging door. De rondrit duurt ruim twee uur en eindigt om 21.00 uur in het centrum van Madrid.

De Spaanse krant El País meldde dat de Spaanse koningin Sofia en kroonprins Felipe zondag aanwezig zijn bij de finale. Het is nog niet zeker of koning Juan Carlos kan komen. Hij heeft maandag een vergadering in de Spaanse stad Zaragoza. Ook de komst van premier José Luis Rodríguez Zapatero is nog niet zeker. Hij probeert een gaatje in zijn agenda te vinden.

In de centra van de grote steden Madrid en Barcelona worden zondag grote schermen opgesteld. In Madrid gingen gisteren na de overwinning op Duitsland tienduizenden mensen de straat op. In Barcelona, een bolwerk van het Catalaanse nationalisme, vierden duizenden mensen de zege, aldus de krant La Vanguardia.

Man gijzelt moeder om strijkgoed

De politie van het Amerikaanse Villa Rica heeft vorige week een 29-jarige man opgepakt. Ene Robert Edward Tyrrell Jr. had zijn bloedeigen moeder enkele uren gegijzeld. Moederlief weigerde namelijk zijn kleren te strijken.

Nu, een week later, zit Tyrrell nog immer in de cel. "Hij wilde dat ze zijn kleren streek", laat de politie weten. "Toen ze dit weigerde, kregen moeder en zoon ruzie. Hij vertelde zijn moeder dat strijken typisch een vrouwenklus is."

Zoonlief, die nog altijd bij zijn ouders inwoont, trok hierop een pistool en pakte de gsm en de sleutelbos van zijn 51-jarige moeder af. De arme vrouw werd minstens zes uur door haar zoon vastgehouden. Uiteindelijk wist ze toch te ontsnappen en bij de politie aangifte te doen. Tyrrell gaf zich zonder mopperen over aan de agenten, die hem weldra arresteerden.


"Strijken is niet stoer"

Ntibazonkiza op weg naar Krakow

N.E.C.-aanvaller Ntibazonkiza is op weg naar Cracovia Krakow. De Poolse club, die eerder oud N.E.C.-speler Arek Radomski vastlegde, heeft met N.E.C. een transferakkoord bereikt. Saidi Ntibazonkiza is ook met Cracovia Krakow tot overeenstemming gekomen en wacht nu op een werkvergunning, die moet zorgen dat de transfer definitief doorgaat.

De Burundese vleugelspeler speelde sinds seizoen 2006/'07 bij N.E.C. Hij speelde 63 wedstrijden waarin hij tien maal scoorde.

Robben: "Niet van de wijs laten brengen"

Het Nederlands elftal wil zich op weg naar de wereldtitel door niemand van de wijs laten brengen. "De bondscoach hamert er altijd op dat we onverstoorbaar verder moeten gaan en ons door niemand gek moeten laten maken", vertelt Arjen Robben aan Novum Nieuws. "Niet door een scheidsrechter en ook niet door een tegenstander."

Waar Nederland zich in het verleden nogal eens wilde laten provoceren, zoals op het vorige WK tegen Portugal, lijken de spelers zichzelf nu veel beter in de hand te hebben. "We weten dat we niet op dat soort dingen moeten reageren", beseft Robben. "Je kunt dan namelijk altijd tegen kaarten oplopen en dat is dom."

Door zijn snelheid en individuele acties is Robben regelmatig het slachtoffer van pittige overtredingen. "Je raakt daar wel een beetje aan gewend", doet hij daar luchtig over. "Ik ben wel extra alert en voel vaak al aan wanneer er een overtreding gaat komen. Maar scheidsrechters zouden een aanvaller best wel wat vaker in bescherming mogen nemen."

Verdubbeling aantal Wesley-baby's in juni

Ook hoogzwangere moeders kijken het WK. Zo blijkt uit het feit dat Wesley afgelopend maand een veelgekozen naam is. Wesley (Sneijder) voetbalt momenteel in Zuid-Afrika met Oranje op het WK en is daar uitstekend in vorm.

In juni noemden meer dan twee keer zoveel ouders hun zoontje naar de middenvelder van Inter dan een maand eerder. De Sociale Verzekeringsbank heeft dit uitgezocht. Hard bewijs voor een relatie met Sneijder is er niet, maar het goede spel van de sterspeler is vrijwel zeker de oorzaak van de stijging.

Wesley is hiermee veruit de populairste voetbalnaam. Andere namen zoals Robin, Arjen en Maarten kenden vrijwel geen stijging. Momenteel is Lucas de meest populaire jongensnaam, voor de meisjes is dit Sophie.

Kirchen uit het ziekenhuis

Kim Kirchen is deze week ontslagen uit het ziekenhuis. Dat meldt de Luxemburgse krant Wort. De 32-jarige renner werd op 18 juni na de Ronde van Zwitserland getroffen door een hartstilstand.

Kirchen werd na zijn hartaanval een paar dagen in een kunstmatige coma gehouden om zijn situatie te stabiliseren. Op 22 juni werd hij weer uit zijn coma gehaald, waarna hij meteen zijn familieleden herkende. Een paar dagen later mocht de Luxemburger al de intensive care verlaten. Vervolgens werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in eigen land. Daar verbleef Kirchen tot deze week nog ter observatie.

Kirchen bracht gisteravond een bezoek aan de geopereerde Fränk Schleck. Zijn landgenoot brak dinsdag in de kasseienetappe van de Tour de France zijn sleutelbeen. De visite was opvallend omdat vaak gezegd wordt dat Kirchen niet goed door een deur kan met de broertjes Schleck.


Kirchen uit het ziekenhuis (Foto: Novum)

Geen Ajax transfernieuws voor einde WK

AFC Ajax nv zal geen transfernieuws naar buiten brengen voordat het WK voetbal voorbij is, zegt een woordvoerster vandaag. De club wil ook niet ingaan op speculaties dat de club uit Amsterdam overeenstemming zou hebben bereikt met Bayern München over de transfer van Ajax-speler Gregory van der Wiel naar de Zuid-Duitse club.

Voetbal International en andere media melden dat beide voetbalclubs een akkoord zouden hebben bereikt over de transfer van de Ajax-verdediger voor 17 miljoen euro. Ajax zou aanvullend geld van de club uit München ontvangen per landskampioenschap of Europese bekerwinst.

"Wij doen nooit mededelingen over geruchten en zullen deze pas bevestigen als er een definitief akkoord is", zegt een woordvoerster van Ajax tegen Dow Jones Nieuwsdienst. "We zullen in ieder geval geen transfernieuws naar buiten brengen voordat het WK zondagavond is afgelopen", voegt zij eraan toe.

Ajax maakte op 1 juli een voorlopig verlies van 21 miljoen euro over het 30 juni geëindigde boekjaar bekend. Bij die gelegenheid zei financieel directeur Jeroen Slop "de selectie kwalitatief op peil te willen houden".

[Tour de France] Uitslag vijfde etappe

De vijfde etappe in de Tour de France, over 187,5 kilometer van Épernay naar Montargis, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasprint.

Van de Walle, Gutierrez en El Fares ontsnapten al vroeg uit het peloton. De voorsprong liep snel op en bij de beklimming van de Côte d'Orbais-l'Abbaye, van de vierde categorie, was het al vijf minuten. Op de tweede klim van de dag. de Côte de Mécringes van de vierde categorie, kwam Van de Walle als eerste boven voor Gutierrez en El Fares. De voorsprong was toen al zes minuten.

Na 28 kilometer was de maximale voorsprong bijna acht minuten, maar daarna liep het terug. Zo'n 16,5 kilometer voor de meet hadden de drie koplopers nog ruim een minuut op het peloton. Het peloton deed er alles aan om de drie vooraan terug te pakken. Gutierrez ontsnapte zes kilometer voor de finish uit de kopgroep, terwijl de twee anderen werden opgeslokt door het peloton. De Spanjaard slaagde er echter niet in voorop te bijven en werd vier kilometer voor de meet weer teruggepakt.

De sprintersploegen organiseerden ondertussen hun treintjes voor de eindsprint. Ciolek ging vroeg aan, maar Cavendish ging gelijk eroverheen en won de eindsprint met overmacht.

[Tour] Cavendish sterkste in massasprint

De vijfde etappe in de Tour de France, over 187,5 kilometer van Épernay naar Montargis, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasprint.

Van de Walle, Gutierrez en El Fares ontsnapten al vroeg uit het peloton. De voorsprong liep snel op en bij de beklimming van de Côte d'Orbais-l'Abbaye, van de vierde categorie, was het al vijf minuten. Op de tweede klim van de dag. de Côte de Mécringes van de vierde categorie, kwam Van de Walle als eerste boven voor Gutierrez en El Fares. De voorsprong was toen al zes minuten.

Na 28 kilometer was de maximale voorsprong bijna acht minuten, maar daarna liep het terug. Zo'n 16,5 kilometer voor de meet hadden de drie koplopers nog ruim een minuut op het peloton. Het peloton deed er alles aan om de drie vooraan terug te pakken. Gutierrez ontsnapte zes kilometer voor de finish uit de kopgroep, terwijl de twee anderen werden opgeslokt door het peloton. De Spanjaard slaagde er echter niet in voorop te bijven en werd vier kilometer voor de meet weer teruggepakt.

De sprintersploegen organiseerden ondertussen hun treintjes voor de eindsprint. Ciolek ging vroeg aan, maar Cavendish ging gelijk eroverheen en won de eindsprint met overmacht.

Diepgelovigen kijken zondag geen tv

Ondanks dat bijna heel Nederland komende zondag voor de tv zal zitten voor de finale van het wereldkampioenschap zal een klein groepje zoals ze dat altijd doen de tv op zondag niet aanzetten.

Het zijn vooral de gereformeerden die niet mogen of kunnen kijken. Uit onderzoek uit 2005 zou deze groep op ongeveer 220.000 personen liggen. De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) liet weten dat zij zondag geen tv zullen kijken. Zij behaalden bij de afgelopen verkiezingen 163.581 stemmen. Fractieleider in de Tweede Kamer Kees van der Staaij liet weten voor het WK geen uitzondering te maken. "Absoluut niet", aldus een woordvoerder van de fractie. "Misschien dat de fractieleider wel eens televisie kijkt voor zijn werk, maar hij kijkt zeker niet ter ontspanning. En al helemaal niet op zondag."

De gereformeerden moeten volgens hun geloof vooral de zondagsrust aanhouden. Uitzonderingen die wel door de beugel kunnen zijn: medische zorg, politie, en zorg voor dieren binnen de agrarische sector. Maar op zondag mag bijvoorbeeld niet uitgegaan worden, gewinkeld worden of zelfs gereisd worden.

Aanhangers van de ChristenUnie mogen trouwens wel gewoon kijken. "Dat fractieleider André Rouvoet op zondag geen televisie kijkt, is een fabel." aldus een woordvoerder van die partij.

Dagzege Nuyens in Oostenrijk

Nick Nuyens heeft de vijfde etappe in de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Belg van Rabobank was na 150,3 kilometer koersen, van Bleiburg naar Deutschlandsberg, zijn medevluchters Giovanni Visconti en Egor Silin te snel af.

Het drietal maakte deel uit van een kopgroep van twaalf man die na vijftig kilometer koersen op avontuur ging. Een groot deel van de groep werd in de groepsfase nog teruggepakt door het peloton, maar de zege van Nuyens kon niet meer worden voorkomen.

Riccardo Riccò behield de leiding in het algemeen klassement.

Voor Cruijff is Spanje favoriet

Voor Johan Cruijff is Spanje de grote favoriet voor het winnen van het WK. In een artikel in de Catalaanse krant El Periódico noemt Cruijff Spanje de beste ploeg van het toernooi, die bovendien het aantrekkelijkste voetbal speelt.

Nederlands beste voetballer ooit stelt echter niet dat hij hoopt dat het Spaanse team gaat winnen. Over zijn voorkeur spreekt hij zich namelijk niet uit. "Ik ben Nederlander, maar ik verdedig het voetbal dat Spanje speelt. Ik wil zeer intens van de finale genieten."

In het stuk gaat Cruijff de discussie aan met Fernando Hierro, de technisch directeur van de Spaanse voetbalbond. Hierro zou van mening zijn dat Spanje een volstrekt eigen stijl heeft, maar volgens de oud-speler van onder meer Ajax en Barcelona is die conclusie onjuist.

Cruijff verwijst naar de belangrijke rol van de spelers van Barcelona in het Spaanse team. "De stijl van Spanje is de stijl van Barça", aldus Cruijff. "De selectie die Duitsland versloeg, had een middenveld met Xavi, Iniesta, Busquets, en voor een deel, Pedro". Verder wees de voormalige topspeler op de winnende treffer die Carles Puyol, ook een speler van Barcelona. maakte in het duel tegen Duitsland.

Van der Hoeven stelt kustprovincies gerust

De situatie rond olieboringen voor de kust van Nederland is 'volstrekt niet vergelijkbaar' met die in de Golf van Mexico. Dat laat demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) donderdag weten in een reactie op de brief die de kustprovincies haar hadden gestuurd.

Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Groningen en Friesland willen dat de regering de risico's van olieboringen in het Nederlandse deel van de Noordzee gaat onderzoeken. Ze vrezen een ramp net als die in de Golf van Mexico. Hoewel de boringen voor de kust van Nederland aan strenge regels zijn gebonden, willen de provincies toch meer zicht op de risico's.

Van der Hoeven geeft toe dat het boren naar olie en gas in de Noordzee een 'risicovolle bezigheid' is, waar zeer zorgvuldig mee moet worden omgesprongen en waar de overheid scherp op moet toezien. "Dat is precies wat gebeurt." Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kwijt zich zeer effectief van zijn taak, stelt de bewindsvrouw.

De inspecteur-generaal van SodM Jan de Jong wijst erop dat de risico's in de Noordzee 'van een veel kleinere orde' zijn dan in de Golf van Mexico, waar het olielek nog steeds niet is gedicht. "De maximale hoeveelheid olie die bij een onverhoopt ongeluk maximaal uit zou kunnen stromen, is een fractie van wat in de Golf van Mexico gebeurt, waarbij het ook nog om hele dunne olie zou gaan die snel afbreekt."

De toezichthouder heeft overigens naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico de oliemaatschappijen wel gevraagd hun eigen werkzaamheden in de Noordzee nog eens 'goed door te lichten'.

Decibelhinder, meiske, zorg, slaap & wijn

Tien dagen hoogmis lagen in het verschiet. Door een staking van de Franse spoorwegen vond er een verlenging plaats naar 13 etmalen. Nu, in 2010, staat de zendingsmissie nog steeds gebeiteld in het RAM-geheugen (Rijkelijk-Amusante-Momenten). Te welgevormd om ooit te deleten. Te amusant om ooit te vergeten. Voor mijn latere functioneren als meester Jaap droeg dit Franse uitje niets bij. Of toch nog iets: ik vond later mijn vrouwelijke collega's altijd zo verrekte preuts. Merde...

4300 Jaar oude graftombe onthuld in Egypte

Egyptische archeologen hebben donderdag een kortgeleden blootgelegde dubbele tombe onthuld. De tombe heeft levendige muurschilderingen en ligt in Saqqara, een dodenstad nabij Caïro. De ontdekking is mogelijk het begin van de blootlegging van een enorme begraafplaats in het gebied.

De tombe bevat twee valse deuren met kleurige afbeeldingen waarop de twee doden die er begraven lagen worden afgebeeld. Het gaat om een vader en een zoon die hoofd waren van de koninklijke klerken, aldus archeoloog Abdel-Hakim Karar. "De kleuren van de valse deur zijn zo helder, dat het lijkt alsof ze gisteren geschilderd zijn", zei hij. Door vochtigheid is de sarcofaag van de vader verloren gegaan. De tombe van de zoon werd door grafrovers leeggehaald.

Op de valse deur waarop de vader is afgebeeld is de naam van Pepi II geschreven. Door de inscriptie kan de tombe gedateerd worden op de zesde dynastie, ongeveer de 24e en 23e eeuw voor Christus, die het begin van de ondergang van het Oude Koninkrijk markeerde. De periode is ook bekend als het tijdperk van de pyramiden.

Zahi Hawass, hoofd archeologie van Egypte, zei dat de nieuwe vondsten 'de voornaamste tombes uit het Oude Koninkrijk zijn die ooit zijn gevonden' door de 'fantastische kleuren'. Hawass zei dat het gebied, als het wordt uitgegraven, wel eens de grootste begraafplaats van het oude Egypte kan zijn.

4300 Jaar oude graftombe onthuld in Egypte
4300 Jaar oude graftombe onthuld in Egypte (Foto: Novum)

Tweehonderd dieren verwaarloosd in volkstuin

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft woensdag meer dan tweehonderd dieren meegenomen van een Groningse volkstuin omdat de beesten verwaarloosd werden. Tegen de eigenaren, een 65-jarige vader en zijn 30-jarige zoon, is proces-verbaal opgemaakt. Dat meldt de Dierenbescherming donderdag.

De inspectiedienst en een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit controleerden eind mei op de volkstuin. Toen bleek dat 95 procent van de zeshonderd dieren een te kleine of vervuilde huisvesting had. De helft had geen beschikking over drinkwater en een aantal dieren was te mager. De eigenaren werd te verstaan gegeven voor 1 juli de situatie te verbeteren.

Woensdag bleek dat bij 202 dieren de situatie niet was verbeterd, waarna 87 eenden en ganzen, 71 duiven, 39 kippen, drie geiten en twee papegaaien zijn weggehaald. De dieren worden nu elders verzorgd. Alle kosten worden op de eigenaren verhaald. De twee eigenaren zijn bekenden van de Dierenbescherming. Sinds 2003 is er meerdere keren proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Rug- en nekklachten Stekelenburg

Het is onzeker of Maarten Stekelenburg aankomende zondag onder de lat staat als Nederland het in de finale op het WK moet opnemen tegen Spanje. De doelman kampte al met heupklachten en vandaag had hij last van zijn rug en nek.

Afgelopen dinsdag, tegen Uruguay, liet bondscoach Bert van Marwijk Michel Vorm in de tweede helft warmlopen voor het geval Stekelenburg niet meer kon doorspelen. Na die wedstrijd zei Stekelenburg overigens dat zijn basisplek voor zondag niet in gevaar zou komen.

Duitse selectie wil geen rondrit door Berlijn

Philipp Lahm heeft namens het hele elftal bedankt voor een rondrit door Berlijn. De rondrit zou zijn georganiseerd ter ere van de prestaties op het WK in Zuid-Afrika. Gisteren werd Die Mannschaft door Spanje met 0-1 uitgeschakeld.

Eerder het toernooi liet Duitsland bij vlagen geweldig voetbal zien met als hoogtepunten de 4-0 en 4-1 overwinningen op resp. Argentinië en Engeland.

"We hebben niet het beoogde doel gehaald", aldus Lahm. "We waarderen het gebaar, maar onze prestatie tegen Spanje was onvoldoende. Daarmee hebben wij geen parade verdiend."

Duitsland speelt zaterdag in Zuid-Afrika in de troostfinale nog tegen Uruguay. Inzet is dan de derde plaats.

 

Voetbalbond Kameroen wil door met Le Guen

Hoewel het WK in Zuid-Afrika desastreus is verlopen, wil de voetbalbond van Kameroen verder met bondscoach Paul le Guen. Dat heeft een woordvoerder van de bond vandaag laten weten.

In Zuid-Afrika verloren de Ontembare Leeuwen alle drie hun duels in de groepsfase, waaronder dat tegen Nederland (2-1). Toch geniet Le Guen de steun van de bond, die hem een contractverlenging tot en met het WK in 2014 in Brazilië bood. "Er moet een einde komen aan de eindeloze trainerswisselingen", aldus de zegsman.

Le Guen is sinds 2009 bondscoach van Kameroen.

[Upd] Vijfhonderd extra kaarten voor Oranje

De FIFA heeft ingestemd met een verzoek van de KNVB om extra kaarten beschikbaar te stellen voor de WK-finale. Er komen vijfhonderd extra kaartjes voor de Oranje-supporters. De KNVB had op meer kaartjes gehoopt, maar is blij met elk extra ticket.

Het gaat om vijftig kaartjes in categorie 1 (790 euro), tweehonderd tickets in categorie 2 (525 euro) en nog eens 250 tickets in categorie 3 (250 euro). De KNVB neemt geen nieuwe aanvragen in behandeling omdat al duizenden mensen zich hebben aangemeld. De leden van de Supportersclub Oranje krijgen voorrang.

"De KNVB heeft van de FIFA in eerste instantie zesduizend kaarten voor de verkoop via de Supportersclub Oranje ter beschikking gekregen", zegt de bond in een reactie. "Daarvan zijn er zo'n 1.650 door leden afgenomen. Het restant is daarna volgens afspraak teruggegaan naar de FIFA, voor verkoop via de FIFA-kanalen."

"Naast die tickets zijn er door de FIFA ongeveer 1250 'follow your team'-tickets aan Nederlanders verkocht. Dit zijn de enige kaarten waarvan de KNVB zeker weet dat ze aan mensen uit Nederland zijn verkocht." De verwachting is echter wel dat er vijf- tot tienduizend Nederlanders bij de finale tegen Spanje zijn. "Ook een hoop Zuid-Afrikanen zullen in het Oranje naar het stadion komen."

Update 16:11 uur:

Ook reisbureau Kras heeft 500 extra kaarten weten te bemachtigen. Kras vliegt zaterdag met twee vluchten naar Johannesburg. De vluchten vertrekken uit Amsterdam en Dusseldorf. Arrangementen voor de vlucht en de accommodatie zijn beschikbaar vanaf 2.395 euro. Een wedstrijdkaartje kost een fan minstens 895 euro.

[Tour-quiz] De tweede ronde

Het is weer tijd voor een nieuwe ronde in de FOK!sport Tour-quiz. Ronde 1 zit er op en hieronder geven we je de antwoorden. Ook hebben we weer drie nieuwe vragen.

Ook voor deze vragen heb je weer drie dagen de tijd om de antwoorden in te sturen, de deadline ligt op donderdag 8 juli 20.00 uur. De antwoorden kunnen weer gemaild worden naar tourquiz [at] fok.nl. Vergeet niet in de mail je username te vermelden.

De antwoorden:
1) Pascal Lino
2) Greg Lemond in 1986, ook 1985 hebben we goed gerekend omdat er verschillende antwoorden op Internet te vinden zijn. Velen gaven als antwoord Franco Bitossi in 1968, die dat jaar weliswaar het eerste combinatieklassement won, maar toen hoorde daar nog geen lapjestrui bij.
3) Christopher Boardman en Sean Yates

In totaal stuurden 44 mensen hun antwoorden in, 10 daarvan hadden alle drie antwoorden goed. Had je dus een vraag fout is er nog niks verloren, want er komen nog genoeg rondes om het goed te maken.

Vragen ronde 2:
1) Vanuit welk blad vond de Tour zijn oorsprong?
2) Michael Boogerd won in 2002 de koninginne-etappe in de Tour de France. Hij had na de afdaling van de Col de Télegraphe enkele opmerkelijke vluchtmakkers mee, wie waren dit?
3) Welke Pool werd in 1993 verrassend derde in de Tour de France?

'Bieromzet gaat pieken'

De bieromzet in de aanloop naar de finale van het WK voetbal gaat zeker pieken. Maar hoeveel extra kratten, fluitjes, blikken of pullen verkocht gaan worden, valt moeilijk te voorspellen, zegt Joop Holla van marktonderzoeksbureau GfK.

Ook directeur Jack Verhoek van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers waagt zich niet aan voorspellingen. "We hebben geen idee, behalve dat er meer meer getapt zal worden dan op een normale zondag."

De bierbrouwers willen geen omzetcijfers geven, maar bevestigen extra inspanningen te leveren om aan de vraag van de horeca en supermarkten te kunnen voldoen. Bavaria ziet "significante omzetplussen" de afgelopen tijd. "De exceptioneel goede WK-campagne van Bavaria heeft daar ook een groot aandeel in gehad", voegt directielid Peer Swinkels eraan toe.

'Bieromzet gaat pieken' (Foto: ANP)

Mollema en Martens langer bij Rabobank

Bauke Mollema en Paul Martens hebben hun contract bij Rabobank allebei tot eind 2012 verlengd. Dit maakte de wielerploeg vandaag bekend.

De oude verbintenis van Mollema liep eind van dit jaar af. Tijdens de Giro d'Italia dit jaar maakte hij veel indruk met zijn twaalfde plaats in het eindklassement.

De Duitser Martens verruilde in 2007 Skil-Shimano voor de bankploeg. Martens kwam vorige maand ten val in de Dauphine Libéré en liep daarbij een blessure op.

Nederland niet favoriet bij bookmakers

Nederland is momenteel niet de favoriet bij de Europese bookmakers. Dat blijkt  uit cijfers van Unibet, één van de grootste wedkantoren van Europa. Uit de weddenschappen blijkt dat bijna twee keer zoveel mensen in Europa hebben ingezet op winst van Spanje in de finale.

Nederlandse gokkers blijken echter chauvinistisch. Bijna driekwart van de deelnemers in Nederland zet in op een winst voor Oranje. Ditzelfde geldt overigens voor de Spanjaarden. Net als in Nederland zet bijna driekwart van de Spanjaarden in op winst voor zijn eigen team.

Over hoeveel mensen geld hebben ingezet bij een bookmaker, doet Unibet geen uitspraken. "Maar het gaat minstens om vele, vele duizenden mensen door heel Europa", wil het bedrijf wel kwijt.

Hamilton ontvangt Trofeo Lorenzo Bandini

Coureur Lewis Hamilton is dit jaar de winnaar geworden van de Trofeo Lorenzo Bandini. Deze beker wordt jaarlijks uitgereikt aan een rijder met grote verdiensten voor de F1.

De keuze voor de Brit is opmerkelijk, Hamilton rijdt dit jaar namelijk een stuk minder dan vorig jaar. In dat jaar ging de trofee echter naar Sebastian Vettel, terwijl nog een jaar eerder Robert Kubica de eer had om de trofee te mogen ontvangen.

Traditioneel gezien gaat de beker altijd naar het grootste talent van het vorig seizoen, maar dat is niet altijd het geval. Zo kreeg Schumi de prijs in 2002, tien jaar naar zijn debuut en op de top van zijn carrière.

De beker, vernoemd naar de Italiaanse coureur Lorenzo Bandini, zal in de geboorteplaats van Bandini, Brisisghella worden uitgereikt.

Metro bekogeld met stoeptegels

In de Rotterdamse wijk Ommoord is woensdagavond een metro bekogeld met stoeptegels. Bij het incident zijn vier ramen van het voertuig gesneuveld. Ook heeft een 25-jarige man glassplinters over zich heen gekregen. Hij is niet gewond geraakt.

Het incident vond plaats tussen de stations Graskruid en Hesseplaats. De politie deed onderzoek in de omgeving en vond een aantal kapotte tegels bij een fietstunnel. Getuigen van het incident worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Red Bull wil Vettel langer aan zich binden

Het contract van Sebastian Vettel bij Red Bull Racing moet opengebroken worden en worden verlengd. Tenminste, dat vindt teambaas Christian Horner. Het huidige contract tussen coureur en team loopt af aan het einde van 2011, maar bevat een optie voor 2012.

Volgens de Duitse media is Vettel nu een contract aangeboden dat doorloopt tot eind 2015. Red Bull hoopt de concurrentie zo voor te zijn. "Ik weet dat Mercedes en Ferrari Sebastian heel graag zouden willen hebben en misschien zou McLaren hem ook wel willen tekenen", zei Horner volgens de Britse website Crash.net.

"Sebastian is de toekomst. Hij zal nog vele jaren in de Formule 1 actief zijn en nog vele races gaan winnen. Daarom willen we hem nu graag voor lange termijn aan ons binden."

Vettel bezet momenteel de derde positie in strijd om het rijderskampioenschap.

Hennepkwekerij ontmanteld in Maassluis

De politie heeft donderdagmiddag in een woning in Maassluis spullen om een hennepkwekerij op te zetten aangetroffen. Ook stonden er tassen en zakken vol met gedroogde henneptoppen in het pand. Het huis werd door agenten doorzocht nadat er geklaagd was over een sterke wietlucht.

Agenten roken bij de voordeur van het huis aan de Bilderdijklaan een sterke wietlucht, maar niemand deed open. De eigenaar van het pand bleek niet thuis te zijn. Daarom werd besloten een slotenmaker in te schakelen. In de woning werden ook mobiele telefoons, horloges, paspoorten, laptops en duizenden euro's aan contant geld gevonden.

De bewoner is nog steeds spoorloos. De politie verwacht hem zo snel mogelijk te kunnen aanhouden.

Van Marwijk: Spanje beste team ter wereld

Bert van Marwijk ziet Spanje, zondag de tegenstander van Oranje in de WK-finale, als het beste team ter wereld. "Dat hebben ze de laatste jaren bewezen", vertelde de bondscoach donderdag op de massaal bezochte persconferentie. "Maar we zijn zeker niet bang. Het is een grote uitdaging om van ze te winnen en we kennen de Spanjaarden door en door."

Van Marwijk heeft bij Spanje weinig zwakke plekken kunnen ontdekken. "Ze zijn natuurlijk goed bij balbezit, maar ook bij balverlies", analyseert hij. "Ze beginnen meteen voorin met druk zetten om de bal weer terug te pakken. Ook de grote spelers doen daaraan mee. Dat is ook ongeveer de manier waarop wij spelen."

Ondanks de uitstekende resultaten vindt de bondscoach dat Oranje in de uitvoering nog wel wat winst kan boeken. "We wisselen schitterende fases nog steeds af met slordige fases." Spanje is daarin volgens hem wat stabieler. "Maar dat kan zondag ook ineens helemaal anders zijn. Veel zal afhangen van de uitvoering en de concentratie."

Oranje bereidt zich op de finale net zo voor als op de vorige wedstrijden. "We concentreren ons gewoon altijd op de volgende wedstrijd en dus verandert er niets in de voorbereiding", legt hij uit. "Wel is dit een ongelooflijk podium en de belangrijkste wedstrijd in mijn leven." Ook de verloren WK-finales van 1974 en 1978 schoten tijdens de halve finale tegen Uruguay even door zijn hoofd. "Toen Arjen Robben de 3-1 maakte realiseerde ik me wel dat het al 32 jaar geleden is. Maar we spelen niet per se om iets voor die jongens van toen goed te maken, we spelen zondag voor alle Hollanders."

Robin van Persie, die nog altijd tevergeefs zoekt naar zijn beste vorm, kan volgens Van Marwijk in de finale een belangrijke rol gaan spelen. "Hij wordt steeds beter en ik heb heel veel vertrouwen in hem", zegt hij over de spits, die na zes wedstrijden pas op één doelpunt staat. "In de finale gaat hij zijn beste wedstrijd spelen."

'3D-versie 'Titanic' precies eeuw na ramp'

De 3D-versie van 'Titanic' zou vanaf 14 april 2012 in de bioscopen moeten draaien, precies een eeuw nadat het schip zonk. Dat schrijft de LA Times op basis van uitspraken van James Cameron.

De Amerikaanse regisseur was onlangs aanwezig op de 100ste verjaardag van Gloria Stuart, de actrice die de rol van de oudere Rose speelde in de kaskraker uit 1997. Op 14 april 1912 zonk de RMS Titanic nadat het onverwoestbaar geachte schip een ijsberg had geraakt.

'Avatar'-regisseur Cameron verfilmde het verhaal van de Titanic met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrollen. De film won 11 Oscars, onder andere die voor Beste Film. Cameron is fan van 3D en zinspeelde al langer op een re-release van 'Titanic'.

'3D-versie 'Titanic' precies eeuw na ramp'
'3D-versie 'Titanic' precies eeuw na ramp' (Foto: Novum)

Advies aan Hoge Raad: handhaaf straf Holleeder

De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft geadviseerd het cassatieverzoek van Willem Holleeder af te wijzen. Holleeder werd in juli vorig jaar in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot negen jaar cel, maar stapte naar de Hoge Raad. Die doet in oktober uitspraak in de zaak, maar neemt vaak het advies van de advocaat-generaal over.

De advocaten van topcrimineel Holleeder hadden een hele waslijst aan bezwaren tegen de veroordeling van hun cliënt. Zo vonden ze onder meer dat de omstreden Endstra-tapes niet mochten worden gebruikt als bewijs, omdat die onbetrouwbaar zouden zijn. Verder zetten ze hun vraagtekens bij de onpartijdigheid van de rechtbank.

De meeste klachten van de verdediging kunnen volgens de advocaat-generaal met een korte toelichting worden afgedaan. Voor de andere klachten is een langere motivering nodig, maar de veroordeling door het hof blijft in ieder geval in stand.

De Hoge Raad doet op 12 oktober uitspraak in de zaak. Als de klachten van de advocaten van Holleeder inderdaad worden verworpen, wordt de straf voor Holleeder, onder meer voor afpersing van vastgoedmagnaat Willem Endstra, definitief. Het Openbaar Ministerie was niet in cassatie gegaan tegen de straf.

Klose vraagteken voor troostfinale

Het is nog onduidelijk of de Duitse spits Miroslav Klose zaterdag kan meespelen in de troostfinale tegen Uruguay op het WK. Klose heeft aan het duel in de halve finale tegen Spanje een rugblessure overgehouden.

Klose was tijdens het WK in Zuid-Afrika al vier keer trefzeker voor Duitsland. Zijn totale WK-productie staat daarmee op veertien doelpunten. Dat is één minder dan de Braziliaan Ronaldo die met een totaal van vijftien, verdeeld over drie WK's, de meest doeltreffende speler ooit op het mondiale toernooi is.

Ook van Sami Khedira en Philipp Lahm is onzeker of ze meespelen. Ze kampen met lichte blessures.

Van Bronckhorst wenst vriend Puyol via sms succes

De finale tussen Nederland en Spanje op het WK levert diverse anekdotes op. Zo is Giovanni van Bronckhorst, aanvoerder van Oranje, bevriend met Spanjaard Carles Puyol. De captain wenste zijn collega succes via een sms'je.

"Ik sms al het hele toernooi met hem. Hij is een vriend van me. We sliepen vaak samen op een kamer toen we met Barcelona op stap waren", geeft Van Bronckhorst te kennen in gesprek met het ANP.

"Puyol is op het veld een woeste strijder. Maar eigenlijk is hij een heel rustige jongen. Net als Iniesta eigenlijk. Xavi is meer een gangmaker. Ik vind het alledrie aardige jongens en heb nog altijd contact met ze. Het is mooi dat we zondag samen op het veld staan. Maar het enige dat telt, is natuurlijk een overwinning voor Nederland", weet Gio.

De aanwezigheid van het drietal is leuk, maar Van Bronckhorst ziet het liefst Nelson Mandela in het Soccer City Stadium. "Dat zou heel speciaal voor mij zijn. Ik heb hem al twee keer mogen ontmoeten. Dat was heel bijzonder. Maar het zou natuurlijk heel mooi zijn als ik met hem in de buurt de beker in ontvangst mag nemen", droomt de hoofdpersoon.

Meisje (17) slachtoffer groepsverkrachting

Vijf mannen zijn aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een 17-jarig meisje in Amsterdam. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit, maar wil gedurende het onderzoek verder niets kwijt over de zaak.

Volgens Het Parool gaat het om een groepsverkrachting waarbij onder anderen bewoners van een woongroep voor licht verstandelijk gehandicapten van zorginstelling Cordaan in Amsterdam-Zuidoost betrokken zijn. Het meisje zou zijn weggelopen uit een gesloten instelling voor jongeren met zware gedragsproblemen.

De mannen hebben haar volgens de krant meerdere keren verkracht, terwijl ze hevig tegenstribbelde. De daders zouden opnames van de groepsverkrachting hebben gemaakt.

Massaontslag bij MSD in Oss

Het farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, ontslaat 2175 van de 4500 werknemers. Het Amerikaanse bedrijf voert wereldwijd een herstructurering door in zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen en productie-onderdelen.

Oss is een van de acht zogeheten Research & Development-locaties van MSD wereldwijd die voor eind 2012 dichtgaat. Ook de activiteiten in Schaijk en bij Nobilon in Boxmeer worden stopgezet. Daarnaast wordt ook de productie van medicijnen op de vestiging in Oss fors ingekrompen. De werknemers zijn daarover donderdag ingelicht, meldde MSD donderdag. Voor de ontslagen medewerkers is een sociaal plan.

"De plannen zijn ingrijpend, maar noodzakelijk om, na de fusie met Schering-Plough, ons bedrijf concurrerend te laten blijven", zegt regionaal directeur Hans Kortlever van MSD voor Midden-Europa. "We beseffen en betreuren de consequenties voor hardwerkende collega's die het bedrijf gaan verlaten. We helpen de getroffen medewerkers zo veel mogelijk bij het vinden van ander werk."

Wolfsburg strikt Deens international Kjær

VfL Wolfsburg heeft zich versterkt met Simon Kjær. De 21-jarige verdediger, die met Denemarken uitkwam op het WK, komt over van Palermo. Kjaer tekent bij de Duitse landskampioen van 2009, waar komend seizoen Steve McClaren aan het roer staat, een contract voor vier jaar.

Kjær, een van de basisspelers in de groepswedstrijd tegen Nederland, is de tweede grote aankoop van Wolfsburg in een week tijd. Eerder werd Duits international Arne Friedrich, eveneens een centrale verdediger, aan de selectie toegevoegd.

Wolfsburg strikt Deens international Kjaer
Wolfsburg strikt Deens international Kjær (Foto: Novum)

Eurlings halverwege met spoedprojecten

Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft donderdag het startsein gegeven voor de aanleg van spitsstroken op de A9, A4 en A10. Daarmee is hij halverwege met de versnelde aanpak van dertig knelpunten op het wegennet.

Het gaat om de trajecten Velsen-Raasdorp (A9), Badhoevedorp-Nieuwe Meer (A4) en Nieuwe Meer-Amstel (A10), waar Rijkswaterstaat spitsstroken aanlegt in beide richtingen. Op de A9 tussen Badhoevedorp en Raasdorp komt een spitsstrook in de richting van Alkmaar.

De plechtigheid vond plaats bij Badhoevedorp in aanwezigheid van de directeur van Schiphol Jos Nijhuis.

Eurlings jaagt in de nadagen van zijn ministerschap nog een flink aantal eerste schoppen de grond in. Deze week gaat het om de nummers elf tot en met vijftien. Het gaat om wegprojecten die vallen onder de zogeheten Spoedwet wegverbreding, die sinds dit jaar van kracht is.

Het is de bedoeling dat alle dertig eerste schoppen voor mei volgend jaar de grond in zijn gegaan. Tien projecten worden voor mei 2011 ook opgeleverd. De wegwerkzaamheden zorgen wel voor extra files. Tijdens de zomervakantie veroorzaken de werkzaamheden minstens twee keer zoveel files als vorig jaar.

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om tussen 13 juli en 6 augustus de A9 bij Badhoevedorp tijdens de spits te mijden.

Fransman krijgt volledige gezichtstransplantatie

Een Franse chirurg heeft een volledige gezichtstransplantatie uitgevoerd waarbij ook de oogleden en traanbuizen werden getransplanteerd. Dat heeft de arts, Laurent Lantieri, donderdag bekendgemaakt. De patiënt die de transplantatie onderging was een 35-jarige man met een genetische aandoening. Hij maakt het goed, aldus de arts.

Lantieri zei dat de operatie op 27 juni is uitgevoerd in het Henri Mondor-ziekenhuis in Créteil, een voorstad van Parijs. Noch Lantieri, noch het ziekenhuis wilde meer informatie geven over de patiënt. Wel zei Lantieri dat het de eerste operatie was, waarbij zoveel verschillende onderdelen van het gezicht werden getransplanteerd.

Volgens het ziekenhuis was het de twaalfde gezichtstransplantatie wereldwijd. In 2005 werd in Frankrijk de eerste transplantatie uitgevoerd, waarbij de neus, mond en kin van een vrouw werden vervangen. Het gezicht van de vrouw was verminkt door een hondenbeet.

Neil Huband, een woordvoerder van het Britse Onderzoeksteam voor Gezichtstransplantie feliciteerde Lantieri met zijn 'aanzienlijke prestatie'. "Wat doet het ertoe dat het de eerste keer is, als het iemand een nieuw leven geeft", zei hij. "Dit bewijst dat het een succesvolle en valide operatie kan zijn voor een klein aantal mensen."

Gezichtstransplantaties blijven zeldzaam en complex, ook al is de operatie de laatste jaren meer geaccepteerd. Er blijft bovendien altijd het risico dat het getransplanteerde weefsel wordt afgestoten.

Israël arresteert Greenpeace-activisten

De Israëlische autoriteiten hebben drie activisten van de milieuorganisatie Greenpeace gearresteerd. De drie waren op open zee aan boord van een schip met een voor Israël bestemde lading steenkool geklommen om zo te protesteren tegen het Israëlische plan om een nieuwe kolenenergiecentrale te bouwen.

Greenpeace-woordvoerster Hila Krupsky zei dat een actieschip van de organisatie het kolenschip op zijn route naar het Noord-Israëlische Hadera had gevolgd en dat de drie actievoerders met opblaasbare bootjes naar het schip waren gevaren en toen met behulp van touwladders aan boord waren geklommen. Eenmaal aan boord klonken de drie zich vast aan een mast, na er eerst een spandoek aan te hebben opgehangen.

Israël heeft momenteel één kolenenergiecentrale, in Hadera. Het plan is om een tweede in het zuiden van het land te bouwen.

Huntelaar vreest vooral David Villa

Klaas-Jan Huntelaar vermoedt dat het grootste gevaar voor Oranje in de WK-finale schuilt in de Spaanse spits David Villa.

"Hij heeft snelheid en de goede mentaliteit", looft de aanvaller van AC Milan zijn collega. "Villa is een speler die altijd gevaarlijk is en altijd wel wat briljante momenten heeft. Ik beschouw hem momenteel als de beste spits ter wereld."

Villa is nog volop in de race om net als twee jaar geleden op het EK ook in Zuid-Afrika de topscorerstitel voor zich op te eisen. Met vijf doelpunten moet de nieuwe aanwinst van FC Barcelona alleen Wesley Sneijder naast zich dulden. Zowel Spanje als Nederland werd nog nooit wereldkampioen en leverde ook nog nooit de topscorer van het WK.

Van Marwijk verwacht veel van Van Persie tegen Spanje

De Nederlandse bondscoach Bert van Marwijk gaf gisteren een persconferentie, die niet geheel vlekkeloos verliep. Toen uiteindelijk alle geluidsproblemen opgelost waren, kon het vragenvuur losbarsten.

Van Marwijk zag woensdag aan hoe Spanje de tegenstander van Oranje in de WK-finale wordt. "Spanje verdiende te winnen. Ze waren beter", vertelde Van Marwijk. "In mijn opinie is Spanje het beste team ter wereld in de afgelopen jaren."

"Ik kan wel genieten van het spel van Spanje en het is dan ook een zeer grote uitdaging om tegen ze te spelen en ze proberen te verslaan. Maar we zijn zéker níet bang", aldus de bondscoach.

Het ziet er naar uit dat Van Marwijk vasthoudt aan Robin van Persie als spits voor de finale. "Robin is goed in vorm. Zondag doet hij er nog een schepje bovenop. Hij gaat het doen tegen Spanje. Daarvan ben ik overtuigd. Robin heeft inderdaad niet zo veel gescoord, maar wel anderen goed laten spelen. Hij offert zich ook op; Robin is één van de elf. Hetzelfde geldt voor andere individuen. We doen dit met een team, niet één persoon."

Kesler: "Van Marwijk betere bondscoach dan Van Basten"

Henk Kesler verwacht dat Bert van Marwijk, die bij de KNVB nog een verbintenis tot medio 2012 heeft, een gewilde trainer wordt als het WK ten einde is. Mogelijk komen er mooie aanbiedingen bij de KNVB binnen om de coach over te nemen.

Kesler is tot het einde van dit jaar directeur van de KNVB. Hij stelde onder meer Van Marwijk aan, een goede keuze. "Ik neem toch alleen maar goede beslissingen? Nee, zonder dollen, Bert is een schot in de roos geweest. Het is moeilijk voor mij om te zeggen, maar wie de feiten ziet, moet objectief vaststellen dat hij een betere bondscoach is dan Marco van Basten. De prestaties zijn geweldig", vindt Kesler.

De hoofdpersoon denkt dat Van Marwijk eventueel een mooie club kan overhouden aan deze prestaties op het WK. "Je hoeft geen ziener te zijn om te begrijpen dat hij zich met dit toernooi enorm goed in de markt heeft gezet. Oranje straalt iets uit, en laat iets zien. Iedereen, ook in het buitenland snapt dat deze topprestatie voor een zeer groot deel de verdienste van Bert van Marwijk is."

"Het kan goed zijn dat er een mega-aanbod van een absolute topclub komt. Stel dat een club als Manchester United Bert van Marwijk wil overnemen, en die kans is niet irreëel, dan kan ik het me goed voorstellen dat we om de tafel gaan zitten", aldus Kesler. Er zitten clausules in het contract van Van Marwijk. "Eén voor ons, mocht het niet lopen zoals we willen. En ja, ook één voor hem. Mocht hij daar gebruik van willen maken."

Beyoncé ontsnapt aan aanrijding

Het scheelde maar een haartje of Beyoncé was dinsdag aangereden in Londen. Met haar man Jay-Z wilde de zangeres inkopen doen bij Harrods. Toen ze uit haar wagen stapte, reed een taxi tegen de autodeur. Beyoncé kon nog net op tijd ontkomen, schrijf het Britse tabloid The Sun donderdag.

"Het was verschrikkelijk om te zien. Alles ging zo snel. De taxi kwam uit het niets", herinnert een ooggetuige zich. "Ze was erg geschokt. Een paar seconden verschil en God weet wat gebeurd zou zijn."

Beyoncé en Jay-Z zouden onderweg zijn geweest naar een chique Japans restaurant toen de zangeres besloot dat ze even binnen wilde wippen bij Harrods. Dat kwam er echter niet van. Nadat de taxi Beyoncés Mercedes ramde, vertrok het bekende stel direct naar het restaurant.

'Beyoncé ontsnapt aan aanrijding'
'Beyoncé ontsnapt aan aanrijding'

Cruijff: "Spel van Spanje is reclame voor het voetbal"

Johan Cruijff zag in Durban hoe Spanje van Duitsland won (1-0). De beste voetballer van Nederland aller tijden was onder de indruk van de Europees kampioen.

Spanje begon het WK slecht. In de eerste groepswedstrijd werd er met 1-0 verloren waarna de volgende twee wedstrijden gewonnen moesten worden. "Ik zei meteen na de nederlaag al dat Spanje zich zou herpakken, weet je nog?", zegt Cruijff in de Catalaanse krant El Periódico.

"Ik zei dat ik het land nog steeds bij de drie, vier grootste kanshebbers op de wereldtitel zag. Het spel tegen Duitsland bewijst mijn gelijk. Duitsland had in de halve finale van iedereen kunnen winnen, maar niet van Spanje. Zij waren van een ander niveau", vervolgt Cruijff.

De voormalige trainer van FC Barcelona vergelijkt Spanje met het voetbal van Barça. "Het nationale elftal van Spanje is een kopie van Barça. Veel balbezit, diepte in het spel en het snelle druk zetten na balverlies. Het spel van Spanje is reclame voor het voetbal."

Cruijff weet dat men in Nederland liever Duitsland had gezien als finalist. "In Nederland wilde men maar al te graag iets recht zetten met het oog op de verloren finale van 1974."

Sony triest om beslissing Insomniac

Shuhei Yoshida, het hoofd van Sony Worldwide Studios, is niet blij met de beslissing van gamestudio Insomniac om niet langer exclusief games voor Sony te maken. Dat heeft hij in een interview met Develop magazine aangegeven.

"We zijn samen groot geworden", begint het hoofd van Sony Worldwide Studios. "Insomniac bracht haar eerste game op onze eerste console uit. Zo ontstond een langdurige samenwerking waar goede games uit zijn voortgekomen. Ik vind het jammer dat deze samenwerking niet langer exclusief is."

Insomniac maakte sinds 1994 exclusief games voor de spelcomputers van Sony. Dit leverde hits als 'Spyro the Dragon', 'Ratchet & Clank' en 'Resistance' op.

In mei sloot Insomniac een deal met game-uitgever Electronic Arts. Door deze deal heeft de studio haar personeelsbestand flink kunnen uitbreiden en werkt men aan verschillende titels voor meerdere platformen. Hierdoor verschijnen de spellen van de gamestudio niet langer exclusief op de Playstation 3.

Shuhei Yoshida ziet wel een lichtpuntje in de beslissing van Insomniac. Zo zou de studio dankzij de toename in mankracht voortaan meer content voor de spelcomputers van Sony kunnen produceren.

Sony triest om beslissing Insomniac
Sony triest om beslissing Insomniac

Beatles nog steeds niet betaald te downloaden

Apple Records gaat veel van hun gouden oudjes per download beschikbaar maken, maar daar zit de muziek van de Beatles nog steeds niet bij. Het werk van de 'Fab Four' is nog nooit via internet beschikbaar gekomen vanwege een langlopend conflict tussen EMI, dat de muziek van de Beatles distribueert en iTunes, eigendom van Apple. Dit tot grote onvrede van ex-Beatle Paul McCartney.

"Ik weet dat iTunes graag onze muziek via download beschikbaar zou willen maken, dus het moet er ooit van komen", zegt Paul McCartney tegen de BBC. Hij is al jaren groot voorstander van betaald downloaden van muziek van de Beatles. Sir Paul geeft toe eigenlijk niet eens meer te weten waarom de hele zaak zo uit de hand is gelopen. "Er zijn altijd allerlei redenen geweest waarom ze het maar niet willen doen".

Apple Records wil per 25 oktober vijftien oude albums digitaal en op cd uitbrengen. De vijftien titels zijn digitaal nabewerkt en bestaan allen uit werk dat destijds door de vier Beatles zelf werd uitgekozen. Ze zullen ook nooit eerder uitgebracht bonusmateriaal bevatten. Onder de albums ook 'Post Card' van Mary Hopkin uit 1968, met daarop de hit 'Those Were the Days'. Dit album werd destijds door McCartney zelf geproduceerd.

Beatles nog steeds niet te downloaden
Beatles nog steeds niet te downloaden (Foto: Novum)

Sneijder niet onder de indruk van Spanje

Wesley Sneijder heeft gezegd dat hij niet erg onder de indruk was van de manier waarop Spanje zich gisteren ten koste van Duitsland plaatste voor de finale van het WK. Spanje won met 1-0 door een doelpunt van Puyol.

"Het had alles te maken met de houding van Duitsland. Speel je zo tegen Spanje, dan kun je er net zo goed niet aan beginnen," aldus de middenvelder. "Je moet natuurlijk een beetje inzakken, anders tikken ze je weg. De Duitsers overdreven daarbij en dan ben je meteen kansloos."

Sneijder zegt dat hij zijn strijdplan voor de finale al heeft klaarliggen. "We moeten op het middenveld geen balverlies lijden en in balbezit moeten we lef tonen. Als we dat doen, moet het zondag lukken."

Keisse blijft vechten tegen schorsing

Iljo Keisse werd gisteren alsnog geschorst door het CAS, hoewel hij eerder door de Belgische wielerbond vrij werd gesproken. Keisse was verrast toen het CAS zijn vrijspraak terugdraaide, maar hield nog wel rekening met een schorsing. De renner van Quick-Step gaat nu opnieuw zijn schorsing aanvechten.

Keisse zag de bui al hangen tijdens de zitting van het CAS van dinsdag. "Toen ik me bij het CAS moest verdedigen, miste ik elke vorm van respect. Daarom was ik wel op mijn hoede. Anderzijds stelde mijn vrijspraak me gerust. Er is geen rekening gehouden met de argumentatie van mijn advocaten. Vooral hoe het CAS mijn zaak behandelde, treft me. Waar in België tien maanden aan werd gewerkt, werd daar in een uurtje beklonken. Sommige stukken van mijn dossier werden zelfs niet vertaald. Ik ben echt geschokt dat zoiets kan", zegt Keisse in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Ondanks deze tegenslag geeft de 27-jarige Gentenaar niet op. "Dit is een opdoffer van formaat, maar ik heb de voorbije twee jaar al zoveel meegemaakt dat ik een olifantenhuid gekweekt heb. Dit kan er ook nog wel bij. Al kan ik me onmogelijk neerleggen bij een straf die ik niet verdien. Ik sta recht in mijn schoenen en zal dan ook alle juridische mogelijkheden uitputten. Om te beginnen met het kort geding vandaag, waar we opnieuw opschorting van straf zullen vragen. Lukt dat niet, dan gaan we in beroep in Zwitserland."

Smog en tropische temperaturen verwacht

De komende dagen krijgt Nederland weer last van smog door ozon. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om zware lichamelijke arbeid in de buitenlucht te vermijden. Mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zoveel mogelijk binnen blijven. Het KNMI waarschuwt voor extreme temperaturen op vrijdag, als het kwik naar verwachting ruim boven de dertig graden stijgt.

De drempel ozonconcentratie van 180 microgram per kubieke meter wordt donderdag vermoedelijk aan het einde van de middag of in het begin van de avond lokaal overschreden. Op vrijdag is de hele dag kans op smog. Waarschijnlijk blijven de concentraties wel onder de drempel van ernstige smog door ozon van 240 microgram per kubieke meter. Als het warme weer aanhoudt, is er ook op zaterdag en zondag lokaal nog kans op matige smog.

Mensen kunnen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel en van piepende longen, hoesten en kortademigheid. Vooral astmapatiënten ondervinden hinder.

[Upd] Nog geen akkoord Ajax en Bayern over Van der Wiel

Volgens VI.nl hebben Ajax en Bayern München zojuist een akkoord bereikt over een overgang van Gregory van der Wiel naar de Duitse club. De speler moet zelf na het WK nog in gesprek met de ploeg van Louis van Gaal.

Bayern zou de Amsterdamse club een bedrag van zeventien miljoen moeten betalen. Dit bedrag kan meer worden, indien Der Rekordmeister volgend seizoen prijzen weet te pakken. Bij een eventuele winst van de Champions League, strijkt Ajax nog eens drie miljoen op. Mocht de Duitse ploeg landskampioen worden, dan ontvangen de Amsterdammers nog eens een miljoen euro.

Van der Wiel dankt de interesse van Bayern aan zijn sterke optreden afgelopen seizoen bij Ajax en zijn goede wedstrijden tijdens het WK in Zuid-Afrika. De rechtsback kan in Duitsland een contract van drie jaar ondertekenen, maar de Amsterdammer wil pas na het WK rond de tafel met Bayern.

Update 13:40 uur

"Ajax heeft nog geen bod op Gregory van der Wiel ontvangen van Bayern München." Dat zegt de algemeen directeur van de Amsterdammers, Rik van den Boog, volgens het Algemeen Dagblad in een eerste reactie op het nieuws dat de twee clubs er al uit zouden zijn.

Willem II verrast met aantrekken Levchenko

Willem II heeft zich voor volgend seizoen versterkt met de 32-jarige Oekraïense middenvelder Evgeniy Levchenko. De speler komt transfervrij naar Tilburg, zo meldt de club in een persbericht.

Levchenko speelde in het verleden al veertien seizoenen in Nederland. Hij verkaste in 1996 van CSKA Moskou naar Vitesse om vervolgens via Helmond Sport en sc Cambuur Leeuwarden weer bij Vitesse te belanden. Sparta Rotterdam mocht ook nog even van zijn diensten genieten, alvorens Levchenko bij FC Groningen uitgroeide tot een steunpilaar.

Bij de noorderlingen speelde Levchenko liefst negentig Eredivisieduels, maar zijn contract bij de Trots van het Noorden werd afgelopen zomer niet verlengd. Vandaar dat Levchenko elders onderdak moest zoeken. Dat vond hij in de Russische hoogste competitie bij FK Saturn uit Moskou. Na één seizoen Rusland, keert Levchenko weer terug in Nederland.

Willem II is erg blij met haar aanwinst. Trainer Gert Heerkes: "Evgeniy is echt een aanwinst voor ons. De ervaring die hij meeneemt is van groot belang. Hij is een allround-speler en heeft een uitstekend tactisch inzicht. Zijn kracht is dat hij balans brengt in een elftal. Daarnaast is hij in staat om op een open en prettige manier leiding te geven binnen een team. Wij zijn heel blij met hem erbij."

Oranje speelt voor ruim 500 miljoen kijkers

Het Nederlands elftal speelt aankomende zondag de finale van het WK tegen Spanje voor meer dan 500 miljoen televisiekijkers. Dat is althans de verwachting van de FIFA.

Voor fans die de wedstrijd in het stadion in Johannesburg willen bekijken, zijn er alleen nog op de zwarte markt tickets te verkrijgen. Prijzen van 1.500 euro zijn daar geen uitzondering.

De poorten van het Soccer City Stadium gaan zondag om 14:30 uur al open. De wedstrijd begint om 20:30 uur.

Seksorgiesekte opgerold in Rusland

De Russische recherche heeft een psychiater opgepakt. De zielenknijper bleek leider te zijn van een sekte in het zuiden van het immense land. De ruim honderd leden van de sekte hielden geregeld enorme seksorgies.

Volgens een politieverklaring werden de leden van de zogeheten Self Improvement Foundation 'met psychologische druk aangemoedigd om ongeremde seks met elkaar te hebben, zelfs in het bijzijn van minderjarigen'. De leider van deze sekte blijkt Vyacheslav Vesnin te zijn, een stevig gebouwde man met baard. Vesnin heeft jaren gewerkt als psychiater in de zuidelijke stad Orenburg.

De Russische politie heeft verschillende filmpjes in beslag genomen bij de sekte. Op een van de filmpjes is een meisje te zien dat stript voor de ogen van een jongeman. Op een ander filmpje zingen kinderen vunzige liedjes terwijl volwassenen lachen en enthousiast in hun handen klappen.

De sekteleden mochten geen vlees eten of alcohol drinken. Sommigen van hen wonen al lange tijd in het huis van Vesnin. In dit drie verdiepingen tellende huis heeft de recherche ruim vijfhonderd foto's in beslag genomen.

De sekte telt maar liefst 150 leden, waaronder twaalf minderjarigen. De politie heeft 108 sekteleden opgepakt tijdens een sessie op een camping. De recherche onderzoekt in hoeverre de immorele daden van de sekteleider strafbaar zijn.

'Pedo is leven niet meer zeker in Eindhoven'

Als de Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. terugkeert naar zijn woonplaats, is hij zijn leven niet zeker. Dat zegt een zedenrechercheur van de Eindhovense politie op basis van gesprekken met de familie van de slachtoffers van Van der V.

De agent verscheen donderdag voor de rechtbank in Den Bosch als getuige in de beroepsprocedure die Van der V. heeft aangespannen tegen de burgemeester van Eindhoven. Die wil hem een gebiedsverbod opleggen.

Ook cultureel antropoloog Ibrahim Yerden van de Universiteit van Amsterdam verklaarde tegenover de rechtbank dat de Turkse familieleden van de misbruikte kinderen uit zijn op wraak.

Hollywood niet afgeknapt op Lindsay Lohan

Hollywood laat Lindsay Lohan niet vallen. De 24-jarige actrice is tot negentig dagen celstraf veroordeeld, omdat ze tot zeven keer toe niet was komen opdagen bij haar verplichte cursus over alcoholgebruik. Er ligt echter nog genoeg werk voor haar klaar.

De regisseur van 'Inferno', de biopic over pornoactrice Linda Lovelace, heeft gezegd dat hij per se wil wachten op Lohan. "We staan honderd procent achter haar. We zijn blij dat we zo'n opmerkelijke artiest aan boord hebben voor onze film", laat hij weten.

Ook de producenten van 'The Dry Gulch Kid' wachten tot Lohan haar celstraf heeft afgerond als de actrice een rol wil in de film over countryzanger Willy Nelson. "We staan achter haar en wachten wel tot dit alles is overgewaaid."

Alleen de promotie van 'Machete' moet Lohan laten schieten naar aanleiding van haar celstraf. De actrice speelt een rol in de nieuwe film van Robert Rodriguez die in september verschijnt.

Hollywood niet afgeknapt op Lindsay Lohan
Hollywood niet afgeknapt op Lindsay Lohan (Foto: Novum)

Transavia-vluchten gratis omboeken voor finale

KLM en haar dochtermaatschappijen Transavia.com en Martinair gaan de service aan passagiers aanpassen voor de WK-finale van aanstaande zondag.

Transavia.com biedt passagiers die rechtstreeks bij de maatschappij geboekt hebben sinds donderdagochtend de mogelijkheid om vluchten gratis om te boeken naar een ander tijdstip, zodat ze de finale thuis kunnen zien. De omboekingsmogelijkheid geldt voor alle Transavia-vluchten die zondag vertrekken tussen 14.00 uur en middernacht.

Volgens een woordvoerster van de maatschappij hebben donderdagochtend tot 11.30 uur al rond de honderd passagiers van deze mogelijkheid gebruikgemaakt.

KLM en Martinair bieden geen mogelijkheden voor het omboeken van vluchten in verband met de WK-finale, maar zullen op vluchten tijdens de wedstrijd de passagiers via de intercom wel op de hoogte houden van het wedstrijdverloop.

"Dat hebben we bij alle WK-wedstrijden gedaan en doen dat ook bij de troostfinale tussen Duitsland en Uruguay op zaterdag", zegt een KLM-woordvoerster.

Arkefly was niet direct voor een reactie beschikbaar.

PSV haalt Braziliaanse verdediger Marcelo

PSV heeft de selectie voor komend voetbalseizoen versterkt met Marcelo. De 23-jarige Braziliaanse verdediger komt over van het Poolse Wisla Krakow. Marcelo ondertekende vandaag een driejarig contract. PSV heeft een optie om het contract met nog twee jaar te verlengen.

"Hij kan iets extra's toevoegen aan PSV", aldus technisch manager Marcel Brands van PSV. "Marcelo heeft lengte en snelheid."

Marcelo kwam in 2008 naar Wisla Krakow en speelde daarvoor in Brazilië voor Santos, de club waar ook de andere verdedigende ex-PSV'ers Alex en Eduardo Alcides voor uitkwamen.

Marcelo is de achttiende Braziliaan die bij PSV gaat voetballen. Onder anderen Romario, Ronaldo en doelman Gomes gingen hem voor.

Ruim veertig graven vernield in Schin op Geul

Op een kerkhof in Schin op Geul zijn dinsdagnacht 43 graven vernield. Vazen en beeldjes zijn losgerukt en kapotgegooid, bloemstukken vertrapt en marmeren dekplaten liepen barsten op. Er zijn geen graven beklad. Wel is er ook een aantal vazen en andere grafversierselen verdwenen, zegt een woordvoerder van de politie donderdag.

De politie heeft al enkele aangiften binnengekregen en roept andere benadeelden op om ook aangifte te doen. Mensen die iets hebben gezien of gehoord bij de begraafplaats aan de Vinkenbergstraat in de Limburgse plaats worden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

Keeper Eduardo naar Genoa

De eerste doelman van Portugal, Eduardo, heeft volgens de Italiaanse pers een contract bij Genoa getekend. De doelman, die Braga verlaat, zou de komende vier seizoenen onder de lat staan in Italië.

Genoa heeft 4,5 miljoen euro over voor de 27-jarige Portugese doelman, die op het WK veel indruk maakte. Alleen tegen Spanje moest hij een bal doorlaten. Mocht Genoa beslissen om Eduardo te verkopen voordat zijn contract afloopt, dan krijgt Braga ook een percentage van het transferbedrag.

Geen onderzoek naar naaktfoto op pc kardinaal

De Belgische justitie opent voorlopig geen onderzoek naar de naaktfoto van een meisje op de laptop van kardinaal Danneels of naar de aanwezigheid van stukken uit het dossier-Dutroux in het bisschoppelijk paleis van Mechelen. Dat heeft het parket donderdag bekendgemaakt.

Het is zeer uitzonderlijk dat er op een dergelijke manier over de inhoud van een lopend gerechtelijk onderzoek wordt gecommuniceerd. "Maar in de huidige omstandigheden, waarin een gebrek aan sereniteit heerst, zien we ons daartoe verplicht", aldus een woordvoerder van het parket.

Hij bevestigde dat er op de persoonlijke computer van Danneels een naaktfoto is aangetroffen van een meisje jonger dan tien jaar. "Maar het gaat om een zogenaamde temporary file. Iedereen kan onbewust een dergelijke foto op zijn computer krijgen bij bezoek aan een of andere website."

NAC wil miljoenen voor Kwakman

FC Augsburg is geïnteresseerd in Kees Kwakman. De verdediger annex middenvelder zal echter niet zomaar vertrekken uit Breda. NAC wil namelijk twee tot drie miljoen vangen voor Kwakman.

Augsburg bracht al een bod uit op Kwakman. "Dat was te laag", zegt algemeen directeur Bernard Ouwerkerk in Voetbal International. "Tussen de twee en drie miljoen, in die orde van grootte moet je denken wat de afkoopsom voor Kees betreft. Maar we willen hem het liefst behouden."

Bij de club uit de 2. Bundesliga ziet trainer Jos Luhukay de oud-speler van FC Volendam en RBC Roosendaal als een goede versterking in zijn elftal. NAC wil de speler dan wel graag behouden, maar een flinke zak geld kan de club ook wel gebruiken na de financiële problemen.

Augsburg is deze transferperiode flink aan het shoppen in de Eredivisie. Eerder haalde Luhukay al Gibril Sankoh (FC Groningen), Marcel de Jong (Roda JC) en Paul Verhaegh (Vitesse).

Vrouw drukt agent granaat in hand

Een Brabantse vrouw heeft de politie woensdagavond spannende momenten bezorgd. Toen de agenten rond 19.30 uur met hun busje door de Oude Kerkstraat in Standdaarbuiten reden, wenkte ze.

Ze vertelde dat ze iets in de tuin had gevonden en drukte een van de agenten een roestige handgranaat in handen. Vervolgens vroeg ze of dit eenzelfde soort granaat was als de pantsergranaat die een man uit Roosendaal, een kwartiertje rijden verderop, dinsdagmiddag bij een politiebureau had afgeleverd. Hij had het projectiel met zijn metaaldetector gevonden.

Na dat voorval had de politie op zijn site al uitgelegd dat het toch echt wel verstandiger is om een oud roestig explosief dat door het kleinste tikje al af zou kunnen gaan op zijn plaats te laten liggen en de politie te bellen. Kennelijk was die tip nog niet tot de vrouw doorgedrongen.

De agenten hebben de granaat tussen een stel kogelwerende vesten in de bus gelegd en zijn de bebouwde kom uitgereden. Daar hebben bomexperts de granaat tot ontploffing gebracht. De politie benadrukt nog eens dat het beter is een gevonden explosief te markeren en de politie te bellen.

Vliegtuig etmaal in de lucht op zonnekracht

Bouwers van een experimenteel vliegtuig met zonnepanelen in Zwitserland hebben bewezen dat hun toestel overdag genoeg zonne-energie kan opslaan om ook 's nachts in de lucht te blijven.

Piloot André Borschberg steeg woensdagochtend 07.00 uur met de Solar Impulse op en landde donderdag exact om 09.00 uur weer op het vliegveld van Payerne, vijftig kilometer ten zuidwesten van Bern. "Wij hebben meer bereikt dan wij wilden. Iedereen is uitermate gelukkig", zei Borschberg.

Na het opstijgen bleef de Solar Impulse rondjes vliegen boven het Jura-gebergte in het westen van Zwitserland. Het toestel bereikte een maximale hoogte van 8535 meter en haalde een maximale snelheid van 120 kilometer per uur. De accu's werden gevoed door twaalfduizend zonnecellen, verdeeld over vleugels met een spanwijdte van 63 meter, even breed als een Boeing 777.

Aan de recordvlucht gingen zeven jaar van voorbereidingen vooraf. Met de vlucht is volgens de onderzoekers in theorie bewezen dat het toestel oneindig in de lucht kan blijven. De onderzoekers willen nu de Atlantische Oceaan oversteken en hopen in 2013 uitsluitend op zonne-energie met vijf stops rond de wereld te vliegen, maar het echte doel van het project is om nieuwe energiezuinige technologieën te testen en promoten.

Oranje vindt nieuw onderkomen in Johannesburg

Het Nederlands elftal neemt vanaf vanavond zijn intrek in het Hyatt Regency Hotel in Johannesburg. De ploeg had in dezelfde plaats het Hotel Hilton Sandton als thuisbasis, maar moet voor de finale verkassen naar een door de FIFA toegewezen onderkomen. In Soccer City in Johannesburg wordt zondagavond om 20.30 uur de WK-finale tussen Nederland en Spanje gespeeld.

De formatie van bondscoach Bert van Marwijk vliegt maandag terug naar Nederland. Een dag later staat er voor Oranje, ook als de finale wordt verloren, een huldiging in Amsterdam op het programma.

Superleague Formula bevestigt race in China

Een historisch moment voor de Superleague Formula. Dit jaar zullen de coureurs voor het eerst buiten Europa racen. De organisatie van de raceklasse heeft laten weten dat er 2 en 3 oktober gereden zal worden op het Ordos International Circuit in China.

Het Ordos Circuit is een nieuw circuit in het noorden van China. De verwachtingen zijn dat het circuit deze maand gereed kan worden gemaakt. Het toerwagenkampioenschap heeft de eer om als eerste het circuit van Ordos te mogen betreden. Het circuit is 3.751 meter lang en telt achttien bochten. Een week na de races in het noorden van China strijkt het Superleague-circus ook nog elders neer in China. Waar deze race wordt verreden is tot op heden nog niet bekend.

De Superleague Formule telt een actief Chinese club: Bejing Guoan.

De Bakker opent Davis Cup ontmoeting

In Minsk is zojuist geloot voor de Davis Cup ontmoeting tussen Wit Rusland en Nederland. Deze wedstrijd zal Nederland moeten winnen om volgend seizoen weer voor promotie naar de wereldgroep te mogen spelen.

Morgen start Thiemo de Bakker tegen de Wit-Rus Andrej Vasilevski. De nummer twee van Nederland neemt het op tegen Uladzimir Ignatik. Het dubbelspel gaat op zaterdag tussen Aliaksandr Bury/Max Mirnyi en Jesse Huta Galung/Igor Sijsling. Op de laatste dag staan dan de duels tussen Ignatik en De Bakker en Vasilevski - Haase op het programma.

Beckenbauer: "Löw moet aanblijven"

Ondanks de 0-1-nederlaag tegen Spanje is Joachim Löw als bondscoach van die Mannschaft de juiste man op de juiste plek. Dat stelt de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer daags na de uitschakeling in de halve finale van het WK in Zuid-Afrika.

"Wat samen hoort te zijn, moet samen blijven" aldus Der Kaiser. "Dit team heeft bewezen de toekomst te hebben. Löw heeft daarin nog een missie te vervullen." Het contract van de trainer liep tot en met het WK in Zuid-Afrika. Eerder al gaf Löw aan dat hij pas na het WK beslist over zijn toekomst. Zaterdag speelt Duitsland nog tegen Uruguay om de derde plaats.

Löw volgde in 2006 Jürgen Klinsmann op als bondscoach van het Duitse elftal. Op het EK van 2008 behaalde Duitsland onder zijn leiding de finale waarin het, net als gisteren in de halve finale van het WK, met 0-1 van Spanje verloor.

FOK!games Tofste baas - dag 2

Gisteren beten Skorge, Wesker en Dhoulmagus het spits af. Na een spannend gevecht is Wesker als populairste uit de bus gekomen. Hij en Skorge gingen lange tijd gelijk op totdat hij in de avond een flinke voorsprong nam. Met meer dan de helft van de stemmen gaat hij door naar de volgende ronde.

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Bahamut (Final Fantasy-serie)
Bahamut speelt vaak een belangrijke rol in Final Fantasy-games. Hij upgrade je klassen (I), je moet tegen hem vechten voor hij je summon wordt (III, IV, V, VIII, XIII), hij is een luchtvoertuig (XII, XIII) en in de compilatie van FFVII zijn er zelfs verschillende versies van hem (Bahamut, Neo Bahamut, Bahamut ZERO, Bahamut SIN en Bahamut Fury). Bahamut heeft een eigen spel op de SNES (Bahamut Lagoon) en krijgt een spel op de DS (Blood of Bahamut). Bahamut verschijnt in elk spel als sterke entiteit. Houdt hij ook stand in deze Bossbattle Battle?

Dracula (Castlevania)
Dracula is natuurlijk één van de meest bekende mythische figuren en de grote vijand in de Castlevania-reeks. De held in de reeks komt de opper-vampier een aantal keer in de serie tegen en deze blijkt altijd een hele uitdaging om te verslaan. Omdat het lichaam van Dracula elke keer helemaal kapotgaat en hij elke game opnieuw geboren wordt komt hij altijd terug als in een andere gedaante waardoor de gevechten met hem altijd een nieuwe belevenis is.

Orphan (Final Fantasy XIII)
Orphan is het meesterbrein achter alle ellende in Final Fantasy XIII. Deze Fal'Cie is de motor achter Eden, de kracht die de wereld van Cocoon in de lucht houdt. Het vernietigen van Orphan zou meteen het einde van Cocoon betekenen. Vreemd genoeg wil dit wezen juist vernietigd worden. Het is ziek van het leven en wil de dood ervaren. Om zijn doel te bereiken zaait Orphan haat tussen Cocoon en Gran Pulse. Met als doel dat iemand de leugens gelooft en uiteindelijk hem komt doden.

BahamutDraculaOrphan

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in het topic in GAM. Deze poll loopt tot morgen middag 12:00 waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Ibrahimovic: "Sneijder wereldklasse op zijn positie"

Zlatan Ibrahimovic vindt Wesley Sneijder een speler van wereldklasse. De Zweedse spits van FC Barcelona twijfelde geen moment toen zijn toenmalige club Inter hem in 2009 vroeg wie een echte versterking zou zijn.

"Er waren wat spelers bij Inter die graag wilden dat Deco kwam", zegt Ibrahimovic tegenover Voetbal International. "Maar ik heb meteen gezegd dat ze Sneijder moesten nemen."

Sneijder speelde toen nog bij Real Madrid en mocht daar vertrekken. Inter haalde de Oranje-international en Ibrahimovic vertrok zelf naar FC Barcelona. "En zoals ik verwachtte heeft hij echt iets toegevoegd aan het spel van Inter. Ze hebben alle mogelijke prijzen gewonnen en zelfs óns in de Champions League uitgeschakeld."

Ook op het WK maakt Sneijder indruk op Ibrahimovic. "Terecht leveren ze allemaal de bal bij hem in. Op zijn positie is hij echt wereldklasse. Als ik coach van Nederland was, zou ik het spel nog meer op hem afstemmen."

Massa: "Komende drie races erg belangrijk"

Aankomende maand gaat een belangrijke maand voor Ferrari worden, zo heeft coureur Felipe Massa laten weten. Het team uit Maranello gaat de komende drie races namelijk fors wat verbeteren aan de auto, iets wat ervoor moet zorgen dat de Italianen zich weer kunnen mengen in de strijd om de wereldtitel.

"Ik hoop dat we deze maand een goede stap vooruit kunnen zetten, met behulp van de nieuwe onderdelen die we meenemen naar Engeland", schreef de Braziliaan in een blog. "In de afgelopen twee races hebben we ook goede progressie geboekt met de F10, maar wisten we om verschillende redenen geen goede resultaten te behalen in de races. Op Silverstone krijgen we hopelijk wel een goed beeld van de vooruitgang die we de afgelopen tijd hebben geboekt. Silverstone lijkt bovendien wel een beetje op Istanbul Park, waar we dit jaar niet erg competitief waren. Als de F10 het komend weekend dus wel goed doet op Silverstone, dan zijn we op de goede weg."

"We kunnen het dan echter nog niet rustiger aan gaan doen. We kijken namelijk tegen een kleine achterstand aan in het kampioenschap", weet Massa, die zelf achtste staat in het klassement. "Ook naar Duitsland en Hongarije nemen we nieuwe onderdelen mee, waardoor we de concurrentie voorbij zouden moeten kunnen gaan."

Paard rent met koets door winkelruit

Een paard is donderdagochtend met koets en al in de Noord-Brabantse grensplaats Baarle-Nassau door een winkelruit gerend. Een dierenarts heeft het dier gehecht, meldt de politie. In de winkel zou sprake zijn van een ravage. Er vielen naast het edele dier geen gewonden.

De koetsier had rond 08.30 uur ruzie gekregen met een automobilist. Die had de koets afgesneden omdat er iets was gebeurd dat hem niet zinde. De gemoederen liepen volgens de politie zo hoog op dat de automobilist uiteindelijk meerdere keren hard op het dak van zijn auto sloeg.

Het paard schrok daarvan en ging er met een vaart vandoor. Driehonderd meter verderop liep het dier de schoenenwinkel in. Daar liep de viervoeter meerdere snijwonden op. Een dierenarts kon de wonden hechten, wel moet het dier waarschijnlijk een oor missen.

De automobilist die het ongeluk veroorzaakte is ervandoor gegaan. De politie zoekt getuigen. Hij had een Belgisch kenteken en een aanhanger waar houten balken inlagen. De bestuurder was blank, ongeveer 50 jaar, had zwart haar en droeg een pet.

Ferrari wil een overwinning voor de zomervakantie

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali is van mening dat het cruciaal is dat de Scuderia voor het begin van de zomervakantie nog een overwinning op kan schrijven. In augustus begint de pauze en daarvoor zijn er nog drie races te verrijden: Groot-Brittanië, Duitsland en Hongarije. Minimaal een van de races moet volgens de Italiaan dus gewonnen worden om kanshebber voor de titel te blijven.

"Het is absoluut heel belangrijk", aldus Domenicali. "Het is van cruciaal belang voor onze titelaspiraties en onze motivatie. Ik denk dat ons team een goed resultaat heeft verdiend."

Komende race zal Ferrari aan de start verschijnen met een relatief kleine update. "Het gaat om de snelheid van je ontwikkeling", meent de Italiaan. "In Valencia boekten we aardig wat vooruitgang en hier zal onze progressie wat minder fors zijn. We hebben voornamelijk verbeteringen voor de voor- en achtervleugel meegenomen. Vervolgens komen we in zowel Duitsland als Hongarije met een nieuw pakket."

De baas van Ferrari wil er op Silverstone het beste van maken, maar is zich tegelijkertijd ervan bewust dat de Italiaanse renstal traditiegetrouw niet goed voor de dag komt in Engeland.

"De laatste twee races kregen we niet het resultaat waar we recht op hadden. De potentie is aanwezig, maar de resultaten zijn nog niet binnen. We weten dat we normaliter in Silverstone niet heel sterk zijn. Dat neemt niet weg dat we er alles aan gaan doen om te zien wat voor resultaat er hier mogelijk is."

Moordaanslag op Afghaanse politiechef

Een hoge functionaris van de Afghaanse politie en een van zijn twee bodyguards zijn woensdagavond door onbekenden doodgeschoten. De aanslag werd gepleegd voor de deur van het huis van de politiechef. Het gaat om Mohammad Gul, chef inlichtingen voor West-Kabul, zei de politie van de Afghaanse hoofdstad donderdag.

Gul leidde de afdeling die er in het westelijk deel van de stad zorg voor moet dragen dat er geen terreuraanslagen worden gepleegd en dat verdachte opstandelingen tijdig worden opgespoord.

Meer meldingen kindermishandeling

Het aantal meldingen van kindermishandeling is vorig jaar gestegen tot bijna zestigduizend. Vorig jaar kwamen nog vijftigduizend meldingen binnen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

In vier jaar tijd is het aantal meldingen volgens MOgroep Jeugdzorg met driekwart gestegen. De meldingen komen van personen uit de omgeving van het kind en van mensen die het kind vanuit hun beroep kennen, bijvoorbeeld docenten.

Een steeds groter aandeel van de meldingen komt van mensen die het kind vanuit hun beroep kennen. In 2006 waren zij nog verantwoordelijk voor twee derde van de meldingen, vorig jaar voor bijna drie kwart.

Van de beroepsmatige meldingen komt 27,5 procent van de politie. Dat is al zo sinds 2006. Het aantal meldingen vanuit ziekenhuizen is sinds 2006 verdubbeld.

Ziekenhuizen, huisartsen en het onderwijs zouden daarbij steeds vaker advies vragen aan de medewerkers van het meldpunt. Het aantal adviesaanvragen steeg met achttien procent.

Kranten blijven optimistisch

In de aanloop naar de finale van het WK voetbal in Johannesburg blijven de Nederlandse kranten optimistisch.

De dagbladen zijn van mening dat Spanje de terechte winnaar was in het duel tegen Duitsland van gisteravond. Toch zijn ze van mening dat de Europees kampioen te verslaan is.

"Spanje, kom maar op," zo kopt De Telegraaf. De Volkskrant is van mening dat Spanje gisteren superieur was. Het Algemeen Dagblad vergelijkt het spel van Spanje met dat van Barcelona. Toch zegt de krant dat de ploeg niet altijd doelgericht genoeg is en dat het hierdoor in zes duels nog maar zevenmaal heef gescoord. De Pers tenslotte voorspelt een spannende eindstrijd: "Het gaat er om hangen."

Thailand nieuwe sponsor Red Bull Racing

Tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië aankomend weekend zal het Red Bull Racing-team worden gesponsord door het bureau van toerisme van Thailand. Dankzij deze overeenkomst zullen Sebastián Vettel en Mark Webber komend weekend te zien zijn in een bolide die wordt versierd door logo's van Amazing Thailand.

De sponsordeal duurt echter maar één race. "Het is best uniek dat we tijdens onze thuisrace gaan samenwerken met Thailand", liet teambaas Christian Horner weten. "Ze willen iedereen er zo aan herinneren dat Thailand een geweldig land is om te bezoeken."

Werkloosheid hbo'ers gestegen

Afgestudeerde hbo'ers vinden door de crisis minder snel een baan. De werkloosheid is vorig jaar toegenomen van 3,5 naar 5,4 procent, blijkt uit de jaarlijkse HBO-Monitor. Het gaat vooral om voltijdstudenten. De werkloosheid onder parttimers en duale hbo'ers is daarentegen laag.

De verschillen per sector zijn groot. In de agrarische sector daalde de werkloosheid, terwijl de meest conjunctuurgevoelige sectoren techniek en economie de grootste stijging lieten zien. De kunstsector en de economiesector kennen met ruim acht procent de hoogste werkloosheid.

Verder blijkt uit het onderzoek dat hbo'ers minder zijn gaan verdienen. Het gemiddeld bruto-uurloon ging van 14,70 euro naar 14,40 euro. In de kunstsector werd met 10,40 euro per uur het minst verdiend. Hbo'ers in de gezondheidszorg kregen het meest: 14,60 per uur.

Waar is Hideo Kojima eigenlijk wel mee bezig?

Met welk project is Hideo Kojima nu eigenlijk bezig? Gisteren gaf hij aan te werken aan MGS:Rising, in de Famitsu van deze week spreekt hij zichzelf enigszins tegen. In een lang interview dat hij heeft met het grootste Japanse game-magazine vertelt hij over een aantal projecten waar hij mee bezig is, maar toch ook weer niet (helemaal).

Te beginnen met Metal Gear Solid: Rising, de nieuwe Hack 'n Slash-game met in de hoofdrol Raiden. Kojima:"I'm not making it. As executive producer, I'm leaving it up to the youngsters." Er is echter geen reden tot paniek, de game wordt namelijk wel geproduceerd door twee oudgedienden uit het Kojima Productions kamp, namelijk Shigenobu Matsuyama en Mineshi Kimura, die respectievelijk als producer en director aan de game werken en al sinds de eerste MGS voor PSOne met Kojima samenwerkten.

Dan is er Castlevania Lord of Shadows, waar Kojima een grote rol zou spelen in de ontwikkeling. Echter: "We're advising them in a variety of ways, but are of the stance that Dave [Cox - producer] and Mercury Steam have the final say," aldus de Japanner.

Als laatste dan de Metal Gear-verrassing op de E3, Metal Gear Solid 3DS, wat waarschijnlijk ook niet het speerpunt is de komende tijd voor Kojima. Hoewel hij op de E3 gepresenteerd werd als de director van de game, beweert hij nu dat hij alleen de director was van de E3-demo, en dat het nog niet duidelijk is wat er nu gaat gebeuren met de game. Dit betekent niet dat het er slecht uitziet voor MGS3DS, de demo is namelijk gemaakt door leden van het ontwikkelingsteam van Peace Walker voor PSP, en die kregen toch aardig wat voor elkaar. Kojima: "The high level models are about the same quality as the stuff we made on the PlayStation 3, although it's tough to see this. If we'd had a bit more time, we could have made something better." Hoewel hij niet veel te maken zal hebben met de uiteindelijke ontwikkeling van de game kon hij al wel de sluier oplichten over een aantal aspecten. Zo zal het verhaal van MGS3 behouden blijven, en zullen dingen als het Co-Ops systeem uit Peace Walker worden geimplementeerd alsmede - vanzelfsprekend - 3D. Het zal waarschijnlijk geen launch-titel worden voor de 3DS, maar het spel zou wel binnen een jaar na de launch moeten kunnen uitkomen.

Hoewel het hoofdonderwerp van het interview toch echt het eventuele nieuwe project van Hideo Kojima is, laat de man weinig los. Wat is er wel bekend? De game zal op één of meerdere consoles uitkomen, en het kan zomaar eindigen als Metal Gear Solid 5... Maar ook als iets origineels... Dit heeft hij nog niet beslist, maar hij weet wel: "The next project is amazing. The plan is pretty much solidified." Daarnaast wil hij met de nieuwe game wederom een revolutie ontketenen: "The next thing after Peace Walker is something great. It's a revolution. [...] We'll be doing things that we couldn't do in Peace Walker." Als laatste wil hij over de ontwikkeling van de game melden dat deze niet wederom drie jaar zal duren, zoals nog wel eens gebruikelijk is bij Kojima. Hij trekt de vergelijking met westerse developers, die wel games klaar krijgen in twee jaar, en dit zal ook het plan zijn van Kojima. Dit zou betekenen dat de nieuwe game zo rond eind 2011, begin 2012 in de winkels komt te liggen.

Wat zal het worden? MGS5, of toch iets origineels? In ieder geval niet Z.O.E.3, die is zoals hij al eerder aangaf even opgeschoven naar een later tijdstip.

Metal Gear

 

Suárez: "Moeilijk voor Ajax om mij te behouden"

Op het WK in Zuid-Afrika groeide ajacied Luis Suárez uit tot een van de smaakmakers van zijn land Uruguay. Mede hierdoor houdt de aanvaller alvast rekening met een vertrek uit Amsterdam.

"Ik wil eerst vakantie vieren na het WK en dan kijken wat er allemaal op me afkomt. Ajax weet dat het moeilijk wordt om me te behouden. Na een goed WK ben je vrijwel zeker weg, al weet je het nooit", laat Suárez optekenen in De Volkskrant. De Ajacied is trots op de prestaties van zijn land. "Niemand wist iets van Uruguay en nu heeft iedereen kunnen zien wat wij waard zijn. Dat is knap voor een land met slechts een paar spelers die je tot de echte top kunt rekenen."

Afgelopen dinsdag zag Suárez zijn Uruguay vanaf de bank verliezen tegen Oranje. "Nederland heeft een geweldige ploeg met fantastische spelers, maar zowel tegen ons als tegen Brazilië waren ze niet beter. Ze hebben veel geluk gehad, maar de beste ploeg speelt uiteindelijk de finale", aldus Suárez, die met Uruguay zaterdag Duitsland treft in de strijd om plaats drie.

Force India in 2011 met KERS

Het Formule 1-team Force India gaat in 2011 ook gebruikmaken van het Kinetic Energy Recovery System. Het team voelt zich door de invoering van twee maatregelen geroepen om het systeem te gebruiken. Het gewicht van de bolides gaat met 20 kilogram omhoog tot 640 kilogram en de gewichtsverdeling van de auto's wordt 46:54.

Tegen Auto Motor und Sport zei de operationeel manager van Force India Otmar Szafnauer dat er voor 2011 geen andere optie is om met KERS te rijden. Dit zou voor het team voor het eerst zijn, omdat er in 2009 nog besloten werd om het systeem niet te gebruiken.

Ook Sauber lijkt in 2011 te gaan racen met KERS, alleen is de leverancier van het systeem nog niet bekend. Dit kan een onafhankelijke leverancier worden of Ferrari dat de motoren al aan de Zwitserse renstal levert. Bij Toro Rosso is nog geen besluit genomen, terwijl Lotus, Hispania en Virgin in 2011 hoogstwaarschijnlijk zonder KERS gaan rijden.

Dragon Age 2 aangekondigd

EA heeft Dragon Age 2 aangekondigd. Er zijn nog geen details bekend, maar de naam van de game werd vermeld in een persbericht aangaande Warhammer Online:

"Currently announced projects at BioWare include the development of ongoing downloadable content for Mass Effect 2, one of the highest rated video games of all time, Dragon Age 2, the highly anticipated sequel to 2009’s “RPG of the Year” Dragon Age: Origins, and the story-driven massively multiplayer online game, Star Wars: The Old Republic."

Bioware maakte er ook een subtiele melding van op Twitter. Daarbij bevestigde EA in een fiscaal rapport in februari dat een nieuwe Dragon Age-titel uit zou moeten komen in het vierde kwartaal van dit fiscale jaar, oftewel in normale mensentaal in de eerste drie maanden van 2011. Op dat moment was de titel nog Dragon Age Title TBA en stond gemeld dat de titel bestemd was voor consoles, handhelds en PC. In maart werd door EA een teaser vrijgegeven die meldde dat op 1 februari 2011 iets Dragon Age-gerelateerds zou gebeuren.

EA heeft gisteren bevestigd dat zijn gamescom persconferentie op 17 augustus plaats zal vinden. Hopelijk zullen ze dan klaar zijn met het getease en zullen ze de wereld echt inhoudelijk kennis laten maken met een nieuwe Dragon Age.

 

Dragon Age

Turks referendum in september

De hoogste rechtbank van Turkije is emee akkoord dat in september een referendum wordt gehouden over een serie controversiële grondwetswijzigingen. De oppositie, die het referendum wilde voorkomen, haalt door de uitspraak van het hof bakzeil.

De grondwetswijzigingen waren ter goedkeuring aan het parlement voorgelegd, maar kregen niet de vereiste tweederde meerderheid. Om die reden besloot de regering de amendementen in een referendum aan de Turkse bevolking voor te leggen.

De regerende AK-partij zegt met de grondwetswijzigingen gehoor te geven aan EU-eisen, maar volgens de oppositie wil de islamitische partij op deze manier de greep op de rechtspraak verstevigen en de rol van de seculieren in het land terugdringen.

Som direct in finale 800 meter op NK

Atleet Bram Som is komende zondag direct geplaatst voor de finale van de 800 meter bij het NK in Amsterdam. Dit is door de atletiekunie besloten.

De series van de 800 meter zijn zaterdag. Som doet echter morgen mee aan de Diamond League Meeting in Parijs. De atletiekunie is van mening dat drie wedstrijden in drie dagen teveel van het goede is. In een verklaring spreekt de atletiekunie van een "zeer uitzonderlijke beslissing".

Som, die eind deze maand bij het EK in Barcelona zijn Europese titel verdedigt, zal als negende en extra loper worden toegevoegd aan de finale van zondag.

Tientallen doden bij aanslagen in Bagdad

Bij aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdagavond ruim vijftig doden gevallen. Onder de slachtoffers waren 32 sjiitische pelgrims die omkwamen bij een zelfmoordaanslag.

De sjiieten waren onderweg naar een heiligdom in de sjiitische wijk Kazimiyah. De aanslag werd gepleegd toen zij zich nog in de soennitische wijk Azamiyah bevonden. Naast de 32 doden vielen er meer dan negentig gewonden.

Ook andere aanslagen hadden vooral sjiieten tot doelwit, alsmede de huizen van enkele politiemensen.

De aanslagen werden gepleegd ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen. De autoriteiten zijn deze week extra alert in verband met het feit dat sjiieten van elders naar Kazimiyah komen om er de dood van de Moussa al-Kadhim, de zevende imam, te herdenken.

Politie vindt miljoen aan drugs in Utrecht

In een verborgen ruimte in een loods in Utrecht heeft de politie een grote drugsvondst gedaan. In dozen en zakken werd ruim honderd kilo aan plakken hasj en nog eens honderd kilo aan henneptoppen gevonden. De drugs hebben een marktwaarde van meer dan een miljoen euro, meldt de politie donderdag.

De drugs werden al vorige week donderdag gevonden, maar de politie maakt de ontdekking nu pas bekend. De vondst werd gedaan in een loods aan de Keizersgracht.

In de loods werden aanvankelijk alleen een vacumeerapparaat, sealapparaten, weegapparatuur en naar wiet ruikende tassen gevonden. Bij een nadere inspectie kwam een verstopte ruimte aan het licht.

De politie heeft nog niemand aangehouden, maar het onderzoek loopt nog. De drugs en de apparatuur zijn in beslag genomen.

Verhagen: open internet essentieel

Internet moet een open forum blijven waarop de vrijheid van meningsuiting wordt beschermd. Landen, organisaties en bedrijven moeten zich gezamenlijk inzetten om de vrije stroom van informatie te waarborgen.

Dat stelde demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag in Parijs in een toespraak aan het begin van een conferentie over internetvrijheid. Van internet en andere nieuwe en sociale media, zoals Twitter, gaat volgens hem een "geweldige mobiliserende kracht" uit. Ook mensenrechtenactivisten kunnen daarmee hun voordeel doen en hun boodschap in de hele wereld verspreiden.

Verhagen wees er ook op dat misstanden die vroeger onzichtbaar bleven, nu wel het nieuws halen dankzij nieuwe media. De informatie komt, ondanks maatregelen als censuur en het weren van buitenlandse journalisten, toch door. "Dat zet de schenders van mensenrechten onder druk", aldus de minister.

"Als er tijdens de Koude Oorlog al internet was geweest, dan was de Muur waarschijnlijk eerder gevallen. Internet en nieuwe media zorgen ervoor dat informatie niet binnensijpelt, maar als een vloedgolf aanstroomt. Aan ons de taak te zorgen dat de vrijheid van internet maximaal kan worden benut om mensenrechtenschendingen wereldwijd tegen te gaan", zei Verhagen.

Diplomaten, academici, verdedigers van mensenrechten en vertegenwoordigers van internationale organisaties en van bedrijven als Google en Microsoft bespreken in Parijs onder meer hoe de vrijheid op internet beter kan worden gegarandeerd. Dat gebeurt op initiatief van Nederland en Frankrijk, die eerder dit jaar hebben afgesproken hun krachten te bundelen om de vrijheden op internet beter te beschermen.

Beide landen werken in de Europese Unie ook samen aan voorstellen om de uitvoer van internetfilters naar Iran te beperken. Dat land censureert het internet mede met filtertechnologie die afkomstig is van Europese bedrijven, aldus Buitenlandse Zaken. "Autoritaire regimes maken sluw gebruik van nieuwe technologieën om dissidente geluiden op te sporen en mensen de mond te snoeren", zei Verhagen.

[Upd] Octopus: Nederland wereldkampioen

Spanje kan wel inpakken. De Duitse octopus, die alle wedstrijden op dit WK goed heeft voorspeld, heeft wederom gekozen. Oranje kan gerust zijn, de helderziende inktvis heeft ons land uitgepikt als winnaar van dit WK.

De verzorgers van octopus Paul laten hem voor een belangrijke wedstrijd kiezen tussen twee verschillende glazen bekers met mosselen. Iedere beker staat voor een land. Paul at als eerste de Nederlandse mossel, dus volgens zijn verzorgers sleept ons land de titel in de wacht.

Update 10.00 uur:

Volgens Giel Beelen zou de foto nep zijn. Paul gaat pas morgen zijn blik op de finale werpen. We wachten in spanning af...

Kijk hier hoe Paul kiest voor de Hollandse mossel

[Tour] De etappe van vandaag

Het peloton zet vandaag koers naar Montargis met een etappe die 187,5 kilometer eerder start in Épernay. Ook deze etappe lijkt voorbestemd om te eindigen in een massasprint, want de twee puisten van de vierde categorie lijken niet het verschil te kunnen maken.

Épernay
De stad Épernay is gelegen tussen wijngaarden en bossen en kent een kleine 30.000 inwoners. Épernay is de hoofdstad van de regio Champagne. Het gebied om de stad heen is door UNESCO als werelderfgoed aangewezen. Op de Avenue de Champagne zijn diverse grote champagnehuizen te vinden, die bestaan uit circa 110 kilometer aan kelders en 200 miljoen flessen champagne die daarin zijn opgeslagen.

De Tour is drie keer eerder in Épernay geweest. Twee keer eerder startte een etappe in de plaats, namelijk in 1978 en in 2002. De eerste etappe van de Tour van 1963 finishte in Épernay. Die rit werd gewonnen door de Belg Eddy Pauwels.

Montargis
Montagris, een stadje met 16.000 inwoners, staat bekend om zijn vele kanalen en maar liefst 131 bruggetjes die er zijn te vinden. De bijnaam is dan ook het Venetië van Gâtinais.

Net als Épernay is ook Montargis drie keer eerder aangedaan in de Tour de France. In 1976 vond er de start plaats van de etappe naar Créteil, terwijl in 1969 de Belg Herman Van Springel de sterkste was in de sprint. In 2002 won de halve-Belg Robbie McEwen in de sprint.

Etappebeschrijving
De etappe ziet er op papier vrij vlak uit en dat is hij ook. In de eerste 36 kilometer zijn er twee bergen van de vierde categorie opgenomen, waarna het parcours uitvlakt. Ook zijn er drie tussensprints opgenomen in het parcours, die een mooie opmaat volgen naar de op handen zijnde massasprint aan het einde.

 

Profiel

Algemeen klassement na de vierde etappe

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxobank 18:28.55
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Quick-Step +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Saxobank +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cervélo +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Astana +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto +1.42
25 Martijn Maaskant Garmin + 2,57
31 Bram Tankink Rabobank + 3,02
43 Robert Gesink Rabobank + 3,16
64 Karsten Kroon BMC Racing Team + 3,38
105 Maarten Tjallingii Rabobank + 8,16
132 Lars Boom Rabobank + 13,39
137 Koos Moerenhout Rabobank + 14,48


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Petacchi
**** Hushovd
*** Hunter, Cavendish
** Freire, Boasson Hagen
* Rojas, McEwen

 

Redacteur CNN ontslagen om tweet

CNN heeft Midden-Oostenredacteur Octavia Nasr ontslagen omdat ze zich in een zogeheten tweet met bewondering had uitgelaten over wijlen de Libanese grootayatollah Mohammed Hussein Fadlallah. Fadlallah overleed zondag op 75-jarige leeftijd. Hij gold als een inspirator van de militante sjiitische Hezbollah-beweging en stond bekend als fervent anti-Amerikaans. Volgens Washington was hij het brein achter bomaanslagen waarbij 260 Amerikanen zijn omgekomen.

Nasr twitterde een reactie op het nieuws dat Fadlallah was overleden. Zij meldde dat ze het overlijden van 'een van Hezbollahs grootsten' betreurde en dat ze heel veel respect voor Fadlallah had.

Nasrs tweet leidde tot ophef. Zij bood onmiddellijk haar excuses aan en verduidelijkte dat ze Fadlallah vooral zo respecteerde om zijn standpunt omtrent de rechten van vrouwen.

CNN is van oordeel dat Nasr haar eigen geloofwaardigheid en die van de zender op het spel heeft gezet. Daarom is zij de laan uitgestuurd, liet CNN woensdag weten.

Villa: "Puyol was spectaculair "

Spanje plaatste zich gisteravond ten koste van Duitsland voor de finale van het WK aankomende zondag. De held bij Spanje was Carles Puyol die voor de enige treffer van de wedstrijd zorgde.

"Puyol de haai heeft ons meegenomen naar de finale",  aldus David Villa. "Puyol's optreden was spectaculair."

Xabi Alonso deed er nog een schepje bovenop. "Binnen tien minuten hadden we verschillende kansen, maar we scoorden niet. Totdat Puyol arriveerde op de rand van het 16-meter-gebied en als een jonge hond scoorde."

Reclassering zet vrijwilligers in tegen pedofielen

De reclassering zet vrijwilligers in om veroordeelde pedofielen te begeleiden. Daarmee moet de kans worden verkleind dat ze in herhaling vallen. In Canada gebeurt dit al langer en is de recidive met zeventig procent afgenomen. Ook een proef in Den Bosch was een succes, meldt Reclassering Nederland donderdag.

De vrijwilligers moeten voorkomen dat pedofielen in een sociaal isolement raken. Ook moeten ze signalen oppikken als een delinquent de verkeerde kant op dreigt te gaan. De vrijwilligers krijgen vooraf een training.

In Canada wordt al sinds 1994 met de methode gewerkt en in 2002 is het al geïntroduceerd in Engeland. Nederland gaat de aanpak nu zeker twee jaar lang uitproberen. De reclassering zoekt nog vrijwilligers.

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Heerlijk al die nabesprekingen over het voetbal. Met dank aan Danny
  • Greased Lightning, maar dan anders. Met dank aan BasOne
  • Een krab kan dus ook "vervellen". Met dank aan DiederickJanvanVleuten
  • En er is toch nog iemand die van een goede Rickroll houdt. Met dank aan Danny

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit

Bijensterfte neemt niet af

De bijensterfte is dit jaar niet afgenomen. Van de bijenvolken die imkers houden bleek dit voorjaar 23 procent niet meer te leven. Vorig jaar was dat 22 procent. Dat meldt de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

De bijensterfte is al jaren een probleem, maar nam in 2008 sterk toe. Toen legde twintig procent van de gehouden bijen het loodje, wat drie keer zo hoog was als in de jaren daarvoor. De sterfte komt volgens de bijenhouders door de varroamijt, virussen en veranderende leefomstandigheden.

Wel is voor het eerst sinds jaren het aantal imkers vorig jaar toegenomen. Het ledental van de vereniging steeg van 5685 naar 6038. In de afgelopen jaren nam het aantal imkers alleen maar af. Ook dreigt de vergrijzing het aantal imkers terug te dringen, maar vorig jaar volgden 275 mensen de basiscursus imker. Dit jaar hebben volgens de vereniging al 495 imkers in spé zich aangemeld.

Toch moet de overheid volgens hoofdbestuurslid en burgemeester van Duiven Henk Zomerdijk meer doen. "Door bijvoorbeeld wegbermen meer aan de natuur over te laten." Daardoor zou het menu van de bijen kleurrijker worden. Rijkswaterstaat zou al van plan zijn een proef te houden door bermen langs rijkswegen in te zaaien met 'bijvriendelijke bloemen'.

Het komende weekeinde houden de meeste imkers een open dag.

Marokkaanse coup bij voetbalclub

Bij de Haagse voetbalvereniging GSC Esdo zijn 52 autochtone leden opgestapt nadat onlangs een nieuw bestuur van Marokkaanse afkomst is gekozen. "Er is op slinkse wijze een coup gepleegd", zegt oud-bestuurslid Jaap Kanters donderdag in De Telegraaf.

Bij een algemene ledenvergadering kwamen de Marokkaanse leden volgens hem opeens massaal opdagen, waardoor zij grote invloed hadden bij het kiezen van een nieuw bestuur. Op één lid na bestaat het bestuur nu volledig uit Marokkanen. "Het is allemaal van tevoren bekokstoofd", zegt Kanters.

Inmiddels kunnen volgens hem in de kantine van de club geen karbonaadjes meer worden besteld. De etiketten van de sterke drank en de biertap zijn afgeplakt. Vrouwen die het hele seizoen als vrijwilliger achter de bar hebben gestaan zouden niet zijn uitgenodigd voor het feest om de afsluiting van het seizoen te vieren.

Het nieuwe bestuur bevestigt volgens de krant dat bij elkaar vier elftallen zijn opgestapt.

Zuid-Afrikaan bezoekt zondag 38e WK-duel

De Zuid-Afrikaanse voetbalfan Thulani Ngcobo bezoekt aanstaande zondag zijn 38e wedstrijd van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Hiermee verdient de man uit Pretoria een vermelding in het Guiness Book of World Records.

De afgelopen maand was een drukke tijd voor Ngcobo. Een keer reisde hij in 48 uur 3000 kilometer om bij vier wedstrijden aanwezig te zijn. De voetbalgek zag slechts twee teams niet in actie: Griekenland en Zwitserland.

In het Guinnes Book of World Records zal hij niet met 38 wedstrijden vermeld komen te staan. Zeven duels tellen niet mee omdat hij daar niet de hele wedstrijd zag. Een keer moest hij twee minuten missen doordat zijn vlucht te laat kwam.

"Dit is een droom die uitkomt'', aldus Ngcobo. Hij gaat nu op zoek naar een sponsor om het record te verbeteren in 2014 in Brazilië. "Maar die moet wel weten dat het niet makkelijk is. Het is heel zwaar.''

Vrouw probeert baby door wc te spoelen

Een Indiase vrouw is woensdag bevallen in de wc van een vliegtuig en probeerde vervolgens het kind door het toilet te spoelen. Dat meldden Indiase media donderdag.

Het kind werd in de toiletpot gevonden, nadat het toestel uit Turkmenistan was geland in Amritsar in het noorden van India. Omdat de baby vastzat werd het met toiletpot en al in allerijl naar een ziekenhuis gebracht. Chirurgen moesten een zaag gebruiken om het hoofdje uit de toiletpot te bevrijden. Het jongetje ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De 22-jarige moeder had het toestel verlaten en werd gearresteerd, nadat het cabinepersoneel het kind gevonden had. In eerste instantie ontkende ze dat ze net was bevallen maar later gaf ze dat toe. De ongetrouwde vrouw is een geneeskundestudente, die net was afgestudeerd in Wit-Rusland.

Minister Sri Lanka in hongerstaking

De Sri Lankaanse minister van huisvesting Wimal Weerawansa is in hongerstaking gegaan voor de deur van het VN-kantoor in Colombo. Weerawansa, de leider van de ultranationalistische partij Nationaal Vrijheidsfront, ageert zo tegen het onderzoek dat de VN heeft ingesteld naar mensenrechtenschendingen door het regeringsleger. Het leger zou zich in de campagne tegen de separatistische Tamil-Tijgers aan mensenrechtenschendingen schuldig hebben gemaakt.

Eerder deze week verzamelden zich onder aanvoering van Weerawansa en een groep boeddhistische monniken honderden betogers bij het VN-gebouw in de Sri Lankaanse hoofdstad. Zij hielden een sitdownactie bij de twee uitgangen van het VN-complex, waardoor VN-medewerkers urenlang het gebouw niet uit konden.

Weerawansa suggereerde woensdag op een persconferentie dat de VN er op uit is Sri Lanka te destabiliseren. Hij eiste dat VN-chef Ban ki-Moon opdracht geeft het onderzoek te staken.

"Onze strijdkrachten hebben op voorbeeldige wijze het terrorisme verslagen. De VN-commissie is erop uit om onze soldaten en politieke leiders voor internationale gerechtshoven te brengen. Dat zullen we niet laten gebeuren", aldus Weerawansa.

Het regeringsleger bracht de Tamil-rebellen verleden jaar een vernietigende slag toe, waardoor na 25 jaar een einde kwam aan de strijd van de Tamil-Tijgers voor een onafhankelijk thuisland in het noordoosten van Sri Lanka. Volgens mensenrechtenorganisaties hebben zowel de regeringstroepen als de rebellen zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen, onder andere door bewust geweld tegen burgers te gebruiken. Alleen al tijdens de laatste vijf maanden van de burgeroorlog kwamen meer dan zevenduizend burgers om het leven.

VN-chef Ban stelde vorige maand een drie leden tellende commissie aan om de beschuldigingen over mensenrechtenschendingen te onderzoeken. De regering in Colombo ziet dat onderzoek als een inbreuk op de soevereiniteit van Sri Lanka.

Bouterse mogelijk toch president Suriname

Desi Bouterse maakt toch weer kans op het presidentschap in Suriname. Zijn Mega Combinatie heeft een meerderheid doordat de A Combinatie van zijn voormalige vijand Ronnie Brunswijk met hem gaat samenwerken, schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Brunswijk zag een samenwerking met de huidige president Ronald Venetiaan mislukken, waarna Bouterse weer in beeld is. Een eerdere poging om met Bouterse samen te werken draaide op niets uit, maar de twee gaan het nu opnieuw proberen.

De Mega Combinatie van Bouterse heeft 23 van de 51 zetels in de Nationale Assemblee, het parlement. Met de zeven zetels van de A Combinatie samen is er een meerderheid. Bouterse heeft echter een tweederde meerderheid van 34 zetels nodig om gekozen te worden als president.

Toch maakt Bouterse nu een grote kans op het presidentschap. Als er geen tweederde meerderheid is komt de Verenigde Volksvergadering in beeld. Bij dit orgaan, waarin ook lokale leiders zitten, is een gewone meerderheid voldoende.

Zes aanhoudingen voor mensensmokkel en witwassen

De marechaussee heeft woensdag bij controles langs de grens met België en Duitsland zes mensen aangehouden voor mensensmokkel en witwassen. Op de A96 bij Heerlen probeerden een 44-jarige Belg en een 49-jarige Belgische twee vrouwen Nederland binnen te smokkelen.

De Belgen zijn aangehouden. Een van de passagiers, een 23-jarige vrouw uit Rwanda, werd ook aangehouden omdat ze een Frans paspoort liet zien dat volgens de marechaussee niet van haar was.

Drie Nigerianen die op de A12 de grens bij Beek wilden oversteken bleken 158 duizend dollar bij zich te hebben. Zij hadden volgens de marechaussee geen aannemelijk verhaal over hoe ze aan dat geld waren gekomen. De mannen zijn opgesloten en het geld is in beslag genomen.

Huisartsbezoek buiten werktijd moet geld kosten

Wie de huisarts buiten werktijd bezoekt moet daarvoor betalen. Dat vindt zeventig procent van de huisartsen, blijkt volgens het AD uit een enquête. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging is voorstander.

De huisartsen willen volgens de krant zo voorkomen dat patiënten uit gemakzucht na 17.00 uur of in het weekeinde naar hun klachten laten kijken. De huisartsenvereniging is tegen een eigen bijdrage in de reguliere huisartsenzorg, maar ziet wel nut in een extra rekening voor patiënten die zich buiten werktijd melden met klachten die hadden kunnen wachten.

Het aantal bezoeken aan huisartsenposten groeit ieder jaar met ongeveer zeven procent. Een bezoek kost 25 tot 125 euro, terwijl een consult bij een huisarts negen euro kost.

Van Marwijk: "Mooie, maar moeilijke finale"

De gehele selectie van het Nederlands elftal bekeek gisteravond de halve finale tussen Spanje en Duitsland. Bondscoach Bert van Marwijk zag ook hoe Spanje de finale haalde en dus komende zondag de tegenstander is van Oranje in Johannesburg.

"Spanje is natuurlijk een geweldige en aansprekende tegenstander", zei bondscoach Bert van Marwijk in De Telegraaf. "De regerende Europees kampioen ook nog eens. Ik ben een grote liefhebber van het voetbal dat ze spelen, wat gebaseerd is op de filosofie van FC Barcelona, met veel spelers van Barça."

"Spanje en FC Barcelona zijn voor mij ook het voorbeeld hoe ik het Nederlands elftal graag zie spelen: offensief, aantrekkelijk, op de helft van de tegenstander en bij balverlies direct met het hele elftal druk zettend naar voren", vervolgt de bondscoach. "Het zal een mooie, maar moeilijke finale worden, waar we zeker naar uitkijken."

Het maakte Van Marwijk vooraf niet veel uit wie hij zou treffen in de finale. "Zowel Spanje als Duitsland heeft een geweldige ploeg en beide maken veel indruk tijdens het WK."

Ontslag na in tweeën zagen vuvuzela

Een man die uit frustratie over getoeter op de werkvloer een vuvuzela in tweeën heeft gezaagd, is ontslagen. Dat schrijven de GPD-bladen.

Uitzendkracht Nels van Toor (44) werkte bij treinenonderhouder Nedtrain, waar hij gek werd van het veelvuldig gebruik van de monotone vuvuzela's. Hij heeft niets met het WK, 'dus ik wist niet waar die dingen vandaan kwamen'.

Woensdag werd het hem te gek. Zijn collega's hadden vroeg op de dag een vuvuzela op perslucht aangesloten. Dat kwam volgens Van Toor een 'ongelooflijk hard geluid' uit. "Ik noem het gewoon vuvuzela-terreur."

Van Toor had de toeteraars al eens aangesproken en besloot nu actie te ondernemen. Hij pakte de toeter af en zaagde het met een mes in tweeën. Later moest hij zich bij de leiding melden. Daar werd hem verteld dat hij niet voor eigen rechter had moeten spelen. Hij kon gaan. "Maar het bedrijf moet die dingen toch helemaal niet toestaan op de werkvloer?", vraagt hij zich af.

De uitzendkracht denkt dat wel meer werknemers zich aan het getoeter storen. "Alleen niemand durft er wat van te zeggen omdat je dan voor landverrader wordt uitgemaakt."

Vooralsnog lijkt het er niet op dat Van Toor veel begrip kan verwachten van de FNV. Een woordvoerster laat volgens de GPD lachend weten dat daar op kantoor ook een vuvuzela ligt en vertelt dat hij het probleem eerst bij de leiding had moeten aankaarten. "Maar de werkgever moet wel zorgen voor een veilige werkomgeving. En als iemand gesard wordt met toeters, is dat ook niet goed."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over goede-doelengeld.

De goede-doelenorganisaties krijgen minder giften. Vorig jaar een daling van 0,3 procent. Het hardst daalde het geldbedrag dat door de Hartstichting werd opgehaald. Niet verwonderlijk, want er was veel te doen over het veel te hoge salaris van de directeur van die stichting. En ook gulle gevers zijn niet gek.

Tijd voor een oplossing:

Seedorf: "Het gaat een interessante finale worden"

Clarence Seedorf vindt dat het Nederlands elftal nog altijd niet getest is op het WK. De oud-international is van mening dat Oranje een makkelijke weg naar de finale heeft gehad.

In 1998 maakte Seedorf deel uit van het team dat in de halve finale werd uitgeschakeld na strafschoppen tegen Brazilië. De middenvelder van AC Milan denkt dat het er dit jaar in zit voor Oranje. "Ze hebben tot nu toe gedaan wat ze moeten doen. Het is niet spectaculair wat ze hebben laten zien, maar toonden discipline, gaven niks weg, speelden geconcentreerd en zijn mentaal sterk.

Oranje heeft de finale gehaald zonder mooi voetbal te spelen. Seedorf heeft daar een logische verklaring voor. "Zijn ze al uitgedaagd om mooi voetbal te spelen? Dat is nog niet gebeurd."

"Ze zijn knap teruggekomen tegen Brazilië in de tweede helft, zonder mooi voetbal, maar door kalm te blijven en niks meer weg te geven. Dat zegt veel over de manier waarop Nederland speelt op dit toernooi. Niemand had verwacht dat ze zover zouden komen. Oranje is in het verleden nog wel eens ongelukkig geweest, maar deze keer hebben ze het geluk wel aan hun zijde. Geluk is een factor welke door veel mensen nog wel eens wordt onderschat."

Volgens Seedorf is de kracht van dit Nederlands elftal dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. "Het is geen team met veel grote namen en grote talenten. Maar ze hebben de afgelopen vier jaar samengespeeld. Ze kennen elkaar en hebben dat laten zien. De vier aanvallers zijn de belangrijkste spelers. Samen met Mark van Bommel zijn ze gewend dit spel te spelen."

Seedorf verwacht dat Nederland veel kans maakt op de wereldtitel. "Ik denk dat ze op dezelfde manier gaan spelen als in heel het toernooi. De druk is nu hoog en ze gaan daar heel volwassen mee om. Het geloof is er. Ze zijn namelijk al 24 wedstrijden ongeslagen. Het bereiken van de finale is een geweldige prestatie. Het gaat een hele interessante finale worden."

IMF positiever over groei wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 4,6 procent groeit. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Eerder ging het IMF uit van een groei van 4,2 procent.

Vooral in opkomende Aziatische economieën voorziet het IMF nu een sterkere groei dan bij zijn vorige raming in april. De groeiverwachting voor China is bijgesteld van 10 naar 10,5 procent, die voor India van 8,6 naar 9,4 procent. De prognose voor de eurolanden staat ongewijzigd op 1 procent.

Het IMF waarschuwt wel voor beren op de weg. Als de schuldencrisis in de eurozone verder escaleert, kan dat een rem zetten op de wereldwijde economische opmars. Veel zal volgens het IMF afhangen van maatregelen om de stabiliteit en het vertrouwen te herstellen.

Voor 2011 voorziet het IMF een groei van de wereldeconomie van 4,3 procent. Dat is net zoveel als in de prognose van april.

Minder donaties voor goede doelen

De goede doelen hebben vorig jaar minder geld opgehaald. Sinds 2004 stegen de inkomsten, maar vorig jaar daalden die met 0,3 procent tot 621 miljoen euro. Dat concludeert de Volkskrant uit een eigen onderzoek.

De donaties daalden het hardst bij de Hartstichting (-7,6 procent) Plan Nederland (-6,4 procent) en Kerk in Actie (-5,2 procent). Directeur van branchevereniging voor goede doelen VFI Gosse Bosma zegt in de krant dat een economische crisis altijd met vertraging doorwerkt. Als de burger nog meer in de koopkracht wordt geraakt, worden ook 2010 en 2011 volgens hem zware jaren.

Bij de Zonnebloem stegen de inkomsten het sterkst. Dat zou komen door extra aandacht voor het zestigjarige jubileum en de verhoging van de vrijwillige bijdrage van donateurs.

Het grootste goede doel is KWF Kankerbestrijding, dat vorig jaar bijna 88 miljoen euro binnenhaalde. Unicef is met 51,5 miljoen euro tweede. Het Rode Kruis komt met ruim 42 miljoen euro op de derde plaats.

Löw: "Spanje verslaat Nederland"

Voor de Duitse bondscoach, Joachim Löw, is het een uitgemaakte zaak: Spanje verslaat Nederland en wordt zondag wereldkampioen voetbal. Löw zei gisteren na afloop van de verloren wedstrijd dat de Spanjaarden een maatje te groot waren voor Duitsland.

"Ze hebben echt een geweldige wedstrijd gespeeld", zo zei Löw. "Ik moet ze gewoon complimenteren. Ze hebben ons tot het uiterste gedreven. Wij zaten aan onze limiet", bekent de Duitser, die vindt dat Spanje, de huidige Europese kampioen, al een aantal jaar het beste elftal ter wereld heeft.

Ruim 8000 fietsers gewond tijdens winter

Tijdens de afgelopen strenge en sneeuwrijke winter hebben in Nederland 8300 fietsers letsel opgelopen. Dat is acht maal zo veel als in een normale winter. Dat blijkt uit het rapport (pdf) Beter te vroeg dan te laat, dat de Fietsersbond donderdag presenteert.

Volgens de bond is uit onderzoek gebleken dat veel gemeenten tekort zijn geschoten in het bestrijden van gladheid op hoofdfietsroutes. Slechts een derde van de gemeenten slaagde er in het fietspadennetwerk grotendeels sneeuwvrij te houden. "Gemiddeld was de situatie in grote gemeenten en in het westen van het land het slechtst", aldus de Fietsersbond die de belangen van fietsers behartigt.

Het rapport dat in opdracht van demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings is opgesteld, bevat een wensenlijst voor de gladheidsbestrijding op fietsroutes. Zo stelt de bond dat sneeuw zich niet met zout laat bestrijden, maar dat fietspaden geveegd of geborsteld moeten worden. Toch koos twee vijfde van de gemeenten er afgelopen winter voor zout te strooien.

Sneeuw moet sowieso snel worden opgeruimd vanwege het risico op ijsvorming door samendrukking. De landelijke norm voor die verwijdering is binnen 3,5 uur. De meerderheid van de gemeenten haalde die norm niet. "Velen overschreden deze met dagen", aldus de Fietsersbond.

De bond roept alle gemeenten op om zich voor te bereiden op "een adequate aanpak van fietsroutes bij gladheid". "We moeten nu al lessen trekken zodat gemeenten op tijd een verbeterd aanvalsplan gladheidsbestrijding kunnen opstellen", vindt de belangenorganisatie.

Versterking voor ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft zich versterkt met twee spelers. Christian Supusepa en Frantisek Kubik hebben tijdens een stageperiode een contract verdiend.

Linksback Supusepa (21) had een aflopend contract bij Ajax en ondertekende bij zijn nieuwe club een verbintenis voor twee seizoenen. Vleugelspits Kubik, eveneens 21 jaar, komt over van de Slowaakse club Trencin en blijft minimaal een jaar bij ADO.

Uitslagen oefenduels 7 juli

Hoewel het WK nog bezig is zijn verschillende profclubs de voorbereiding alweer begonnen. Ook oefenwedstrijden horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslag
VV Heerenveen
sc Heerenveen
Beerens (6x), Roorda (5x), Elyounoussi (4x),
Fazli (3x), Djuricic (3x), Elm (2x). Väyrynen,
Breuer, Grindheim, Haglund

0-27
AA Gent (Bel)
FC Utrecht
2-0
Go Ahead Eagles
Van der Biezen
VVV-Venlo
Boymans (2x), Ahahahoui
1-3
WNC Waardenburg FC Dordrecht
Jongebloet (2x), Alkac (2x), Kalisse, Ramos
1-6

Russische pianist verdacht van pedofilie

De internationaal befaamde Russische pianist en dirigent Mikhail Pletnev is aangeklaagd voor de verkrachting van een 14-jarige jongen in de Thaise badplaats Pattaya. Dat heeft de Thaise politie woensdag bekendgemaakt.

Pletnev, de oprichter van het Russische Nationale Orkest, is daarnaast aangeklaagd vanwege compromitterende foto's van hem met andere jongens. Hij is voor een borgsom van omgerekend ruim zevenduizend euro vrijgelaten en moet zich elke twaalf dagen bij de rechtbank melden. Daarnaast mag hij geen contact opnemen met getuigen in de zaak. Als Pletnev schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van maximaal twintig jaar en een boete van omgerekend bijna duizend euro krijgen.

"Dit is allemaal één groot misverstand", zei Pletnev in een kort telefonisch interview met het persbureau Associated Press. "Ik heb geen idee hoe de aanklachten tot stand zijn gekomen. Maar ik weet wel min of meer waar ze vandaan komen." Hij zei dat hij niet van plan was Thailand te verlaten en dat hij nog steeds in Pattaya verblijft, waar hij een woning heeft en verschillende zakelijke belangen.

Een zakenpartner zei dat Pletnev het slachtoffer is geworden van chantage. Hij weidde echter niet uit over deze bewering.

In Moskou zei de Russische ombudsman voor kinderrechten dat de hoogste Russische onderzoekscommissie 'kijkt naar de mogelijkheden van een strafzaak'. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Thailand staat sinds lange tijd bekend als een paradijs voor sekstoeristen en pedofielen vanwege de wijdverspreide prostitutie en een lakse uitoefening van de wet. De autoriteiten hebben echter aangekondigd dergelijke misdrijven hard aan te pakken. De arrestatie van Pletnev is een van de meest prominente zaken tot nog toe.

Pletnev richtte in 1988 het Russische Nationale Orkest op, het eerste onafhankelijke orkest in het land. Hij was tevens de eerste dirigent van het orkest. Tegenwoordig is hij artistiek directeur.

Mendes verruilt AZ voor Salzburg

David Mendes da Silva vertrekt bij AZ. De 27-jarige speler, die zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kan, tekent een contract voor drie jaar bij Red Bull Salzburg. Bij de Oostenrijkse landskampioen gaat Mendes werken onder trainer Huub Stevens en diens assistent Ton Lokhoff.

De zevenvoudig international voetbalde vier jaar voor AZ, waarmee hij in 2009 landskampioen werd. Eerder kwam Mendes uit voor Sparta en NAC. Mogelijk debuteert hij vrijdag voor zijn nieuwe ploeg met een wedstrijd tegen zijn oude werkgever. Vrijdag staat er namelijk een vriendschappelijke wedstrijd tussen AZ en Red Bull Salzburg op het programma.

Lahm: "We hebben niet moedig genoeg gespeeld"

Philippe Lahm kon met Duitsland net als vier jaar geleden in eigen land niet doordringen tot de eindstrijd van een WK. De Duitse aanvoerder Lahm ging met zijn ploeg onderuit tegen Spanje (0-1).

"We hebben vooral in de eerste helft niet goed en niet moedig genoeg gespeeld. We hadden ons veel van deze wedstrijd voorgesteld. Je kunt tenslotte maar één keer in de vier jaar in de halve finale van het WK spelen", liet Lahm weten.

"Maar Spanje was een heel sterke tegenstander. Deze nederlaag is heel bitter, de teleurstelling bij ons is zeer groot", verklaarde de rechtsback van Die Mannschaft tegen diverse media. Invaller Marcell Janssen is tegenover ARD berust in het verlies. "We willen nu derde worden. Dat is nog het maximale en daar gaan we nu met zijn allen voor."

Janssen maakte zijn entree voor Jerome Boateng. De linksback van Hamburger SV kijkt terug op een goed WK. "We hebben dit toernooi respect afgedwongen met deze jonge ploeg en mooi voetbal laten zien. Het is jammer genoeg niet gelukt om de wedstrijd te bereiken, waarin we graag hadden willen staan."

Del Bosque: "Loodzware finale tegen Oranje"

Spanje rekende in de halve finale af met Duitsland. Bondscoach Vicente Del Bosque was tevreden over de prestatie van zijn team.

Del Bosque zag Carles Puyol de wedstrijd beslissen met een kopbal. De Spanjaarden konden vervolgens verder uitlopen, maar in aanvallend opzicht werd te nonchalant omgesprongen met de enorme hoeveelheid ruimte voorin.

De bondscoach van Spanje heeft het vizier al op de finale. "Zowel de verdedigers als de aanvallers speelden een buitengewoon goede wedstrijd. We moeten alleen niet te vroeg juichen. Er komt nog een finale", aldus Del Bosque.

Spanje treft zondagavond in Soccer City Nederland in de eindstrijd. "We kennen het Nederlandse voetbal goed. Het wordt een loodzware finale", besluit de immer stoïcijnse Spaanse oefenmeester.

David Villa was tevreden over de teamprestatie. "We hebben aangetoond dat we op de belangrijke momenten tot grote hoogte kunnen stijgen. Dit was onze beste wedstrijd tot nu toe op het WK. We hadden met meer treffers verschil moeten winnen", besluit Villa die werd vervangen door Fernando Torres.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.